“Studiu” stupid folosit pentru a ataca ora de religie: COPIII EXPUSI INVATATURILOR RELIGIOASE AR AVEA O PROBLEMA IN A DIFERENTIA FICTIUNEA DE REALITATE

23-07-2014 55 secunde Sublinieri

ora-de-religie-copalau

Copiii care sunt expuşi învăţăturilor religioase au o problemă în a diferenţia între ficţiune şi realitate, potrivit unui studiu publicat în ediţie din luna iulie a revistei Cognitive Science.

Cercetătorii au descoperit că din cei 66 de copii care au participat la studiu, cei care merg la biserică sau care studiază într-o şcoală de parohie au avut probleme mult mai mari decât copiii din şcolile normale să clasifice drept ficţiune puterile supranaturale ale personajelor din poveşti, cum ar fi abilitatea de a vorbi cu animalele.

Copiilor li s-au spus trei povestiri: una religioasă, una fantastică şi una realistă pentru a identifica dacă aceştia îşi dau seama care sunt elementele de ficţiune şi elementele reale din aceste poveşti.

[…]

Învăţăturile religioase, în special expunerea la pilde cu miracole, îi fac pe tineri să creadă că s-ar putea întâmpla lucruri imposibile într-un context real, se arată în studiu, potrivit Huffington Post.[…]/ integral pe adevarul.ro

Nota noastra: un studiu citat cu voluptate de presa de la noi si circulat intens pe retelele sociale, de parca ar avea vreo relevanta. Tocmai pentru ca studiul e atat de vag redat, incat nici macar nu stim ce au vrut cercetatorii sa descopere, ce fel de esantion au facut, ce reprezentativitate ar avea, despre ce fel de background religios, totusi, este vorba, avem de-a face doar cu un fonfleu. Desigur ca fata de copiii expusi invataturilor religioase, cei crescuti cu jocuri video si fantezii contemporane gen Harry Potter sunt foarte realisti si stiu sa faca foarte clar diferenta intre realitate si fictiune…


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la ““Studiu” stupid folosit pentru a ataca ora de religie: COPIII EXPUSI INVATATURILOR RELIGIOASE AR AVEA O PROBLEMA IN A DIFERENTIA FICTIUNEA DE REALITATE

  1. S-ar putea ca in curand astfel de “studii” fara VALOARE REALA stiintifica sa se “inmulteasca” (fiind poate chiar “inmultite la comanda”) cu privire la asa-zisul “impact negativ” pe care Religia si mai ales “CRESTINIMUL” il are asupra mintilor copiilor, tocmai pentru a se sugera si insunua in mod indirect ca a-i invata pe copii SA CREADA IN MINUNILE FACUTE DE HRISTOS care sunt descrise in Evanghelie inseamna o “condamnare” a copiilor la a trai in fictiune si “minciuni”…Cam aici vor sa ajunga astfel de “cercetatori”…care fac astfel de FALSE “studii”

    Asa cum a spus si Admin in “nota-comentariu” facuta pe seama acestui material, se pare ca “cercetatorii stiintifici” NU AU NIMIC DE REPROSAT “jocurilor de calculator”, sau “filmelor de desene animate” care propaga VRAJITORIA, si care ii invata pe copii “lectii de magie…”.

    Un copil care juca mereu un joc pe calculator in care “omora” vampiri si monstri, trecand cu masina peste ei, a fost luat de tatal sau in oras cu masina, si cand au ajuns la o linie de pietoni, tatal care conducea masina a franat si a accordat prioritate unui “pieton” care se angajaze sa traverseze strada, la care copilul soferului a strigat: “de ce il lasi sa treaca? DA CU MASINA PESTE EL!”, fiindca el asa proceda “virtual” in jocul sau pe calculator…

    Iata asadar CE ANUME ii face pe copii sa traiasca in FICTIUNE si SA SE RUPA DE REALITATE: jocurile, filemele de desene animate sau de groaza sau since-fiction, DAR NICIDECUM RELIGIA CRESTINA!

    Cei care suntem PARINTI si avem copii SA luam atitudine fata de astfel de puncte de vedere “pseudo-stiintifice” si sa le RESPINGEM ferm, ba chiar sa le dispretuim si detestam, fiindca sunt false pareri imbracate in “terminologie stiintifica”, asa cum o “prostituta” se imbraca in “rochie alba de mireasa” si este socotita “neprihanita” de cei care o vad…
    Astazi putini mai sunt oamnii ADEVARATI de stiinta care nu au cedat tentatiei de a se “prostitua” intelectual pentru niste interese efemere pecuniare.

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  2. Ei se referă doar la ceea ce este palpabil, accesibil şi realizabil biologic sau material, criterii care definesc ultima realitate pentru ei. În traducere ar vrea sa spună, cum că, îngerii şi sfinti deoarece nu sunt văzuţi mergând pe stradă, pentru ei nu există, chiar dacă sunt o realitate!

  3. Intr-adevar, prezentarea in presa a studiului este foarta vaga. Nu se precizeaza varsta copiilor implicati in studiu, aspect foarte important, caci, in mod normal, niciun copil pina la varsta de 7-8 ani nu diferentiaza intotdeauna adevarul de fictiune. In articolul original se precizeaza ca varsta copiilor este de 5- 6 ani(http://www.huffingtonpost.com/2014/07/21/children-religion-fact-fiction_n_5607009.html …”Researchers presented 5- and 6-year-old children”), asa ca il putem considera nul si neavenit. Pina la 7 ani copii fantasmeaza usor, asa ca studiul este nul si neavenit!!
    Apoi,daca nmai are sens sa comentam pe un studiu care este eronat din start, ceilalti copii care “nu merg la biserica sau la o scoala de parohie” nu se precizeaza de unde provin( sa inteleg ca frecventeaza scoli atee sau ca ei sau parintii lor ii declara atei?- caci daca acesta este un criteriu de diferentiere a loturilor de studiu, criteriul religios, atunci aceasta este concluzia logica!!).
    In plus, toti psihiatrii pediatri si psihologii pot confirma ceea ce se precizeaza si in nota, si anume ca cei care isi lasa copiii sa vizioneze excesiv desene animate sau filme de fictiuni au dificultati majore, reale, de a discerne intre imaginar si real si sunt convinsi ca puterile supranaturale ale lui Superman, Spiderman et comp sunt reale si ca oricine le poate dobandi.

    http://onlinelibrary.wiley.com/enhanced/doi/10.1111/cogs.12138/

    Un studiu stupid, nul si neavenit!!!

  4. Uneori ma gandesc ca, de fapt noi ne agitam in van atunci cand ne facem griji ca religia va disparea din scoala. Experimentul “adevarul ca poveste” a fost unul de succes, inclusiv la multi dintre studentii la teologie, asadar, realizabil.

  5. interesant articolul. Daca, dupa cum indica Pavel, ne uitam la sursa, vedem cam despre ce-i vorba mai bine, mi se pare: (o bucata din articol)

    ———————————————————————-
    Studiul a aratat ca cei care mergeau la biserica sau la o scoala parohiala (o parte neneglijabila din populatie isi duc copii la scoli particulare, sub conducere catolica/protestanta) sunt in mod semnificativ mai putin capabili decat ceilalti copii sa identifice elementele supernaturale, ca de exemplu animale care vorbesc drept fictiune.

    … copiii religiosi se bazeaza mai mult pe religie in clasificarile lor… au punctat mai multe situatii drept reale si mai putine drept imposibile decat ceilalti copii…

    Respingand ipotezele anterioare despre copii ca ar fi “credinciosi din nastere”, autorii sugereaza ca “invatamantul religios, in special expunerea la povesti cu miracole, induce in copii o receptivitate mai generala a imposibilului, adica o mai larga acceptare a imposibilului care sfideaza relatiile cauzale obisnuite.”

    Dupa un studiu Gallup 2013-2014, aprox. 83% din americani raporteaza aparteneta la o religie si un grup mai larg, 86% cred in Dumnezeu.

    Mai mult de un sfert din americani, 28%, cred de asemenea ca Biblia e cuvantul lui Dumnezeu si ca ar trebui luata literal, in timp ce 47% spun ca Biblia este inspirata de Dumnezeu.
    ———————————————————————-

    Deci, se pare ca una ii roade pe cei cu studiul, alta pe ai nostri care au preluat articolul. Copii erau intr-adevar de 5-6 ani. Morala pentru noi e ca sa le spunem celor mici despre Domnul inca de mici (stiam asta). Ma intreb de ce nu fac si un studiu la fel despre homosezualitate, sa vada daca e din nastere, genetica, sau indusa de educatia lor post-freudiana…

  6. Intai apar studii,apoi”dezbateri”(aranjate),dupa care legi inpotriva ortodoxiei, dela mic la mare.Scoala primara si-au facut-o in comunism, acum isi dasavarsesc cunostintele distructive, de sufocare a victimelor.Halal anaconda.Spune sf. Scriptura ca sarpele e intelept.Sa ne rugam la Dumnezeu sa-i intelepteasca si sa-i aduca pe calea Lui.DOAMNE AJUTA!

  7. Multumesc articolului stupid din lb romana, precum si lui Pavel pentru adresa articolului din Huffington Post. Articolul in engleza e la fel de stupid si evident, lipsit de obiectivitate; dar imi dadea 3 linkuri,dintre care unul la studiul original care este ok, asa cum trebuie. Restul e doar manipulare; unul dintre celelalte 2 linkuri arata, cu imagini “lamuritoare”. ce nocova e rugaciunea pentru copiii mici si cat de manipulati sunt. Poate as fi fost de acord daca ar fi publicat un alt articol, la fel de convingator, despre crima de a-i indoctrina pe copii in principiile terorismului. Zau, prefer “manipularea” spirituala fata de educarea prescolarilor ca viitori criminali.

  8. Tot felul de tertipuri diavolesti ca sa insele,sa prosteasca si sa piarda cat mai multi. Domnul sa ne pazeasca de minciunile,inselaciunile si vanarile care s-au intetit peste lume.

  9. Pingback: FOREIGN POLICY – editia in limba romana: “Usurel cu religia in scoli”. CAMPANIE IMPOTRIVA OREI DE RELIGIE - Recomandari
  10. Pingback: ASUR vrea sa puna CURTEA DE CONTURI pe BISERICA/ RELIGIE SAU ETICA?/ Scade increderea in BOR? - Recomandari
  11. Pingback: Parintele Mihai-Andrei Aldea: “AM INTRAT INTR-O EPOCA DE PERSECUTIE DESCHISA ANTI-ORTODOXA! Si mi se pare mai mult decat evident ca ESTE DOAR INCEPUTUL!” - Recomandari
  12. Pingback: PF Daniel cere Senatului RESPINGEREA initiativei legislative de ELIMINARE a RELIGIEI DIN SCOLI. Proiectul apartine lui REMUS CERNEA si prevede inlocuirea orei de religie cu “ETICA” - Recomandari
  13. Pingback: ARGUMENTE PENTRU ORA DE RELIGIE. “Actiunea Bisericii trebuie sa fie urgenta, altfel se va condamna singura la un rol tot mai marginal” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare