Parlamentul intervine in actul de justitie pentru APARAREA BANCILOR si a CLAUZELOR ABUZIVE. “Independenta justitiei” nu este pentru FMI si bancheri…

9-04-2014 1 minut Sublinieri

banks

Românii care vor să dea în judecată băncile din cauza comisioanelor sau a dobânzilor ar putea avea o misiune mai grea. Legea clauzelor abuzive a fost modificată în Senat cu amendamente propuse de Asociația Română a Băncilor.

Astfel, prevederile referitoare la dobânzi și comisioane nu vor mai putea fi scoase din contract. Mai mult, cei care vor să dea banca în judecată trebuie să vină până la București, unde va fi singura instanţă competentă să judece astfel de procese.

Decizia finală, in privinţa legii, va fi luată de Camera Deputaţilor.

Una dintre cele mai importante schimbări pe care le-ar putea aduce proiectul de lege este că prevederile referitoare la dobânzi și comisioane nu vor mai pute fi eliminate din contractele de credit. Acestea vor trebui doar modificate într-un limbaj clar și pe înțelesul tuturor, aşa cum au stabilit senatorii.

„Este o problemă fiindcă ştim foarte clar că asupra unei clauze abuzive operează nulitatea absolută. În momentul în care ea este nulă absolut, normalitatea ar fi ca toate sumele care au fost încasate în baza acelei clauze să fie restituite”, spune avocatul Adrian Cuculis.

În plus, aceste prevederi vor fi mai greu de atacat în instanță de cei care se consideră nedreptățiți.

Se vor putea adresa doar tribunalului specializat, însă doar după ce ANPC analizează cererea şi o găseşte pertinentă sau nu o găseşte pertinentă. Acest tribunal va funcţiona doar în Bucureşti”, explică avocatul.

O prevedere neconstituțională care îngrădește accesul la justiție, spune avocatul.

Nemulţumiţi sunt chiar şi unii dintre iniţiatorii proiectului de lege. Deputatul PSD Valeriu Steriu arată că prevederea trebuia să îi ajute pe consumatori, însă a fost modificată substanţial în Senat, prin adoptarea amendamentelor bancherilor.

„Proiectul a urmat calea lui normală, pe partea lui legislativă s-a îndreptat spre Senat, unde spre surpriza noastră, la faza finală, la comisia juridică au apărut amendamente noi, care schimbă radical ce am avut noi în intenţie. Ne-am întâlnit recent un grup din cei care am redactat, luând decizia de a nu îl mai susţine în forma actuală. Ori îl corectăm, aducându-l la forma iniţială, ceea ce vom încerca în următoarele comisii. Din fericire, camera decizională suntem noi, la Camera deputaţilor”,afirmă deputatul Valeriu Steriu.

În acest moment, pe rolul instanțelor de judecată din toată țara sunt mii de dosare pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Nota noastra:

Este un caz flagrant de interventie a Parlamentului pentru acoperirea unor practici abuzive si prin distorsionarea actului de justitie – prin infiintarea unui asa-zis tribunal “specializat”, caci, nu-i asa, bancile sunt un pic pe langa sau peste lege, de nu pot fi judecate in tribunalele obisnuite.

Statii de drepti, cei care au facut mare tam-tam cu “martea neagra”, tac asurzitor pe aceasta tema. Cand e vorba de FMI si de bancheri (straini), domnia legii se suspenda, importanta este agenda capitalului occidental. 


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Parlamentul intervine in actul de justitie pentru APARAREA BANCILOR si a CLAUZELOR ABUZIVE. “Independenta justitiei” nu este pentru FMI si bancheri…

  1. Jul 22, 2014
    Bulgaria’s central bank governor says ready to resign

    Bulgaria’s central bank governor Ivan Iskrov said on Tuesday that he was ready to tender his resignation amid a raging controversy over the fate of the country’s fourth-largest bank.
    “If parliament reaches consensus to vote on appointing a new BNB governor before it breaks up on August 6, I am ready to table my resignation immediately,” Iskrov said in a letter to lawmakers.
    The governor of ten years has faced pressure to leave over accusations that the central bank’s poor supervision lead to the near-collapse of Corporate Commercial Bank, which was taken over by the BNB in June.
    http://www.newsdaily.com/business/0b342a8c796164d6142b3d84afa697bf/bulgarias-central-bank-governor-says-ready-to-resign

    Jul. 23, 2014
    Bulgaria’s technocrat prime minister resigns amid banking crisis
    In power for just over a year, his government bowed out after the ruling Socialists’ poor showing in May’s European Parliament elections, paving the way for an interim government to take over in August and a general election in October.
    http://www.businessinsider.com/r-bulgarias-technocrat-prime-minister-resigns-amid-banking-crisis-2014-23

    Sper sa nu ajunga si BNR in situatia de a fi fortata sa plateasca din rezervele valutare pentru a salva bancile straine!

  2. Pingback: Patriarhul Ilia cere BANCILOR SA NU MAI EVACUEZE DATORNICII DIN CASELE LOR. Criza sociala grava in Georgia din cauza datoriilor populatiei catre banci - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare