update – VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER TUPOLEV/ Armata ucraineana isi trimite TANCURILE in regiunile separatiste ce vor organiza REFERENDUMURI

11-05-2014 16 minute Sublinieri

Basescu se coboara la nivelul mitocanesc al lui Rogozin

Oficial NATO, declaratii revelatoare pentru naivii care isi inchipuie ca Republica Moldova va fi ajutata MILITAR in caz de nevoie

Rogozin 10 mai 2014

UPDATE

  • Mediafax:

Referendumul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei a început. Washingtonul reafirmă ilegalitatea sa

Referendumul organizat de separatişti proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei unei “republici populare” autoproclamate în regiunile Doneţk şi Lugansk, asupra cărora deţin controlul, a început duminică, potrivit unor jurnalişti AFP. […]

Kievul denunţă referendumul din estul Ucrainei drept o farsă criminală finanţată de Kremlin

Kievul a catalogat duminică referendumul pentru “independenţă” din estul Ucrainei drept o “farsă criminală” finanţată de către Kremlin, într-un comunicat emis de către Ministerul de Externe. […]

Explozii numeroase şi foarte puternice la Slaviansk, în estul Ucrainei

Detonări numeroase şi foarte puternice s-au auzit duminică dimineaţa în apropiere de Slaviansk, un bastion al rebeliunii armate în estul Ucrainei, unde, începând de la ora locală 8.00 (8.00, ora României), se desfăşoară un referendum controversat asupra independenţei regiunii. În urma unor tiruri susţinute, în mare parte din noaptea de sâmbătă spre duminică, confruntările au fost reluate duminică dimineaţa în satul Andriivka, pe “linia frontului”, la intrarea din sudul localităţii cu 110.000 de locuitori, încercuite de către forţele ucrainene, care au declanşat o vastă “operaţiune antiteroristă” pe 2 mai, a declarat pentru AFP Stela Horoşeva, o purtătoare de cuvânt a insurgenţilor proruşi de la Slaviansk. […]

Mercenari americani coordonează şi conduc trupele guvernamentale în estul Ucrainei

Aproximativ 400 de mercenari de la o firmă americană operează în Ucraina alături de militarii şi poliţia ucrainene, în operaţiunile împotriva separatiştilor proruşi, scrie ziarul german Bild am Sonntag.  Potrivit unor informaţii, care au la bază comunicaţii radio între centre de comandament ale armatei ruse, interceptate de către Agenţia americană de supraveghere NSA şi transmise serviciilor secrete germane BND, mercenarii americani coordonează şi conduc operaţiunile de gherilă împotriva separatiştilor proruşi în zona enclavei Slaviansk. […]

*

Băsescu: Rogozin să ştie că suntem o naţiune care a trăit între trei imperii şi suntem tot aici

Preşedintele a fost întrebat, duminică, într-o emisiune la Digi 24, despre declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, într-una dintre postările pe contul de Twitter acesta spunând: “Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi”.

“Rogozin este un om extrem de impulsiv, de orgolios, iar în cazul de faţă eu suspectez că a făcut declaraţiile după ce se împrietenise bine cu vreo câteva sticle cu vodcă. Este evident că nu poţi să iei în consideraţie acest tip de declaraţii. Ce să ne spună Rogozin, cine suntem? Dacă are nevoie, îi spunem noi lui cine suntem, dacă nu ştie. Şi îi pot spune eu că suntem o naţiune care a tărit între trei imperii, Imperiul Rus la răsărit, Imperiul Otoman la sud şi Imperiul austro-ungar la vest şi suntem tot aici, ei a trebui să plece de pe-aici. Ăştia suntem noi, iar Rogozin ar trebui să bage bine în cap lucrul acesta”, a comentat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, Ministerul de Externe “şi-a făcut treaba”, replicând la aceste declaraţii, în condiţiile în care Rogozin este vicepremier în guvernul Federaţiei Ruse.

“Eu nu pot să consider că astfel de declaraţii, cel puţin până la proba contrară, sunt declaraţii oficiale ale statului rus. Este un exces, sub influenţa băuturilor alcoolice sau a nervilor sau amândouă la un loc”, a menţionat Băsescu. […]

Băsescu despre Rogozin: Trebuie aflat câtă vodcă consumase înainte să facă aceste declaraţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Timişoara, referindu-se la atacurile vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României, că trebuie aflat mai întâi câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă asemenea declaraţii.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat duminică faptul că a adus la Moscova petiţii cerând Rusiei să recunoască regiunea separatistă prorusă Transnistria, în pofida unei încercări de confiscare din partea autorităţilor moldoveneşti, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Semnăturile transnistrenilor în favoarea recunoaşterii republicii lor se află deja la Moscova. Serviciile speciale moldoveneşti, care au percheziţionat avionul nostru, au confiscat doar o parte nesemnificativă din încărcătură”, a scris reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

El a efectuat o vizită în regiunea separatistă pentru a asista la ceremoniile oraganizate vineri pentru marcarea sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, iar plecarea sa din Republica Moldova, precum și unele declarații ale sale provocatoare au dat naștere unor controverse cu ecouri până în România. […]

[…] Europa Liberă: Agresiunea rusă în Ucraina şi părerea aproape unanimă că Moldova ar putea fi următoarea ţinta a Kremlinului obligă Chişinăul să se gândească la sporirea capacităţii de apărare a statutului. Ce ar trebui să facă în primul rând pentru asta, cu exemplul ucrainean în faţă, adică a unui razboi diversionist dus de Moscova? Şi pe ce sprijin din partea NATO în această intenţie ar putea conta?

Alexander Vershbow: „Desigur, provocările cu care se confruntă Republica Moldova nu ţin doar de capacitatea de apărare şi securitate. Ţările NATO precum şi omologii noştri din Uniunea Europeană sunt foarte interesaţi în a ajuta Republica Moldova să continuie procesul de reforme, pentru a consolida statutul de drept, dezvoltând reformele economice, astfel încât ţara să evolueze şi să continue relaţia reciproc avantajoasă cu Uniunea Europeană.

Desigur, orice stat suveran este interesat să-şi menţină capacitatea de a se auto-apăra, prin urmare NATO este gata să sprijine Ministerul Apărării şi Forţele Armate ca să-şi dezvolte o strategie pentru următorii ani, astfel încât ţara să îşi consolideze capacitatea de auto-apărare.”

Europa Liberă: E limpede ca NATO e incapabilă de a lua poziţie în Ucraina, sau în Moldova, în caz că ajunge şi ea ţintă a agresiunii ruse, întrucât Carta Alianței vorbeşte explicit de protejarea teritoriului țărilor membre, nu şi de cea a teritoriului ţărilor asociate. Totuşi, în contextul actual, când Rusia pare de neoprit, mulţi se întreabă la ce mai foloseşte NATO, dacă nu poate interveni în această situaţie?

Alexander Vershbow: „Este adevărat că NATO, prin intermediul Tratatului de la Washington, oferă garanţii de securitate doar ţărilor membre ale Alianţei, dar asta nu înseamnă că NATO nu poate încerca să ajute ţările partenere, ca să-şi întărească capacitatea de apărare a ţării şi să-şi întărească instituţiile de apărare. Deci, în acest sens putem ajuta Republica Moldova. În acelaşi timp, criza din Ucrainei afectează Republica Moldova şi alţi vecini ai Federaţiei Rusă.

Oricum, această criză nu are o soluţie militară, soluţia trebuie găsită pe căi politice, prin urmare NATO este parte a efortului internaţional pentru a continua presiunea asupra Rusiei, astfel încât autorităţile să se abţină de la destabilizarea în continuare a situaţiei din Ucraina şi să se conformeze angajamentelor internaţionale asumate. Şi să-şi trateze vecinii cu respect, inclusiv să ţină cont de suveranitatea şi integritatea fiecăre ţări în conformitate cu acordurile internaţionale.”

Europa Liberă: În ce măsură sunt ameninţate membrele estice ale NATO la ora actuală? În ce condiţii ar putea totuşi interveni NATO ca să oprească agresiunea Rusiei? Doar dacă va exista o agresiune împotriva vreunui stat membru?

Alexander Vershbow: „Desigur, angajamentele noastre ne obligă să ne apărăm membrii şi în prezent întreprindem un şir de măsuri pentru a ne reasigura partenerii că nu există nicio ambiguitate în privinţa angajamentelor pe care ni le-am asumat. În acelaşi timp, facem tot ce putem pentru a susţine Ucraina, pentru a susţine Republica Moldova şi alţi vecini, care sunt sub riscul de a fi implicaţi în actuala criză. Ne menţinem prezenţa în Europa de Sud-Est, inclusiv prin intermediul navelor NATO care vin pe Marea Neagră. Desigur, angajamentul nu este la fel de puternic ca în cazul ţărilor membre, însă noi încercăm să transmitem mesajul că susţinem integritatea teritorială şi suveranitatea tuturor vecinilor Federaţiei Ruse şi vom face presiuni în continuare astfel încât Rusia să se conformeze la obligaţiunile internaţionale asumate.”

Europa Liberă: Care e diferenţa între sprijinul din partea NATO pe care poate conta un stat membru, precum e România, de exemplu, şi un stat partener precum e Moldova?

Alexander Vershbow: „Diferenţa este una clară: noi avem o responsabilitate exclusivă de a apăra teritoriul şi populaţia ţărilor membre, asta facem în prezent, încercăm să ne reînoim planurile de apărare, facem exerciţii militare, astfel încât să  fie foarte clar că garanţiile noastre de apărare sunt credibile. Ţările partenere nu beneficiază de garanţii exclusive de apărare, însă în continuare încercăm să le consolidăm capacităţile de apărare, încercăm să extindem dialogul politic. Sprijinul politic este unul foarte clar şi este împărtăşit şi de partenerii noştri din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Îşi mai imagineaza cineva la NATO acum că ţări precum Ucraina, Georgia sau Moldova ar putea fi primite vreodată în Alianţă? Aţi putea spune că uşile rămân deschise, dar totuşi înţelegerea celor mai mulţi este că aşa ceva nu se mai poate întâmpla?

Alexander Vershbow: „Politica „uşilor deschise” este una fundamentală şi se regăseşte în Tratatul de bază, adoptat în anul 1949. De la finele Războiului rece am primit în Alianţă alţi 12 noi membri. La început şi pentru ei această posibilitate  părea un vis care, totuşi, a devenit realitate. Prin muncă grea şi reforme, ţările au ajuns la standardele noastre şi au reuşit să devină membre NATO.

Politica „uşilor deschise” este în continuare valabilă şi în prezent avem patru ţări aspirante active care îşi doresc să devină ţări membre NATO. Desigur, Ucraina, care în trecut a fost chiar candidată pentru aderare, a decis în urmă cu patru ani să-şi schimbe politica. Este dreptul fiecărui guvern să decidă acest lucru, iar Alianţa respectă acest drept. În cazul Moldovei, neutralitatea ţării este declarată în Constituţie, prin urmare Moldova nu a fost niciodată interesată de a deveni membră NATO, însă putem coopera în continuare, pentru a întări capacitatea ţării de auto-apărare. […]

***

  • Hotnews:

UPDATE Dmitri Rogozin, pe Twitter: Romania mi-a inchis spatiul aerian. Data viitoare voi zbura cu un TU-160/ MAEroman, “surprins” de declaratiile oficialului rus

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin scrie pe Twitter ca autoritatile de la Bucuresti nu i-au permis accesul in spatiul aerian al Romaniei la cererea Statelor Unite si este blocat in Transnistria. Informatia nu a fost confirmata deocamdata de autoritatile de la Bucuresti, potrivit Digi 24. Rogozin afirma ca “data viitoare” va zbura cu un TU-160. “La cererea SUA, Romania a inchis spatiul aerian pentru aeronava mea. Ucraina nu ma lasa sa trec. Data viitoare o sa zbor cu TU-160”, scria in urma cu o ora Rogozin pe contul sau de Twitter in engleza. 

UPDATE Ora 17:30: Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat ca a revenit la Moscova, din Republica Moldova, in pofida faptului ca avionul sau a fost obligat de catre avioane ucrainene de interceptare sa se se intoarca din drum la Chisinau, potrivit Itar-Tass. Rogozin s-a intors din regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde a participat vineri la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

UPDATE Reactia Ministerului Afacerilor Externe:

Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vice-premierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia “Romania la cererea SUA si-a inchis spatiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sa zbor cu TU-160”.

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin.

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de externe, sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO.

In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania a sustinut, sustine fara echivoc si respecta intru totul regimul de sanctiuni instituit de Uniunea Europeana in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei.

Dmitri Rogozin a sarbatorit Ziua Victoriei la Tiraspol, in regiunea separatista Transnistria. Inainte de a ajunge la Tiraspol, vicepremierul rus a acuzat Kievul ca nu i-a permis accesul in spatiul aerian al Ucrainei. Vicepremierul rus se afla pe lista cu oficialii rusi sanctionati de Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca nu are voie sa puna piciorul in spatiul comunitar, dar poate strabate spatiul aerian al statelor membre.

Dmitri Rogozin, un nou mesaj pe Twitter: Ei bine, domnilor din Romania, in curand va vom explica totul – cine sunteti si ce credem despre voi

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a postat din nou, sambata seara, un mesaj pe Twitter, dupa ce a revenit la Moscova la bordul unui avion de linie: “Ei bine, domnilor din Romania, in curand va vom explica totul – cine sunteti si ce credem despre voi.” La aproape doua ore dupa acest mesaj, Rogozin – reprezentant al aripii dure de la Kremlin, sanctionat deja de UE – a revenit si a spus ca “Nici nu se putea publicitate mai buna pentru referendumul poporului”, facand trimitere la cererea Transnistriei de unire cu Rusia. El a postat si fotografii cu cutiile in care se afla semnaturile transnistrenilor care cer alipirea la Rusia.In paralel insa, Ministerul moldovean de Externe a anuntat intrun comunicat publicat de Unimedia ca fortele moldovene au confiscat cutiile cu semnaturile transnistrenilor. “In legatura cu intentia oficialilor rusi de a transporta cu avionul de ruta speciala (charter) a unor cutii continand <<liste cu semnaturi pentru recunoasterea Transnistriei>>, MAEIE precizeaza ca materialele respective au fost retinute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora in conformitate cu legislatia in vigoare”, se spune intr-un comentariu al institutiei.

Reamintim ca Rogozin a scris sambata dupa-amiaza pe contul sau de Twitter ca, la solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul sau. “La solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu ma lasa din nou sa trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160“, a scris pe contul sau de Twitter, in limba engleza, Dmitri Rogozin, care se afla de vineri intr-o vizita in Transnistria, necoordonata cu autoritatile Republicii Moldova. “Voi zbura, in pofida interdictiei”, a mai scris vicepremierul rus, intr-o postare ulterioara.

Potrivit Publika TV, care citeaza reprezentanti ai ambasadei Ucrainei de la Chisinau si ai Ministerului moldovean de Externe, Rogozin a plecat intr-un final la Moscova cu o cursa de linie. Avionul cu care vicepremierul rus a vrut sa plece sambata din Republica Moldova a fost intors de catre autoritatile ucrainene, dar acesta nu se afla in avionul respectiv, precizeaza sursa citata.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a calificat drept o “declaratie foarte grava” amenintarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic, in conditiile in care Romania si-ar fi inchis spatiul aerian pentru avionul sau. “Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin“, precizeaza Biroul de presa al MAE, intr-un comunicat.

 Aşteptăm acum cu nerăbdare o vizită la Moscova a unor delegaţii guvernamentale din România şi Moldova, a scris sâmbătă vicepremierul rus Dmitri Rogozin într-un nou mesaj postat pe Twitter. Într-un alt mesaj, Rogozin a scris: ‘Ei bine, domnilor din România, curând vă vom explica totul – cine sunteţi şi ce credem despre voi’.

Tot sâmbătă, dar în cursul după-amiezii, Rogozin a scris că, la solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său. ‘La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160′ (cel mai mare avion de luptă construit vreodată, TU-160 este un bombardier strategic supersonic cu aripi cu geometrie variabilă – n.r.), a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care s-a aflat de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autorităţile Republicii Moldova.

Avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin s-a întors din drum în mod benevol, a anunţat ministerul ucrainean de Externe. Autorităţile ucrainene au calificat declaraţiile oficialului rus drept “provocare şi truc politic”, informează Mediafax.

“Avionul lui Rogozin venind din Chişinău s-a întors din drum benevol, fără constrângere şi avioane de interceptare ucrainene! Este o provocare şi un truc politic. Imaginaţia bogată a lui Rogozin ne uimeşte!”, a afirmat ministerul ucrainean, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Diplomaţii ucraineni au subliniat în mesaj că “versiunea lui Rogozin privind zborul său din Chişinău este plină de minciuni! Ucraina nu a impus nicio interdicţie pentru zborurile care tranzitează spaţiul său aerian”.

Anterior, Rogozin a anunţat că a revenit la Moscova, din Republica Moldova, în pofida faptului că avionul său a fost obligat de către avioane ucrainene de interceptare să se se întoarcă din drum, la Chişinău.

“Avioane ucrainene de interceptare au obligat avionul nostru să se întoarcă din drum”, a scris vicepremierul rus într-un mesaj postat pe Twitter.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a publicat pe contul său de Twitter în rusă o fotografie în care pe fundal se vede aeroportul Domodedovo din Moscova. Oficialul rus, care spunea, în postări anterioare, că Ucraina și România nu i-au dat drept de survol ca să se poată întoarce din Transnistria, sugerează că a forțat spațiul aerian ucrainean și se află deja în capitala Federației Ruse.

Potrivit site-ului deschide.md, vicepremierul Dmitri Rogozin a ajuns la Moscova la bordul unei aeronave aparținând companiei S7, care operează zboruri regulate pe ruta Chișinău – Moscova și retur.  

Rogozin a ajuns la Aeroportul Internațional Chișinău la ora 13:23. A fost escortat de o echipă de securitate a Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și s-a deplasat cu automobilul Ambasadei, dar fără drapelul protocolar al Federației Ruse, scrie sursa citată.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, despre restricţia intrării vicepremierului rus Dmitri Rogozin în spaţiul aerian românesc, că el crede că “cei care au luat decizia” “ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane”, Rogozin fiind una dintre aceste persoane.

Cei care au luat decizia cred că ştiu ce fac şi cum interpretează restricţiile puse unor persoane. Rogozin este una dintre persoane. Să-i fie de bine“, a spus Traian Băsescu, întrebat de jurnalişti despre faptul că Rogozin a acuzat că România că nu-i permite trecerea prin spaţiul său aerian.

Întrebat cum a reuşit aeronava să traverseze România, preşedintele a răspuns: “Nu ştiu cum au interpretat autorităţile române, dar nu Rogozin mă frământă pe mine acum”, a spus şeful statului.

Băsescu despre ameninţarea cu folosirea unui bombardier rus: Rogozin era nervos. A vorbit gura fără el.

Întrebat, sâmbătă seară, la Arad, de corespondentul MEDIAFAX, despre ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, preşedintele Traian Băsescu a spus că acesta “era nervos”.

“Cred că era nervos şi a vorbit gura fără el. La Rogozin nu-i nimic de mirare din punctul ăsta de vedere, a răspuns Băsescu.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria, citat de agenţia Itar-Tass: “La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”.

Analistul politic Cozmin Gușă crede că NATO se repersonalizează ca adversar al Rusiei, după o lungă perioadă în care alianța nord-atlantică și-a diluat identitatea.

“Tocmai comentam zilele trecute că în România se face politică mică, din nefericire, alții fac politică mai mare și mai sofisticată. Și noi trebuie să ne așteptăm în continuare la acest gen de evenimente pentru că ele nu țin de o regiune, ele țin de rebipolarizare din punct de vedere geopolitic și ceea ce vedem astăzi cu acest incident și ceea ce vom vedea în continuare se subordonează acestui proiect mai amplu pe care noi îl experimentăm de ceva vreme, respectiv retrasarea granițelor între lumea de sorginte euro-atlantică și lumea de sorginte euro-asiatică. Asta sigur nu poate să spună foarte multe unui nespecialist, dar ar putea să sugereze oricui că în timp ce lumea de tip euro-atlantic încearcă să-și împingă granițele cât mai spre est, lumea euro-asiatică al cărei lider informal astăzi este Rusia încearcă să suporte această presiune din vest și să-și traseze și să-și ramforseze aceste granițe cât mai la vest. NATO nu mai exista de ceva vreme și nu poate să existe în afara unei logici de război rece. Iar ceea ce face NATO în aceste momente este să-și asigure această repersonalizare prin asemenea decizii de închidere a spațiului aerian, decizii care nu se pot rediscuta de membrii NATO. Pe de altă parte, Rusia va folosi acest pretext de a închide posibilitatea de pentru ca un oficial de-al său pentru a zbura înapoi către patrie pentru a rediscuta de alte zone care trebuie să fie securizate în numele forței pe care Rusia trebuie să o arate. NATO oferă astăzi un bun prilej Rusiei să facă gesturi de forță în continuare, asigurându-și un avantaj de repersonalizare, a declarat Cozmin Gușă, la Realitatea TV.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris pe rețelele de socializare că România i-a închis spațiul aerian în drumul său din Transnistria spre Rusia, precizând că data viitoare va trece cu bombardierul.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat avertismentele vicepremierului rus Dmitri Rogozin la adresa României. 

“E prima dată când încep să fiu îngrijorat. Eu credeam că Putin și ai lui au un plan, dar nu sunt demenți”, a spus Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Analistul politic a adăugat că statul la putere al lui Vladimir Putin timp de 14 ani i-a determinat “o fierbânțeală a minții“, criticând și declarațiile de vineri despre poporul sovietic.

Despre Dmitri Rogozin, Bogdan Chirieac a opinat că nu are doar fierbânțelile lui Putin, ci și mania tinerilor de a pune mesaje, poze pe Twitter.

Analistul a subliniat: “Sper că totuși nu a înnebunit nimeni la Moscova. (…) În momentul în care provoci state NATO e o problemă”.

Rusia avertizează din nou Republica Moldova. Dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, a sărbătorit Ziua Victoriei cu parade militare grandioase, la Moscova şi în Crimeea, vicepremierul rus s-a dus la Tiraspol. Acesta i-a avertizat pe liderii de la Chişinău că apropierea de Uniunea Europeană va avea consecinţe grave. El a avut un mesaj şi în ceea ce priveşte Transnistria. Vicepremierul rus afirmă că acest teritoriu este sub „protectorat rus”. Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană luna viitoare. Prezent pentru o zi la Tiraspol, pentru a participa la parada militară de Ziua Victoriei, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a profitat din nou de ocazie pentru a ameninţa Chişinăul cu consecinţe dacă va continua să se apropie de Uniunea Europeană.

„Avertizăm în mod direct că (n.r. – semnarea Acordului de Asociere cu UE ) ar putea avea consecinţe foarte grave asupra Republicii Moldova şi a populaţiei sale. Suntem categoric împotriva faptului că Transnistria nu este invitată să participe la negocierile dintre Chişinău şi Bruxelles”, a spus Dmitri Rogozin.

Oficialul rus nu a spus niciodată la ce fel de consecinţe se referă, dar a adăugat că apropierea de Uniunea Europeană este un lucru dorit doar de clasa politică de la Chişinău, nu şi de populaţie, mai ales că 700 de mii dintre cetăţenii moldoveni, susţine oficialul rus, lucrează în Rusia.

„Rusia va fi bucuroasă să coopereze cu Republica Moldova. Îi iubim pe moldovenii noştri ortodocşi, însă avem probleme cu politicienii care au decis să se îndrepte spre Bruxelless. După părerea mea, ei pot pleca singuri spre Europa şi nimeni nu va avea de suferit”, a mai spus el.

În ceea ce priveşte Transnistria, Dmitri Rogozin spune că recunoaşterea independenţei Transnistriei este o „problemă complicată” care depinde de modul cum va evolua situaţia din regiune, însă nu evită să îşi arate afecţiunea pentru republica separatistă.

„Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere. Rusia cunoaşte dorinţele transnistrenilor şi ţine cont de toate referendumurile care au avut loc în regiune, dintre care două au fost legate de integrarea în Rusia”, a subliniat vicepremierul rus.

Nu este pentru prima dată că Dmitri Rogozin avertizează Moldova. Anul trecut, tot în timpul unei vizite în Transnistria, oficialul rus a ameninţat Chişinăul că ar putea să rămână fără gaz rusesc, în plină iarnă, dacă vor continua să facă paşi pentru integrarea europeană. Mai mult, oficialul rus a ironizat aspiraţiile europene ale Chişinăului. Dmitri Rogozin spune că Republica Moldova poate fi cel mult primită în vestiarul organizaţiei continentale. Noua vizită a lui Rogozin a fost îndelung criticată de autorităţile de la Chişinău, care consideră acestă iniţiatvă una de sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Armata ucraineană a început să mobilizeze tancuri în regiunea Lugansk (est), în contextul refendumului care urmează să se desfăşoare duminică, a anunţat “guvernatorul” autoproclamat al regiunii Lugansk, Valeri Bolotov, citat de agenţia RIA Novosti. 

Insurgenţii proruşi se pregătesc să organizeze duminică un referendum asupra independenţei “republicii populare” autoproclamate Doneţk şi Lugansk, întorcând spatele unei cereri de amânare a scrutinului care le-a fost adresată de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Rebelii afirmă că totul va fi pregătit pentru vot şi se declară siguri că populaţia le va aproba proiectul, în pofida sondajelor, care sugerează, din contră, că o mare parte a locuitorilor din estul ţării susţin unitatea Ucrainei. Kievul şi Occidentul condamnă organizarea unei asemenea consultări, pe care o cataloghează ilegală. Ei se tem de repetarea scenariului care a condus, în martie, la anexarea Crimeei de către Rusia, în urma unui referendum.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc sâmbătă referendumul de duminică privind independenţa, în timp ce militarii ucraineni îşi continuă operaţiunile, în urma confurntărilor sângeroase care au avut loc vineri la Mariupol.

UPDATE Hollande şi Merkel ameninţă Rusia cu “consecinţe”, în caz de eşec al alegerilor din Ucraina

Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au ameninţat Rusia cu “consecinţe” în cazul în care nu se organizează alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute în Ucraina pe 25 mai, într-o declaraţie comună publicată sâmbătă în Germania, relatează AFP.

“Un eşec al organizării alegerilor prezidenţiale internaţional recunoscute va destabiliza şi mai mult ţara. Franţa şi Germania apreciază că, în acest caz, este necesar să fie trase consecinţele potrivite, aşa cum sunt ele avute în vedere de către Consiliul European de la 6 martie”, se arată în acest text difuzat la Stralsund (nord), la finalul unei reuniuni informale a celor doi lideri.

UPDATE Hollande şi Merkel denunţă ca “ilegale” referendumurile din estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande au denunţat sâmbătă ca “ilegale” referendumurile aflate în pregătire în estul Ucrainei, într-o declaraţie comună difuzată la Stralsund, în nordul Germaniei, la finalul unei reuniuni informale, relatează AFP.

“Referendumurile planificate în mai multe oraşe din estul Ucrainei sunt ilegale”, subliniază cei doi lideri în acest text comun.

În principal, Merkel şi Hollande exercită, în această declaraţie comună, o presiune asupra Kievului şi Moscovei, cu scopul de a obţine organizarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai în Ucraina.

“Organizarea unor alegeri prezidenţiale libere şi echilibrate în Ucraina, pe 25 mai, este de o importanţă capitală”, subliniază ei, în document.

Cei doi au detaliat o serie de măsuri cu privire la diminuarea tensiunilor din Ucraina, cu o zi înaintea unui referendum care deschide calea unei declaraţii de independenţă a unei părţi a estului rusofon al ţării, o zonă în care violenţele urmează să se amplifice.

În opinia lor, “referendumurile planificate în mai multe oraşe din estul Ucrainei sunt ilegale”.

Cei doi conducători au ameninţat, din nou, Moscova, cu sancţiuni.

“Un eşec al organizării alegerilor prezidenţiale internaţional recunoscute va destabiliza şi mai mult ţara. Franţa şi Germania apreciază că, în acest caz, este necesar să fie trase consecinţele potrivite, aşa cum sunt ele avute în vedere de către Consiliul European de la 6 martie”, ameninţă ei, fără să precizeze gradul sancţiunilor vizate.

Ei au îndemnat Moscova să facă un gest vizibil pentru a reduce ameninţarea forţelor ruse la frontiera ucraineană.

“Forţele ruse staţionate în apropierea frontierei ucrainene trebuie să-şi reducă în mod vizibil starea de alertă”, au apreciat ei.

Însă cei doi s-au adresat şi Guvernului de la Kiev. “Toate părţile trebuie să se abţină de la acte de violenţă, intimidare sau provocări. Deţinerea ilegală de arme trebuie să înceteze imediat”, au cerut ei, deplângând violenţele recente “în special de la Odesa şi Mariupol, care au provocat pierderi de vieţi inacceptabile”.

“Acest lucru le va permite forţelor ucrainene de securitate să se abţină de la utilizarea forţei. Utilizarea legitimă a forţei pentru protejarea bunurilor şi peroanelor trebuie să fie proporţionată”, au adăugat ei.

De asemenea, ei au cerut Kievului “să se abţină de la efectuarea unor acţiuni ofensive înaintea alegerilor”.

Hollande şi Merkel au îndemnat totodată la “un dialog naţional între reprezentanţi ai Guvernului ucrainean şi reprezentanţi ai tuturor regiunilor din Ucraina“. Acest dialog este necesar “să fie angajat imediat ce este posibil şi cel mai târziu înainte de 25 mai” şi este necesar să “abordeze toate problemele aflate în suspans, mai ales ordinea constituţională din Ucraina şi centralizarea”.

Ei au subliniat importanţa OSCE, despre care afirmă că doresc să exercite un rol de supraveghere a alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, de supraveghere a colectării armelor deţinute ilegal şi de moderator în dialogul naţional.

De asemenea, liderii primelor două economii europene au avertizat cu privire la orice tentativă de perturbare a aprovizionării cu gaze naturale a Ucrainei.

“Toate părţile este necesar să se abţină de la orice acţiune care ar putea să aducă atingeri economiei Ucrainei, în special în domeniul furnizării de energie”, au declarat Hollande şi Merkel, îndemnând totodată diferitele părţi “să furnizeze Ucrainei” o “asistenţă economică şi financiară” în coordonare strânsă cu instituţiile financiare internaţionale.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc referendumul de duminică

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei pregătesc sâmbătă referendumul de duminică privind independenţa, în timp ce militarii ucraineni îşi continuă operaţiunile, în urma confurntărilor sângeroase care au avut loc vineri la Mariupol.

Acest oraş din sud-estul ţării este teatrul unor confruntări violente. Aproximativ 60 de insurgenţi înarmaţi cu arme automate au atacat sediul local al poliţiei.

***

Extrase din Editia Speciala cu Lavinia Sandru (Realitatea TV) din 10 mai 2014, cu opiniile invitatilor:

Ruxandra Ivan, Bogdan Chirieac si Dan Dungaciu

*

Ruxandra Ivan: Este o tactica mai veche a diplomatiei ruse de a pune in fata astfel de oameni de rang secund, cu un comportament strident, fata de care ceilalti oficiali par a fi moderati. Rusia, prin traditia politicii sale externe, incearca sa-si protejeze granitele sale lungi prin stabilirea unor zone de protectie, zone-tampon; din aceasta zona faceau parte fostele tari sovietice. Romania ar trebui sa imparta rolul de “varf de lance” fata de Rusia cu Polonia si ne-ar trebui o abordare strategica, declaratiile iritante la adresa acesteia nefiind una. Ar fi important sa fie o pozitie unica a administratiei romanesti, sa fie mai putine declaratii provocatoare si mai multe actiuni ferme.

Dan Dungaciu: Rogozin face parte din categoria de politicieni, ca Jiriniovski, care arunca cu declaratii enorme fara ca decizia politica a Fed. Ruse sa se bazeze pe ele. Aceste declaratii nu sunt de luat in serios (de validat la nivel diplomatic). Romania s-a concentrat pe voci care nu sunt neaparat relevante – cum e, de pilda, cu Vocea Rusiei sau cu Rogozin. Rolul lui este de a arunca astfel de petarde si de a te face sa intri in jocul lui.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Basarabia, Dan Dungaciu, Rusia, SUA versus Rusia, Transnistria, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “update – VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER TUPOLEV/ Armata ucraineana isi trimite TANCURILE in regiunile separatiste ce vor organiza REFERENDUMURI

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @Sapiens:
    Intrebarea ta retorica m-a linistit deplin. I-am si batut pe rusi. Practic nici nu avem cu cine ne pune! Uite ce propun eu, hai mai bine sa-i lasam pe homosexualii occidentali sa se bata ei cu drogatii rusi, pe urma venim noi sa dam cu matura, ce zici?
    Sau si mai bine, sa lasam statul sa-si respecte angajamentele ca asa e corect, iar poporul si fiecare dintre noi sa ne urmam constiinta. Ca tot e Biserica separata de stat, cum ne cer aliatii nostri.

    @Obrenovici:
    Bune exemple dai! Pentru 1914 au patimit romanii din Ardeal in 1940 la Ip, Traznea si pe unde au mai fost. Pentru Cehoslovacia a murit Ceausescu dar si tinerii si copiii care au iesit in strada in decembrie 1989. Tradarile celor mici sunt platite cu varf si indesat de cei mari. Eu nu m-as mandri cu ele.
    Doua exemple sa-ti mai dau:
    1) In 1945 Stalin a fost de acord ca Ardealul sa revina la Romania pentru ca s-a simtit tradat de vechiul aliat Ungaria. Chiar asa s-a exprimat, “Ungaria trebuie pedepsita!”. Ardealul este astazi romanesc pentru ca asa a considerat Stalin, nu pentru ca a existat 1 decembrie 1918! (sigur nu ne place, dar e adevarat, multi nici macar nu stiu si nici nu isi pun intrebarea)
    2) Drept urmare a participarii Romaniei (ma rog, a conducerii PMR de atunci, in special a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si Emil Bodnaras) la inabusirea revolutiei ungare din 1956 si pentru ca Imre Nagy a fost tinut la Bucuresti (mai precis la Saftica, intr-o vila pe malul lacului) pana la predarea lui catre sovietici si returnarea lui in Ungaria unde a si fost executat, Hrusciov a multumit Romaniei prin retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul tarii noastre. De asta si-a si luat-o Ceausescu in cap, pentru ca a putut, eram singura tara din Tratatul de la Varsovia pe teritoriul careia nu erau trupe sovietice si asta a fost o dovada de mare incredere din partea lor! Iti dai seama ca 1968 nu va uitat la Moscova nici peste 100 de ani.
    Asadar mai gandeste-te putin, Romania atat pentru Europa (adica Germania) cat si pentru Rusia (mostenitoarea URSS) este un stat tradator. Sunt cu ochii pe noi ca pe butelie, cum s-ar spune. Proverbul acela cu mintea romanului de pe urma nu face decat sa spuna cat de proaste sunt alegerile noastre si cat de mult ne place sa ne razgandim.

    @Obrenovici: NATO nu este o alianta defensiva. Nu stiu ce scrie pe hartia tratatului, dar stiu ce vad. Si vad Iugoslavia, Afganistan, Libia… NATO ataca, si ataca acolo unde are SUA interes sa atace fara sa se murdareasca singura pe maini. Iar odata cu semnarea tratatului de catre Romania, NATO aici la Dunare si Carpati suntem noi. Daca acum nu ne mai convine, sa ne amintim ca ne-a convenit cand am semnat.

  2. Dupa remarca lui Rogozin despre viitorul survol al Romaniei intr-un bombardier strategic Tu-160, America incepe un exercitiu nuclear de o amploare fara precedent!

    A Sunday press release announcing the May 12-16 “Global Lightning” exercise explicitly noted that the event’s timing is “unrelated to real-world events.”
    Roughly 10 B-52 heavy bombers and as many as six B-2 bombers are slated to take part in the nuclear deterrence exercise
    Meanwhile, Romania on Saturday sought clarification from Russia on its official policy following a tweet from a high-profile Russian minister that warned he might try to enter Romanian air space in a heavy bomber, Reuters reported.
    After a plane he was a traveling in was blocked from entering Romanian air space, Russian Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin sent out a tweet that stated, “Upon U.S. request, Romania has closed its air space for my plane. Ukraine doesn’t allow me to pass through again. Next time I’ll fly on board Tu-160.” Rogozin, who supervises his country’s large weapons industry, is under U.S. and European Union sanctions.
    The Romanian foreign ministry requested that Russia specify whether the deputy prime minister’s tweet represented “the Russian Federation’s official position.”
    Romania “believes the threat of using a Russian strategic bomber plane by a Russian deputy prime minister is a very grave statement under the current regional context,” the ministry said.
    http://www.nti.org/gsn/article/days-after-russia-nuclear-drill-us-prepares-its-own-strategic-forces-exercise/

  3. Dmitri Rogozin: Amenintarile Bucurestiului privind interceptarea unui avion guvernamental rus merita un “raspuns dur”
    “Romania a afirmat astazi, prin vocea premierului Ponta, ca daca prim-ministrul – nu presedintele – ar avea raspunderea, el ar folosi un distrugator pentru a ateriza avionul nostru in Romania. Nu mai avem ce discuta cu ei dupa acest lucru”, le-a spus Rogozin jurnalistilor.

    Ministerul rus de Externe “va pregati si va elabora reactia”, a spus Rogozin. “Una este sa introduci sanctiuni vizand persoane, astfel ca acestea sa nu mai poata primi vize, dar sa aterizezi fortat un avion cu mai multi membri ai guvernului rus la bord, folosind aviatia militara, este dincolo de orice gluma sau discutie semi-serioasa. Reactia trebuie sa fie dintre cele mai dure”, a mai afirmat Rogozin.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17238557-dmitri-rogozin-amenintarile-bucurestiului-privind-interceptarea-unui-avion-guvernamental-rus-merita-raspuns-dur.htm

  4. Pingback: Rusia escaladeaza incidentul provocat de Rogozin: PREMIERUL MEDVEDEV CERE SANCTIONAREA MOLDOVEI/ Rogozin cere “REACTII DINTRE CELE MAI DURE” fata de Romania/ “Republica Donetk” vrea ALIPIREA LA RUSIA/ “Desant american”
  5. Melina, sunt total de acord cu tine.

    Politica asta ‘de cartier’ si fanfaronarda este penibila, lipsita de barbatie si demnitate, telenovelistica si – ceea ce e si mai grav – dezastruoasa. Pt ca, exact cum spui, una e ce scrii in afara calitatii oficiale pe fb/twitter (mai ales cand rolul tau in politica rusa este cel destinat ‘nebunului’ pe tabla de sah’) si alta e ca la nivel de presedinte de stat sa vorbesti de votca/paharele si presupusii nervi ai adversarului. Ma intreb si eu, ca si Rogozin, cat Jack Daniels a dat pe gat Basescu inainte sa deschida gura.

    Daca este adevarat insa ce spui tu – ca genul asta de discurs abunda pe fbook SI din partea romanilor obisnuiti – atunci e si mai grav. Bineinteles ca ce spunem noi pe net la nivel diplomatic nu are nici o relevanta, dar la nivel de destin colectiv – da. Pt ca arata ca, spre deosebire de ce ne place sa credem – ca vai, ne tradeaza politicienii – in realitate politicienii nu sunt altceva decat reflectia poporului si, din contra, ne reprezinta perfect! Mahala la et. 10, mahala si la parter! Ceea ce ma face sa cred ca nici de ajutorul ceresc de care vorbeste Ana nu vom avea parte daca o tinem tot asa.

    Politica nu se face cu orgolii muieresti, cu sentimente si resentimente la adresa rusilor/americanilor/ungurilor etc.. Politica se face cu capul limpede si demnitate, cantarind toate interesele celor implicati si, in acest context, propriul tau interes si propria ta pozitie. Cine are impresia ca relatiile internationale sunt construite pe afecte se inseala. In politica internationala, dupa mine, tr sa pornesti de la premisa ca fiecare isi vede de interesul lui, ca NIMENI nu iti e prieten ci, in cel mai bun caz, poate avea conjunctural interese comune cu tine. Ceea ce, ca tara pacifista, este bine sa urmaresti sistematic – sa ii determini pe potentialii agresori si nu numai sa aiba interese comune cu tine. Exact ce a facut Putin – care nu zice nimeni ca e sfant, dar de atriot cu siguranta e un mare patriot! – de cand a venit la putere. ASA a ridicat el Rusia din marasmul in care se afla cand a plecat Eltin. Si de-aia, orice s-ar spune, Putin chiar este un mare conducator! Pt ca asta nu e o performanta mediocra.

    In relatiile internationale trebuie actionat, pur si simplu, cu DEMNITATE. Atat. Daca trebuia aplicata decizia pt ca astea erau angajamentele, ok, o aplici fara tot ornamentul verbal insultator si imbecil. Daca nu trebuia aplicata musai, nu cred ca e cazul sa fim ‘mai catolici decat papa’ (papa’ Joe in cazul de fata). Romania, la pozitia pe care o are, ar trebui sa actioneze numai si numai cand e cazul si, in general – daca vrea sa isi asigure ajutorul divin – cu JUSTETE. Ori pana una alta implicarea Rusiei in ajutorul dat separatistilor nu e dovedita, in timp ce cea a americanilor in evenimentele din Ucraina – da.

    Cat despre Basescu – nu stiu ce sa mai zic. Mare pedeapsa pt romani au fost toti politicienii din ’89 incoace. Dar ca sa ai un iresponsabil la carma tarii – asta e intr-adevar apocaliptic.

    Raman la parerea mea: impuscarea lui Ceausescu dupa un simulacru de proces in ziua Craciunului a adaugat la pacatele colective ale acestui neam. Mai ales ca atunci toti (sau eu cel putin – ce-i drept, eram pustoaica atunci) ne-am bucurat ca fraierii, fara sa intelegem ce s-a intamplat de fapt acolo si ca o crima ramane o crima, indiferent de victima.

  6. oare sa fi inteles eu bine: nu trebuie sa ne temem de Rusia, ci sa cautam sa intelegem ca se apropie vremea celor profetite de parintele Arsenie Boca ?

  7. Asa sa fie frate Obrenovici. Sa ne fereasca Dumnezeu pe toti de partea cea de-a stanga.

    Altfel ce propui..sa devin apatrid? Nu eu am ales sa intru in Nato.

  8. Pingback: Strategia lui PUTIN da roade: UCRAINA, PE CALE SA FIE FEDERALIZATA SI DEZMEMBRATA. Urmeaza MOLDOVA/ Armand Gosu: ROMANIA, “VERIGA SLABA” A CORDONULUI SANITAR. DE CE NE-AU OCOLIT “ALIATII”?/ “Cipul electoral” imprimat pe
  9. Pingback: ROMANIA – INCERCUITA STRATEGIC/ Nicio reactie a Romaniei in fata politicii agresive si periculoase a UNGARIEI, spre deosebire de POLONIA/ Scenariul ocuparii BUGEACULUI de catre RUSIA/ Incepe “MAREA REASEZARE” din ESTUL EUROPEI/ Ambasador
  10. Pingback: Rogozin provoaca din nou: se autoinvita pe 31 (?) august la Bucuresti pentru “ELIBERAREA CAPITALEI DE FASCISTII ROMÂNI” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare