PRABUSIREA SISTEMULUI SANITAR (VIDEO). Criza grava de personal, lipsa medicamentelor, mortalitate ridicata la nascutii prematur. RASPUNSUL GUVERNULUI: “REFORMA”, ADICA REDUCEREA PATURILOR DE SPITAL

23-04-2014 5 minute Sublinieri

  • Digi24:

Prăbuşirea sistemului medical. 23.000 de asistenţi şi-au dat demisia în ultimii şapte ani

Sistemul medical din România se prăbuşeşte încet, dar sigur. Un exemplu este Maternitatea din Timişoara, unde aproape nu mai există nimeni care să aducă pe lume copiii. În tot spitalul lucrează doar patru asistente şi trei moaşe într-o tură, în condiţiile în care acolo se nasc trei bebeluşi pe oră. Personalul medical a plecat în străinătate, alungat de salariile mici şi răspunderea uriaşă. Grav este că situaţia e asemănătoare în aproape orice spital din ţară.

La Maternitatea din Timişoara mai sunt doar 25 de asistente şi infirmiere din 55, cât este nevoie. Anca Tănasă este moaşă de șase ani acolo şi lucrează într-un ritm infernal.

„Noi am rămas trei şi ţinem locul la 10 asistente. Lucrăm în ture de 12 cu 24, anul ăsta nu primim concedii, nu avem sărbători”, spune ea.

Moaşa spune că a început să îşi cumpere vitamine ca să poată rezista programului solicitant. Pentru că sunt prea puţine, deja ajung să moşească fraţi sau surori.

„Am născut al doilea copil cu aceeaşi moaşă. Am văzut că era sala de travaliu plină şi era doar ea şi a fost relativ greu, chiar după mine urmau să nască două femei deodată”, spune o pacientă, Sorina Voichescu.

În ultimele zile, două asistente au cedat. Şi-au scris demisia, spre disperarea directorului.

„Suntem chiar în imposibilitatea, în unele sectoare, să nu mai putem asigura turele”, spune Doru Anastasiu, directorul Maternității Bega din Timișoara.

Situaţia nu diferă mult nici la Iaşi, unde, în primele trei luni, 50 de asistenţi au demisionat şi au plecat în străinătate. „Suntem nevoiţi să plecăm deoarece salariul nu ne permite o viaţă decentă şi, de ce nu, să avem o satisfacţie profesională”, spune asistentul medical Ștefan Roșca. Ministrul Sănătăţii se gândeşte să ceară guvernului o derograre special pentru sistemul sanitar, ca să poată face angajări în spitale.

„Eu mi-aș dori să existe posibilitatea, chiar dacă prin memorandum, ca noi să putem da drumul la angajări în sistem”, spune ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. În România, salariul de bază al unui medic rezident este de cel mult 1.400 de lei, iar al unei asistente la început de carieră, puţin peste 1.000 de lei.

Autorităţile au găsit soluţia pentru deficitul de medici și asistenți: reduc numărul de paturi în spitale

Autorităţile din Sănătate rezolvă doar pe hârtie problema lipsei de personal din spitale. În următorii doi ani, numărul de paturi disponibile va scădea, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de mai puţin personal pentru îngrijirea lor. 

În acest moment, conform legii, o asistentă ar trebui să aibă în grijă cel mult 12 paturi, iar un medic – 15 paturi. În realitate, din cauza deficitul de personal, acest raport este cu mult depăşit.

La Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, deficitul de personal este de 47%. La Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, mai mult de 35% din posturi sunt neocupate. La Institutul Oncologic din Iaşi lipseşte 25% din personal.

Spitalele care duc lipsă acută de angajaţi sunt mult mai multe, în toată ţara. MinisterulSănătăţii a găsit însă o soluţie simplă să reducă din deficit: taie din numărul de paturi.

Până în 2016 vor dipărea 4.000 de locuri din spitale, pentru ca România să ajungă la norma europeană, adică 4,8 paturi la 100.000 de locuitori.

„Având în vedere că numărul salariaţilor se calculează în funcţie de numărul de paturi, asta automat ne duce cu gândul la reducerea de personal, cu toate că în acest moment deficitul este foarte mare în toate unităţile spitaliceşti”, spune Ştefan Nicolae, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Într-un spital, un medic ar trebui să aibă grijă de cel mult 15 bolnavi de pe o secţie. Iar o asistentă, potrivit legii, trebuie să se ocupe de îngrijirea a 12 pacienţi, nu mai mult.

În realitate, deficitul de personal din spitale nu numai că se menţine, ci chiar se agravează.Ordonanţa prin care se deblocau posturile a fost declarată neconstituţională, aşa că în vigoare este o prevedere mai veche care precizează că se poate face o angajare la şaptepersoane plecate din sistem.

În ultmii şapte ani, 14.000 de doctori au plecat din România. La fel au făcut şi 23.000 de asistente. Acum există din nou discuţii pentru deblocarea angajărilor.

„Eu mi-aş dori să existe posibilitate, chiar dacă prin memorandum, ca noi să putem da drumul la angajări în sistem”, spune Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

În spitale ar mai fi nevoie de 12.000 de asistente şi 6.000 de infirmieri şi brancardieri. Specialităţile medicale unde se simte lipsa doctorilor sunt anestezie şi terapie intensivă, radiologie şi psihiatrie.

Evoluţia numărului de paturi în spitale

Dacă în anul 2010, în spitalele din România existau 136 341 de paturi, numărul acestora a scăzut de la an la an. Astfel, în 2013 s-a ajuns la 123.127 de paturi, anul acesta sunt doar 120.950, iar până în 2016 se va ajunge la 118.950.


În România, un copil născut prematur moare la fiecare cinci ore. Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății: Să se mai descurce și ei

România, ţara din Europa în care mor cei mai mulţi copii născuţi prematur, taie din bugetul alocat secţiilor în care sunt îngrijiţi bebeluşii. Medicii de la terapie intensivă din maternităţi trag un semnal de alarmă: banii pentru tratamente s-au înjumătăţit anul acesta şi nu vor avea fonduri să asigure, până la finalul anului, supravieţuirea copiilor. Ministrul Sănătăţii le cere să se descurce cum pot şi spune că abia în vară, la rectificare, le va da mai mulţi bani.

Copii născuți prematur de la secţia de terapie intensivă de la Spitalul Ion Cantacuzino din Bucureşti sunt conectaţi la aparate performante, cu medicamente scumpe, iar doctorii fac eforturi să îi ţină în viaţă. Numai că strădania lor nu este sprijinită şi de Ministerul Sănătăţii. Anul acesta, fondurile alocate pentru îngrijirea acestor copii sunt cu 60 la sută mai mici faţă de 2013.

Aici avem un copil care a avut 1.080 de grame la naştere. O să mai dureze cam două luni până îl externăm. Aici sunt doi gemeni un pic mai mărişori, de 1.600 şi 1.900 de grame, dar va dura o lună până la externare”, spune dr. Andrei Crăciun, şeful secţiei de neonatologie de la Spitalul Cantacuzino.

Tratamentul pentru un nou-născut poate ajunge la 10 mii de euro. Asta în vreme ce întreg bugetul este de 75.000 de lei, adică aproape 17.000 de euro. Situaţia este asemănătoare şi în alte spitale din ţară. La Timişoara, de exemplu, banii de la buget au fost foarte puțini, iar soluțiile găsite de medici sunt pe termen scurt.

Suma alocată este suficientă doar pentru două, trei luni. Restul timpului încercăm să găsim alte soluții. Încercăm să apelăm la bugetul spitalului, care și el este sărăcit. Încercăm să apelăm la bunăvoința unor pacienți, care vor să ne ajute, explică conf. dr. Ilie Constantin, șeful secției de neonatologie de la Maternitatea Bega.

Situaţia este cunoscută la nivelul ministerului Sănătăţii, însă ministrul Nicolae Bănicioiu nu are soluţii.

Mai trebuie să se descurce şi ei, să gestioneze şi ei pentru că totuşi primesc bani din contractul cu Casa de Asigurări, dar pe problema punctuală de care ați zis, la rectificare este nevoie de suplimentare”, afirmă Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

România este țara cu cei mai mulți copii născuți prematur din Europa.

„Moare un copil la fiecare cinci ore, un copil mai mic de un an în fiecare an. Pierdem cam 1.800 – 1.900, în fiecare an”,spune Gabriela Alexandrescu, preşedintele organizaţiei Salvaţi Copiii. Acest program nu este singurul care are probleme de finanţare în 2014. Şi bolnavii cu HIV/SIDA au avut de suferit şi nu au avut acces la tratamente în primele trei luni ale anului.

Cu medicamentele de acasă. Spitalele nu vor mai fi obligate să asigure toate tratamentele necesare bolnavilor

Ministerul Sănătăţii vrea să legalizeze şi să aducă la lumină medicamentele pe care bolnavii le aduc la internarea în spital. Unitățile medicale nu vor mai fi obligate să asigure toate tratamentele, ci doar pe cele pe care le consideră necesare.  

Într-un spital de urgenţă din Bucureşti, cei mai mulţi dintre bolnavii internaţi au fost nevoiţi să-şi aducă medicamentele de acasă. Ceea ce se întâmplă în acest spital este însă valabil pentru aproape toate unităţile medicale.

Spitalele vor scăpa însă de obligaţia de a avea toate tratamentele necesare bolnavilor.

Ministerul Sănătăţii vrea să legalizeze şi să aducă la lumină punga cu medicamente pe care bolnavul o aduce la internarea în spital. Unitățile medicale nu vor mai fi obligate să asigure toate tratamentele, ci doar pe cele pe care le consideră necesare.

Prevederea se va regăsi în contractele pe care spitalele le vor încheia, de la 1 mai, cu casele de asigurări. Dacă, de exemplu, un pacient cu fractură are nevoie de tratament contra diabetului, unitatea medicală nu va mai fi obligată să i-l asigure. Pentru bolnavi va însemna o cheltuială în plus. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spune că această prevedere a fost introdusă în lege la solicitarea managerilor de spitale.

„A fost o negociere pe care au avut-o reprezentanţii spitalelor cu Casa Națională de Asigurări. Sunt mai multe prevederi care tocmai asta fac – să nu mai aibă bolnavul această problemă de a aduce medicamente”, spune ministrul.

Specialiştii văd şi o parte bună a acestei prevederi – spitalele ar putea fi obligate la transparenţă. „Pacienţii trebuie să aibă dreptul la o anumita listă și asta să fie publică. În momentul defață, în pofida a ceea ce se crede, medicamentele care lipsesc din spitale sunt cele foarte ieftine și nu neaparat cele foarte scumpe”, explică Sorin Paveliu, expert în sănătate.

Lista de medicamente contractată de spital ar putea fi publicată de pagina de internet, astfel încât pacientul să ştie la ce să se aştepte când se internează într-o anumită unitate medicală.

Reforma în sănătate începe la 1 iunie. Premierul Victor Ponta vrea ca proiectul de lege să fie definitivat în câteva zile

Săptămâna viitoare va fi gata pachetul de bază din sănătate. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Nicolae Bănicioiu ca, în câteva zile, proiectul de lege să fie definitivat şi pus în dezbatere publică. Noile reguli privind serviciile medicale de care beneficiază cei care plătesc asigurarea de sănătate ar urma să intre în vigoare la 1 iunie, cu două luni întârziere faţă de termenul estimat iniţial.

„Domnul ministru Bănicioiu m-a anunţat și vă rog să puneți în dezbatere pachetul de bază- 1 iunie e data de intrare în vigoare conform acordului cu FMI, dar vreau să îl ducem săptămâna viitoare să îl știe și miniștrii, să fie dezbătut, oamenii să știe ce conține pachetul de bază”, spune premierul Victor Ponta.

„Așa este, noi am fost gata cu toate procedurile, cu toate discuțiile și cu factorii implicați, de la medici până la pacienți, am inclus majoritatea propunerilor venite din partea lor, avem o variantă echilibrată și aproape acceptată unanim,”afirmă Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

„Surprindeți-mă și pe mine. Am avut înaintea dumneavoastră un ministru care, în fiecaresăptămână mă anunța că vine pachetul de bază și a trecut un an jumate și a plecat fărăpachet de bază”, a încheiat premierul.

*

Legaturi


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “PRABUSIREA SISTEMULUI SANITAR (VIDEO). Criza grava de personal, lipsa medicamentelor, mortalitate ridicata la nascutii prematur. RASPUNSUL GUVERNULUI: “REFORMA”, ADICA REDUCEREA PATURILOR DE SPITAL

  1. Nu se mai poate face nimic. Din pacate nu mai este nimic de facut, doar sa asteptam prabusirea finala, care nu va intarzia sa vina. Si nu vorbeste pacatul deznadejdii in mine. Nu. Degeaba ne vom apleca spre analizarea pe bucati a fiecarui segment in parte din societatea noastra, invatamant, sanatate etc. Distrugerea este globala. Au reusit sa distruga in noi idealurile unui popor si idealurile personale aproape in fiecare din noi. Fara idealuri, nici oamenii nici popoarele nu actioneaza, ci doar reactioneaza din instinctul natural. De la Revolutie incoace vad cum generatie dupa generatie se formeaza oameni din ce in ce mai goi de sentimente si constiinta si din ce in ce mai plini de patimi si dorinte. Sunt varste la care copiii sunt avizi sa primeasca un tel in viata si o indrumare. Atunci devin dornici sa se faca medici ca sa salveze vieti si nu ca sa se umple de bani in Franta, atunci devin dornici sa se faca ingineri constructori ca sa faca case pentru oamenii care nu au, sau sa construiasca orase frumoase, nu ca sa fure materiale de pe santierul vilei vreunui potentat al momentului. Ei bine, exact la aceste varste se omoara in copiii nostri toata viata pe care inca nu au apucat sa o aiba; de catre stat, de catre noi cei care le suntem parinti, chiar si prin absenta noastra de langa ei, de catre media si de catre mediul social din care comunitatea a disparut.
    Daca maine ar disparea Banicioiu, Nicolaescu, Ponta, Antonescu, Basescu, Udrea si cine mai vreti si ar veni oricine altcineva in locul lor, e prea tarziu. Ruptura este atat de adanca incat nu vad cine ar mai putea reface legaturile si mai ales din ce sa le refaca.
    Dumnezeule, nu ne lasa pe noi cei ce nadajduim intru tine!

  2. Hristos a inviat!
    Parerea mea e ca daca cei enumerati mai sus de Titus ar pleca si n-ar mai veni nimeni in locul lor s-ar gasi resursele ca acest popor sa renasca. Merg pe principiul ca daca nu mai zgandari rana, aceasta se vindeca, mai greu dar se vindeca.
    E adevarat, generatie dupa generatie alearga dupa non-valori ca asta au invatat si au avut ca exemplu
    Cei de varsta medie sunt deja terminati, obositi peste masura, de-i intrebi de idealuri sunt sanse sa primesti o definitie buna de pus in DEX nimic insa despre idealurile lor pierdute
    Cei batrani se roaga sa-i ia Domnul mai repede de atata jale si nenorocire
    E totul o rana, carne vie, insa resurse sunt si am vazut asta in multe cazuri cum ar fi:
    1. cazul avionului prabusit in iarna
    Autoritatile au adus 0 contributie ( bine ca nu au pus bete in roate), satenii nu au facut minuni ci au adus Normalul in societate.
    2. Cazurile prezentate in ultimul timp ale copiilor orfani, parasiti sau a batranilor de care se ingrijesc niste manastiri, preoti cu ajutorul oamenilor din imprejurimi….
    Deci mai exista omenie
    3. Oamenii care stau zi si noapte in plin camp pentru a-si apara glia, mai ceva decat pe vremea navalirilor barbare, caci atunci erau cel putin condusi de catre un voievod viteaz, acum lupta practic si impotriva celor pusi in fruntea tarii care au pus tara la mezat
    N-am murit ca neam, mai palpaie viata in noi, si cu ajutorul Domnului, dar numai cu ajutorul Lui, o vom scoate la capat si de data asta.
    Caci or fi doctorii buni, or fi si medicamentele bune pentru vindecari, insa daca nu le mai avem, Sf-ul Maslu inca nu a fost luat de nimeni.

  3. Si atunci la ce folos sa platim CAS-ul catre stat daca acestia ne refuza dreptul la sanatate. Sa se desfiinteze aceasta taxa care oricum nu ajunge acolo unde trebuie, pentru ca in orice spital mergi, pana ce nu iti baga medicul, asistenta plus infirmiera mana pana la cot in buzunar, nu meriti nici un pic de atentie.

    Sa se desfiinteze si spitalele, de unde sa am eu bani sa intretin tot personalul medical pe perioada spitalizarii mele, cu asa zisele mici atentii?

    Cel putin stim ca vor fi particulari, cu taxa afisata la intrarea in cabinet, si atat costa, atat platesti.

    Multi din sistemul sanitar nu-si iubesc meseria, o fac de mantuiala, si stau cu mana intinsa tiganeste( vorba Parintelui Steinhart) in fata pacientilor.

    Unde e demnitatea lor, simtul civic caci cel crestin este inexistent, cum de acesti “oameni” se pot privi in oglinda?

  4. nu cristina sa nu ne facem iluzii desarte, nimeni nu va face nimic pt. ca si cei ce vor veni dupa acestia vor veni cu aceleasi naravuri ca si precedenti, ei sunt produsul aceluias sistem ocult, sti proverbul acela, citez: vin ai nostri, pleaca ai nostri, sau invers, noi raminem tot ca prosti, iar in ceea ce priveste personalul medical, ft. multi dintre acestia dau dovada de ft. multa indiferenta si sadism in acelas timp fata de pacienti si in special fata de cei horopsiti

  5. Pingback: CONDITIILE DE MIZERIE din spitalele romanesti pediatrice [VIDEO] | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare