FACEBOOK – NOUA ORDINE MONDIALA A COTIDIANULUI. Documentar romanesc – VIDEO

12-06-2014 6 minute Sublinieri

“Există o generaţie care nu îşi doreşte acest privacy. Există o generaţie care îşi doreşte să fie găsită şi descoperită, şi trackuită, şi identificată în orice moment”

(reprezentant Facebook)

După ce în ediţia de ieri am analizat felul în care reţeaua socială Facebook a ajuns să influenţeze evenimentele sociale şi politice din România, „Adevărul“ vă prezintă astăzi cea de-a doua parte a campaniei derulate pe acest subiect. Despre controversele privind monitorizarea serviciilor secrete şi despre schimbările pe care Facebook le-a adus în rutina noastră de zi cu zi.

Facebook a făcut comunicarea mai uşoară, dar nu asta e marea inovaţie pe care a adus-o reţeaua inventată de Mark Zuckerberg, pentru că oamenii comunicau destul de bine şi înainte, chiar şi aflaţi în locuri diferite ale planetei. Facebook a schimbat, înainte de toate, felul în care percepem intimitatea şi a introdus, la scară globală, un obicei: expunerea vieţii personale pe internet.

Facebook-ul ne îndeamnă să arătăm totul: datele personale, fotografiile făcute în intimitate, locul în care ne aflăm, legăturile de prietenie, cărţile pe care le citim, muzica pe care o ascultăm, emisiunile pe care le urmărim, politicienii pe care îi susţinem. Sunt informaţii pe care, fără activarea unor setări de confidenţialitate pe care puţini ştiu sau vor să le folosească, le punem la dispoziţia celor 1,2 miliarde de oameni care folosesc această reţea. “Informaţia pe care o dăm noi despre noi este contorizată, cuantificată şi depozitată. O să fim în imposibilitatea de a mai ascunde ceva. Nu ştiu de ce apare dorinţa asta a noastră, a celor care folosesc Facebook-ul, de a se expune atât de tare”, spune regizorul Dan Chişu, autor al mai multor producţii cinematografice despre fenomenul social media.

„Pe internet nu există privacy“

Pe măsură ce a devenit un imens depozit de informaţii, Facebook a provocat o controversă globală: monitorizarea utilizatorilor de către serviciile secrete. E clar că serviciile nu pot ignora ce se întâmplă pe reţelele sociale, folosite şi ca instrument de mobilizare în mişcările de stradă, dar s-a dovedit că agenţiile secrete pătrund chiar şi în zona datelor confidenţiale.

În vara anului 2013 au ieşit la iveală informaţii care au arătat că Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA) colectează informaţii private de pe Facebook şi de pe celelalte site-uri gigant ale internetului. Specialiştii în social media cred că nu are rost să ne facem prea mari iluzii în privinţa confidenţialităţii în mediul online. „Pe internet nu există privacy. Privacy pe internet e doar un termen introdus ca să fim politically correct. Dar nu există. Internetul nu e făcut să funcţioneze ca un seif. Oricând un material pote deveni public chiar dacă tu i-ai făcut nu ştiu ce setări de securitate. Din punctul meu de vedere, discuţiile sensibile ar trebui păstrate pentru întâlnirile faţă în faţă”, afirmă Alex Negrea, trainer în cadrul „Social Media School”.

Alţii, precum Dragoş Stanca, reprezentantul de vânzări al Facebook în România, spun că avem de a face cu o falsă problemă: „Toţi cei care sunt foarte revoltaţi vizavi de privacy uită un lucru. Şi anume că există o generaţie care nu îşi doreşte acest privacy. Există o generaţie care îşi doreşte să fie găsită şi descoperită, şi trackuită, şi identificată în orice moment”.

Băsescu: „Datele personale se pot lua de oriunde“

Mulţi sunt convinşi că această expunere de bună voie a informaţiilor personale pe internet este mană cerească pentru serviciile de informaţii. „Serviciile secrete au munca mult uşurată. E şi o carte foarte bună scrisă de Evgheni Morozov, care provine din Belarus. Şi a zis: «KGB-ul – pentru că Belarus a păstrat chiar denumirea de KGB – KGB-ul are sarcina mult uşurată de faptul că vede la diverşi disidenţi toţi prietenii». Chiar şi statele totalitare şi-au dat seama că aceste reţele sociale le aduc avantaje, pentru că poţi să urmăreşti ce face fiecare”, afirmă Vasile Baltac, unul dintre pionierii industriei de calculatoare din România.

În 2013, în cadrul unei întâlniri cu fanii săi de pe Facebook, preşedintele Traian Băsescu a vorbit la rândul său despre implicarea serviciilor secrete în fenomenul Facebook. „Un stat care vrea să ia datele personale nu trebuie să se chinuie cu oameni inteligenţi să le ia de pe internet. Le poate lua de la casa de sănătate, de la casa de pensii, de la starea civilă, le poate lua de oriunde. E prea mult efort ca un stat să ia datele personale ale cuiva de pe internet”.

Ce spune SRI despre monitorizarea Facebook

Ziarul “Adevărul” a solicitat o poziţie oficială a Serviciului Român de Informaţii (SRI) vizavi de controversa monitorizării utilizatorilor de internet. V-o prezentăm mai jos:

Instituţia noastră este preocupată de înţelegerea acestui fenomen atât timp cât are relevanţă în planul securităţii naţionale şi se înscrie în trendul manifestat la nivelul serviciilor de intelligence din întreaga lume. (…) În îndeplinirea atribuţiilor legale, Serviciul Român de Informaţii exploatează sursele deschise de informaţii, printre acestea putând fi inclusă şi partea nerestricţionată a platformei sociale Facebook. (…) Serviciul Român de Informaţii nu este interesat în monitorizarea utilizatorilor Faceebook, obiectul de activitate al instituţiei noastre fiind de cunoaştere, prevenire şi contracarare a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

Reţeaua care ne-a schimbat viaţa

Facebook-ul poate crea revoluţii şi poate schimba soarta unor alegeri politice, dar mai presus de toate are capacitatea de a modela societăţile în care se insinuează. Influenţa Facebook în România înseamnă şi o mulţime de lucruri mărunte care s-au schimbat odată cu dezvoltarea acestui fenomen. Viaţa în epoca Facebook nu mai arată ca înainte:

Martie 2014: Trei liceeni din Curtea de Argeş au ajuns la spital după ce s-au bătut în clasă, lovindu-se cu pumnii şi cu nişte picioare de scaun. Neînţelegerile dintre cele două grupuri au apărut în urma unor conversaţii pe Facebook.

Noiembrie 2010: Roxana Briban, soprană la Opera din Bucureşti, s-a sinucis, tăindu-şi venele. Înainte de gestul extrem, femeia a postat pe Facebook o poză cu o mână însângerată din opera „Madama Butterfly“.  La câteva ore după înmormântare, soţul ei, Alexandru Briban, şi-a schimbat statusul de pe Facebook din „căsătorit“ în „singur“.

Februarie 2014: Toni Mihali, primarul oraşului Borşa, şi-a anunţat demisia de la cârma oraşului printr-o postare pe Facebook. El se mai remarcase şi în trecut, convocând pe Facebook şedinţe de consiliu local.

Septembrie 2012: Ovidiu Silaghi, pe atunci ministru al Transporturilor, şi-a dat check-in pe Facebook de la Palatul Cotroceni, unde se afla într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. La comentarii, o femeie i-a urat succes. Iar ministrul ţării noastre a răspuns: „Plictiseală”.

Ianuarie 2014: conducerea Consiliului Judeţean Alba a interzis accesul angajaţilor pe site-ul de socializare Facebook. Preşedintele instituţiei a declarat că măsura este preventivă, pentru ca angajaţii să nu fie tentaţi să stea toată ziua pe acest site şi se aplică de la el până la femeia de serviciu.

Septembrie 2013: Parchetul Judecătoriei Buzău s-a sesizat din oficiu şi a întocmit dosar penal în cazul unui buzoian care a postat pe Facebook o fotografie în care apărea îmbrăcat într-o uniformă nazistă. Bărbatul mai purta pe cap şi o caschetă de ofiţer german din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mai 2012: Iulian Colesniuc, un bărbat din Deva care muncea în străinătate, şi-a ucis soţia în faţa celor doi copii minori. Din Suedia, unde muncea, acesta monitorizase activitatea de pe Facebook a soţiei rămase acasă şi o bănuia de infidelitate. Întors în România, acesta a asfixiat-o cu o pernă, după care a scris cu o cariocă pe corpul neînsufleţit „Facebook ucide“. După crimă, Iulian Colesniuc s-a sinucis, aruncându-se de pe un bloc.

Februarie 2014: Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt la Protecţia Copilului Iaşi, a fost suspendat din funcţie după ce a postat pe Facebook mai multe comentarii triviale la adresa Mihaelei Rădulescu, a Laviniei Pârva şi a lui Ion Dichiseanu. Tot pe Facebook, Bantaş a scris despre o fată de nouă ani gravidă că „s-a jucat cu melu şi a ieşit cu ochi”.

Martie 2014:O bârlădeancă de 20 de ani a fost racolată de proxeneţi pe Facebook şi obligată să se prostitueze în Germania. Tânăra a fost ademenită cu mesaje mieroase şi cereri în căsătorie.

Ianuarie 2014: Prezentatorul TV Mircea Solcanu este concediat de la postul Acasă TV după ce postase un mesaj foarte dur pe Facebook la adresa părinţilor lui Ionuţ Anghel, copilul sfâşiat de câini în cartierul Tei. Mesajul său a revoltat atât de mulţi oameni, încât Solcanu a fost nevoit să fugă din ţară. În prezent, nu se mai ştie nimic de el.

La ce dau românii like&share? Copii şi amintiri din copilărie

Unul dintre cele mai populare mesaje postate vreodată pe Facebook, în România, aparţine paginii Pro TV. Poza înfăţişează un copil bolnav de cancer care arată o pancartă pe care scrie „Pot să obţin un milion de like-uri? Bat cancerul la fund”, iar comentariul celor de la Pro TV era „Merită, nu?”. Poza a adunat 41.000 de share-uri, 3.2 milioane de like-uri şi 15.000 de comentarii.

Alex Negrea, consultantul social-media care a realizat clasamentul viralelor româneşti, spune că aceste cifre uimitoare nu înseamnă mai nimic dacă traducem în realitate: „Problema la mesajul ăla e că nu există un link către cazul respectiv. E doar o poză publicată pentru a obţine reacţii. Da, oamenii vor da like, mâine vor uita la ce au dat like şi până la urmă protagonistul din poză nu beneficiază de nimic din toate astea”.

O altă postare cu aceeaşi reţetă, copii + tragedie, aparţine site-ului sfatulparintilor.ro. E vorba de cazul copilului Ionuţ Anghel, ucis toamna trecută de maidanezi în apropierea unui parc din Bucureşti. „Să iubim animalele, dar să iubim mai mult copiii”, e mesajul postării care a adunat 9.000 de share-uri şi 1.200 de like-uri.

O altă postare cu copii, distribuită de site-ul edukid.ro a strâns 23.000 de share-uri şi 4.400 de like-uri. E mesajul unui copil care le spune părinţilor: „Într-o zi n-am să mai fiu mic”.

Cei de la rol.ro au mizat pe altă strategie: au pus o poză cu un veteran de război şi au scris: „O fată dezbrăcată adună 700 de like-uri în 7 minute. Să vedem câte adună veteranul nostru”. Iar veteranul nu le-a înşelat aşteptările şi a adunat 11.600 de share-uri şi 104.000 de like-uri. Popular a fost şi postul celor care susţin includerea sitului de la Roşia Monană în patrimoniul UNESCO, în care actorul american Woody Harrelson a pozat cu o pancartă pe care scrie „Save Roşia Montană”. Peste 10.000 de oameni au dat share acelei poze.

*


Categorii

Bolile generatiei digitale, Documentare/ Reportaje, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Panopticon, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “FACEBOOK – NOUA ORDINE MONDIALA A COTIDIANULUI. Documentar romanesc – VIDEO

  1. hmm… Bun documentarul.

  2. Cum au gazat-o jandarmii pe Sandra Steingraber (foto, video)

    JANDARMI OSPITALIERI… Sandra Steingraber, un om de stiintã recunoscut în SUA, premiat pentru activitatea sa în domeniul mediului, a venit la Pungesti, pentru a prezenta efectele fracturãrii hidraulice de mare volum în exploatarea si explorarea gazelor de sist. Însã jandarmii i-au fãcut o primire specialã cu gaze lacrimogene, bastoane si o bãtaie în toatã regula.

    http://www.vrn.ro/cum-au-gazat-o-jandarmii-pe-sandra-steingraber#.U5kzNFZJxcE.facebook

  3. Eu as spune ca este un picut manipulatoriu acest documentar. Pare bunicel, dar in realitate, este doar un filmulet pentru incurajarea catre folosirea facebucului, dar cu “atentie”. Ceea ce este aproape imposibil. Insasi felul in care a fost realizat acest program, datele care ti se cer, increngatura de necunoscuti prezentati ca si prieteni … tot ceea ce tine de functionarea acestui program a fost gandit si fabricat ca un efect de domino.
    Este de ajuns doar sa intri odata de curiozitate sau sa-ti pui doar numele, sau doar un prieten, ca deja apar niste “facilitati” care actioneaza oarecum la nivelul subconstientului, subliminal, si care te fac sa continui, ajungand sa-ti pui toata viata, toata intimitatea ta la dispozitia unei asa zise apartenente mondiale. Te face chiar sa te mandresti ca facand parte dintre cei “deschisi”, “moderni”, “culi” …

    In realitate, facebuc este un program finantat, inventat si condus de CIA.

    „După atâția ani de monitorizare „ascunsă” a publicului, am fost uimiți de faptul că atât de mulți oameni publică de bună voie date despre unde trăiesc, orientările religioase și politice pe care le au, liste cu prieteni și adresele lor de mail, numere de telefon; sute de poze cu ei înșiși, ba chiar și actualizări de stare, postând periodic informații despre ceea ce fac. Este un vis devenit realitate pentru CIA.” – Christopher Sartinsky, director reprezentant al CIA

    http://www.youtube.com/watch?v=8Etr_QG3Wno

  4. Este foarte usor de observat ca aproape toata activitatea utilizatorilor facebuc are ca unic scop obtinerea de “like”.
    MIE mi-au dat x like, poza sau povestea MEA a primit x like, pe MINE m-au vizitat x persoane si mi-au dat like … Aproape toti incearca sa-si idolatrizeze propriul ego.
    Este un site la a carui functionare predomina componenta psihologica, prin care se incurajeaza si exploateaza deopotriva, cea mai veche si cea mai periculoasa patima a omului: MANDRIA.

  5. Chiar despre asta este vorba:trufie,mandrie si slava desarta.Toti de pe facebook se cred vedete si se comporta ca atare.De fapt, fiecare din cei ce isi expune viata privata, se cred actori intrun film, narealizand pericolul la care se expun,avand mintea intunecata(lipsita de judecata)de intunericul intunericului mandriei exacerbate.Dumnezeu sa-i miluiasca.DOAMNE AJUTA!

  6. @Gheorghe, sa-mi fie cu iertare dar cred ca trebuie avut grija inainte de a lansa astfel de judecati cum ca cei de pe Facebook ar fi niste rataciti si intunecati la minte.
    Sa inteleg ca cei care nu au cont de FB sunt luminati, smeriti si drepti? Sa fim realisti. Nu ar fi oare mai intelept sa vedem mai intai barna din ochiul nostru si apoi paiul din ochiul fratelui cu cont de Facebook?

  7. @Ioan:

    asta se cheama ‘ispita de dreapta’ si face ravagii printre ortodocsii autohtoni (si poate nu numai, pe altii insa nu-i stiu). E un fel de nou trend: sa dai cu anatema, sa scrutezi clarvazator si psihanalitic in adancul intunericului din sufletul apoapelui, sa vezi barne la tot pasul si sa te indignezi duhovniceste.

    Da, stiu, sunt rautacioasa…

  8. Materialul e bine realizat.Cuprinde pareri pro si contra.De acord,a fost creat ca mijloc de manipulare si spionaj.Facebook-ul a devenit insa imprevizibil si pentru fondatori.E o arma care se poate impotriva guvernelor,care poate genera miscari sociale si rasturnari de situatii.Inainte de a critica aceasta retea de socializare trebuie avut in vedere ca sunt pagini care au de spus ceva.

  9. “ioan,
    e dret,i-am bagat pe toti facebook(istii)intro singura oala.Rectific:95% sunt ceea ce am zis,iar 5%sunt cei ce cuta un anumit “bine” pe care il gasesc sau nu, printre care, cred, ca esti si domnia ta.Eu si doroteea suntem de moda veche,conservatori(dar nu conservati la minte)care vedem lucrurirle altfel,probabil ca e si varsta, sau mai precis,am “prins”si o alta “cultura”,cea comunista,ce ne-a facut rabdatori,prevazatori si sa vedem ca nu tot ce zboara se mananca(sa nu traim dupa reclame, ci dupa ALTCEVA).DOAMNE AJUTA!

  10. @Gheorghe:

    Frate draga, aici te inseli :), comentariul meu era un atac – nedisimulat, pe fata (dar si fara rautate) – la comentariul fratiei tale! 😉 (si, ma rog, si la alte comentarii, prea frecvente din pacate…)

  11. @cristi_q:

    de acord cu comentariul tau, asa vad si eu. Cate vreme granita dintre narcisism si util este bine trasata, fb chiar poate fi util. Iar documentarul a subliniat mult latura egolatra.

  12. @doroteea,
    oare si pe arh.Lazar in “Despre bolile tainice ale sufletului”il suspectezi de “sa dai cu anatema sa scrutezi…….intunericul sufletului”?Eu am scris parerea mea despre MANDRIA ce-i macina pe cei ce-si expun viata privata pe facebook,fara rost,castig, de nici-un fel.ATAT.Vedetismul ii face sa fie asa,vedetism care costa sufletul,care nu are pret.DOAMNE AJUTA!

  13. @Gheorghe, e adevarat ca am Facebook dar nu datorita acestui fapt ti-am raspuns la comentariu. Uite, eu spre exemplu il folosesc pe post de feed, urmaresc anumite siteuri/pagini/comunitati acolo si din cand in cand mai si interactionez cu lumea. Nu mi se pare ca ma expun foarte mult in acest fel.
    Apoi, cu sau fara Facebook, daca ‘serviciile’ vor sa afle ceva despre noi pot sa o faca cu rapiditate urmarind doar istoricul nostru prin WWW si cred ca astfel se poate face portretul psihologic al unui individ urmarind doar acest istoric, ca ex. ce site-uri frecventeaza, pe unde si ce comenteaza, cam ce clipuri urmareste pe youtube, ce stiri citeste, ce mail-uri si cui trimite s.a.m.d. Cu totii avem o adresa IP a calculatorului deci prin urmare putem fi usor de monitorizat. Providerul de internet poate oferi, la cerere, toate datele despre persoana care detine acel IP. Tot traficul pe care il facem prin internet este stocat, oficila pentru 6 luni, neoficial pentru totdeauna. Si un mail daca il stergem din gmail sau yahoomail, el dispare doar din imboxul nostru dar pe serverele lor ramane pe veci. Apoi nu mai spun ca daca si-ar dori cineva sa afle si mai multe despre o persoana anume, se poate intra si in calculatorul, telefonul sau tableta acelei persoane. Microsoft, Apple, marii producatori de calculatoare sau de telefoane mobile, au obligatia sa ofere serviciilor secrete cai de acces la toate sistemele de operare/deviceurile pe care acestia le produc sau chei de decriptare in cazul mailurilor. Si astea nu sunt conspiratii, sunt lucruri cunoscute. Se stie de ceva vreme ca de la distanta poate fi accesata o camera web sau microfonul unuin calculator sau telefon. Deci astfel sa pot face foarte usor capturi foto sau video cu acea persoana sau capturi audio. Si cred ca mai sunt multe alte lucruri pe care noi nu le stim si cred ca e mai bine sa fie asa. Facebook-ul e doar o rotita mica la tot ce inseamna monitorizarea prin internet.

  14. @Gheorghe:

    pai bine, frate, dar de unde stie fratia ta ce-i macina pe ei?? Poate ii macina bietii o proasta parere de sine, sau o slabiciune care-i face sa simta permanent nevoia sa fie in grup, sa urmeze turma. Sau lipsa de educatie. Pt unii e o necesitate – stiu de ex o studenta care mi-a zis: de pe fb afla de stagii profesionale, pe fb au loc mobilizari pt proiecte intre studenti (in domeniul ei) etc.. Pune gandul cel bun inainte! Intotdeauna! (nu eu am zis-o, ci Cuviosul Paisie Aghioritul! Si inca multi-multi altii, abunda Patericul de exemple de oaneni cazuti din Har din cauza osandirii pripite…a-b-u-n-d-a! De ce om uita asta de fiecare data, cand porunca e atat de imperativa si fara loc de intors? Sincer, nu-mi dau seama! Una e sa observ la om un comportament discutabil si alta sa dau verdicte. Mai bine ar fi sa nu observ nimic. La ASTA se referea Mantuitorul, intre altele, cand spunea sa fim ca pruncii – pruncii nu judeca.)

    mandria e rea, desigur – inteleg de ce arh. Lazar o condamna – dar cine sunt eu sa spun despre oameni pe care nu=i cunosc ca sufera sau nu de ea??? N-am voie sa fac asa, e INTERZIS. Noi nu suntem pastori de suflete, noi suntem bieti pacatosi ca si ceilalti, pana la a intui mandria altuia imi da de furca propria mandrie! Eu iti spun cu mana pe inima, si stiu ce vorbesc: multi dintre cei care au cont de fb si mai pun poze pe-acolo, f multi, au mai putina mandrie si parere de sine decat noi astia care postam pe-aici. Crede-maa!

  15. Si foarte multi vad ca isi promoveaza micile hobby-uri sau afaceri sau isi cauta prieteni “rataciti” prin lume sau tara.

  16. Pingback: Virgiliu Gheorghe: TINERII IN ERA DIGITALA. EROTISM SI INTERNET [conferinta VIDEO]/ Dependenta de telefoane si internet: clasificata drept TULBURARE MINTALA? - Recomandari
  17. https://www.eff.org/document/20131230-appelbaum-nsa-ant-catalog – un catalog cu o parte dintre instrumentele de spionaj pe care NSA le foloseste impotriva noastra/pentru supravegherea noastra.

  18. Pingback: FACEBOOK face EXPERIMENTELE PSIHOLOGICE in secret cu utilizatorii/ Marea Britanie: reteaua sociala introduce 70 de optiuni noi pentru GEN, printre care “ANDROGIN” si “TRANSGENDER” / “What’s on Your Mind” sau VIATA
  19. din categoria “ce vraji a mai facut NSA-ul”: http://www.youtube.com/watch?v=6kSEnSVFD5o

  20. Facebook-ul este o grozavă formă de manipulare! Nu mi-am dorit nicicînd să intru în „familia” utilizatorilor acestei rețele și nici a altora, de același soi. Rugăciunea împreună în Biserici, participarea la activitățile comunității parohiale sînt de natură a răspunde foarte bine nevoii tuturor acelora care, din neștiință, folosesc această rețea (mă abțin s-o numesc deocamdată satanică; mai am nevoie de informare în acest sens). Cred că, pe lîngă profesia îndeplinită cinstit, datoriile familiale și participarea activă la viața parohială umplu într-atît vremea oricui, încît numai de „socializat” nu-i mai arde! Prin urmare, lăsînd de o parte pericolele reale despre care tot mai multă lume a luat act, facebook-ul implică o pierdere de vreme colosală! Suspiciunile mele față de abonații la acest tip de comunicare merg și mai departe: necunoscîndu-se față-n față, acești oameni tind să confunde adevărul cu fantezia, literatura cu realitatea, așa încît rezultanta e din ce în ce mai îndepărtată de ceea ce fundamentează o relație viabilă: sinceritate, naturalețe, spirit de întrajutorare etc.

  21. Pingback: TELEVIZIUNEA POATE UCIDE. Sadismul reality show-urilor/ Studiul Facebook confirma: PSIHOZA DE MASA E REALIZABILA SI PRIN RETELE SOCIALE. SPRE O “GUVERNARE” FACEBOOK? - Recomandari
  22. Pingback: ICE BUCKET CHALLENGE – experiment de snobism “caritabil” prin “social media”. “Ce-ar fi sa contribuim la o cauza nobila pentru ca VREM si nu pentru ca e TRENDY sa fii parte dintr-un ultra-mediatizat joc de domino?”
  23. Pingback: FACEBOOK decide pentru dumneavoastra!/ Copiii intre CONEXIUNEA DIGITALA si CONECTAREA AFECTIVA/ LUMINA emisa de TELEFONUL MOBIL – afecteaza somnul si vederea - Recomandari
  24. Pingback: MANUALELE DIGITALE – UN EXPERIMENT APLICAT COPIIILOR DIN ROMÂNIA? Virgiliu Gheorghe despre efectele negative ale digitalizarii educatiei/ FACEBOOK PERVERTESTE RELATIA DINTRE PARINTI SI COPII. Umilirea parintilor prin expunerea pe internet/ Dependen
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare