Academicianul Dinu C. Giurescu: Încotro ne îndreptăm, Doamne? Semnalul de alarma al decanului de varsta al Parlamentului: MERGEM CATRE DESTRAMAREA STATULUI SI A NATIUNII

5-07-2013 2 minute Sublinieri

pag12

O ţară poate fi împinsă spre destrămare pe mai multe căi: economic, prin acapararea instituţiilor statului de grupuri de interese, prin dezorganizarea învăţământului, distrugerea sistemului public de sănătate şi pierderea celui propriu de asigurări, cât şi prin „conlucrarea“ tuturor acestor factori.

Este cazul României.

După decembrie 1989 a avut loc lichidarea, la propriu, a peste 90% din industria românească, odată cu reducerea masivă a producţiei meşteşugăreşti, în timp ce întreprinzătorii autohtoni par mai curând ignoraţi de forurile de decizie.

În prezent, la ordinea zilei este privatizarea (vânzarea) resurselor minerale şi energetice, însoţită de afirmaţia – nedemonstrată – a independenţei energetice a ţării!

Harta întocmită de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale arată că toate zonele României, inclusiv platoul aferent al Mării Negre, sunt cuprinse în perimetrele de exploatare acordate la 26 companii străine.

Cu ce rămân cetăţenii acestei ţări în urma acestui val de explorări-exploatări? După contractele aflate în lucru, cu foarte puţin şi, în plus, la cheremul celor care efectuează forajele. Adio, independenţă energetică!

*

Sistemul bancar este controlat în proporţie de peste 90% prin sucursalele din România ale băncilor din alte ţări. Recapitalizarea CEC-ului – capital românesc – este refuzată de instanţele europene. Oare se pregăteşte să moară şi cea mai veche bancă populară românească?

*

Prin împrumuturile contractate de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Banca Europeană, asupra cetăţenilor apasă cea mai mare datorie din istoria contemporană a României.

*

Instituţiile statului – atât la nivelul superior decizional, cât şi pe trepte intermediare – sunt direcţionate de reprezentanţi ai cercurilor de interese transpartinice constituite de mulţi ani. Încercările de a repune legea în drepturile ei se izbesc de refuzul net al acestor reprezentanţi, sub felurite „motivări“. Nu au reuşit până în prezent nici încercările de a clarifica şi eventual sancţiona multiplele „combinaţii“ pe seama avuţiei publice. Vorbim însă repetat şi insistent de independenţa justiţiei.

*

Rolul şi menirea parlamentului – bine definite şi formulate în teorie – rămân a fi verificate şi în practică.

*

Ştergerea treptată a identităţii, a conştiinţei apartenenţei la naţiunea română se operează, de mai mulţi ani, direct asupra tinerilor prin învăţământ, mai ales prin disciplinele umaniste – limba şi literatura şi istoria românilor. Operaţiunea se efectuează prin stabilirea curriculei şi a unor tipare obligatorii pentru manuale, care, prin însăşi alcătuirea lor, îndepărtează încet şi sigur tineretul de la disciplinele respective.

Ţelul educaţiei globaliste este astăzi formarea unui om al secolului XXI interesat de valori materiale şi pseudo-culturale, fără identitate naţională. Cu alte cuvinte, un „pălmaş“ modern.

*

Deteriorarea sistemului public de sănătate din multiple cauze a devenit vizibilă iar exodul medicilor şi a personalului sanitar continuă.

*

Încorporarea cetăţeanului într-un sistem de asigurări prin companii internaţionale înseamnă supunerea acestui cetăţean în final unor reguli standard fără legătură cu posibilităţile şi evoluţia ţării respective, în cazul de faţă, România. Procesul este în curs.

*

Asemenea evoluţii sunt limpede influenţate de tendinţele integratoare ale Uniunii Europene conduse de o birocraţie cu reguli proprii. Reglementările succesive – care merg până la reţeta de preparare a „mititeilor“ – ca şi impunerea regionalizării continentale (obligatorie) – duc spre ştergerea identităţii statelor europene.

*

În ultimă instanţă vine opţiunea esenţială a fiecărui om politic român. Câtă voinţă are – dincolo de apartenenţa la un partid – de a păstra şi apăra valorile proprii româneşti – materiale, morale şi culturale? Cât de mult mai este dispus să se plece, repetat, în faţa directivelor, regulamentelor şi grupurilor de presiune din interior şi din afară?

Cu prea puţine semne pozitive, atitudinile oamenilor politici nu sunt încurajatoare. Tendinţa merge spre slăbirea în continuare şi chiar destrămarea statului şi a naţiunii.

*

Apare ca şi cum s-ar dori să nu se schimbe ceva fundamental, ca starea existentă în 2011-2012 să rămână încă o generaţie cel puţin.

Vom merge în continuare spre destrămare sau dimpotrivă spre o redresare – deocamdată greu de întrevăzut?

Încotro ne îndreptăm, Doamne?

24 iunie 2013

dg

 

 


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), DINU C. GIURESCU, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Academicianul Dinu C. Giurescu: Încotro ne îndreptăm, Doamne? Semnalul de alarma al decanului de varsta al Parlamentului: MERGEM CATRE DESTRAMAREA STATULUI SI A NATIUNII

  1. Tot ce spune Dl.Giurescu este corect si cat se poate de clar,cine insa e cu adevarat preocupat de ceea ce spune dansul?

    Clasa politica,romanii din tara,milioanele de romani din strainatate?

    Sunt ardelean si daca vizitezi satele din Ardeal,constati ca marea majoritate sunt pline doar de oameni in varsta,care din cand in cand primesc vizita rudelor,multe case sunt chiar abandonate nemaiavand cine sa aiba grija de ele.

    Foarte multi tineri din zona pleaca sau au plecat deja in strainatate.
    Marea majoritate a suprafetelor mari de pamant au fost luate de investitori straini,mecanizate complet,ingrijite,eventual cu forta de munca din zona,platita mizerabil.

    Am fost foarte recent in zona Sibiului,sate aproape pustii,locuri superbe,de un magnetism extraordinar, insa o mare parte a populatie tinere plecata din Romania sau cu ganduri numai la plecare.

    Toata industria,toate afacerile din zona,sunt controlate de companii straine,care platesc cum platesc sclavii romani.

    Care a fost impresia mea finala?
    Ca oamenii din zona parca nici nu realizeaza in ce locuri magnifice traiesc,totul este privit prin prisma banului,identitatea locala aproape a disparut,totul s-a superficializat,totul a devenit moneda de schimb,iar locurile acelea fantastice parca ar fi populate de fantome si de investitori straini,atat.

    Este un sentiment straniu sa te plimbi prin zona,sa vezi locuri atat de frumoase si sa simti ca oamenii parca nu mai sunt pe masura acelor locuri,asa cum era in trecut.Este trist ca oamenii au devenit atat egoisti,de lipsiti de orizont si identitate,nepreocupati deloc de ceea ce se intampla in jur.

  2. Este din pacate soarta care o meritam :
    – pentru ca l-am abandonat de foarte mult timp pe Dumnezeu urandu-ne unii pe altii, caci intre romani oriunde ar fi ei nu exista acea legatura trainica, sau solidaritate nationala, se pare ca asta ne-a invatat istoria aspra pe care am trait-o sa ne uram unii pe altii, sa ne suspectam de rau unii pe altii, sa nu ne ajutam , sa ne bucuram de raul prin care trec ai nostrii, sa ne barfim, sa ne facem rau unii altora, sa ne tradam, etc.
    – pentru ca plecam capul pentru o coaja de paine straina, uscata si otravita, in loc sa ne unim, sa nu mai fim lingai, sa fim mai harnici, sa avem mai mult respect pentru darurile minunate pe care Bunul Dumnezeu ni le-a dat printre care o tara frumoasa, bogata in resurse naturale, o credinta ortodoxa, o inteligenta a oamenilor peste media europeana
    – pentru ca uitam zilnic sa fim romani,
    – pentru ca ne e rusine sa fim romani( suntem printre putinele natii care in strainatate locuind, nu ne ajutam unii pe altii, ne ascundem unii de alti)
    – pentru ca facem avorturi prea multe
    – pentru ca suntem invidiosi
    – pentru ca desii mergem multi la biserica, o facem ca si fariseii, sa ne mandrim cu tinutele noastre, sau in mare parte de forma, iar in momentul in care parasim biserica ne comportam in continuare ca si niste calai unii cu altii
    – pentru ca ne-am obligat copii sa copieze modele UE + americane, abandonandu-i in bratele televizoarelor, calculatoarelor, telefoanelor mobile, asa un fenomen groaznic, ne-am dat copiii gratis deavolilor din Occident, ca doar ei detine adevarul, inteligenta suprema.
    ………….si lista poate continua

    Si atunci de ce ne mai miram?

    Si atunci in aceasta stare otravita in care ne miscam

  3. Iată un academician care-și cinstește, numele funcția, nemul și credința. Un om cinstit cu sine, cu neamul său, cu datoria sa de român, cu datoria sa om cu pozitie înaltă.
    Poporul nostru nu a avut decât putini fii cinstiți, în funcțiile de conducere, în gestionarea țării, si în spațiul culturii.
    România nu avut, poate niciodată, (și din acest motiv), nici aliati, nici prieteni, (nici duşmani), cinstiţi.
    Mare lucru să ai măcar dușmani cinstiţi. Dar mai mare lucru este să ai oameni cinstiți în fruntea ţarii.

  4. Iata ce am gasit pe Rompress:

    ”Sfântul Sinod al BOR susţine definirea în Constituţie a familiei întemeiate pe căsătoria dintre bărbat şi femeie

    Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române susţine definirea în Constituţia României a familiei întemeiate pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române, remis vineri AGERPRES.
    Vineri, 05 Iulie 2013 16:27 Mai mult…”

  5. Pingback: Liviu Dragnea propune regiune BRASOV-HARGHITA-COVASNA si merge “fara idei preconcepute” sa dezbata REGIONALIZAREA la Baile Balvayos, Covasna - Recomandari
  6. Pingback: IMPERIALISM BUDAPESTAN DEZLANTUIT. Vicepremierul maghiar Semjen Zsolt: UNGARIA SPRIJINA AUTONOMIA CU TOATA GREUTATEA SA. Zsolt deplange TRATATUL TRIANON si REFUZA DIALOGUL CU JURNALISTII ROMANI/ Oficial al MAE: intalnirea de la BAILE TUSNAD sunt ca o SEDI
  7. Pingback: Academicianul DINU C. GIURESCU despre ROSIA MONTANA si VANZAREA ROMÂNIEI la “Punctul de intalnire” [VIDEO] - Recomandari
  8. Pingback: PENTRU CINE SE FACE REGIONALIZAREA? Dinu Giurescu si Octavian Hoandra la Jocuri de putere [VIDEO] despre FRAGMENTAREA TARII, VANZAREA PAMANTURILOR, RETROCEDAREA SATELOR… - Recomandari
  9. Pingback: A CUI MAI ESTE ROMÂNIA? PENTRU CINE SE FACE REGIONALIZAREA? Dinu Giurescu si Octavian Hoandra la Jocuri de putere [VIDEO] despre FRAGMENTAREA TARII, VANZAREA PAMANTURILOR, RETROCEDAREA SATELOR… - Recomandari
  10. Pingback: Romania – Bantustan euro-atlantic? RADU GOLBAN si DINU GIURESCU in dialog cu RARES BOGDAN [Realitatea TV - VIDEO] - Recomandari
  11. Pingback: DISOLUTIA PRIN SUSPICIUNE SI MAREA FRAGMENTARE: sau despre starea natiunii la ceas de cumpana/ RAPORTUL SUA DESPRE CORUPTIA DIN ROMANIA sau cum suntem luati de prosti de americani - Recomandari
  12. Pingback: Istoricul Dinu C. Giurescu despre starea Romaniei: “SUNTEM O NATIE INVRAJBITA, SARACITA, PREGATITA PENTRU LUPTA DE CLASA” (video) - Recomandari
  13. Pingback: Dinu C. Giurescu in dialog cu Adrian Ursu (Video): REGIMUL NOU ARE ACEIASI PATRONI CU CEL VECHI. NE CAUTAM MEREU STAPAN, ASTEPTAM INDICATII | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: ACADEMICIANUL DINU GIURESCU A MURIT. Ultimele sale interviuri, ultimele avertismente: "Suntem sub imperiul prabusirii noastre ca neam" (Video)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare