De ce il invidiaza PUTIN pe OBAMA/ Raport american oficial de “inalbire” a operatiunilor de SPIONAJ marca NSA/ Judecator american: SUPRAVEGHEREA NSA ESTE ORWELLIANA

19-12-2013 5 minute Sublinieri

Mohr-NSA

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că îl invidiază pe omologul său american, Barack Obama, pentru că acesta îşi poate spiona aliaţii fără consecinţe.

„Îl invidiez (pe Obama – n.r.), pentru că poate spiona şi apoi poate scăpa cu asta”, a spus Putin, atunci când a fost întrebat ce părere are despre dezvăluirile privind spionajul american.

„Nu este niciun motiv pentru care să fim supăraţi şi niciun motiv pentru care să fim mândri. Spionajul este una dintre cele mai vechi meserii din lume, alături de altele, pe care nu le vom aminti aici”, a adăugat, cu ironie, preşedintele rus.

În ceea ce-l priveşte pe Edward Snowden, Putin a lăudat acţiunile sale, spunând că acestea au o „cauză nobilă”. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin l-a caracterizat pe fostul analist NSA drept „un caracter curios” şi a precizat că nu ştie ce l-a determinat să facă toate dezvăluirile legate de spionajul american.

De asemenea, Vladimir Putin a dat asigurări că Snowden nu este controlat de Rusia, în ciuda faptului că acesta a primit azil politic în această ţară.

Mai mult decât atât, preşedintele rus a afirmat că nu s-a întâlnit cu Edward Snowden şi a insistat că serviciile de informaţii din Rusia nu au lucrat cu el şi nici nu i-au cerut amănunte despre activităţile NSA în privinţa Rusiei.

  • Mediafax: 

Raport al experţilor: NSA ar trebui să coopereze mai bine cu aliaţii SUA asupra spionajului

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) ar trebui să coopereze mai bine cu “aliaţii apropiaţi” ai Statelor Unite, iar criteriile de supraveghere a unor lideri străini ar trebui reexaminate, potrivit unui raport al unui grup de experţi mandatat de preşedintele Barack Obama.

Washingtonul, apreciază experţii într-una din cele 46 de recomandări, ar trebui cu un “mic grup de aliaţi apropiaţi… să studieze posibilitatea ajungerii la acorduri şi înţelegeri cu privire la normele de colectare a informaţiilor asupra cetăţenilor noştri”.

Experţii consideră că înainte de a spiona lideri străini, oficialii americani ar trebui să-şi pună întrebarea dacă această măsură va permite o mai bună prevenire a unor eventuale “ameninţări” pentru securitatea Statelor Unite şi dacă liderii vizaţi sunt demni de “respect”.

De asemenea, experţii notează că în programele NSA ar trebui să existe nişte limite în ce priveşte colectarea “metadatelor telefonice”, cum ar fi cele interceptate prin programul de spionaj PRISM.

Experţii adaugă că guvernul Statelor Unite ar trebui să exploreze acorduri privind practicile de spionaj “cu un mic număr de guverne aliate apropiate”.

Tribunalul însărcinat cu autorizarea acestor programe (Fisa, Foreign Intelligence Surveillance Court), de asemenea, ar trebui să fie controlate, consideră experţii.

Raportul privind practicile NSA, publicat miercuri, i-a fost prezentat preşedintelui american în urmă cu câteva zile. Experţii au subliniat că aceste recomandări au drept scop găsirea unui “echilibru mai bun între interesele” securităţii Statelor Unite şi apărarea liberăţilor.

Obama a cerut acestui grup de experţi să-i prezinte recomandări, după dezvăluirile făcute fostul consultant al NSA Edward Snowden privind programele de supraveghere ale Statelor Unite.

Anterior, din cauza acestor dezvăluiri, preşedintele american a fost nevoit să prezinte scuze cancelarului german Angela Merkel, după ce în presă au apărut informaţii despre interceptarea telefonului acesteia. Obama a dat asigurări că Merkel nu va mai fi interceptată, dar a evitat să asume un astfel de angajament pentru liderii din Mexic şi Brazilia.

Casa Albă va publica integral RAPORTUL privind practicile NSA

Casa Albă a decis să publice, miercuri, integral, raportul privind practicile de supraveghere ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA). Raportul privind practicile NSA i-a fost prezentat preşedintelui Barack Obama în urmă cu câteva zile.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a justificat publicarea raportului prin difuzarea unor “informaţii eronate” despre acest document în presă.

Ziarul The New York Times a relatat că o comisie consultativă a Preşedinţiei SUA a recomandat continuarea amplelor activităţi de spionajale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională, pledând însă pentru măsuri suplimentare de protejare a datelor cu caracter privat. Potrivit cotidianului american, raportul comisiei recomandă măsuri pentru protejarea datelor telefonice şi online colectate de la cetăţeni de către agenţii NSA. În plus, comisia ar recomanda revizuirea listei liderilor politici străini monitorizaţi în prezent de NSA. Preşedintele Barack Obama a fost nevoit să prezinte scuze după ce presa a dezvăluit că agenţii NSA au interceptat telefonul cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Obama a dat asigurări că Merkel nu va mai fi interceptată, dar a evitat să asume un astfel de angajament pentru liderii din Mexic şi Brazilia.

Un judecător de district federal a apreciat, luni, că programul Agenţiei Naţionale de Securitate Naţională a SUA (NSA), care a stocat în mod sistematic desfăşurătoarele tuturor apelurilor telefonice ale americanilor încalcă, cel mai probabil, Constituţia, descriindu-i tehnologia drept “aproape orwelliană” şi sugerând că James Madison ar fi consternat să afle că Guvernul violează libertăţile într-o astfel de manieră.

Solicitare de încetare a colectării de date

Judecătorul, Richard J.Leon, de la Federal District Court pentru District of Columbia, a ordonat Guvernului să înceteze să mai colecteze date despre convorbirile personale a doi reclamanţi din cadrul acestui dosar şi să distrugă listingul convorbirilor acestora. Este vorba despre listingurile telefonice de la compania Verizon ale lui Larry Klayman şi Charles Strange, în cadrul programului NSA. Dar judecătorul Richard Leon, numit în 2002 de preşedintele George W. Bush,  şi-a statuat decizia în lumina intereselor importante de securitate naţională din acest dosar şi a noutăţii chestiunilor constituţionale, dând Guvernului timp pentru a face recurs, ceea ce ar putea dura cel puţin şase luni.

“O invadare orbească a vieţii private”

“Nu îmi pot imagina o invadare mai orbească şi mai arbitrară decât această colectare high-tech şi reţinere de date personale de la aproape fiecare cetăţean, cu scopul de a le analiza fără o aprobare anterioară din partea justiţiei”, a explicat judecătorul Leon, în motivarea deciziei sale, care are 68 de pagini.

Amendamentul 4 al Constituţiei

“Cu siguranţă, un astfel de program afectează acel grad de intimitate care figurează în cel de-al patrulea Amendament al Constituţiei”, care interzice percheziţii şi confiscări fără motive solide, relatează New York Times şi France Presse. NSA, solicitată de AFP, nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea acestei decizii.

Snowden a salutat decizia

Prima reacţie a fostului colaborator al NSA, Edward Snowden, care s-a aflat la originea scurgerilor de informaţii din interiorul sistemului şi datorită căruia s-a aflat că lumea întreagă este supravegheată de NSA, consemnată de jurnalistul Glenn Greenwald, a fost de a saluta această decizie. “Astăzi, un program secret autorizat de un tribunal secret, acum, că a fost scos la iveală, a fost judecat drept încălcare a drepturilor americanilor”, a subliniat el, într-un comunicat publicat de New York Times.

O decizie remarcabilă prin caracterul inedit

Greenwald a vorbit el însuşi despre o “decizie remarcabilă”, într-un interviu acordat MSNBC. Cu toate că această decizie este remarcabilă efectiv prin caracterul său inedit, judecătorul a decis totuşi să trimită dosarul la o curte de apel care se va pronunţa pe fond. Pentru că magistratul, gata să invoce Amendamentul 4 al Constituţiei, este foarte conştient că dosarul depăşeşte jurisdicţia sa şi atinge deja o preocupare fundamentală a părinţilor fondatori ai naţiunii, din secolul al XVIII-lea. “Este vorba despre ultimul capitol dintr-o lungă listă de provocări cărora puterea judiciară a trebuit să le răspundă pentru a menaja securitatea naţională a SUA şi libertăţile individuale ale cetăţenilor noştri”, scrie el.

Nevoia de reforme profunde

Senatorul democrat Ron Wyden a salutat decizia judecătorului Leon, apreciind că scoate în evidenţă “nevoia de reforme profunde, care vor interzice colectarea în masă de date de la americani”. În faţa îngrijorării crescânde a americanilor în privinţa acestor metode, preşedintele Barack Obama a mandatat un grup de lucru în această vară, însărcinat cu explorarea pistelor în vederea amendării, dacă nu chiar a reformării programelor NSA.

Merkel compară NSA cu STASI

Şi cancelarul german Angela Merkel a fost deranjată de dezvăluirile privind supravegherea planetară instituită de NSA şi a comparat practicile de spionaj ale Statelor Unite cu cele ale STASI, puternica poliţie secretă a regimului comunist din Germania de Est, într-un schimb de replici aprins cu preşedintele american, Barack Obama, potrivit The Guardian. Furioasă după ce a aflat din Der Spiegel că americanii i-au ascultat telefonul personal, Merkel i-a spus lui Obama: “Este ca STASI”. 

“NSA nu poate fi de încredere”

Cancelarul german i-a spus, de asemenea, preşedintelui american că Agenţia de Securitate Naţională (NSA) nu poate fi de încredere din cauza volumului mare de materiale a căror scurgere a permis-o, prin intermediul lui Edward Snowden, potrivit New York Times. “NSA nu poate fi în mod clar de încredere în privinţa informaţiilor private pentru că l-a lăsat pe Snowden să le sustragă”, i-a spus Merkel.

Preşedintele comisiei pentru serviciile de informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, Mike Roger, a refuzat să comenteze remarcile lui Merkel în discuţia cu Obama. Într-un comentariu pentru The Guardian, el a numit schimbul de replici “o conversaţie care este posibil să fi avut sau să nu fi avut loc”. 

Snowden va depune mărturie în PE

Snowden urmează să depună mărturie în scandalul NSA în cadrul unei anchete a Parlamentului European, luna viitoare, spre nemulţumirea Washingtonului, care face presiuni pentru a opri această depoziţie.  Snowden, acuzat de spionaj în Statele Unite şi refugiat în prezent în Rusia, intenţionează să ceară azil în Brazilia în schimbul unor informaţii, relatează cotidianul Folha de S.Paulo, citat de AFP. Cotidianul a publicat o scrisoare deschisă a lui Edward Snowden adresată “poporului brazilian”, transfugul afirmând că este pregătit “să contribuie” la anchetele Senatului brazilian în cazurile de spionaj. “Dar, până când o ţară îmi va acorda azil politic permanent, Administraţia SUA îmi va afecta capacitatea de a vorbi”, spune Snowden. În scrisoare, Snowden nu cere în mod direct azil Braziliei, dar afirmă că este dispus să vină în această ţară, unde se află deja jurnalistul american Glenn Greenwald, care a publicat o mare parte a documentelor furnizate de Snowden. Rusia i-a acordat azil politic temporar fostului consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA).

***


Categorii

1. DIVERSE, America, Panopticon, Stat politienesc, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “De ce il invidiaza PUTIN pe OBAMA/ Raport american oficial de “inalbire” a operatiunilor de SPIONAJ marca NSA/ Judecator american: SUPRAVEGHEREA NSA ESTE ORWELLIANA

  1. Trendul vine din SUA, unde exista acest amestec de populatii si culturi. Unde-i amestec este si stare conflictuala. Ceea ce-i leaga este starea de prosperitate si de apartenenta la o tara puternica. Franta incepe si ea sa aibe aceleasi probleme datorita fluxurilor migratoare din Orient. Acestia incep sa remodeleze lumea catolica a Frantei..dupa chipul si asemanarea lor..
    Morala ? Mai bine fara multiculturalism si ecumenism religios. Ce ne-am fi facut noi daca romanii nu erau majoritari in epoca migratiilor, a evului mediu, a imperiiilor ? Ce ne faceam daca nu eram majoritari crestini ortodocsi ? Mai existam ? Nu cred !

  2. Snowden nu a tradat USA, el se află în misiune… !!

  3. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, considera ca spionajul praticat de Statele Unite este o necesitate pentru a combate activitatile teroriste, exprimand admiratie pentru fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat in Rusia, informeaza Mediafax.

    “Oricare ar fi criticile la care se expun prietenii nostri americani, cred ca activitatile de spionaj sunt o necesitate pentru combaterea terorismului”, a subliniat Putin.

    “Nu este vorba doar de urmarirea unui presupus terorist, ci de intreaga retea de contacte a acestuia”, a spus Putin. “Spionajul este una dintre cele mai vechi meserii”, a adaugat presedintele rus, fost agent KGB, starnind rasete in sala.

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-16247348-vladimir-putin-spionajul-practicat-sua-este-necesitate-pentru-combaterea-terorismului.htm

  4. Pingback: NSA in cautarea “CALCULATORULUI CUANTIC” capabil sa decripteze TOATE CODURILE/ “MAMA ELECTRONICA”: dispozitiv de coordonare prin internet a oamenilor si lucrurilor/ Langa ROUTERELE WIRELESS plantele se ofilesc/ FACEBOOK NE FACE TRI
  5. Pingback: SPRE “DEMOCRATIA” MILITARIZATA DE SPIONAJ. “Poate vom trăi vremuri când a-ţi stropi florile din grădină va fi socotită o activitate antistatală şi contrasistemică pe cont propriu…” - Recomandari
  6. Pingback: OBAMA – MESIA STATULUI POLITIENESC. Cosmetizarea operatiunilor NSA si pregatirea pentru REGIMUL TOTALITAR/ Legalizarea unui abuz: divulgare DOSARULUI MEDICAL catre serviciile secrete/ Cine e INAMICUL PUBLIC NR. 1 pentru SERVICII? - Recomandari
  7. Pingback: NSA si programul de supraveghere MYSTIC: ACAPARAREA INTEGRALA A RETELEI TELEFONICE A UNEI TARI/ Agentia americana a spionat si compania chineza HUAWEI – aleasa de autoritatile romane pentru SISTEME INFORMATICE NATIONALE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare