Biserica Serbiei a decis exhumarea moastelor SFANTULUI IUSTIN POPOVICI/ Slujba de reunire cu Biserica a celor RATACITI IN NEOPAGANISM, SECTE, SCHISME/ Protest fata de RESTRICTIONAREA ACCESULUI CRESTINILOR la Biserica Sfantul Mormant, de Inviere

15-04-2014 2 minute Sublinieri

iustin

  • Doxologia:

Moaştele Sfântului Iustin Popovici vor fi exhumate şi expuse spre închinare

Cu ocazia sărbătorii Bunei Vestiri (în calendarul iulian, ţinut de Biserica Ortodoxă Sârba), ziua în care s-a născut şi a trecut la Dumnezeu Sfântul Iustin Popovici, la Mănăstirea Celije, unde a trăit marele teolog sârb, s-a săvărşit Sfânta Liturghie arhierească prezidată de Episcopul Milutin.

Episcopul, în omilia sa, a amintit credincioşilor şi preoţilor prezenţi despre afirmaţia fundamentală a Sfântului Iustin: “Nu există om fără Dumnezeul Om”. “În acest loc, Sfântul a plâns şi a tunat pentru pocăinţă. El ne-a lăsat Buna Vestire că trebuie să ne adunăm aici, că nu trebuie să fim dezbinaţi şi să urâm pe nimeni”, a adăugat ierarhul.

În această zi, de 7 aprilie, s-a anunţat oficial exhumarea sfintelor moaşte ale Sfântului Iustin Popovici, care va avea loc cu două zile înainte de sărbătoarea sa (14 iunie) cu binecuvântarea Preafericitului Irineu, Patriarhul Serbiei.

Moaştele vor fi puse într-o raclă din lemn de cedru şi aduse în biserica mănăstirii. Această exhumare va fi urmată de o adunare pan-ortodoxă la care vor participa toţi ierarhii Bisericii Ortodoxe Sârbe şi oaspeţi din toate Bisericile ortodoxe locale.

În acest an se împlinesc 120 de ani de la naşterea în această lume a Sfântului Iustin Popovici şi 35 de ani de la naşterea lui întru veşnicie.

Sfântul Iustin a fost stareţ al Mănăstirii Celije timp de 31 de ani şi unul dintre cei mai mari teologi ai Ortodoxiei veacului 20. El a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe în 2 mai 2010.

traducere şi adaptare: Iosif Agaton
sursa: http://www.spc.rs

Slujbă pentru schismatici de reunire cu Biserica

Pe 9 aprilie 2014, Mitropolitul Ilarion al Volokolamskului și președinte al Departamentului pentru relații externe al Patriarhiei Moscovei a săvârșit slujba de readucere în Biserică a celor care pentru o vreme s-au depărtat de Biserica Ortodoxă căzând în diferite false învățături și secte. Slujba a fost oficiată în Biserica Maicii Domnului – Bucuria tuturor celor necăjiți din Bolshaya, Ordynka.

În Biserica rusă, această slujbă este săvârșită de două ori pe an. Pe 9 aprilie, 54 de oameni au renunțat la păgânism, înșelătorii sectare și credințe schismatice jurând pe Sfânta Evanghelie unire cu Biserica. Iar după jurământ, Preasfințitul Ilarion și-a așezat omoforul pe capul fiecăruireunire_cu_biserica_1 credincios reunit cu Biserica.

În cuvântul său de învățătură, Mitropolitul a subliniat în special următorul lucru:

Astăzi, Domnul v-a adus înapoi în Sfânta Biserică, Biserică în care odată ați fost integrați prin Taina Sfântului Botez, din care ați căzut fiind înșelați  și la care astăzi v-ați întors prin pocăință.

Întâlnirile cu cei plecați de la Ortodoxie se desfășoară în Biserica Maicii Domnului – Bucuria tuturor celor necăjiți sub supravegherea Centrului de reabilitare a victimelor religiilor netradiționale. Înainte de slujba de readucere în Biserică, sunt ținute discuții preparatorii timp de câteva luni cu sectarii și schismaticii care doresc să renunțe la iluziile lor și astfel să se întoarcă la adevărata credință.

traducere şi adaptare: Lucian Filip

sursa: https://mospat.ru

Arhiepiscopul ortodox Atallah Hanna a protestat împotriva deciziei autorităţilor israeliene de a restricţiona accesul pelerinilor în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a celebra sărbătoarea Învierii Domnului. “Este dreptul fiecărui creştin de a ajunge în Biserica Sfântului Mormânt fără niciun obstacol sau impediment”, a spus Hanna. “Pretextele de securitate sunt inacceptabile”, a adăugat el.

sfanta-luminaAnul trecut, de Paşti, autorităţile din Israel au organizat mai multe puncte de trecere spre Biserica Sfântului Mormânt şi au împiedicat intrarea la Liturghie a mai multor delegaţii oficiale, printre care şi una a Bisericii Copte din Egipt, pentru care şi-a şi cerut scuze ulterior.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a făcut aceleaşi observaţii şi recomandări într-un raport din 2012, în care se arată necesitatea libertăţii de cult şi de credinţă pentru creştinii din Ţara Sfântă şi pentru pelerinii sosiţi în Ierusalim pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

O declaraţie a tuturor Bisericilor Creştine din Ţara Sfântă cheamă la libertatea religioasă şi denunţă scenele de tratament brutal împotriva clericilor şi credincioşilor, care au fost bătuţi cu brutalitate şi li s-a interzis să intre în bisericile lor sub pretextul ordinii.

Există peste 200.000 de palestinieni creştini în Israel, Cisiordania şi Gaza şi peste un milion de palestinieni creştini în diaspora.

traducere şi adaptare: Iosif Agaton
sursa: http://www.maannews.net


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi sarbi, Israel, Mitropolitul Ilarion

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Biserica Serbiei a decis exhumarea moastelor SFANTULUI IUSTIN POPOVICI/ Slujba de reunire cu Biserica a celor RATACITI IN NEOPAGANISM, SECTE, SCHISME/ Protest fata de RESTRICTIONAREA ACCESULUI CRESTINILOR la Biserica Sfantul Mormant, de Inviere

  1. Pingback: SFANTUL IUSTIN POPOVICI, binevestitorul si marturisitorul Dumnezeu-Omului (†14 iunie) – 120 de ani de la nastere, 35 de ani de la adormire -
  2. Pingback: SFANTUL IUSTIN DE LA CELIE despre misiunea ascetica a Bisericii: “ASCETII SUNT SINGURII MISIONARI AI ORTODOXIEI. Nevoinţa este singura ei scoala misionara. PUNE-TE IN SITUATIA CELOR INDURERATI, PLINI DE TRISTETE SI DE NECAZURI…” | Cuvâ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare