RECOLTA RECORD, dar si… record istoric la IMPORT DE ALIMENTE. De ce sunt favorizate sistematic importurile fata de propria productie?

9-08-2013 1 minut Sublinieri

recolta-bogata-profit-mic

Agricultorii se pot mândri anul acesta cu recolte-record. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că România are cea mai bună recoltă de grâu din ultimii opt ani. O producţie-record s-a înregistrat şi la rapiţă.

“S-a încheiat campania de recoltat. Cultura grâului şi a secarei. Cifrele ne arată că avem în acest an cea mai mare cultură din ultimii ani. Vorbim de 7,296 de milioane de tone obţinute, cea de-a doua cultură de grâu din ultimii 40 de ani. Cultura la orz şi la orzoaică – ca şi randament, prima cultură din ultimii 23 de ani, 3,2 tone la hectar. La orz vorbim despre a doua cultură din ultimii 40 de ani: 1,96 tone la hectar. La rapiţă avem cea mai mare cultură din ultimii 38 de ani”, a spus, vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

În prima jumătate a acestui an, România a cumpărat de pe pieţele internaţionale produse agroalimentare de peste două miliarde de euro, cu 100 de milioane de mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut, care a fost unul secetos.

Unul dintre cele mai ruşinoase paradoxuri ale economiei româneşti se conturează din nou prin statisticile oficiale: pe de-o parte, producţia autohtonă din agricultură a consemnat, în primul semestru din 2013, un record al ultimilor opt ani, iar de cealaltă parte şi importurile de alimente au consemnat un record, ajungând la suma totală de 2,06 miliarde de euro.

Balanţa alimentară, pe deficit

Din datele privind comerţul exterior, raportate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, reiese că în semestrul I 2013 România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,5 miliarde de euro (6,7% din total exorturi) şi a importat alimente de 2,06 miliarde de euro (7,9% din total importuri), rezultând astfel un deficit comercial de peste 500 de milioane de euro. Altfel spus, cu toate că producţia de grâu, secară şi alte sortimente de bază a crescut atât de mult încât – statistic vorbind – va trage în sus întreaga economie, România a mai mai şi importat alimente, băuturi şi tutun dinafara graniţelor într-o măsură ce depăşeşte ca valoare importurile din perioadele similare a anilor trecuţi. Chiar şi pe cele din anii secetoşi.

Diferenţe de cantitate şi de calitate

Cum se explică aceste fenomene? În primul rând, să nu uităm că – tot potrivit statisticilor oficiale – comerţul nostru exterior cu alimente are o particularitate inedită: la export trimitem produse ieftine, brute, neprelucrate, iar de peste graniţă aducem alimente scumpe, finite sau cu un grad ridicat de prelucrare. Deci diferenţele valorice dintre exporturi şi importuri vin şi din calitatea mărfurilor agroalimentare, nu numai din cantităţile livrate, respectiv achiziţionate. În al doilea rând, organizarea internă a industriei agroalimentare româneşti favorizează mai mult importurile decât sursele autohtone de hrană. Reprezentanţii mediului de afaceri din acest sector au tot propus soluţii, dar acestea au fost sistematic ocolite. „Este o inepţie să încurajăm importurile de legume, fructe şi carne, în timp ce producţia românească se strică pe ogoare de multe ori sau este vîndută la preţ de nimic. Acum nu facem decât să-i descurajăm pe producătorii autohtoni, în timp ce preţul mâncării în coşul zilnic al românilor este în continuă creştere“, spun liderii patronatelor cu profil agricol. Ei au arătat că principala cauză pentru care importăm alimente este că produsele noastre agricole nu pot fi stocate, neexistând suficiente spaţii în silozuri.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “RECOLTA RECORD, dar si… record istoric la IMPORT DE ALIMENTE. De ce sunt favorizate sistematic importurile fata de propria productie?

  1. Nu stiu sigur daca in Romania aceste importuri sunt facute direct de comercianti, care aduc produse din tari in care acestea sunt mult mai ieftine decat cele produse in Romania si astfel isi pot asigura un castig mai mare, sau exista si o implicare a unor persoane din structuri oficiale ale statului, care favorizeaza anumite importuri pe criterii oneroase, ceea ce inseamna coruptie la nivel inalt.
    Dar stiu ca in Franta, de exemplu, unde producatorii autohtoni se confrunta cu aceleasi probleme, ca si cei romani, se face o propaganda acerba pentru cumpararea produselor franceze, chiar daca putin mai scumpe, iar peste tot in supermarchés si magazine exista etichete foarte vizibile pe care este scris :”produs de origine franceza”. Dar asta s-a obtinut dupa ce producatorii francezi au facut nenumarate presiuni, manifestatii, au stimulat mass-media sa faca reportaje referitor la problemele producatorilor, dar si a calitatii produselor franceze in raport cu cele importate la preturi foarte mici, sensibilizand astfel si opinia publica care a reactionat la randul ei…
    In Romania lipseste aceasta forta de exprimare a producatorilor, dar si a societatii civile !
    Ca sa atragi atentia mass-mediei si politicienilor, uneori trebuie sa recurgi la gesturi pregnante !

  2. Errata : “Nu stiu sigur daca in Romania….”
    Nu am uitat limba romana, nu spun “siur” in loc de sigur 🙂 , doar ca am o problema cu tasta “g”, si-mi mai joaca feste.

  3. Pingback: Exemplul Bulgariei: MINISTRUL AGRICULTURII A CONVINS SUPERMARKETURILE SA SE APROVIZIONEZE CU PRODUSE LOCALE - Recomandari
  4. referitor la aceste importuri masive, o mare parte din vina opurtam noi romani ca le cumparam, si mai sunt si speculanti din piete care efectiv sufoca pe adevaratul producator, si aici ca si in cazul importurilor vina o purtam noi ca cumparam de la bisnitari

  5. Stiti cat de ieftine, de ex, sunt unele produse alimentare bulgaresti fata de cele similare, romanesti? Si mai bune calitativ!
    E normal ca patrund peste noi!
    Pt ca la noi or fi si costurile mari, dar si marjele de profit nu cred ca-s aceleasi ca-n Bulgaria… Astfel ca ei merg pe volum mare la marja mica, iar “romanii” pe marja mare la volume in scadere, “ajutati” si de statul roman, cu facilitatile lui acordate pe tot lantul agro-alimentar (da de unde atata? lipsa! zero!).

  6. Romania are un potential agricol imens,care din pacate e subminat tocmai de guvernantii Romaniei.

    Romania nu are nevoie de importuri de legume si fructe,insa importa in nestire.
    Culmea mai este ca marii producatori de legume si fructe din Romania isi exporta majoritatea productiei.

    Pun si eu o intrebare,de ce micii producatori de la sate,care au de departe cele mai bune,sanatoase si ieftine produse,nu pot sa vanda in supermaketuri,de ce produsele lor nu ajung in Lidl,Carrefour,Cora,Auchan,etc?????????

    Toate acestea pentru ca guvernantii nu iau masuri impotriva speculatorilor,intermediarilor,traderilor de cereale.

    Nu mai comentez cum in zonele cu traditie din Romania vin bisnitarii cu tiruri,cumpara la preturi de nimic pepeni,castraveti,ceapa,fructe si le revand apoi in Bucuresti si marile orase.de ce?

    Pentru ca statul roman nu este interesat de micii producatori,care practic sunt sufocati de bisnitari,intermediari,lanturile de magazine si importuri.

    De ani de zile nu se construiesc facilitati mari de stocare a cerealelor produse in Romania,de ce?
    Foarte simplu,pentru a lasa piata cerealelor din Romania la dispozitia traderilor,companii straine,multinationale,care se joaca cu preturile graului,porumbului,etc,din Romania.

    Practic marii traderi straini controleaza piata cerealelor din Romania.

    Granarul Europei este la mana traderilor,intermediarilor,la dispozitia strainilor,in general.

    http://www.ghimpele.ro/2013/08/un-caz-tipic-de-manipulare-a-pietei-ziua-in-care-marile-companii-au-scazut-pretul-cerealelor-romanesti-cu-40/

  7. Pingback: Ambasadorul Frantei: “România este un paradis agricol care se poate transforma intr-un infern” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare