Raspuns unei minciuni: MOASTELE SFANTULUI NICOLAE DE LA BISERICA “SF. GHEORGHE NOU” SUNT AUTENTICE (video)

20-07-2014 2 minute Sublinieri

MOASTELE SFANTULUI NICOLAE SUNT REALE

– “Realitatea spirituala” despre cultul sfintelor moaste, cu Ierom. Gheorghe Iordan (Man. Caldarusani)


MOASTELE SFANTULUI NICOLAE SUNT REALE…

Ceilalti invitati: teologul George Grigoriu si, prin telefon, Pr. Prof. Emil Nedelea Caramizaru, parohul bisericii care gazduieste mana dreapta a Sfantului Nicolae.

Realizator: Sorin Bejan. – 20 iulie 2014, Realitatea TV

Moaştele Sfântului Nicolae sunt autentice! Patriarhia Română confirmă că rămăşiţele pământeşti depuse la biserica Sfântul Gheorghe Nou, din Bucureşti, aparţin, cu adevărat Sfântului Nicolae. Mai mult, pentru a înlătura orice altă suspiciune, Patriarhia va realiza un ghid al sfintelor moaşte din toată ţara. […]

Parohul Bisericii Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti îl contrazice pe călugărul Gerardo Ciofari de la Biserica San Nicola din Bari, acolo unde se află mormântul Sfântului Nicolae. Călugărul a spus zilele trecute că relicvele de la Bucureşti sunt false. La noi, singurul efect al disputei dintre biserici este că numărul celor care vin să se roage la moaşte s-a dublat în ultimele zile.

Această mână a Sfântului Nicolae au ferecat-o cu aur domnul Io Mihail Voievod şi doamna Stanca şi fiul lor Io Necula Voievod în anul 7 108. Ispravnic Mitropolitul Eftimie“.

Este textul încrustat pe racla cu moaştele Sfântului Nicolae. Dovadă că acum mai mult de 400 de ani voievodul Mihai Viteazul a adus mâna Sfântului Nicolae de la Biserica din Bari, Italia, unde se află mormântul Sfântului.

Mâna Sfântului i-a fost dată lui Mihai Viteazul de însuşi arhiepiscopul de Bari, consemnează cronicile româneşti.

Această explicaţie nu are o bază reală, deoarece arhiepiscopul de Bari nu avea autoritatea de a lua moaşte din biserica San Nicola. În plus, cu excepţia papei Urban al II-lea în 1089, niciun papă sau arhiepiscop de-a lungul istoriei nu a mai deschis mormântul Sfântului Nicolae din Bari“, a publicat România Liberă declaraţia fratelui Gerardo, din partea lăcaşului de cult italian.

Cu toate acestea, în mormântul din Italia se mai află doar jumătate din relicvele sfinte. […]/ integral pe tvr.ro

Referitor la articolul intitulat „Moaștele de la București ale Sfântului Nicolae sunt FALSE”. Câte dintre celelalte 10.000 de relicve din România sunt autentice apărut în cotidianul România Liberă din ziua de 15 iulie 2014, sub semnătura domnilor Petru Răchită şi Răzvan Chiruţă, precizăm:

Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse de cruciaţi în oraşul italian Bari în secolul al XI-lea şi aşezate de arhiepiscopul Nicolae al Veneției în două biserici construite la  Bari (1036) şi la Veneția (1039).

Părticele din  moaştele Sfântului Ierarh Nicolae au fost aduse la București în 1600, când, potrivit documentelor istorice, voievodul Mihai Viteazul le-a primit în dar de la arhiepiscopul de Bari prin intermediul unui negustor bogat în semn de preţuire pentru lupta de apărare a creştinătăţii împotriva ofensivei otomane din acea vreme şi le-a oferit bisericii „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti unde se păstrează până astăzi.

Pe racla istorică se găseşte încrustat următorul text în limba română cu litere slavone: “Dăruite de către Io Mihail Voievod și Doamna Stanca şi fiul lor Io Necula Voievod în anul 7108 (1600 după calendarul actual), ispravnic fiind mitropolitul Eftimie”.  Menționată de bizantinologul român Alexandru Elian, în lucrarea sa “Inscripții Medievale ale României” din 1965, inscripția poate fi văzută de toţi cei care vin să venereze sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae în această biserică din centrul Bucureştilor, ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Ca atare, concluzia autorilor articolului că părticelele din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae de la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti nu sunt autentice se bazează pe opinii personale recente şi ipoteze tendențioase despre ce era posibil sau nu în secolul al XVI-lea în Occident, când de fapt pericolul otoman era o preocupare majoră pentru creștinătatea apuseană.

În ceea ce priveşte Ghidul Sfintelor Moaşte din bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română, acesta are ca scop prezentarea într-o lucrare unitară a informaţiilor despre Relicvele Sfinte existente în locaşurile de cult din România, inclusiv a numărului exact al acestora. În prezent, în eparhiile Patriarhiei Române se desfăşoară o activitate laborioasă de strângere a informaţiilor despre Sfintele Moaşte din bisericile şi mănăstirile ortodoxe din România potrivit recomandărilor Sfântului Sinod (provenienţă, documentul de autenticitate, descriere succintă, scurtă prezentare a vieţii sfântului etc).

După centralizarea tuturor informaţiilor, acestea vor fi analizate şi evaluate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române înainte de a fi publicate în Ghidul Sfintelor Moaşte din bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română, lucrare binevenită pentru pelerinii români şi străini care doresc să viziteze locurile sfinte din ţara noastră.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române


Categorii

1. DIVERSE, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare