Chevron a primit AVIZ DE MEDIU pentru EXPLORARILE dupa gazele de sist de la VASLUI/ Franta EXCLUDE CATEGORIC exploatarea gazelor de sist, PONTA ar vrea ca românii SA NU AUDA asta!

11-07-2013 2 minute Sublinieri

chevron_56896500

Compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist in cele trei zone din judetul Vaslui, decizia fiind luata de catre Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vaslui, relateaza Ziarul de Iasi.Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui a emis acordul de mediu pentru ca societatea Chevron Romania sa amplaseze sonde de foraj de explorare in cele trei zone detinute in concesiune in judetul Vaslui.

Decizia a fost luata in urma analizei raspunsurilor date de catre compania petroliera la problemele ridicate de populatie in timpul dezbaterilor publice din urma cu o saptamana din comunele Bacesti, Pungesti si Gagesti.

In urma parcurgerii procedurii si a analizei documentelor depuse de titularul proiectelor, s-a ajuns la concluzia ca sunt respectate cerintele legislatiei in vigoare in ceea ce priveste protectia mediului. Proiectele acordului de mediu pentru cele trei locatii unde urmeaza sa fie amplasate sonde de foraj de explorare a structurii geofizice a subsolului sunt postate pe site-ul APM Vaslui in vederea depunerii eventualelor observatii obiective”, a declarat directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.

In baza acordurilor de mediu date de catre APM Vaslui si a altor documente solicitate la eliberarea certificatelor de urbanism, societatea Chevron Romania va putea obtine autorizatia de constructie de la Consiliul Judetean Vaslui pentru sondele de explorare pentru identificarea eventualelor zacaminte de gaze de sist.

Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in lunile decembrie si ianuarie, certificate de urbanism pentru cele trei zone din judetul Vaslui unde compania americana Chevron vrea sa faca prospectiuni pentru o posibila exploatare a gazelor de sist. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafete extravilane cuprinse intre 35.000 de metri patrati si 73.400 de metri patrati de teren din zona localitatilor Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).

Dezbateri publice asupra raportului de mediu pe tema amplasarii sondelor de explorare a gazelor de sist in zone din judetul Vaslui au avut loc, la inceputul lunii iulie, la Bacesti si Pungesti, unde discutiile au fost calme, in timp ce la Gagesti unii localnici au avut obiectii, desi nu citisera documentul. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, in 9 iulie, ca nu exista “niciun fel de risc” pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor in cazul explorarii gazelor de sist si ca “pozitiile” exprimate de vasluieni in dezbaterile publice sunt “in procent de 99,9% legate de exploatarea gazelor de sist, nu de explorare”.

Agentia de Protectia a Mediului Vaslui preciza, in 27 mai, ca  a decis demararea procedurilor legale, potrivit legislatiei in vigoare, in vederea consultarii publice cu privire la explorarea gazelor de sist pe teritoriul judetului de catre reprezentantii Companiei Chevron. Comisia de Analiza Tehnica din cadrul APM Vaslui  preciza ca a analizat observatiile si comentariile primite la sediul institutiei la drafturile deciziilor de incadrare pentru proiectele – lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Popeni 1 A, din comuna Gagesti, Silistea 1 A, din comuna Pungesti si Paltinis 1 A, din comuna Bacesti.

“In baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, APM a decis, ca urmare a consultarilor desfasurare in cadrul comisiei de analiza, ca toate cele trei proiecte al caror titular este SC Chevron Romania Explotion and Production se supun evaluarii impactului asupra mediului, la solicitarea ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice”, a declarat atunci directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.

Guvernul francez exclude aprobarea exploatării gazelor de şist şi va investi în energie regenerabilă, a declarat prim-ministrul francez, Jean-Marc Ayrault, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta spunând că “asta cu gazele de şist nu mai traducem”.

Premierul francez a răspuns astfel unei întrebări pe tema gazelor de şist care i-a fost adresată de jurnalişti francezi în conferinţa de presă susţinută, joi, împreună cu Ponta.

“Poziţia Guvernului francez este extrem de clară. Preşedintele Republicii şi eu am declarat deja în numeroase ocazii (..) că este clar exclusă exploatarea gazelor de şist în Franţa, în prezent, şi nu a fost dată nicio autorizaţie în acest sens”, a afirmat Ayrault.

Ayrault a adăugat că Guvernul de la Paris are o strategie de tranziţie energetică şi că gazele de şist nu intră în discuţie pentru această strategie.

“Obiectivul nostru este să reducem consumul de energie şi în particular de energie bazată pe combustibili fosili”, a mai spus premierul francez, precizând că Guvernul de la Paris va investi masiv în energia regenerabilă.

Având în vedere că era vorba de ultimul răspuns din cadrul conferinţei de presă, cei doi premieri s-au grăbit să plece, însă presa română a solicitat traducerea răspunsului premierului francez.

“Asta cu gazele de şist nu mai traducem, da?!”, a replicat, însă, la solicitare, râzând, premierul Ponta.

00000000000000000000000aaaroumanie4


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Chevron a primit AVIZ DE MEDIU pentru EXPLORARILE dupa gazele de sist de la VASLUI/ Franta EXCLUDE CATEGORIC exploatarea gazelor de sist, PONTA ar vrea ca românii SA NU AUDA asta!

  1. Pardon! Franța nu-i colonie! Da!

  2. cică discuții calme când au ieșit ciufuliți de tot Și te gândești câte dezbateri, mitinguri, emisiuni TV, promisiuni din partea primarilor, etc. Sincer când am fost prima oară la miting și-am văzut câtă lume s-a strâns și ce cuvinte s-au rostit în fața a aproape 10000 de oameni nu-mi imaginam că se va ajunge aici Cu durere văd că tăvălugul care vine nu ține seama de nimeni și nimic și ia tot ce-i apare în cale Cu adevărat am fost și suntem o țară chemată la martiraj Stau și mă gândesc și nu-mi vine să cred cum s-au schimbat lucrurile într-un singur an Ce va fi atunci peste 2-3 ani? Am auzit o vorbă spusă cuiva când a fost promovat: de acum și mai multă tăcere. Nu știu dacă am înțeles pe deplin mesajul cert e că devine profetic.

  3. In Romania jocurile privind gazele de sist sunt facute.

    Este clar si evident ca in ciuda tuturor dovezilor,experientelor nefaste din alte tari,politicienii romani doresc exploatarea.

    Parerea populatiei nu conteaza.

    Cu cat mai multi protesteaza in Romania,cu atat guvernantii apar senin la tv si ne spun ca vom exploata gazele de sist,ca asa vor ei,ei cei votati de romani.

    Ponta pe zi ce trece nu vrea decat sa ne dovedeasca ca este clar un imbecil mongoloid.

    Mi-as dori sa nu fie adevarate dezvaluirile despre Ponta facute de senatorul Valer Marian.

    Care printre multe amanunte socante despre trecutul lui Ponta,a spus si ca acesta a avut destule episoade homosexuale sau cu prostituate si ca-si batea frecvent tatal.

  4. a fost cineva sa picheteze guvernul zi si noapte? sa afiseze mesaje de protest ?

  5. Daca e pe lunca Barladului ,la zdrentele de vasluieni nu intereseaza inca pe nimeni din restul tarii

  6. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
  7. Pingback: FRANTA INTERZICE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PRIN FRACTURARE HIDRAULICA. Compania de petrol vizata ameninta cu DESPAGUBIRI URIASE - Recomandari
  8. Pingback: Chevron obtine avize pe bana rulanta in VASLUI. In Ucraina, un proiect CHEVRON a fost RESPINS de COMUNITATEA LOCALA/ Gaze de sist sau DISTRUGEREA BAILOR FELIX?/ Cum i-au EXPLODAT IN FATA Poloniei GAZELE DE SIST - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare