MARTURII ALE CREDINTEI LUCRATOARE. Ctitoriile romanesti din Valea Timocului ale parintelui BOJAN ALEXANDROVICI si centrele de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale ale parintelui MARIN BICA din Slatina (VIDEO)

25-04-2014 8 minute Sublinieri


Preotul Bojan Alexandrović, ctitorul de… de medialert

De 12 ani înfruntă autorităţile şi Biserica din Serbia, care încearcă să blocheze slujbele religioase româneşti în Valea Timocului. Nu primeşte autorizaţii pentru construcţia de biserici, dar tot a reuşit să deschidă şase lăcaşuri în care enoriaşii vorbesc româneşte cu Dumnezeu. Şi sub nicio formă nu acceptă să fie numit vlah, pentru că vrea să se roage, să trăiască şi să moară aşa cum s-a născut: român.

Povestea disputelor părintelui Bojan Alexandrović datează din 2003. Atunci când, din banii familiei şi pe propriul teren, a ridicat la Mălăinița prima biserică ortodoxă românească din Serbia de răsărit. Autorităţile au vrut să o demoleze, iar ctitorul a fost ameninţat.

„Şi şeful poliţiei de atuncea m-a chemat la el în cabinet ca să-mi spună, că aşa ne cunoşteam privat, să-mi spună că o să-mi pună o bombă, că o să am un accident”, își amintește preotul Bojan Alexandrović.

Scandalul a depăşit graniţele Serbiei şi României şi a fost discutat la Adunarea Consiliului Europei. Cert este că părintele Bojan nu s-a lăsat impresionat şi a transformat cinci construcţii declarate garaje în mici biserici, unde românii din Timoc să se poată ruga în limba natală. Însă asta era să-l coste libertatea.

„A venit, m-a condamnat cu două luni de puşcărie au adus decizii de demolare, a fost un adevărat război administrativ”, povestește părintele.

Bisericuţele româneşti sunt mereu pline de credincioşi fericiţi să asculte slujbele părintelui care îi iubeşte şi le apără credinţa. Unii dintre ei nici nu credeau că vor apuca să mai audă cuvântul Domnului în limba moştenită de la bunici.

„Aşa om nu se află, nu am mai văzut aşa ceva. Aşa om bun cu suflet mare. A făcut multe pentru românii de aici, a făcut să auzim pe limba noastră. Prima dată când am auzit slujbă pe limba noastră parcă mi s-a ridicat părul”, spune unul dintre enoriași.

„Este un preot foarte bun. S-a luptat pentru ca noi toţi să fim adunaţi”, spune un altul.

În misiunea pe care şi-a asumat-o, părintele Bojan Alexandrović este sprijinit de alţi şapte preoţi. Toţi slujesc în limba română în bisericile din Valea Timocului Sârbesc unde, conform datelor neoficiale, trăiesc cel puţin 200.000 de români.


Preotul Marin Bica, fondatorul unor centre de… de medialert

Preotul Marin Bica este fondatorul a trei centre de recuperare pentru copii şi tineri cu nevoi speciale. El însuşi tată al unui asemenea copil, părintele Bica a făcut în Slatina ceea ce statul nu e capabil încă decât să promită.

Povestea părintelui Marin Bica începe în urmă cu mai bine de 20 de ani, când a devenit tată pentru prima oară. Atunci a constatat că, la fel ca fiul său, Justin, cei mai mulţi copii şi adulţi cu nevoi speciale erau etichetaţi drept handicapaţi şi atât. A fost momentul în care părintele Bica a înfiinţat ONG-ul numit „Trebuie!”, care le oferă şansa pe care destinul le-o refuzase.

Părintele evită să spună detaliat ce au însemnat aceşti 20 de ani în care, doar din sponsorizări şi o continuă investiţie de suflet, a pus pe picioare un sistem eficient.

Nu trebuie să ne plângem, cel mai bine e să căutăm să îi aducem cât mai aproape de lumea noastră. Pe lângă Justin, mai sunt încă 249 de copii care beneficiază de serviciile organizației „Trebuie!”. Nimic nu este imposibil dacă ai credința în Dumnezeu și credința în oameni și cu ajutorul oamenilor de bine, uite că am reușit”, spune preotul.

În cele trei centre, de la copiii de şapte ani până la adulţi de 40, sunt asigurate servicii de consiliere familială, logopedie, kinetoterapie şi psihoterapie, terapie ocupaţională şi educaţie. Toate cu specialişti dedicaţi.

Unii dintre copiii şi tinerii recuperaţi graţie organizaţiei „Trebuie!” şi-au depăşit limitele medicale şi au ajuns la şcolile normale. Iar alţii nu mai sunt priviţi acasă ca o povară.

„Am încercat să îi aducem cât mai aproape de normalitate. Am participat în cursul anilor la Special Olympics, jocurile acelea pentru persoanele cu dizabilități, la tenis de masă, la fotbal, la atletism, dansurile tradițional și modern, dar am făcut și tabere. Este o muncă foarte grea să lucrezi cu persoanele cu dizabilități. Dar atunci când ei fac un progres este o mare mândrie”, afirmă Liliana Nedelea, directorul Organizației „Trebuie!”.

În toţi aceşti ani, preotul s-a împărţit între Parohia „Sfânta Treime” din comuna Slătioara şi proiectul său de suflet. Acum figurează ca simplu voluntar al organizaţiei devenite reper pentru copiii şi tinerii cu nevoi speciale din Olt. Însă e la fel de implicat ca acum 10 sau 20 de ani. Iar când îl întrebi despre sine, vorbeşte cu modestie: „Un om ordonat își găsește timp pentru tot și pentru toate. Cu ajutorul lui Dumnezeu facem ceea ce trebuie dacă ne propunem să facem ceea ce trebuie”.

Acel „trebuie” din care, cu multă credinţă, iubire şi stăruinţă, părintele a dospit speranţe şi bucurii pentru sute de oameni necăjiţi şi chinuiţi de neputinţa de a-şi controla destinul. De aceea, de-a lungul anilor, părintelui i s-au alăturat sponsori din ţară şi din Europa, care au înţeles exact sensul eforturilor sale.

În urmă cu 20 de ani, doar trei părinţi au acceptat imediat oferta de a-şi aduce copiii la primul centru al Organizaţiei „Trebuie!”. Astăzi, cele trei centre nu fac faţă solicitărilor. Părintele Bica zâmbeşte aparent împăcat. De fapt, se întreabă ce mai poate face.

Părintele Marin Bica a înfiinţat în municipiul Slatina, de-a lungul ultimilor aproape 20 de ani, nu mai puţin de trei centre pentru recuperarea şi reintegrarea în societate a persoanelor cu handicap fizic şi psihic. Totul a pornit în jurul anilor 1994-1995, când a făcut primul pas: a creat un ONG numit Organizaţia pentru Copii şi Adulţi cu Nevoi Speciale “Trebuie!” Slatina. Scopul propus: să ajute, pe cât posibil şi în limita fondurilor ce puteau fi adunate, persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice din judeţul Olt, mai ales că, până la acel moment, în acest judeţ nu exista niciun fel de organism în acest sens. La acea dată, iniţiatorul acestui demers herculean nu avea să bănuiască ce amploare urma să cunoască ideea sa.

pr.bica1Poate că Marin Bica nu s-ar fi încumetat niciodată la o asemenea muncă de Sisif, dacă soarta nu i-ar fi rezervat lui însuşi o lovitură cruntă: să aibă un băieţel cu dizabilităţi. De altfel, el recunoaşte că acest fapt l-a făcut să vadă cu alţi ochi viaţa şi să conştientizeze cu adevărat ce înseamnă greutăţile cu care se confruntă o familie ce are în cadrul său o persoană cu handicap. “Dumnezeu e bun, dar e şi drept”, spune Marin Bica, cel care, acum, are toate motivele să se considere fericit: băiatul său, Justin, este în continuare lângă el, iar de numele fiului său se leagă destinele altor 300 de persoane cu dizabilităţi din judeţ, toate ajutate prin intermediul ONG-ului creat de tatăl său în anul 1994.

“Ideea de a crea ceva în acest judeţ pentru a ajuta persoanele cu handicap mi-a venit din cauza necesităţilor deoarece, pe atunci, nu exista în judeţul Olt vreo fundaţie sau alt organism care să se preocupe de soarta  celor cu dizabilităţi. Atunci mi-am zis că trebuie făcut ceva în acest sens, că lucrurile nu trebuie lăsate la voia întâmplării, că cineva tot trebuie să facă primul pas. Întâmplarea sau, poate, Dumnezeu, a făcut să fiu eu primul care să se ia la luptă cu sistemul, ca să zic aşa. Acum am ajuns la aproape 20 de ani de atunci şi, când mă uit înapoi, parcă nu îmi vine să cred că am ajuns atât de departe. Am ajutat mulţi copii şi tineri cu handicap din judeţ şi încă o fac prin intermediul acestei fundaţii”, spune părintele Bica.

Ce poate face o sponsorizare

Demersurile părintelui Marin Bica au fost semnificativ sprijinite de o fundaţie umanitară creată în acelaşi nobil scop în Olanda. În prezent, Organizaţia “Trebuie!” Slatina a amenajat în acest oraş trei centre de recuperare a persoanelor cu dizabilităţi din judeţ. Primul este cel de unde a plecat totul, care se află pe strada Vintilă Vodă şi poartă chiar numele celui care l-a îndemnat pe Marin Bica să pornească lupta cu un sistem anchilozat de un cras şi absurd dezinteres: “Justin”. A urmat, în anul 1997, Centrul de Pedagogie Curativă şi Educaţie Specială „Voinicel”, situat pe strada Banului, nr. 58. În luna mai a anului 2009 a fost inaugurat şi al treilea loc – Centrul de Recuperare Activă „Sfânta Maria”, situat pe strada Poienii, nr. 32 B, a cărui realizare a fost finanţată de Fundaţiile Olandeze de Cooperare în Europa Centrală şi de Est Wilde Ganzen Olanda, NCDO Olanda, dar şi de Primăria Slatina, valoarea investiţiei fiind de 1.500.000 lei.

De altfel, ultimul centru este cel mai modern şi mai spaţios dintre cele trei ale fundaţiei, având o suprafaţă totală de 5.000 de metri pătraţi şi o suprafaţă utilă de 800 de metri pătraţi, unde sunt amenajate: cinci garsoniere, trei dormitoare, două bucătării şi trei băi – totul destinat găzduirii copiilor cu probleme şi însoţitorilor acestora. Centrul, situat în cartierul Clocociov şi cam greu de dibuit, mai are în dotare şi săli de hidroterapie, masaj, kinetoterapie şi fizioterapie, de care pot beneficia, anual, un număr de 100 de copii cu dizabilităţi neuro-motorii împreună cu însoţitorii lor personali. Toată investiţia, de la achiziţionarea terenului, introducerea de gaze naturale, apă şi curent, dotare şi amenajare, a costat aproape 300.000 euro, bani proveniţi integral din sponsorizări.

Minunile lui Bica

De-a lungul celor aproape 20 de ani de activitate ai Organizaţiei “Trebuie!” înfiinţată la demersul părintelui Bica, persoanele care au trecut pe aici – copii şi tineri din judeţ cu diverse dizabilităţi psihice şi fizice – au beneficiat de tot ce a avut la dispoziţie ONG-ul slătinean. Cele trei centre de recuperare destinate acestora au oferit şi oferă în continuare, pe lângă consiliere familială, educaţie specială, logopedie, kinetoterapie şi psihoterapie, şi servicii de ergoterapie şi terapie ocupaţională sau activităţi de stimulare senzorială.

ONG-ul are un parteneriat cu Şcoala Specială din Balş unde, la fel, sunt găzduiţi copii şi tineri cu dizabilităţi din judeţ. Potrivit acestui parteneriat, profesori de la Şcoala Specială din Balş vin zilnic ori săptămânal la Slatina, în funcţie de programare, şi ajută la recuperarea şi reintegrarea în societate a membrilor cu handicap fizic şi psihic din cadrul organizaţiei “Trebuie!”. Nu mai puţin de 18 profesori vin, astfel, la centrele ONG-ului din Slatina, fiind plătiţi de Şcoala Specială din localitatea menţionată şi care predau materii din învăţământul special şi psihopedagogie adaptate situaţiei membrilor organizaţiei slătinene, plus exerciţii fizice. Iar rezultatele nu au întârziat să apară: de-a lungul anilor, copii “condamnaţi” iniţial de soartă din Slatina şi din judeţul Olt au ajuns să aibă o şansă după ce, în urma frecventării programelor Organizaţiei “Trebuie!”, au putut să se integreze în şcoala normală, au ajuns la liceu sau la o şcoală profesională.

“Aceşti copii şi aceşti tineri care au trecut pe la noi şi, apoi, au mers mai departe după ce au fost ajutaţi în centrele noastre, sunt mândria noastră. Lor li se alătură cei care au rămas cu noi şi cu care lucrăm în continuare. Avem 35 de copii şi tineri care, zilnic, frecventează unul dintre centrele noastre din Slatina: avem o maşină – o dubiţă – cu care îi luăm de acasă, fie din Slatina, fie din alte localităţi ale judeţului, şi îi aducem aici, unde toată ziua participă la tot felul de activităţi  menite să-i ajute să se poată reintegra în societate şi în familie. Nu vă pot spune în cuvinte ce poţi să simţi atunci când vezi un copil sau un tânăr cu handicap care nu putea să vorbească sau să facă ceva anume – simplu şi banal pentru noi ceilalţi, iar, la un moment dat, acesta să te surprindă făcând exact ceea ce toţi credeau că nu va fi posibil”, spune părintele Bica.

Dotări de invidiat pentru copii deloc de invidiat

Zilnic, copiii şi tinerii care frecventează gratis unul dintre centrele ONG-ului slătinean învaţă să scrie, să numere, să confecţioneze obiecte decorative, să meargă pe propriile picioare, să danseze sau să lucreze în atelierul de tâmplărie. Vârsta copiilor şi tinerilor membri ai pr.bicaorganizaţiei porneşte de la şapte ani şi ajunge până la 37-38 de ani. Dotarea centrelor ajută mult. Numai la cel mai nou centru din “ograda” Organizaţiei “Trebuie!”, respectiv Centrul „Sfânta Maria” de pe strada Poenii, echipamentele şi aparatura din holul mare al spaţiosului imobil are un rol major. Părintele Bica a reuşit să convingă patronii unei firme de panificaţie din Slatina să înţeleagă ce presupune o asemenea muncă şi, zilnic, firma asigură gratis livrarea produselor de panificaţie către membrii centrelor ONG-ului de aproape zece ani. Banii necesari funcţionării neîntrerupte a activităţii organizaţiei provin integral din sponsorizări.

Oficial, părintele Marin Bica deţine, acum, doar funcţia de voluntar în cadrul ONG-lui pe care l-a creat, dar asta nu înseamnă că, prins fiind cu cealaltă activitate cotidiană a sa – preot la Parohia “Sfânta Treime” din comuna Slătioara -, el nu se mai preocupă de proiectul său de suflet. Funcţia de director al Organizaţiei “Trebuie!” Slatina este îndeplinită de către Liliana Nedelea, devenită “mâna dreaptă” a iniţiatorului ideii şi care continuă, zi de zi, ţelul părintelui Bica.

“Este o muncă grea, dar care te umple de satisfacţii. Să vezi că eforturile unei familii, aşa cum ne considerăm aici – în organizaţie, dau roade după ani şi ani de muncă este ceva de nedescris, cuvintele sunt de prisos. Avem nişte profesori speciali pentru copii speciali şi încercăm să-i facem pe membrii noştri să se simtă nu ca la şcoală, ci ca într-o familie mai largă, cu un program special de activităţi. Pe cât este de dificil totul, pe atât de uşor uiţi de tot atunci când vezi cum un copil poate pronunţa cuvinte pe care nu le putea rosti înainte sau un alt copil poate să meargă de unul singur pe propriile-i picioare”, afirmă Liliana Nedelea.

Organizaţia pentru Copii şi Adulţi „Trebuie!” din Slatina este o organizaţie neguvernamentală, non-profit care promovează drepturile copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi din România în conformitate cu convenţiile naţionale şi internaţionale. Ea numără în prezent aproape 300 de membri.

*

*

 


Categorii

1. DIVERSE, Eroism, omenie, Modele in societate, Preoti si duhovnici romani, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “MARTURII ALE CREDINTEI LUCRATOARE. Ctitoriile romanesti din Valea Timocului ale parintelui BOJAN ALEXANDROVICI si centrele de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale ale parintelui MARIN BICA din Slatina (VIDEO)

  1. M-a impresionat formularea parintelui Bica: ‘nimic nu e imposibil daca ai credinta in Dumnezeu si credinta in oameni…’. Deci e importanta si credinta in oameni! Sa pornesti de la premisa a ceea ce e bun in ei si sa ignori ce e rau. O reflectie.

  2. Pingback: Avertisment de la parintele Boian din Valea Timocului: DACA NU VOM AVEA SPRIJIN, VOM FI ANIHILATI - Recomandari
  3. Pingback: Exemplul parintelui Ioan Padurariu din Calarasi. “A-TI FI MILA NU E DE AJUNS, TREBUIE SA ITI FACI MILA CU CEI SARACI” [video] - Recomandari
  4. Pingback: PARINTELE BOJAN ALEXANDROVIC si bisericile-garaj pentru românii din Valea Timocului (Video)/ Flash mob intr-un mall: ASTAZI S-A NASCUT HRISTOS (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare