Pr. Eftimie Mitra: NEW AGE SI DACISMUL IN ROMANIA

16-07-2013 4 minute Sublinieri

sarmiz4

Neopăgânismul din Romania se ascunde sub umbra Bisericii Ortodoxe spunând că practicile oculte pe care le săvârșesc sunt o “Ştiintă a creierului” neavând amestec cu religia. Intenţia lor este de a atrage câţi mai mulţi adepţi ca mai apoi să pună în aplicare ceea ce de fapt se pregăteşte la nivel mondial: întoarcerea la păgânism.

Mișcarea New Age, tot mai întâlnită la nivel mondial, ca o „religie” a viitorului, are rădăcini în practicile oculte dinainte de creștinism. La baza acesteia stă crezul în reîncarnare. Promotorii noii “religii” mondiale susțin că toate popoarele trebuie să se întoarcă la vechile religii politeiste și astfel nu vor mai fi certuri interconfesionale și războaie religioase. Unul dintre liderii acestei mișcări, Alice Bailley, din SUA, susține că: “Se apropie ziua în care toate religiile vor fi privite ca emanând dintr-o unică sursă spirituală. Toate vor fi reduse la o unică religie comună, din care religia mondială universală va lua naștere în mod inevitabil”. Un alt lider New Age, Helen Blavatsky, tot din SUA, susține că religia viitorului va fi o revenire la vechile religii ale “strămoșilor noștri” dinainte de creștinism socotind că, în final “religia ancestrala este religia viitorului”. Aici se tinde, spre o religie fără Hristos, o religie fără “piatra cea din capul unghiului”, din care se naște haosul. (vezi Serafim Rose, “Ortodoxia si religia viitorului”, ed. Sophia, Bucuresti, 2004, p. 294)

În România se încearcă de câțiva ani conturarea unui cult deosebit al “strămoșilor noștri” daci prin care ni se spune că aceștia au fost manipulați de Apostoli și, de fapt, noi ar fi trebuit să fim zamolxieni. Această teorie o susțin cercurile ezoterice din România care spun, chipurile, că merg la locurile dacice pentru a se încărca cu “energie pozitivă”. Ne întrebăm ce “energie pozitivă” poate avea acel loc în care se aduceau jertfe sângeroase și chiar umane? E drept că dacii aveau o religie păgână, pentru că așa aveau toate neamurile până la întruparea lui Iisus Hristos, dar după încreștinare, dacii au părăsit aceste practici. Cu toate acestea, conform relatărilor scriitorilor antici, dacii aveau o puternică credință într-o singură viață pământească și după moarte o viață veșnică (tocmai din acest motiv despre daci se spunea că sunt nemuritori). De unde au născocit-o ezoteriștii din România cu reîncarnarea? Ce legătură o fi avut religiile tibetane cu dacii nu știe să ne spună nimeni, dar cert este că practicanții ocultismului tibetan din România susțin astfel de teorii încercând să convingă și pe alții de ideile lor. Răspunsul e clar, orice ar fi, ținta e: New Age-ul cu orice preț.

Durerea noastră, ca și creștini, e viclenia cu care se încearcă, la noi în țară, punerea în practică a noii “religii” mondiale. Neopăgânismul mondial se ascunde sub diverse forme pentru a se putea infiltra mai ușor printre creștini. Cu toate că (unii dintre ei au și botez) au anumite ritualuri, invocă duhuri (numite de ei “energii”) etc., neagă că aceste practici ar fi religioase spunând că ezoteria este doar o “știință a vindecării”. În România, practicanții ezoteriei (yoghini, radiestezteziști, bioenergeticieni, reiki, prananadi etc.) merg pe la bisericii și mănăstiri (la mormântul părintelui Arsenie Boca, Cleopa Ilie și alți mari duhovnici ortodocși) fără să declare nimic despre practicile lor. În acest caz se produc confuzii și noii adepți trăiesc cu convingerea că tot ce fac ei e sub umbra Bisericii Ortodoxe, câștigând astfel credibilitate în rândul celor mai puțin cunoscători.

Cu tot respectul pe care îl avem față de înaintașii noștri daci, trebuie să fim realiști și să înțelegem că astfel de practici nu aduc nici o onoare celor care, în urmă cu două mii de ani, au luptat aici pentru apărarea acestor locuri. În ce privește ortodoxia pe care poporul român o are din perioada apostolică, dacii au primit-o fiind convinși că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.

Despre Înviere se vorbește în tot Noul Testament. Cu toate acestea ezoteriștii din România caută justificări pentru susținerea teoriilor elaborate. În cele ce urmează vom prezenta câteva argumente biblice care demontează teoria reîncarnării:

Reîncarnarea este o credinţă pagână prin care se neagă credinţa în Înviere. Derutant e faptul că unii dintre adepţii filozofiilor orientale, yoga, arte marţiale, budism, hinduism, prananadi etc. se declară creştini şi spunând că recunosc ca bune învăţăturile ortodoxe le contrazic prin însăşi propovăduirea rătăcirilor lor.

Unii spun că sufletul omului s-ar putea reîncarna dupa moartea biologică a individului într-un trup de animal (cal, vacă, oaie etc.) ceea ce încalcă grosolan învăţăturile Evangheliei şi ale Sfinţilor Părinţi despre suflet şi mântuire căci Iisus Hristos nu s-a jertfit pentru mântuirea animalelor. Alţii zic că sufletul, după moartea trupului, pentru a ajunge la purificare poate să treacă prin mai multe trupuri omenesti până la starea finală de curăţie (purificare) sufletească numită: Nirvana. Dar ce se va întâmpla în ziua Învierii? Sufletul în care trup va rămâne? A creat oare Dumnezeu mai multe trupuri decât suflete?

La cartea facerii ni se spune clar că Dumnezeu a făcut pe om după chipul şi asemănarea Sa; după ce l-a făcut din pământ a suflat pe el şi I-a dat viaţă. Apostolul Pavel zice că o dată este dat omului să moară, iar după aceea să fie Judecata (Ev.9,27). Tot Sfânta Scriptură ne mai spune, încă din Vechiul Testament: ,,…fiindcă omul merge la locaşul său de veci… şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, care l-a dat”(Ecles.12,5 şi 7).

Cu toate acestea, cei ce doresc cu tot dinadinsul să susţină această hulă împotriva Duhului Sfânt, spun că Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul s-a reîncarnat în Sfântul Ioan Botezătorul, justificându-se cu citatul biblic: “Şi dacă voiţi să înţelegeţi, el este Ilie cel ce va să vină” (Mt 11,14). Aici, Mântuitorul vorbea despre Ioan Botezătorul pe care îl numise Ilie căci avea duhul şi râvna lui Ilie şi nicidecum sufletul celui ce s-a ridicat cu trupul la cer. Astfel Evanghelistul Luca spune: “Şi va merge înaintea Lui cu duhul şi cu puterea lui Ilie” (Lc1,17), adică având calităţile (virtuțile) lui Ilie. Acest lucru îl mărturiseşte însuşi Sfântul Ioan Botezătorul în următorul pasaj din Evanghelie: “Şi ei l-au întrebat: Dar cine eşti? Eşti Ilie? Zis-a el: Nu sunt…Ce spui tu despre tine însuţi? El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: Îndreptaţi calea Domnului…” (In 1,21-23).

O dovadă incontestabilă care dovedeste ca sf. Ilie Tesviteanul nu s-a reîncarnat în sf. Ioan Botezătorul este arătarea sa împreună cu Moise alături de Mântuitorul pe muntele Tabor când a avut loc Schimbarea la față. Sfântul prooroc Ilie s-a urcat cu trupul la cer (IV Reg 2,11) şi va reveni împreună cu Enoh care şi el, înainte de Potopul lui Noe, s-a urcat cu trupul la cer (Fac 15,18-24). Sfinții Părinți spun că Ilie și Enoh vor veni înainte de sfârşitul lumii: “Ilie într-adevăr va veni şi va aşeza la loc toate” (Mt 17,11; Apoc 11,3-12; Mal 3,22-24) având misiunea de a lupta cu antihrist. Ambii, când vor veni, vor fi în trupurile lor şi nu în trupurile altora.

Această erezie este mult susţinută de adepţii New Age -ului mondial şi mediatizată prin reviste, ziare, emisiuni radio şi TV, literatură modernă, programe educative pentru tineret etc. Prin credinţa în reîncarnare se elimină teama de Judecată, existenţa Raiului şi a iadului, necesitatea căinţei, lăsându-se prilej omului să păcătuiască având şansa de a se curăţi sufleteşte într-o aşa-zisă viaţă viitoare.

ieromonah Eftimie Mitra


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Preoti si duhovnici romani

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Pr. Eftimie Mitra: NEW AGE SI DACISMUL IN ROMANIA

  1. In primul rand New age apartine ultimelor 2 secole.Dar dacii au trait si inainte de Hristos asa ca nu se poate pune comparatie.Sarmizegetusa nu are nimic in comun cu practicile satanice ale miscarii New age.

  2. @ mada:

    Nu e vorba de asta, e vorba despre reinvierea paganismelor, inclusiv dacice, de catre New Age.

  3. Da este adevarat.

  4. Rugam pe fratii/surorile care au ceva mai mult timp sa incerce sa raspunda intrebarilor de mai sus ale lui Marius. Multumim!

  5. Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Evrei, capitolul 9 zice:
    “Şi precum ESTE RANDUIT OAMENILOR O DATA SA MOARA, iar după aceea să fie judecata”
    Deci, oamenii mor o singura data dupa care urmeaza judecata particulara a sufletului, nu o noua reincarnare.

    Sfantul Ioan Damaschin, in ultimul capitol al cartii sale, Aratarea cea adevarata a credintei ortodoxe, istoriseste bine cea din urma stare a sufletului dupa moarte:
    “Si noi credem in invierea mortilor, pentru ca va fi una cu adevarat, va exista o inviere a mortilor. Acum, cand vorbim de inviere, intelegem o inviere a trupurilor. Caci invierea este o ridicare din nou a celui care a cazut. Dar, daca sufletele sunt nemuritoare, cum se vor ridica ele din nou? Daca moartea se defineste ca o despartire a sufletului de trup, invierea este unirea din nou a sufletului cu trupul, si ridicarea din nou a fiintei care pierise si cazuse. De aceea, chiar trupul care este stricacios si pieritor, se va inalta nestricacios. Caci Cel Care la inceput a facut trupul din tarana pamantului, nu este neputincios sa-l ridice din nou, dupa ce acesta a pierit si s-a intors iarasi in pamantul din care a fost luat prin hotararea Ziditorului sau …
    Acum, daca sufletul ar fi ales singur sa intre in razboiul pentru fapta cea buna, si cununa ar primi-o de unul singur. Dar daca el singur s-a lasat in voia dezmierdarilor, el singur va fi osandit intru dreptate. Cu toate astea, fiindca sufletul nu a urmat fara trup nici fapta cea buna, nici patima, va fi drept pentru suflet si trup ca sa primeasca rasplata impreuna…
    Asadar, cu sufletele noastre unite din nou cu trupurile noastre, care se vor face nemuritoare si vor alunga stricaciunea, ne vom ridica din nou si vom sta inaintea scaunului lui Hristos, la judecata cea infricosatoare.”
    La Infricosata Judecata, sufletul se va infatisa inaintea Judecatorului impreuna cu trupul. Nu poate fi vorba de mai multe trupuri pt un singur suflet.

  6. Daca marturisesti ca esti crestin astfel de intrebari nu-si au rostul fiindca crestinul marturiseste ca omul este creat dupa chipul lui DUmnezeu. Omul este format din trup si suflet, un singur trup – un singur suflet. Chipul lui Dumnezeu este unul singur, UNUL, nu o succesiune deci si persoana umana este unitara si nerepetabila neputand exista intr-o succesiune fiindca trupul nu va fi regenerat decat la a Doua Inviere.
    Rastalmacesti versetul evanghelic. Nu se spune ca ispaseste pacetele dintr-o alta viata. Apostolii nu ofera decat 2 variante: cine a pacatuit EL sau PARINTII. Tu ai venit cu a treia ipoteza a ispasirii: reincarnarea, lantul karmic.
    Nu am mai auzit vreodata de chestia cu presupusa periculos de raspandita credinta a bizantinilor in reincarnare (adica vezi, draga Doamne, ca era ataaaat de inradacinata incat nu mai faceau fata “oficialitatile”… Da, sigur, atat de raspandita incat poti sa numeri pe degetele de la o mana tratatele scrise EXPRES impotriva reincarnarii de Parintii Bisericii) si ca asta ar fi fost motivul condamnarii origenismului… Te rugam, da-ne o sursa bibliografica in ac. privinta altminteri orice discutie pe marginea unor pavelcorutisme de genul asta e inutila.
    Intr-adevar, reincarnarea reprezenta una din “posibilitatile” teologiei origeniste dar nicaieri nu vei gasi pe Didim cel Orb sau pe Evagrie Ponticul afirmand reincarnarea. Nu zic nimic de Origen fiindca – incerc sa fiu fair play – nu a fost tradus decat fff putin din el si nici asa, din ce s-a tradus la noi, nu-l vei gasi afirmand reincarnarea. Origen vorbeste de caderea sufletelor dar marturiseste credinta in Inviere. Invierea exclude ideea reincarnarii fiindca atunci oamenii nu se vor imbraca cu cele cateva zeci sau sute de trupuri cate au purtat (dupa cei ce cred in reincarnare) in timpul vietilor lor, ci cu unul singur, dar spiritualizat.
    Nu cred ca esti bine intentionat din simplul motiv ca iti alegi sursele bibliografice dintr-un partizanat si fanatism doctrinar. Exatrapolezi nejustificat considerand ca Didim si Evagrie au marturisit ceea ce yoghinii, Lazarev et co scriu in cartile lor.
    Iisus Hristos nu poate fi reincarnarea nimanui, nici macar a Dreptului Melchisedec daca marturisim ca este Fiul cel UNUL al lui Dumnezeu.
    Chestie de logica, nu foarte complicata. Daca pentru altii Hristos nu a fost decat un mare invatat, avatarul nu stiu caruia, e problema lor. Iadul sau Raiul ni-l alegem singuri. Dar daca spui ca Hristos a inviat, reincarnarea nu mai are nici o justificare pt un crestin.

  7. […]
    Citatele din Biblie folosite nu dovedesc ca exista reincarnare. Sunt cumva trase de coada pentru a-si justifica niste aberatii. Asta dovedeste ca nu e responsabil pentru afirmatiile facute.
    Origen nu a marturisit niciodata credinta in reincarnare.
    O alta aberatie a lui Marius este aceea de la punctul 6) in care spune ca pana in sec VI Biserica a crezut in reincarnare. Ce absurd. Unde scrie asta? poate Marius sa dovedeasca asemenea aberatii?
    De la inceputul crestinismului si pana azi Biserica a marturisit credinta in Inviere. Noul Testament vorbeste doar despre Inviere, in mod direct asa ca “deductiile” lui Marius si a celor de teapa lui sunt niste justificari neargumentate trase de coada in mod tendentios.
    In ce priveste cei care au revenit din moarte clinica nu stiu sa fi spus careva despre reincarnare. Cel putin cunosc multe cazuri de persoane care au trecut prin moarte clinica si au vorbit despre Rai si Iad si despre o judecata a sufletelor. Apropoo, sa ne destindem putin: cei ce au trecut prin moarte clinica au revenit in trupurile lor si nu s-au reincarnat…

  8. Acesti ezoteristi se folosesc in mod viclean si de numele parintelui Arsenie Boca:
    http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/07/parintele-arsenie-boca-si-ezoterismul.html

  9. @Dragos

    De acord cu tot ce spui.

    Despre Didim cel Orb.
    Tot ce am parcurs pana acum este curat de orice erezie, dar stiu ca exista un pasaj de cateva randuri in omiliile recent descoperite la Psalmi (traduse doar in germana din cate stiu) in care, daca este autentic, vorbeste destul de ciudat si balbait de o viata a dreptilor inainte de nasterea lor in viata aceasta. E ciudat acel pasaj in conditiile in care Didim are comentarii atat de ortodoxe in totalitatea lor. In rest peste tot, Didim este de o mare mare inaltime duhovniceasca, si chiar daca nu a criticat vehement toate ereziile lui Origen,ci numai pe unele, iar in privinta preexistentei sufletului poate a avut ceva ezitari, nu a insistat niciodata pe tema, nici nu s-a facut propovaduitor inflacarat, incat Sf. Nicolae Velimirovici nu greseste ca-l numeste Sfant in Prooloagele de la Ohrida.

  10. As ruga administratorii acestui site sa puna si pozele de la articolul de pe ASTRADROM caci sunt lamuritoare.

  11. Marius,

    Daca intr-adevar, esti interesat sa cunosti adevarul, citeste si de aici:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/11/07/exista-reincarnarea-parintele-serafim-rose-infatiseaza-invatatura-ortodoxa-si-explica-originile-acestei-mari-inselari/#comment-118102

    Apoi, Sfanta Lumina ce se coboara la Jerusalim la Sfintele Pasti ale Ortodoxiei, este marturia suprema ca ORTODOXIA este Credinta Dreptmaritoare.

    Sa fie asa cum zici (ca te intereseaza sa afli adevarul), insa se simte duhul de ispitire, prin prea multele “argumente” pe care le contrapui Sfintei Scripturi (pe care numai cei hirotoniti – preotii – care au primit Harul direct de la Hristos, prin succesiunea apostolica, o pot talmaci).

  12. Marius@

    Din lipsa de timp am sa va raspund strict la primul punct.

    1). Pasajul scripturistic citat arata doar faptul ca ucenicii cunosteau din scripturi faptul ca boala, infirmitatile, suferintele etc., sunt o consecinta a pacatelor personale sau ale pacatelor parintilor. Pasajul arata prin raspunsul Mantuitorului ca in acest caz particular nu pacatul a fost cauza infirmitatii acelui om. Atat. Restul sunt pure speculatii, jonglerii, simple presupuneri oricat de logice ar parea. Trebuie cunoscuta invatatura crestina in ansamblu pentru a intelege corect. Adeptii reincarnarii procedeaza aici exact ca si sectarii scotand pasajele scripturistice din contextul respectiv sau din contextul intregii invataturi crestine, interpretandu-l discretionar ca sa-si demostreze tezele proprii.

    Reincarnarea contrazice invatatura crestina nu pentru ca asa s-a hotarat intr-un sinod sau pentru ca asa a crezut un grup de oameni la un moment dat ci pentru ca ea contrazice prin ea insasi invatatura crestina despre mantuire. Reincarnarea in sine este prezentata de fapt, ca o cale de devenire spirituala, de ispasire a pacatelor in timpul unor vieti succesive, intr-un ciclu karmic, care trebuie sa devina un urcus spiritual din treapta in treapta, cu pronuntat caracter evolutiv, daca stam sa observam si care decurge cumva de la sine pana la eliberarea din ciclul karmic, adica este o cale de mantuire. Cu alte cuvinte exista o alta cale de mantuire decat cea despre care ne invata insusi Mantuitorul.
    Pai atunci, daca-i asa, Mantuitorul ce a venit sa faca? Daca acest lucru ar fi posibil, la ce bun intruparea Mantuitorului? La ce bun jertfa sa de pe cruce pentru pacatele noastre? Mantuirea prin ciclul reincarnarilor ar fi destul, nu-i asa? Foarte vicleana teorie.
    Credinta in reincarnare face parte din conceptia panteista despre lume si este o cursa perfida si foarte periculoasa a diavolului. Ea amageste omul ca ar avea mai multe vieti facandu-l sa amane pocainta si sa ramana intr-o stare de trandavie vecina cu nepasarea in ceea ce priveste propria mantuire. Doar are timp, nu-i asa? ca sa nu mai vorbim ca ea contrazice invatatura despre inviere, rai si iad, judecata de apoi, etc. modificandu-i omului enorm gandirea, mentalitatea si viata si despartindu-l de Biserica lui Hristos.
    Sa fim foarte atenti pentru ca pur si simplu credinta in reincarnare este un afront la adresa Mantuitorului si ne desparte de El. Crezand in reincarnare afirmam, daca nu chiar direct faptul ca nu Hristos este Mantuitorul lumii, cel putin faptul ca ar putea exista si o alta cale de mantuire, deci ca nu avem neaparata nevoie de El. Este o batjocorire a « Mielului lui Dumnezeu venit sa ridice pacatul lumii », a Jertfei si a iubirii Sale pentru noi. Pentru ca, daca suntem crestini adevarati stim ca Hristos nu este nici un simplu invatator si nici « facatorul de minuni Iisus » ci este Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii! Singurul! Alta cale nu este pentru a avea viata vesnica. El ne-a spus: « Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. » si « Fara Mine nu puteti face nimic ».
    Daca nu credem acestea si credem altceva nu suntem ai Lui.
    Daca dorinta de adevar este atat de importanta pentru dvs., cel mai bun lucru este sa lasati toate invataturile straine deoparte si sa o luati de la capat cu un duhovnic iscusit care sa va ajute sa intelegeti cum trebuie invatatura crestina fara alti “poluanti”.

  13. @ Marius

    Sa stii ca mai citesc si eu din Biblie sau din Sfintii Parinti ori din alte “margaritare duhovnicesti” si gasesc “Cuvinte” pe care nu le inteleg sau mai bine zis,nu le pot patrunde si fac la fel ca tine:umblu cu intrebarea pana aflu.Bine ai facut si tu.Daca vrei sa-ti lamuresti gandul acesta(periculos)al tau,sau altele,ca toti avem indoieli, grabeste-te sa-l cauti pe Parintele tau duhovnic si vei afla tot ce trebuie.Trebuie sa vrei,sa ai un pic de curaj si sa fii sincer.Si poate si un pic de silire.

  14. Pt Marius:
    1) “Legea” reîncarnării era binecunoscută în acel timp; dar nu de către evrei- nici fariseii, nici saducheii nu propovăduiau aşa ceva. Ci de către păgâni.
    Cât despre întrebarea ucenicilor- se ştia atunci, se ştie şi acum, că tarele fizice şi psihice ale urmaşilor sunt consecinţele vieţii duse de către înaintaşii acestora până în a 3-a şi a 4-a generaţie. Aceasta este regula (spre lămurire citeşte şi în Cărarea împărăţiei de păr Arsenie Boca, că tot a fost amintit aici acest sfânt). Orbul la care face referire Evanghelia a făcut excepţie de la această regulă. Tot acolo mai la vale se afirmă divinitatea sau sfinţenia domnului Iisus, când se spune că din veac (niciodată) nu s-a văzut o asemenea minune, ca să-i fie dată vederea unui orb din naştere, şi că Dumnezeu nu-i ascultă decât pe drepţi. Revenind la ucenici, se mai face confuzie între ucenicii/apostolii de dinainte de Pogorârea Sfântului Duh şi de după acest eveniment. Ucenicii dinainte erau oameni plin de greşeli, ca şi noi, entuziaşti, cam limitaţi în gândire şi învăţătură (majoritatea pescari). De aceea lui Simon sau Chefa i s-a spus piei înapoia mea satano, sau a fost apostrofat când a scos sabia la slujitorul fariseilor şi i-a tăiat urechea, apoi l-a trădat de 3x pe Iisus. După Cincizecime în schimb, tăria ucenicilor/apostolilor a fost cel puţin proverbială. Toţi, în afară de Sf Ioan au murit martiri! Aşadar, pe vremea vindecării orbului, au întrebat de păcatele părinţilor/strămoşilor acestuia pt că ştiau regula, şi de păcatele orbului pt că erau şocaţi şi nu mai gândeau logic. Pt ei a 3-a variantă, anume pt a se vedea puterea lui Dumnezeu Fiul, încă nu exista. Deci nicio legătură cu păcate dinaintea naşterii care nu există! Au întrebat şi ei o prostie, în starea de uimire în care tocmai se aflau.
    2) Diferenţa dintre Melhisedec şi Iisus? Primul s-a născut din doi părinţi- oameni şi a murit. Al doilea s-a născut mai înainte de toţi vecii din Tatăl, de-o fiinţă cu Tatăl- ceea ce învaţă Biserica de la început- s-a născut ca om din mamă şi de la Duhul Sfânt Dumnezeu, fiind şi Dumnezeu şi om, a murit pe cruce şi a înviat a 3-a zi. Melhisedec n-a mai înviat. Altminteri în mod logic, ar fi fost relatată o astfel de minune. Apropo de trupul Mântuitorului după înviere- nu mai este material ci este transfigurat. Nu mai are nevoie de hrană, poate trece prin ziduri, uşi încuiate, etc.- vezi evanghelia despre Sf Toma, aşa-zis necredinciosul. Nicio legătură cu trupurile materiale din povestea reîncarnării. Şi este acelaşi trup al Lui, nu altul- dovada semnele cuielor şi rana suliţei prezente în trupul Său după înviere.
    În plus, aici Sf Pavel ne explică nu natura materială sau sufletească a lui Melhisedec, ci natura preoţiei sale, care nu seamănă cu natura preoţiei leviţilor. Prima este veşnică, a doua limitată în timp şi se perpetuează din generaţie în generaţie în neamul lui Levi, până în Vinerea mare, când catapeteasma templului s-a rupt în două, semn că sfinţenia lui Dumnezeu nu mai locuieşte în acel loc, ci a trecut în Biserică la Cincizecime, ziua de naştere a acesteia. Iarăşi nimic ce ar putea avea legătură cu reîncarnarea.
    Ca o lămurire: sufletul lui Iisus Nazarineanul a existat într-adevăr şi înainte ca El să se întrupeze pt noi, dar numai pt că este Dumnezeu. Sufletele celorlalţi oameni intră în existenţă numai în momentul concepţiei.
    3) 4) Cineva te-a îndemnat să găseşti răspunsul la aceste două întrebări la păr. Serafim Rose. Şi eu subscriu. Răspunsul este f clar şi f duhovniceşte dat: înşelări diavoleşti.
    5) Nu cunosc documentaţia. Dar sintagma “se spune” se foloseşte adeseori la plantarea în lume a unor situaţii inexistente, mincinoase. Maaaare grijă! De ex, Stalin avea obiceiul acesta. Îi convoca pe toţi mai-marii şi le dădea o problemă de rezolvat, începând cu “se spune”. Bineînţeles că în fapt el spunea, iar ce spunea el era realitate în URSS. Iar adunaţii trebuiau să trăiască efectiv acea “realitate”. Care nu, era redus la tăcere. Definitiv.
    Deci chestia cu “se spune” este f nocivă. Mai bine ne ferim din start de aşa ceva!!!
    6) Citatul tău este corect. Într-adevăr, dacă omul ştie că mai are vreo viaţă la dispoziţie ca să se sfinţească, amână procesul. Înşelare drăcească. Tot aşa spun dracii, că acum suntem tineri, sănătoşi, doar nu vom muri în curând, deci hai să amânăm pocăinţa şi mântuirea pt mai târziu. Să ne trăim din plin “viaţa”. Dar vai, câţi tineri nu suferă accidente şi mor fără să se fi sfinţit prin Sfintele Taine la biserică! Sper să nu fie nimeni din cititorii acestui sait vreodată în această situaţie. Aşa că hai la biserică, îndoaie genunchii şi lasă mândria acum, şi: rugăciune, post milostenie. Aşa vom pregusta încă de aici raiul, iar dincolo vom trece lin, aşa după cum vieţuim aici în ACEASTĂ UNICĂ viaţă.
    Nu numai de la anul 553, ci din totdeauna Biserica a propovăduit o singură viaţă, o singură posibilitate de mântuire, numai în timpul vieţii (vezi şi cap 15 din 1-a epistolă către corinteni- acolo ai material de meditaţie la “reîncarnare”). Dacă ai pricepe măcar infinitesimal ce minunăţie înseamnă transformarea trupului nostru material în trup duhovnicesc după înviere, n-ai mai gândi nici o fracţiune de secundă la “reîncarnare”! Dea bunul Dumnezeu ca să ne întâlnim cu toţii în viitor în aceste trupuri gingaşe şi diafane în împărăţia Sa cea cerească!

  15. Draga Marius! Ceea ce faci tu acum, prin aceste intrebari, se numeste indreptatire! Cauti indreptatiri pentru indoielile tale! Nu esti singurul care face asta, am facut-o si eu dar sper sa nu o mai fac niciodata, pentru ca imi dau seama ca fara credinta, nu poate exista decat indoiala! Adevarata credinta te scapa de capcanele mintii, care este influentata, bineinteles si de cel rau! Dar daca vrei, raspunsuri curate si intru credinta, la intrebarile tale, iti recomand cartile minunate ale Parintelui Serafim Rose, “Ortodoxia si religia viitorului” si “Sufletul dupa moarte”, care cu siguranta te vor lumina asa cum m-au luminat pe mine si pe multi altii! Doamne, intareste-ne intru credinta!

  16. @Cristian

    “Ca o lămurire: sufletul lui Iisus Nazarineanul a existat într-adevăr şi înainte ca El să se întrupeze pt noi, dar numai pt că este Dumnezeu. Sufletele celorlalţi oameni intră în existenţă numai în momentul concepţiei.”

    Apreciez pledoaria, categoric NU SI ACEST PASAJ!!!!!!!!!!!!!!!

    Asa erau si unii eretici care confundau sufletul lui Iisus cu dumnezeirea! Parintii Bisericii le-au raspuns categoric: intruparea a avut loc in mod neschimbat, neamestecat, neimpartit, nedespartit!!!!!!!!!!!!!!

    Sufletul si trupul Mantuitorului, IN EGALA MASURA au aparut la conceperea Sa din Fecioara Maria, prin lucrarea lui Dumnezeu. Ca Dumnezeu El era inainte de intrupare, dar SI SUFLETUL SI TRUPUL tin de intrupare, mai precis de INOMENIRE cum este termenul in greaca pentru a nu cadea in aceasta erezie.

    Ce impielitat ti-a soptit la ureche ca sufletul Mantuitorului ar fi preexistat? Ai dovezi in Sf. Scriptura sau la Sfintii Parinti?

  17. iertare ca ma bag in seama

    1. cred ca se face o confuzie intre informatie si Persoana. Ereditatea, adica transmiterea informatiei, nu inseamna reincarnarea Persoanei. Informatia mostenita transmite toata experienta de viata a parintilor, bunicilor, etc etc. Parca Mendel , un calugar ceh, a explicat pentru intaia oara asta. Deci constitutia psiho-somatica,predispozitiile, bolile sunt actualizari ale acestei informatii ADN, fara nicio reincarnare. Conclud ca ‘déja vu’_ul unora , care “retraiesc” timpuri_locuri dintr-un trecut fie el chiar foarte indepartt , poate fi reactivarea memoriei mostenite. La polul opus, dementa si deci stergerea memoriei pana la uitarea de sine, nu este egala cu disparitia persoanei, ci a informatiei.

    2. re_incarnarea relativizeaza incarnarea. La limita, Intruparea. Nu doar noi devenim placa turnanta a unor , nu stiu, energii?, spirite?..dar Insusi Hristos este relativizat. Si atunci crestinismul dispare.

    3. “Preot in veac dupa randuiala lui Melchisedec” si aici suntem pusi inaintea unor realitati care depasesc putintele intelectuale. (“Necuprins cu gandul, pururea fiind si Acelasi fiind”)…Hristos este IN VEAC, nu Melchisedec

    “Căruia Avraam i-a dat şi zeciuială din toate, SE TALCUIESTE mai întâi: rege al dreptăţii, apoi şi rege al Salemului, adică rege al păcii,Fără tată, fără mamă, fără spiţă de neam, neavând nici început al zilelor, nici sfârşit al vieţii, ci, asemănat fiind Fiului lui Dumnezeu, el rămâne preot pururea.”…adica SIMBOLIZEAZA, nu in sensul ca ESTE. Inteleg SE TALCUIESTE =se traduce. Asa cu SALEM=SHALOM=pace, NU al unui loc (spatiu, timp) anume. Hierousalēm=Orasul Pacii.

    Atat m-am priceput si daca am spus prostii rog sa fiu repede corectat. Si cred ca Marius,ca si fiecare dintre noi, ar trebui sa se limpezeasca prin ascultare si spovedanie la Duhovnic mai mult decat “deschiderea ochilor” spre realitati care ne depasesc. SI care nu ne harnesc si doar tulbura.

  18. Credinta orientala in reincarnare nu poate sta in picioare in fata norului de dovezi scripturistice si patristice.
    Sunt multe intrebari logice la care orientalii nu pot da raspunsuri.
    Iata doar cateva dintre ele:
    1. Daca reincarnarea se face pt. a atinge o stare mai “elevata/inalta” sufleteste, atunci cum de la un ciclu la altul de reincarnare nu-ti mai amintesti nimic? Ce poti indrepta sau repara dintr-o viata anterioara, viata pe care nu ti-o amintesti deloc?
    2.Daca legea karmei presupune asumarea destinului fara implicare, atunci ce rost mai au faptele milei crestine? Ce rost mai are viata si moartea celui drag de langa tine? (Bine ca nu au cunoscut comunistii o astfel de filosofie orientala)
    3.Daca sansele sa te reincarnezi intr-un om la urmatorul ciclu sunt extrem de mici, atunci, ce folos mai au urmatoarele vieti de reincarnare in “plante, animale”, ca nivel inferior, in raport cu omul, fiinta rationala?
    4. Daca aproapele meu este reincarnat intr-o planta la un alt ciclu, atunci “eu” devin canibal daca folosesc in dieta plante?
    5. Daca sufletele sunt “eliberate” din acesta viata prin reincarnari, atunci ce rost mai are reintruparea la fiecare ciclu? Nu-i mai bine sa ramana “acolo”, in stare sufleteasca, decat sa se chinuie aici in trup cu atatea probleme? (daca “desavarsirea” se atinge doar in “nirvana” ?)

    Nici nu ma mir de ce in orientul pagan exista atat de mult dispret fata de trup si persoana, ca aproape. Mizeria si analfabetismul indian este rprodusul acestor “filosofii” demente de viata, care nu numai ca devalorizeaza persoana, ca intreg, dar o desfigureaza pana la…desfiintare.

    Probabil ca vor si adeptii acestor teorii o “reteta a succesului”, deoarece in India “karmica”, castele sunt bine diferentiate, sute de milioane de oameni fiind condamnati, prin “karma”, la mizerie, saracie, foamete si ..moarte.
    Iata cum si din “karma” se scoate profit si siguranta de ..clasa. La urma urmei, “filosofia” aceasta se incheie tot in cheie financiara.

    Infiorator!

  19. @Marius,

    1) Intrebarea ucenicilor daca orbul din nastere a pacatuit e posibil sa fi fost din uimire, cum spunea cineva, o intrebare pusa gresit si care nu isi avea rostul in context, dar chiar si daca acestia s-ar fi gandit la reincarnare (pt. ca existau si atunci unele credinte in care se vehicula aceasta idee a reincarnare), asta nu dovedeste nimic, ce credeau ucenicii inainte de Cincizecime, cand nu erau inca luminati de Duhul Sfant. Asta nu este un argument, evreii de atunci puteau sa creada in orice si e bine stiut ca faceau destule greseli dogmatice, asteptand un Mesia care sa le daruiasca o imparatie pamanteasca.

    2) Diferenta esentiala intre Melchisede (sau oricare alt drept/sfant) si Hristos este aceea dintre creatie si Creator. Nu se poate confunda (sau pune pe acelasi plan) faptura creata, cu Cel ce a creat-o.

    3) Copiii care marturisesc ca au fost X sau Y intr-o alta viata, primesc acele informatii referitoare la alte persoane care au trait inaintea lor de la diavol (prin ganduri, vise, etc.), insusidu-le.

    “Sa le desconsideram si sa le ignoram doar pe motiv ca nu sunt in acord cu Biblia?” – Cate prostii spun oamenii in general, daca ar fi sa le luam in considerare pe toate… Exista si copii demonizati, si multe altele. O informate spusa de X sau Y nu poate fi luata in considerare doar pentru ca cineva a emis-o, iar “coincidentele” reprezinta si una din specializarile diavolului, pt a convinge mai usor pe cei slabi la minte (si la suflet).

    4) Fenomentul de moarte clinica: exista si destule marturii, chiar si la noi in tara, in care cei care s-au intors din moarte clinica vorbesc despre Rai si Iad, si nici urma de “reincarnare”.

    “Dar apoi s-au intrebat daca Diavolul te poate indruma spre dragoste si fapte bune?” – Ohoo, si inca cum.. Vezi fenomenul aparitiilor mariane la catolici sau chiar si la noi, diavoli sub forma de ingeri care propavaduiesc iubirea si fapte bune… scolile de ezoterism (de la noi si din alta parte) sunt pline de aceste inselari sub masca binelui, a iubirii si a faptelor bune.

    5) au raspuns altii la punctul asta

    6) “Dupa anul 553, credincioşilor li s-a spus de către biserică că au la dispoziţie o singură viaţă pentru a reveni din nou la stadiul dinaintea comiterii “păcatului originar”.
    Noua teză, propagată masiv în rândul enoriaşilor de pretutindeni in cursul secolelor următoare, continuată pâna azi, nu a dus la erori mai mari de comportament ale oamenilor, majoritatea încercând sa traiască din plin asa-zisa “unică viaţă”?”

    Adica “teza” conform careia exista o singura viata a dus la un comportament al oamenilor bazat pe a-si trai viata din plin? Este exact inves, realitatea constientizata a existentei unicei vieti si a pedepsei Iadului vesnic aduce celor care sunt mai putin ignoranti teama de moarte si de Dumnezeu, facandu-i mai responsabili pt faptele lor, iar minciuna reincarnarii, adica a lipsei Iadului nu face decat sa ii amageasca, ca acestia sa amane mantuirea lor prin ascultarea de poruncile lui Dumnezeu si de propria constiinta.

  20. Marius,

    Uite si aici:

    http://www.sfaturiortodoxe.ro/marii-initiati-india-parintele-paisie/

    Si, de poti, da o “fuga”-n Gradina Maicii Domnului(Sfantul Munte Athos)!
    Te vei intoarce fara urma de indoiala, in privinta Credintei Dreptmaritoare!

    Stiu si eu pe cineva care era “indoit” si care a ales sa-si petreaca restul vietii acolo, intr-o obste.

    Doamne ajuta si …indrazneste! Imparatia Cerurilor se castiga prin straduinta!

  21. Marius:

    Mincinoasa si luciferica evanghelie a sarpelui este acea energie Kundalinii, care urca pe chakre (cum zic yoghinii) de la muladhara la sahasrara cu scopul de a te conecta la ananda (fericire, beatitudine…)

    Experta in aceste vrajitorii dracesti este Shri Mataji Nirmala Devi (ptiu!)pe care nu o poti privi nici macar in fotografie…

    Noi avem pe Sfanta Maica noastra, pe Imparateasa Ingerilor si Maica a Domnului, pe pururea Fecioara Maria!

  22. Pingback: update – ORESTE TEODORESCU SI DACISMUL. Scandalul vedetei TV… doctor in teologie si promotor al unui AMESTEC TOXIC de ORTODOXIE si NEW AGE - Recomandari
  23. Pingback: Zoe Dumitrescu-Busulenga: IN MOMENTUL DE FATA TRAIM CEL MAI GREU MOMENT AL ISTORIEI NOASTRE. New-Age taie radacinile, inclusiv pe Dumnezeu, aici bate toata treaba… -
  24. Pingback: CONFISCAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA DE CURENTE EZOTERICE, DACISTE SI NEW-AGE - Recomandari
  25. Pingback: “Mai, frati români, noi n-am iesit inca din PAGANISMUL nostru, care se manifesta astazi prin VRAJITORII la nesfarsit, prin BLESTEME la nesfarsit!” | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: Patriarhul Daniel critica OCULTISMUL CONTEMPORAN, raspandirea ASTROLOGIEI, MISTICILOR si TEHNICILOR ORIENTALE si curentele “NOILOR PSIHOLOGII” SPIRITUALISTE centrate pe “realizarea sinelui”: “Magia şi vrăjitoria au ajuns s
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare