“DRUMUL CRUCILOR”. Dragostea unui irlandez pentru Romania satelor: “CULTURA TARANEASCA ARE NEVOIE DE AJUTOR, ESTE MACELARITA, TRADITIILE SUNT ABUZATE” (video)

13-01-2014 3 minute Sublinieri

„Soluţii sunt. Sunt absolut convins. Banii nu sunt o problemă în România. Nu vezi? Avem o autostradă neterminată (n.r. se referă la Autostrada Transilvania) care a costat un miliard. Banii se găsesc. Politica e problema. Noi ştim asta. Toată lumea ştie asta“

Cu rucsacul în spate, un băţ ca sprijin, irlandezul Peter Hurley lua România la pas în iarna lui 2012. De la Cimitirul Vesel din Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Deşi nu avea de gând, dar sfătuit de un preot din judeţul Braşov, irlandezul a pus pe hârtie experienţa călătoriei prin România.

„I-am zis cărţii Drumul Crucilor din pricina numărului mare de cruci pe care l-am întâlnit pe drum (…) cultul crucilor este unul minunat. Împodobeşte atâta de frumos ţara, asemeni unor decoraţii de Crăciun“, spune Hurley.

Volumul prezintă călătoria sa din 2012 făcută pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român. Iar odată cu povestea călătoriei, şi poveştile, ofurile, speranţele şi visele oamenilor pe care i-a întâlnit, ale necunoscuţilor unde a găsit adăpost şi hrană şi cu care s-a împrietenit.

Locuieşte de aproape 20 de ani în România, a avut o afacere în domeniul publicităţii şi de câţiva ani face promovează România către români şi străini prin festivalul intercultural de tradiţii „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel“ din Maramureş.

„Aşa în scurt timp am ajuns la sat. Şi aşa am ajuns la Săpânţa“, adaugă irlandezul.

Iar muzica unui alt irlandez, Shaun Davey a fost ca o portiţă pentru el, una spre lumea satului cu poveştile sale. „Drumul crucilor este povestea voastră“, a spus Peter Hurley, în decembrie, la lansarea cărţii la Cluj-Napoca.

Călătoria sa de aproape o lună s-a transformat într-un pelerinaj nu doar pentru că se oprea la fiecare cruce întâlnită pe drum şi rostea o rugăciune, ci pentru că această experienţă l-a schimbat şi pe el, după cum mărturiseşte în carte.

Doi băieţi de vreo 14 ani, care înnoptau şi ei în casa unor prieteni din Corund, veniţi special din Ungaria să ia parte, a doua zi, la obiceiul tăiatului porcului, au rezumat foarte bine ceea ce făcea Peter Hurley:

„Cînd le-am povestit despre călătoria mea au făcut nişte ochi mari. S-au întors spre părinţi şi le-au spus pe ungureşte: Omul ăsta merge pe jos tocmai de la graniţa cu Ucraina până la Bucureşti şi stă la oamenii pe care îi cunoaşte pe drum“.

Nu se aşteaptă ca gestul său – să străbată ţara de la nord la sud, pe jos, în aproape o lună – să fie înţeles de toţi:

„Începusem să-mi dau seama că în inimile celorlalţi această călătorie fie va avea ecou, fie nu. Câteodată nu e nevoie de o explicaţie anume. Faptele transmit mai mult decât vorbele. Fiecare dintre noi este un caleidoscop încărcat cu informaţie, cu milioane de experienţe moştenite, comune, împărtăşite sau individuale, văzute din perspective personale diferite. Aşa că un lucru rezonează cu noi, fie nu, din motive personale adânc înrădăcinate şi deseori de schimbat“.

Unii dintre cei pe care i-a întâlnit şi la care a dormit l-au sfătuit, pentru binele lui, să-şi oprească lunga drumeţie:

„Televizorul era pornit. Cod portocaliu în douăzeci de judeţe. Transmiteau reportaje despre oameni prinşi în maşini, apeluri disperate de la cetăţeni împotmoliţi prin ţară.

– Na, poftim, spuse Jozsef (n.r. unul dintre oamenii cunoscuţi în timpul călătoriei şi la care irlandezul a înnoptat în satul harghitean Sânpaul). Nu eşti zdravăn la cap  dacă continui“.

„Grădina carpatină“ fără grădinari

Irlandezul spune că de câţiva ani, sloganul care promovează turismul în România, „Exploraţi grădina carpatină“, e unul bun pentru că este „unul adevărat“, dar că nu e sigur cât timp va mai fi valabil.

„Există o dinamică periculoasă aici, şi poate fi rezumată foarte simplu: Fără grădinari, nu există nici grădină! România are nouă milioane de grădinari neplătiţi care îşi abandonează câmpurile“, este de părere acesta.

În „Drumul crucilor“ descrie experienţa din casa ultimului olar din satul maramureşean Săcel. Acest olar, Tănase Burnar, munceşte luni întregi în Germania ca să-şi întreţină familia.

„Mi-a spus că patronul lui nu a vrut să-l lase să plece de la pizzerie pentru că este un angajat foarte bun şi acolo a fost pentru prima dată în viaţa lui când s-a simţit apreciat pentru munca sa… punând topping pe pizza“, povesteşte autorul cărţii.

Tot el trage un semnal de alarmă asupra tradiţiilor româneşti autentice:

„Tradiţiile ţărăneşti existente şi moştenirea culturii ţărăneşti sunt prădate cu neruşinare ori de câte ori este posibil. Sunt preluate, abuzate şi lăsate de izbelişte după ce discursurile se termină şi luminile se sting.

Această cultură are nevoie de ajutor real. Este măcelărită.

Dacă nu înţelegeţi ce vreau să spun, mergeţi cu maşina sau, mai bine, faceţi o plimbare pe jos, prin satul Certeze. Are loc un război. Nu l-am început eu. Ţine de mulţi ani. Dar acum suntem pe cale să-l pierdem: Spun noi pentru că această civilizaţie rurală autentică vie este valoroasă nu doar pentru voi, ci pentru noi toţi. Şi din câte am înţeles eu, e ultima strigare“.

Soluţii există

„Soluţii sunt. Sunt absolut convins. Banii nu sunt o problemă în România. Nu vezi? Avem o autostradă neterminată (n.r. se referă la Autostrada Transilvania) care a costat un miliard. Banii se găsesc. Politica e problema. Noi ştim asta. Toată lumea ştie asta“, încheie Peter Hurley.

Cartea lui Peter Hurley a fost lansată în mai multe oraşe din România. Imagine de la lansarea de la Cluj FOTO Florina PopDoi maramureşeni, Dumitru şi Pălăguţa Hodor din satul Slătioara, la lansarea cărţii lui Peter Hurley la Muzeul Etnografic al Transilvaniei de la Cluj


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Muzeul Taranului Roman, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la ““DRUMUL CRUCILOR”. Dragostea unui irlandez pentru Romania satelor: “CULTURA TARANEASCA ARE NEVOIE DE AJUTOR, ESTE MACELARITA, TRADITIILE SUNT ABUZATE” (video)

  1. Din pact, ne-am imprastiat ,ca potarnichile in toata Europa .Am lasat pamanturi ,ori le-am vandut si acum se ocupa strainii de multe pamanturi.Ce mare relizare ai facut omule,cata avere ai strans si facut …? . Nu uita ,ca totul ramane aici pe pamant ..?! .Cu mainile gole am venit toti ,tot asa vom plecacu totii ,rand pe rand ,in pamant .Iata cum lucreaza DUMNEZEU ,prin acest strain ,sa ne trezim ,sa nu pierdem VALOAREA INESTIMABILA A CREDINTEI STRAMOSESTI . PERLA cea mai valoroasa ,asa spunea ,I.P.S. Bartolomeo Anania ….

  2. Fiindca veni vorba despre VALORILE “neamului” romanesc, postez mai jos un link despre un filmulet video, care m-a facut SA IMI REIMPROSPATEZ IUBIREA FATA DE TARA MEA si fata de “locul” unde “rasare soarele” pentru toti romanii…
    Am fost invatati dupa revolutie dor sa ne DISPRETUIM si chiar detestam tara si mai ales CAPITALA ROMANIEI…
    Lumea a fost “incoulata” de catre mass-media, si cea din tara si mai ales cea occidentala, ca Romania este o tara “vai si amar” si “saraca” etc…
    Multi romani au plecat din tara fiindca au crezut ca ea nu are ceea ce au altele…
    Dar se pare ca Dumnezeu vrea ca pacla si ceata si CORTINA de fum si nebuloasa care acoperea FRUMUSETEA tarii noastre safie DATA LA O PARTE putin cate putin.
    NU! Romania NU ESTE CU NIMIC MAI PREJOS decat alte tari ale lumii. Iar BUCURESTIUL nu este cu nimic mai prejos decat alte capitle ale lumii, asa cum femeile romance nu sunt cu nimic mai urate decat altele, ci printre cele mai frumoase ale lumii, numai rusoaicele egalandu-le…

    Iata linkul care m-a facut sa imi RECONSIDER toata PRETUIREA mea fata de orasul care a insemnat cel mai mult pentru mine…Nu ca nu l-as mai fi pretuit, ci doar ca am uitat sa-i port in suflet “dragostea cea dintai”.
    Si asa ma bucur ca am redescoperit-o in sufletul meu…

    http://www.youtube.com/watch?v=RR2SdvUTcNs#t=703–

  3. Vai,ce s-a mai rusinat mass-media la proiectul de lege privind obligativitatea intonarii imnului national in scoli…Ne e rusine ca suntem romani.De la unguri avem multe de invatat.
    http://www.youtube.com/watch?v=ErvTOACgr88

  4. Pingback: The Guardian despre ANTIPATIA guvernantilor fata de TARANUL ROMAN. O bariera in calea CAPITALISMULUI NEOLIBERAL si a “INVESTITORILOR STRAINI” - Recomandari
  5. Pingback: ULTIMA PRESCURA [Video]- film documentar. Despre disparitia vechilor traditii pascale romanesti in fata iuresului globalizarii - Recomandari
  6. Pingback: De la “Muzeul Homosexualului” la “Muzeul Manelistului”? Despre o expozitie controversata la MUZEUL TARANULUI ROMAN - Recomandari
  7. Pingback: Imagini dintr-o lume disparuta si un deznodamant tragic: FILM DOCUMENTAR despre viata unui copil dintr-un SAT MARAMURESAN din anii ’70 - Recomandari
  8. Pingback: STEFAN HRUSCA si valorile pe care le traieste si le marturiseste: CREDINTA, CUVIINTA, OMENIA, VERTICALITATEA. Sfatul unui tata bun din “alta lume”: “Auzi, oriunde te duci, sa fii om!“ (VIDEO) - Recomandari
  9. Pingback: “SATUL DE DEMULT” – film documentar realizat de AstraFilm (Video) | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: "Împreună-moștenitori cu Hristos". PASTORALA PS MACARIE LA ÎNVIEREA DOMNULUI (2019), DUREROASĂ CHEMARE PĂRINTEASCĂ DE ÎNTOARCERE "de la iluziile și de la căile cele largi și pierzătoare ale lumii" LA RĂDĂCINILE IDENTITĂ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare