De la REVOLUTIILE FACEBOOK la CENZURA FACEBOOK? SUA: posibil parteneriat intre POLITIE si FACEBOOK ce ar putea duce la INTERZICEREA PROTESTELOR PUBLICE (video)

26-10-2013 2 minute Sublinieri


Parteneriat între Facebook și autorități pentru… by medialert

Protestele pe reţelele de socializare ar putea deveni istorie. Un parteneriat între departamentele de poliţie şi mai multe platforme online urmărește interzicerea postării de mesaje care incită la violenţă şi doresc să mobilizeze oameni pentru organizarea protestelor.

Potrivit unor surse, autorităţile americane poartă discuţii avansate cu reprezentanţii Facebook pentru a găsi o metodă prin care un cont poate fi blocat, atât după adresa de IP a computerului personal, cât şi de pe alte dispozitive cum ar fi telefoanele şi tabletele.

Măsura, în stadiu de proiect, a stârnit deja numeroase critici. Mai multe voci spun că aceasta reprezinta o metodă ascunsă de cenzură a mediului online.

De la „Revoluția Twitter” din Republica Moldova, în aprilie 2009, la Primăvara Arabă, în 2010, şi mişcarea Occupy Wall Street, în 2011, şi terminând cu mitingurile de anul acesta împotriva proiectului Roşia Montană, toate au fost organizate cu ajutorul reţelelor de socializare.

Un parteneriat între departamentele de politie si site-urile de social media discutat la o conventie în Philadelphia in aceasta saptamâna ar putea permite politiei sa elimine de pe Internet orice este considerat ilegal si chiar sa opreasca cetatenii sa organizeze proteste, via retele sociale.

Un oficial de rang înalt de la Departamentul de Politie din Chicago a spus participantilor la o conferinta despre aplicarea legii, luni, ca agentia sa a derulat sedinte de lucru impreuna cu un sef de securitate al companiei Facebook pentru a bloca anumiti utilizatori de pe site “în cazul în care se constata ca au scris ceva ce este considerat a avea continut penal“, transmite Kenneth Lipp, un jurnalist independent, care a participat la curs.

Lipp a raportat pe tot parcursul saptamânii de la conferinta Asociatiei Internationale a Sefilor de Politie, iar acum spune ca un vorbitor, în timpul uneia dintre prezentari, a sugerat ca exista o relatie între organele de politie si companiile mass-media sociale, care ar putea fi considerata o forma de cenzura.

Potrivit Lipp, ofiterul de la Politia Chicago a specificat ca agentia sa lucreaza cu Facebook pentru a bloca utilizatorilor “contul, adresa lor individuala de internet sau dispozitivul folosit pentru browsing, cum ar fi un telefon mobil sau calculator”.

În alta parte a conferintei, Lipp spune ca agentiile de aplicare a legii au discutat despre noile instrumente social media, care ar putea fi implementate pentru a ajuta la combaterea criminalitatii, dar cu pretul de a-i costa pe cetateni libertatea lor.

“Aflate în discutie în cadrul atelierelor de lucru organizate de catre si pentru directori de politie de top din întreaga lume (mai ales SUA, Canada si Marea Britanie, dar si altii, cum ar fi Nigeria – dintr-un total de 13.000 de reprezentanti ai comunitatii de aplicare a legii în orase, aflati la eveniment) si disponibile pe scara larga la furnizori, au fost tehnologiile si politicile departamentale care permit agentiilor sa blocheze continut, utilizatori si chiar dispozitive – de exemplu, software-ul “Geofencing”, care permite departamentelor blocarea livrarii unui serviciu catre un dispozitiv specificat atunci când dispozitivul paraseste un perimetru geografic virtuale prestabilit,” transmite Lipp.

“Aceasta capacitate este o functie de baza in tehnologiile mobile avansate cum ar fi cele din smartphone-uri – caracteristici de tip “OnStar” care conecteaza soferii, prin GIS, la oficiile centrale de asistenta – precum si in cadrul infrastructurii automate si de control hardware, inclusiv in sistemele aeriene fara pilot care trebuie sa “simta si sa raspunda””.

Apple, producatorul foarte popularului iPhone, a aplicat pentru un brevet inca de anul trecut, brevet care permite unei terte parti sa compromita un dispozitiv fara fir si sa schimbe functionalitatea acestuia “cum ar fi, de exemplu, la producerea unui anumit eveniment”.

Bloggerii de la PrivacySOS.org au recunoscut ca fostul procuror federal-transformat-in seful-securitatii-Facebook, Joe Sullivan, a fost programat sa vorbeasca în cadrul conferintei in cadrul unui panel intitulatSuport pentru organele legii in oferirea unui raspuns la adunarile in masa organizate via media sociala” si au sugerat ca agentiile ar putea sa fie partenerul companiilor de tehnologie in incercarea de a impiedica utilizatorii sa comunice si planifice proteste sau alte tipuri de demonstratii.

Un raport Bloomberg din 2011 arata cum Creativity Software, o companie din Marea Britanie cu clienti internationali, a vândut programe software pentru restrictionare zonala catre organe de protectie a legii din Iran, programe care au fost apoi utilizate pentru a urmari dizidentii politici. Senatorul american Mark Kirk (R-Illinois), a declarat pentru Bloomberg ca aceste companii ar trebui sa fie condamnate pentru complicitate la abuzuri impotriva drepturilor omului. Si, în timp ce conventia din aceasta saptamâna din Philadelphia a fost dedicata agentiilor de aplicare a legii din întreaga lume, nu ar fi prea surprinzator sa vedem companiile americane adoptand sisteme similare.

“Lucreaza într-adevar Facebook cu politia pentru a crea un fel de întrerupator care sa impiedice activistii sa utilizeze Facebook pentru a mobiliza populatia in sprijinul demonstratiilor politice?” a intrebat PrivacySOS.

“Cum ar fi o astfel de functie comutator? Intentioneaza Facebook, care conform relatarilor, ofera gratis datele noastre private catre agentiile guvernamentale, sa blocheze accesul utilizatorilor la site pentru simplul motiv ca politia le cere acest lucru?”.

Compania a fost criticata si mai înainte pentru blocarea activistilor ecologisti si anti-OMG dar Facebook a spus ca acestea au fost numai niste greseli. Sa speram ca ceea ce se intampla acum este o tot o astfel de neîntelegere”.

Lipp a indicat, in continuare, un articol recent publicat în revista “Governing” în care se arata ca Politia din Chicago utilizeaza instrumente de “analiza de retea” pentru identificarea persoanelor suspecte, via social media.

“95.9 la suta din agentiile de aplicare a legii folosesc social media, 86,1% în scopuri investigative,” citeaza Lipp pe seful grupului social media al Asociatiei Internationale a Sefilor de Politie.

traducere pentru razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon, Revolte populare, revolutii, Traduceri, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “De la REVOLUTIILE FACEBOOK la CENZURA FACEBOOK? SUA: posibil parteneriat intre POLITIE si FACEBOOK ce ar putea duce la INTERZICEREA PROTESTELOR PUBLICE (video)

  1. Chestie veche, numita Cenzura.

  2. Vor sa ne induca ideea ca NU ei au organizat “revolutiile” ??

    Internetul a diluat distantele intre serviciile secrete, si apar deja bataturile de iveala. Deje nu cred ca mai vorbim de opinie (si libertate de expresie) a cetatenilor ci de informare/dezimformare organizata.

  3. Dar listele cu semnături la diversele petiții online unde au ajuns, fraților, nu la băeții cu ochi albaștri? /la ce au contat zecile de mii de semnături dacă nu la actualizarea bazelor de date ale serviciilor secrete cu posibili teroriști, „minoritatea radicală” care trebuie reeducată sau exterminată…

  4. Listele respective au rolul lor. Păcat este că nu am știut să mergem mai departe de atât! ziua în care vom înţelege că anonimitatea este faţă de cei apropiaţi nouă iar nu faţă de servicii şi instituţii va fi una mare.

    Anonimitatea nu mai există decât faţă de cei pe care i-am vrea apoape!

  5. Vă amintiţi că de ceva timp Yahoo tot cerea utilizatorilor ca “din motive de securitate” să îşi reînnoiască parola şi să îşi dea şi numărul de telefon pentru a fi mai bine protejat? De fapt se dorea numărul de telefon pentru a se introduce printr-un mic progrămel într-un sistem de monitorizare 24 din 24, mai ales pentru cei care îşi introduc internet pe noile super telefoane, supersofisticate şi super monitorizate. Toate astea se ştiau la vremea primelor dezvăluiri ale lui Snowden, Europa a pretins că e fată mare şi nu ştia ce conţin cu adevărat programele americane şi ce fac companiile mari producătoare şi dezvoltatoare de programe de internet, dar credeau, cei care aprobaseră tacit măgăria, că măcar ei vor fi scutiţi. Normal că ştiau de vreme ce şi UE doreşte să dezvolte un program prin agenda digitală prin care vor să “ computerizeze” toate datele oamenilor, plecând de la datele de identitate, la cele medicale, bancare, juridice etc.

    http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/dosare-ultrasecrete-exclusiv-zv/razbunarea-lui-assange-195175.html

  6. Inseamna ca securistii lui Ceausescu erau mici copii pe langa cei de la serviciile secrete de acum.

  7. @ Ionel:

    Asta e mai mult decat evident.

  8. Pingback: FACEBOOK – NOUA ORDINE MONDIALA A COTIDIANULUI. Documentar romanesc – VIDEO - Recomandari
  9. Pingback: FACEBOOK SI POST-DEMOCRATIA. Reteaua de internet a fost acuzata ca CENZUREAZA DELIBERAT POSTĂRILE CONSERVATOARE. Cum manufactureaza Facebook NOUL CONSENS SOCIAL prin expunerea privilegiata a MINORITATILOR AGRESIVE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare