[update video] Realitatea TV: REDEVENTA IN CONTRACTUL CU CHEVRON AR FI DE DOAR 3,5%, iar durata contractului – 30 DE ANI!

18-07-2013 1 minut Sublinieri


Emisiunea “Jocuri de putere” (Realitatea TV) realizata de Rares Bogdan – 18 iulie 2013 – pe tema exploatarii gazelor de sist (de la Mamaia – Navodari); Invitati: Lavinia Sandru, Ovidiu Tiron, George Epurescu, Neculai Rotaru, Cezarina Mironica, Paul Iurea, Rodica Cruceanu.

La emisiunea Jocuri de putere realizata de Rares Bogdan de astazi, 18 iulie 2013, s-au prezentat informatii din contractul secretizat al statului roman cu Chevron. Redeventa pe care statul o va incasa din exploatarea gazelor de sist (prevazuta in contract, dupa cum ne spunea Traian Basescu) este absolut infima: 3,5%! 

Informatia, inca neconfirmata oficial, ar corespunde altor afirmatii facute pana acum despre nivelul redeventelor, chiar daca nu s-au avansat cifre clare pana acum:

Contractul cu Chevron ar fi incheiat pe o perioada de 30 de ani. 

Vom reveni cu inregistrarea emisiunii.

Dezvăluiri incredibile, joi seara, la Realitatea TV. Contractul cu Chevron de explorare şi exploatare a gazelor de şist a fost prezentat în exclusivitate în cadrul emisiunii “Jocuri de putere”, moderată de Rareş Bogdan.

Contractul de explorare a gazelor de şist încheiat cu Chevron prevede şi exploatarea, iar statul român încasează o redevenţă de doar 3,5%. Acestea sunt datele documentului prezentat în exclusivitate la Realitatea TV.

“Contractul de explorare, dezvoltare şi exploatare” a gazelor de şist se desfăşoară pe o perioadă de 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă 15 ani. Mai mult, redevenţa încasată de statul român este de doar 3,5 %.

Dezvăluirile au fost făcute de realizatoarea Realitatea TV Lavinia Şandru, în cadrul emisiunii “Jocuri de putere”.

“Contractul se numeşte ‘Contract de explorare, dezvoltare şi exploatare’. În contractul semnat de ANRM cu Chevron, redevenţa României este de 3,5%. În condiţiile în care distrugerea zonelor cu această exploatare bazată pe fracturarea hidraulică este ireversibilă. Să ne luăm gândul că vreodată zonele acestea o să-şi mai revină!”, a spus Lavinia Şandru, la Realitatea TV.

În opinia sa, declaraţia preşedintelui Băsescu din urmă cu ceva timp, când susţinea că cine primeşte aviz de explorare “obligatoriu” trebuie să primească şi aviz de exploatare, arată că şeful statului este la curent cu conţinutul contractului cu Chevron.

“Declaraţia făcută de preşedintele Traian Băsescu mă face să merg cu gândul la faptul că Traian Băsescu ştie ce conţine contractul. Pentru că îţi explică foarte clar că, în momentul în care o companie explorează, o face pentru că vrea să exploateze”, a spus Şandru.

În ceea ce priveşte durata contractului, Şandru a declarat că acesta este făcut pe “30 de ani, cu posibilităţi de prelungire încă 15 ani”.

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Florin Diaconu, a precizat că analiza privind faza de exploatare poate fi făcută temeinic şi conform legii doar cu ajutorul datelor obţinute în faza de explorare. 

“Vizavi de emiterea acordului de mediu pe zona Bârlad: studiul de impact s-a făcut şi s-a emis aviz doar pentru faza de explorare. În Constanţa, s-au emis avize pentru prospecţiuni, pentru două perimetre, iar prospecţiunile se vor face la distanţă mare de localităţi. Conform hărţilor, zona de prospecţiuni nu trece de şoseaua care leagă Mangalia de Constanţa”, a spus Diaconu.

“Până nu avem datele de la prospecţiuni şi explorare nu se poate face o analiză să vedem dacă e fiabilă şi lipsită de riscuri faza de exploatare”, a adăugat oficialul român.

Diaconu a mai declarat că studiul de impact poate să ducă la o notă negativă şi la respingerea exploatării.

jc2


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “[update video] Realitatea TV: REDEVENTA IN CONTRACTUL CU CHEVRON AR FI DE DOAR 3,5%, iar durata contractului – 30 DE ANI!

  1. Pacat, Rares merge doar in California. Pentru emisiunea de azi,despre gazele de “sist”, i-ar fi fost mult mai folositoare o calatorie pe autostrada (turn pike) de la New York la Cleveland si chiar mai departe spre Toledo, Ohio. Ar fi vazut cum padurea tinara “imbratiseaza” sondele fara pic de poluare.
    Imi pare rau ca pe Rares nu-l intereseaza pretul gazelor in Romania si-a devenit un Mickel Moore. Deh,…parvenirea!
    Un sfat: sa-si trateze cit mai curind “iesirile” precum cele de azi. Ar trebui sa stie ca nu tot ce “intelege” el este adevarat.

  2. @Pilgrim:

    La datorie?

    Oricum, plina tolba de etichete si manipulari mai aveti. Acum respectivul a devenit Michael Moore pentru ca nu vrea exploatarea Chevron si nu vrea sa traiasca intr-o tara distrusa de dragul unui iluzoriu pret la gaze. Daca el e Moore, atunci voi sunteti chevron trolls.

  3. Adica umplem cu substante nocive subsolul, otravind apele, inclusiv cele din fantani, imbolnavind astfel locuitorii acelor zone de tot felul de cancere (practic, un genocid), distrugem solul pe mii de hectare, lipsind oamenii de principala sursa de venit care este agricultura, producem cutremure intr-o zona care, intamplator, este cea mai importanta zona seismica din Europa, si care nu stim cat de devastatoare pot fi in timp (consecinta: distrugeri de vieti omenesti si materiale), cu alte cuvinte producem o mare drama pentru sute de mii sau poate miloane de oameni pentru… 3,5% redeventa?! Waw!!!! Asta da ‘afacere buna’, asta da tradare, asta da distrugere a tarii si atentat la siguranta nationala, si toate astea pentru… nimic.

  4. Statul a ajuns sa ne ucida, LA PROPRIU. Politicienii de la putere primesc din banii nostri salarii mari si un trai decent ca sa ne distruga. Cred ca dupa comunism, aceasta exploatare a gazelor de sist este cel mai grav lucru din istoria acestei tari (dupa comunism, pierderea Basarabiei si razboaiele cu turcii/tatarii).

  5. Eu mai o intrebare.

    La fel ca si cu Bechtel,de ce contracte publice ale statului roman sunt secretizate??????????

    Cum e posibila secretizarea unui contract care afecteaza populatia acestei tari,resursele ei,etc????????

    E al nu stiu catelea contract secretizat,cu complicitatea autoritatilor romane.

    Interesant e ca toate contractele secretizate,sunt contracte controversate,care implica sume enorme de bani,pura coincidenta!!!!!!

    De fiecare data s-a demonstrat ca secretizarea nu urmarea decat sa ascunda cat de defavorabil era contractul Romaniei.

    Moore a facut foarte multe pentru America si pentru restul lumii,prin documentarele lui,care au aratat mereu falsitatea,ipocrizia si coruptia liderilor.

  6. @mircea
    Stati linistit, daca e infractiune grava e SRI-ul la post. Nu uitati ca cineva, acolo “sus”, ne pazeste… sa nu iesim din staul.

  7. Eu sper sa iasa cat mai multi din staul.

  8. Lasand la o parte dezastrul care o sa-l produca industria… va rog sa va uitati la nivelul de taxare al acestei industrii in UK.

  9. Este bine de știut și de evidențiat public, cât încasează statul american pentru extractia gazelor de şist pe teritoriul său, de la aceste companii. România nu mai are stapâni ci vânzatori (din propriul neam). Costurile europeniadei vor fi și mai mari și mai grele decât au fost toate costurile (de sub jugul) celorlalte stapâniri (otomane, habsburgice, bolșevice), luate la un loc, pentru că România va dispărea ca stat, se va dezintegra ca nație, ca teritoriu, își va pierde tot ce a avut ca zestre ( materială și spirituală).

    Deja noile generații au asimilat (cu bucurie, și cu entuziasm), toate ofertele “civilizației” apusene și americane și se leapădă (cu scărbă) de tot ce am moștenit de la străbunii noștri pentru că “ne fac de rușine, sunt demodate, sunt povară, frână, și se opun celor mai râvnite și mai cautate “valori” ale timpului actual și ale noilor “cuceriri” și tipuri de “libertăţi”.

  10. @ nicolae mirean:

    Asa este. Pentru multi tineri (si nu numai) de acum se poate parafraza si, totodata, RASTURNA titlul unui roman mai vechi (“Dulce ca mierea e glontul patriei”) prin… DULCE CA MIEREA E OTRAVA OCCIDENTALA/AMERICANA. Pana aici merge si NEBUNIA (deja la propriu) adeziunii (pentru unii inclusiv profesional si stipendiat) intoxicarii cu propaganda rusofoba: putem sa murim (ca neam), ne pot muri copiii, sa ni se sfasie si teritoriul, sa ni se ia toate resursele si sa ni se otraveasca pamantul si apa, nu conteaza: important e sa sustinem FARA REZERVE si NECONDITIONAT tot ce vine de la… Baalul american, noul nostru dumnezeu, caruia, iata, ii jertfim absolut tot!

  11. Pe vremea socialismului, Ceaușescului România avea sonde de foraj în Marea Neagră, iar azi vin străinii să exploateze și nu numai în Marea Neagră, ci și în toată țara. N-am crezut atunci în Epoca de Aur; dar, în comparație cu ce e acuma… chear că era o epocă de aur. Demența și nerozia ne-a adus aici, altă explicație nu există

  12. Tot sper ca procentul acesta mic este din “produsul brut”, avand in vedere, de pilda aceasta definitie a redeventei luata de pe Dex online :

    REDEVÉNȚĂ s.f. (În economia capitalistă) Cotă, plătibilă la date fixe, care revine capitaliștilor, acționarilor, din produsul unei exploatări. [< fr. redevance].
    Sursa: DN (1986)

    Daca este din "produsul net", apoi chiar este mic, mic … Trebe' curaj sa accepti, ca reprezentant al statului roman, un procent asa de mic. Mai ales avand in vedere intregul context …Imi vin in gand din nou psalmii lui David: "Cand sus ajung oamenii de nimic, prin tara misuna nelegiuitii"

  13. @Ioan R:

    Nu definitia din DEX e relevanta aici, ci definitia juridica propriu-zisa si conditiile contractului.

  14. Nelu,
    in epoca dupa care atat va tanguiti, nu era nici urma de dementa? Totul era bine si frumos, un adevart rai pe pamantul romanesc? Sunteti chiar penibil cu jelania asta a dvs, ca sa nu mai amintesc de satisfactia cu care pomeniti de fiecare data despre “tambalaul” din decembrie 1989.
    Din respect pentru cei care au suferit in perioada respectiva, chiar daca dvs v-a fost bine, va rog sa incetati a mai face elogiul unor nemernici. Doar pentru ca cei de astazi sunt si mai rai, nu inseamna ca aceia au fost buni.

  15. @ cititor. Da, și pe vremea lui Ceaușescu s-a făcut multe nerozii și abuzuri, însă România nu era împărțită între o clică de miliardari de carton cu averi făcute prin jaf național și o mare, mare majoritate de pauperizați. România de azi a devenit o pradă neputincioasă a „șacalilor și coioților” din interior și din exterior. Nu am trăim mai bine pe perioada cînd România a contractat o datorie externă de peste 100 miliarde de dolari, față de cînd plăteam o datorie de 12 miliarde de dolari. Aaaa… vreți să spuneți că acuma mîncăm hot-dog și hamburgher. Acuma nu mai mîncăm salam cu soia, azi mîncăm soia cu zgîrciuri, șorici, mdm, nitriți, nitrați, roșu carmin și cîte un pic de slănină. Guvernanții de după tămbălău ne-au înglodat în datorii, numai ca poporul să creadă că o duce mai bine decît atunci; dar, cum o va duce poporul la scadența datoriei externe? S-ar putea să plătească datoria, cu hălci din teritoriu că resursele, bogățiile solului și subsolului le-au dat, mătrășit. Ps. Eu nu am fost un mare nomenclaturist, nu am fost membru de partid și nici măcar UTC-ist. Am lucrat doi ani ca electrician, după care m-am și mă ocup de apicultură.

  16. Pingback: Autoritatea pentru Resurse Minerale, tranformata in biroul de PROPAGANDA AL CHEVRON. Pe bani europeni! CONTAMINARE PRIN MANIPULARE - Recomandari
  17. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
  18. @admin
    Fara sa ma cunoasteti ma acuzati de malversatii (etichete, manipulari,..). Nu sunt fan Chevron ci ExMo unde am lucrat citva timp. Dar iarna Ch incalzeste toata Coasta de est cu gaz de SIST la un pret de 30 bani/mc de 5 ori mai mic decit pretul E-ON aici.
    Imi pare tare rau: nu c-u-n-o-a-s-t-e-t-i America. Din necunoastere pot apare usor “monstrii” adica adevaratele MANIPULARI. Se uita in primul rind ca America a fost si este tara PIONIERILOR (fara cravata rosie). Sper ca stiti sensul acestui cuvint. Pentru a cunoaste America ea trebuie parcursa in lung si lat. Sunt acolo f. multe lucruri bune dar si “otravuri”. Din pacate, la noi sunt preferate ultimele. Celelalte sunt hulite. A mai auzit cineva ceva in ultimul timp despre M. Moore. A mai fost si Ralph Nader!
    D-le Rares, sunt de citeva luni din nou acasa. V-am simpatizat pe cind erati la ZdC. De cind ati ajuns la Realitatea v-ati schimbatm total,in…rau. Nu vreau sa va supar dar “manifestarile” dv pe ecran sunt de natura schizo-frenica. Sa ma explic, am impresia ca traiti in lumea scenariilor SF ce la plasmuiti pentru JdP. Din 2-3 “surse”, prin Talentul dv incropiti zilnic un scenariu. Dar in urmatoarele zile acesta se…voaleaza. Sincer, incercati sa rariti aparitiile dv pe ecran pentru a avea timp sa le “ingrasati”.
    Apoi, nu mai urlati “opiniile” dv ca cea despre redeventa.
    Inteleg ca vreti sa “clociti” zacamintele de gaze de sist pina cind gazul va fi extras cu PAIUL.

  19. @Pilgrim:

    Bun, experienta la o firma nu este un argument pentru o tema de interes general care afecteaza o natie intreaga. Sunteti fidel ExMo sau nostalgic dupa experienta de acolo, v-ati insusit PR-ul companiei si “argumentele” lor, intr-un cuvant, duceti mai departe ce zic cei direct interesati in exploatare. Si caracterizati pe unii drept “schizofrenici” desi va laudati ca nu puneti etichete (in Evanghelie scrie insa, printre altele, si asa ceva: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=5#22). Toate aceste lucruri va recomanda indeajuns pentru a fi o voce autorizata, echilibrata si rationala…

  20. Pingback: Independenta energetica a la Congo. PETROLUL DIN MAREA NEAGRA: 70% pentru americani, 0,1% pentru romani - Recomandari
  21. Pingback: Chevron obtine avize pe bana rulanta in VASLUI. In Ucraina, un proiect CHEVRON a fost RESPINS de COMUNITATEA LOCALA/ Gaze de sist sau DISTRUGEREA BAILOR FELIX? Cum i-au EXPLODAT IN FATA Poloniei GAZELE DE SIST - Recomandari
  22. Pingback: Chestiunea redeventelor la GAZE & PETROL sau inca un SANTAJ CORPORATISTO-COLONIALIST. Ilie Serbanescu despre “MAREA LICHIDARE A RESURSELOR MINERALE ROMANESTI” - Recomandari
  23. Pingback: Ponta, dispus sa riste CUTREMURE CATASTROFALE pentru sprijinul CORPORATIILOR AMERICANE?/ Bizar: ”societatea civila” e mai TIMIDA fata de CHEVRON decat fata de RMGC/ Gazele de sist: demontarea propagandei INDEPENDENTEI ENERGETICE/ La Galati se fac PROS
  24. Pingback: ”RESURSE SARACE”. Reportaj In Premiera (VIDEO+TRANSCRIPT) despre cum au ajuns pe mana SPIONILOR SI STRAINILOR INFORMATIILE CLASIFICATE DESPRE ZACAMINTELE IMPORTANTE ALE ROMANIEI. “Dam cupru, dam aur, dam tot, şi Romania o vindem la pachet”
  25. Pingback: “Cine sunt inamicii noului sistem? Cei care nu înţeleg”. MAJORITATEA RATIONALA VS MINORITATEA RADICALA in chestiunea GAZELOR DE SIST - Recomandari
  26. Pingback: “Deasupra gazelor de sist” [Reportaj VIDEO din Pungesti]/ CHEVRON a primit autorizatiile pentru prima SONDA DE EXPLORARE a GAZELOR DE SIST din Vaslui/ Explorari dupa gaze de sist au avut loc si in CAHUL (Rep. Moldova)/ CUTREMURELE DIN GALATI:
  27. Pingback: A INCEPUT CHEVRONIADA, IN FRUNTE CU BASESCU SI PONTA. La “indicatiile pretioase” ale fostului Ambasador SUA Gitenstein a inceput reprezentatia teatrala: CORPORATIILE AMERICANE SUNT PRIETENOASE CU “COMUNITATILE” SI VOR ANGAJA “
  28. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? Cum a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii au finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare