DEMONTAREA UNUI “MOTIVATIONAL” VIRAL. Cele “15 secrete ale vietii” ale romancei de… succes mondial din Suceava care “a dat fericire planetei” – intre o PSEUDO-SPIRITUALITATE NEW AGE si un KITSCH PSIHOLOGIST IEFTIN

10-07-2014 7 minute Sublinieri

fericirea

Luminiţa Saviuc, fata din Suceava care a scris „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit“, cel mai distribuit articol motivaţional de pe internet, a reuşit să cucerească şi zeci de mii de români. Mesajul ei este, însă, demontat de teologi, iar psihologii spun că fata a avut priză tocmai pentru că vorbeşte despre lucruri simple, din experienţă personală.

Materialul realizat în exclusivitate, cu care ziarul „Adevărul“ a deschis ediţia de marţi, 8 iulie, a avut un impact mediatic fără precedent în presa românească. Articolul „Fata din Suceava care a adus fericire pe toată planeta. Cele 15 secrete ale vieţii“ a fost citit de peste 100.000 persoane, care l-au distribuit la rândul lor, considerându-l extrem de util. În text este relatată povestea unei românce, Luminiţa Daniela Saviuc, o tânără în vârstă de 29 ani, care a devenit o voce de răsunet pe plan internaţional, în domeniul motivaţional şi al dezvoltării personale. Lista ei cu „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit“ a fost publicat iniţial pe celebra platformă media americană Huffington Post în aprilie 2012, devenind cel mai citit material motivaţional din lume, cu peste 1,2 milioane de distribuiri. Adevărul v-a prezentat povestea Luminiţei, consacrată sub numele Purpose Fairy, tânăra necunoscută în România până mai ieri, care susţine prezentări în toată lumea şi lucrează la cartea ei ce va fi tipărită la anul. Astăzi vă propunem o dezbatere a efectului „Luminiţa“, care a generat un ecou răsunător.

[…]

„Plagiat după Hristos“

Pentru preotul Eugen Tănăsescu, blogger „Adevărul“, mesajul Luminiţei este încadrat în categoria marketing motivaţional. Părintele o numeşte pe tânără un soi de „psiholog fără autorizaţie“.

„Discursul motivaţional este ceva între psihologie şi spiritualitate, care se apropie foarte mult de mişcarea New-Age şi de esoterism. Practic, se construieşte un sincretism din diverse domenii, care se transpune într-un text şi în metode de aşa-zisă meditaţie. Este o manipulare de tip religios: omul nu mai ascultă de Dumnezeu, ci el devine dumnezeul propriei sale vieţi, crezând că rezolvarea stă doar în puterile lui. Fericirile hristice sunt reconsiderate şi transformate în fericiri lumeşti. Teologic vorbind, este un dezastru plecat dintr-o intenţie bună: aceea de a-l ajuta pe om să iasă din problemele în care singur s-a băgat“, arată părintele.

Preotul spune că pe moment, mesajul pare benefic, dar pe termen lung, pot apărea riscuri.

„Reducerea tensiunilor sociale, regăsirea interioară, renunţarea la chestiuni negative şi îmbrăţişarea pozitivismului, ca teorie, pot funcţiona pe moment pentru omul secularizat, care este paralizat sufleteşte. Nevoia de re-spiritualizare a sa este de netăgăduit. De aceea este şi predispus să înghită orice, fără prea multă analiză. Doar că riscul unor efecte nedorite este mai mare decât problemele ce trebuiesc rezolvate: omul devine propriul lui dumnezeu. Se auto-idolatrizează şi vrea un succes doar după cum îi convine lui, negând alte responsabilităţi“.

Părintele Tănăsescu aduce în discuţie o învăţătură din Biblie.

„Sfântul Pavel atrage atenţia: «Căci va veni o vreme când (oamenii) nu vor mai suferi învăţătura sănătoasă, ci – dornici să-şi desfăteze auzul – îşi vor grămădi învăţători după poftele lor, şi îşi vor întoarce auzul de la adevăr şi se vor abate către basme». Chiar Luminiţa propune nişte «renunţări» periculoase după mine: la critică, la trecut şi la ataşament. Desigur că pot fi nuanţe aici, dar nu poţi renunţa cu totul la acestea. E un fel de depersonalizare, o smerenie prost aplicată, o nirvana, dacă vreţi. Fără critică, presa ar muri. Fără trecut, suntem fără identitate. Iar fără ataşament suntem amputaţi sufleteşte. Cum iubeşti fără să te ataşezi?“, se întreabă preotul.

Şi totuşi, priza la public pe care a avut-o articolul Luminiţei este uluitoare. Oamenii l-au citit şi l-au arătat şi altora, ca pe un lucru demn de reţinut.

„Este ceva nou pentru spaţiul românesc public, motiv pentru care stârneşte curiozitate. În lehamitea şi debusolarea ce ne inundă, «tehnici motivaţionale» sună exotic şi atrăgător, mai ales pentru cei tineri, care îşi doresc succes în viaţă. Mulţi vor rezolvarea fără efort a problemelor. Luminiţa spune că ea a reuşit să îşi rezolve propriile traume, prin propriile puteri. Este ceea ce mulţi îşi doresc: soluţii fără intervenţii divine. Divinitatea clasică începe să plictisească, omul vrea ceva nou. Pe undeva, asta se datorează pasivităţii şi activităţii anemice a Bisericii, dar şi războiului de imagine la adresa ei“, este de părere preotul Tănăsescu.

Părintele aminteşte rolul mass-media în promovarea acestui tip de mesaj.

Carmen Hara şi Oreste au de ce s-o invidieze. Alăturarea conceptului «o româncă a dat fericire planetei» cu un brand occidental (Huffington Post) şi cu câteva cifre de audienţă care, pe moment, uluiesc, te face să crezi că ai de-a face cu o nouă Evanghelie, cea a româncei din Suceava. Să ne aducem aminte de evanghelizatorii care umpleau stadioane după Revoluţie sau, mai nou, de «minunile» ce se fac pe la diverse organizaţii de tip spiritual. Oamenii caută o «mântuire» după bunul plac. Citim tot felul de nume, dar Hristos e absent. Probabil pentru că El vorbeşte despre o relaţie jertfelnică faţă de aproapele, iar aici avem exact opusul. E diferenţă între a iubi şi a fi iubit. Omul contemporan vrea să fie iubit, dar nu mai vrea să iubească jertfelnic. În schimb, multe din ideile lui Iisus sunt însuşite în discursurile motivaţionale fără a cita sursa: iertarea, renunţarea la vicii şi păcate, smerenia, ochiul interior, îndrumătorul spiritual în viaţă etc.“

Concluzia părintelui Tănăsescu este dură:

Mesajul de tip motivaţional e noua ispită adamică a lumii moderne: să te desăvârşeşti de unul singur. Deşi spiritualitatea – creştină, cel puţin – oferă de mult timp soluţii la problemele ridicate, unora le place să reinventeze apa caldă, dar cu alt nume. E doar un plagiat prin sincretism. Sau, altfel spus, parazitism spiritual“.

[…]

15 LUCRURI LA CARE TREBUIE SĂ RENUNŢI PENTRU A FI FERICIT

1. Renunţă la nevoia de a avea întotdeauna dreptate

Multe persoane nu suportă ideea de a greşi şi îşi doresc să aibă întotdeauna dreptate, chiar şi cu riscul de a încheia o relaţie minunată sau provocând mult stres şi durere, pentru ei şi pentru alţii. Pur şi simplu nu merită. Oricând simţi nevoia “urgentă” de a sări într-o discuţie despre cine are dreptate şi cine greşeşte, întreabă-te următorul lucru: „Prefer să am dreptate sau prefer să fiu o persoană blândă?“. Ce câştig dintr-un conflict verbal, în urma căruia cel din faţa mea părăseşte „scena“ cu un gust amar şi un sentiment de dezamăgire?

2. Renunţă la nevoia pentru control

Fii dispus să renunţi la nevoia de a controla întotdeauna tot ce se întâmplă cu tine şi cu cei din jurul tău: situaţii, evenimente, oameni etc. Indiferent că sunt persoane dragi, colegi de muncă sau pur şi simplu străini pe care îi întâlneşti pe stradă, permite-le să existe. Permite tuturor lucrurilor şi persoanelor să fie exact aşa cum sunt şi o să vezi ce bine te vei simţi. „Lăsând lucrurile să fie, totul va curge lin, aşa cum trebuie“, spunea Lao Tzu.

3. Renunţă la vină

Renunţă la nevoia ta de a da vina pe alte persoane pentru ceea ce ai sau nu ai, pentru ceea ce simţi sau nu simţi. Încetează să renunţi la puterile tale şi începe să îţi asumi responsabilitatea pentru viaţa ta.

4. Renunţă la auto-înfrângere

Câţi oameni se rănesc singuri din cauza mentalităţii lor negative, poluate şi a auto-înfrângerii repetitive? Nu crede tot ceea ce îţi spune mintea, în special dacă este ceva negativ şi care te auto-distruge. Eşti mai bun de atât. „Mintea este un instrument superb dacă este folosit aşa cum trebuie. Totuşi, folosită în mod greşit, devine foarte distructivă“, spunea Eckhart Tolle.

5. Renunţă la convingerile tale limitate

Renunţă la convingerile tale despre ceea ce poţi sau nu poţi face, despre ceea ce este posibil sau imposibil. De acum înainte nu o să mai permiţi convingerilor tale limitate să te ţină captiv. Deschide-ţi aripile şi zboară! „O convingere nu este o idee deţinută de minte, este o idee care ţine mintea“, spunea Elly Roselle.

6. Renunţă să te mai plângi

Renunţă la nevoia ta constantă de a te plânge despre acele multe, multe, multe lucruri, oameni, situaţii, evenimente care te fac nefericit, trist şi depresiv. Nimeni nu te poate face nefericit, nicio situaţie nu te poate face trist decât dacă îi permiţi. Nu situaţia care declanşează acele sentimente este de vină, ci modul în care alegi să le priveşti. Nu subestima niciodată puterea gândirii pozitive.

7. Renunţă la luxul de a critica

Renunţă la nevoia de a critica lucruri, evenimente sau oameni care sunt diferiţi faţă de tine. Cu toţii suntem diferiţi, şi totuşi cu toţii suntem la fel. Toţi vrem să fim fericiţi, toţi vrem să iubim şi să fim iubiţi şi toţi vrem să fim înţeleşi. Cu toţii vrem ceva, şi ceva este dorit de noi toţi.

8. Renunţă la nevoia de a impresiona celelalte persoane

Încetează să mai încerci atât de tare să fii ceva ce nu eşti doar ca ceilalţi să te placă. Lucrurile nu funcţionează aşa. În momentul în care încetezi să mai încerci atât de tare să fii ceva ce nu eşti, momentul în care renunţi la toate măştile tale, momentul în care te accepţi cu adevărat, o să descoperi că oamenii se simt atraşi de tine, fără a depune niciun efort pentru asta.

9. Renunţă la ideea de a te opune schimbării

Schimbarea este bună. Schimbarea te va ajuta să mergi de la A la B. Schimbarea te va ajuta să faci îmbunătăţiri în viaţa ta şi în viaţa celor din jurul tău. „Urmăreşte fericirea şi Universul va deschide uşile pentru tine acolo unde nu existau decât pereţi“, spunea Joseph Campbell.

10. Renunţă la etichetare

Încetează să etichetezi acele persoane, lucruri şi evenimente pe care nu le înţelegi ca fiind ciudate şi diferite şi încearcă să îţi deschizi mintea, puţin câte puţin. Minţile funcţionează doar atunci când sunt deschise. „Forma cea mai înaltă de ignoranţă este atunci când respingi ceva despre care nu ştii nimic“, spunea Wayne Dyer.

11. Renunţă la temerile tale

Frica este doar o iluzie, nu există, tu ai creat-o. Totul este în mintea ta. Dacă vei corecta interiorul, exteriorul va fi exact aşa cum trebuie. „Singurul lucru de care trebuie să ne temem este frica însăşi“, spunea Franklin D. Roosevelt.

12. Renunţă la scuze

De multe ori ne limităm din cauza numeroaselor scuze pe care le folosim. În loc să creştem şi să lucrăm la a ne îmbunătăţi viaţa şi spiritul, rămânem blocaţi, minţindu-ne singuri, folosind tot felul de scuze, scuze care în 99,9% din cazuri nu sunt reale.

13. Renunţă la trecut

Este greu. Se ştie. În special atunci când trecutul arată mult mai bine decât prezentul şi viitorul pare atât de înfricoşător, însă trebuie să iei în calcul faptul că momentul prezent este tot ceea ce ai şi tot ce o să ai vreodată. Trecutul după care tânjeşti, trecutul la care visezi, a fost ignorat de tine atunci când a fost prezent. Încetează să te mai păcăleşti singur. Fii prezent în tot ceea ce faci şi bucură-te de viaţă. Până la urmă viaţa este o călătorie, nu o destinaţie. E bine să ai o viziune clară asupra viitorului, pregăteşte-te, dar întotdeauna fii în prezent.

14. Renunţă la ataşament

Acesta este un concept care pentru mulţi dintre noi este greu de înţeles, însă nu este ceva imposibil. Devii din ce în ce mai bun odată cu trecerea timpului şi cu mult antrenament. Momentul în care te detaşezi de toate lucrurile, devii atât de liniştit, tolerant, blând şi seren. O să ajungi într-un loc în care o să fii capabil să înţelegi toate acele lucruri fără a mai suferi. O stare dincolo de cuvinte.

15. Renunţă să îţi trăieşti viaţa în funcţie de aşteptările celorlalţi

Mult prea multe persoane trăiesc o viaţă care nu le aparţine pentru a o putea trăi. Îşi trăiesc vieţile în funcţie de ceea ce cred alţii că este bine pentru ei, trăiesc viaţa în funcţie de ceea ce spun părinţii că este mai bun pentru ei, în funcţie de ce zic prietenii, duşmanii şi profesorii lor că este bine pentru ei. Aceste persoane îşi ignoră vocea interioară, chemarea interioară. Sunt atât de ocupaţi făcându-le pe plac celorlalţi, încât pierd controlul asupra propriilor vieţi. Uită ceea ce îi face fericiţi, ce îşi doresc, ce au nevoie şi eventual uită cine sunt cu adevărat. Ai o singură viaţă, trebuie să o trăieşti, să o deţii şi în special să nu laşi părerile altora să te împiedice în drumul tău. […]/ integral pe adevarul.ro

Nota noastra:

De altfel, chiar reactia celei care a scris respectivele “secrete”, fata de contestatari, ii face putina cinste, fiind una agresiva vanduta insa, din nou, intr-un invelis “compatimitor”: acestia ar fi “oameni toxici” carora, chipurile, ea si admiratorii ei ar trebui sa le trimita doar “dragoste”. Pai nu zicea chiar ea ca nu e bine sa tii la parerea ta? Si de ce a folosit eticheta atat de violenta de “oameni toxici”? Doar pentru ca sunt unii care nu sunt de acord cu modul ei de a pune problema? Daca ar aplica propriile sale reguli, atunci ea s-ar fi declarat fericita ca a generat reactii de orice fel ar fi ele si ar fi zis ca nu tine mortis la propria ei dreptate, ca poate si respectivii au dreptatea lor, nu? Greu cu psihologia asta de doi lei…

Persoana respectiva nu face indemnuri simple de viata, ci practica ceva care are reguli si notiuni foarte precise, care e foarte la moda tocmai pentru ca oamenii sunt atat de coplesiti de ritmul devastator al vietii sociale contemporane. Se numeste “discurs motivational” si consta intr-un amestec eclectic bazat pe metode psihologice prin care sa se induca o stare pozitiva, de “bine”, publicului tinta. Nu e nimic real, ci totul e construit, atent la detalii. Marketing, intr-un cuvant.


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “DEMONTAREA UNUI “MOTIVATIONAL” VIRAL. Cele “15 secrete ale vietii” ale romancei de… succes mondial din Suceava care “a dat fericire planetei” – intre o PSEUDO-SPIRITUALITATE NEW AGE si un KITSCH PSIHOLOGIST IEFTIN

  1. Doamne ajuta!
    Observ, din pacate si pe site-ul Dvs, obstinatia de a prezenta numai fata intunecata a vremurilor noastre, a oamenilor din aceasta lume etc, intr-un cuvant: “partea goala a paharului”. Oare chiar nu mai exista deloc cealalta parte?! Bucuria, frumosul, dragostea chiar au disparut cu totul?!
    Inca mai exista sfinti, oameni frumosi si fapte bune, dar… nu ii/le vedem. Totul pare a fi un gri confuz si, de nu este, il facem sa fie prin interpretarea noastra. Cam asta se intampla si cu “Cele 15…” Conationala noastra a incercat sa arate cum putem sa ne simplificam viata spre a o face placuta lui Dumnezeu. Delicat, fara apel la notiuni de teologie, psihologie etc, simplu si concis. Imediat insa “vulturii” s-au napustit, sfasiind textul pentru a gasi ceea ce, de fapt, ii chinuie pe ei, nu pe Luminita Saviuc: lipsa de intelegere si cunoastere care provin din putina dragoste pentru cel de langa ei. Cum de nu putem intelege ca recomandarile ei conduc spre ortopraxie?! Saraci si goi suntem…

  2. Dacă Luminiţa Saviuc nu minte, cum de a fost posibill să ajungă să iubească fără să fi descoperit ortodoxia despre care nimic nu mărturiseşte? Eu cred că minte.

  3. @15:

    Pai daca luam rezultatul celor 15 secrete asa cum a fost pus in practica de dvs cu noi, deja asistam la un esec. Ati vazut doar ce e negativ, fara sa vedeti zecile de exemple pozitive popularizate pe acest site precum si indemnurile foarte “ortopractice”, aproape zilnice, de pe pagina principala. Daca ar fi sa aplicati la litera cele 15 reguli, ar fi trebuit nici macar sa nu scrieti acest comentariu “critic” care “eticheteaza” pe celalalt. Ati reactionat asa, insa, pentru ca cineva si-a permis sa arate ca balonul de sapun e …doar un balon de sapun. De altfel, chiar reactia ei, a celei care a scris respectivele “secrete”, fata de contestatari, ii face putina cinste, fiind una agresiva intr-un invelis “compatimitor”: “oamenii toxici” carora, chipurile, ar trebui sa le trimitem doar “dragoste”. pai nu zicea ea ca nu e bine sa tii la parerea ta? Si de ce a folosit eticheta atat de violenta de “oameni toxici”? Doar pentru ca sunt unii care nu sunt de acord cu modul ei de a pune problema? Daca ar aplica propriile sale reguli, atunci ea s-ar fi declarat fericita ca a generat reactii de orice fel ar fi ele si ar fi zis ca nu tine mortis la propria ei dreptate, ca poate si respectivii au dreptatea lor, nu? Greu cu psihologia asta de doi lei…

    Nu va amagiti, persoana respectiva nu face indemnuri simple de viata, ci practica ceva care are reguli si notiuni foarte precise, care e foarte la moda tocmai pentru ca oamenii sunt atat de coplesiti de ritmul devastator al vietii sociale contemporane. Se numeste “discurs motivational” si consta intr-un amestec eclectic bazat pe metode psihologice prin care sa se induca o stare pozitiva, de “bine”, publicului tinta. Nu e nimic real, ci totul e construit, atent la detalii. Marketing, intr-un cuvant.

  4. Nu prea sunt multe de comentat – doar o afacere de succes cu rezultate vizibile, bazata pe filozofia lui Buckminster Fuller care ar fi pus in circulatie o maxima celebra care ar spune cam asa: nu poti combate realitatea; daca vrei sa reusesti sa schimbi ceva, construieste un nou model care va duce in derizoriu pe cel existent, facandu-l sa para invechit. Ceea ce a si pus in practica.

    „În 2007 am plecat în SUA, unde am locuit pentru 3 ani. Acolo am cunoscut pentru prima dată oameni care m-au influenţat. Danny şi Lecsy, managerul şi supervisorul meu, au fost primele persoane care m-au făcut să înţeleg că fiecare din noi are ceva foarte frumos şi dacă ne dorim cu adevărat, putem să ne trăim viaţa într-un mod foarte fericit“, mărturiseşte ea.
    Danny i-a dat să citească cartea „The 7 Habits of Highly Effective People“, care i-a dezvăluit lumea dezvoltării personale. În 2010 a început să scrie la blogul personal şi aşa a descoperit Mindvalley, companie la care a lucrat din 2011 până în 2013 şi al cărui lider, Vishen Lakhiani, i-a devenit mentor.
    https://ro.stiri.yahoo.com/exclusiv-fata-din-suceava-care-adus-fericire-pe-175334702.html

    Cultura hacking – un produs al mentorului Vishen Lakhiani:
    http://www.mindvalley.com/about

  5. In general lumea acuma cauta un soi de comprimate, ceva la îndemână, care sa ii asigure fericirea, sau sa fie zen, după o alta exprimare. Incepand de la cafeaua trei în unu, sau șamponul cu mai multe proprietăți, și pana la regulile acestea care pot fi numărate pe degetele de la mâini plus un picior, se încearcă găsirea unei formule magice care sa satisfacă cat mai multa lume. Si uite asa omul este atras spre o “dezvoltare personala și spirituala”, sau spre livrarea unui soi de comportament care sa-l facă sa se simtă, chipurile, bine, sau spre cate și mai cate găselnițe de genul acesta, care revoluționează lumea într-o clipita. Si, de fapt, adevărul este ca în afara de Hristos nu-i nimic nou sub soare…

    Pe tărâmul american nici nu-i de mirare ca acest cocktail de comportamente psihologice a devenit viral. Pe la noi, însă, sunt mai multi “oameni toxici” si prin urmare mai multe șanse ca sa nu fie înghițite oase d-astea de ros.

  6. Plictiseala este întunericul minţii, iar Dumnezeu este Lumina.

  7. @Corina,
    deacord cu tine.O mica completare:daca oamenii nu s-ar gandi la cosecintele inghitirii drogurilor ar fi o lume in “extaz”,uitand de ce au venit pe pamant.Si totusi isi cauta substitute,adormindu-si constiinta.DOAMNE AJUTA!

  8. Titlu de tabloid, marca Adevarul: „Fata din Suceava care a adus fericire pe toată planeta. Cele 15 secrete ale vieţii“. Care “toata planeta” si care “secrete”?
    Raportat la 2,5 miliarde de utilizatori de internet cati erau in 2012, 1,2 milioane de distribuiri este o cifra mare?
    Ca de fiecare data, presa noastra se inflameaza atunci cand un roman reuseste sa acapareze (in sens pozitiv sau negativ) atentia strainilor. Altfel, online-ul este plin de citate si articole care la randul lor au milioane de distribuiri si nu mai face nimeni o stire din asta.
    Apoi, despre ce secrete este vorba in acel text al Luminitei? In toate acele 15 puncte exista ceva despre care nu s-a mai scris de-a lungul timpului?
    Asa cum a scris si parintele, unora le place sa reinventeze apa calda.

  9. New Age siropos îndărătul căruia se ascunde limba bifurcată a știți voi cui…

    Tencuială sau glazură sclipitoare peste NIHILISMUL societății contemporane.

    Citiți Serafim Rose – Nihilismul și veți înțelege în ce context se încadrează textul fătucii…

  10. De acord cu observatiile pr. Eugen Tanase si cu nota admin, este un pozitivism de tip new-age si o forma de iubirism, as avea totusi cateva observatii. Renuntarea la trecut eu nu o vad ca pe ceva rau in cazul unei persoane care se pocaieste de trecutul sau (plin de pacate) si doreste sa se schimbe pe sine, si de asemenea pentru a nu cadea in deznadejde. Deci e in regula sa lasi trecutul in sapate, iar pocainta si plangerea pacatelor din trecut care trebuie facuta sa implice o spovedanie pentru curatirea de pacate. Asta inseamna sa ne lasam cu adevarat trecutul in spate si renuntarea la firea cea veche, fara asta nu putem ajunge la o adevarata metanoia.

    Renuntarea la vina e ok din punctul meu de vedere, mai corect ar fi fost sa scrie in enuntul scurt: renutarea de a mai da vina pe altii pentru propriile greseli (asa cum si reiese din text), si nu renuntarea la propria vina, cum s-ar putea intelege la o citire rapida. Iar renuntarea la critica ar fi fost ok daca ar fi fost mai degraba inlocuita de renuntarea la a mai judeca pe ceilalti, si nu la critica in general, caci critica poate (si trebuie) sa aibe un rol constructiv si ajuta pe celalalt sa discearna lucrurile.

    Renuntarea la convingerile tale limitate e ok iarasi, nu renuntarea la convingerile tale (punct), asa cum a fost subliniat – pt ca asa se intelege altceva. Aceasta “renuntare” e buna pt. eretici, pt atei, pt cei care inca mai ratacesc, si chiar pt propriile noastre ganduri, caci Parintii ne invata sa nu credem intotdeauna gandului nostru, ci sa ne sfatuim cu altii.

    Renuntarea de a te plange – e intr-adevar obositor pt. altii sa te auda ca te plangi dar nu mi se pare o mare realizare, iar asta cu “nimeni nu te poate face nefericit, nicio situaţie nu te poate face trist decât dacă îi permiţi” e un pozitivism ieftin, in care nici ea nu are cum sa creada. Cand te loveste o nenorocire nu sta in puterea ta sa “permiti” starii de nefericire sa te cuprinda.

    Renuntarea la a te opune la schimbare, aici o nimerea daca completa cu “a te opune schimbarii in bine“, caci nu orice schimbare e buna. Altfel, e o mare prostie, nu suntem frunze ca sa ne lasam in bataia vantului, oriunde bate acesta, fiecare om trebuie sa aibe o temelie, un crez pe care sa se bazeze, pt. ca altfel e vai de el, dar atat timp cat crezul este bun, mai exact: crezul, valorile, principiile si virtutiile crestine. Altfel, sigur, se recomanda schimbarea, trezirea la realitate sau venirea in simturi, cum i se mai spune uneori.

    Renuntarea la atasament, aici ar trebuit sa adauge atasamentul fata de valorile lumesti, materiale si fata de tot ce este lumesc in general si alipirea fata de valorile spirituale (crestine)

    Mesajul Luminitei a cucerit pe multi pt. ca multa lume nu e familiarizata cu invataturile Mantuitorului si a Sfintilor Parinti, “secretele vietii” insa se cunosc de multa vreme pt cine a avut urechi sa auda, asa incat mesajul ei (practic pe alocuri) ramane totusi doar un surogat ieftin cu priza la nestiutori.

  11. Mai ales cand vrea sa-i invete pe altii, in noua ei carte, cum sa mediteze si-a pus talanga de gat, cat sa se trezeasca si ortodoxul cat de cat practicant. Eu stiu pe cineva de acolo care avea munti de carti din astea gaunoase si ajunsese la concluzia ca nu-l ajuta la absolut nimic. S-a botezat ortodox in cele din urma. Imi pare rau ca nu mi-am dat seama de la inceput ca intr-o tara in care o mare parte din populatie nici nu poate sa rosteasca numele Lui si il inlocuieste cu X in cuvantul Craciun, pute ceva grozav de fishy. Dau slava lui Dumnezeu ca m-a lasat sa-mi contemplu propriile pacate si sa ajung cu picioarele cat de cat pe pamant si sa lucrez si ceva pentru mantuire, cu mari neputinte, dar totusi spre directia clara.

  12. Uuu… misiune personala, fericire – tare, sau ce? Vrea cineva sa ne arate ca suntem niste rai si sa ne convinga ca, de fapt, Luminita ne lumineaza calea spre mantuire cu niste sfaturi practice, ortodoxe chiar, desi nu pomeneste nimic, dar NIMIC despre Hristos, despre finalul acestei vieti pamantesti (adica M O A R T E A), caci ce fericire poate fi mai mare decat sa traiesti… vesnic, dincolo de moarte? Si ce nadejde mai mare decat aceea ca poti avea parte de asa ceva, in Hristos?? Vreun cuvant despre ADEVARATA fericire? Nu. Doar surogate.

    Si pt ca am vzt in alt comentariu ca “fata din Suceava” a citit „The 7 Habits of Highly Effective People“, mi-am amintit ca anul trecut, in Postul Sf. Pasti am participat la serviciu la un curs cu acelasi nume si din pacate (sau din fericire?!) n-am gasit acolo nimic nou, in afara de ambalaj si de faptul ca mi-am dat seama inca o data de cat de actual este vechiul proverb “nihil novi sub sole”. Din punctul meu de vedere, noutatea ar fi fost daca ceea ce s-a predat acolo s-ar fi pus, intr-un final glorios, in lumina invataturii Lui Hristos, pentru ca:

    “Din perspectiva veşniciei, noţiunile de succes, alegere, misiune personală, priorităţi, sinergie, proactivitate etc., cu care operează lumea modernă, de ultimă generaţie, se transformă radical: cum poţi avea succes, dacă ratezi veşnicia?

    http://florinm.wordpress.com/2013/05/02/ceea-ce-conteaza/

  13. Pana la urma viata e o calatorie nu o destinatie – asta e suficienta…

  14. @admin:
    Doamne ajuta!
    Imi pare rau ca v-ati simtit etichetati de mesajul meu… Am dorit doar sa fac public ceea ce observ constant la majoritatea “internetului ortodox” romanesc, in special cel de influenta greaca. Paradoxal, cei influentati de Ortodoxia occidentala, reusesc sa mai vada si curcubeul (in limitele simbolismului biblic, bineinteles)
    In ce o priveste pe LS greseste si ea, precum noi “practicantii ortodocsi”: majoritatea dintre noi stim “teoria” insa o aplicam…Cititi http://www.pemptousia.ro/2014/06/unitate-in-smerenie-si-marturisire-in-dragoste/ IPS o spune mult mai bine decat mine…

  15. Cu reactii de-astea nu este nici o mirare ca nu prea mai vin oamenii la biserica. “Ortodocsii” astia par niste acrituri carora totul le pute.

    “Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat.
    Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!”

  16. @Adrian P:

    Vai, frate, despre ce reactii vorbesti? Pai daca oamenii nu suporta sa fie atentionati nici macar cu o papadie, atunci nu doar ca nu vor trece pe la biserica, dar o vor si urî, ca tot tolerantul si iubitorul…

  17. @15:

    Totusi, o minima smerenie cere si o minima disponibilitate la ce spune celalalt. Nu e vorba de cum ne ”simtim”, ci de ce ati spus. Fie va corectati (strict pentru dvs, nu avem nevoie sa ne aprobati aici, public, sau, Doamne, fereste, sa va cereti scuze sau altele) ce este, in mod obiectiv, o constatare gresita, fie va mentineti cu orice pret parerea, indiferent de cat de adevarata e.

    Pemptousia e tot un site de ”influenta” greaca…

  18. Lasa-ne in pace, iluminata de doua parale, du-te si vinde-ti tinichelele in alta parte! Scuteste-ne de your cheap warm & fuzzy deja-vu mumble-jumble for Western wannabe-s. Fyi – scena asta e deja aglomerata, chiar si-n Romania lumea s-a saturat deja de facaturi de-astea importate de-a valma. Poate crezi ca romanii sunt o piata proaspata si hai sa face bani de pe ei? Ca daca erai autentica, nu cadeai in asa ceva. Nici macar nu te-ai ostenit sa le traduci ca lumea din engleza.

    Wake up, people, this is business only. Ca fatuca asta sunt miriade de motivational speakers worldwide: persoane cu tupeu, care se suie pe scena pt. bani ca sa vanda concoctii din ce miri ce: relatari cat mai tear-jerking ale unor experiente intime (in cazul ei, cum o molesta taica-su, care e prezentat picant, ca un monstru, ceva in genul Elisabetei Bathory, pt. maximum de efect asupra audientei) plus copieri desigur “necitate” din diversi autori gen Tom, Dick & Harry, toti o apa si-un pamant, care au facut bani rastalmacind pe cei vechi din marile traditii autentice, atat crestina cat si cele orientale, si atribuindu-si cu nerusinare meritul de-a fi “descoperit” cheia fericirii pamantesti. Fata nu e fraiera, naiva, angelica, don’t get her wrong, ci din contra are antrenament de la “guru”, stie exact ce face – da, e limba bifurcata a stim-noi-cui, a zis cineva mai sus.

    De rusine e de fapt presa care pune pe prima pagina penibilitati de-astea tupeiste. Din pacate, presa e tot in slujba stim-noi-cui. No wonder, really.

    Habar n-ai de spiritualitate adevarata, tu care-ai studiat 3 ani cu “Danny & Lecsy”, si nici despre real purpose of life – caci daca aveai, nu sareai sa join the motivational bandwagon si sa vinzi abureli. Dar poate nici nu te intereseaza spiritualitatea adevarata, ca daca te interesa, te duceai frumusel la o biserica ortodoxa de la tine din Suceava, si gaseai lumina cea adevarata intru Hristos… Nimic nou sub soare.

  19. Parinte..
    Cumva suferi de “gelozie” de marketing..?
    Nu de alta..dar am auzit o “recomandare” a BOr…cum ca biserica trebuie sa fie prezenta acolo unde sunt oamenii.adica pe internet…
    Tot marketing e si asta..cumva..?

  20. Spuneam ceva de vreo cumva..”gelozie” de marketing a dvs. fata de aceasta fata..
    Va intrebam ce stiti despre “directiva” BOR..cum ca biserica trebuie sa fie prezenta acolo unde sunt oamenii..adica pe internet..
    Eu am vazut coemntariul aparut..apoi a disparut..
    Sper ca nu stergeti fara explicatii..sau ca ma insel eu..:)

  21. @Adrian P,

    Cu reactii de-astea nu este nici o mirare ca nu prea mai vin oamenii la biserica. “Ortodocsii” astia par niste acrituri carora totul le pute.

    Acum nici nu putem sa inghitim tot ce ni se serveste… Exista atatea amagiri (ale duhurilor necurate) in aceasta lume incat e greu sa nu privesti cu ochi critic orice invatatura despre suflet care nu pune pe Dumnezeu in centru. Fara El nu putem face nimic, oricat ne-am amagi pe noi insine. Se mai vorbeste, de exemplu, despre practicarea unei detasari destul de asemanatoare cu cea de tip Nirvana, adica invataturi din spiritualitatea orientala, de tip New Age (gen Osho), insa aceasta reprezinta o erezie, pentru ca nu este altceva decat o inselare, o indepartare de la Calea adevarata care ne-a fost lasata. Calea care duce la mantuire nu este atat detasarea, cat jertfa pentru Dumneazeu si pentru aproapele, si lepadarea sinelui, adica o cale care presupune reale eforturi, si nu o stare de neimplicare.

  22. Vad ca ati aprobat un coment dupa al meu..
    Astept un raspuns..altfel..voi posta un link…cu dovada “cenzurii” dvs..pe adevarul..
    acolo unde nu moderati dvs..
    Sunteti om..sau cartof prajit..?

  23. @men:

    1. Care parinte? Nu suntem parinti pe-aci.

    2. Problema nu e marketingul aici, ci faptul ca niste discursuri construite dupa reguli diverse, inclusiv ale marketingului, sunt vandute drept “adevaruri de viata”.

    3. Nu e nicio directiva a BOR in privinta internetului, ci un indemn al Mitropoliei Ardealului.

    4. Acest site e cu moderare si… uneori nu aprobam ce ni se pare neserios.

  24. @Limu:

    Acum, nu suntem noi adeptii gandirii pozitive si a trucurilor motivationale, dar asta nu ne-ar impiedica sa ne adresam, totusi, politicos si normal, nu?! Sau… “macar” crestineste.

  25. Ati cazut in pacatul…fricii..parinte..
    Si ati aprobat ceva “neserios”..abia dupa ce ati vazut ca poate deveni foarte serioasa…dovada cenzurii..
    Multumesc pentru raspuns..
    Ar fi fost PERFECT sa nu fie din frica..si dupa da..recunosc amenintari..
    Corect..este un indemn al Mitropoliei Ardealului..
    Multumesc pentru corectura..

    Va spun parinte..puteti sa-mi spuneti inginer..
    Nu a fost nicio intentie de jignire in apelativul asta..
    Stiti foarte bine…care apelativ e jignitor..cumva…
    Inca o data multumesc pentru raspuns..si inca o data subliniez ca ar fi fost mai bine sa vina la “timpul lui”..

  26. @men:

    Domnule, intelegeti ca sunteti intr-o confuzie. Nu suntem clerici iar cu parintele Eugen am avut propriile noastre contraziceri, deci aici nu-i el si nici vreun admirator al domniei sale.

  27. Nu “suntem”..”propriile noastre”..?
    Numai regii si ..clericii vorbesc asa..:)
    Cred ca dvs sunteti intr-o “confuzie”..
    Dar asta nu-i pacat..
    Va multumesc..

  28. Nu era pluralul majestatii: http://www.cuvantul-ortodox.ro/about/

    Si nu din cauza amenintarii cu denuntul pe adevarul v-am aprobat, ci pentru ca am zis ca sunteti atat de confuz incat nu poate fi vorba de un trol. Dar sa stiti ca nu doar cenzuram, ci mai folosim si spamul, caci siteul acesta e cu MODERARE, si cand discutia devine aberanta chiar o aplicam, inclusiv prin stergerea comentariilor.

  29. Re: Admin – Cam ce-ar fi anormal si nepoliticos in ce-am spus despre genul asta de stire si presa care-o colporteaza? Ca e o facatura, un talmes-balmes de abureli, si sa se duca sa-si vanda marfa la alta masa/ tara?… Suna a genul de stiri date anume spre a abate atentia publica de la “chestiunile arzatoare la ordinea zilei” care din pacate se inmultesc as we speak. Omul vrea sa stie ce se-ntampla, si cand se duce de ex. la Adevarul.ro, ii sare in ochi mare cu litere de-o schioapa: “De ce are Romania nevoie de ce-a zis xxx una”, devenita peste noapte vedeta de mucava la audienta online cu insailari rasuflate din “clasici” (sic!). Ce mai e de adaugat?… Consider ca primele 15 postari de mai sus au spus deja ce era de spus in privinta asta. Mea culpa ca m-am apucat sa fac trafic la asa ceva. Nu de alta, insa la stirile din Ucraina, Gaza, Irak, Siria etc. nici macar nu stim daca ce serveste presa e real sau nu, asa ca ce putem spune noi, muritorii de rand, care aflam “adevarul” atunci cand ne loveste pe propria piele? Pe noi “the powers to be” ne “distreaza” cu paine si circ, cu maimute de-astea vopsite atractiv… Sigur ca un crestin adevarat nu reactioneaza la asa ceva cu “this stuff is insulting my intelligence” ci se roaga sa iasa si aia saraca din intuneric, din inselare etc.

    Lasand asta de-o parte, apreciez foarte mult acest site, este inestimabil pentru accesul la adevarata invatatura Ortodoxa. Va multumesc foarte mult si sa v-ajute Dumnezeu sa continuati aceasta munca titanica dar folositoare.

  30. Incep cu concluzia (cred ca nu doar dupa mintea mea):
    Dupa experiente mistice filo-hinduiste, ratacita printre mirajele/mrejele materialismului dintr-o America degenerata (razvratita fata de randuirea fireasca a vietii) dar si pervertita anti-crestin, iata ca a coborat din munte Miorita care a renuntat la tot… probabil ca la mai multe decat cele enumerate (!) si s-a luminat la gura focului de sub cazan:
    – nu isi asuma/recunoaste nici o vina
    – isi permite sa critice cam tot ce “misca”! Asta este sensul listarii si publicarii “s[d]ecretelor”: criticarea viclean oglindita, sadica a mentalitatilor si actiunilor oamenilor vii, inca ne-cuceriti de ateism, de inchinarea la ban, de homosexualitate, de masinism/matrix-ism, de ecumenism
    – nu mai are vreun atasament pastrat … cu exceptia celui al colportarii de stupizenii; ce-i aia respect, bun-simt, recunostinta, simtul masurii…? S-a detasat complet si sfatuieste sa fie urmata probabil, ca hotul care te imbie sa furi ca sa te bucuri … ca el.
    … si [tot] asa mai departe.
    Bazaconii ca: “un loc special” unde ajungi… “vocea s.a sint prezente la persoane care se “detaseaza” serios de realitate iar solutiile enumerate fac parte din imbatatul cu apa rece dupa ce te-arunci de pe bloc…
    Nu are scuze pentru slabiciunea si carentele intelectuale evidente care ofenseaza bunul simt al unui om obisnuit, anonim.
    Nu deranjeaza baza de date dintr-un PC fiindca “are hard-ul loc de stocare” pentru update iar procesorul pare a fi compatibil cu hot fix-ul reprezentat de lista de secrete!!!
    Aici sade diferenta dintre om (… ceva viu, insufletit) si masina (ceva ne-viu, ne-insufletit):
    Omul invata de la oameni, din trecut, din propria viata si SIMTE, in timp ce masina nu invata ci executa fara sa-si “faca” probleme, fara indoieli, sperante, bucurii, … temeri!…
    Masina solutioneaza materialiceste “nevoia” cuiva – sa-i faca treaba, sa-l care, sa-l distreze, etc.
    Masina FUNCTIONEAZA, nu traieste iar “secretele”… nu “merg” nici macar ca optiuni de programare.
    —————————————-
    COMENTARII ale enunturilor listate:

    E: 1. Renunţă la nevoia de a avea întotdeauna dreptate

    C: Confirmarea exterioara este o “necesitate” pentru cine nu are competenta mintala de a judeca.

    E: 2. Renunţă la nevoia pentru control

    “Sfat” pentru cine are aceasta… nevoie.
    Nu incap in schema toti oamenii, pur si simplu unii cad in aceasta capcana psihologica.
    Nu se aplica majoritatii si deci nu are logica sa fie mentionat intr-o astfel de lista, chiar inutila cum este.

    E: 3. Renunţă la vină

    “Cunoscatoare” gandurilor fiecarui om… “lumineaza” individul: fa ce vrei ca si-asa nu poti “multumi” pe toti; de parca este vreo cerinta sa multumesti pe “toti” (unde prin “toti” s-ar fi cuvenit sa inteleaga nu doar suma de indivizi ci varietatea de suflete…)
    Adica ORICE s-ar putea face si nu cumva sa fii “fraier” sa te “simti” vinovat!?!

    E: 4. Renunţă la auto-înfrângere

    Aici promoveaza un alt “dus”, nu merita a-i mentiona numele.
    In fiecare zi ai de luptat cu propriile slabiciuni si imbolduri de a face, spune, gandi ceea ce tocmai aceasta MINTE te “duce” sa le dai frau liber.
    Daca renunti la auto-înfrângere esti deja infrant de renuntarea la controlul (auto-controlul) prorpiu. Evident, controlul este “lasat” unui factor exterior mintii, sufletului… fiintei tale.
    Sugereaza ca in MATRIX, sa”ramai” conectat la aparate, adica sa traiesti in minciuna.

    E: 5. Renunţă la convingerile tale limitate

    Ha, Ha, Ha!
    Pai, raman doar 2 posibilitati:
    – sa devii papusa manipulata de “Maestrul” papusar
    ori
    – sa te transformi intr-o masina, “functionand” dupa “programul” implementat de un individ care aplauda astfel de sfaturi date altora… oare in beneficiul cui?
    Prima “convingere” este ca nimeni nu stie secretul fericirii!

    E: 6. Renunţă să te mai plângi

    Jalnic – probabil ca autoarea a trait in spatiul stramt al catorva indivizi … plangaciosi!
    Ori confunda critica, protestul, reclamarea, indignarea cu “plansul”.
    Autoarea isi aroga o capacitate de cunoastere “universala” a omenirii si nu oricum ci detaliat, a fiecarui individ.
    Din “fericire”, limitarea intelesului avut de verbul ” a [te] plange” la sensurile din romana – a te smiorcai, a te milogi si in engleza – a plange/lacrima si a tipa… arata o prea simpla abordare a realitatii. De fapt, indeamna la auto-negare, la “inghitirea” fara opunere a orice nu-ti face bine, nu-ti doresti, etc.
    Aceasta negare a realitatii (din care face parte nu doar “actiunea” ci si – in mod NECESAR si INEXORABIL – “RE-actiunea”) este proprie “nimicului” spre care este incurajata pierderea identitatii miraculoase a existentei omului.

    E: 7. Renunţă la luxul de a critica

    I. NU CUMVA SA SPUNETI – GANDITI ALTCEVA DECAT CELE CE SIT “TRANSMISE” DE CATRE AUTOARE!!!

    Chiar ca “adormirea” vigilentei este evidenta – considerand (preupunand?) totusi ca exista o “nevoie” de a critica, autoarea susura frazeologia “moderna” – toti, fericire, sintem la fel… s.a.m.d. pentru a transforma “reteta” vietii intr-o zoaie, ca zeama cu resturi dintr-un ciubar de laturi care desi sint diferite, tot laturi raman.
    Nu sintem “la fel”, cel putin nu intr-un context ca cel in care este plasata lista de “sfaturi”: macar pentru faptul ca sintem subiecti in mod obiectiv distincti! … ca altfel nu ar mai fi “nevoie” de comunicare, cel putin si nici de o astfel de publicare a vreunei liste!
    Nu ne spune de ce “a critica” ar fi un “lux” – adica ceva ce [oricum] nu-ti permiti!
    Altfel spus, “ciocu’ mic”!

    E: 8. Renunţă la nevoia de a impresiona celelalte persoane

    … alta “nevoie”…
    Desigur ca autoarea isi duce viata (?) intr-un mediu in care a dezvoltat si aceata obsesie, ca “toti” au “nevoie” sa impresioneze!
    I-as divulga un secret: nu este o “nevoie” si nici nu se afla in umbra actiuniii fiecarui individ.
    Nu toti isi cauta confirmarea [pseudo]valorii in “impresionarea” celor din jur.
    Doar cei care au tinut cont de sfaturile din aceasta lista; ei au intr-adevar nevoie sa fie “updatati” ca “programarea” sa fie de succes…

    E: 9. Renunţă la ideea de a te opune schimbării

    Acum am “inteles”: schimbarea este ceva care nu are de-a face cu tine si oricum nu ai alta sansa… e un destin, o condamnare si o executie pe care tu nu aum sa o opresti!
    Zau? Nu este nici o diferenta intre a te opune violului si a te lasa violat… fara remuscari?
    Ca si-asa violatorul a “pus ochii” pe tine si este oricum mai puternic!?!??
    Schimbare de dragul schimbarii? Sau schimbare controlata de baietii “destepti”?
    Desigur ca nu ne opunem schimbarii zilei in noapte, a verii in toama si apoi in iarna…
    Despre ce “schimbare” vorbeste autoarea? Asta asa, ca sa stim si noi, astia care muream prosti fara sa stim “secretele” fericirii.

    E: 10. Renunţă la etichetare

    Simbolul este element plin de semnificatii asa ca renuntarea ajuta la indobitocire – ceea ce si produce “ascultarea” de sfaturile din lista.
    Parca era o vorba – “numai boul este fericit”… evident glumeata caci boul nu a avut la ce sa renunte, doar entuziasmatii admiratori ai listei poate…

    E: 11. Renunţă la temerile tale

    Omul are temeri, asa cum celelalte vietuitoare au instincte; temerea este constientizarea sinelui asupra pericolelor materiale ori nu, prezente si viitoare; atat cu consecinte vatamatoare/pagubitoare asupra celui care le constientizeaza cat si asupra celor din jur – oameni, animale, mediu/natura, obiecte/lucruri.
    De ce sa te temi de pedeapsa daca iti vine cheful sa dai foc la o benzinarie sau omori pe cineva? Nuuuu. renunta la temeri! Asta este indemn la actiuni criminale !

    E: 12. Renunţă la scuze

    Da, fii nesimtit, lipsit de buna-cuviinta si fara remuscari – exact ca un criminal psihopat ori … o “masina” = omul “Noii ere”!

    E: 13. Renunţă la trecut

    Pai esti ceea ce esti datorita si numai datorita trecutului: procesele biologice trecute au construit si mentinut in viata organismul, aflarea, invatarea, descoperirea oricaror elemente trecute sunt ingredientele pentru intelegere, gandire, simtire, iubire, tristete…
    Altfel spu sintem pentru ca “venim” din trecut; trecutul ne “da” si ne “face” ceea ce sintem in fiecare nou moment de “prezent” si constituie baza a orice poate deveni viitor.
    A renunta la trecut este totuna cu renuntarea constienta la constiinta proprie – drzrchilibru organic inte “minte si trup” care are echivalentul practic in sinucidere.

    E: 14. Renunţă la ataşament

    Daca autoarea reuseste sa leviteze… sa se dezmembreze pana la nivel molecular… sau atomic… atunci sa mai auzim ceva despre “atasare”; fiindca echivalentul sistematic al atasarii materiale este relationarea interumana si superiorul nivel al relationarii cu mediul!
    Dependentele create de viata in societate sint necesare armonizarii intereselor (realizarii lor) individuale concomitent cu ale grupului.
    Desi sint create de oameni, ele apar ca o necesitate de grup.
    Mofturile/poftele/ispitele si lipsa moralei creeaza dependente (si acestea create de om) care au efect “toxic” atat asupra individului cat si asupra grupului.
    In lipsa claritatii oricine intelege ce poate, multi “putand” ceea ce invata de la televizor…

    E: 15. Renunţă să îţi trăieşti viaţa în funcţie de aşteptările celorlalţi

    Trebuie sa ai probleme psihice ca sa traiesti ca un “raspuns” al pretentiilor “celorlalti”.
    Regulile de grup – plac, nu plac – fac posibila convietuirea.
    In acest caz este o prostie sa banuiesti ori sa crezi ca respectand regulile ar insemna sa iti traiesti viata in functie de asteptarile celorlalti; “asteptarile” din mintea cuiva sint de fapt prezumtii de bun simt ale anonimilor ori nu prezenti in locuri si la momente diferite in viata proprie.
    De exemplu: mergi pe strada si prezumi ca cei pe care ii vezi merg si ei FARA SA TE ATACE.
    Sau: intri intr-o scara de bloc si cine te vede prezuma (daca il “chinuie” grija de tine”) fie ca te duci acas fie mergi intr-o vizita; nu sint prea multi care sa prezume ca te scapi pe tine si te usurezi in spatele scarii sau in lift…
    Despre asteptarile celor din jur – parintii se asteapta sa cresti si sa poti avea grija de tine – ce ar trebui sa faci conform “sfatului”?
    Sa te sinucizi sau sa nu faci nimic ca sa nu raspunzi “asteptarilor”???

  31. @Gheorghe, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta, renunta. 🙂
    Cred ca in subconstientul multora a ramas intiparit doar acest indemn la renuntare/abandon, repetat de 15 ori.

  32. Mare înşelare.
    Totul pare a fi bun şi de folos, dar… numai pare. Renunțare la… .
    De acord, dar pentru ce ? Şi pentru cine? Din iubire pentru cine ?. Pentru Eu. Pentru idolul OM.
    Prima poruncă din decalog, cere să-l iubim pe Dumnezeu ne-limitat, iar pe apropele atât cât ne iubim pe noi. Ori persoana în cauză, cheamă şi legiferează doar iubirea de sine. De aici şi părerea de sine. De aici şi condamnarea celor ce au o altă opinie.OAMENI TOXICI. Toate renunțările la care cheamă sunt pentru comfortul EU-lui şi de dragul EU-lui. Jertfele, sunt aduse EU-ului, nu lui Dumnezeu şi semenilor. Dacă persoana aceasta, era ortodoxă, ar fi găsit toate cele ce ,, în mod genial” şi uimitor ,,a găsit”, în această poruncă, în evanghelie şi în sfinții părinți.
    Sunt, prin ce am spus, unul dintre toxici.
    Binele adus de aceste renunțări este tocmai el, un bine toxic, un infatuator şi unul dintre cele mai puternice elemente vitale, ale iubirii de sine şi al părerii de sine.
    Unde este Dumnezeu, în tot ce spune, îndeamnă şi învață duduia aceasta ? Oare a mințit Domnul când a spus că ,,fără mine, nu puteți face nimic” ?

  33. Doamne ajuta!

    Am cautat pe site-ul dumneavoastra o analiza vis-a-vis de Noua medicina Germanica.

    V-as ruga daca puteti sa faceti si o astfel de analiza.
    Eu, atat cat ma pricep si atat cat am citit am mari indoieli in legatura cu aceasta insa nu sunt foarte in masura sa fac o astfel de analiza. Nu am capacitatea aceasta.

    Iata cu ce se lauda acestia:

    – ca vindeca orice cancer.
    – ca vindeca Sindromul Down .

    si sustin ca vindeca orice – caci de fapt te vindeci singur.
    Ei manipuleaza niste concepte care par familiare unui ortodox, diferenta e foarte fina.

    In ortodoxie vindecarea sta in tine. Vindecarea pentru mantuire. In ortodoxie te vindeci prin pocainta, marturisire, viata curata, impartasire.

    Ei vin cu tehnici pe care le desprinzi in seminarii pe care le tin contracost, evident. Cica ii dau inapoi daca nu te vindeci. Binenteles ca nimeni nu va sustine ca nu se vindeca. Pentru omul lenes, secularizat, exteriorizat al vremurilor noastre cum de multe ori sunt si eu acest lucru pare mai la indemana si mai rapid…..

    La mine a venit la un moment dat un domn care mi-a vorbit despre asta la o serbare unde a vazut-o pe una din fetitele mele, care are Down. Mi-a spus ca are un copil vindecat de Down…. Pentru o mama in situatia mea normal ca incerc sa aflu despre ce e vorba.

    Din punctul meu de vedere aceasta Medicina Germanica este o mare inselatorie insa nu sunt suficient de pregatita sa o combat si un material pe acest topic ar fi foarte interesant sa apara pe site-ul dvs.

    Ei vorbesc asa:

    Noua Medicină Germană (Dr R.Hamer) cu citirea de CT-uri;
    Epigenetică (Dr B. Lipton);
    Chirurgie de Lumină (din 3 Școli: Academia Sufletului, Infoenergetică, Atingerea Nemuritorului); – aici eu sunt sigura ca e vorba de acele inselatorii ale Satanei de care ne explica in cartea sa parintele Serafim Rose.
    Tehnici de Eliberare Emoțională;
    Terapia Iertarii
    Gimnastică Energetică (elemente de QiGong, TaiChi Chuan, posturi corporale vindecătoare, elemente de reflexoterapie și proceduri de făcut în situații de urgență); – de asta mi-a vorbit o colega ca ea face mereu. mi-a aratat si niste exercitii sa ma fac bine
    de durerea de spate si de picioare. la mine numerge, nu am deschidere. a insistat ca cica ea nu mai se imbolnaveste. a racit tare apoi
    Muzică pentru sincronizarea emisferelor cerebrale (Hemi-Sync)
    Antrenare Cuantica;
    Codul Vindecarii
    Descaladarea conflictelor si Mediere…

    – Chirurgie de lumina: Atingerea Nemuritorului, —
    – Gimnastica Energetică (QiQong,Tai Chi etc) –

    Iata si alte tehnici;

    – Dans Terapeutic
    – Exercitii de Relationare

    Va multumesc mult.

    Doamne ajuta!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare