MARSUL TRIUMFAL AL CHEVRON: noi avize in localitati care votasera IMPOTRIVA fracturarii hidraulice, inceperea EXPLORARILOR in Dobrogea/ POLONIA: bula gazului de sist se cam dezumfla

16-04-2014 5 minute Sublinieri

chevron-pungesti

Grupul francez de petrol şi gaze naturale Total nu şi-a înnoit singura licenţă pe care o are în Polonia şi va abandona planurile de a căuta gaze de şist acolo deoa­rece nu a descoperit zăcăminte care să justifice exploatarea comercială, scrie The Warsaw Business Journal.

Total a avut o singură licenţă de explorare în Polonia, pentru perimetrul Chelm din nord-estul ţării.

„Nu era mai nimic acolo“, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Agenţia Poloneză de Presă.

Au folosit terenul ca pro­prietate imobi­liară, ca pe ceva pe care să-l arate investitorilor pentru a le dovedi că au o licenţă poloneză, şi nu să caute gaze de şist“, a mai spus sursa citată.

Total a anunţat că în peri­metrul explorat a descoperit gaze, dar nu suficiente pentru a fi exploatate în scop comercial, notează Thomson Reuters. Polonia a lansat un în urmă cu trei ani un program ambiţios de a-şi construi o industrie a gazelor de şist.

Premierul Donald Tusk pro­mitea atunci eforturi pentru ca Polonia să înceapă să producă din 2014 la scară comercială gaze de şist pentru a-şi reduce dependenţa de energia cumpărată din Rusia.

În martie 2012, guvernul şi-a redus cu 90% estimările privind rezervele de gaze de şist ale ţării, însă nu s-a arătat descurajat.

Noile date, lipsa legislaţiei care să reglementeze clar noua industrie şi rezultatele descurajatoare ale primelor teste de forare au determinat companii mari precum Marathon Oil, Talisman Energy şi Exxon Mobil să se retragă din Polonia.

„Polonia rămâne o ţară pro­miţătoare în ceea ce priveşte gazele de şist, dar procesul de explorare este încă în faze de copilărie, iar industria are nevoie de mai multe date şi timp pentru a-şi face o imagine despre geologia bazinelor sedimentare ale Poloniei“, a afirmat un purtător de cuvânt al Total.

Printre companiile mari încă prezente acolo se numără Che­vron.

Compania Chevron a obţinut, marţi, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist în satul Urdeşti, a cincea până acum în judeţul Vaslui, după ce primarul comunei Dodeşti refuzase iniţial să elibereze un aviz favorabil.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat al cincilea certificat de urbanism pentru societatea Chevron România în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Urdeşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Documentul a fost emis, marţi, de CJ Vaslui, la mai puţin de o lună şi jumătate după ce aceeaşi instituţie a respins solicitarea companiei petroliere pe motiv că nu primise un aviz favorabil, aşa cum prevede legea, de la primarul comunei unde ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

“Între timp, primarul comunei Dodeşti, Victor Popa, a transmis acel aviz în care trebuie să fie menţionate elementele caracteristice regimului juridic, economic şi tehnic ale terenului, rezultate din documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului a comunei. Odată cu primirea avizului, s-a emis certificatul de urbanism pentru «lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Urdeşti»”, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Beşliu.

Într-o primă fază, primarul comunei Dodeşti, Victor Popa, a refuzat să elibereze acel aviz către CJ Vaslui întrucât Consiliul Local a aprobat, la sfârşitul lunii februarie, o hotărâre prin care se interzicea explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei.

“Consilierii locali s-au declarat împotriva gazelor de şist astfel încât a trebuit să iau act de această hotărâre şi, în consecinţă, nu am transmis niciun răspuns Consiliului Judeţean la solicitarea venită pentru emiterea acelui aviz. Acum să vedem ce se va întâmpla cu hotărârea, dacă va primi avizul de legalitate de la Prefectura Vaslui”, afirma primarul Victor Popa.

Prefectura Vaslui nu a dat aviz favorabil şi a atacat în instanţă hotărârea CL, la mijlocul lunii martie.

La două săptămâni de la depunerea plângerii la Tribunalul Vaslui, CL Dodeşti a revenit şi a votat anularea hotărârii de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună astfel încât procesul a încetat de drept. Odată cu anularea hotărârii, şi primarul Victor Popa a emis acel aviz către CJ Vaslui.

Terenul de la Urdeşti, comuna Dodeşti, în suprafaţă de patru hectare, este al cincilea deţinut de compania Chevron pe teritoriul judeţului Vaslui, unde urmează să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de şist, operaţiuni pentru care a obţinut certificate de urbanism. Pentru patru dintre locaţii, respectiv Siliştea – Pungeşti, Popeni – Găgeşti, Plătiniş – Băceşti şi Puieşti, compania petrolieră deţine inclusiv acorduri de mediu, obţinute în urma unor dezbateri publice.

De asemenea, pentru locaţiile de la Siliştea şi Puieşti, Chevron a obţinut şi autorizaţii de construire, emise de CJ Vaslui în octombrie 2013, respectiv începutul lunii aprilie 2014. Totodată, la Siliştea, după patru luni de amenajare a platformei, a fost ridicată la verticală şi sonda de explorare, urmând ca în două-trei săptămâni să înceapă efectiv lucrările de explorare a gazelor de şist.

Chevron a făcut cadou, prin intermediul unei fundaţii, 57 de biciclete elevilor din Puieşti (Vaslui), unde a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de şist, în acţiune fiind implicată şi conducerea şcolii, care a stabilit ce elevi vor primi darurile. 

Un număr de 57 de elevi din comuna vasluiană Puieşti au primit cadou biciclete şi echipamente de protecţie de la compania Chevron “pentru a avea cu ce ajunge la şcoală”, în cadrul unui proiect intitulat “Acces la educaţie”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanţii companiei petroliere susţin că nu s-au ocupat în mod direct de distribuirea acestor biciclete, însă au sprijinit financiar acţiunea derulată de o fundaţie dinIaşi.

“Chevron s-a alăturat organizaţiei locale Procons, în proiectul «Acces la educaţie». Această iniţiativă sprijină accesul la educaţie al copiilor din zonele rurale, unde transportul până la şcoală este dificil, prin oferirea de biciclete şi echipamente de protecţie. Suntem încântaţi să participăm în Puieşti la îmbunătăţirea accesului la educaţie pentru elevii dedicaţi studiului”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de reprezentanţii Chevron România.

În acţiunea finanţată de compania petrolieră a fost implicată şi conducerea şcolii din localitatea Puieşti, care a stabilit nominal elevii care să primească bicicletele. Trierea copiilor s-a făcut în funcţie de distanţa dintre domiciliu şi unitatea de învăţământ, precum şi în funcţie de rezultatele la învăţătură.

La începutul acestei luni, Chevron a obţinut de la Consiliul Judeţean Vaslui autorizaţia de construire pentru sonda de explorarea a gazelor de şist care urmează să fie amplasată în extravilanul localităţii Puieşti. Eliberarea autorizaţiei de construire la Puieşti s-a făcut după ce Chevron obţinuse, în 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazelor de şist în extravilanul localităţii. Compania petrolieră a depus solicitarea pentru obţinerea acordului de mediu la Puieşti în toamna anului trecut, iar în 20 decembrie a avut loc şi dezbaterea publică pe marginea proiectului, întrunirea desfăşurându-se printre huiduieli şi fluierături ale localnicilor şi activiştilor de mediu.

Sonda de explorare a gazelor de şist de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Societatea Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, obţinute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea – Pungeşti, Păltiniş – Băceşti şi Popeni – Găgeşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi prima autorizaţie de construire pentru amenajarea platformei pe care a fost amplasată, tot în această lună, şi sonda de explorare de la Siliştea – Pungeşti. Autorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

În aproximativ 2 săptămâni, compania Chevron va începe exploatările experimentale în Dobrogea, pe litoralul Mării Negre, în apropiere de Mangalia, potrivit sitului mangalia.nu. Redactorii acestui portal remarcă faptul că reprezentanții presei care au fost duși de americani pe platformele de la Pungești nu au scris nimic despre modul în care se desfășoară operațiunile de fracturare hidraulică, dar și faptul că Chevron a mințit, de-a lungul timpului, că primele ”investigații” ar fi explorări, ci că acestea, sunt, în realitate, exploatări experimentale la adâncimi de 2 – 4 kilometri adâncime.

Situl citat ne reamintește că prima prospectare a avut loc în 2003, în preajma iubitei localități Vama Veche.

Vor amplasa fara prea multe avize un echipament de “testare”, exploatare experimentala in fiecare zona, regiune. Moldova, Ardeal, Dobrogea. Vedeti tiparul? Este simplu, intai se aseaza cu “cortul” si apoi nu se mai dau plecati. Apa va fi prima problema pentru care societatea civila trebuie sa actioneze legal. Cu sfanta plngere la Parchet. Protestele nu mai duc nicaieri, hranesc doar activistii de serviciu care aduna donatii si nu fac mai nimic. La Puiesti compania Chevron a primit autorizatie sa amplaseze se pare o sonda la 300 de metri de paraul Tutova. Unde este Ministerul Mediului si Apelor? Ce apara acest minister? Extractiile? Dar vine vara si asteptam sonda de extractie in zona Dobrogea. Sa-l intrebam pe Moise Guran de la TVR, cel platit de Petrom, daca Chevron va face explorare sau exploatare?


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “MARSUL TRIUMFAL AL CHEVRON: noi avize in localitati care votasera IMPOTRIVA fracturarii hidraulice, inceperea EXPLORARILOR in Dobrogea/ POLONIA: bula gazului de sist se cam dezumfla

  1. Din articolul indicat mai jos (vezi link) reiese ca pe urmele Chevron ar calca si alte companii care nu sunt americane, ba chiar provin din tarile vecine. Pe astia cine ii mai contesta? http://www.cotidianul.ro/perimetrele-petroliere-pentru-gaze-de-sist-sunt-foarte-mari-232779/

  2. Pingback: CHEVRON A INCEPUT FORAJUL LA PUNGESTI. Tribunalul Vaslui a SUSPENDAT procesul privitor la REFERENDUMUL de la Puiesti - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare