Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), tranformata in biroul de PROPAGANDA AL CHEVRON. Pe bani europeni! CONTAMINARE PRIN MANIPULARE

23-07-2013 12 minute Sublinieri

gazesist

România are rezerve recuperabile de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, clasându-se pe locul al treilea în Europa, potrivit site-ul infogazedesist.eu, proiect lansat de ANRM care va derula, în perioada iulie-noiembrie, o campanie de informare cu privire la gazele de şist.

Campania se va desfăşura în principal în zonele în care sunt concesionate perimetre cu potenţial de resurse neconvenţionale, respectiv Bârlad (judeţul Vaslui) şi Dobrogea, informează Mediafax.

România se situează pe locul al treilea în Europa după rezervele recuperabile de gaze de şist, după Polonia şi Franţa. Această cantitate ar putea să acopere consumul naţional de gaze pentru 100 de ani, reiese din datele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei EIA.

Polonia ar avea rezerve de gaze de şist de 4.190 miliarde de metri cubi, iar Franţa de 3.879 miliarde de metri cubi. Alte state cu astfel de resurse sunt Danemarca (906 miliarde metri cubi), Olanda (736), Marea Britanie (736), Suedia (283), Spania (226), Bulgaria (481) şi Germania (481).

Chevron a obţinut acordul de mediu

În România, compania americană Chevron a obţinut, în 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui. Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea. Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

În ceea ce priveşte petrolul prins sub formaţiuni de rocă de şist în România, EIA estimează un volum de 300 milioane de barili, faţă de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zăcăminte. Astfel, potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

[…]

România deţine în prezent rezerve de 1.444 miliarde metri cubi de gaze de şist, ceea ce ne clasează pe locul al treilea în clasamentul ţărilor europene, după Polonia şi Franţa, conform datelor oficiale publicate pe site-ul infogazedesist.eu, lansat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale /ANRM/ în cadrul unei campanii de informare şi dezbatere publică privind gazele de şist.

În urma anunţului Comisiei Europene, DG Energy, lansat în anul 2012, ANRM, în calitate de instituţie coordonatoare a activităţilor din domeniul explorării şi exploatării resurselor naturale, a înaintat o propunere de proiect pentru obţinerea unui grant în vederea organizării unor dezbateri publice şi desfăşurării de campanii de informare privind gazele de şist.

Potrivit datelor instituţiei, la sfârşitul aceluiaşi an, în urma analizei proiectelor primite, CE, DG Energy, a anunţat ANRM că proiectul propus a fost selectat pentru cofinanţare, prin intermediul grantului european. Campania se va încheia la sfârşitul acestui an prin organizarea a două dezbateri publice în regiunile Bârlad şi Dobrogea, regiunile care prezintă interes privind gazele de şist.

Dezbaterile şi campaniile de informare au ca obiectiv dezvoltarea unui dialog cu cetăţenii, pentru a afla mai multe despre procesele de explorare şi exploatare acestor resurse. De asemenea, în cadrul acestui program, vor fi organizate o serie de activităţi menite să ofere populaţiei informaţii utile care să-i ajute să-şi formeze propriile opinii. Conform informaţiilor oficiale postate pe site-ul infogazedesist.eu, România se clasează pe podium în clasamentul ţărilor europene cu rezerve ale gazelor de şist de 1.444 miliarde metri cubi. Pe primele două locuri ale ierarhiei se află Polonia (cu 4.190 miliarde mc), respectiv Franţa (3.879 miliarde mc), în timp ce pe poziţia a patra, după România, se situează Danemarca, cu 906 miliarde mc. Clasamentul este completat de: Olanda şi Marea Britanie (cu câte 736 miliarde mc), Bulgaria şi Germania (cu câte 481 miliarde mc), Suedia (283 miliarde mc) şi Spania (226 miliarde mc).

[…] (AS – autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi)

[…]

Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis, în luna mai, deciziile etapei de încadrare pentru Chevron România Exploration and Production SRL în cazul perimetrelor Costineşti şi Vama Veche, care cuprinde lucrări de prospecţiuni seismice în vederea identificării resurselor. Ministerul Mediului a precizat, la acel moment, că, pentru această etapă, nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, întrucât ‘explorarea se realizează prin metode clasice de explorare aplicate/sonde forate în România de zeci de ani’.

Chevron deţine concesiuni pentru a efectua lucrări de prospecţiuni a gazelor de şist la trei blocuri din România cu o suprafaţă de 270.000 de hectare (Costineşti, Vama Veche şi Bârlad).

Portalul infogazedesist.eu s-a concretizat după ce, în anul 2012, ANRM, în calitate de instituţie coordonatoare a activităţilor din domeniul explorării şi exploatării resurselor naturale, a înaintat o propunere de proiect pentru obţinerea unui grant în vederea organizării unor dezbateri publice şi desfăşurării de campanii de informare privind gazele de şist. La sfârşitul aceluiaşi an, în urma analizei proiectelor primite, Comisia Europeană, DG Energy, a anunţat ANRM că proiectul propus a fost selectat pentru cofinanţare, prin intermediul grantului european. Campania se va încheia la sfârşitul acestui an prin organizarea a două dezbateri publice în regiunile Bârlad şi Dobrogea, regiunile care prezintă interes privind gazele de şist. AGERPRES (AS – autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Agenția Națională a Resurselor Minerale a accesat fonduri europene pentru a informa cetățenii asupra gazelor de şist. Rezultatul este că o agenție de reglementare a ajuns să facă munca de relații publice a industriei, pe bani europeni.

Site-ul www.infogazedesist.eu are o secțiune “Mediul si sanatatea populatie” unde găsim traduceri din materialele promoționale ale industriei americane de gaze de şist şi un singur răspuns la toate îngrijorările, rând pe rând:  “Fals”.

Site-ul prezintă linkuri către site-uri de informare finanțate de Chevron şi Exxon Mobil. De la un capăt la altul, acest site este o muncă de copy paste din materialele promoționale ale industriei-  muncă plătită din fonduri europene.

Plimbat de compania Chevron prin Polonia, primarul unei comune din Vaslui se întorcea şi lua cuvântul la o dezbatere publică: Nu existã nici 0,01% risc, si dacă mergi pe stradã poate fi un risc, să dea o masinã peste tine, si dacă mergi la gagici e un risc !

Discuția asupra riscurilor nu putea să rămână la nivelul de glume de birt de sat, aşa că ni se servesc opinii academice pe acest site: la fiecare îngrijorare pe care ar avea-o românii, de la catedra ni se răspunde : Fals.

În tot site-ul , riscurile sunt trivializate, făcute să pară normale: “Activitatea seismică ușoară este o parte normală a fracturării hidraulice “. Revista Science a publicat recent un studiu care arată  o creştere semnificativă a activității seismice în SUA pentru cutremure mai mari de 4.5 pe scara Richter în zonele de exploatare a gazelor de şist. (sursa)

Site-ul ignoră riscuri grave pentru sănătatea populației şi prezintă deversarea apelor reziduale în râuri ca pe o procedură normală:

După fracturare, sondele care produc gaze de şist debitează şi cantităţi reduse de ape de zăcământ, cu o mineralizaţie crescută. Acestea sunt fie deversate la staţii autorizate de tratare, conform reglementărilor legale…

În statul Pennsylvania, companiile nu mai au voie să deverseze apele reziduale în râuri pentru a ajunge la stațiile de tratare după ce un studiu a arătat că bromurile din apele reziduale formează compuşi chimici cancerigeni ce ajungeau în apa de la robinet.

Site-ul prezintă un geolog român care a contribuit la materialele prezentate pe site şi care va modera discuția de pe forum. Nu ştim însă cui să atribuim informațiile prezentate sau care au fost onorariile din acest proiect. Ni se cere, pe bani europeni, să credem un site care răspunde tuturor problemelor cu “Fals, domnule”. Comisia Europeană ține doar să precizeze că “ nu este însă responsabilă pentru conţinutul site-ului www.infogazedesist.eu “ .

GAZELE DE ȘIST: contaminare prin manipulare

Familia Ortodoxa, iulie 2013

[…]

Explorare sau exploatare? Și dacă e doar explorare, care sunt riscurile reale?

Una din principalele teze ale oficialilor români, comunicată opiniei publice pentru a calma, prin tergiversare, neliniștile cu privire la chestiunea gazelor de șist, este că deocamdată nu face nimeni exploatare ci se derulează numai explorare pentru a se stabili ce fel de rezerve există în mod real în subsolul perimetrelor identificate. De pildă, ministrul mediului, Rovana Plumb, a declarat recent: ”În cinci ani cât durează explorările pot apărea tehnologii noi. Tehnologia aceasta a fracturării hidraulice la gazele de şist a început în urmă cu 20 de ani în Statele Unite. În aceşti 20 de ani ea s-a perfecţionat. Nu mai putem să luăm exemplele de acum cinci ani şi să le comentăm în momentul de faţă. Trebuie să se prezinte clar în dezbaterea publică cum s-a îmbunătăţit tehnologia.“ De asemenea, însuși premierul Ponta a afirmat deseori că licența de explorare ar fi diferită de cea de exploatare și că abia peste cei cinci ani se va pune problema eliberării licenței de exploatare. Toți oficialii, de asemenea, repetă, la unison, că în perioada explorării nu se va folosi fracturarea hidraulică și, prin urmare, nu ar fi nevoie de eliberarea de avize de mediu. Să vedem cât de reale sunt aceste susțineri.

  Observăm, în treacăt, că ministrul mediului amestecă în mod nepermis ipoteticul (”pot apărea”) cu realul, deja împlinitul (”s-a îmbunătățit”) pentru a sugera, practic, o ”dezbatere” care va fi telefonată, falsificată prin însuși modul de a pune problema, deoarece va fi organizată doar ca să comunice cum, chipurile, s-au perfecționat, brusc, tehnologiile de exploatare astfel încât să nu mai fie pericol pentru oameni și mediu. Dezbaterile reale, însă, ar consta în cu totul altceva: într-o analiză independentă care pornește nu de la imperativul exploatării, ci de la cel al prezervării vieții.

Următoarele întrebăre se impun: 1) cât de real este termenul de 5 ani de explorări; 2) cât de real este faptul că sunt licențe diferite pentru explorări și exploatări și 3) care sunt riscurile tehnicilor folosite pentru explorare.

1) La puțin timp de la această declarație, Asociația Vira a făcut public un document emis de ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) pentru prospecțiunile de explorare conduse de compania Chevron într-unul din perimetrele din Vaslui (Popeni) în care scrie clar că aceste operațiuni se vor termina pe 5.II. 2014. Adică vor dura cel mult un an! Suntem perfect îndreptățiți, astfel, să punem la îndoială termenul înaintat de ministrul mediului și să nu credem că vom beneficia, cumva, de vreo perioadă de amânare de ani întregi înainte să se treacă la explorarea propriu-zisă. Care sunt termenele reale pentru explorare? La această întrebare trebuie răspuns nu prin declarații, ci prin documente pentru fiecare perimetru în parte. Și sunt multe perimetre la mijloc…

2) În ceea ce privește faptul că explorarea ar fi cu totul altceva decât exploatarea și că pentru demararea ultimei operațiuni ar fi necesară o nouă licență, cel care a dezmințit explicit această variantă a fost însuși președinele României, Traian Băsescu. Înfrățit, de altfel, cu premierul Ponta, în lobby-ul susținut pentru exploatare, Traian Băsescu a explicat clar că ”dacă-i dai aviz de explorare trebuie să-i dai, pe urmă, pentru că el își riscă banii, trebuie să-i dai și aviz de exploatare. […] Trebuie să-i dai la pachet. De altfel, e logic: nicio corporație nu și-ar pierde timpul cu explorări ca să se trezească apoi cu vreun refuz din partea autorităților. Minciunile oficiale nu pot ascunde realitatea: explorarea s-a demarat cu un unic scop, acela de a pregăti terenul pentru exploatare. E efectiv greu de înțeles cum de recurg la o asemenea falsificare a realității guvernanții, când e deja public și cunoscut că Chevron, compania cu cele mai mari perimetre de gaze de șist, din Moldova până-n Dobrogea, a obținut licență de explorare-exploatare.

3) Concentrând discuțiile pe tehnicile de explorare, nimeni nu pare să se simtă dator să explice ce este cu explorarea și cum se face ea. Așa cum am văzut în mesjul primit de la Grupul de acțiune România Fără Frontiere, există suspiciuni cu privire la faptul că fracturarea hidraulică ar putea fi folosită încă din această etapă. Și suspiciunile sunt cu atât mai întemeiate cu cât însăși compania Chevron arată, într-un pliant (vezi foto), că ”dacă rezultatele explorării sunt promiţătoare, la situl de explorare urmează o serie de operaţiuni menite să evalueze în detaliu viabilitatea comercială a zăcămăntului. Este posibil ca în această etapă să se recurgă la fracturare hidraulică pentru a testa exact în ce măsură argila gazeiferă poate fi fracturată spre eliberarea rezervelor de gaz natural. În timpul fracturării hidraulice, instalaţia de foraj este din nou îndepărtată şi în locul ei sunt instalate mai multe unităţi de pompare, care pompează la înaltă presiune în puţ, un fluid pe bază de apă.” Mai departe, se arată că “dacă rezultatele sunt în continuare încurajatoare, se forează mai multe sonde în situl de explorare şi se continuă procesul de fracturare hidraulică”.

  Mai mult decât atât, nimeni nu spune nimic despre substanțele chimice care vor fi folosite în cadrul acestui proces, precum și despre locația sondelor de explorare, informații absolut esențiale pentru a analiza impactul acestor operațiuni asupra zonelor locuite din perimetre. Aceeași Asociație Vira, menționată mai sus, a obținut acte oficiale de la Agenția de Mediu Vaslui, în care sunt enumerate unele din aceste substanțe. Astfel, vor fi folosite, printre altele substanțe ca:

BARACARB 25 (folosit pentru controlul densității fluidului de foraj) poate cauza cancer prin inhalare

Barita (folosită pentru controlul densității fluidului de foraj) poate cauza cancer prin inhalare; provoaca leziuni ale organelor prin expunere prelungită sau repetată.

Bentonita (este agentul cel mai utilizat pentru mărirea vâscozității și gelației fluidului de foraj precum și pentru reducerea filtrării acestuia, caracterizat prin capacitate de absorbție, capacitate de schimb cationic, umflare intercristalina în mediu apos)poate cauza cancer prin inhalare, provoaca leziuni ale organelor prin expunere prelungită sau repetată.

De ce nu există o dezbatere reală asupra a ceea ce înseamnă, de fapt, explorarea rezervelor gazelor de șist și cum putem avea încredere în autorități cu privire la ”siguranța” metodelor ce vor fi folosite în exploatare, dacă suntem deja atât de flagrant mințiți încă de la bun început?

Țara puțurilor gazelor de șist. Putna lui Ștefan cel Mare în pericol

O altă informație care a fost trecută sub tăcere, nici infirmată, nici confirmată, de autoritățile române, a venit de la americani. Astfel, conform Administrației de Informație a Energiei (EIA), România ar avea rezerve de gaze de șist recuperabile din punct de vedere tehnic în valoare de 1,44 mii de miliarde metri cubi, în condițiile în care în prezent rezervele de gaze naturale dovedite ale statului român sunt de 113 miliarde de metri cubi. Practic de 10 ori mai multe gaze de șist decât gaze naturale. O astfel de informație de ordin strategic, dacă este reală, arată odată în plus că autoritățile române mint cu privire la faza de explorare. De fapt, această fază de explorare, dacă deja se cunoaște valoarea rezervelor, ar fi, eventual, doar pentru stabilirea cu mai mare exactitate a ”viabilității comerciale” a acestora, nicidecum pentru a stabili dacă există sau nu. De unde ar rezulta, pe cale logică, faptul că în mod necesar se va recurge la fracturare hidraulică de la bun început, fiind singura metodă de a stabili profitabilitatea extracției, așa cum am văzut din pliantul Chevron.

O altă informație bulversantă este legată de numărul de noi perimetre care vor fi scoase la licitație în curând. Nu mai puțin de 30-35 de noi zone de explorare a gazelor de șist vor fi, astfel, incluse în circuitul prospecțiunilor corporațiilor gazelor! Printre ele se numără unul de lângă Suceava, lângă Climăuți, de 2.403 kilometri pătrați, deținut de australienii de la Zeta Petroleum. Coincidență sau nu, Zeta Petroleum a anunțat recent că a descoperit și un zăcământ de gaze naturale, de această dată, cu un potențial de producție de 26.000 de metri cubi pe zi. Mai relevant ar fi faptul că între Zeta și Chevron există un acord de schimb reciproc de informații cu privire la zăcămintele de la Suceava și, respectiv, Bârlad. În curând vom avea prospecțiuni geologice, dintre care o mare parte folosind fracturare hidraulică, în aproape toată Moldova și în bună parte din Dobrogea!

Până unde se poate ajunge? Până la… Putna. Cel mai recent caz de prospectări scandaloase este cel derulat în zona Mănăstirii Putna de o companie de profil. Prospecțiunile se desfășoară exact în zona în care se află pânza freatică ce alimentează mănăstirea cu apă. Operațiunile au afectat, deja, parțial, unele surse de apă, conform mărturiilor monahilor putneni, care au realizat și un material informativ pe această temă, acuzând abuzuri și încălcări ale proprietății mănăstirii. Părintele Stareț Melchisedec Velnic a cerut prefecturii Județului Suceava să intervină în acest litigiu, afirmând, în plus, despre ”exploratori”, că urmăresc „transformarea Mănăstirii Putna într-o nouă Roşia Montana”.

Puțin probabil ca cererea părintelui stareț să aibă șanse de a fi luată în serios de prefectură, de vreme ce prefectura Vaslui a declarat ilegale și a cerut anularea deciziilor a 14 consilii locale din localitățile de pe perimetrele din regiune prin care operațiunile explorării și exploatării gazelor de șist erau interzise.

Și totuși… contaminarea

Cea mai mare problemă este legată de viață. Viața creației lui Dumnezeu, dar, mai important, viața oamenilor. Am arătat, în numărul trecut, mai multe efecte nocive ale exploatării prin fracțiune hidraulică așa cum au fost ele documentate în SUA, acolo unde se desfășoară cele mai ample operațiuni de acest tip. În ciuda faptului că există studii și analize alarmante, guvernanții fac pe niznaiul, având chiar îndrăzneala de a invoca exemplul SUA spunând că acolo nu ar exista nici probleme de mediu și nici opoziție din partea populației. Asemenea minciuni groase decredibilizează total oficialitățile și ridică mari semne de întrebare cu privire la buna lor credință. La cea mai superficială căutare pe internet se găsesc sute de materiale despre organizațiile de mediu din SUA dar și despre cele ale localnicilor care prostetează față de aceste operațiuni. Până la urmă, cui îi place să vadă că poate da foc la propria apă, din cauza gazului metan scurs în pânza freatică, așa cum a fost arătat în documentarele celebre făcute pe această temă în SUA?

Informațiile sunt deja publice și e inadmisibilă această strategie de manipulare și de eludare a unor adevăruri elementare. Premierul a invocat, de pildă, studiile care ar fi fundamentat decizia Consiliului European de a permite explorarea gazelor de șist pe teritoriul Europei. Studiile erau însă de profil economic și se refereau doar la faptul că prețul la energie în SUA ar fi scăzut în urma explorărilor gazelor de șist. De ce nu a invocat însă și raportul Parlamentului European, bazat pe studii extrem de serioase, în care se afirmă clar:

“Un impact inevitabil al extracţiei gazelor de şist şi petrolului este transformarea terenului pentru infrastructura necesară – perimetre de extracţie, spaţii de parcare şi manevră pentru camioane, echipamente, facilităţi de transportare şi prelucrare a gazelor şi căi de acces. Un impact major posibil este reprezentat de emisiile de gaze poluante, contaminarea pânzei freatice din cauza gazelor necontrolate sau a fluxurilor de fluide datorită răspândirii fluidului de fracturare şi deversarea necontrolată de ape reziduale. Fluidul de fracturare conţine substanţe periculoase şi metale grele sau radioactive. Experienţa din SUA arată că au loc multe accidente, care pot fi dăunătoare mediului şi sănătăţii umane. Încălcările înregistrate ale normelor legale se ridica la 1-2% din toate permisele de explorare. Mai mult, contaminarea apelor cu metan, în cazuri extreme, conduce la explozii în clădiri de locuinţe. Cloridul de potasiu determină la salinizarea apei potabile“ (2011).

Cine își poate imagina că poate împânzi regiuni istorice întregi cu sonde de explorare/exploatare a gazelor de șist, provocând explozii subterane și injectând substanțe chimice nocive în subsol fără să contamineze sursele de apă? […]

viitorul-trist

*

Documentare:

*


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), tranformata in biroul de PROPAGANDA AL CHEVRON. Pe bani europeni! CONTAMINARE PRIN MANIPULARE

  1. Pingback: ISPRAVILE CHEVRON: Orasul Richmond da in judecata compania pentru INCENDIU provocat din “NEGLIJENTA INTENTIONATA”/ Compania CHEVRON are ACCES LA MAILURILE ADVERSARILOR/ Esecul revolutiei energetice bazate pe gazele de sist - Recomandari
  2. Pingback: Chevron obtine avize pe bana rulanta in VASLUI. In Ucraina, un proiect CHEVRON a fost RESPINS de COMUNITATEA LOCALA/ Gaze de sist sau DISTRUGEREA BAILOR FELIX? SCum i-au EXPLODAT IN FATA Poloniei GAZELE DE SIST - Recomandari
  3. Pingback: DEMONTAREA MITURILOR INDUSTRIEI GAZELOR DE SIST de catre un profesor universitar de la Universitarea Cornell - Recomandari
  4. Pingback: SUA SI ”REVOLUTIA” FRACKINGULUI: cutremure in TEXAS, Massachusets pe cale sa interzica FRACTURAREA HIDRAULICA pentru 10 ani - Recomandari
  5. Pingback: “Ucideti oameni, doar ca nu stiti asta inca”. Ce inseamna sa fii VECIN cu o SONDA de EXPLORARE a GAZELOR DE SIST [video] - Recomandari
  6. Pingback: ANRM: “INFORMARE” PRO-GAZE DE SIST IN BATAIE DE JOC FATA DE TARANII DIN VASLUI/ Miting la Pungesti/ Polonia si mitul gazelor de sist/ Olanda REDUCE exploatarile de gaze din cauza CUTREMURELOR. Acolo nu s-a mintit ca in cazul de la Izvoarele
  7. Pingback: Analiza: ANRM face afirmatii FALSE legate de GAZELE DE SIST/ Obama da aripi industria exploatarii gazelor de sist - Recomandari
  8. Pingback: “Revolutia gazelor de sist”: O ESCROCHERIE ENERGETICA SI ECONOMICA – se afirma intr-un studiu citat si de Ziarul Lumina - Recomandari
  9. Pingback: ”RESURSE SARACE”. Reportaj In Premiera (VIDEO+TRANSCRIPT) despre cum au ajuns pe mana SPIONILOR SI STRAINILOR INFORMATIILE CLASIFICATE DESPRE ZACAMINTELE IMPORTANTE ALE ROMANIEI. “Dam cupru, dam aur, dam tot, şi Romania o vindem la pachet”
  10. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? Cum a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii au finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare