update – (VIDEO) – REVOLTA la PUNGESTI (Vaslui): satenii se opun angajatilor CHEVRON care vor sa instaleze PRIMA SONDA DE EXPLORARE/ Protopopul Vasile Lăiu: DE ZIUA MOLDOVEI S-A INFIPT UN CUTIT IN INIMA MOLDOVENILOR!

14-10-2013 10 minute Sublinieri


Aproximativ 150 de localnici din Siliştea au protestat, pe toată durata zilei de luni, în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist. Protopopul Bârladului, părintele Vasile Laiu, a declarat la REALITATEA TV că de “ziua Moldovei”, şi anume Sfânta Cuvioasa Parascheva, din punct de vedere spiritual, “s-a înfipt un cuţit în inima moldovenilor”.

Aproximativ 150 de localnici din Siliştea au protestat, pe toată durata zilei de luni, în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist. Protopopul Bârladului, părintele Vasile Laiu, a declarat la REALITATEA TV că de “ziua Moldovei”, şi anume Sfânta Cuvioasa Parascheva, din punct de vedere spiritual, “s-a înfipt un cuţit în inima moldovenilor”.

“S-a înfipt un cuţit în inima moldovenilor. A fost adusă prima sondă de explorare gaze de şist, oficial, pentru că se mai fac exploatări şi neoficial. De dimineaţă localnicii au aflat de posibila venire a utilajelor, au găsit nişte paznici în acel loc. Nu există aparatură de explorare. E vorba de fracturare hidraulică, avem pliantul de prezentare a firmei Chevron, a spus părintele Vasile Laiu la REALITATEA TV.

  • Vrn: 

A ÎNCEPUT REVOLUTIA | Video | Foto

Barierã vie în fata utilajelor Chevron!

REZISTENTÃ La mai putin de douã sãptãmâni dupã ce Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a acordat autorizatia de construire pentru lucrãri de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Silistea 1A, comuna Pungesti, lucrãtorii companiei s-au si înfiinatat pentru jalonarea terenului si pregãtirea acestuia pentru aparitia utilajelor. Locuitorii din Silistea si Armãsoaia au reactionat imediat, sute de oameni protestând pasnic, chiar în dreptul perimetrului, împotriva acestui tip de lucrãri. Mai mult decât atât, oamenii sunt hotãrâti sã facã de pazã, inclusiv peste noapte, activisti anti-Chevron veniti de la Iasi instalându-si chiar si corturi în fata perimetrului.

La auzul vestii cã specialistii Chevron si cei ai firmei subcontractante, Dafora, dar si agentii de pazã angajati pentru supravegherea perimetrului si-au fãcut aparitia pe terenurile vizate, aflate la doar câteva sute de metri de gospodãriile lor, locuitorii din Silistea si Armãsoaia, comuna Pungesti, au iesit în stradã pentru a protesta împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe teritoriul comunei. Câteva sute de oameni, la care s-au adãugat activisti veniti de la Bârlad, au protestat pasnic ore în sir pe drumul judetean, timp în care specialistii companiei si-au vãzut de treabã, jalonând terenul.

Principala victorie a protestatarilor, pe lângã faptul cã si-au arãtat unitatea împotriva fracking-ului, a fost aceea cã au întârziat aparitia utilajelor trimise pentru a pregãti instalarea sondelor Chevron. Cei peste 300 de contestatari, la care se vor adãuga activisti din Bârlad, Iasi, Galati, sau alte zone ale tãrii, au declarat la unison cã nu vor permite începerea lucrãrilor de foraj în comuna lor, chiar dacã va fi nevoie sã vegheze zi si noapte. În tot acest timp, lucrãtorii Chevron, inclusiv purtãtorul de cuvânt al companiei, Rãzvan Mitroi, specialistii firmei Dafora, care a subcontractat lucrãrile de foraj, sau cei ai societãtii de constructii MIF din Târgu Mures, care ar fi trebuit sã înceapã deja constructia cãii de acces cãtre perimetrul pe care va fi amplasat viitoarea sondã, si-au vãzut nestingheriti de treabã, jalonând terenul, ulterior, pãrãsind locatia. O primã victorie înregistratã de localnicii din Silistea a fost faptul cã utilajele firmei muresene care ar fi trebuit sã înceapã amenajarea perimetrului au fost oprite din drum, unul dintre oficialii companiei dând ordin telefonic pentru oprirea pe traseu a utilajelor, inclusiv a macaralei, pânã “se va rezolva situatia de aici”.

Speriati de protestele localnicilor, oficialii Chevron au cerut atât protectia politiei, cât si a jandarmeriei, care a deplasat în zonã forte importante, în frunte cu comandantul IJJ Vaslui, Paul Smântânã. Chiar dacã, în afara fortelor de ordine “oficiale”, au mai fost prezenti si lucrãtori ai firmei de pazã SSG Bucuresti, inclusiv un numãr de zece angajati ai firmei de pazã selectati din Pungesti, nu au fost înregistrate niciun fel de violente, locuitorii din zonã mãrginindu-se la a-i huidui pe cei prezenti si a cere anularea lucrãrilor programate în zonã. Nemultumirile locuitorilor din comunã s-au îndreptat spre Chevron, dar în special spre primarul comunei, Mircia Vlasã, si conducerea CJ Vaslui, care, dupã ce anul trecut s-au declarat împotriva exporãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, acum sunt sustinãtori pe fatã ai acestui lucru, primul punându-si la dispozitia “americanilor” de la Chevron terenul de peste 2,5 ha din zonã, iar Dumitru Buzatu acordând, foarte repede, autorizatiile necesare începerii lucrãrilor. Nemultumirea cea mai mare adresatã primarului Valsã era faptul cã acesta nu doreste sã stea de vorbã cu oamenii în legãturã cu acest subiect, si atunci când o face, are un ton zelemitor. Chiar si ieri, primarul, aflând de faptul cã locuitorii din Silistea si Armãsoaia se mobilizeazã pentru a lua pozitie împotriva Chevron, a dispãrut de la primãrie, plecând initial cu un microbuz scolar, ulterior vehiculul revenind fãrã primar, tocmai pentru cã manifestantii ar fi dorit sã-i cearã acestuia socotealã. Au fost chiar si voci din multime care ar fi vrut ca manifestantii sã se deplaseze la locuinta primarului, pentru a purta un “dialog”. O altã tintã a protestelor locuitorilor din Silistea au reprezentat-o paznicii angajati de firma SSG din rândul locuitorilor din comunã pentru a pãzi locatia. “Trãdãtorii”, “Nesimtitii”, “Hotii”, sunt doar unele dintre apelativele cu care au fost categorisiti cei zece paznici. Culmea este cã, conform unor surse, salariul “câinilor de pazã ai Chevron” selectati dintre oamenii din comunã este de doar 4 lei/orã, în conditiile în care ziua de muncã la câmp este plãtitã cu 40 lei! Pentru a fi siguri cã utilajele nu vor ajunge în perimetrul concesionat de Chevron, oamenii s-au decis sã facã de pazã, cu rândul, întreaga noapte, fiind sprijiniti si de activisti veniti de la Iasi sau Bârlad, care si-au instalat corturile pe tãpsanul din fata perimetrului concesionat de Chevron.

VOCEA POPORULUI

Constantin Toma: “Am stupinã ecologicã. Ce voi face dacã începe explorarea?”

Constantin Toma si-a vãzut visul cu ochii: are o stupinã cu 200 de familii de albine, la Gârceni, obtinând chiar si certificat de produse ecologice, totul prin efortul sãu, fãrã a cere niciun fel de subventie sau ajutor de la stat. Acum, datã fiind aparitia în zonã a sondelor, îsi simte afacerea amenintatã: “Nu am primit nicio subventie, tot ceea ce am realizat a fost prin munca si banii mei. Ce o sã mã fac cu productia, în conditiile în care a apãrut Chevronul, abia am obtinut certificatele ecologice… Voi fi distrus, pentru cã nimeni nu se intereseazã de soarta noastrã, aprobãrile se dau cum se dau, iar noi vom suferi. Si nu e vorba doar de albine, este vorba de viata noastrã, care, în mod sigur, va fi afectatã, poate nu acum, dar cât de curând”.

” Ne-au luat tot, a rãmas sã ne ia doar viata!

“Eu am o vârstã, am trecut prin multe greutãti, dar asa greutate n-am vãzut… Ce vor sã ne mai facã, sã ne ia totul, si pãmântul, si aerul, si apa… Vor sã ne omoare, pentru cã de asta au venit (cei de la Chevron, n. red.), sã ne ia tot, chiar si sãrãcia si viata… a declarat Munteanu Gheorghe, în vârstã de 80 de ani

“Am vrut locuri de muncã pentru tineri, nu gaze!”

Sã vinã primarul, sã stea de vorbã cu noi, cã de asta l-am votat, sã facã locuri de muncã la tineri, asa cum a promis, nu sã ne dea gaze de sist sã ne omoare. Am 300 de lei pensie de handicap, cã sunt nevãzãtoare, dar nouã, celor în nevoie, nu ne-a dat niciodatã nimic, nici ajutoare, nici bani, si nici vreo vorbã bunã. Acum, pe pãmântul pe care-l are, vin ãstia cu gazele, sã ne ia ce ne-a mai rãmas din sãrãcie, adicã viata”, era supãratã Coromelcea Mariana, în vârstã de 57 ani.

“Unde-i Buzatu, sã ne cearã iar voturile?”

“În campanie, au venit sã ne cearã voturile… Unde-i Buzatu, unde-i primarul Vlasã, cei care au jurat cu mâna pe Biblie cã nu vor permite sã vinã Chevronul în judet? Acum un an, ne-au cersit votul, iar acum fac afaceri aici! Sã vinã în fata noastrã, sã ne explice, sã vadã opinia cetãtenilor si sã ne sustinã, nu sã dea aprobãri si dupã aceea sã fugã!”, era revoltatã Livia Iosub.

“Unde-i primarul, unde-s sefii de la consiliu, unde-s parlamentarii?

“Acum un an, toti, de la primar la sefii de la judet, spuneau cã sunt împotriva gazelor de sist. Acum au întors-o si sunt cei mai mari sustinãtori. Dar ei pleacã si ne lasã sã murim, cã stim ce este la Galati, stim ce este în alte tãri. Sã vinã si acum în fata lumii sã dea rãspunsuri, nu sã se ascundã în fundul curtii sau dupã bodyguarzi! Eu cred cã totul e dupã parale, de la noi nu au ce lua, de la americani da, chiar dacã noi vom avea de suferit!”, era de pãrere Coromelcea Vasile.

“Soica Vasile – noi vrem sã putem trãi!”

“Vrem sã ne trãim linistiti bãtrânetile, iar tinerii sã aibã si ei de unde începe. Dar se pare cã unii nu ne vor aici, de asta plãnuiesc sã ne otrãveascã apa, pãmânturile si viata. Sã ne lase în sãrãcia noastrã si sã plece la ei acolo, ca sã putem trãi linistiti!”, ar vrea Vasile Soica, din Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, România

“Iorga Gheorghe – Primarul, primul vinovat!”

“La alegeri, ne-a cerut votul si a promis cã ne face drumuri, scoalã, cãmin cultural, de toate. În loc, ne-a adus gaze de sist, si otravã… Si totul chiar pe pãmântul lui, pe care l-a vândut americanilor… Pãmânt pe care doar el stie cum l-a obtinut, doar pentru a obtine bani nemunciti de pe el… Cât îi mai rabdã pãmântul pe unii, de nu-i mai saturã de averi si de bani?”, se întreba Gheorghe Iorga.

“Primarul sã vinã în fata noastrã!

“Eu cred cã principalul vinovat este primarul Mircia Vlasã, care, fãrã a tine cont de pãrerea si temerile noastre, a fãcut ce i-au cerut sefii de la judet. Cum se explicã faptul cã chiar pe terenul lui, pe care doar el stie cum si l-a atribuit, va fi sonda care ne va schimba destinele tuturor celor din comunã. Crede cineva cã vom avea prosperitate? Nu, vom avea parte doar de probleme, asa cum au fost în Galati, cutremure în fiecare zi, si, în plus, poluare. Primarului nu-i pasã, când vor fi toate acestea, el va pleca, lãsându-ne pe noi sã trãim cu gazele la poartã! Mãcar sã aibã curajul sã stea de vorbã cu noi, sã iasã în fata noastrã, si sã ne explice ce crede el”, era de pãrere Mariana Morosanu.

“Un consilier anti-Chevron”

“Încã de la început, atunci când Vlasã si Buzatu se bãteau cu pumnul în piept si jurau pe Biblie cã nu vor fi exploatate gaze de sist în judet, am fost scepticã si am început sã le explic oamenilor pericolul la care ne expunem. Timpul mi-a dat dreptate, din contestatari dinaintea alegerilor, Buzatu si primarul Vlasã au ajuns sustinãtori ai Chevron. Ultimul ar avea de câstigat în mod direct, pentru cã pe terenul lui vor fi amplasate sondele… Dar pe noi, oamenii din comuna Pungesti si nu numai, cui ne lasã, pentru cã noi vom fi cei care vom suporta efectele exploatãrii gazelor de sist, noi si copiii nostri. De aceea, voi sustine pânã la capãt ideea cã toti oamenii din comunã trebuie sã fie uniti si sã nu permitã nimãnui sã ne otrãveascã vietile, în mod special celor de la Chevron. Acestia nu vor decât profitul si nu le pasã cã în urma lor rãmâne o întreagã comunitate care vor trage, multi ani de acum încolo ponoasele”, era de pãrere Monica Focsa, consilier local PPDD din comuna Pungesti.

Buzatu salveazã situatia cu un drept la replicã

DREPT LA REPLICÃ

Consiliul Judetean Vaslui, prin reprezentant legal presedinte – Dumitru Buzatu, respinge acuzatiile din articolul “Chevron nu are aprobare, dar are teren !”, publicat în cotidianul “Vremea nouã” si pe site-ul www.vrn.ro, în data de marti, 8 octombrie 2013, sub semnãtura domnului Marian Mocanu si sesizeazã greselile de informare si documentare, informatiile neconforme cu realitatea pe care articolul citat le contine.

Din titlu si din întreg continutul articolului sus-amintit rezultã în mod eronat faptul cã nu s-au respectat prevederile legale în materie la emiterea autorizatiei de construire nr. 57/02.10.2013 cãtre SC Chevron România Exploration and Production SRL Bucuresti.

Pentru rectificarea informatiilor gresite pe care articolul mentionat le contine, facem urmãtoarele precizãri:

1. În primul rând, emitent al autorizatiei de construire potrivit art. 4, alin (1), lit. a), pct 2 din Legea nr 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de constructii, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, nu este, asa cum eronat sustineti în articolul sus-mentionat, Consiliul Judetean Vaslui, ci presedintele consiliului judetean.

2. Referitor la faptul cã autorizatia de construire care face obiectul articolului sus-mentionat a fost emisã cu nerespectarea prevederilor legale privind existenta titlului asupra terenului, precizãm faptul cã potrivit art. 7, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de constructii, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, solicitantul trebuie sã facã dovada în copie legalizatã a titlului asupra terenului. Totodatã în anexa nr. 2 la legea sus-invocatã, sunt definiti termenii de specialitate utilizati în cuprinsul legii. Referindu-ne la terenul care conferã titularului dreptul de a obtine, potrivit legii, din partea autoritãtii competente autorizatia de construire, legiutorul face trimitere la dreptul real principal: drept de proprietate, uz, uzufruct, superficie, servitute.

În spetã, pentru suprafata de teren pe care s-a solicitat amplasamentul existã documentele prevãzute de textele de lege anterior invocate, încheiate în formã autenticã si prezentate în copie legalizatã, precum si extrase de carte funciarã.

3. Cu privire la afirmatia privind inexistenta la documentatia necesarã eliberãrii autorizatiei, a dovezii privind scoaterea terenului din circuitul agricol, arãtãm faptul cã aceasta este necorespunzãtoare adevãrului. Prin Ordinul nr. 12/18.09.2013 emis de Directia Agricolã Judeteanã Vaslui s-a aprobat scoaterea definitivã din circuitul agricol a terenului care face obiectul amplasamentului.

Presedinte, Dumitru Buzatu

Comentarii

Dreptul la replicã cerut de conducerea CJ Vaslui cu privire la articolul publicat sãptãmâna trecutã meritã câteva comentarii. Cu privire la primul punct, chiar dacã semnãtura pe autorizatia de construire este cea a presedintelui CJ, Dumitru Buzatu, documentul reprezintã acceptul institutiei pentru începerea unei lucrãri pe teritoriul judetului. În caz contrar, ar însemna cã presedintele Dumitru Buzatu, emitent al hotãrârii, are autoritatea de a decide de unul singur asupra problemelor majore ale judetului Vaslui, lucru care ar avea implicatii mult mai grave. În ceea ce priveste faptul cã executantul lucrãrilor de constructii, conform legii, care într-adevãr nu este SC Chevron România Exploration and Production SRL Bucuresti, ci o altã societate, Dafora SA, ar fi fãcut dovada în copie legalizatã a titlului asupra terenului, asa cum este definit în legea 50/1991, în documentarea materialului apãrut în cotidianul Vremea Nouã au fost luate declaratiile proprietarilor terenurilor care fac obiectul autorizatiei de construire acordatã de presedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, persoane care, la unison, au declarat acelasi lucru, cã nu au încheiat vreun contract de închiriere sau concesiune în favoarea SC Chevron România Exploration and Production SRL Bucuresti. În conditiile în care respectivele persoane, Mircia Vlase, Popescu Elena si reprezentantul mãnãstirii Mãlinesti, persoane cu care s-a luat legãtura, au declarat fapte ireale, este rãspunderea lor. Conform unor surse, în contractele încheiate cu SC Chevron România Exploration and Production SRL Bucuresti, ar exista o clauzã conform cãreia orice declaratie fãcutã de cãtre beneficiari fãrã a avea acceptul societãtii ar duce la o penalizare financiarã în valoare de 5000 lei. Astfel cã… În ultimul rând, nu negãm posibilitatea ca terenul pe care vor fi amplasate sondele de explorare a zãcãmântului de gaze de sist din perimetrul Silistea sã fi fost scos din circuitul agricol conform unui ordin emis în luna septembrie 2013 de cãtre DAJ Vaslui, dar, asa cum rezultã din articolul mai sus mentionat, dat fiind cã proprietarii terenurilor în cauzã au negat vehement existenta vreunui contract de închiriere sau concesiune cãtre Chevron, era logic faptul cã, fãrã acordul proprietarilor de drept, aceste suprafete nu puteau fi scoase din circuitul agricol. Cu acest prilej, recunoastem o gresealã din articolul mai sus mentionat, faptul cã distanta de la perimetrul vizat de Chevron pentru explorarea si, poate, ulterior, exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice nu este de 1 km pânã la localitãtile cele mai apropiate, ci de 950 m pânã la marginea satului Pungesti, si de doar 650 m pânã la prima locuintã din Silistea!

AU VENIT SÃ INSTALEZE SONDA: Revolutie la Pungesti! | FOTO

Chevron s-a pus pe treabã la Pungesti. Dis de dimineatã, lucrãtori ai companiilor implicate, Chevron, Dafora, MIF SA Târgu Mures, firma care va executa lucrãrile de infrastructurã, ori SGG, firma de pazã, au fost prezenti pe perimetrul de la Silistea, acolo unde vor fi amplasate primele sonde de explorare a gazelor de sist.

Imediat, sãtenii din Silistea si Armãsoaia au sãrit pentru a protesta împotriva acestei initiative, în scurt timp stârngându-se peste 300 de persoane care protestau împotriva exploatãrii gazelor de sist la ei în comunã. Ulterior, acestora li s-au alãturat protestatari din Bârlad, Iasi sau Galati, care nu sunt de acord cu metoda fractionãrii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist.

În timp ce sute de persoane protestau, chiar în dreptul perimetrului împotriva deciziei luate de guvernanti, de a permite explorarea gazelor de sist, reprezentantii si lucrãtorii companiilor implicate în aceastã operatiune, si-au vãzut linistiti de treabã. În tot acest timp, utilajele erau în pozitia de asteptare, undeva la marginea judetului, pregãtite pentru a intra în actiune odatã cu plecarea protestatarilor.

Nota noastra:

Din cate se intelege din discutia de pe Realitatea TV (Video), de fapt asistam nu la explorarea propriu-zisa, ci la o mostra de exploatare in toata regula. Singura diferenta ar fi, in acest sens, scara operatiunilor, insa, in rest, logistica si infrastructura, procedeele, rezultatele, toate acestea sunt aceleasi cu ceea ce se va folosi si in cadrul exploatarilor.

Ne aducem aminte, cu amar, de aceasta propunere (venita, initial, din partea lui utzu) legata de marea sarbatoare a Moldovei, hramul Cuvioasei:

In aceste momente dificile, cand barladenii se vad tradati de alesii locali si de autoritatile centrale, poate e momentul sa se recurga la ajutorul celei care este Aparatoare a Moldovei: Cuvioasa Parascheva. O procesiune cu Sfintele Moaste ale Cuvioasei la Barlad ar avea darul de a mobiliza si de a intari spiritul de rezistenta al oamenilor. Caci la vremi de incercare, la plagi de lacuste sau la seceta, poporul nostru a recurs mereu la ajutorul sfintilor.

Altfel, daca ne punem nadejdea doar in rezistenta civica, si aceea impreuna cu activistii anticrestini si cu destui oportunisti fals ecologisti, s-ar putea sa nu fie deloc de ajuns… Mai ales cand Puterea are de gand sa treaca, la figurat vorbind, cu tancul autoritarismului peste absolut orice impotrivire colectiva, pentru ca… singura ea, Puterea, ingenuncheata in fata Stapanului American, stie “drumul corect”…

Nu doar ca nimeni nu s-a gandit la asa ceva, ci iata ca vedem ca prima sonda instalata de Chevron are loc tocmai de Sfanta Parascheva! 

Pentru un popor crestin, acest semn ar fi insemnat ceva. Cand o cetate din vechime se primejduia tocmai cu prilejul ocrotitorului sau, oare poporul acela, daca mai era crestin, nu cadea cu lacrimi si pocainta inaintea lui Dumnezeu, cerand iertare si intelegand ca ceva s-a pierdut pe drum? 

Dar, se pare, nu e cazul acum, nu e cazul aici. Crestinii si-au vazut de treaba lor la randul Cuvioasei, Ponta-gazificatorul natiei s-a bagat in fata sa culeaga voturi, Rovana Plumb, sustinatoarea agresiva a RMGC si avortului, face sarmale pelerinilor, iar IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, gaseste potrivit sa …le MULTUMEASCA acestor vanzatori lipsiti de constiinta pentru vizita! O fi bine asa?! S-or auzi rugaciunile noastre la Cuvioasa? 


Categorii

Gazele de sist, Opinii, analize, PUNGESTI, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “update – (VIDEO) – REVOLTA la PUNGESTI (Vaslui): satenii se opun angajatilor CHEVRON care vor sa instaleze PRIMA SONDA DE EXPLORARE/ Protopopul Vasile Lăiu: DE ZIUA MOLDOVEI S-A INFIPT UN CUTIT IN INIMA MOLDOVENILOR!

  1. Nu as vrea sa par pesimist, dar cred ca de acum ar trebui sa ne impacam cu ideea ca poporul roman a disparut in mare parte. Au mai ramas cativa romani si aceia “pe cale de disparitie”. In rest doar pretinisi romani, pretinisi ortodocsi, pretinisi democrati, etc.

    De acum poate ar fi bine sa ne gandim la Imparatia Cerurilor.

    Citeam pe un blog, cred ca traistacumerinde se numea, ca azi cu protestele impotriva mineritului de la Rosia Montana ies in strada: liberali, conservatori, atei, crestini, tineret in mare parte dar si batrani … si se striga ca o mana de tarani romani de-a lungul istoriei au tinut imperii la granite si ca “asemenea vom face si noi cei de azi”.

    Dar de fapt, acei tarani stiau ce e munca, aveau principii si valori care nu le vindeau pe o mana de faina, cand porneau la razboi faceau cruce, cand treceau pe langa o biserica faceau cruce. Cei care ies azi in strada nu prea au cum sa se identifice cu acei tarani romani, simpli dar credinciosi, onesti si muncitori.

    Parerea mea ar fi ca: existam doar geografic ca tara, dar ca neam am disparut. Am inceput sa fim decimati incet incet dupa al doilea razboi mondial pana am ajuns unde suntem azi.

    Asa-i cum se spune in articol, nadejdea nu mai trebuie sa avem in rezistenta civica si as completa : in instituii, in autoritati, in justitie, in sistem de asigurari, in orice mecanism lumesc. Azi mai mult ca niciodata trebuie sa ne rasune cuvintele Mantuitorului : “Fara mine, nu puteti face nimic”.

  2. @Stefan
    (…)existam doar geografic ca tara(…)

    Da’ de unde atata existenta?
    De fapt, papusarii lumii o fac pe democratii inca, inca-si joaca rolul de binevoitori, dar cand isi vor arata coltii, România va avea surpriza ca nici geografic nu mai exista pe harta de mult!
    De cand? Din momentul in care bunurile imobile au devenit alienabile catre straini.
    Cand eram in scoala, pâna prin 92-93 cred, invatam ca bunurile acestea imobile, adica terenuri mai ales, nu pot fi cedate catre straini, catre cei fara cetatenie româna, oric act juridic de acest fel fiind lovit de nulitate.

  3. De ce oare nu se pronunta si BOR pe aceasta tema? Este vorba de dreptul oamenilor la viata, si ei fac parte tot din Biserica.

  4. E halucinant totusi cum unei companii private (nu de stat) i se da dreptul sa intre peste proprietatea unor oameni, nu se incalca articolul din Constitutie referitor la protejarea dreptului de proprietate privata? Chiar daca nu s-a aprobat legea referitoare la exproprierile gen Rosia Montana, lucrurile se petrec ca si cum ar fi intrat deja in vigoare, caci daca se vor gasi gaze (si se vor gasi) atunci compania va avea drept asupra acelui teren pe toata perioada exploatarii cel putin (si oricum nu va mai conta dupa, caci terenul va deveni infertil sau otravit). Deci orice firma privata avand obiect de activitate explorarea/exploatarea unor resurse (care poate fi chiar si o firma de apartament, cum se intampla la noi) ar putea expropria pe oricine dupa bunul plac. Pe langa asta, exploatarile atenteaza direct la viata oamenilor, distrug definitiv pamantul si agricultura, si deci sanatatea noastra. Iar Ministerul Mediului ar trebui sa isi inceteze activitatea, pentru ca nu isi mai are rostul, atat timp cat aproba si promoveaza proiecte catastrofale pentru mediu, pentru ce sa mai fie platiti, ca sa apere ce???

  5. Si culmea, dupa ce a luat decizii care pun in pericol soarta Moldovei si a locuitorilor ei (si nu numai), s-a dus sa se inchine la protectoarea Moldovei… Asta da tupeu.

  6. *de Ponta vorbeam

  7. Pingback: EXPLOZII LA PUTNA. Unde a ajuns nebunia EXPLOATARILOR dupa GAZELE DE SIST [video]/ Rezistenta anti-CHEVRON din VASLUI continua [video]. Peste 70 de JANDARMI, mobilizati in zona - Recomandari
  8. Aceste proteste,se vor incheia cu cel mult inceperea exploatarii “ecologice”. Vezi brevet inventie in care se exploateaza cu alte substante “ecologice”.
    Alde “Soros” nu investesc degeaba bani la bursa, atunci cand soarta le este potrivnica. Si, in nici un caz nu se va intampla ceva care sa fie potrivnic proiectelor lor.
    Acolo tot se va incepe exploatarea.

  9. Afara din subiect … Vorbeam de Rosia Montana.

  10. Eu inteleg ca Biserica are nevoie de ajutorul financiar al statului pt construirea catedralei, dar acum trebuie sa aiba coloana vetebrala si sa ceara ferm opirea jafului cae are loc! Biserica trebuie sa aiba curajul de a chema cedinciosii sa lupte impotriva Diavolului. Da aici este mana diavolului- Chevron, Gold Coporation! Prin metodele diabolice folosite -mituirea politicienilor si a ziaristilor, persuasiuni mizerabile, reclame mincinoase etc
    Am vazut la Nasul TV ca si in zona Putna s-au apucat niste australieni sa faca pospectiuni!
    SRI-UL TACE CA DE OBICEI…..

  11. MĂCEL la Pungesti – Au venit utilajele Chevron | VIDEO

    5 hours ago
    MĂCEL la Pungesti – Au venit utilajele Chevron | VIDEO – FOTO
    Anunţ Important şi Trist!
    Chevron vrea sa instaleze sondele cu forta
    Pungeşti-Vaslui, România!

    Este ora 08:00, miercuri 16 Octombrie 2013!
    UPDATE: La ora 14.00 avem primele victime. UN ȚĂRAN din Pungești, SPIRIDON COSTACHE, PE MOARTE ! Trei sunt grav răniți

    http://stareanatiunii.com/macel-la-pungesti-au-venit-utilajele-chevron-video.html

    http://webtv.realitatea.net/live

  12. Pingback: IMBRANCELI CU JANDARMII LA PUNGESTI! Mai multor oameni li s-a facut rau/ LANT UMAN IN FATA BULDOZERELOR CHEVRON - Recomandari
  13. de ce tace BISERICA? suntem singuri?

  14. @dona:

    Biserica nu tace, ba chiar e alaturi de satenii de la Pungesti (lucru vizibil din poze si materiale video, iar pr. Laiu e acum acolo). E drept insa ca unii reprezentanti ai ei (cum ar fi unii episcopi) nu stiu cum sa se ascunda mai grabnic sau sa se faca mai mici in fata guvernantilor (si mai autoritari fata de preotii care se implica in proteste). Insa Biserica, din fericire, nu se reduce la ierarhie.

  15. Numele lui IPS Teofan trebuie scos din nota voastra. Daca politicienii au venit la biserica indiferent ce au in gand, sunt primiti ca atare.

    Doamne ajuta

  16. @ Ina:

    Nu e vorba de primit, e vorba de multumit si laudat. Si tocmai in contextul si in momentul asta. Am scris cu mahnire si iubire indurerata. Inaltul e foarte bine intentionat, e un traitor sincer, dar e mai greu sa fie si pilda de curaj, din pacate. Si asta ne va fi tuturor spre pierzare. Fiindca e un ceas in care e MUSAI sa vorbesti, sa nu taci. Si in orice caz, sa nu lingusesti cezarul care iti vinde si iti impileaza turma. Dar asta este, nu suntem niciunii mai breji, si daca poporul e necredincios, nu i s-au dat nici alti arhierei.

  17. Pingback: (video): GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI,
  18. Pingback: (video): GAZELE DE SIST POT SA DECLANSEZE “REVOLUTIA” LA CARE VISEAZA UNII? GRAV: Rugaciunea “TATAL NOSTRU” huiduita de o parte din manifestantii “ecologisti” din Bucuresti. CIOCNIRI GRATUITE CU JANDARMII, OBSCENITATI,
  19. Pingback: Pr. Vasile Lăiu in fata JANDARMILOR de la PUNGESTI [VIDEO]/ Chevron isi retrage utilajele in a treia zi de rezistenta locala. “CAND DIAVOLUL TE MANGAIE, ITI VREA SUFLETUL” - Recomandari
  20. Pingback: CHEVRON ANUNTA SUSPENDAREA EXPLORARILOR IN PUNGESTI. Pas strategic lateral pentru deblocarea situatiei sau manevra pentru demobilizarea protestatarilor?/ SURPRIZA DE LA PUGESTI sau LECTIA DE DEMNITATE A UNOR TARANI SARACI - Recomandari
  21. Pingback: SEFUL BILDERBERG SE INTALNESTE SI CU PATRIARHUL DANIEL. Se vor face presiuni asupra BOR pentru RMGC si CHEVRON? Se va cumpara tacerea pe tema casatoriilor gay? - Recomandari
  22. Pingback: Parintele Tomozei, preotul batran si luminos de la Pungesti: “FARA DUMNEZEU NU AJUNGEM LA LIMAN. SI PREA MULTI L-AU VANDUT…” - Recomandari
  23. Pingback: “Taranii din Pungesti nu vor decat sa bea apa”. DAR LA EI NU MAI VINE AROGANTUL PREMIER CORPORATIST… /Ilie Serbanescu: TARANII DE LA PUNGESTI ISI APARAU GLIA [video]/ Razboiul lui tanti ZALI din Timis cu PROSPECTIUNILE ABUZIVE ale lui Te
  24. Pingback: “Taranii din Pungesti nu vor decat sa bea apa”. DAR LA EI NU MAI VINE AROGANTUL PREMIER CORPORATIST…/Ilie Serbanescu: TARANII DE LA PUNGESTI ISI APARAU GLIA [video]/ Razboiul lui tanti ZALI din Timis cu PROSPECTIUNILE ABUZIVE ale lui Ten
  25. Pingback: MAI AVEM O ȚARĂ? Ce a ajuns România astăzi? Românii – între FLĂMÂNZI și PUNGEȘTI - Recomandari
  26. Pingback: CHEVRON a inceput (DEZ)INFORMAREA din poarta in poarta la PUNGESTI. Localnica: ”Ne-au spus numai lucruri frumoase, dar nu ne-au convins. VREM SA NE LASE ASA CUM SUNTEM” - Recomandari
  27. Pingback: PUNGESTI: Consiliul local a votat INTERZICEREA exploatarii si explorarii gazelor de sist. PREFECTURA A ANUNTAT DEJA CONTESTAREA DECIZIEI - Recomandari
  28. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE A “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare