Reactia komisaresei REDING la scandalul NSA: CREAREA UNUI SERVICIU SECRET EUROPEAN! SUPRAVEGHEREA EUROPEANA exista deja: serviciile secrete din vest copereaza pentru monitorizarea telefoanelor si a internetului/ SNOWDEN: “SPIONAJUL AMENINTA LIBERTATEA DE EXPRIMARE”

4-11-2013 11 minute Sublinieri

IN TIMP CE EUROPARLAMENTARII ROMANI NU VOR SA SUPERE SUA, UNGARIA A CERUT “EXPLICATII IMEDIATE” PENTRU STATIILE NSA DIN TARA

Viviane-Reding

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a propus crearea unui serviciu european de informaţii care să poată fi capabil să facă faţă Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), iniţiativă ce se doreşte a fi un răspuns la presupusele operaţiuni de spionaj cibernetic desfăşurate de Statele Unite împotriva instituţiilor comunitare şi cetăţenilor europeni, consemnează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

‘Cu un serviciu european de informaţii, precum cel pe care-l propun să fie creat la orizontul anului 2020, Europa va putea să vorbească pe o singură voce. NSA are nevoie de o contrapondere‘, a declarat Viviane Reding într-un interviu acordat agenţiei spaniole de presă.

Referindu-se la tensiunile din relaţia cu SUA, determinate de interceptările efectuate de serviciile secrete americane, ea a afirmat că acum ‘Statele Unite trebuie să ia măsuri pentru a recâştiga încrederea Europei’, lucru pe care l-a precizat şi în timpul vizitei efectuate săptămâna trecută la Washington. Comisarul european a cerut administraţiei americane să adopte rapid o legislaţie pentru a apăra dreptul la viaţă privată, reamintind că aceasta este o promisiune formulată de preşedintele Barack Obama în timpul campaniei electorale de anul trecut.

În opinia vicepreşedintei Comisiei Europene, după aprobarea directivei privind protecţia datelor comunitare, probabil înaintea alegerilor europarlamentare, va fi momentul potrivit pentru începerea negocierilor pentru un acord vizând cooperarea între serviciile secrete din statele UE.

Ea a subliniat importanţa acestei directive, care va aduce la zi măsurile de protecţie a datelor în era internetului şi a reţelelor de socializare, actuala legislaţie în domeniu datând din anul 1995, când internetul nu era un mijloc de comunicare în masă. Conform noii reglementări, operatorii extracomunitari care desfăşoară activităţi în UE vor fi nevoiţi să respecte normele de protecţie a datelor, în caz contrar riscând amenzi ce pot ajunge până la 2% din cifra lor de afaceri.

Cât despre indiferenţa manifestată de opinia publică americană faţă de dezvăluirile privind operaţiunile de spionaj masiv, Viviane Reding a pus-o pe seama ‘diferenţelor fundamentale’ existente în cultura vieţii private pe cele două maluri ale Atlanticului. ‘În SUA este legal să procesezi date personale, cu excepţia cazului când acest lucru este interzis în mod specific. În schimb, în Europa este interzis dacă nu se autorizează în mod special’, explică ea, precizând că s-a ajuns la această practică europeană în urma experienţei dictaturilor, atât de dreapta, cât şi de stânga.

Întrebată despre acordul de liber schimb aflat în curs de negociere cu Statele Unite, vicepreşedinta Comisiei Europene s-a pronunţat ca protecţia datelor să nu fie inclusă în această înţelegere, poziţie exprimată şi de comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht.

În privinţa posibilei suspendări a acordului de transfer al datelor bancare semnat de UE şi SUA în cadrul luptei antiteroriste, de care NSA s-ar fi folosit pentru a spiona reţeaua bancară Swift, Viviane Reding s-a arătat precaută, afirmând că are nevoie de mai multe informaţii pentru dovedi că o astfel de acţiune chiar s-a produs.

Serviciile de informaţii germane, franceze, spaniole şi suedeze au creat un sistem de supraveghere în masă a comunicaţiilor telefonice şi pe Internet în “colaborare strânsă” cu Agenţia britanică GCHQ, dezvăluie ziarul The Guardian în ediţia de sâmbătă, relatează AFP. 

Dezvoltarea acestor sisteme durează de cinci ani, potrivit cotidianului britanic, care se bazează pe documente obţinute de la fostul consultant al serviciilor secrete de informaţii Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia.

Aceste dezvăluiri au loc în contextul în care Europa şi Asia se află în plină polemică cu Statele Unite cu privire la colectarea în masă de date de către Washington şi în care Snowden a relevat colaborarea strânsă dintre Cartierul General pentru Comunicaţii al Guvernului britanic (Government Communications Headquarters, GCHQ) şi corespondentul său american, Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA)

Într-un raport GCHQ despre partenerii săi europeni datând din 2008 şi citat sâmbătă de către The Guardian, Agenţia britanică îşi exprimă “admiraţia faţă de capacităţile tehnice” ale serviciilor de informaţii externe germane BND.

BND are “un potenţial tehnologic enorm şi un bun acces la centrul Internetului – ei supraveghează deja cabluri de fibre optice de 40 de gigabiţi şi 100 de gigabiţi” pe secundă, se arată în acest raport. În 2012, GCHQ era capabilă să supravegheze doar cabluri de 10 gigabiţi pe secundă, precizează ziarul.

The Guardian scrie totodată că GCHQ “a jucat un rol esenţial în consilierea omologilor săi europeni cu privire la modul în care să ocolească legile naţionale menite să limiteze puterea de supraveghere a agenţiilor de informaţii”.

“Ajutăm BND să obţină o reformă (…) a legislaţiei foarte restrictive în materie de interceptări (ale comunicaţiilor) în Germania”, se precizează în raportul GCHQ citat de ziar.

În cazul Franţei, bine evaluată în acest document, Direcţia Generală pentru Securitate Externă (DGSE) dispune “de un avantaj, având în vedere relaţiile sale cu o societate de telecomunicaţii, care nu este numită“, potrivit The Guardian. GCHQ “speră să obţină un profit de pe urma acestei relaţii pentru operaţiunile sale”, adaugă ziarul, precizând că GCHQ a format membri din cadrul DGSE pentru “operaţiuni interdiciplinare pe Internet”.

În ceea ce priveşte Spania, Centrul Naţional spaniol de Informaţii (CNI) proceda, cel puţin în 2008, la o supraveghere în masă a telecomunicaţiilor pe Internet prin intermediul unei societăţi britanice.

De asemenea, GCHQ îşi exprimă satisfacţia faţă de adoptarea în 2008, în Suedia, a unei legi care permite culegerea de date Internet şi telefonice transmise prin cabluri de fibră optică. Dezvăluirile provenind de la Edward Snowden, începând din iunie, au provocat o polemică puternică în Statele Unite şi în lume asupra atingerilor aduse libertăţilor publice şi vieţii private.

Oficialii europeni se tem că serviciile de securitate americane ar fi înregistrat ilegal date financiare personale ale cetăţenilor Uniunii Europene (UE), de la care nu fac excepţie nici românii, şi discută posibila suspendare a acordului SWIFT, în baza căruia se realizează, încă din 2010, transferul de astfel de informaţii între SUA şi UE. Practic, Autoritatea Naţională de Securitate din Statele Unite (NSA), implicată în ultimul timp în mai multe scandaluri de abuz de putere, ar fi accesat datele financiare personale ale europenilor, fără a respecta traseul normal al unei astfel de cereri, încălcând astfel prevederile acordului.

“Este inadmisibil. Acordul este foarte unilateral. Americanii cer, noi dăm tot fără să mai verificăm nimic. Dezvăluirile arată că ei au avut acces direct la SWIFT şi au luat tot ce au avut”, a declarat pentru gândul Renate Weber.

Prin urmare, membrii Parlamentului European (PE) au adoptat săptămâna trecută o rezoluţie cu privire la suspendarea temporară a acordului SWIFT, înţelegere care face parte dintr-un program ce permite urmărirea finanţărilor organizaţiilor teroriste. Rezoluţia din PE nu este însă legislativă, ea având mai degrabă rolul de a pune presiune asupra Comisiei Europenepentru a suspenda de facto tratatul şi, în acelaşi timp, de a expune poziţia legislativului european cu privire la acest subiect de mare importanţă pentru cetăţenii pe care îi reprezintă. Mai mult, acest votvine după suspendarea negocierilor, tot din cauza scandalului NSA, pentru semnarea Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), acordul de liber schimb UE-SUA, cea mai ambiţioasă înţelegere de aces fel din istorie.

Deşi refuză să meargă într-atât de departe încât să renunţe la controversatul acord de transfer de date financiare, Comisia Europeană a formulat, ca urmare a rezoluţiei Parlamentului, o serie de întrebări părţii americane legate de acuzaţiile care i se aduc şi aşteaptă un răspuns înainte de a lua o decizie concretă. Totuşi, dacă la începutul anului, scenariul suspendării acordului ar fi fost considerat unul mai mult decât improbabil, dezvăluirile făcute în ultimele luni de către fostul consultant al Autorităţii Naţionale de Securitate (NSA), Edward Snowden, şi recentul scandal al interceptării înalţilor demnitari europeni (între ei şi cancelarul german Angela Merkel) au făcut acest scenariu să pară din ce în ce mai posibil.

Reacţia la vot a Parlamentului European la scandalul NSA

Sursă: Vote Watch Europe

Cu 280 de voturi pentru şi 250 împotrivă, europarlamentarii au cerut, în timpul ultimei sesiuni plenare de la Strasbourg, suspendarea acordului dintre UE şi SUA privind prelucrarea şi transferul datelor de mesagerie financiară din UE către SUA în Programul de Urmărire a Finanţărilor în Scopuri Teroriste cunoscut sub numele de TFTP (Terrorist Finance Tracking Programme) şi elaborat în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Deşi nu fără o dezbatere aprinsă, eurodeputaţii au decis în favoarea unei rezoluţii propuse de către membrii grupului socialiştilor (S&D), al liberalilor (ALDE) şi al Verzilor, cu susţinerea Stângii unite (GUE-NGL). Rezoluţia nelegislativă a fost motivată de informaţiile conform cărora angajaţii NSA ar fi interceptat, fără acord, date financiare personale din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications – companie belgiană ale cărei servicii sunt utilizate inclusiv de români la transferurile financiare internaţionale), potrivit Vote Watch Europe.

GRAFIC: Votul Parlamentului European pentru rezoluţia de suspendare a acordului UE-SUA

Sursă: Vote Watch Europe

SWIFT este un serviciu  financiar de mesagerie extins la nivel mondial care facilizează transferurile internaţionale de bani, potrivit Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Prin intermediul său sunt stocate mesaje pe o perioadă 124 de zile în două centre, unul aflat pe teritoriul UE (Belgia), iar celălalt aflat pe teritoriul SUA, lucru care reprezintă “o formă de prelucrare <în oglindă> a datelor”.

Mesajele stocate conţin practic date personale precum numele plătitorului sau cel al destinatarului sumei de bani transferate.

Serviciul poate fi accesat şi prin intermediul băncilor cu sediul în România, care le cer acordul şi îi informează pe clienţi că există posibilitatea ca datele să ajungă la autorităţile americane.

Datele românilor ar fi putut fi accesate de americani

Clic pentru a mări/ Europarlamentarii români care s-au împotrivit suspendării. Pe lângă aceştia, trei au votat pentru, trei s-au abţinut, trei au fost absenţi şi zece nu au votat // Sursa: VoteWatch.eu

Cei mai mulţi dintre europarlamentarii români s-au împotrivit, suspendării acordului UE-SUA, votând chiar şi împotriva propriului grup politic, ceea ce arată că, pentru delegaţia română, votul a fost mai degrabă unul naţional decât politic.

“A fost o decizie a delegaţiei. Am cumpănit foarte serios interesul României şi aceasta a fost decizia”, a declarat pentru gândul europarlamentarul Minodora Cliveti (PSD – S&D).

Doar trei dintre oficialii delegaţiei României au votat pentru suspendarea lui. Printre aceştia s-a numărat şi Renate Weber (PNL/ADLE) care susţine că informaţiile conform cărora americanii ar fi accesat datele SWIFT fără acordul autorităţilor europene sunt “picătura care a umplut paharul“, mai ales după ce ani de zile s-au discutat modalităţi de schimbare a lucrurilor în bine.

“Este inadmisibil. Acordul este foarte unilateral. Americanii cer, noi dăm tot fără să mai verificăm nimic. Dezvăluirile arată că ei au avut acces direct la SWIFT şi au luat tot ce au avut”, a declarat pentru gândul Renate Weber.

Europarlamentarul român susţine că acordul dintre UE şi SUA “a fost negociat prost de către Comisia Europeană” pentru că nu cuprinde destul de multe măsuri de protecţie a datelor şi pentru că transferul lor nu a fost gândit corect.

“Americanii cer datele X despre persoana Y şi extragerea acestor date ar trebui făcută de Europol. Europolul nu a refuzat nicio singură cerere până acum şi transferul de date se face pe bulk data, nu pe date extrase”, susţine Weber.

“Acordul nu este reciproc. Noi nu cerem nimic de la americani. Europol nu cere nimic”, a mai adăugat europarlamentarul, explicând că există şi nemulţumiri cu privire la reprezentantul Comisiei Europene la Trezoreria americană care are ca îndatoriri supravegherea modului în care sunt făcute cererile pentru obţinerea de date de către partea americană, respectiv modul de transfer al datelor.

“Această persoană este plătită cu bani grei. Nici nu se ştie ce a făcut. Toate datele pe care le avem spun că ea nu face nimic acolo”, a mai spus membra ALDE/ADLE.

Ea ne-a mai explicat, de asemenea, că băncile nu sunt cele care stochează datele şi că acestea sunt înmagazinate în diferite depozite de bănci de date. “Dacă din România există date care au ajuns în astfel de depozite şi americanii le-au cerut, probabil le-au primit”, este de părere Weber care nu crede însă că liderii Comisiei Europene vor lua demersurile necesare în vederea suspendării acordului cu SUA.

FOTO: Frederick Florin/Mediafax Foto/AFP

“De la început au fost voci care au spus că ar fi nevoie de condiţii mai stricte şi că şi respectarea acestor măsuri cuprinse în acord nu poate fi verificată”, a declarat pentru gândul şi europarlamentarul Oana Antonescu (PDL, PPE) care s-a abţinut însă de la votul final pentru că a considerat că este necesară “o investigaţie mai în amănunt dacă într-adevăr au fost folosite date în afara acordului”.

Antonescu explică, totodată, că în această perioadă se discută mult în rândul oficialilor europeni despre modalităţile de protejare a datelor cu caracter personal şi se caută garanţii că statele le manipulează cu grijă.

“Parlamentul a sugerat încheierea acordului şi cred că acest context actual face posibilă suspendarea lui. Nu ştiu dacă este de dorit suspendarea acordului pentru că îngrijorările cu privire la terorism ar trebui să ne intereseze mai mult“, a mai adăugat ea.

Ce este TFTP şi cum funcţionează schimbul de date dintre UE şi SUA

TFTP (Terrorist Finance Tracking Programme) sau Programul de Urmărire a Finanţărilor în Scopuri Teroriste a fost elaborat de către reprezentanţii Trezoreriei Americane la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie 2001, când SUA s-a confruntat cu patru atacuri teroriste fără precedent, în urma cărora au murit aproape 3.000 de persoane.

Primul acord dintre UE şi SUA de colaborare în vederea realizării schimbului de informaţii financiare pentru lupta împotriva terorismului a fost respins de către Parlamentul European pentru că nu oferea destulă protecţie confidenţialităţii datelor cetăţenilor statelor membre UE.

Noul acord, pe baza căruia se fac şi azi schimburile de informaţii dintre UE şi SUA, a intrat în vigoare în august 2010. Potrivit prevederilor sale, Oficiul de Poliţie al Uniunii Europene – Europol (Europol cooperează cu autorităţile din statele membre UE pentru a preveni şi pentru a combate terorismul şi criminalitatea internaţională. Tot acesta ajută la aplicarea legii în statele membre UE, în special în cazuri de trafic de droguri, reţele ilegale de imigraţie, terorism, falsificare a monedei euro şi trafic ilegal de persoane, de vehicule şi spălare de bani) are obligaţia de a analiza dacă datele cerute de partea americană sunt necesare în lupta împotriva terorismului şi împotriva finanţării acestui fenomen, potrivit Comisiei Europene.

FOTO: Europol/Facebook

Tot poliţiştii UE trebuie să verifice şi ca fiecare cerere să fie întocmită în aşa fel încât să reducă pe cât posibil volumul de date cerute.

În cazul în care cererea venită din parte americanilor nu întocmeşte toate condiţiile, Europol poate să nu avizeze transferul de date sau să ceară informaţii suplimentare care să justifice transferul datelor.

20 de luni – peste 31.000 de căutări în TFTP

O analiză a Comisiei Europene de la finalul anului trecut, care avea ca temă modul în care a fost implementat acordul UE-SUA, a arătat că deşi volumul de date transferate este important, acesta urmează un trend de scădere faţă de cel înregistrat la scurt timp după intrarea sa în vigoare.

Astfel, pe o perioadă de 20 de luni, au fost realizate 31.797 de căutări în Programul de Urmărire a Finanţărilor în Scopuri Teroriste.

“Acest număr include căutările privind date stocate şi obţinute de la Statele Unite, dar şi date stocate şi obţinute de la Uniunea Europeană în conformitate cu Acordul. Acest număr include căutările de mesaje de plăţi financiare de la instituţiile financiare din întreaga lume”, se explică în documentul Comisiei Europene unde se menţionează totodată că, “potrivit reprezentanţilor Trezoreriei americane”, cele mai multe dintre aceste căutări nu implică Uniunea Europeană sau cetăţenii ei.

În timpul primei analize de acest fel, partea americană nu a vrut să ofere date concrete legate de volumul de date transferat pe baza acordului “reconfirmându-şi părerea că oferind prea multe informaţii legate de volumul de date va oferi de fapt indicaţii legate de tipurile de mesaje şi de regiunile geografice cercetate lucru care i-ar face pe terorişti să încerce să le evite”, potrivit aceleiaşi surse.

Programul Trezoreriei americane care a produs peste 2.000 de rapoarte cu mai multe piste furnizate de către autorităţile europene. În perioada 1 februarie 2011 – 30 septembrie 2012, statele membre UE şi Europolul au primit la rândul lor 606 piste. Datele TFTP au furnizat totodată informaţii-cheie precum conturi, nume, adrese sau sume tranzacţionate şi au ajutat la anchetele realizate împotriva unor membri ai al-Qaida, ai al-Shabaab sau ai Uniunii Jihadului Islamic.

Autorităţi “relevante” din Ungaria şi Statele Unite au început un dialog cu privire la problema interceptărilor în legătură cu Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), a declarat vineri Ministerul ungar de Externe pentru MTI, transmite Mediafax.

Ministrul ungur de Externe Janos Martonyi a ridicat problema acitivităţilor NSA în cadrul unei întâlniri cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice Victoria Nuland, în marja unei reuniuni cu oficiali în domeniul politicii externe din cadrul Grupului de la Vişegrad şi Iniţiativei Central Europene, joi, la Godollo, potrivit unui comunicat al ministerului ungar.

Martonyi a cerut partenerilor americani informaţii despre detalii ale acestei probleme care poate viza Ungaria, potrivit aceleiaşi surse.

Nuland a spus că preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat regretul cu privire la problema interceptărilor, care afectează relaţiile transatlantice. Ea a notat că Obama a dat instrucţiuni pentru revizuirea sistemului american de spionaj, iar un raport în acest sens este aşteptat până la sfârşitul anului.

“Un dialog a început între autorităţi relevante americane şi ungureşti privind lansarea şi intensificarea unei cooperări atât în privinţa securităţii, cît şi a caracterului privat, luat integral în consideraţie”, se arată în comunicat.

Ministerul ungar de Externe a cerut miercuri “explicaţii imediate” din partea Statelor Unite cu privire la prezenţa unor staţii de interceptare în oraşe mari ungureşti, inlusiv la Budapesta, dezvăluite într-un recent raport WikiLeaks.

Programele de spionaj în masă ale serviciilor de informaţii ameninţă libertatea de opinie şi societăţile deschise, scrie Edward Snowden într-un text publicat duminică de către revista germană Der Spiegel, relatează AFP.

Fostul analist al serviciilor americane de spionaj, care este urmărit de ţara sa pentru că se află la originea unor scurgeri de informaţii provenind de la Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), apreciază că supravegherea în masă constituie o problemă mondială care necesită un răspuns mondial“Asemenea programe nu sunt doar o ameninţare la adresa vieţii private. Ele ameninţă libertatea de opinie şi societăţile deschise”, a adăugat el în acest text publicat în germană de către revistă.

Sub titlul “Un manifest pentru adevăr”, Der Spiegel adaugă că Snowden a scris acest text pe 1 noiembrie , la Moscova, şi că a fost trimis la sediul revistei printr-un canal criptat. Dezvăluirile lui Snowden, publicate în întreaga lume, au provocat tensiuni între Washington şi unii dintre principalii săi aliaţi. “Oricine spune adevărul nu comite vreo infracţiune”, a scris Snowden. În opinia sa, anumite Guverne, care mai întâi s-au simţit “demascate” de către dezvăluirile în domeniul spionajului, au lansat, după aceea, “o campanie de persecutare fără precedent” pentru a determina încetare oricărei dezbateri. Cu toate acestea, dezbaterea continuă în lumea întreagă, a adăugat fostul analist.

Deputatul ecologist german Hans-Christian Stroebele s-a întâlnit joi la Moscova cu Snowden într-un loc ţinut secret, după publicarea unor documente care arată că NSA a interceptat telefonul cancelarului Angela Merkel timp de mai mulţi ani. Potrivit lui Stroebele, Snowden şi-a exprimat voinţa de a sta de vorbă cu autorităţile germane pe această temă.

snowden-deer-spiegel

 

*


Categorii

1. DIVERSE, America, Era Big Brother, Germania, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Panopticon, Servicii secrete, Teroarea "terorismului", Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Reactia komisaresei REDING la scandalul NSA: CREAREA UNUI SERVICIU SECRET EUROPEAN! SUPRAVEGHEREA EUROPEANA exista deja: serviciile secrete din vest copereaza pentru monitorizarea telefoanelor si a internetului/ SNOWDEN: “SPIONAJUL AMENINTA LIBERTATEA DE EXPRIMARE”

  1. Inteleg ca de maine o sa ne intrebe daca suntem de acord sa fim spionati.

  2. Traiasca si-nfloreasca scumpa lor patrie, uniunea republicilor sovietice socialiste americane !!!!

  3. Pingback: Noi dezvaluiri in scandalul SPIONAJULUI NSA. “Este mai grav decat va puteti inchipui”/ “CINE ASEAZA SECURITATEA DEASUPRA LIBERTATII NU O MERITA NICI PE UNA NICI PE CEALALTA” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare