MARELE MARS AL SECUILOR, finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani”

30-10-2013 5 minute Sublinieri

marele-mars

Publicam mai jos o opinie critica fata de “marele mars al secuilor” si, de fapt, fata de intregul demers al radicalilor liderilor maghiari de obtinere a autonomiei teritoriale. Poate acest lucru nu ar fi atat de surprinzator daca opinia nu ar veni din partea unei autoare de etnie maghiara: Eva S. Balogh, profesoara universitara specializata in istorie Est-Europeana in Canada. Este, asadar, un punct de vedere maghiar absolut decent si rational cu care nu poti decat sa fii de acord, cu exceptia unor detalii istorice care nu tin, insa, de tema articolului.

Ceea ce nu reusim sa intelegem este cum si de ce anumite zone din media romaneasca au insistat in prezentarea “marsului secuilor” in culori foarte pozitive, luand de bune cifrele organizatorilor (in conditiile in care minimalizau aproape mereu cifrele protestatarilor pe tema Rosia Montana) si persifland pericolul “kosovizarii” Transilvaniei. In schimb, lucrurile care sunt atat de evidente, cum ar fi ca aceasta radicalizare a minoritatii maghiare de la noi pe tema autonomiei teritoriale, precum si organizarea insasi a marsului sunt, de fapt, manevre ale guvernului Orban al Ungariei, sunt trecute sub o tacere absolut vinovata.

Si, daca ne aducem aminte de contextul geopolitic in care ne aflam, anume apropierea Ungariei de Rusia pe directia (noii) axe Berlin-Moscova, atunci ar trebui sa fim cu atat mai constienti de riscurile cu care ne confruntam. Caci scutul de la Deveselu e bun sa ne “apere” de bombele Coreei de Nord (mare, mare primejdie ne pandeste de acolo), insa pentru clestele germano-ungaro-rus e perfect inutil. 

Nota de razbointrucuvant

marele-mars2

Hungarian Spectrum: Marele mars al secuilor

În articolul de astăzi, mă bazez foarte mult pe un articol excelent de Attila Ara-Kovács pe fondul cererii secuilor de autonomie teritorială în România. Secuii (în limba maghiară Szekelyek) trăiesc în principal pe dealurile și in văile din Carpații de Est în trei județe vecine: Harghita, Covasna și în unele părți ale Mureșului. Deși circumstanțele exacte ale asezarii lor aici precum și originea lor etnică exactă sunt controversate, știm că locuitorii de azi din aceste trei judete au locuit acolo dintotdeauna. În conformitate cu dicționarul etimologic maghiar, cuvântul scris “secuiesc” dateaza de la cel puțin 1092.

Dar să revenim la prezent. Conform ultimului recensământ, 612.043 maghiari care se numesc secui trăiesc în aceste trei județe, care sunt, probabil, regiunile cel mai puțin dezvoltate și cele mai sărace din Transilvania. Cererea lor tot mai mare de autonomie a fost determinată de eforturile României de a regândi granițele administrative ale țării. Uniunea Europeană a cerut țărilor membre să creeze anumite regiuni, unde sa existe o creștere economică sănătoasă atat pentru populatia autohtona cat si pentru minoritati. Aceste planuri au fost, de asemenea, în curs de desfășurare la un moment dat în Ungaria, dar au avut parte de o moarte lentă, datorita oficialilor administraților județene tradiționale. Fidesz, de asemenea, nu dorea sa renunte la o traditie veche de o mie de ani, tradiția sistemului județului. La urma urmei, a fost Sfantul Stefan care a înființat-o.

În România, dezbaterea a fost inițiata pe la începutul anilor 1990, dar abia în 1998 s-a ajuns la o decizie finală. Oficialii români au introdus un set administrativ de teritorii, compus din 6 regiuni ale căror granițe au fost elaborate în așa fel încât județele unde secuii sunt în majoritate s-au atașat la o unitate mai mare formată din județele Alba, Sibiu, și Brașov. În acest amestec, secuii au fost în minoritate, puțin peste 20% din aceasta populație. Acest aranjament nu a fost numai in defavoarea minorității maghiare, dar, de asemenea, nu avea nici un sens din punct de vedere economic.

În cele din urmă, guvernul român a venit cu un nou aranjament pe care sunt in procesul de a-l introduce în curând. Cele trei județe secuiești vor fi atașate la județul Brașov, a doua mare zona dezvoltata și industrializata din România, după regiunea București. În această nouă regiune ungurii vor reprezenta până la 43.85% din populație, o îmbunătățire considerabilă fata de situația lor actuală. Precum subliniază Ara-Kovács, s-ar putea forma o unitate numai din cele trei județe secuiești, astfel incat ungurii ar avea o majoritate absolută, dar un astfel de aranjament ar lăsa aceste trei județe fără nici o posibilitate de interventie din afara, resursele financiare fiind in continuare necesare.

Recentele demonstrații sunt în parte îndreptate împotriva acestui plan de a forma o unitate economică și administrativă mai mare din judetele Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. În plus, Consiliul National Secuiesc, organizația principala care sta la baza acestor demonstrații, cere cu insistenta autonomie teritorială, destul de independenta de aranjamentul administrativ controversat al regiunii. Permiteți-mi să subliniez faptul că guvernul actual al României este vădit chitit sa nu acorde autonomie teritorială maghiarilor din zona.

Constituția română prevede în mod expres că România este un stat unitar, unic și indivizibil. Nici un guvern român în viitorul apropiat nu va purta discutii cu niciun grup pentru a discuta despre planurile de autonomie teritorială. Guvernul român susține cu o anumită justificare, că în ultimii paisprezece ani, maghiarii din România au avut o vastă autonomie culturală nu numai pe teritoriul locuit de secui, dar peste tot unde un anumit procent din populație este format din maghiari. Maghiarii din România au propriile lor școli, ei pot folosi propria limbă, iar pe ansamblu situația lor este mai bună decât în orice alt moment din ultimii optzeci de ani. Prin urmare, lansarea unei campanii de propagandă la nivel mondial pentru autonomie teritorială este total inoportună și cel mai probabil daunatoare.

Există insa o mare problema cu așa-zisul Consiliu National Secuiesc in sine. Este suficient să te uiți la site-ul Marele-mars-al-secuilor---pe-27-octombrieorganizației pentru a vedea legăturile foarte puternice pe care conducerea acestuia le are cu Jobbik. De exemplu, la 25 octombrie, a fost triumfător anuntatJobbik se alătură Marelui mars al secuilor.”

Ieri am vorbit despre marșul de simpatie [din Budapesta-n.n.] care a fost organizat de COF, așa-numita organizație civică, care este, de fapt, finanțata de catre Guvernul Ungariei. Dar evenimentul foarte mare a constat de fapt intr-un marș de 55 de km între Ozun (Uzon) și Chichiș (Kökös) în județul Covasna. Acesta a fost numit „Marele mars a secuilor”. Organizatorii se așteptau la cel puțin 100.000 de participanti la acest marș, unii dintre ei purtând costume populare locale obișnuite. Deși nu avem numerele exacte ale participantilor, se poate spune totusi ca mulțimea participanta a fost enorma. Bineînțeles că a fost, de asemenea, o slujba oficiata de Biserica reformată, care a fost înregistrata de Duna TV, un post de televiziune de stat care oferă știri pentru maghiarii din țările vecine. Marele mars a fost difuzat de MTV, postul public de televiziune.

Deci marsul a atras mii de secui și a avut o acoperire extinsa in mass-media. Problema este, însă, asa cum subliniază si Ara-Kovács că organizatorii nu au idei clare despre ce fel de autonomie doresc cu adevărat. “Singurul lucru care este clar este că ei doresc să-si trăiască viața lor, fără români”. Și cu siguranță acest lucru nu este nici de dorit și nici posibil.

Consiliul Național Secuiesc este de fapt o creatie a lui Fidesz. Acesta este finanțat de Guvernul Ungariei. Chiar și marele-Mars-secui-octombrie-2013-46-1024x768marele mars a fost finanțat de catre Budapesta. Consiliul Național Secuiesc, în plus față de obiectivul său de autonomie teritorială, are propria agendă politică. El vrea să domine politica maghiara din România, luând frâiele departe de UDMR (Romaniai Magyar Szövetség sau în UNIUNEA Democrată a Maghiarilor din România), partidul maghiar lider în România, care a participat la multe coaliții guvernamentale in România. Spre deosebire de UDMR, care promovează coexistența pașnică și de cooperare între români și maghiari [dar care a inceput tot mai mult sa includa agenda revizionista in propriile sale obiective – n.n.], Consiliul Național Secuiesc este un partid naționalist radical.

Între timp, la Budapesta, o mulțime considerabilă, organizata de așa-numitele organizații civice și Fidesz, nu a avut un marș atât de mare care a pornit de la Piața Eroilor pana la Ambasada română de la Thököly út, unde Zsolt Bayer, unul dintre fondatorii lui Fidesz, de dreapta radicală și antisemit, a fost printre vorbitori.

Unii dintre demonstranți au trimis un mesaj pentru românii aflati în interiorul ambasadei: “țara secuilor nu face parte din România!”

Ei bine, face parte si mereu va fi asa.

traducere pentru razbointrucuvant de A.D.

*

***


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Traduceri, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “MARELE MARS AL SECUILOR, finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani”

  1. Nu-i obligam sa traiasca impreuna cu romanii, pot trai si separati de noi dar nu pe pamantul strabunilor nostri!

  2. Comparatie: mediafax a tinut sus, in titlu, 24 de ore, cifra de 100.000 de oameni prezenti la miting, desi in realitate au fost 15.000.

    mediafax nu a retractat articolul calomnios bazat pe trucajul realizat Roncea, nici dupa ce acesta din urma s-a autodenuntat.

    ……

  3. Am calatorit – cu trenul – cu doi tineri secui de la Budapesta la Arad. Nu cred ca am auzit nici din gura lui Vadim cuvinte mai dure la adresa politrucilor UDMR cum am auzit de la cei doi.

  4. ‘612.043 maghiari care se numesc secui trăiesc în aceste trei județe’
    ‘Organizatorii se așteptau la cel puțin 100.000 de participanti la acest marș’
    ‘Deci marsul a atras mii de secui’
    “Organizatorii nu au idei clare despre ce fel de autonomie doresc cu adevărat.”–ideile si idealurile vin pe mail

  5. Romanii care afiseaza drapelul national in patria lor sint considerati sfidatori,provocatori-prin lege.Dar indivizii acestia,straini de pamintul tarii care i-a primit ,hranit si rabdat in toata teroarea obrazniciei lor,cind se afiseaza cu steagurile si sloganurile lor incredibil de nerusinate,tupeiste,neomenoase-nu sint provocatori,conform aceleeasi legi,mai sus -amintita?!De ce in Romania doar romanii sint pedepsiti prin legea care nu se aplica si alogenilor?!

  6. Pingback: UDMR propune AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC pe modelul Tirolului de Sud. Radicalii maghiari saluta initiativa… - Recomandari
  7. Pingback: Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna cere masuri ferme impotriva “FENOMENULUI EXTREMIST MAGHIAR”/ CNS cere UE, OSCE si ONU sa faca presiuni asupra Romaniei pentru a inceta “ROMANIZAREA FORTATA” (?!) a Tinutului Secuie
  8. Pingback: Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna cere masuri ferme impotriva “FENOMENULUI EXTREMIST MAGHIAR”/ CNS cere UE, OSCE si ONU sa faca presiuni asupra Romaniei pentru a inceta “ROMANIZAREA FORTATA” (?!) a Tinutului Secuie
  9. Pingback: update: CE FACE STATUL ROMÂN IN FATA PROVOCARILOR EXTREMISTILOR ȘOVINI?/ SCANTEIA ”SECUIASCA”? Mii de autonomisti maghiari (“secui”) alaturi de formatiunile FASCISTE Jobbik si Garda Maghiara au manifestat neautorizat la TARGU MURES, scan
  10. Pingback: PROVOCATORII UNGURI SI AGENTII ANTI-ROMÂNI DE PE AXA BUDAPESTA – MOSCOVA. Cine este, de fapt, LASZLO TOKES si de ce a asociat Tinutul Secuiesc cu CRIMEEA? [VIDEO]. Riscul tulburarilor etnice in Ardeal/ RETROCEDARILE DIN TRANSILVANIA sau un altfel d
  11. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
  12. Pingback: UNGARIA URMARESTE SA DESTABILIZEZE SITUATIA DIN ROMANIA PENTRU A SERVI INTERESELE RUSIEI – traducerea completa a analizei CESI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare