(update video): CUTREMURELE DIN SATUL IZVOARELE (GALATI) – Autoritatile si “specialistii” au, suspect, o singura grija: SA PROTEJEZE COMPANIA OMV – PETROM, EXCLUZAND CAUZA FORAJELOR PETROLIERE! Localnicii si vicepresedintele CJ Galati sunt de alta parere. CINE ISI BATE JOC DE NOI?

8-10-2013 8 minute Sublinieri


CE FORAJE SE FAC IN ZONA IZVOARELE? Ascunde ceva OMV Petrom?

Extrase din emisiunea “Realitatea la Raport” cu Andreea Cretulescu (Realitatea TV), de luni, 7 oct. 2013 – despre cauzele cutremurelor din satul Izvoarele, jud. Galati, in legatura cu sondarile si extractiile de petrol (si gaze?) din zona de catre compania OMV-Petrom. – ce tehnologii se folosesc, la ce adancime se foreaza? S-a atins sau nu placa de sisturi cristaline, cine controleaza prospectiunile facute de companiile private? A vandut OMV licenta de explorare companiei Chevron pentru prospectiunile din zona? ; de ce se fac pregatiri militare ca pentru o stare de urgenta in judetul Galati?

– vorbesc: reporterul Radu Tutulan, Mihai Diaconescu (cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului), Paul Iurea (activist de mediu, Asociatia Vama Verde), avocatul Dumitru Badragan, Emil Dragomir, consilierul local al comunei Slobozia-Conachi (jud. Galati), Maricel Petrea, primarul comunei Schela si Nicolae Bacalbasa, presedintele CJ Galati.

  • Realitatea.net:

Cum explică specialiştii cauzele cutremurelor din zona Galaţi

Un număr de peste 200 de seisme, produse în ultimele săptămâni în zona Galaţi au pus pe jar locuitorii din mai multe localităţi din Galaţi care cer o explicaţie pentru faptul că pământul se cutremură chiar şi de două trei ori pe zi. Specialiştii invitaţi în emisiunea REALITATEA LA RAPORT au încercat să aducă explicaţii pentru roiul de cutremure.

Mihai Diaconescu, cercetător INFP, este de părere că reactivarea unei falii ar fi cauza seismelor, însă nu a putut spune cât timp vor mai continua cutremurele.

Localnicii din zonă sunt îngrijoraţi. “Nu aş dori la nimeni să păţească să păţească ce am păţit noi după 23 septembrie. Suntem mutaţi aici de trei luni şi am zis să găsim liniştea. Fiica mea stă de 20 de ani vizavi de mine şi mi-a zis că nu s-a întâmplat niciodată.”, a spus localnica Alexandra Gurău.

Problemele în zona Galaţi au apărut în urmă cu mai mulţi ani, explică EMIL DRAGOMIR consilier comuna Slobozia-Conachi. “Aceste schimbări, alunecări de teren, sunt de şase ani. Noi am plantat salcâm şi nuci şi de atunci nu s-a mai lăsat terenul.”

Primarul din comunca Schela a povestit că în localitatea pe care o administrează, extracţiile de ţiţei se fac de câteva zeci de ani.

“Se extrage ţiţei din 1958. La o mie de metri este o placă de cristal care au încercat să o spargă. Se forează la 800 de metri. Sunt locuitori care au ieşit la pensie de la fosta societate Petrol şi de la ei am aflat că este o placă de cristal şi prin anii 80 au încercat să o spargă, a spus MARICEL PETREA, primar comuna Schela.

Preşedintele CJ Galaţi anunţă că deocamdată în Galaţi nu este stare de urgenţă.

“Ce se întâmplă la Izvoarele este evoluţia unei falii reactivată. Cei de la Fizica Pământului ar trebui să dea un verdict, însă este dificil, deoarece seismologia nu este o ştiinţă exactă. De îndată ce se va ajunge la o concluzie vor sesiza ISU şi noi cei de la Consiliul Judeţean intervenim. Deocamdată nu există o stare de urgenţă în zona Galaţi”, a spus în direct, prin telefon la REALITATEA TV, preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Bacalbaşa.

Vrea Victor Ponta să cutremure şi mai mult Moldova şi Dobrogea cu exploatările gazelor de sist?

Cutremure stranii în Galaţi, întrebări fără răspuns din partea oamenilor de ştiinţă. În aceste condiţii, România încurajează o exploatare a gazelor de şist, la rîndul ei generatoare de cutremure.

Ciprian Domnişoru scrie pentru VOXPUBLICA o analiză a situaţiei stranii în care cu cît cutremurele se înmulţesc cu atît starea de negare a politicienilor noştri e mai încăpăţînată. În Anglia, în SUA (Ocklahoma mai ales) a fost confirmat faptul că explorările gazelor de şist au generat mii de cutremure. În România, nimeni n-are chef să dea răspunsuri sau să analizeze riscurile:

“Compania Chevron a amplasat deja prima sondă de explorare la nici un kilometru de două sate din județul Vaslui. La 70 de kilometri de Galați, în Republica Moldova, compania Canyon Oil and Gas (cumpărată recent de compania irlandeză Aminex PLC) explorează gaze de şist în perimetrul Viktorovka de lângă Cahul, în asociere cu firma moldovenească Valiexchimp S.R.L. (sursa) Compania Petrom a anunțat recent că s-ar putea implica în explorarea gazelor de şist în România deşi OMV a renunțat recent la explorarea gazelor de şist în Austria când autoritățile au impus reguli suplimentare de mediu. (sursa)”

Ce credeţi că va alege Victor Ponta? Siguranţa oamenilor sau profit mare pentru nişte companii?, se mai întreabă Domnişoru:

“Premierul Ponta se pregăteşte de o vizită în SUA luna aceasta. Înainte de a se întâlni cu preşedintele companiei Chevron şi a primi laude pentru retragerea moratoriului asupra exploatării gazelor de şist, Victor Ponta trebuie să pregătească un răspuns pentru români: este dispus să rişte cutremure dese în Moldova şi în Dobrogea şi un cutremur catastrofal în Bucureşti pentru a păstra sprijinul american şi pentru profitul unor companii?”

CITIŢI INTEGRAL TEXTUL PE VOXPUBLICA

***

Cutremurele produse la Galaţi au caracter unic în lume, iar specialiştii au luat legătura cu cercetători din străinătate pentru a afla cauze acestor fenomene, a declarat, marţi, secretarul de stat Tudor Prisecaru, precizând că în zona afectată se instalează noi echipamente de monitorizare.

Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru Cercetare în Ministerul Educaţiei, s-a întâlnit, marţi, la Galaţi, cu prefectul judeţului, Emanoil Bocăneanu, şi cu şeful Inspoactoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, el plecând apoi în satul Izvoarele, pentru verificarea instalaţiilor de monitorizare a seismelor produse în zonă.

Prisecaru a spus că în cursul acestei zile în zona Izvoarele vor mai fi instalate alte două echipamente de monitorizare.

“Ieri (luni – n.r.) am avut o întâlnire cu toţi specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului. Au prezentat nişte date preliminare şi am considerat toţi că este necesară continuarea monitorizării. Astăzi se instalează echipamente suplimentare de monitorizare. Eu mă aflu aici pentru a verifica zonele în care au fost montate aparatele şi dacă ele au fost amplasate în zonele în care am stabilit, pentru că săptămâna aceasta vom avea probabil o altă întâlnire la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi să putem eventual să analizăm datele suplimentare şi poate se va putea trage o concluzie, nu ştim încă”, a declarat secretarul de stat Tudor Prisecaru.

El a mai spus că a fost eliminată complet varianta potrivit căreia seismele repetate ar fi provocate de exploatările petroliere din acea zonă, subliniind că fenomenele au caracter unic în lume şi că s-au stabilit contacte cu specialişti din străinătate.

“Din câte am înţeles de la colegii mei de la toate instituţiile, ceea ce s-a întâmplat aici are un caracter unic. Există contacte cu specialişti din Brazilia, unde s-a mai întâmplat ceva similar, dar nu întru totul la fel, dar şi cu specialişti din alte ţări”, a mai spus Prisecaru.

Secretarul de stat a precizat, totodată, că “fenomenele au mai scăzut în frecvenţă”.

Din 23 septembrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela au avut lor peste 200 de cutremure.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), peste 30 de cutremure au avut magnitudinea peste 2,5 grade pe scara Richter, iar cel mai puternic seism a avut 3,9 grade şi s-a produs în 29 septembrie.

Ultimul cutremur de peste 2,5 grade în Galaţi s-a produs duminică, la ora 5.35 şi a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.

INFP a instalat în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc cutremurele, precum şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.

Totodată, în această perioadă sunt prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, misiunea principală a acestora fiind consilierea populaţiei şi a autorităţilor locale.

Aproximativ 30 de localnici din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, au ieşit în stradă, săptămâna trecută, cerând autorităţilor explicaţii privind cauza cutremurelor. Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la INFP, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 – 14 septembrie în judeţul Galaţi.

Activitatea seismica in zona judetului Galati, unde in ultimele doua saptamani s-au produs peste 200 de cutremure, pare ca s-a linistit. De duminica de la seismul de 5,5 din Vrancea, in Galati nu au mai fost inregistrate cutremure, potrivit datelor de pe pagina de internet a Institutul National de Fizica a Pamantului. 

Expertii care au facut in ultimul timp masuratori la Galati au explicat ca ultimul cutremur de 5,5 pe scara Richter, inregistrat, in noaptea de sambata spre duminica, in zona Vrancea, ar putea avea o influenta in ceea ce priveste descarcarea din energia acumulata in zona Izvoarele, lucru care “ar ajuta la linistirea activitatii seismice”, scrie Mediafax.

Expertii nu au inca o concluzie clara asupra fenomenelor de la Izvoarele si au spus ca nu exclud nicio ipoteza. Ei au declarat ca evenimentele au cauze naturale, adica exista un stres puternic in scoarta terestra si astfel s-a reactivat o falie. Totodata au atras atentia ca fenomenul de la Izvoarele nu poate fi oprit, dar sunt semne ca se afla in regres.

Directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) Mircea Radulian a declarat luni, dupa o sedinta cu specialisti la Magurele ca nu exista elemente care sa indice vreo corelatie intre cutremurul de duminica din Vrancea si cele din Galati, inregistrate zilnic incepand cu 23 septembrie.

Specialisti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) se afla de cinci zile, pe termen nelimitat, in localitatile Slobozia Conachi, Schela si Izvoarele din Galati, pentru consilierea populatiei si a autoritatilor locale.

Trei noi cutremure s-au produs, în această dimineaţă, în comuna gălățeană Izvoarele. Seismele au avut magnitudini cuprinse între 1,5 și 1,9 pe scara Richter.

Nu mai puțin de 222 de cutremure au avut loc în acea zonă, în ultimele două săptămâni. Specialiștii nu au ajuns la nicio concluzie care să îi liniștească pe locuitorii din Izvoarele, ci doar au exclus doar varianta că inundațiile sau exploatările petroliere din zonă sunt cauza seismelor.

Cutremurele din Galaţi au fost tratate cu obişnuită condescendenţă de presa şi autorităţile centrale. S-a plîns prin studiouri cu oamenii de la Izvoarele, Schela, Slobozia Conachi, dar au şi fost luaţi mereu peste picior. Ce superstiţii au, ce ştiu ei despre “falii”. Geologii şi alţi experţi au fost acolo şi au descoperit sau “nici o legătură” sau “posibile legături”. Din toată schema asta a lipsit mereu un pion: statul ca reglementator şi ca posesor al uneltelor de control.

Am avut revelaţia ascultînd aseară la Realitatea un primar din zonă (din Schela). Omul spunea, pe scurt: sîntem mulţi aici care am lucrat sau ne-am pensionat de la Petrom (după privatizare mulţi au fost daţi afară sau pensionaţi anticipat), ştim care-i treaba cu forarea, nu fabulăm, vrem răspunsuri. Lor li s-au alăturat zilele astea şi unele autorităţi locale care au acuzat făţiş că e vorba de un tip de exploatare care a încălcat regulile şi a provocat cutremure (vezi declaraţiile vicepreşedintelui CJ Galaţi).

Acelaşi primar a spus că a văzut acolo lucrînd şi o altă companie, Prospecţiuni SA, şi că şi în legătură cu activitatea ei aşteaptă lămuriri. Prospecţiuni SA e iarăşi o amintire a felului total stupid în care s-au făcut privatizările. O companie cu monopol, singura care face prospecţiuni geologice pentru foraj i-a fost vîndută în 2000 celebrului Ovidiu Tender. Iar Tender prospectează, ce să facă. Doar nu s-o controla pe sine însuşi dacă face cum şi ce trebuie. Prospecţiuni SA au mai dat năvală şi prin alte părţi ale ţării şi şi-au văzut de treabă neîncurcaţi de nimeni.

Dincolo de poveşti cu inundaţii, superstiţii, oamenii aceia au adresat Guvernului întrebări foarte clare. Se fac forările şi prospecţiunile după standarde legale? Dar statul român, atît cît n-a rămas vîndut, nu are posibilitatea să mai răspundă la astfel de întrebări simple.

Le răspunde în schimb Petrom, cu un tupeu incredibil:

Petrom nu are operaţiuni în vecinătatea comunei Izvoarele. Cele mai apropiate operaţiuni se desfăşoară la peste doi kilometri distanţă. Menţionăm că acestea sunt numai operaţiuni convenţionale de producţie, care se derulează cu respectarea legislaţiei şi standardelor specifice. Aceste activităţi se derulează fără întrerupere de peste 50 de ani”

Sensul “vecinătăţii” este jonglat antologic în acest comunicat.

Ce să mai spunem altceva decît că statul minimal se cutremură mai tare, aşa e mersul.

Notă: Menţionez că am adresat aceste întrebări oficial Ministerului Economiei şi Industriilor şi aştept un răspuns de la ANRM. Sper să nu rămîn ca de obicei doar cu alarma trasă şi atît. Cum îmi va fi difuzat îl voi publica.

Consiliul Judeţean Galaţi a găsit vinovatul pentru producerea cutremurelor în lanţ din județ: exploatările petroliere din apropierea localităţii Izvoarele, care ar fi dus la apariţia mişcărilor telurice din ultimele zile. O teorie respinsă însă vehement de compania petrolieră, care susţine că operaţiunile de exploatare din zonă se fac de 50 de ani şi respectă toate normele legale. În ultimele 10 zile, în judeţul Galaţi au avut loc 14 cutremure.

Localnicii din Izvoarele privesc neputincioşi cum locuinţele se deteriorează pe zi ce trece. Structurile de rezistenţă, afectate deja de inundaţii, sunt acum puse la pâmânt de cutremurele în lanţ. În unele case a căzut deja tencuiala, iar oamenii se tem că pereţii se vor dărâma peste ei.

Domnul Simion a lucrat în domeniul petrolier şi este convins că lucrările de la exploatările petroliere din apropierea localităţii sunt de vină pentru cutremurele din ultimele zile.

„Când se fora o sondă se mergea până la 800-1000 de metri. Şi dădea de un calcar acolo la adâncimea aia şi nu putea să străpungă cu sapele astea, şi dădea cu sape cu role. Şi acuma. Am înţeles că bagă trotil şi detonează ca să poată să treacă”, spune Simion Mocanu, un localnic din Izvoarele.

De aceeaşi părere sunt şi autorităţile locale.

„Din cauza exploatărilor petroliere, salina care s-a introdus în pământ, cavernele care au rămas, au fost acum completate de apă în urma acelor inundaţii şi se produc acum mişcări subterane”, a declarat Cornel Hamza, vicepreședintele Consiliul Județean Galați.

Compania petrolieră respinge însă toate acuzaţiile.

„Petrom nu are operaţiuni în vecinătatea comunei Izvoarele. Cele mai apropiate operaţiuni se desfăşoară la peste doi kilometri distanţă. Menţionăm că acestea sunt numai operaţiuni convenţionale de producţie, care se derulează cu respectarea legislaţiei şi standardelor specifice. Aceste activităţi se derulează fără întrerupere de peste 50 de ani”, se arată într-un comunicat al companiei Petrom.

În zonă au fost montate deja mai multe sisteme de monitorizare a mişcărilor telurice. De lunea trecută, în Galaţi au avut loc 14 cutremure, cel mai mare de 3,6 grade. Ultimul seism a avut loc marți seară.

Nota noastra:

Tocmai insistenta specialistilor si autoritatilor in a elimina orice ipoteza legata de posibila cauzare a cutremurelor de forajele dupa petrol din apropiere trezeste cele mai mari suspiciuni. In conditii recunoscute oficial de incertitudine, NU AI CUM SA ELIMINI VREO IPOTEZA, tocmai pentru ca iti lipseste pana si aceasta certitudine – a eliminarii unor ipoteze de lucru. 

Impinsi de la spate de companii petroliere, seismologii se fac de rusine (ca si cu anuntul grabit legat de “linistirea” zonei din Izvoarele, urmat la scurt timp de reluarea activitatii seismice) procedand total nestiintific prin avansarea unor teorii fanteziste in loc de explicatii si situandu-se in deplina contradictie:

Expertii nu au inca o concluzie clara asupra fenomenelor de la Izvoarele si au spus ca nu exclud nicio ipoteza. Ei au declarat ca evenimentele au cauze naturale, adica exista un stres puternic in scoarta terestra si astfel s-a reactivat o falie.

Deci nu exclud nicio ipoteza, cu exceptia celei care ia in discutie forajul dupa petrol, si ar exista, de fapt, una singura valida, cea legata de reactivarea unei falii (fara a explica insa de ce s-ar reactiva o falie).

Oare nu era mai bine pentru propria lor credibilitate sa afirme ca in acest moment nu se poate sustine cu certitudine nimic (deci nici o corelatie stransa intre foraj si cutremure) decat sa calce in strachini si sa-si puna mana-n cap eliminand tocmai aceasta ipoteza din discutie? E ceva ce nu are cum sa nu dea de banuit si sa nu sugereze o presiune corporatista…


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Dezastre, calamitati, Gazele de sist, IZVOARELE, Galati, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “(update video): CUTREMURELE DIN SATUL IZVOARELE (GALATI) – Autoritatile si “specialistii” au, suspect, o singura grija: SA PROTEJEZE COMPANIA OMV – PETROM, EXCLUZAND CAUZA FORAJELOR PETROLIERE! Localnicii si vicepresedintele CJ Galati sunt de alta parere. CINE ISI BATE JOC DE NOI?

  1. De la bun inceput nu s-au luat in calcul (public) exploatarile de petrol din vecinatate (apropo, 2 km ii parcurgi intr-o ora la pas, daca nici asta nu e vecinatate…), mereu s-a exclus varianta exploatarii, si asta e extrem de suspect. Daca nici atunci cand sunt astfel de cutremure, fara intrerupere, si cand se distrug casele oamenilor si vietile lor sunt in pericol, nu dorim sa deranjam companiile straine, atunci ne meritam soarta. Exista probabil un santaj generalizat, caracteristic unui stat mafiot, conform caruia atat timp cat afectezi intr-un fel interesele unei companii puternice spunand adevarul, risti sa-ti pierzi jobul. Cei de la Petrom ar putea sa detoneze direct nu doar subsolul, ci si casele oamenilor, ca tot nu ii va deranja nimeni, vor invoca cu totii ‘pixelul albastru’.

  2. Iată un fragment dintr+o profeţie a ţăranului sârb Mitar Tarabih care descrie la figurat ceea ce se petrece astăzi sub şi la noi în ţară:

    „Oamenii vor face gauri in pamant si vor extrage aur, care le va da lumina, viteza si putere, iar Pamantul va varsa lacrimi de tristete, deoarece va fi mult mai mult aur si lumina la suprafata lui decat in interiorul lui. Pamantul va suferi datorita acestor rani deschise. In loc sa lucreze in interior, oamenii vor sapa pretutindeni, in locuri bune si in locuri rele, dar adevarata putere va fi in jurul lor, nefiind capabila sa le spuna: Veniti, luati-ma; nu vedeti ca sunt aici, pretutindeni in jurul vostru?” Doar dupa multe veri oamenii isi vor reaminti de aceasta putere reala si atunci vor realiza ce prosteste a fost sa sape toate acele gauri.”

    Fapte istorice:
    • Petrolul, cunoscut si ca „aurul negru”, furnizeaza energie pentru automobile, generatoare electrice, avioane, etc. Prospectiunile de descoperire a noi zacaminte petroliere sunt o actiune economica riscanta, dar in anii ’80 tehnicile de explorare au fost perfectionate, desi inca mai exista riscul de a descoperi zacaminte de petrol neviabile din punct de vedere economic. Expertii in domeniu estimeaza ca, pana in anul 2050, vor fi epuizate rezervele mondiale de petrol.

  3. T.L.
    Care e puterea aceea care ne inconjoara? Mi se pare ca ai preluat ceva din legendele tesute in jurul lui Nicola(e)Tesl(e)a…..Textul asta l-am citit prima oara in legatura cu savantul istro-roman.

  4. Pe cat de aiuritor si parca adresat prostilor este comunicatul Petrom (auzi: nu are operatiuni in vecinatate, ci la “peste doi kilometri distanta”) pe atat de neprofesionala si suspecta este “parerea” specialistilor in cutremure; poftim descalificare la specialistii in cutremure.

  5. @Mihai

    Din context poate fi vorba despre ceva care sa inclocuiasca “aurul negru”.
    Citisem mai demult intr+o revista despre o motocileta care functiona pe baza de apa si hidrogen si pila electrica sau ceva de genul. Era o motocicleta moderna care atingea o viteza de peste 200km/h, dar era doar un singur exemplar si costa foarte mult. Tehnologia exista dar astfel de masini sau morociclete nu se produc in serie fiindca asta ar insemna falimentul marilor companii petroliere.

    Nu e nici o legenda, sunt niste profetii ael acelui taran sarb care au fost notate intr-un caiet de catre duhovnicul său, preotul Zaharja Zaharic, căruia i le-a relatat.

  6. “FENOMENUL IZVOARELE

    INCREDIBIL Minciunile si intimidarea sunt la ele acasã în satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, judetul Galati, unde s-au produs peste 200 de cutremure în ultimele 15 zile.

    Explicatiile petrolistilor sunt cusute cu atã albã! Ei nu recunosc cã folosesc pentru extragerea petrolului aceeasi tehnicã ca în cazul gazelor de sist si anume cea a fracturãrii hidraulice! Însã acum douã zile, înselând vigilenta unei firme de pazã extrem de durã, Nova Force, am reusit sã fotografiem o sondã! Am fotografiat si o cisternã cu lichid logistic, adus de o firmã renumitã Den Hartogh, care se ocupã cu transportul lichidelor petroliere si periculoase, probabil si lichid de fracturare!

    Când au vãzut cã pãmântul de sub case se cutremurã îngrozitor, zilnic, ziua si noaptea, oamenii din Izvoarele au iesit în stradã si au blocat drumul cerând explicatii! Dar în loc de acestea s-au ales cu camere de supraveghere instalate pe stâlpi. Asta i-a înfuriat si mai tare, mai ales cã în comuna Pechea s-a instalat o bazã militarã, cu câteva elicoptere, generali de armatã, conducerea ISU Galati, care stau pregãtiti ca în eventualitatea când cutremurele nu se vor opri, sã îi evacueze pe locuitorii din Izvoarele!
    ….
    Erau de la Prospectiuni si spuneau cã s-au gãsit gaze de sist sub casele noastre.

    Un bãrbat mai în vârstã, fost petrolist, ne-a explicat cã desi de peste 30 de ani se exploateazã petrol în zonã, fiind angajati oameni din sat, acum de câtiva ani ei au fost disponibilizati si s-au adus oameni din Târgu Mures si din alte zone, specialisti în gaze de sist. “Cicã ar fi trei sonde pentru gaze de sist pe la Schela. Ei nu recunosc, spun cã nu au asa ceva, dar am auzit eu de la petrolistii din zona aia. Am vrut sã mergem sã vedem, dar nu ne lasã, sunt pãziti mai ceva ca aurul national, au o firmã care patruleazã peste tot si nu ne dã voie sã vedem. Doar din drum dacã putem vedea ceva si asta este suspect”, ne-a zis petrolistul cu care am stat de vorbã.

    Silisteni, sunteti pregãtiti sã muriti de sete?

    Nici de apã nu se mai poate atinge nimeni în sat. Mirela Bârlãdeanu, o localnicã din Izvoarele, de origine din Bârlad, ne-a vãzut si a stat de vorbã cu noi. Ne-a arãtat cã s-a îmbolnãvit la gurã, deoarece încã de când s-au produs primele cutremure, a bãut apã de la ei din fântânã. “Nici nu vreti sã stiti ce rãu ne-a fost, uitati ce am la gurã, asta numai de la apa infestatã cu ceva”, povesteste Mirela. E supãratã cã si casa i se dãrâmã sub priviri. “Stim de unde provin aceste cutremure si de la ce este apa asta infectã! De la gazele de sist! Se foreazã vertical pânã la placa de cristal (sisturile cristaline – n.r.) si se bagã chimicale ca sã spargã cu presiune. Ne dãrâmã casele cu exploziile lor, asta fac”, a spus Mirela Bârlãdeanu, care este decisã sã lupte pentru a-si salva gospodãria, dar nu stie cu cine… Însã se teme si pentru faptul cã la Vaslui deja a intrat pentru a fi ridicatã prima sondã de explorare a gazelor de sist. “Veti pãti la fel, aveti grijã, nu lãsati asa ceva în judet!”, a spus Mirela Bârlãdeanu.

    http://www.vrn.ro/vasluieni-vreti-sa-patiti-ca-ei

  7. Pingback: Ponta, dispus sa riste CUTREMURE CATASTROFALE pentru sprijinul CORPORATIILOR AMERICANE?/ Bizar: ”societatea civila” e mai TIMIDA fata de CHEVRON decat fata de RMGC/ Gazele de sist: demontarea propagandei INDEPENDENTEI ENERGETICE/ La Galati se fac PROS
  8. Va rog sa cititi “Confesiunile unui asasin economic” scrisa de un american John Perkins care a fost implicat in proiecte dubioase din tari amarate. Binenteles ca aflam ce acte “de binefacere” si “ce mult ajutor” au adus unele firme ca Chevron si Bechtel. In Ecuador o organizatie umanitara a inceput sa ajute la un moment dat un trib de indieni saraci cu ajutoare alimentare. Se pare ca le puneau ceva otravuri in mancare si s-au imbolnavit masiv. Dupa aceea tot ei le-au amenajat rapid spitale si i-au dus cu zaharelul ca ar fi bine sa se mute din zona aceea ca apa nu este buna. Si dupa ce i-au pacalit pe bietii oameni, au aparut imediat baietii destepti sa foreze ca zona mustea de petrol binenteles. La Chevon si Bechtel eau in consiliile de administatie si politicieni of course!

  9. @CosminS .-
    E clar ca s-au oprit duminica trecuta o data cu seismul de 5,5 grade- Bate prea mult la ochi – poate ca s-a sistat orice detonare prin ordin de la Bucuresti – A fost o campanie de detonari pentru extractii – mizerii criminale facute in secret ,cu acordul banditilor de la putere – Specialistii de la institutul de fizica a pamantului au repetat de mai multe ori ca cele 200 de cutremure nu au legatura cu zona Vrancea – se pare ca putini au inteles treaba asta

  10. Romanii sa priceapa acum ca tara a incaput pe mana unor grupari criminale care incalca orice lege si produc genocid!

  11. Se pot vedea aici epicentrele cutremurelor de la Schela-Izvoarele, cu mentionarea distantelor dintre ele.
    http://nazone.ro/2013/10/harta-cutremurelor-de-langa-izvoarele.html
    Se poate vedea cum că sunt aliniate .
    Cat despre faptul ca fracturarea hidraulica provoaca cutremure, asta nu mai e demult un secret. Firmele petroliere se preocupa acum sa asigure lumea ca vor opri lucrarile daca se petrec “cutremure induse neobisnuite”.
    http://nazone.ro/2013/10/seismicitatea-indusa.html
    Dar la noi ei si-au vazut de treaba inainte, desi casele oamenilor se crapau si amenintau sa cada pe ei, pana cand a venit cutremurul mare de 5,5, care i-a determinat, totusi sa se opreasca. E de presupus că falia nouă, creată de seria de cutremure fără precedent de la Izvoarele, a influienţat şi plăcile din adâncime mare, ce se pot mişca la Focşani.
    Iar feacturarea hidraulică merge pe orizontală 2-4 hm fără probleme, aşa că ei pot face fracturări chiar sub casele oamenilor, dacă au sonda la 2 km de acele case.

  12. Ce se intampla in 2006 intr-un sat din Gorj (stire din 2012):

    200 de case au fost inghitite de pamant in doar cateva ore. Oamenii au apucat doar sa-si ia copiii in brate si sa fuga. In jurul lor auzeau doar zgomotul peretilor care se dislocau. Au stiut doar ca trebuie sa caute un adapost. Toti au crezut ca este cutremur si au iesit in strada. Este tabloul descris, in doar cateva cuvinte, al dezastrului produs de o alunecare de teren devastatoare. Se intampla in 8 mai 2006, noaptea, in satul Seciuri din judetul Gorj.
    Lumina zilei le-a aratat satenilor proportiile tragediei pe care nici nu o banuisera. Atunci nu au putut decat sa-si salveze propriile vieti. Cand si-au dat seama ca munca lor de-o viata este inghitita de pamant si ca satul lor este invadat de echipele de interventie cautand sub ruine victime, si-au dat seama ca Dumnezeu nu si-a intors fata de la ei. Scapasera toti cu viata, dar pierdusera toata agoniseala.
    Nici acum nu se stie care este cauza care a dus la acest dezastru, insa doar cu un an inaintea nenorocirii o firma de prospectiunile seismice facuse lucrari pentru depistarea petrolului in zona. Si nu doar in Seciuri firma franceza a produs dislocarile de teren. Tot traseul pe care au cautat petrol a fost afectat de alunecarile de teren.

    http://jurnalul.ro/special-jurnalul/ipoteza-soc-prospectiunile-au-scufundat-un-sat-614648.html

  13. Pingback: Raport oficial al Institutului Geologic: CUTREMURELE DE LA IZVOARE POT FI PRODUSE DE EXPLOATARILE DE GAZE SI PETROL. “O activitate de extractie cu sonde injectie ar amplifica instabilitatea” - Recomandari
  14. Pingback: BATISTA PE TAMBAL sau… “Uniti, salvam… OMV-PETROM”. Amenintari, contraziceri, balbaieli si retractari PENIBILE ale autoritatilor si specialistilor pe tema CUTREMURELOR de la IZVOARELE [video] - Recomandari
  15. Pingback: PREMIERUL PONTA FACE PLANURI DE STRAMUTARE PENTRU LOCUITORII DIN IZVOARELE/ Primarul Oprescu se pregateste de un mare dezastru in Bucuresti sapand puţuri in scolile care vor servi drept tabere de sinistrati - Recomandari
  16. Pingback: Reportaj din Izvoarele (Galati): SUNT CUTREMURELE PROVOCATE DE EXPLORARI SECRETE DUPA GAZELE DE SIST? “Asta e de la sonde, nu de la Dumnezeu. Nu s-a forat ce foreaza ei acum. Inainte scoteau lent, mergea ca lumea. Acum vor sa ia tot… NIMENI NU
  17. Pingback: “Fenomenele” de la IZVOARELE: apa clocotita in fantana bisericii si REACTIVAREA CUTREMURELOR [video] - Recomandari
  18. Pingback: Situația din Izvoarele, jud. Galați | Dezvoltare fără fracturare
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare