“Judeca Tu: RAZBOIUL AURULUI la Rosia Montana”. DEZBATEREA INTEGRALA DE LA TVR (video). Proiectul de lege aprobat de Guvern este ILEGAL?

28-08-2013 2 minute Sublinieri

Inregistrarea integrala a emisiunii “Judecă Tu: Razboiul aurului la Rosia Montana” difuzata in direct de TVR1, joi, 23 februarie 2012 si in cadrul careia s-au dezbatut situatia actuala a localitatii Rosia Montana si proiectul minier pe baza de cianuri propus de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)

La dezbatere a participat si presedintele ActiveWatch, Mircea Toma, alaturi de reprezentanti ai asociatiei Alburnus Maior, cat si ai companiei RMGC, istorici, voluntari, arhitecti, reprezentanti ai ministerelor Mediului si Culturii, Academia Romana.

UPDATE: Protest permanent la Roşia Montană. “Roşia Montană a fost declarată localitate sub stare de asediu de către Guvernul României şi compania minieră. Astăzi, Asociaţia Alburnus Maior a depus la Primăria Roşia Montană o notificare de organizare a unui miting permanent pe o perioadă de patru luni, cu posibilitate de prelungire succesivă”, a anunţat, de dimineaţă, Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Ceea ce am anunţat încă de la începutul lunii august (detalii aici) a devenit oficial ieri: Guvernul Ponta a aprobat proiectul de lege specială pentru Roşia Montană (comunicatul Guvernului, aici). Draftul acestuia, acordul şi motivaţia circula încă din luna iulie spre o aşa-zisă consultare prin Consiliile Judeţene. După cum rezultă şi din „acordul” cu RMGC şi din motivaţie, justificarea e „interesul naţional deosebit” şi o oarecare creştere a beneficiilor statului român (cu 2% a redevenţei şi cu 5,69% a participaţiei părţii române la RMGC).

Creşterea participaţiei e praf în ochi. După cum am arătat şi cu alte ocazii, lanţul trofic cu subsidiare prin insulele bananiere va dilua, oricum, la minim profitul. Ceea ce creşte, de fapt, nu e participarea la beneficii, ci la suportarea cheltuielilor deja efectuate de companie (de aproape 500 de milioane de dolari). Cât despre creşterea redevenţei de la 4% la 6%, singura concluzie e că nu se mai pierde 96%, ci 94%.

„Interesul naţional deosebit” e adevărata găselniţă cu care se încearcă acoperirea mizeriei. Mai exact, faptul că pentru a fi pus în practică, e nevoie ca numeroase legi să fie schimbate şi/sau, pur şi simplu, să rămână în vigoare, dar să nu se aplice în cazul Roşia Montană! Începând cu exproprierea în interes privat şi continuând cu legile privind protecţia patrimoniului cultural, protecţia mediului, regimul apelor, pădurilor, pajiştilor, proprietăţilor publice, accesul la justiţie al cetăţenilor, libera concurenţă, Codul Fiscal etc.

De aici rezultă şi adevărata semnificaţie a acestei legi speciale: în mod oficial, Guvernul Ponta recunoaşte că proiectul RMGC este ILEGAL. Pentru că după mai bine de 15 ani de la începutul afacerii, RMGC nu a reuşit să realizeze un proiect care să respecte legile în vigoare (unele dintre ele, începând cu Legea Minelor, elaborate oricum în favoarea companiei), Parlamentul va trebui să aprobe, pur şi simplu, încălcarea, schimbarea sau ignorarea lor. La modul cel mai oficial cu putinţă, Guvernul recunoaşte că Opoziţia, care a semnalat ani la rând lipsa de legalitate a proiectului, a avut dreptate.

Oficializarea faptului că proiectul de la Roşia Montană este ilegal reprezintă momentul din care, oricâte tone de publicitate s-ar mai revărsa peste capul românilor, adevărul nu mai poate fi negat. De asemenea, este un moment istoric pentru viitorul României, nu doar pentru proiectul de la Roşia Montană. Momentul din care, începând cu parlamentarii şi ajungând până la societatea civilă şi fiecare cetăţean în parte va accepta sau va acţiona împotriva unei asemenea hoţii consfinţită prin lege.

Da, din această perspectivă, Roşia Montană reprezintă cu adevărat un INTERES NAŢIONAL DEOSEBIT.

***

Altfel, îmi menţin afirmaţia făcută pe 5 august: această lege specială pentru Roşia Montană e semnul sfârşitului proiectului, nu al demarării lui. Indiferent dacă lege va fi sau nu aprobată de Parlament. Dacă legea va trece de Parlament e şi crucea pusă pe viitorul USL.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la ““Judeca Tu: RAZBOIUL AURULUI la Rosia Montana”. DEZBATEREA INTEGRALA DE LA TVR (video). Proiectul de lege aprobat de Guvern este ILEGAL?

  1. Noi judecăm! Guvernanțiii stau mai prost cu judecata, dacă mai au ceva urme de judecată (rațiune). Că judecară bine cu petrolul dat la austrieci; cu terenurile agricole ajunse pe mîna străinilor; cu fabricile date la fier vechi și de aici în buzunarele noilor ciocoi. Da, ce bine stiu să judece cînd se pun pe scremut taxe, impozite și TVA delirant!

  2. Ce s-ar face cei din Roșia Montană, dacă nu ar fi aur sub casele lor? Ce fac cei din alte sute de localități montane, care nu stau pe un munte cu 1,7 grame de aur la tona de piatră? Dacă-s proști și nu se știu conduce, organiza; să moară de foame!

  3. Cei de la Gold… vin cu 80% investiții și se aleg cu profit de 20%, iar România vine cu 20% investiții și 80% profit? Da, canadienii îs fraieri? Hă!

  4. Guvernanții ăștia, trag cu urechea la ce zice președintele Academiei Române?

  5. Auzi tu: șase mii de locuri de muncă! Da, minereul e extras cu tîrnăcopul și transportat cu potonul?

  6. „Interesul naţional deosebit” e adevărata găselniţă cu care se încearcă acoperirea mizeriei. Mai exact, faptul că pentru a fi pus în practică, e nevoie ca numeroase legi să fie schimbate şi/sau, pur şi simplu, să rămână în vigoare, dar să nu se aplice în cazul Roşia Montană! Începând cu exproprierea în interes privat şi continuând cu legile privind protecţia patrimoniului cultural, protecţia mediului, regimul apelor, pădurilor, pajiştilor, proprietăţilor publice, accesul la justiţie al cetăţenilor, libera concurenţă, Codul Fiscal etc.

    De aici rezultă şi adevărata semnificaţie a acestei legi speciale: în mod oficial, Guvernul Ponta recunoaşte că proiectul RMGC este ILEGAL.

    DIN ACEASTA CAUZA VOR AVEA LOC PROTESTE IN TOATA TARA, INCLUSIV IN ALBA! Duminica, ora 17.
    https://www.facebook.com/events/438390812941856/
    MEDIATIZATI ACEST PROTEST!

  7. Cine stabileste care este interesul national?
    Guvernul,presedintele,companiile?

    Intr-o problema de importanta capitala cum este Rosia Montana,cel mai firesc era un referendum national.

    Eu stiu ca in multe tari chiar din UE sau din afara UE,in anumite probleme foarte importante nu decide guvernul sau presedintele, ci se desfasoara referendumuri nationale sau locale,iar vointa oamenilor decide.

  8. Pingback: Rosia Montana: act de INALTA TRADARE NATIONALA “parafat” de Traian Basescu si Victor Ponta. Spectacolul grotesc al “CONVERTIRII” CONSTIINTELOR DE AURUL RMGC. “Rosia Montana e doar regina pe tabla de sah. Daca va cadea regina,
  9. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  10. Pingback: DOVADA CA AURUL SE POATE EXPLOATA SI FARA CIANURA, DAR NU SE VREA!/ Cine castiga la Bursa de pe urma jocului “parşivel” al lui Victor Ponta?/ VERDICTUL GEOLOGILOR: PERICOL MAXIM!/ Ce se pregateste si la CERTEJ si in alte puncte din Apuseni? C
  11. Pingback: Pozitia ACADEMIEI ROMÂNE privind proiectul DE LA ROSIA MONTANA: “EXTREM DE PERICULOS” SI IMPOTRIVA INTERESULUI NATIONAL [document integral]. Presedintele Academiei, IONEL HAIDUC, despre proiectul RMGC [VIDEO] - Recomandari
  12. Pingback: Academicianul DINU C. GIURESCU despre ROSIA MONTANA si VANZAREA ROMÂNIEI la “Punctul de intalnire” [VIDEO] - Recomandari
  13. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare