DIVERSIUNEA LEGIONARA. Ponta si Basescu, umar la umar pentru CHEVRON, instiga la REPRIMAREA protestelor, agitand spectrul VIOLENTELOR “LEGIONARE” si al AMESTECULUI RUSESC [update]

18-10-2013 16 minute Sublinieri

Acad. Dinu Giurescu: “CHESTIA CU LEGIONARII INCEPE SA FIE POVESTEA CU COCOSUL ROSU”

pungesti

Imensul grup de lobby al Chevron, de la premier la ziaristi, agita marota “legionarilor”, chemand la “restabilirea ordinii” si la “masuri dure” ale institutiilor de forta fata de cei care blocheaza drumurile publice, dupa un incident minor, foarte probabil provocat, exact ca Iliescu in anii ’90.

Agentii provocatori si-au facut datoria. De-acum, urmeaza sa fie atacati “legionarii” si “anarhistii” precum cei din aceasta imagine?

Sa nu uitam, ca sa invatam:

***


C. Rogozanu despre MANIPULARILE lui PONTA si BASESCU legat de PROTESTELE anti-RMGC si Chevron + DECLARATIILE  SFIDATOARE SI GRAVE ALE LUI PONTA DE LA SEDINTA DE GUVERN:

“Ponta a dat cuvantul-cheie [pentru discreditarea protestatarilor]: “legionari”, de acum va face cariera”

Premierul a ieşit azi cu o declaraţie clară: pe ei, pe mama lor. Un accident de doi bani (priviţi filmuleţul ăsta la minutul 7.30), soldat cu un geam spart la maşină, l-a determinat pe Victor Ponta să anunţe intrări în forţă peste protestatari:

[…]

Dintr-o dată blocarea drumului – cu cele mai paşnice proteste văzute în UE, să fim serioşi – a devenit o problemă de viaţă şi de moarte.

Mai subtil agresivă, dar profund în linia fascist-băsesciană de acum doi-trei ani a fost atacul la protestatarii de la Pungeşti: în Vaslui sînt foarte multi pensionari, nişte bugetari şi puţini angajaţi în privat. Cu alte cuvinte: să-şi ia seama pensionarii protestatari, că nu mai au din ce plăti pensiile dacă nu-şi bat joc de ei şi de pămînturile lor puţin.

Ofensiva reacţionară e deja incredibilă, se va întinde pe mulţi ani şi va ataca dur orice formă de protest (asta dacă protestatarii nu vor începe să gîndească forme de rezistenţă pe termen lung):

  • intoxicarea cu legionarii şi ecoanarhiştii. Extrema dreapta a fost încurajată şi legitimată chiar împotriva legii de forţe politice din România. Că doar Ponta a mers în alegeri cu un fascist din Baia Mare. Că doar Ponta tolerează acum rasism şi anihilare la Eforie, nu protestatarii. Cu ecoanarhiştii e o glumă atît de proastă că numai Val Vâlcu şi Maior mai pot s-o spună.
  • protestatarii încalcă legea. Încă o dată: sînt cele mai paşnice proteste posibil. Evident, la cîta personalul “special” sau la vedere au forţele de ordine pot oricînd infiltra nişte băieţi care să le dea ocazia să înceapă bătaia.

A, şi încă o dată pactul de coabitare merge uns.Doar nu credeaţi că Băsescu are altceva în cap:

Ce le pot reprosa manifestantilor e nerespectarea legii: nu poti sa blochezi duminica de duminica bulevardele. Daca as fi ministerul de Interne sau Guvern as incerca sa vorbesc cu liderii: faceti-le, dar in interiorul legii, sa nu deranjam pe altii, lasati-i sa circule. (…)

Eu am un raport legat de cele de la Pungesti, asa functioneaza statul: nu pot constata actiune ilegala a jandarmilor. Ce e ilegal e neinterventia autoritatilor cind se blocheaza cai de comunicatii in mod ilegal. Cu cit astfel de manifestatii se vor manifesta in afara legii cu atit vor deveni mai ilegitimie si mai putin credibile.

Cunoaşteţi poezia. Nu avem voie să protestăm că sîntem antieconomici, cum zice Oanţă cu o ură pe care nu i-o înţeleg. Nu avem voie să spunem că ăştia vînd resurse şi nu ne iese absolut nimic, în afară de pămînturi ruinate, pentru că sîntem anti-tehnologici. Eu de exemplu sînt ultra pro-progres tehnologic. Poate tocmai de aia nu vreau s-o luăm cu industrii primitive de exploatare a reusrselor, vreau şi alte idei, încurajări industriale pe termen lung şi cu angajări reale de oameni. Or, ai noştri încurajează industrii care produc rente, nu locuri de muncă.

Pe scurt, în duet Ponta şi Băsescu s-au plîns la unison de violenţa protestelor, cea mai proastă glumă a anului, dar au şi instigat clar la bătaie. Intoxicări şi bătaie, tratamentul economic al următoriului deceniu. Pregătiţi-vă.

Odata cu atacul asupra masinii ministrului Culturii, incepe sa se confirme teoria sefului SRI in legatura cu “eco-anarhistii” care se infiltreaza printre protestatarii anti Rosia Montana si gaze de sist?

Intamplator sau nu?

Recent, directorul SRI George Maior a declarat in Parlament că informările pe subiectul Rosia Montana au arătat şi acţiunile interesate menite să influenţeze actul decizional şi încercări ale structurilor extremiste şi eco-anarhiste de a exploata sau influenţa mişcările de protest”.

Intr-o explicatie oficiala oferita ulterior de SRI, eco anarhistii sunt constituiti in “structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului”.

Radu Tudor despre cazul Barbu: REACTIA E MULT SUPRADIMENSIONATA PENTRU UN GEAM SPART!

Dana Grecu: NU E CORECT CA PONTA LEAGA PENSIILE DE CHEVRON!

***

  • Hotnews: 

Victor Ponta, al doilea mesaj adresat jandarmilor, intr-o singura zi: Nu putem accepta sa revenim la anii ’30, in care grupuri mici, violente si extremiste si-au impus punctul de vedere in Romania

Premierul Victor Ponta a cerut din nou, vineri, Ministerului de Interne sa ia “decizii foarte decise si foarte dure” daca apar manifestari violente, avertizand ca nu va fi acceptata “o reintoarcere la anii ’30, in care grupuri mici, violente si extremiste si-au impus punctul de vedere in Romania”.

La finalul reuniunii conducerii USL, Victor Ponta a afirmat ca va incuraja tot timpul “dialogul, exprimarea tuturor opiniilor, toleranta, diversitatea si intelegerea pentru toate punctele de vedere”, dar exista o “linie rosie” care nu poate fi trecuta: “linia in care aceasta disputa de idei democratica imbraca forme agresive, violente, de incalcare vadita a legii”.

“Am cerut ministerului de Interne, reprezentantilor statului sa ia masuri foarte decise si foarte dure daca e vorba de violente, de agresiuni, perturbare a bunei functionari a societatii”.

Primul ministru a precizat ca isi asuma “masura pentru restabilirea legii”:

“Nu voi avea niciun fel de ezitare, am sprijinul USL in acest sens. Violenta si anarhie, nu!”.

Este pentru a doua oara cand premierul Victor Ponta cere fermitate in cazul in care exista incalcari ale legii in cadrul protestelor. In cursul diminetii, Ponta a afirmat ca jandarmii au mandat din partea sa intervina in cazul protestelor, conform legii, atunci cand se trece “linia rosie”.

“Aveti din partea mea mandat, jandarmii sa activeze fara niciun fel de complex, cand este vorba de incalcarea legii“, s-a adresat Victor Ponta ministrului de interne, Radu Stroe, la inceputul sedintei extraordinare de Guvern de vineri. Ponta a dat exemplul protestelor din Canada tot impotriva gazelor de sist, unde “s-a intervenit dur”.

“Vreau sa il rog pe domnul ministru Stroe sa dati un semnal foarte clar de respectare a legii. Exista o linie rosie peste care nu accept sa se treaca. Am vazut, colegul nostru domnul Barbu fost agresat, nu e vorba de domnia sa, ca e barbat rezistent, e vorba de faptul ca nu ne intoarcem la anii 30, cand isi faceau legionarii de cap pe strazile Bucurestiului. Cat timp protestele sunt pasnice, sunt in regula, jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant. Dar in momentul in care se trece linia rosie, si vorbim de agresiuni, amenintari, blocarea unor drumuri, aveti din partea mea mandat foarte clar de interventie conform legii”, a adaugat acesta.

Victor Ponta le cere jandarmilor sa intervina in cazul protestelor atunci cand se trece “linia rosie”: Jandarmii sa activeze fara niciun fel de complex

Premierul Victor Ponta a afirmat vineri ca jandarmii au mandat din partea sa intervina in cazul protestelor, conform legii, atunci cand se trece “linia rosie”. “Aveti din partea mea mandat, jandarmii sa activeze fara niciun fel de complex, cand este vorba de incalcarea legii”, s-a adresat Victor Ponta ministrului de interne, Radu Stroe, la inceputul sedintei extraordinare de Guvern de vineri. Ponta a dat exemplul protestelor din Canada tot impotriva gazelor de sist, unde “s-a intervenit dur“. 

“Vreau sa il rog pe domnul ministru Stroe sa dati un semnal foarte clar de respectare a legii. Exista o linie rosie peste care nu accept sa se treaca. Am vazut, colegul nostru domnul Barbu a fost agresat, nu e vorba de domnia sa, ca e barbat rezistent, e vorba de faptul ca nu ne intoarcem la anii 30, cand isi faceau legionarii de cap pe strazile Bucurestiului. Cat timp protestele sunt pasnice, sunt in regula, jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant. Dar in momentul in care se trece linia rosie, si vorbim de agresiuni, amenintari, blocarea unor drumuri, aveti din partea mea mandat foarte clar de interventie conform legii”, a mai spus premierul.

Victor Ponta a criticat joi seara, la Antena 3, protestele care au avut loc zilele trecute impotriva gazelor de sist. “La Pungesti terenul e proprietate privata a Chevroniar jandarmii au incercat sa-i impiedice pe oameni sa incalce o proprietate privata. ori respectam cu totii legea, ori spunem ca nu se aplica pentru toti. (…)Consilierii locali au fost amenintati, terorizati si azi s-au grabit sa voteze impotriva explorarilor de gaze de sist. Nu e dreptul consilierilor locali se aprobe sau nu aceste explorari”, a spus Ponta.

De asemenea, a criticat si modul in care a fost agresat ministrul culturii, Daniel Barbu. Ponta i-a cerut ministrului de interne sa prezinte cine sunt “indivizii care au incalcat legea aseara (n.red.17 octombrie), respectiv cei care l-au agresat pe ministrul Culturii”. 

Reamtinim ca ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost huiduit joi seara intr-un club din Centrul Vechi al Capitalei, unde demnitarul participase la o dezbatere. Barbu a declarat ca opozanti ai proiectului minier de la Rosia Montana i-au spart luneta masinii, dupa care a iesit din autovehicul si le-a spus acestora ca “se poarta ca niste neofascisti”. Un clip urcat pe contul Youtube al miscarii Rezistenta Urbana arata momentul in care luneta masinii a cazut, fara a se putea vedea cin a spart-o anterior. Trei protestatari au fost dusi la audieri. Premierul Ponta a declarat ulterior ca “Agresorii trebuie identificati si sanctionati”.

De asemenea, in Canada au loc proteste dure impotriva gazelor de sist. Reamintim ca politia din provincia canadiana New Brunswick a arestat aproximativ 40 de persoane joi dupa ce eforturile de a debloca o autostrada au degenerat, iar opozantii gazelor de sist au incendiat mai multe masini ale politiei. 

Incidentul a venit dupa saptamani de protest saptamani ale localnicilor care au blocat un drum in apropiere de orasul Rexton pentru a impiedica explorarile de gaze de sist din zona facute de SWN Resources Canada, scrie Reuters. Politistii care au incercat sa inlature blocada au fost atacati cu cocktailuri Molotov si cel putin un foc de arma a fost tras, dar nu de catre acestia.

Opozantii au taiat mai multi copaci pentru a impiedica circulatia camioanelor firmei SWN. Martorii spun ca politia a intervenit agresiv asupra protestatarilor inarmati.  “Au venit aici cu gaze lacrimogene si chiar au pus cainii pe noi“, a spus un alt localnic.

  • Voxpublica/

Ciprian Domnisoru: Blair al Balcanilor, cunoscut şi sub numele de Javră Ordinară

Pentru că va ajunge în vizită la Washington fără Roşia Montană şi cu Chevron oprit din explorări de vasluieni, Ponta a avut parte de un studiu şi un eveniment de la un institut din Washington. Studiul îl numeşte pe Ponta “Blair al Balcanilor”.

On the eve of Romanian Prime Minister Victor Ponta’s Washington visit, the Democracy Institute cordially invites you to the National Press Club on 15 October 2013 for a provocative discussion on our timely report, Balkan Tiger or Balkan Backwater? Today’s Threat to Romania’s Economic Future – Why It Matters to America
http://democracyinstitute.org/

Un raport de genul ăsta şi un eveniment pe măsură trebuie să coste câteva zeci de mii de dolari, mai ales când premierul se alege cu menţiunea “Blair al Balcanilor” şi cu lauda “tânărul, dinamicul Ponta este un lider orientat spre reforme”  (“the youthful, dynamic Ponta is a reform-minded leader “) . Pentru că institutul în cauză spune că nu a primit bani de la vreo instituţie menţionată în raport, trebuie să ne întrebăm ce companii finanţează în general institutul care a găsit timpul să scrie lucruri aşa frumoase despre tânărul conducător.

Raportul se întreabă dacă nu cumva potenţialul României de a fi un tigru economic în Balcani  este ameninţat de protestele ecologiste împotriva exploatării de la Roşia Montană. Mai mult, cazul Roşia este prezentat ca un test pentru exploatările de gaze de şist: political test case for future domestic and international projects, such as shale gas exploration in the country.”

Raportul institutului american urmează aceeaşi linie manipulatoare de pe vremea lui Ceauşescu: agenturile străine împiedică proiectele.

Autorul are grijă să îi menţioneze pe Soroş, pe toate “cadrele şi agitatorii” de la Greenpeace şi Friends of the Earth, pe Vladimir Putin şi pe inamicii politici ai tânărului conducător Ponta. Autorul a ajuns la acest pomelnic de duşmani în urma discuţiilor cu Bogdan Chireac, Senior Editor DC News.

Aceeaşi linie de discurs – duşmanii dezvoltării ţării  –  o primeşte Ponta mai ieftin direct de la DC News, spre exemplu un editorial de Val Vâlcu pe care premierul a găsit de cuvinţă s­ă-l posteze pe pagina de Facebook:

“Câțiva agenți de influență ai concurenței de la Est, doi-trei feudali îmbrăcați în sutane, hipsterii locali și multă, multă spaimă, au scos oamenii în stradă, pentru a bloca investiția americanilor” (sursa)

Premierul care ieri pupa moaştele consideră azi că preoţii care protestau ieri la Pungeşti sunt “doi-trei feudali îmbrăcaţi în sutane”.

Raportul american mai susţine că Ponta nu este popular printre studenţii şi intelighenţia din marile oraşe, dar că este apreciat de oamenii “unsophisticated”. În consecinţă vasluienii care se opun exploatărilor sunt musai “hipsterii locali” în interpretarea lui Val Vâlcu.

Bogdan Chireac livrează aceste dezinformări pentru că poziţia de “contra”, de opozant, este mereu una dubioasă: ţie ce-ţi iese?, eşti întrebat dacă te opui unor proiecte din care se fac bani.

Ar fi de precizat aici că deja o majoritate a opozanţilor nu sunt ecologişti, ci doar vor să îl sancţioneze pe “dinamicul” Ponta care dovedeşte ipocrizie la marginea schizofreniei, care a angajat consilier sociologul ce a realizat un sondaj favorabil exploatărilor de la Roşia Montană, care a avansat o lege neconstituţională şi cu aviz negativ de la Ministerul Justiţiei în favoarea RMGC, care face sute de concedieri la Apele Române, exact instituţia care ar urma să verifice efectele exploatărilor de gaze de şist,  care l-a destituit pe şeful Institutului de Geologie la câteva zile după ce acesta nu a exclus legătura dintre exploatările de gaze şi cutremure.

În fine, dinamicul Ponta al cărui guvern tocmai a reclamat Realitatea Media la Parchet pentru contracte încheiate acum nouă ani (citiţi aici), după ce Guvernul a ajuns la batjocura incredibilă să susţină că un contract de miliarde de dolari cu firma Bechtel nu a putut fi găsit în arhivele guvernului.

Despre acest Ponta strigă oamenii în piaţă “Javră ordinară”, fără convingeri ecologiste sau a fi plătiţi de Putin sau Soroş.

Andrei Pantu: Lumea în care protestatarii pașnici sunt bătuți de jandarmi în liniște, dar câteva cioburi din luneta ministrului sunt intolerabile

Contează prea puțin dacă suntem pro, contra, sau nehotărâți în privința exploatării gazelor de șist. Contează mai puțin dacă luneta lui Barbu s-a spart singură, a fost spartă de un protestatar mai supărat, sau pur și simplu a fost vorba de un scandalagiu infiltrat al cărui scop era să strice imaginea protestatarilor – se întâmplă asta la multe proteste politice -, dacă filmulețul a fost sau nu trucat, pixelul albastru, credeți ce vă spunem noi nu ce vedeți voi, rușine Dinu Patriciu. De altfel precizez de pe acum fără echivoc că sunt împotriva oricărei forme de violență, sunt clar în favoarea protestelor pașnice, acestea fac de altfel parte din democrație.

Chiar dacă am fi niște fanatici pro fracturare hidraulică și cianuri, și chiar dacă am fi absolut convinși, dincolo de orice urmă de îndoială, că ar fi fost un protestatar cel i-ar fi spart ieri luneta mașinii lui Daniel Barbu – îl cunoașteți, e ministrul care a semnat practic in alb toate hârtiile pe care i le-a dat RMGC-ul -, ar trebui să ne indigneze/îngrijoreze următoarea situație:

Miercuri, 16 octombrie: proteste pașnice ale sătenilor împotriva exploatărilor Chevron. Cât se poate de firești, din moment ce reprezentanții statului, aroganți ca de obicei – doar știu ei mai bine, nu? – nu le-au explicat nimic. Protestatarii pașnici au fost atacați de jandarmi, bruscați, loviți, cinci dintre ei au fost răniți. Nu i-a apărat aproape nimeni. Majoritatea reacțiilor au fost arogante și acide la adresa victimelor: ce proști sunt, ce dezinformați sunt, ce bețivi sunt.

http://www.realitatea.net/imagini-dramatice-de-la-protestul-desfasurat-la-pungesti-dupa-interventia-brutala-a-jandarmilor_1294526.html

Jandarmii au intervenit în forţă şi mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.(…) Cinci persoane au primit îngrijiri medicale, patru externate si cea de-a cincea persoanã a suferit un atac de panicã.

Joi, 17 octombrie: se sparge luneta lui Barbu. Filmulețul:

https://www.youtube.com/watch?v=29bKUeIlG7o&feature=youtube_gdata_player

Politicienii, liderii de opinie, presa, toți sar în sus: inacceptabil, inadmisibil, nu trebuie tolerat, s-a depășit o limită, legionari, neofasciști, blabla.

Am înțeles bine? Când protestatarii pașnici sunt bătuți de jandarmi nu e nicio problemă. Când unui politician îi sar din lunetă câteva cioburi din cauze încă neidentificate e o crimă abominabilă. Asta nu mai e dublă măsură, e deja altceva. În lumea asta vrem să trăim?

Repet: statul român, prin reprezentanții săi, își bate proprii cetățeni pașnici și ia în același timp vehement apărarea unui ministru doar fiindcă i-au sărit câteva cioburi din lunetă – din cauze încă neelucidate (!)

Ieri au fost câțiva protestatari pașnici. Mâine poate să fie chiar rândul nostru.

  • Realitatea.net: 

Băsescu, despre agresarea ministrului Barbu: Incidentul nu trebuie tolerat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, într-o emisiune la Evenimentul Zilei, că incidentul în care a fost implicat, cu o seară înainte, ministrul Culturii, nu trebuie să fie tolerat. Nu pentru că e ministru, spune Băsescu, ci pentru că este cetăţean. În ceea ce priveşte protestele de la Vaslui, Băsescu susţine că ceea ce se întâmplă acum “este o factură pe care o plătim toţi pentru minciuna lui Ponta, Antonescu şi a activiştilor lor în perioada de opoziţie.”

“Incidentul nu trebuie tolerat. Blocarea maşinii oricărui cetăţean e împotriva legii. Nu pentru că e ministru nu trebuie să-i blochezi maşina, ci pentru că e cetăţean. Nimic nu justifică violenţa în relaţia cu alt cetăţean cu alt punct de vedere”, a spus Băsescu.

În ceea ce priveşte “revolta” de la Vaslui împotriva companiei Chevron, Băsescu a apreciat că nu se poate vorbi de o acţiune ilegală a jandarmilor în zonă, prin intervenţia acestora.

“Am un raport legat de cele de la Vaslui. Aşa funcţionează statul. Nu pot constata acţiune ilegală a jandarmilor. Să nu se supere nimeni, dar cu cât astfel de manifestaţii se vor face în afara legii, cu atât vor deveni mai puţin legitime şi credibile. Decontăm la nivel de credibilitate. E un pachet care duce la lipsa de credibilitate”, a avertizat Băsescu.

E foarte dificil pentru un guvern care a minţit ani de zile că în zonă nu se va mai putea face agricultură să spună acum că e bine. Sunt grupuri ecologiste bine finanţate pentru a desfăşura astfel de acţiuni de dezinformare. Ce nu spun ei e că resursele sunt în curs de diminuare de la an la an. Vom deveni tot mai dependenţi de cineva care a demonstrat că poate închide robinetul oricând. Federaţia Rusă nu e mieluţ, e o mare putere. Responsabilitatea oamenilor politici e să privească la viitor. Nu sunt dintre cei care spun că totu-i roz. Exploatarea are costuri de mediu şi riscuri. Problema e cât de controlate sunt astfel de riscuri. Riscul de eşec de exemplu, e de o sondă la 1000″, a mai spus Băsescu.

“Ce se întâmplă acum e o factură pe care o plătim toţi pentru minciuna lui Ponta, Antonescu şi a activiştilor lor în parioada de opoziţie”, încheie şeful statului.

Președintele Traian Băsescu a subliniat necesitatea ca România să găsească alte resurse, argumentând că în caz contrar “va importa tot mai mult, vom deveni tot mai dependenţi de cineva care a demonstrat că poate închide robinetul oricând”. El a precizat că sunt zece companii care au licențe pentru gazele de șist, însă sunt proteste doar cu privire la ce e american, “nimic rusesc nu e atins”. 

Gazprom, interes indiscutabil

Întrebat, într-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei, dacă putem vorbi de un interes programatic al Gazprom ca în România să nu înceapă exploatarea gazelor de șist, Traian Băsescu a răspuns: “Indiscutabil, da”. A explicat: “Gazprom are tot interesul că România să nu poată începe exploatarea de gaze de şist şi în Marea Neagră. Pentru că România poate deveni exportator”.

“Nimic rusesc nu e atins, tot ce e american apar proteste”

Cu privire la retragerea Chevron, Traian Băsescu a spus că “Toţi ne-am aşezat pe Chevron. Sunt zece companii care au licenţe pentru gaze de şist. În vest nu avem proteste la Gazprom, cum nu avem nici un protest că Lukoil are concesiune în Marea Neagră. Nimic rusesc nu e atins, tot ce e american apar proteste”.

“Rusia nu e mieluț, e o mare putere”

Președintele susține că Puterea ar trebui să le spună oamenilor “că resursele pe care le exploatăm acum sunt în curs de diminuare de la an la an. România, dacă nu găseşte alte resurse, va importa tot mai mult, vom deveni tot mai dependenţi de cineva care a demonstrat că poate închide robinetul oricând. Rusia nu e mieluț, e o mare putere”.

  • Realitatea.net:

Giurescu, despre gazele de şist: “Chestia cu legionarii începe să fie povestea cu cocoşul roşu”

Academicianul Dinu C. Giurescu a vorbit la REALITATEA TV despre incidentul în care a fost implicat ministrul Culturii. “Asta e o metodă clasică. Se naşte un incident şi acum pisăm acest incident până când ne săturăm. Trebuie să ne întoarcem la Chevron”, a precizat academicianul, care a subliniat nevoia dialogului. “Toată răspunderea aparţine părţii româneşti”, a spus acesta în cadrul emisiunii Realitatea la raport. Cât despre legionari, academicianul crede că se exagerează. “Chestia cu legionarii şi cu Rusia începe să fie povestea cu cocoşul roşu”.

Academicianul Dinu C. Giurescu a vorbit la REALITATEA TV despre incidentul în care a fost implicat ministrul Culturii. “Asta e o metodă clasică. Se naşte un incident şi acum pisăm acest incident până când ne săturăm. Trebuie să ne întoarcem la Chevron”, a precizat academicianul, care a subliniat nevoia dialogului. “Toată răspunderea aparţine părţii româneşti”, a spus acesta în cadrul emisiunii Realitatea la raport.

“Lipsa de dialog este esenţială, pot fi şi provocatori printre ei (n,r. referindu-se la protestatari). Iar chestia cu legionarii şi cu Rusia începe să fie povestea cu cocoşul roşu, acum sunt neolegionari, pe urmă vor fi paralegionari“, a spus academicianul.

Cât despre incidentul în care a fost implicat ministrul Culturii, acesta a spus că “asta e o metodă clasică”.

“Se naşte un incident şi acum pisăm acest incident până când ne săturăm. Să ne întoarcem la gazele de şist. S-a început explorarea. Nu ştim pe ce bază contractuală, nu sunt luate în discuţie primejdiile care ne pasc. Chevron-ul nu are nicio vină ca o societate multinaţională care a semnat un contract cu statul român. Toată răspunderea aparţine părţii româneşti, acest lucru nu există. Nu cred că societatea românească e în pragul anarhiei. Dacă e în pragul anarhiei atunci e rău, trebuie să-i anunţăm pe cetăţeni”, a spus academicianul.

Academician, despre exploatarea GAZELOR DE ŞIST: “Oamenii simt că pământul este primejduit!”

Invitat la REALITATEA TV, academicianul Dinu C. Giurescu a declarat în cadrul emisiunii Realitatea la raport că oamenii care protestează împotriva exploatării gazelor de şist “simt că pământul este primejduit”. Invitat la REALITATEA TV, academicianul Dinu C. Giurescu a declarat în cadrul emisiunii Realitatea la raport că oamenii care protestează împotriva exploatării gazelor de şist “simt că pământul este primejduit”.

“Sigur că ei nu au apucat colectivizarea. Are dreptul orice Guvern să decidă soarta oricărei colectivităţi? Povestea cu gazele de şist nu e nouă. Preoţii, populaţia, au ieşit în forţă în 2012. De ce Guvernul nu a explicat care sunt riscurile? Nu e vorba de isterie, e vorba de oamenii care simt că pământul este primejduit!, a spus academicianul Dinu C. Giurescu la REALITATEA TV.

“Ce mă surprinde pe mine este că primejdia rusească funcţionează în continuare. Mai bine am lămuri cu populaţia noastră care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele exploatării gazelor de şist”, a mai spus academicianul.

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă susţine că jurnaliştii ar trebui să înceteze să instige împotriva legii şi spune că România trebuie să-şi asigure independenţa energetică, potrivit Agerpres.

”Am avut discuţii azi cu mai multe persoane implicate în media din România despre instigarea cetăţenilor împotriva legii. Toţi mi-au spus că înţeleg importanţa momentului în care ne aflăm. România nu-şi poate rata viitorul industrial. Peste ceva timp, regulile UE vor face ca alţii să ne exploateze resursele cum vor ei’‘, arată deputatul PSD într-o declaraţie de presă.

Acesta mai spune că ”persoanele iresponsabile ce au posibilităţi de influenţare a jurnaliştilor trebuie să înţeleagă răul pe care îl produc”.”Decidenţii din media au responsabilităţi la fel de mari precum Guvernul sau Parlamentul. România e o ţară sigură, şi pentru cetăţenii ei, şi pentru investitori. Trebuie păstrată aşa. Prin domnia şi respectul legii. Oamenii pot să-şi spună părerea. Pot să facă demonstraţii, dar autorizate, conforme cu legea. Văd jurnalişti iresponsabili şi plini de ură care fac pe apărătorii legii, ai DNA etc, dar instigă zilnic oamenii contra legii. Aceste atitudini fac rău întregii societăţi. Doar dezbaterea proiectelor şi dialogul pot duce la progres’‘, precizează Ghiţă.

”Dar riscurile pentru mediu le putem evalua şi putem lua supramăsuri pentru a ne proteja. Nu putem să ne protejăm însă de prostie şi de răutate. Acestea ne pot distruge. (…) Ca deputat PSD voi susţine total eforturile Guvernului României şi ale premierului Ponta de a aduce lucrurile la normalitate. Gazele de şist şi independenţa energetică, exploatarea resurselor naturale, dezvoltarea infrastructurii din sănătate şi educaţie sunt o obligaţie a noastră pentru generaţiile viitoare. Nu putem să ne gândim doar la noi”, afirmă Sebastian Ghiţă.

Atât politicienii de la Putere cât și cei din Opoziție sunt sortiți înclinației naturale către exces: primii – de putere, cei din urmă – de demagogie. Se îmbată cu apă de gură, te mint oricât e nevoie sau oricât sunt sfătuiți de un consilier spilcuit, cu studii în “manipularea maselor”. Pentru că cetățenii (cuvânt nelipsit din adresările populiste) nu sunt indivizi, nu sunt “el/ea” . Sunt mase. Procente. Mulțimi. Cvorum. Unii votează cu tine, ceilalți trebuie convinși s-o facă.

Contorsionismul nu e specific doar politicii “la vârf”, practicată cu aer scrupulos din Palate. La acest nivel, în timpul campaniilor electorale, se bagă sume imense în campanii media, se organizează mitinguri pe stadioane și băi de mulțime, se fac “vizite în teritoriu”. Donațiile pentru politicieni a[le] celor cu bancnote în gușă trebuie să se întoarcă la ei cu efect de bumerang sub formă de funcții sau măcar a câtorva contracte cu statul. Alegerile se câștigă pentru a se crea o armată politică din teracotă, nu pentru cetățean.

În “ligile inferioare” (tije electorale pentru “liga superioară”), practicile au aceeași sorginte, iar coloana vertebrală se îndoaie din tot atâtea locuri. Primarul din Pungești, de exemplu, e dispărut fără urmă de când au început protestele împotriva explorării gazelor de șist. Citesc pe site-ul primăriei că este edil din 2004 până în prezent. Vlasa Mircia e de meserie electrician. La studii e consemnată Școala Tehnică de Maiștri, la limbi străine e gol. Fără să aibă diplome sforăitoare, e licențiat în lipsă de responsabilitate și fentarea încrederii votanților.

Deși par determinați în acțiunea lor, protestatarii se află mai degrabă în zodia confuziei, a fricii de necunoscut. Pun pariu că dl. Mircia a chemat trei interpreți de muzică populară și a aruncat doi saci de carne tocată pe grătare de a sfârâit tot Pungeștiul în timpul campaniei pentru alegerile locale. Chiar dacă nu fac politică de Capitală, manipularea e un limbaj universal, iar politicienii de la sate îi cunosc bine gramatica. Manifestanții din Moldova au acum nevoie de explicații, de dialog, de cel care le poartă voturile, dar care a dovedit că este, pe deplin, demn doar de sila lor.

Propensiunea celor care vor puterea este către minciună. Îți spun ce vrei. Îți fac o listă de proiecte care coincide fix cu lista de nemulțumiri populare, care cuprinde fix toate reproșurile aduse celor care ocupă scaunele la care privesc cu jind.

Citesc o știre despre social-democratul Adrian Solomon. Este deputat. Îmi plimb ochii peste un discurs de-al său din perioada în care Executivul era condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Dezgustător. Redau o mostră suficientă pentru a te face să cauți o pastilă de metoclopramid. “Şi Dumnezeu plouă cu lacrimi, plângând până la urmă soarta care va să vină dacă noi nu vom fi hotărâţi să spunem până la capăt NU gazelor de şist şi tare să ne audă şi Mihai Răzvan Ungureanu, să ne audă şi Băsescu”. Discursul este din 2012.

Un an mai târziu, dar cu o Opoziție mai puțin, dl. Solomon citește bâlbâit după o fițuică argumente pro-gazele de șist. Mai mult, anunță că își retrage semnătura de pe un proiect care interzice fracturarea hidraulică, pentru a iniția unul nou, favorabil aceste proceduri, implementabilă, zice el, doar în anumite condiții. Dl. Solomon este, potrivit CV-ului său, profesor de istorie la un liceu din Bârlad. Învață adolescenți despre personalități istorice, despre oameni de înaltă conduită morală, despre valori.

Textul de față nu este nici pe departe croit să vizeze actuale partide de Opoziție sau de la Putere. Nu caută să ofere lămuriri despre gazele de șist sau alte puncte sensibile de pe agenda publică.

L-am scris pentru că mi-a plăcut istoria în liceu. Materia pe care o predă dl. Solomon.

 

  • Radu Tudor:

Ce parere aveti despre cei 9 parlamentari de Vaslui?

Buzatu, mare fan Chavez, semnatar pro-Chevron…

Presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD) este in acelasi timp :

– cel mai infocat suporter al recent decedatului Hugo Chavez, dictatorul Venezuelei, campion al antimericanismului pina la ultima sa suflare. Buzatu a fost si la funeraliile lui Chavez, la Caracas

– cel care a co-semnat explorarea si exploatarea gazelor de sist in Vaslui in beneficiul uriasului american Chevron, in ciuda protestelor masive ale oamenilor din judetul sau

Curat-murdar, nu-i asa?

 

p


Categorii

Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, DINU C. GIURESCU, Gazele de sist, PUNGESTI, Revolte populare, revolutii, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

31 Commentarii la “DIVERSIUNEA LEGIONARA. Ponta si Basescu, umar la umar pentru CHEVRON, instiga la REPRIMAREA protestelor, agitand spectrul VIOLENTELOR “LEGIONARE” si al AMESTECULUI RUSESC [update]

  1. Faptul ca politicienii nu mai pot acum de “legionari” este o confirmare a importantei acestui fenoment in istoria noastra. Au fost persecutati si omorati de toate guvernele democrate ale Romaniei interbelice, seful lor a fost impuscat miseleste cand era dus sub escorta la inchisoare, s-au revoltat in 1940 si de atunci au fost desfiintati fizic, ca niste paria si ca niste Caini au fost pe acest pamant. Sunt 73 de ani de cand legionarii nu mai sunt, dar iata, inca traiesc si sunt foarte vii daca au ajuns cele mai inalte institutii ale statului roman in 2013 sa se impiedice de ei! Vai de voi, ponta-basescu-antonescu etc! Voi sunteti urmasii Romei? Niste rai si nite fameni. Lumii ii este rusine sa va zica voua oameni!

  2. Daca dati cautare in Youtube dupa ”Gazes de chist” veti vedea ca-n 2011 a fost respinsa o asemenea propunere datorita miscarilor de mase in Québec, si se stie ca aici e un amalgam national, nu exista liant. Si totusi au reusit! S-a reagitat sloganul ” Maitres chez nou” ( Stapani la noi acasa) adica Noi hotaram ce vrem aici si nu politicienii!
    E usor de gasit si ce au respins altii, francezii de pilda, cu argumente stiintifice si explicatii solide!
    Numai la noi puterea apeleaza la argumente de genul: Aceia-s prosti, sunt moldoveni, ce sa vrei de la ei!Vai, numai cand e vorba de americani sunt proteste, saracii americani! Ca sa vezi ce prosti sunt moldovenii! Asa cum si Eminescu era un prost, nu?

    România e pur si simplu ocupata de o parte a cetatenilor ei, care-au pus stapanire pe vietile celor marunti, asta-i adevarul.
    Vor avea soarta tuturor tradatorilor din istorie, dar pariez ca nu stiu prea multa istorie saracii, ca altfel ar medita la asta.

  3. Trebuie sa ne cunoastem mai bine istoria. Mai ales cea recenta, care se prelungeste si astazi. Si in trecut au fost diversiuni. Azi le repeta pt ca-s redusi, pt ca sa se arate urmasii cui sunt. Comunistii au dus mult mai departe carlismul, cei de azi vor sa impinga socialismul pe culmi nebanuite. Cu acelasi dusman: legionarii, poporul, credinta, Romania.
    E nevoie maxima de schimbare, ce n-au reusit “legionarii”, anume sa scoata in frunte oameni din popor, nu iude, ci aparatori ai poporului. Si se vede ca poporul n-a murit. Trebuie sa se manifeste cu propriile arme, cu rabdare, cinste, credinta, lipsa de compromis. Armele pe care le pune legea la indemana sunt firave si interpretabile. Spargi un geam de masina al unui netot, esti anarhist, vin jandarmii, politia. Nu prea este loc de discutie pt ca nu ni se acorda. Trebuie vorbit pe limba lor, fara negocieri: proteste totale. Sunt prea multe lucruri de indreptat ca sa fie lasate asa: de la sistemul de sanatate pana la exploatari paguboase.

  4. Amuzant in postromânism e ca si pentru presedintele Iliescu numai legionarii, nu si bolsevicii, se pricepeau la violenta politica!

  5. Un prost arunca o piatra in balta si o suta de destepti n-o pot scoate.Cei ce “conduc”tara,maine cine stie pe unde or fi ,cu buzunarele pline si cu imunitatea asigurata(sefii de stat).Ca ceilalti,cu bani,isi vor asigura si ei spatele,indiferent de “greselile” facute,iar noi ramanem cu ponoasele.Maine,poimane parca-i vezi prin administratia Chevron,cu cetatenie americana.Sa ne fereasca Dumnezeu.DOAMNE AJUTA.

  6. La amiaza l’am auzit pe Ponta spunand rautatea aia cu o mie de oameni.
    Instantaneu mi’am amintit informatia ca Regele a semnat urgent un “act” ca sa salveze o alta mie de oameni, in ’47…

  7. Pingback: In atentia SRI si a premierului Ponta: ANARHISTO-EXTREMISTII LEGIONARI AU IMPANZIT INTREAGA LUME CU PROTESTELE ANTI-FRACTURARE HIDRAULICA/ Adunareanti-fracking si la SILISTEA-PUNGESTI [video+foto]/ Protestul MOTILOR de la CAMPENI caracterizat de Ponta dre
  8. Pregătește guvernul o intrare in forță mîine în Piața Universității ?

    Povestea de la CLUB A a creat un avantaj ptr autorități, le-a dat un atu. Ele pot să acuze protestatarii antiRMGC de folosirea violenței. Ieri Ponta a revenit cu teza sa favorită. “Vreau să daţi un semnal foarte clar de respectare a legii. Există o linie roşie peste care nu accept să se treacă. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat…E vorba de faptul că nu ne întoarcem la anii ’30, când îşi făceau legionarii de cap pe străzile Bucureştiului. Cit timp protestele sunt paşnice, jandarmii au procedat foarte bine…Aveţi din partea mea mandat foarte clar de intervenţie conform legii”. Subliniez numai una dintre contradictii. Dacă e lege, de ce trebuie mandatul premierului pentru a o aplica ? Apoi trebuie să îi spun că nu știe istorie. Cine i-a spus că în anii 30 legionarii iși făceau de cap pe străzile Bucureștiului ?
    (…)
    Ce rezultă de aici!? Se pregătește o ripostă în forță a jadarmilor mîine în Piața Universității ? Vom auzi iar fantasmagoria cu ”riposta dată de forțele de ordine împotriva unor elemente legionare și neofasciste care tulbură ordinea publică și blochează bulevardele din centrul Capitalei ? ” Vom vedea iar niște televiziuni dedîndu-se la provocări cum a făcut TVR în iunie 1990? Vom vedea iar agenți ai serviciilor secrete camuflați în jurnaliști și comentatori politici cum trimit mesaje și justifică violența jandarmilor prin rațiuni de stat!? Am mai văzut așa ceva, nu ar fi prima dată. Eu sper totuși că nu se va întîmpla nimic grav. Sper că autoritățile nu doresc să escaldeze conflictul, că vor reveni la rațiune după fierbințeala asta neofascistă și legionară de care au fost brusc cuprinse din cauza panicii și a fricii. Calm, domnilor!

    http://www.stelian-tanase.ro/legionari-si-neofascisti-un-alibi-in-piata-universitatii/

  9. Pingback: “Pregateste guvernul o intrare in forta in Piata Universitatii?” - Recomandari
  10. Pingback: “INDEPENDENTA ENERGETICA” NU E DECAT INROBIREA TOTALA. Cum sunt tamaiati Traian Basescu si Victor Ponta de aceleasi “THINK-TANKURI” NEOLIBERALE pentru ca au dat tara pe mana CORPORATIILOR - Recomandari
  11. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  12. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  13. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  14. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre OTRAVIREA PAMANTULUI si INCEPUTUL TREZIRII LA REALITATE A OAMENILOR INSELATI DE POLITICIENI: “Alegem sa suferim pentru adevar decat sa tradam pentru cativa banuti” -
  15. Pingback: Natiunea cenzurata/ TALIBĂSISMUL SAU PRETENTIA ALINIERII BISERICII LA IMPERATIVELE ”STRATEGICE” ALE FRACKINGULUI - Recomandari
  16. Pingback: Dezvaluire trista de la Andrei Plesu: DANIEL BARBU, fostul ministru al culturii, SE LEPADASE DE ORTODOXIE (asumata ca practicant) PENTRU CATOLICISM. Apoi s-a lepadat si de caracter… - Recomandari
  17. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  18. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  19. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  20. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  21. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  22. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  23. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  24. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  25. Pingback: Previziuni, analize, naratiuni. RISC RIDICAT de izbucnire a unor TENSIUNI SOCIALE in Romania. REVOLTELE ESTULUI: Cum sunt “lecturate” mediatic PROTESTELE ANULUI 2013? De ce mass-media mainstream cere “LIDERI SI PROGRAM” pentru noua
  26. Pingback: Premierul Ponta vorbeste despre “EXPERIMENTELE” PROTESTELOR din 2013 si lauda JANDARMERIA/ Brasovul isi ridica BIG BROTHER cu camere video - Recomandari
  27. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE A “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare