Cine ataca statul de drept, democratia si da lovituri de stat? Parteneriatul TransAtlantic (TTIP) si Parteneriatul TransPacific (TPP): cum se negociaza NOUA ORDINE MONDIALA CORPORATISTA si ANTI-DEMORCATICA

10-01-2014 3 minute Sublinieri

O alta tema cu totul neglijata in presa romaneasca. Acolo unde este prezentat, Parteneriatul TransAtlantic este promovat in mod “publicitar”, propagandistic, nu informativ. Acordurile “liberalizarii” duc globalizarea pe noi culmi ale neoliberalismului 

corporations-own-the-world

“Comertul liber” si moartea democratiei. Un nou acord de liber schimb ar putea supune guvernele vointei corporatiilor

de Jason Hickel (London School of Economics )

alJazeera.com

“Comert liber”. Termenul in sine reprezinta o capcana – un excelent dispozitiv de neutralizare eficienta a opozitiei. Daca iei pozitie impotriva comertului liber pare ca te opui insasi libertatii, ceea ce nu e o pozitie care poate fi sustinuta. De fapt, in ultimele decade sintagma “comert liber” a devenit foarte strans legata de “democratie”, in mare masura datorita eforturilor think tank-urilor de dreapta, ca Heritage Foundation, Business Roundtable sau Cato Institute, care au desfasurat o campanie puternica de imagine pentru a fixa aceasta legatura falsa in mintile publicului.

Dar ce inseamna exact libertatea in acest context? Se pare ca are o foarte mica legatura cu libertatea umana, si mai mare cu libertatea corporatista – libertatea corporatiilor de a extrage si a exploata fara obstacole. “Comertul liber” reprezinta un slogan clar de propaganda, o forma de dublugandit orwellian care inseamna exact opusul a ceea ce pare.

Daca ne uitam la acordurile de comert liber in vigoare, cum ar fi NAFTA (Acordul nord-american de comert liber), vedem ca se concentreaza in primul rand pe inlaturarea barierelor de import, scaderea importantei uniunilor sindicale, reducerea restrictiilor de poluare, legalizarea exodului de capital, reducerea taxelor pentru corporatii, eliminarea ajutorului de stat pentru industriile locale, privatizarea bunurilor publice si extinderea protectiei patentelor straine. Nici una din acest masuri nu este legata de sporirea libertatii umane. Mai degraba sunt create in interesul corporatiilor multinationale, care castiga prin acestea acces la noi piete de export si posibilitati de investitie, forta de munca si materiale mai ieftine.

O noua ordine globala

Conform acestei paradigme, democratia insasi incepe sa para anti-democratica, in masura in care ofera votantilor un control asupra politicilor economice care le influenteaza vietile. In timp ce aceasta logica absurda progreseaza sustinut catre finalitatea sa, democratia devine un obstacol ce trebuie depasit pentru binele comertului si investitiilor “libere”.

Aceasta poate sa sune exagerat, dar este exact ce se petrece astazi. Putem sa vedem foarte clar daca ne uitam la doua noi acorduri de “liber schimb” care urmeaza sa intre in vigoare: TTIP (Parteneriatul Transatlantic de comert si investitii), care va reglementa comertul intre SUA si UE, si TPP (Parteneriatul Trans-Pacific), care va reglementa comertul intre SUA si o parte din tarile din zona Pacificului. Auzim foarte putine despre aceste acorduri pentru ca sunt invaluite in tacere si pentru ca sase din corporatiile ce conduc negocierile se intampla sa controleze 90 la suta din media (http://www.businessinsider.com/these-6-corporations-control-90-of-the-media-in-america-2012-6). Trebuie totusi sa fim atenti, caci acest acorduri vor reprezenta tiparul pe care va fi alcatuita noua ordine mondiala.

TTIP si TPP merg mult mai departe decat acordurile care le-au precedat, cum ar fi NAFTA, care aproape par de moda veche prin comparatie. Pe langa scaderea tarifelor de import si privatizarea serviciilor publice, aceste noi acorduri le acorda corporatiilor puterea de a darama legile statelor suverane. Ati citit bine. Daca aceste acorduri intra in vigoare, corporatiile multinationale vor primi puterea de a controla statele democratice, in loc sa fie invers. Acesta este cel mai mare asalt asupra ideilor de suveranitate si democratie incercat vreodata in istorie. Si este purtat sub stindardul “libertatii”.

Am aflat despre toate acestea doar datorita catorva oameni curajosi care au tras semnalul de alarma si au lasat sa ajunga la cunostinta publicului cateva capitole ale TPP. Capitolele dezvaluite ne arata cum corporatiilor le va fi acordata puterea de a da in judecata guvernele daca acestea aplica politici care le ameninta potentialele profituri. Mecanismul care va facilita aceasta se numeste “solutionarea disputelor dintre investitor si stat” si include crearea de tribunale private care sa judece intre corporatii si stat. Sedintele acestor tribunale se vor tine in secret, judecatorii vor fi avocati din mediul privat si nu va exista un drept de apel.

Un asalt asupra democratiei

Sa ne imaginam ca votantii malaezieni isi aleg politicieni care le promit sa introduca noi standarde de securitate pentru fabricile cu forta de munca ieftina ce produc accesorii sau noi limite pentru deversarile de vopseluri toxice in rauri de catre aceleasi fabrici. Sa ne imaginam ca aceste noi reguli sunt ratificate prin vot unanim de parlamentul national. Daca acele corporatii multinationale care conduc fabricile – sa zicem Nike sau Primark – cred ca astfel profiturile le vor fi afectate, vor putea sa dea in judecata guvernul pentru a stopa implementarea noilor reguli, strivind vointa poporului si neutralizand puterea reprezentantilor sai legali.

Tribunale pentru solutionarea diferendelor investitor-stat exista deja, asa ca stim cum functioneaza. In El Salvador, cetatenii au votat recent pentru interzicerea unei mine de aur ce urma sa fie deschisa de o corporatie canadiana, Pacific Rim, deoarece ameninta sa distruga o parte din reteaua nationala de rauri. Acum Pacific Rim da in judecata statul El Salvador pentru suma de 315 milioane de dolari reprezentand profitul potential care s-a pierdut. In Canada, Dow Agrosciences, o companie americana, da in judecata guvernul pentru interzicerea folosirii pesticidelor sale pe motivul ca pot produce cancer.

In Marea Britanie, presupunand ca TTIP va fi adoptat, companiile americane din domeniul sanatatii se pregatesc sa dea in judecata guvernul daca va incerca sa le impiedice sa achizitioneze sistemul national de sanatate (NHS), actiune impotriva careia britanicii se opun in proportie covarsitoare.

Pe langa ca vor permite corporatiilor sa dea statele in judecata, noile acorduri comerciale vor si preintampina statele sa dea anumite legi. De exemplu, vor face sa fie ilegal ca guvernele sa opreasca bancile comerciale sa se angajeze in tranzactionarea de securities, care au fost una din cauzele principale ale crizei financiare globale. Acordurile vor impiedica, de asemenea, guvernele sa limiteze marimea bancilor “prea mari sa se prabuseasca” (too-big-to-fail) si vor opri guvernele sa limiteze extractia si consumul de combustibil fosil.

Cu alte cuvinte, politicienii alesi de pretutindeni se vor trezi spoliati de puterea de a apara interesele propriilor cetateni si lumea impotriva dezastrelor cum ar fi criza economica sau schimbarile climatice.

Aceasta preluare fara precedent a puterii de catre corporatii echivaleaza cu o lovitura de stat internationala. Da deoparte ideea de suveranitate nationala si isi bate joc de notiunea de guvern ales. Ideologia “comertului liber” a mers la cacealma si pana la urma s-a deconspirat ca fiind doar o farsa. Cu democratia gata de a fi sacrificata pe altarul comertului liber, a devenit extrem de limpede ca niciodata nu a fost vorba de libertate in comertul liber.

traducere de M.S. pentru razbointrucuvant


Categorii

Corporatism, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Cine ataca statul de drept, democratia si da lovituri de stat? Parteneriatul TransAtlantic (TTIP) si Parteneriatul TransPacific (TPP): cum se negociaza NOUA ORDINE MONDIALA CORPORATISTA si ANTI-DEMORCATICA

  1. Just for the record, Guvernului Mondial – o viziune schematica: http://www.docdroid.net/81c3/28329143-the-world-government.pdf.html

  2. Asa cum a subliniat si dl ministru de Externe, este un an foarte important 2014, atat din punct de vedere al relatiilor economice bilaterale cat si din punctul de vedere al relatiilor economice a SUA cu comunitatea europeana. Stiti ca am lansat negocierile pentru acordul de liber schimb intre SUA si UE, din Los Angeles pana in Lituania cum imi place sa spun. Aceste acord (TTIP – n.red) va aduce locuri de munca si crestere economica pentru popoarele noastre. Romania creste din nou, Europa creste. Nu este suficient pentru noi doar sa ne revenim de pe urma crizei, ci trebuie sa si demonstram popoarelor noastre ca atunci cand lucram impreuna suntem cu totii mai prosperi, iar lumea este mai libera si mai deschisa si ofera mult mai multe oportunitati. Acest acord transatlantic de liber schimb intre UE si SUA este un factor cheie atat pentru parteneriatele economice intre SUA si Romania.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16386435-asistentul-secretarului-american-stat-intalnit-sambata-dimineata-titus-corlatean.htm

  3. Pingback: CULMEA NEOCOLONIALISMULUI: Ajutoare de stat de 67 MILIOANE EURO pentru marile CORPORATII IT! IBM, Deutsche Bank, Dell, Microsoft – “bietii” intreprinzatori stipendiati din banii romanilor-cersetori… - Recomandari
  4. http://www.spiegel.de/international/business/criticism-grows-over-investor-protections-in-transatlantic-trade-deal-a-945107.html

    “The planned deal will transfer power from elected governments and civil society to private corporations,” she said, warning that the project presents a threat of entirely new dimensions.

    They argue the treaty will make it easier for corporations to turn profits at the public’s expense in areas like water supply, health or education. It would also clear the path for controversial technologies like fracking or for undesired food products like growth hormone-treated meat to make their way to Europe. Broadly worded copyrights would also restrict access to culture, education and science. They also believe it could open the door to comprehensive surveillance.

    “The aim of this deal is to secure and expand the privileges of companies and investors,”

    the organization was granted access to a list of the institutions the European Commission held discussions with prior to negotiations on the trade agreement. The NGO found that 93 percent of those talks were held with groups representing industry.

    It would essentially deprive national justice systems of their power. And it could have dangerous side effects as well. Fears of large fines could considerably limit political maneuvering room for governments.

    First of all, ACTA showed that the Commission was prepared to sacrifice the interests of European citizens to those of industry.

    Even though the deal will affect the futures and interests of 500 million EU citizens, member states agreed to keep them in the dark about TTIP negotiations. All papers, documents, emails and negotiating minutes have been marked secret.

  5. Pingback: CEO-ul performant – un PSIHOPAT?/ Corporatiile vor fi protejate de PARTENERIATUL TRANSATLANTIC/ RMGC incepe sa CONCEDIEZE, Basescu sa exploateze tema ROSIA MONTANA/ Scumpiri de la 1 Aprilie - Recomandari
  6. Pingback: Emisarul american NULAND dezvaluie motivul real al “LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI” si “INDEPENDENTEI JUSTITIEI” – controlul geopolitic al Europei de Est si Balcanilor. Si despre “ROMANIA INFRICOSATA” - Recomandari
  7. Pingback: Corlatean ne aduce si mai multa “ASISTENTA” AMERICANA PENTRU GAZELE DE SIST, Ponta militeaza in continuare pentru corporatistul PARTENERIAT TRANS-ATLANTIC - Recomandari
  8. Pingback: CALUL TROIAN AL PARTENERIATULUI TRANSATLANTIC (TTIP). Vanzarea Europei jafului corporatist american. NOI, IN SCHIMB, NU NE VINDEM… MAGIUNUL! - Recomandari
  9. Pingback: PARTENERIATUL TRANSATLANTIC: mandat pentru jaf corporatist si erodarea suveranitatii populare - Recomandari
  10. Pingback: IOHANNIS: LOBBY PENTRU PARTENERIATUL TRANS-ATLANTIC SI PENTRU “ELIMINAREA” ULTIMELOR BARIERE IN CALEA COMPANIILOR AMERICANE/ Scandalul masluirilor VOLKSWAGEN si dubla masura a occidentalilor/ CAPITALISM SALBATIC SI SECURISTIC, IMUN “ANTI
  11. Pingback: IOHANNIS: LOBBY PENTRU PARTENERIATUL TRANS-ATLANTIC si pentru “eliminarea ultimelor bariere” din calea companiilor americane/ SCANDALUL VOLKSWAGEN si dubla masura a occidentalilor sau cand gura pacatosului BASESCU se intampla sa mai graiasca s
  12. Pingback: MAE RUS ACUZA ROMÂNIA CA ”RESCRIE ISTORIA” CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL. MAE român răspunde, dar nu e clar de ce/ RUSIA VA LUA ”MASURI COMPENSATORII” IN RAPORT CU DECIZIA SUA PRIVIND INARMAREA EUROPEI DE EST/ NATO acuza RUSIA de simulari d
  13. Pingback: TTIP. Desi Germania si Franta resping la nivel oficial PARTENERIATUL TRANSATLANTIC, negociatorul-sef al UE declara ca LIBERALIZAREA COMERTULUI dintre SUA si UE merge mai departe/ ADEVARATII ASISTATI SOCIAL: GUVERNUL CIOLOS FINANTEAZA MULTINATIONALELE | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare