Asociatia “Studenti pentru viata” si revista ei anti-avort – INTERZISE LA TARGUL DE EDUCATIE al Universitatii Bucuresti, in urma unor instigari si manipulari. TOTALITARISMUL ANTICRESTIN IA PROPORTII TOT MAI INGRIJORATOARE IN ROMANIA: “Este evidenta asemanarea cu epurarile…”

10-04-2014 7 minute Sublinieri

front-300x420-full

Comunicat de presă legat de interzicerea, în ultimul moment, a participării asociației studențești Studenți pentru viață la Târgul Educației organizat la Universitatea din București

 În perioada 10-11 aprilie a.c., Universitatea din București organizează Târgul Educației. În urma aplicației depuse, a respectării întregii proceduri de înscriere și a menționării în catalogul evenimentului, asociația Studenți pentru viață a primit un stand și a fost programată în ziua de 10 aprilie, între orele 18.00-19.00, să prezinte revista Pentru viață, nr. 2 – „Adopția, o alegere nobilă”.

În dimineața zilei de 10 aprilie ni s-a comunicat că este interzisă participarea noastră, în urma unor presiuni făcute asupra conducerii Universității. Am luat act de interzicere și, pentru că nu dorim să afectăm acest important eveniment pentru Universitate și pentru viitorii studenți, am acceptat retragerea, în ciuda eforturilor organizatorice pe care le-am făcut, trimițând următoarea scrisoare deschisă Rectorului Universității, Președintelui Senatului Universității și membrilor Senatului Universității în care prezentăm punctul nostru de vedere față de cele întâmplate:

 Stimate Domnule Rector, Stimate Domnule Președinte al Senatului și stimați Membri ai Senatului Universității din București,

În perioada 10-11 aprilie, Universitatea din București organizează Târgul Educației. În urma aplicației depuse, a respectării întregii proceduri de înscriere și a menționării în catalogul evenimentului, asociația Studenți pentru viață a primit un stand și a fost programată în ziua de 10 aprilie, între orele 18.00-19.00, să prezinte revista Pentru viață, nr. 2 – „Adopția, o alegere nobilă”.

Chiar în dimineața zilei de începere a Târgului Educației ni s-a comunicat că este interzisă participarea noastră, în urma unor presiuni făcute asupra conducerii Universității. Am luat act de interzicere și, pentru că nu dorim să afectăm acest important eveniment pentru Universitate și pentru viitorii studenți, am acceptat retragerea, în ciuda eforturilor organizatorice pe care le-am făcut. Considerăm că este de datoria noastră să ne prezentăm însă punctul de vedere față de cele întâmplate, de aceea Vă trimitem această scrisoare deschisă.

Cu durere trebuie să constatăm că interzicerea a fost urmarea constituirii unei presiuni, care nu s-a manifestat pe față: grupuri private pe Facebook, întâlniri, contactarea conducerii Universității, fără a ni se adresa un singur cuvânt. Era firesc ca o decizie să fie luată în urma unei dezbateri, în care fiecare parte să-și prezinte argumentele. Poziția noastră a fost clară, am afirmat-o în acțiuni publice. Suntem pentru valorizarea vieții umane începând din momentul concepției și sprijinim femeile care se confruntă cu o sarcină nedorită, adresându-ne în special mediului studențesc. Menționăm că în statutul asociației este prevăzută clar că asociația este împotriva oricăror forme de violență și împotriva discriminării.

Nu suntem la primul eveniment desfășurat în spațiul Universității din București. Cu doar câteva săptămâni în urmă, în cadrul Săptămânii pentru Viață (19-25 martie), am organizat mese rotunde și conferințe la care au participat studenți și membri ai corpului didactic universitar. În aceste condiții, interzicerea ne-a surprins profund. Ne întrebăm cu teamă dacă nu cumva riscăm să ne întoarcem către o nouă formă de totalitarism, în care este interzisă libertatea de opinie. Secolul XX a demonstrat că ideologii opuse pot fi totalitare: nazismul și comunismul au fost în război, dar au pricinuit fiecare răni cumplite societății. Și în nazism, și în comunism a fost afectată activitatea educațională a universităților. Aceasta doresc cei care au făcut presiuni? Sperăm că nu este așa.

Atâta vreme cât nu am încălcat Carta Universitară, atâta vreme cât nu am încălcat legile statului român, de ce suntem pedepsiți, fiind lipsiți și de posibilitatea de a ne apăra? Opinii pe diferite teme care nu întrunesc un consens general și simpatii și antipatii personale poate să aibă orice cetățean român, orice participant la procesul educațional al Universității din București. Dar este de datoria celor care conduc Universitatea să nu lase ca acest spațiu educațional să fie afectat de presiuni, ci să vegheze ca el să rămână un spațiu al dialogului, al schimbului liber de idei, al dezbaterii bazate pe argumente. Astăzi am asistat la stoparea unei discuții libere, înainte de a începe.

Considerăm interzicerea participării noastre ca profund nedemocratică. Este evidentă asemănarea cu epurările din anii ’40, ’50 și ’80, care au afectat atât de mult Universitatea din București. De ce nu ne este permis să activăm liber, dacă o facem în concordanță cu regulile Universității?

Este îngrijorător faptul că această interzicere are loc în cea mai importantă instituție universitară a României, în care sunt pregătiți cei care vor conduce în viitor această țară și o vor reprezenta atât în cadrul Uniunii Europene, cât și pe plan mondial. Sperăm ca Universitatea să nu pregătească o generație de intelectuali care să uite că principala lor menire este dezbaterea și dialogul, pentru găsirea soluțiilor optime.

Temele privind viața umană reprezintă o dezbatere deschisă în toate țările din Occident, cărora le sunt dedicate dezbateri academice, campanii civice, spații ample în media. Oare în România nu poate să fie la fel? Tocmai studenții și cercetătorii ar trebui să cântărească argumentele și să-și folosească spiritul critic, fără a practica și fără a se lăsa intimidați de violență, sub orice formă ar fi ea.

Menționăm că acuzațiile aduse s-au bazat în principal pe interpretarea pe care un reportaj difuzat de către ProTv, realizat de doamna Adriana Stere, și un articol al doamnei profesoare Oana Băluță, publicat în cadrul blogurilor ziarului Adevărul, au dat-o organizării de către asociația Studenți pentru viață în București a Marșului pentru Viață 2014 – „Adopția, o alegere nobilă”. Din păcate, autoarea reportajului și autoarea articolului s-au folosit în mod abuziv de girul instituțiilor unde au publicat aceste materiale pentru a promova în spațiul public o atitudine manipulatoare despre asociația noastră.

La Marșul pentru viață, doamnei Adriana Stere i s-a spus în mod repetat că organizația noastră nu a militat și nu militează pentru interzicerea avortului în România. Însă, după un scenariu prefabricat, a invitat-o pe doamna profesoară Oana Băluță, care a declarat că organizatorii vor interzicerea avortului, prilej pentru autoarea reportajului să inventeze un inexistent conflict între cele două părți, pentru care ar fi fost nevoie de intervenția jandarmilor! Ne vedem acum obligați să luăm atitudine publică față de reportajul ProTv și față de articolul doamnei profesoare Oana Băluță, care se baza pe reportajul ProTV-ului, după o logică circulară, distorsionând adevărul în mod evident.

Stimate Domnule Rector, Stimate Domnule Președinte al Senatului și stimați Membri ai Senatului Universității din București,

Vă rugăm să luați în discuție cele prezentate mai sus și Vă punem la dispoziție orice alte informații despre intențiile și atitudinea asociației Studenți pentru viață.

Cu speranța că Universitatea din București va rămâne un spațiu al libertății de opinie și al dialogului, Vă mulțumim pentru atenție.

Alexandra Nadane

Președinte Asociația Studenți pentru viață

studentipentruviata@gmail.com

0751.859.467

Nu știu cum se face dar uite că ajungem iar la subiectul care pare să acapareze toată agenda organizațiilor creștin ortodoxe – avortul. De data aceasta într-un context în care chiar nu mă așteptam să-l găsesc. Am aflat că azi, în cadrul programului Târgului Educației 2014, organizat de către Universitatea București, Asociația Studenților Pentru Viață își lansează revistaPentru Viață. Mă scuzați dacă nu cred că în cadrul unei instituții care se consideră un spațiu intelectual laic cum se consideră Universitatea București în Art.2, paragraful d. are ce căuta o revistă anti-avort realizată de asociații creștin ortodoxe.

Paragraful despre care vă spuneam mai sus sună cam așa: în spaţiul intelectual laic, care este Universitatea din Bucureşti, nimeni nu are dreptul să impună altora, sub nici o formă, credinţe religioase, ataşamente politice sau alte categorii de convingeri, care pot constitui doar probleme private ale fiecăruia dintre membrii instituţiei.

Poate veți considera că nici măcar statutul laic declarat al Universității București nu ar trebui să fie un impediment împotriva lansării unei reviste cu puternic caracter conservator-religios. Atunci poate vă mai gândiți la următoarele motive pentru care revista cu pricina nu are ce să caute la un târg al educației.

În revista Pentru Viață am găsit articolul următor, se numește: Viața unui copil este valoroasă indiferent de modul în care a fost conceput. Articolul subliniază că nici în cazul unui viol, nici în cazul unui incest, avortul nu este o soluție, nu drăguță, crești copilul frumușel și te pocăiești tot tu, chiar dacă ai avut 16 ani când te-a violat, chiar dacă era tatăl tău, e ok, așa o fi fost urzit planul suprem pentru tine. Începe așa: la vârsta de 16 ani, Veronica C. a rămas însărcinată, după ce a fost violată de propriul ei tată. Totuși, ea a ales să apere viața copilului ei, iar acum le încurajează pe femeile care au suferit experiențe asemănătoare. Trebuie să adaug și că se încheie ca un fel de testimonial horror al respectivei femei astfel: prin mila Domnului, am reușit să-mi iert tatăl, să-l privesc în ochi și să-i mulțumesc că mi-a dat viață. Oameni buni, oare genul acesta de educație este cea pe care o doriți pentru copiii, adolescenții, tinerii voștri?!

Sau un grafic care face o comparație între victimele avortului și victimele războiului?!

Sau un articol despre planul diabolic al lui Hitler care a introdus avortul pentru a nu lăsa slavii să se înmulțească?!

Totul asortat cu un citat al lui Justin Bieber (da, cântărețul Youtube) care spune cum e și el împotriva avortului?! Și toate astea la Universitatea București?!

Găsiți revista aici dacă vreți să o răsfoiți mai atent, poate nu mai înțeleg eu nimic din ceea ce înseamnă educație, nu știu… În acest moment tot ce pot să spun e că dacă genul acesta de discurs și de argumente se pot lansa la o instituție de învățământ a statului cum este Universitatea București, în cadrul unui târg al educației, în anul 2014, sincer, nu cred că mai există o  speranță de mai bine pentru țara asta.

  • Alexandru Racu (Facebook – comentariu/replica la articolul de pe Pandora): 

Comentariul meu postat la articolul de mai (sus). Să vedem dacă îl publică:

Mă scuzaţi, dar ştiţi să citiţi?

Regulamentul Universităţii prevede că “nimeni nu are dreptul să IMPUNĂ altora, sub nici o formă, credinţe religioase, ataşamente politice sau alte categorii de convingeri”

A distribui o revistă cu mesaj religios într-un spaţiu universitar nu înseamnă că impui concepţii religioase cuiva, tot la fel cum a distribui o revistă cu mesaj ateist nu înseamnă că impui cuiva concepţii ateiste. În univerităţile din America de Nord există organizaţii pro-life şi organizaţii pro-choice şi ateiste care îşi promovează mesajul în spaţiul universitar. E adevărat că neo-bolşevicii depun eforturi serioase ca să le interzică organizaţiilor pro-life prezenţa în campusuri, dar deseori nu prea le merge, că mai există pe acolo un principiu numit freedom of speech. Faţă de care, după cum se vede, nu manifestaţi prea mult respect.

În rest, lamentaţia de gen vai, vai ce învaţă copii noştri e o lamentaţie de tip babă comunistă (sau mai bine zis babă neomarxistă), cu atât mai stranie cu cât vine dintr-o zonă ideologică care altminteri se remarcă prin încurajarea constantă a iniţiativelor menite să ducă la o sexualizare cât mai precoce a copiilor. Dar acest îndemn la maturizare sexuală precoce merge mână în mână, după cum se vede, cu o cultivare a infantilismului în gândire.

La Universitate te duci după 18 ani, atunci când ai drept de vot. Şi nu te duci ca să fii îndoctrinat, sau altfel spus spălat pe creier, ci pentru a intra în contact cu diversele viziuni asupra lumii şi a trage apoi singur concluziile. Mă rog, nu cred că abordarea cazurilor excepţionale de viol reprezintă o metodă de comunicare inspirată la acest nivel. Pe de altă parte, îmbucurător este faptul că există încă suficient de mulţi tineri care, cu privire la avort, trag singura concluzie care se impune unei conştiinţe oneste: avort = infanticid. Din acest punct de vedere, trimiterile la Hitler sau la războaie sunt cât se poate de legitime. Punct.

unibuc_76084400

Legaturi:

***

***

***


Categorii

Alexandru Racu, Avort, Comunicate, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Asociatia “Studenti pentru viata” si revista ei anti-avort – INTERZISE LA TARGUL DE EDUCATIE al Universitatii Bucuresti, in urma unor instigari si manipulari. TOTALITARISMUL ANTICRESTIN IA PROPORTII TOT MAI INGRIJORATOARE IN ROMANIA: “Este evidenta asemanarea cu epurarile…”

  1. Ciudat cum o atitudine de iertare, de depăşire a unei situaţii limită este socotită greşită.
    “Oameni buni, oare genul acesta de educație este cea pe care o doriți pentru copiii, adolescenții, tinerii voștri?!” Dar oare ce fel de educaţie ar fi mai potrivită?! Oare a urii neîmpăcate? A uciderii fără scrupule? A depresiei fără leac?
    Mă întreb şi eu ce să cred din astfel de înfierare ilogică. Tocmai pentru că este ilogică nu aduce argumente, ci doar blamează. Ce e rău în ce s-a afirmat? Rezolvarea unui caz greu nu poate fi uşoară. Sensibilizarea celor maltrataţi nu e simplă şi pare că nu poate fi înţeleasă nici de unii care (probabil) n-au trecut prin aşa ceva.

  2. Spatiul laic! Aici este minciuna pentru ca nu este vorba de un spatiu laic, echidistant, neutru ci este vorba de o noua religie intoleranta si cu mai multe capete: religia Politica Corect, Holoreligia , religia Nihilista, religia Evolutionista sau cel mai bine zis religia Revolutiei fara sfarsit! “Credinciosii” acestei noi rataciri ascund faptul ca aceasta este tot o forma de religie, dar ascund si pe cine venereaza ei, constient sau nu!

  3. Sfântul Nicolae Velimirovici are și el un cuvânt de spus, proaspăt, proaspăt, cu privire la universitățile Europei, printre care și cea de la București.
    Boala e mai veche, doar că acum s-a manifestat mai vizibil.

  4. Nu imi vine sa cred, ca dupa ce am participat la acel pasnic si binevenit mars pentru viata, alaturi de un nr mare de persoane, printre care si unele personalitati, acum unii indivizi spun ca sub unele presiuni din exterior interzic prezenta asociatiei care a organizat acest mars, la un targ de educatie. Presiuni din partea cui? Ar trebui sa spuna mai concret.
    Vedem cum sub ochii nostrii in cel mai perfid mod, asa cum nici prigonitorii din primele veacuri nu au facut, se interzic rand pe rand organizatii care spun adevarul si sunt in asentiment cu gandirea acestui popor roman.
    Cat o sa ne coste indiferenta si lipsa de reactie la asa ceva, ei prind curaj vazand ca nimeni nu face ceva. Oare… daca alte minoritati ar fi fost afectate de asa ceva ar fi tacut? Ba bine ca nu si ar fi fost sustinute din cele mai neasteptate locuri.
    Este foarte clar trebuie sa spunem fara nici o urma de indoiala, ca impotriva crestinilor exista o discriminare venita din partea unor persoane certate cu moralitatea, de factura neocomunista, care au ajuns in functii cheie si care doresc sa raspandeasca in lume conceptii straine de normalitatea vietii si ajung sa persecute pe cei care nu gandesc stramb ca ei.
    Cat de josnica este aceasta metoda de persecutie:
    – te trezesti ca a aparut o lege care nu iti da voie sa vorbesti
    – te mai trezesti si cu interzicerea unor organizatii care sustin adevarul si care deranjeaza pe dusmanii adevarului
    – acum acei parsivi si-au terminat treaba mizerabila si nedemocratica
    – de acum e lasata politia sa te aresteze sau sa te amendeze, si judecand dupa cata minte (n)-au, sunt in stare sa faca asa ceva. De fapt, ei trebuie sa respecte ordinele, sa contribuie la mentinerea ordinii legii…
    lege data de niste neaveniti incompatibili cu democratia.
    Pe astia i-au votat romanii, pe cei care le distrug tot ce mai au, asteptand sa vina colonizatorii, iar acum intervin si la nivel ideologic interzicand pe fata in cel mai josnic mod, pe cei care gandesc normal.
    Asta este realitatea, persecutia a si inceput, prin legile antiumane date, urmand ca ighemonul imbracat in politist, sa-si faca treaba mizerabila…

  5. Cum din partea cui sa fi fost presiunile? Sa incercam cu o ghicitoare: oare caror organizatii (sau ideologii), in mod primar, le place sa atace familia si viata, dar ofera sprijin imediat cand vine vorba de… „diversitate”?

  6. Pacat de studentii astia ca au o constiinta si iubesc viata ca dar dat de Dumnezeu si nu au cu cine sa schimbe Romania! Ma bucur ca au scris scrisoarea–macar poate “misca” constiinta inimilor impietrite, daca se vor sinchisi sa o citeasca!

  7. http://www.episcopiaslatinei.ro/2014/04/08/olimpiadele-nationale-de-religie-si-arte-vizuale-la-slatina/

    http://www.episcopiaslatinei.ro/2014/04/07/conferinta-duhovniceasca-cu-parintele-savatie-bastovoi/

    Pr. SAVATIE: Admir si felicit organizarea olimpiadei de religie la nivel national, ceea ce este practic imposibil in tari precum Rusia sau Franta, pe unde am fost. Nici nu se pune problema.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare