Pozitia oficiala a Patriarhiei Romane pe tema Rosiei Montana: RESPINGE PROIECTUL SI “NU SE IMPLICA IN ACTIUNI DE PROTEST” (video)

4-10-2013 1 minut Sublinieri


Pozitia Patriarhiei Romane privind proiectul de… by medialert

Patriarhia Română reafirmă poziţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adoptată în şedinţa din 11 noiembrie 2003, prin care s-a pronunţat în defavoarea realizării proiectului Roşia Montană, pentru ca această parte a ţării să poată conserva patrimoniul cultural şi integritatea mediului înconjurător.

Pornind de la temeiul biblic potrivit căruia pământul este creaţia lui Dumnezeu, dăruită omului spre conservare şi cultivare, precum şi de la faptul că tipul de exploatare a minereului aurifer propus astăzi va afecta atât ecologic, cât şi uman zona Roşia Montană, Biserica Ortodoxă Română reafirmă îngrijorarea faţă de efectele nocive ireversibile asupra mediului şi patrimoniului cultural pe care le-ar putea avea metoda de exploatare cu cianuri a bazinului aurifer Roşia Montană. Dar nu mineritul în sine este respins, ci doar metodele cu efecte nocive pentru mediul natural.

Privitor la aspectele ştiinţifice şi economice ale proiectului minier propus în Parlament, Biserica Ortodoxă Română urmăreşte cu atenţie în continuare concluziile specialiştilor din cadrul Academiei Române, dar şi demersurile factorilor responsabili ai statului român, în special ale Guvernului şi Parlamentului României.

Însă, prin atitudinea sa, Biserica Ortodoxă Română nu adoptă poziţii politice partinice sau partizane şi nu se implică în acţiuni de protest, ci exprimă responsabilitatea sa spirituală şi patriotică pentru patrimoniul cultural şi sănătatea mediului înconjurător împlinind totodată şi vocaţia sa de factor al păcii sociale, cu speranţa că pentru noi venituri economice pot fi găsite alternative credibile şi durabile ca agricultura şi turismul.

În acest sens, reamintim că în data de 13 mai 2013 Patriarhia Română a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un Protocol de cooperare pentru promovarea satului românesc, având între obiective promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţilor rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc şi consideră că agricultura şi turismul trebuie să fie analizate şi promovate cu prioritate şi celeritate.

[…]

Patriarhia Română nu este favorabilă acestui proiect, a spus reprezentantul BOR, Ionuţ Gabriel Curduneanu, vicar administrativ patriarhal.

Dat fiind ca acest proiect va afecta şi din punct de vedere uman şi cultural atragem atenţia asupra efectelor nocive pe care le poate avea acest proiect.

Patriarhia Română nu respinge minieritul, ci metodele. Patriarhia Română a încheiat cu Ministerul Agriculturii un parteneriat pentru promovarea satului român.

Pornind de la temeiul biblic potrivit căruia pământul este creaţia lui Dumnezeu, dăruită omului spre conservare şi cultivare şi de la faptul că tipul de exploatare a minereului propus astăzi va afecta atât ecologic, cât şi uman zona Roşia Montană, BOR reafirmă îngrijorarea faţă de efectele nocive ireversibile asupra mediului şi patrimoniului cultural pe care le-ar putea avea metoda de exploatare cu cianuri a bazinului auro-argintifer de la Roşia Montană, a mai arătat Corduneanu.

[…]


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul Daniel, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Pozitia oficiala a Patriarhiei Romane pe tema Rosiei Montana: RESPINGE PROIECTUL SI “NU SE IMPLICA IN ACTIUNI DE PROTEST” (video)

  1. E clar.. Daca si biserica isi retrage sprijinul acordat protestelor impotriva proiectului RMGC… urmeaza cu siguranta demararea exploatarii. De asemenea, nu vor mai sprijini nici protestele impotriva gazelor de sist… Doamne, fa Tu ceva sa nu se intample aceste nenorociri, caci la oameni nu mai e nicio nadejde!

  2. @M:

    Probabil am scris degeaba despre asta: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/10/04/proteste-rosia-montana-mitul-spontaneitatii-nu-exista-revolutie-spontana/

    Biserica nu-si retrage sprijinul, ci nu se implica in ele. Lucru firesc, de vreme ce ele sunt controlate de cu totul alte organizatii, care au, printre altele, BOR pe lista neagra!

    In schimb, ar fi trebuit sa genereze propria forma de protest, distincta fata de cele care sunt acum in curs, cum am explicat aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/10/04/proteste-rosia-montana-mitul-spontaneitatii-nu-exista-revolutie-spontana/#comment-239015

    In privinta gazelor de sist, acolo este intr-adevar o problema.

  3. Nu, nu ati scris degeaba ce ati mentionat, nu asta era ideea. Biserica nu se implica in proteste, este evident mesajul, nu se implica nici in protestele actuale, nici in alte proteste, cu atat mai putin va initia ea proteste, chiar daca asta ar trebui sa faca. Dar nu, vorbeste doar, de facut nu face nimic, iar noi trebuie sa fim multumiti si chiar fericiti pentru ca macar a vorbit, chiar daca in vant. Eu am mers la proteste la indemnul preotilor, indemn dat tuturor, nu doar mie.

  4. @M:

    Da…

    Daca nu Patriarhia, atunci macar acei “tuturor” si preotii care au indemnat ar fi bine sa constientizeze ca daca nu exista un curent, o identitate clara si distincta a crestinilor, bine definita (nu doar cu niste lozinci) si bine delimitata si de gruparile neolegionare, atunci mai bine lipsa. Pentru ca efectiv ne amagim ca facem ceva si, de fapt, nu facem altceva decat sa jucam dupa melodia altora.

  5. Imi cer iertare, nu era de caderea mea sa comentez aceste aspecte pe un site public. Iarta-ma, Doamne, ca m-am lasat purtata de afecte, fara sa gandesc prea mult. Ierati, fratilor si dumneavoastra!

  6. ma gandeam sa facem o noua harta a romaniei.in centru sa fie maica domnului,iar in pe tot cuprinsul tarii localitati cu sfinti romani.toate cu foto,iar in toate cele 4 puncte sf cruce.ce parere aveti dragi romani?poate asa ne va proteja bunul dumnezeu.DOAMNE -NTOARCE FATA TA CATRE ROMANIA MEA,SI INDURATE DE EA’

  7. Pingback: RMGC DEZGROAPA MORTII… Deshumari facute la ROSIA MONTANA pentru ”DEGAJAREA” TERENULUI [VIDEO din emisiunea Realitatea la raport] - Recomandari
  8. Pingback: PONTA “CHEVRONICUL” gratulat de Mitropolitul Andrei cu “CRUCEA TRANSILVANA” - Recomandari
  9. Pingback: ”BINECUVANTARE SAU POLUARE? PAMANT LUCRAT SAU PAMANT PUSTIIT?” Pastorala de Craciun a Patriarhului Daniel – receptata de mass-media neoliberala drept ”PASTORALA ANTI-SIST” - Recomandari
  10. Pingback: Cum a ajuns Ponta promotorul “NATIONALISMULUI EXTREM”/ BOR somata sa nu sa nu faca “greseala fatala”/ ORTODOCSII – vinovatii de serviciu - Recomandari
  11. Pingback: “SI ASTAZI EXISTA MULTI IROZI. Fiecare dintre noi poate deveni un Irod pentru semenul lui sau fata de propria sa nevinovatie… PREA MULT RANIM SI PREA MULT UCIDEM”. Predici audio pe marginea UCIDERII PRUNCILOR -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare