VIGILENTA CHEVRONISTICA. Reprezentantii BOR – haituiti pentru gazduirea unei conferinte anti-gaze de sist/ CHEVRON PLEACA DIN BULGARIA PENTRU A SE CONCENTRA PE ROMANIA

30-05-2014 3 minute Sublinieri

VIENA

GAZE DE ŞIST. Activiştii împotriva fracturării hidraulice au ales clădirea Bisericii Ortodoxe Române din Viena pentru a organiza o conferinţă despre extragerea gazelor de şist din România. Ce spune Biserica

“Duminica, 1 Iunie, în sala de protocol (demisol) a Bisericii Ortodoxe Romane din Viena va avea loc o conferinţă despre extragerea gazelor de şist in România. Vor lua cuvantul persoane informate la faţa locului şi activişti în domeniu. Se va face o scurtă prezentare a tehnologiei de Fracturare Hidraulică, apoi se va prezenta impactul asupra mediului. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de discuţii libere pe subiect. INTRAREA LIBERA”. Acesta este mesajul care apare pe o pagină de facebook a unei mişcări care se declară împotriva fracturării hidraulice-Vienna Against Fracking.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a declarat că instuţia pe care o reprezintă nu are legătură cu acest eveniment. “Patriarhia Română nu ştia despre acest eveniment, nu ea l-a organizat. Biserica Ortodoxă din Viena nu are nici o subordonare faţă de Patriarhia Română. Ţine de Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei şi Europei  Centrale. Toate Mitropoliile noastre sunt autonome” a declarat pentru ECONOMICA.NET părintele Stoica.

Totuşi, potrivit sistemului de organizare a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), fiecare Mitropolie este parte integrantă a BOR. “Patriarhia Româna cuprinde eparhii (arhiepiscopii şi episcopii) grupate în mitropolii, precum şi alte unităti în interiorul sau în afara granitelor României, după cum urmează: (…)IX Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord”. Iar această Mitropolie cuprinde şi Biserica Ortodoxă din Viena, după cum se poate vedea aici.

ECONOMICA.NET a vorbit cu Prof. Dr. Nicolae Dura, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe din Viena. “Nu Biserica organizează această manifestare. E un grup de tineri mai evlavioşi, care au zis că vor să organizeze o dată această manifestare. Ne-au rugat să le îngăduim să stea un pic în sală”, ne-a spus preotul. “Eu nu mă bag în lucruri de genul ăsta, am alte treburi de rezolvat”, ne-a mai spus preotul, întrebat dacă ştie că, în România, chestiunea referitoare la gazele de şist s-a lăsat cu bătăi în stradă.

ECONOMICA.NET a încercat să poarte o discuţie cu organizatorii mişcarii, prima întrebare pe care am pus-o fiind dacă la această întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Chevron, singura companie care desfăşoară lucrări de explorare a gazelor de şist în România.”Cu respect, grupul Vienna Against Fracking nu doreşte să poarte vreun dialog cu reprezentanţi ai unor organizaţii jurnalistice partizane” a fost răspunsul primit.

Reprezentanţii Chevron Romania Exploration & Production SRL ne-au declarat că nu au primit nici o invitaţie de a participa la această dezbatere.

Compania americană Chevron are o concesiune de 6.350 de kilometri pătraţi lângă Bârlad, judeţul Vaslui şi una de 2.700 de kilometri pătraţi în Dobrogea (Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche). Chevron a anunţat luna trecută că va începe explorarea în perimetrul din Moldova.

Locuitorii oraşului Bârlad au protestat în mai multe rânduri împotriva planurilor Chevron de exploata gaze de şist în zonă prin metoda fracturării hidraulice, iar un astfel de protest a fost organizat la nivelul întregii ţări la începutul lunii aprilie. În zona Pungeşti, acolo unde Chevron forează primul puţ, protestele anterioare au degenerat în confruntări cu jandarmii.

U.S. Energy Information Administration (EIA), parte a Departamentului de Energie a Statelor Unite, estimează că România, Ungaria şi Bulgaria au împreună resurse de 538 de miliarde de metri cubi de gaz blocat în şisturi, ceea ce ar acoperi mai mult decât consumă Europa într-un an şi echivalentul consumului României timp de 40 de ani. Fracturarea hidraulică constă în injectarea la presiune puternică a unor cantităţi mari de apă cu nisip şi alţi aditivi chimici în vederea eliberării gazelor prinse între straturile de rocă. Tehnica este denunţată de ecologişti pentru că ar polua pânzele freatice şi aerul.

Compania americană Chevron se retrage din Bulgaria, unde explorarea pentru gaze de şist a fost blocată de autorităţi, iar noua strategie în regiune va viza ţări precum Polonia, România şi Ucraina, care asigură condiţii favorabile pentru investiţii, scrie presa locală, citată de Novinite.

Potrivit cotidianului Pressa, expertul bulgar în domeniul energiei Ilian Vasilev, care are legătură cu activitatea Chevron în Bulgaria, a confirmat informaţia.

Noua strategie a companiei se va concentra pe ţări din Europa Centrală şi de Est precum Polonia, România şi Ucraina, care asigură condiţii favorabile pentru investiţiile riscante ale Chevron, a spus Vasilev.

Chevron nu a putut să urmeze “modelul din Bulgaria” şi să implementeze metode eficiente pentru “motivarea” cercurilor politice şi a oficialilor guvernamentali, a scris Vasilev pe blogul său, potrivit agenţiei Focus. Vasilev a fost în trecut ambasadorul Bulgariei la Moscova.

În iulie 2011, Chevron a câştigat o licitaţie pentru un contract pe cinci ani vizând operaţiuni de prospectare şi explorare pentru identificarea de gaze de şist pe un teritoriu de 440.000 de hectare, scrie Novinite.

În ianuarie 2012, Parlamentul bulgar a impus un moratoriu asupra explorării pentru gaze de şist folosind procesul de fracturare hidraulică şi a blocat astfel activitatea Chevron în Bulgaria.

Potrivit estimărilor agenţiei pentru informaţie în domeniul energiei din SUA, Bulgaria are resurse potenţiale de gaze de şist totalizând circa 480 de miliarde de metri cubi şi 180 de milioane de barili de petrol de şist.

În România, Chevron a început în luna mai forajul de explorare a gazelor de şist în comuna vasluiană Pungeşti, după cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajarea a platformei pe care este amplasată sonda, compania susţinând că lucrările se desfăşoară “într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător”.

Lucrările de explorare a gazelor de şist sunt derulate de Chevron în extravilanul satului vasluian Siliştea din comuna Pungeşti, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecţiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenţionale.

Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în urmă cu o lună, şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.

După ce compania Chevron a obţinut, în 3 octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “VIGILENTA CHEVRONISTICA. Reprezentantii BOR – haituiti pentru gazduirea unei conferinte anti-gaze de sist/ CHEVRON PLEACA DIN BULGARIA PENTRU A SE CONCENTRA PE ROMANIA

  1. “…care asigură condiţii favorabile pentru investiţiile riscante ale Chevron”
    Riscante.., da! Da’ pentru cine? :>

  2. De ce nu se spune ca cel mai mare opozant la orice tentativa de crestere a puterii energetice a Romaniei este de fapt Rusia, care prefera ca in locul Chevron sa fie Gazprom-ul or si mai bine ar fi ca Romania sa nu mai faca nimic in a-si creste sansele de a nu depinde de fostul (?) frate mai mare

  3. @Daniela:

    Si va creste puterea noastra energetica daca dam gazele si hidrocarburile companiilor occidentale? Cum vine asta, sa fim mai puternici cedand resursele? Ca sa nu mai punem la socoteala impacul exploatarii gazelor de sist asupra pamanturilor si apelor.

  4. oare cat mai asteapta BOR pana sa ia atitudine ferma, alaturi de poporul acesta??? :O

  5. Pingback: update – Biolog si activist american: FRACTURAREA HIDRAULICA UCIDE [video]/ REFERENDUMUL privitor la gazele de sist din BAILE FELIX – legal, dar formal - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare