PRIGOANA “NAZARINENILOR”. Un preot ortodox american despre persecutarea crestinilor din Irak si Siria: “AMESTECANDU-NE IN TREBURILE NATIUNILOR SI DESTABILIZANDU-LE DELIBERAT, AM DEZLANTUIT UN COSMAR ASUPRA ACESTOR OAMENI”

25-07-2014 3 minute Sublinieri

nasrani

Preiau un comentariu al părintelui Cassian Sibley, preot ortodox din SUA, postat acum două zile pe pagina sa de Facebook:

„Acesta este un simbol desenat pe casele creștinilor din Siria și Irak prin care sunt avertizați că trebuie să se convertească, să plece sau să moară. Este litera arabă «N» și provine de la cuvântul «nazarinean».

Acest lucru se întâmplă în țări unde, fără a privi lucrurile idealist, creștinii și musulmanii au coexistat pașnic, în general, de secole, în ciuda diferențelor dintre aceștia. Desigur, creștinii din Siria și din Irak erau tratați frecvent ca cetățeni de mâna a doua, dar, pentru o perioadă foarte lungă de timp, au fost rareori supuși unor tratamente mai dure decât ridiculizarea, pierderea contractelor de afaceri sau pietrele pe care le aruncau în ei copiii delincvenți. Acum, ei sunt sistematic hăituiți și uciși.

Frații mei creștini mor pretutindeni în Siria și Irak, în țările care sunt patria lor de aproape 2000 de ani, iar un număr atât de mare de morți creștini în această regiune nu s-a mai cunoscut de la căderea Imperiului Otoman, în urmă cu peste 100 de ani. Islamul este cum este, dar nu s-a «schimbat». Nu, această «schimbare» a fost impusă cu forța acestor oameni de către țara noastră. Amestecându-ne în treburile națiunilor din această zonă a lumii și destabilizându-le în mod deliberat, am dezlănțuit un coșmar asupra acestor oameni. Tocmai m-am uitat, îngrozit, la o înregistrare video care mi-a fost trimisă, cu un creștin sirian surprins în timp ce era decapitat, înregistrarea fiind făcută și publicată de către cei care l-au ucis. Ultimele sale cuvinte în arabă au fost: «Dacă faci asta pentru că sunt creștin, sunt fericit.»

Acest martir anonim a fost ucis de insurgenți sirieni, iar guvernul nostru este cel care i-a sprijinit pe acești insurgenți, i-a ajutat să se înarmeze și i-a instruit (…). Acum, liderii noștri pretind că nu există nicio legătură între atrocitățile care se petrec în continuare acolo și deciziile pe care le iau ei. Acum, ei vor să ne determine să uităm de Siria și de Irak și să fim extrem de «revoltați» din cauza unei noi situații (cea din Ucraina – n.n.) – în care am reușit cu succes să punem la cale răsturnarea unui guvern –, situație care a ieșit de sub control, iar vecinii se încăpățânează să se pună împotriva proiectului atât de drag nouă. Și acolo oamenii mor, în ambele tabere ale unui război civil care nu ar fi avut de ce să izbucnească vreodată și nu ar fi izbucnit dacă nu ne-am fi străduit atâta timp și cu atâta sârguință să-l declanșăm.

Ca să nu mai lungim vorba, se pare că am ajuns într-o situație în care putem să ne dăm seama dacă liderii noștri mint indiferent dacă își mișcă sau nu buzele. Acest gen machiavelic de ațâțare la război, această cruzime, falsificarea realității și crasa incompetență la nivel internațional sunt absolut intolerabile. Dar, în absența unor alternative viabile – și nu văd niciuna în momentul de față – cred că va trebui să luăm situația așa cum este.

Mai grav e că la fel vor trebui să facă toți oamenii nevinovați din restul lumii, care asistă neputincioși la toate aceste evenimente, aflați în postura de a deveni «victime colaterale».”

Nota editorului: in randurile de mai jos, o tanara crestina din Mosul scrie despre preluarea orasului sau de catre extremistii Statului Islamic din Irak si Siria (ISIS), dar si despre sprijinul international recent afirmat in cadrul campaniei #WeAreN de pe retele sociale. Traieste de cativa ani in regiunea mai sigura a Kurdistanului, nordul Irakului, si lucreaza pentru ajutorarea refugiatilor.

Nu-mi vine sa cred ce se intampla acum. Si totul se intampla atat de repede. Doua mii de ani de prezenta si istorie crestina sunt distruse. Sunt confuza si trista. Toti sunt. Am vazut la stiri cum au inlocuit extremistii crucea de pe biserica noastra din Mosul cu steagul ISIS. Fac si o chemare la rugaciune musulmana din biserica noastra. Au transformat-o intr-o moschee.

Nu-mi vine sa cred. Am vrut sa plang cand am vazut asta la stiri. Recent, ISIS a dat un ultimatum crestinilor din Mosul: convertiti-va, platiti o taxa mare, plecati sau muriti. Toti crestinii au ales sa plece. Ne-am temut de asa ceva demult timp.

Matusa mea si fii sai au fost ultima familie care a plecat din Mosul. […] Sunt devastati. Matusa mea nu se mai opreste din plans. Sotul sau a murit demult, iar ea si-a crescut copiii singura. “Ce voi face acum? Nu mi-a mai ramas nimic. Mi-au luat pana si casa”.

Alte doua familii inrudite au ramas si ele fara case. Lasasera unui musulman una din case crezand ca vor reusi sa o pastreze astfel. Insa ISIS le-a luat si acea casa, pentru ca stiau, cumva, ca e proprietatea unor crestini.

Este haos: nu stim ce sa facem si unde sa mergem. Ne-am tot mutat de colo colo in ultimii ani. De fiecare data ne-am luat lucrurile si am mers in alt loc. Nepotul meu are 22 ani si a plecat in mijlocul examenelor din Mosul. Unde-si va termina studiile acum? […]

Sentimentul general este ca totul s-a pierdut. Rudele mele care au fugit nu mai au nimic. Desi nepoata mea e fericita ca poate sa isi ingrijeasca mama si fratii, are nevoie de ajutor de la biserica. Ieri fratele meu a fost la biserica pentru a primi saltele si mancare pentru matusa mea si fii sai. E foarte important acest ajutor de la biserica, acum.

Uneori imi vine sa plang, dar ma rog la Dumnezeu sa-mi dea putere. Crestinii in Irak si-au aratat sprijinul fata de cei mai afectati dintre ei prin adunari si marsuri. Ne-am schimbat profilul de la Facebook in litera (araba) N de la Nasrani, care inseamna “crestini”. In Mosul, aceasta litera a fost folosita pentru a insemna casele crestinilor. […]

trad. razbointrucuvant

n-3 n-2 n-1

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Irak, Martiri si jertfe in zilele noastre/ Biserica rastignita, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Siria, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “PRIGOANA “NAZARINENILOR”. Un preot ortodox american despre persecutarea crestinilor din Irak si Siria: “AMESTECANDU-NE IN TREBURILE NATIUNILOR SI DESTABILIZANDU-LE DELIBERAT, AM DEZLANTUIT UN COSMAR ASUPRA ACESTOR OAMENI”

  1. Daca nu intervine Dumnezeu acelasi lucru se va intampla si la noi.Poate in altfel,dar cu aceleasi consecinte.Era un sait ,mai demult, in care un sf. parinte spunea ca islamicii,cu concursul statelor crestine doar cu pantecele,vor omora ortodoxi si toate bisricile cladite le vor face moschei.Sa nu fie.DOAMNE AJUTA!

  2. interesant ca se foloseste metoda “stencil paint” nu pictare/desenare directa.

    stencils-urile sunt expresia unei forme de activism de stanga in spatiul occidental EU/USA,eventual asia occidentalizata, am dubii ca este intalnita in mod curent in zonele orientale conservatoare.

    acest fapt atesta inrudirea daca nu chiar extractia, la nivel de marketing si PR, de la formele de expresie si activism emanate si cultivate in “lumea occidentala”.

  3. Lăcustele mondiale pregătesc al treilea război mondial: intre creștini și musulmani. Sa nu le ajute Dumnezeu.

  4. America este vinovata pentru razboiul perfid pe care-l poarta departe de granitele ei pentru a-si mentine controlul asupra lumii,in care au murit si mor foarte multi oameni si incepe sa semene tot mai mult cu cea din Apocalipsa.

  5. Cred ca in filmul Ingerul Digital se spunea ca elitele lumii vor face in asa fel incat al treilea razboi mondial sa fie intre crestini si musulmani. In acest fel vor spune ca aceste religii sunt crude, extremiste, bla-bla-bla … si le vor interzice prin lege. Dupa aceasta va fi instaurata unica religie mondiala.

    Si in China a pornit prigoana impotriva crestinilor. Autoritatile au ordonat sa fie date jos toate crucile de pe cladiri. Nu mai gasesc site-ul unde am citit stirea, dar daca are cineva cunostiinta, poate posta aici un link.

    Proabil ca nu va mai urma mult si va veni si randul nostru.

  6. @Sluga, Gheorghe:

    Lucrurile sunt ceva mai complicate. Foarte putin probabil spre nule sanse ca un razboi generalizat sa fie intre “crestini” si “musulmani”. Razboiul deja se duce pe aliante si filiere schimbatoare care sunt mult prea amestecate pentru a trage o linie asa groasa ca pe vremea arabilor sau otomanilor intre o tabara sau alta.

  7. @ Admin

    Este adevarat ca lucrurile sunt putin mai complicate si ca razboiul deja se duce pe aliante si filiere schimbatoare, dar acest adevar este doar cel care se vede. Si cum in ultimii ani sau poate chiar zeci de ani, nimic nu mai este din ceea ce pare a fi …
    Aproape toate razboaiele care se duc acum au ca motivatie “intoleranta”. Fata de homosexuali, fata de libertinaj, fata de “fericirea” celuilalt, fata de “binele” comun … toate razboaiele se duc pentru asa zisa “libertate” si atat de trambitata “democratie”.

    Probabil ca razboiul propriuzis nu se va da direct intre tabara de musulmani si tabara de crestini, dar cum aceste doua religii sunt cele mai “intolerante” fata de implementarea unui model ideologic, politic si social bazat pe inselaciune satanica, va fi foarte usor de manipulat opinia publica ca musulmanii si crestinii sunt raspunzatori.

    Noi vedem si auzim doar franturi din “tabloul” general, deci este foarte posibil sa intelegem prea putin.

    Zic si eu, dupa mintea mea proasta de om pacatos.

  8. Razboiul care se duce este razboiul Satanei impotriva celor care i se opun. Adevarata lupta impotriva raului este alegerea de a nu face rau, este alegerea de a lupta cu ispitele si de a ne vindeca de raul din noi. Nu doar cei care omoara crestini, ci toti oamenii care se razboiesc intre ei, indiferent de motive, fac lucrarea Satanei si apartin acestuia. Crestinul decapitat nu este o victima demna de mila, este un martir pe care il admir si care traieste vesnic langa Dumnezeu. Victimele demne de mila sunt criminalii lui, oameni fara inima si fara sentimente, care nu cunosc pe Dumnezeul Dragostei si Dreptatii, care prin faptele lor il slujesc pe Satana si pe acesta il vor urma in Gheena.

  9. DOAMNE, AJUTA !

    Am semnat asa ceva adineauri. cu permisiunea dumneavoastra, iata link-ul

    http://www.citizengo.org/en/9810-save-iraqi-christian-community?tc=ty&tcid=5576276

  10. America este desfranata cea mare, fiica babilonului ticaloasa, care zice la apocalipsa ca va cadea, dar in text se foloseste timpul trecut ca zice ca deja a cazut, a cazut desfranata cea mare, cetatea Babilonului, si tot in Apocalipsa zice ca vor fi taiati ciorchinii viei si culesi si ca pamantul se va scalda in sange pana la crupa calului, e abia inceputul durerilor, sunt aproape vremurile, foarte aproape, sunt vrednici de a fi fericiti crestinii din Siria care au pierit astfel, fiindca i-a iubit Dumnezeu mult de i-a luat la El, asa de repede, n-au mai apucat semnul fiarei si pecetluirea fiindca sunt alesi…vai de noi, vai de noi daca vom fi pastrati pentru la urma, ce vom face noi, atunci cand nimeni nu va mai putea nici vinde, nici cumpara, daca nu este pecetluit… Doamne da-ne pocainta multa, Doamne ai mila de noi…

  11. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iraq/10996727/France-offers-asylum-to-thousands-of-Christians-driven-from-homes-by-Islamic-State.html

    Franta a oferit azil crestinilor persecutati, conform The Telegraph din 28 iulie. Dupa ce au fost scosi afara din propriile locuinte, iata ca sunt ajutati nesperat. Tare blanzi, daca nu chiar smeriti, pot ajunge asemenea oameni !

  12. Pingback: CAPITALA CRESTINA A IRAKULUI A FOST CUCERITA DE JIHADISTI. Zeci de mii de refugiati, biserici devastate, scripturi date la foc - Recomandari
  13. Pingback: Genocidul crestinilor din Irak: JIHADISTII ISIS DECAPITEAZA COPII SI ALUNGA SUTE DE MII DE OAMENI/ China va crea “CRESTINISMUL CONFORM” ideologiei unice permise - Recomandari
  14. Pingback: IMAGINI DRAMATICE cu refugiatii salvati cu elicopterul de jihadistii din Irak [VIDEO]. Cum nu e loc pentru toti, urca doar cine reuseste… - Recomandari
  15. Pingback: CE SE AFLA IN SPATELE NIMICIRII CRESTINILOR DIN SIRIA SI IRAK? Balcanizarea Orientului Mijlociu si provocarea unui conflict al civilizatiilor - Recomandari
  16. Pingback: Gruparea ISIS ameninta si CRESTINII din LIBAN. “AM VENIT SA VA SACRIFICAM PE VOI, RUGATORI AI CRUCII” - Recomandari
  17. Pingback: Obama ar fi recunoscut, la o intalnire cu liderii crestinilor din Orientul Mijlociu, ca ASSAD I-A PROTEJAT PE CRESTINI/ Biserica Rusiei INTRERUPE dialogul cu LUTERANII FINLANDEZI din cauza HOMOSEXUALITATII - Recomandari
  18. Pingback: Crestinii din Irak sunt ai nimanui/ PATRIARHUL MOSCOVEI: Tragedia Siriei si a Irakului s-a transformat intr-o IMENSA TRAGEDIE A CRESTINILOR. Mitropolitul Ilarion acuza Occidentul pentru “ACORDUL TACIT” fata de GENOCIDUL CRESTINILOR din Orientu
  19. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
  20. Pingback: DE CE AU ABANDONAT MARILE PUTERI CRESTINII DIN ORIENTUL APROPIAT? | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: DESPRE MARTIRIUL CRESTIN DIN ZILELE NOASTRE. Meditatie a parintelui Andrei Coroian | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare