SANTAJ, PRESIUNI SI MANIPULARI: cum organizeaza autoritatile “DEZBATERILE PUBLICE” legate de explorarea GAZELOR DE SIST in comunele din VASLUI (video)

4-07-2013 13 minute Sublinieri

“Dezbaterile” in viziunea autoritatilor: IGNORAREA STUDIILOR DESPRE EFECTELE EXPLORARILOR SI DEMOCRATICUL INDEMN “TACETI DIN GURA” 

Consilier PSD din Pungesti, 81 de ani, fondator al filialei locale, primar al comunei timp de 14 ani, exclus din partid si din Consiliul Local pentru atitudinea anti-Chevron!

*

Consilierii locali ai comunei Pungesti au fost amenintati ca vor fi dati in judecata pentru subminarea economiei nationale daca nu retrag o hotarare de interzicere a fracturarii hidraulice. De frica au votat pentru retragerea actului. Singurul consilier care a votat pentru mentinerea hotararii a fost data afara apoi din CL

Asociatia Vira (facebook)

  • VRN: 

Chevron ne vrea prosti! (foto, video)

JUDETUL ASEDIAT În trei comune ale judetului a avut loc ieri sedinte convocate pentru discutarea problemelor de mediu legate de exploatarea gazelor de sist. Culmea e cã mai înfocati decât reprezentantii Chevron s-au dovedit a fi chiar autoritãtile locale, adicã alesii vasluienilor. Si pentru cã Dumitru Buzatu s-a convins cã nu are nicio sansã l-a trimis la înaintare pe adjunctul Vasile Mihalachi. Efectul a fost maxim: vicepresedintele CJ Vaslui i-a numit “boi” pe cei care se opuneau Chevronului! Si, totusi, Chevron a repurtat o victorie: primarul Cãrãusu de la Bãcesti si-a fãcut lectiile în Polonia si a fãcut o primire frumoasã oficialitãtilor! Se pare cã, deocamdatã, existã deja o comunã “chevronizatã”!

Dezbaterea publicã, organizatã ieri de APM Vaslui referitor la observatiile publicului privind raportul de impact asupra mediului pentru operatiile de prospectare si explorare a gazelor de sist de cãtre Chevron în comuna Gãgesti, a fost un esec total. Peste 300 de cetãteni prezenti la dezbatere au refuzat categoric venirea Chevron-ului si implicit deciziile CJ Vaslui, de a acorda sprijin acestei companii sã ridice acolo o sondã de explorare. Au huiduit din toti rãrunchii, au avut pancarde si vuvuzele, iar pe vicepresedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, l-au huiduit copios imediat de cum deschidea gura: iar când a deschis-o, acesta i-a fãcut pe oameni boi desi de 23 de ani, alãturi de conducerea PSD Vaslui, este plãtit din bani publici, ales find de “boi” sã le reprezinte interesele. Pânã la urmã, dezbaterea s-a încheiat în coadã de peste, reprezentantii APM Vaslui si seful cel mare de la Garda Nationalã de Mediu au avut de scris zeci de obiectiuni, au promis cã vor rãspunde la ele si au plecat cu coada între picioare, la fel ca si reprezentantii Chevron si ai firmei care a întocmit raportul de impact asupra mediului. Mihalachi n-a plecat însã pânã nu a promis cã va duce la CJ Vaslui dorinta oamenilor de a nu primi în comunã Chevron-ul! L-a avut alãturi pe secretarul general al PSD Vaslui, Ciprian Trifan, care a tinut mortis sã specificãm cã este acolo “ca persoanã fizicã”!

Decisi sã îsi apere pãmânturile, sãnãtatea lor si a copiilor precum si mediul înconjurãtor

Au fost prezenti si reprezentantii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad (GISC), precum si cetãteni din Bârlad, din orasul Murgeni, comuna Suletea si din împrejurimi. Peste 300 de oameni au ajuns la aceastã dezbatere, având pancarte în mâini si decisi sã îsi apere pãmânturile, sãnãtatea lor si a copiilor precum si mediul înconjurãtor. Dezbaterea s-a vrut a fi începutã prin a fi prezentat proiectul Chevron-ului dar oamenii au luat imediat “foc” si nu i-au lãsat pe cei delegati de aceastã companie sã vorbeascã, strigând cã nu-i intereseazã, nu-i vor acolo si ca atare sã nu le spunã nimic, pentru cã nu-i vor! Indiferent de interventiile lui Florin Diaconu, cel care a condus dezbaterea, ale lui Ovidiu Tiron, reprezentantul GISC, ale lui Tiberiu Nechita, reprezentantul PP-DD Bârlad, oamenii nu au vrut sã-i asculte pe cei de la Chevron. Au început sã îsi spunã obiectiunile, discutiile fiind presãrate cu huiduieli si solicitarea ca firma Chevron sã iasã afarã din comuna lor!

Un SRL a comandat unui alt SRL un studiu de impact

Ing. Ovidiu Tiron, de la GISC Bârlad, a adresat în afarã de obiectiunile în scris date la APM Vaslui si câteva legate de felul cum s-au fãcut contractele cu Chevron si mai ales cum s-a “comandat” acest raport de impact. “Nu este studiu de impact, sã fie clar! S-a încãlcat legislatia, în principal Ordinul 135/2010, art. 5, al. 1 si 3! Sã ne spunã domnul de la Ministerul Mediului de ce, în SUA, studiile de impact asupra mediului sunt comandate de EPA (agentia americanã de mediu), la companii serioase, de profil, iar dupã ce se fac aceste studii, ele sunt asumate de EPA, care rãspunde pentru acele studii de impact. La fel si în UE, Parlamentul European a comandat studii de impact la o companie de profil, si a recomandat ca fiecare tarã sã tinã cont de opinia cetãtenilor. La noi în România, un SRL (Chevronul la noi în tarã este un SRL!) a comandat unui alt SRL (o firmã de apartament!), un studiu de impact, care se rezumã la un raport doar, asupra mediului. APM nu îsi asumã acest raport, iar în caz de dezastru, cine va plãti? Cine rãspunde? , a spus Ovidiu Tiron. Au mai avut obiectiuni împotriva Chevron, a fracturãrii hidraulice, a amestecului gen lobby fãcut de autoritãtile judetene (în special Dumitru Buzatu – presedintele CJ Vaslui) si a lui Victor Ponta, actualul premier al României: ing. Violeta Cozar, notar Lulu Fânaru, dr. Cristina Cânepã, primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas, preotul Ghimus din comuna Banca, oameni din Murgeni, din Gãgesti. Toate obiectiunile au fost consemnate în procesul verbal al dezbaterii, pe care cei de la APM Vaslui l-au citit aproape “fortati” de oameni ca sã audã si ei exact cã le-au fost consemnate obiectiunile.

Tuturor vorbitorilor înscrisi la cuvânt, care aveau ceva de spus împotriva Chevron, li s-a atras atentia cã la sedintã se discutã strict probleme de mediu, legate de explorarea gazelor de sist, si nimic altceva! De aceastã datã, presedintele CJ, Dumitru Buzatu, nu a mai fost prezent, probabil lectia primitã la proxima sedintã, de la jumãtatea lunii, când a fost huiduit încontinuu de cetãteni, fiind mai mult decât elocventã, în locul sãu fiind prezent Valeriu Caragatã, administratorul CJ, si Carmen Bogitã, inspector sef al Gãrzii de Mediu Vaslui, persoane care nu au avut însã nicio interventie în timpul sedintei. Cel mai pornit în a sprijini acordarea avizelor de mediu cãtre Chevron în vederea explorãrii zãcãmântului de gaze de sist de la Pungesti nu a fost nimeni altul decât presedintele ANPM, Mihail Fâcã, specialist în domeniu, si care a fãcut o întreagã apologie a exploatãrilor petroliere si de gaze în România.

Locuitorii din Pungesti, împotriva gazelor de sist!

În cele trei locatii, Pungesti, Gãgesti si Bãcesti, acolo unde au avut loc, în acelasi timp, sedinte ale APM, încadrate a fi parte componentã a procedurii de acordare a avizului de mediu în vederea explorãrii zãcãmintelor de gaze de sist din judetul Vaslui, au fost masate importante forte de ordine, politisti si jandarmi, trimisi sã asigure ordinea si linistea publicã. De exemplu, la Pungesti, au fost organizate filtre în apropierea Cãminului Cultural, locatia unde a avut loc sedinta, acesta fiind si motivul pentru care prezenta a fost destul de scãzutã, dar chiar si asa peste asteptãrile organizatorilor evenimentului, câteva sute de persoane tinând sã fie prezente la eveniment. Au lipsit unii dintre cei mai aprigi contestatari locali, speriati poate de amploarea numãrului fortelor de ordine prezente, printre care preotul din comunã, ori fostul consilier PSD Constantin Tãbãcaru.

În schimb, spre disperarea Chevron, atât de pe plan local, cât si guvernamental, la aceastã sedintã au fost prezenti reprezentanti ai unor organizatii nonguvernamentale care se opun exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul României. Astfel, la cuvânt s-a înscris Marina Stefan, din partea organizatiei “România fãrã ei!”, cãreia nu i s-a permis sã dea citire observatiilor fãcute cãtre APM cu privire la acordarea avizului de mediu pentru explorarea gazelor de sist. Chiar si asa, Marina Stefan a cerut explicatii cu privire la eventualele infectãri cu substante radioactive folosite în cadrul procesului de explorare, rãspunsul primit fiind evaziv, si contrar celor sustinute în studiul de impact. Nici întrebarea referitoare la felul în care vor fi afectati locuitorii comunei din cauza traficului greu ce va apare în vederea instalãrii sondelor de prospectare nu a primit un rãspuns concret, reprezentantul Halcrow spunând doar cã vibratiile si zgomotul utilajelor de transport nu vor fi mai mari decât cele produse de utilajele agricole care tranziteazã comuna!

Asta chiar dacã echipamentele respective, care cântãresc zeci de tone, vor fi transportate de masini de tonaj mare, neîntâlnite pânã acum pe raza comunei! Un alt punct de vedere interesant a fost ridicat de Dan Trifu, de la organizatia “Ecocivica”, organizatie care militeazã pentru drepturile patrimoniale ale statului. Conform acestuia, “România nu are o procedurã referitoare la exploatarea gazelor de sist si, în lipsa legislatiei necesare, CJ Vaslui nu ar fi trebuit sã dea un aviz de urbanism în vederea explorãrii. În lipsa unui aviz legal de urbanism, ANPM nu ar fi putut începe procedurile legale pentru acordarea avizului de mediu necesar explorãrii. În plus, încã nu s-au primit avizele pe sãnãtate, avize care ar fi fost necesare obligatoriu înainte de a se demara întreaga procedurã din partea APM!”. Argumentele lui Dan Trifu s-au încercat a fi combãtute, chipurile, în cazul certificatul de urbanism s-a dat, de cãtre CJ, doar pentru explorare, pentru a se verifica rezervele de gaze de sist si dacã acestea meritã a fi exploatate, caz normal, în acceptiunea ANPM, în întreaga UE. Nici întrebarea pusã de contestatarii Chevron cu privire la eventualele pierderi si beneficii rezultate în urma explorãrii nu a primit un rãspuns clar, doar promisiuni, cum cã societatea care se va ocupa de explorare va aduce venituri importante la bugetul local si va face diverse lucrãri în folosul comunitãtii.

“Nu suntem aici sã facem circ mediatic!”

Aceasta a fost laitmotivul invocat de Elena Mehedintu, cea desemnatã sã fie mediatorul întâlnirii de la Pungesti, de multe ori refuzând întrebãrile puse din public, fie pe motivul cã respectivii nu s-au înscris la cuvânt, fie pentru cã întrebãrile trebuie puse la obiect, doar pe probleme de mediu, în legãturã cu explorarea zãcãmântului. De mai multe ori, în timpul sedintei, directoarea Mehedintu a reiterat ideea cã, deocamdatã, se discutã doar de explorare si cercetarea mãrimii zãcãmântului din zonã, urmând ca, dupã finalizarea lucrãrilor firmei Chevron, sã fie pusã în discutie si exploatarea zãcãmântului. Chipurile, conform propriilor declaratii, în acest moment, este pusã în discutie doar explorarea si cercetarea, exploatarea fiind un alt capitol care va fi discutat si aprobat ulterior. Acest lucru a iscat indignarea cetãtenilor prezenti la sedintã, care au considerat cã, dat fiind cã se trece peste vointa lor în problema explorãrii, acelasi lucru se va întâmpla si în viitor, la acordarea avizelor pentru explorare.

Mai mult decât atât, Monica Focsa, consilier local, a cerut organizarea unui referendum în privinta explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, referendum în urma cãruia cetãtenii comunei, si nu doar factorii de conducere, sã-si dea votul în aceastã privintã. Elena Mehedintu a evitat aceastã problemã, spunând doar cã organizarea referendumului este de apanajul autoritãtilor locale, fãrã a preciza dacã, în urma unui rãspuns negativ din partea cetãtenilor, votul lor va fi luat în seamã de guvernanti. Cert este cã persoanele din conducerea ANPM, dar si cei de la nivel judetean, au insistat pe necesitatea explorãrii si cercetãrii zãcãmântului din zona Pungesti, declarând public, si astfel încercând sã-i convingã pe cetãtenii din comunã, cã acest lucru este în interesul tãrii, pentru a vedea de ce rezerve dispunem, cã lucrãrile de explorare nu prezintã nici un risc ecologic, iar aprobarea exploatãrii va fi datã în urma unor studii ce urmeazã a fi fãcute, si dupã o perioadã de mai multi ani. Cert este cã, cu toate eforturile fãcute de guvernanti, de lãmurire a populatiei cu privire la “beneficiile” Chevron, locuitorii sunt în continuare împotriva acordãrii avizului de mediu cu privire la explorarea si prelevarea de carote în comuna Pungesti. Interesant este si faptul cã nici primarul Mircia Vlasã, nici persoanele care au fost în excursia sponsorizatã de Chevron în Polonia, si care s-au declarat pe fatã sustinãtori ai explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, chiar dacã au fost prezenti la sedintã, nu au luat cuvântul, asa cum nu a luat cuvântul nici Carmen Boghitã, inspectorul sef al Gãrzii de Mediu, teoretic, organismul care ar trebui sã vegheze la respectarea normelor de protectie a mediului din partea firmei Chevron, în cazul în care aceasta va primi acord în vederea explorãrii gazelor de sist pe teritoriul judetului Vaslui.

REPLICA ANULUI
“Zootehnist înseamnã studii superioare, nu un bou ca tine!”

Enervat la culme de faptul cã oamenii îl huiduiau de cum încerca sã deschidã gura, Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui, s-a dat într-un spectacol penibil, arãtând oamenilor ce putin îi pasã de ei si cât respect le poartã pentru cã de 23 de ani trãieste din banii lor! A început totul când a fost întrebat de Tiberiu Nechita, de la Bârlad, reprezentantul PP-DD -ului, în ce calitate este el la dezbatere. Vrând sã rãspundã, oamenii nu l-au lãsat ci l-au huiduit încontinuu, iar Mihalachi s-a enervat! Auzind cã cineva i-a spus cã-i zootehnist, Mihalachi a replicat “Uãi, sã stii cã zootehnist înseamnã studii superioare, nu un bou ca tine!”, replicã ce a stârnit un val de proteste verbale ale oamenilor, care i-au cerut sã iasã afarã! Nu a lipsit nici celebra replicã “Tãceti din gurã!…”. Mihalachi a precizat – furios la culme – cã a fost huiduit, a spus cã el este “prea sâclit” si se simte jignit. “Dumneavoastrã credeti cã eu, care vã reprezint pe dumneavoastrã, am venit ca sã vã omorâm? Ridicati mâna care credeti cã eu sunt un criminal”. Si, spre surprinderea lui, toti oamenii au ridicat mâna! “Eu am 65 de ani si în 22 de ani de când sunt alãturi de dumneavoastrã nu am venit niciodatã cu prostii, sã vã amãgesc sau sã vã duc cu vorba, dar dacã nu mã iubiti, nu mã intereseazã! Dupã discutia de astãzi fiecare primãrie va lua o hotãrâre! Cum vor vrea! Eu voi duce mai departe ceea ce doriti dumneavoastrã, la CJ Vaslui si voi spune cã sunteti împotrivã!”, a spus Vasile Mihalachi. Din pãcate (sau din fericire!?) oamenii nu l-au crezut, astfel cã Mihalachi a plecat ca si Chevron si reprezentantii APM Vaslui, foarte sifonati în orgoliu pentru cã dezbaterea organizatã s-a întors împotriva lor!

Prostii care v-au votat!

Consilier dat afarã din partid din cauza Chevron-ului!

VICTIMÃ. Presiunile exercitate de autoritãtile centrale si judetene pentru a lãsa câmp liber exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, au fãcut prima victimã. În comuna Pungesti, loc unde ar trebui sã înceapã explorarea gazelor de sist, Constantin Tãbãcaru, consilier local PSD, cel mai mare oponent al americanilor de la Chevron, a fost exclus din partid si din Consiliul Local, pentru cã a votat conform constiintei, si nu asa cum dictau interesele de partid, prin vocea presedintelui CJ, Dumitru Buzatu, cel aprig huiduit în urmã cu o sãptãmânã, la întâlnirea de lucru de la Pungesti. Excluderea din demnitatea de consilier a fost, la rândul ei, “cu cântec”, dat fiind cã, în primã fazã, nu s-a întrunit majoritatea voturilor necesare, doar dupã interventia primarului, si la repetarea votului, s-au strâns cele sapte, din 13, sufragii necesare.

Prefectura Vaslui a anuntat cele 14 Consilii Locale care au adoptat hotãrâri de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice de faptul cã nu va da aviz de legalitate respectivelor acte normative si a cerut, pentru a nu apela la instantã, revocarea hotãrârilor. Cu mai putin de o lunã în urmã, la Pungesti, una dintre comunele vizate de americanii de la Chevron pentru exploatare, cererea prefecturii a fost votatã negativ în unanimitate. În urma vizitei de lucru în comunã, de acum o sãptãmânã, a unor consilieri Chevron, însotiti de presedintele CJ Dumitru Buzatu, la prima sedintã de Consiliu Local, cea din 21 iunie, cu o majoritate simplã, de 7 la 6, dar contrar vointei cetãtenilor, s-a adoptat actul de revocare a hotãrârii luate la începutul anului, de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe teritoriul comunei Pungesti.

Singurii care au votat pentru aceastã revocare au fost consilierii USL, în timp ce cei patru consilieri PDL si cel de la PP-DD, împreunã cu unul de la PSD, au fost împotrivã. La sfârsitul aceleiasi sedinte a CL Pungesti, a fost revocat mandatul de consilier local a lui Constantin Tãbãcaru, care a votat împotriva Chevron si care, anterior, cu doar câteva zile în urmã, fusese dat afarã din Organizatia localã PSD Pungesti. Motivul: Constantin Tãbãcaru este unul dintre cei mai aprigi contestatari ai dorintei Chevron de a extrage gaze de sist la Pungesti. Dupã decizia excluderii din partid, ceilalti colegi consilieri nu au mai asteptat ca Tãbãcaru sã epuizeze cãile legale, conform statului PSD, de contestare a hotãrârii organizatiei locale, ci au purces la revocarea din functia de consilier local. Culmea este cã, prin acest act, locul social-democratului Tãbãcaru va fi luat de un liberal, si, drept urmare, se va ajunge la o paritate de mandate, câte patru la numãr, între PSD, PNL si PDL! “Este pentru prima datã în comunã când liberalii au patru mandate, lucru care nu ar fi fost posibil dacã nu ar fi fost aceastã aliantã USL”, declara unul dintre consilieri. “Excluderea domnului Tãbãcaru nu s-a fãcut pe fondul opiniei sale fatã de Chevron, ci datoritã repetatelor abateri de la linia partidului. Problema excluderii nu este nouã, a fost pusã în discutie de mai multi ani, dar s-a preferat amânarea acestei probleme, dat fiind nu doar experienta sa, cât mai ales, suportul moral si chiar electoral de care se bucurã în rândul cetãtenilor comunei. Am considerat cã, dat fiind vârsta sa venerabilã, de peste 80 de ani, ar fi timpul sã lase treburile comunei pe mâinile altora mai tineri”, a declarat Mircia Vlasã, primarul comunei si seful organizatiei locale a PSD.

Un “NU” hotãrât celor care sunt împotriva Chevron!

Aceasta este, în ultima vreme, deviza PSD Vaslui. Fost primar pe vremea comunistilor, si cel care a înfiintat practic organizatia PSD la Pungesti, Constantin Tãbãcaru, decanul de vârstã al consilierilor locali, si om care se bucurã de mare apreciere în rândul concetãtenilor, a fost sacrificat pe altarul intereselor promovate de presedintele CJ, Dumitru Buzatu, liderul organizatiei judetene a PSD Vaslui, cel care, din oponent, s-a transformat, în mai putin de un an, în cel mai cel mai aprig sustinãtor al Chevron-ului. Buzatu a fost supãrat probabil de huiduielile locuitorilor din Pungesti invitati la sedinta de sâmbãtã, 15 iunie, sedintã la care au participat si reprezentanti ai Chevron. Dat fiind cã pozitia în privinta gazelor de sist a lui Constantin Tãbãcaru este cunoscutã în comunã, imediat a urmat si reactia partidului.

La începutul sãptãmânii trecute, a fost convocatã o sedintã ad-hoc a organizatiei locale a PSD, la care a fost invitat si Ciprian Trifan, secretarul organizatiei judetene, sedintã având ca ordine de zi un singur punct: excluderea lui Constantin Tãbãcaru. Motivul invocat a fost faptul cã acesta nu respectã linia partidului si este împotriva unor decizii ale primarului Mircia Vlasã, seful organizatiei locale. “În fapt, dat fiind cunoscutã pozitia lui Constantin Tãbãcaru de aprig contestatar al Chevron, s-a dorit punerea sa la punct, în speranta obtinerii majoritãtii la proiectul de hotãrâre a Cl cu privire la revocarea deciziei de la începutul anului de interzicere a exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei. În mod sigur, la acest lucru a contribuit si vizita în comunã a presedintelui Dumitru Buzatu, altfel nu-mi explic cum, în mai putin de o lunã, de la unanimitate împotriva Chevron, s-a ajuns la luarea unei decizii în Consiliu Local care practic este acceptarea exploatãrii!”, a declarat Monica Focsa, consilier PP-DD.

De altfel, invalidarea lui Constantin Tãbãcaru a fost cu greu obtinutã în sedinta de Consiliu Local de vineri, 21 iunie. “Pe de o parte, nu este ceva normal ca invalidarea unui consilier local sã fie un punct la sfârsitul ordinii de zi, dupã ce îi dai acestuia posibilitatea sã-si exprime votul în alte probleme! Asa a fost cazul în sedinta de vineri: dupã de consilierul PSD Tãbãcaru a votat împotriva Chevron, s-a pus în discutie revocarea acestuia în urma retragerii sprijinului politic al partidului din care fãcea parte. Mi se pãrea mai corect ca revocarea sã fie discutatã la începutul sedintei. În plus, a fost un adevãrat circ cu revocarea: la prima numãrãtoare au fost doar trei voturi pentru invalidare, patru abtineri si cinci, noi, cei de la PDL si PP-DD, împotrivã. A fost nevoie de interventia primarului PSD-ist, si de o nouã numãrãtoare, ca sã fie exclus din CL Constantin Tãbãcaru. Nu cred cã este legal ceea ce s-a întâmplat în sedintã, normal ar fi trebuit consemnat primul vot, si, dacã se dorea invalidarea unui consilier, se cerea acest lucru din nou, la urmãtoarea sedintã. Normal, ar trebui sã se sesizeze prefectura cu privire la acest lucru, dar cine stie cum s-a consemnat în procesul verbal al sedintei, dat fiind cã cel care a initiat revocarea consilierului este chiar primarul”, a declarat Nicolae Cãtãlin Stamate, consilier PDL al comunei Pungesti.

“Nu este normal!”

“S-a fãcut o sedintã a organizatiei locale PSD la care nu am fost invitat si doar mi s-a trimis un plic acasã prin care eram anuntat cã am fost dat afarã din partid. Nu este normal asa ceva, sunt de 18 ani consilier al comunei, ales de oameni, am fost mai bine de 14 ani primar, pe vremea comunistilor, si eu sunt primul care a înfiintat organizatie PSD la Pungesti, pe vremea când primarul era la alt partid. Faptul cã sunt împotriva Chevron este alegerea si opinia mea, eu am 81 de ani, dar nu sunt de acord ca tinerii din sat sã aibã de suferit din cauza poluãrii si a cine stie ce substante se folosesc pentru extragerea gazelor de sist! Nu vãd de ce, faptul cã sunt împotriva Chevron, ar duce la excluderea din partid! Eu, mâine (azi, 25 iunie), voi depune contestatie la Biroul Permanent al organizatiei judetene a partidului, si, dacã e nevoie, voi ajunge si la judecatã. Primarul Vlasã sã nu uite cã eu l-am promovat si ajutat sã ajungã primar!”, era revoltat Constantin Tãbãcaru.

Nota: iata insa cum sunt relatate aceste “dezbateri” pe agentia de presa Mediafax si cum sunt ele, prin urmare, tratate in mass-media centrala:

Dezbateri publice asupra raportului de mediu pe tema amplasării sondelor de explorare a gazelor de şist în zone din judeţul Vaslui s-au desfăşurat, miercuri, la Băceşti şi Pungeşti, unde discuţiile au fost calme (?!- vezi video pentru atmosfera “calma” din Pungesti – n.n.), în timp ce la Găgeşti unii localnici au avut obiecţii, deşi nu citiseră documentul.

La Băceşti, 70 de persoane au participat la dezbaterea publică privind impactul asupra mediului al amplasării unei sonde de prospecţiune a gazelor de şist în zona localităţii Păltiniş. După prezentarea raportului de către un geolog, care a explicat ce presupune amplasarea sondei, localnicii au adresat o serie de întrebări referitoare, de exemplu, la ce se întâmplă cu apa rezultată în urma procesului de forare sau dacă drumurile din zonă vor rezista traficului greu.

“Volumul de apă consumat este de 1.500 mc în această etapă a prospecţiunilor. Apa va fi adusă cu cisternele de la o societate cu care vom încheia contract şi, după ce va fi introdusă în sondă, o parte se va reutiliza. Restul apei va fi dusă către o staţie de epurare din judeţ, şi aici mă refer la cea menajeră, şi către o staţie specială din ţară, în cazul apelor tehnologice”, a declarat geologul Gabriel Coman (oare au fost invocate si studiile care arata ca apa din zonele explorarilor gazelor de sist este contaminata? intrebare retorica… – n.n.).

Referitor la rezistenţa drumurilor la traficul greu, localnicii vor primi răspunsul argumentat în scris. În ceea ce priveşte etapa de exploatare şi impactul acesteia asupra mediului reprezentanţii companiei Chevron au explicat ca va face obiectul unei alte dezbateri.

La dezbaterea publică de la Găgeşti pe tema raportului privind impactului asupra mediului pentru proiectul “Lucrări de amenajare şi foraj pentru sonda de explorare Popeni“, unde au fost prezenţi comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Florin Diaconu, şi directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vaslui, Mădălina Nistor, unii dintre participanţi au vociferat. Pe lângă întrebările care, în cea mai mare parte, nu aveau legătură cu subiectul dezbaterii, oamenii au afişat pancarte în interiorul sălii şi au scandat “Nu vrem gaze de şist!”.

“Din păcate, nu s-a putut purta un dialog civilizat cu toţi participanţii la dezbaterea publică, pe durata celor două ore ale şedinţei. Când am adresat întrebarea către public: «Cine a citit memoriul care face referire la impactul asupra mediului a lucrărilor de amenajare şi foraj pentru o sondă de exploatare?», nu a existat nici nu răspuns afirmativ”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul APM Vaslui, Mădălina Nistor.

Ea a precizat, însă, că toate probleme ridicate de cetăţeni, chiar dacă au avut sau nu legătură cu tema dezbaterii, vor fi înaintate către titularul de proiect care trebuie să răspundă punctual la fiecare din ele. “Ulterior, acestea vor fi dezbătute în cadrul Comitetului de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Mediu şi se vor trage concluziile de rigoare”, a conchis Mădălina Nistor.

De altfel, conducerea Chevron a anunţat că obiectivul companiei pentru România este montarea primei sonde de explorare a gazelor de şist în toamna acestui an, în una din cele trei locaţii deţinute în judeţul Vaslui, în condiţiile în care va reuşi să obţină toate avizele necesare de la autorităţile statului.

Lucrările de montare a primei sonde de prospecţiune a gazelor de şist în România a Companiei Petroliere Chevron ar putea demara în septembrie sau octombrie, într-unul din cele trei perimetre luate în concesiune de companie în judeţul Vaslui.

În ceea ce priveşte protestele care au loc în România cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist, directorul general adjunct al Chevron Europa Continentală, Doug Uchikura, crede că Chevron trebuie să accepte că astfel de acţiuni vor fi în permanenţă.

Trebuie ascultate opinii, trebuie cerute şi probe, dovezi ştiinţifice. Însă, ştiinţa nu confirmă toate aceste acuze care se aduc în legătură cu poluarea mediului, aerului sau a apei”, crede directorul Doug Uchikura.

Până la demararea lucrărilor de montare a primei sonde de explorare în România, compania Chevron va trebui să obţină acordul de mediu de la APM Vaslui.

*


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “SANTAJ, PRESIUNI SI MANIPULARI: cum organizeaza autoritatile “DEZBATERILE PUBLICE” legate de explorarea GAZELOR DE SIST in comunele din VASLUI (video)

  1. Tunul gazelor de sist,daca se va realiza in Romania,va fi cel mai mare tun dat in Romania in ultima 100 de ani.

    Presiunile sunt imense,lobby-ul este teribil de puternic,pentru ca sumele de bani in joc sunt de ordinul zecilor de miliarde de eur,care nu vor intra in buzunarele Romaniei,ci in buzunarele companiilor straine,politicienilor romani si straini,organizatiilor de influenta.

    Singura solutie este ca populatia,Biserica,diversele ONG-uri(cele autentic romanesti,nu cele platite de afara sau antiromanesti) sa reuseasca sa impuna Parlamentului Romaniei realizarea unui referendum national pe tema gazelor de sist,referendum obligatoriu inaintea oricarei treceri la etapa de exploatare.

    Sper ca din ce in ce mai multi reprezentanti ai Bisericii vor fi mai activi pe aceasta tema (cu orice riscuri),pentru ca Biserica este mereu de partea adevarului,dreptatii si pamantului romanesc.

    Da,stiu,in Romania si rezultatele referendumurilor se falsifica sau aranjeaza.
    Insa cred ca ar fi o mare victorie obtinerea desfasurarii unui referendum national pe acesta tema.

    Daca vom avea referendum pe tema Constitutiei,trebuie sa avem referendum national si pe tema posibilei distrugeri a multor zone din Romania.

    Daca Romania a fost jefuita, vanduta pe nimic,distrusa, in ultimii 20 de ani,nu inseamna ca acest lucru trebuie sa continue la nesfarsit.

  2. Extragerea gazelor de sist prin metoda Fracturarii Hidraulice
    (scurt referat de informare asupra riscurilor implicate in aceasta metoda)

    Dupa cum probabil unii dintre noi cunoastem deja, aceasta este o metoda neconventionala de
    extragere a unui zacamant de asemenea neconventional (sisturile bituminoase sedimentare pe baza de
    argila) de hidrocarburi gazoase si lichide; metoda care a fost inventata si patentata de catre corporatiile
    petroliere americane (USA) (precum Chevron) in goana lor disperata de a stoarce si ultima farama de
    energie din pantecele Pamantului in scopul express de a obtine profituri financiare pe termen scurt si
    mediu ( 5-15 ani). In mod evident, boala canceroasa a avaritiei financiare le-a creat acestor companii o
    stare de miopie in asa fel incat au scapat, fortat, printre degete, Riscurile Majore care le implica aceasta
    metoda de extragere a gazelor de sist, in ciuda protestelor a numeroase ONG-uri si a legislatiei autoritatilor
    de mediu. Aceste riscuri, enumerate pe scurt, sunt dupa cum urmeaza:
    * Risc de explozie si deflagratie de-a lungul si de-a latul pamantului in zona de extragere (mii de km patrati – judete intregi); cu efecte neasteptate si deosebit de grave;
    * Risc tectonic-geologic de inmultire si amplificare a unor cutremure deja existente; precum si favorizarea crearii unor noi fronturi de falie, care pot inmagazina, la randul lor, energie tectonica si sa genereze cutremure locale de magnitudine medie (pana la 6 grade pe scara Richter), chiar daca zona respectiva nu a cunoscut cutremure pana atunci !!!
    * Risc deosebit de grav de poluare a apelor curgatoare, panzelor freatice atat de suprafata cat si de adancime cu 755 de produse chimice si perochimice sintetice, folosite masiv in fluidul de fracturare. Acest risc este o certitudine si este inevitabil! Practic nu mai este risc, este ceva inevitabil, apa din zona respectiva devenind total nepotabila, inflamabila si chiar exploziva !!! Acest gen de poluare este practic ireversibil pe durata a sute si poate chiar mii de ani !!!
    * Risc biologic major si, in acelasi timp, un atentat cu premeditare asupra vietii insasi. Si acest risc este o certitudine de asemenea, deoarece deriva direct din riscul de poluare a apelor Naturii. Acest risc afecteaza orice entitate vie (planta, copac, animal, vietuitoare, taratoare sau nu) deoarece apa poluata ajunge la toata lumea: prin capilaritate in toata masa solului, pe orice teren agricol, in fantana oricarui om , in zona de exploatare (600000 Ha = 6000 Km2 in zona Barladului si 270000 Ha = 2700 Km2 in perimetrul Dobrogei). S-a studiat faptul că în zonele în care sunt produse gazele naturale bituminoase, ca urmare a contaminării cu substanţe chimice toxice, cancerigene, numărul de boli este in creştere în mod dramatic: neuropatie periferică, leziuni cerebrale ireversibile, astm, cancer de piele, caderea acuta a parului la animale, cancer testicular, probleme in timpul sarcinii, anemie, leucemie, insuficienta renala si multe altele. Mortalitatea este în creştere galopanta.
    * Riscul nuclear! La extractia gazelor de sist prin Fracturare Hidraulica se folosesc substante chimice radioactive (numite trasoare), care au rolul de a marca pe unde a ajuns lichidul de fracturare; in scopul determinarii zonelor exploatate in marea masa a Litosferei. Pe langa aceste substante, la nivelul zacamintelor de bitumuri argiloase (care contin aceste gaze de sist), se gasesc, in mod natural, alte concentratii de minerale radioactive, care, se recomanda a nu fi deranjate si sa stea acolo, la ele acasa.
    New York Times a raportat emisii de radiaţii în apele reziduale rezultate în urma fracţionării hidraulice deversate în râurile din Pensilvania, întocmind şi o hartă cu aceste contaminări. În procesul de monitorizare şi măsurare a fracturilor se foloseşte nisip radioactiv care conţine izotopi radioactivi gamma. Persoanele expuse la nivele mari de radioactivitate pot avea simptome ale sindromului de radiaţie acută, inclusiv oboseala, leucemie, febră, diaree, stări de vomă, sângerarea nasului, ameţeli, dezorientare, presiune scăzută a sângelui, etc. Conform publicaţiei, există studii nepublicate care demonstrează că radiaţia nu poate fi scăzută suficient prin diluarea în râuri.
    * Riscul poluarii aerului cu cantitati semnificative de Benzen si Toluen – substante cancerigene; usor de inspirat si adulmecat de vreme ce sunt in aer. Pe cat sunt de aromate, pe atat sunt de canceroase. Aceste substante sunt emanate prin cosurile statiei de forare.
    * Riscuri specifice zonelor Barladului si Dobrogei unde sunt vizate aceste extractii. Acestea sunt: Activarea faliei geologice majore Vidraru – Snagov – Shabla ; Pericolul Centralei Cernavoda (Fokusima 2); Prericolul Marii Negre (posibilitatea detonarii hidrogenului sulfurat din Marea Neagra ce poate echivala cu Tunguska 2); Efectul “Dopului de pluta” al Podisulul Dobrogei.

    Pentru a ne putea convinge ca acest foileton de Pericole si Riscuri NU este extras dintr-o suma fictiva de filme SF vazute de mine sau de altii la varsta de 14 ani, va trebui sa formam un fir fenomenologic
    rational si cognitiv atat asupra mecanologiei acestei metode de Extragere Fractala a gazelor de sist cat si
    fenomenologiei producerii fiecaruri Risc in parte. Acest lucru il voi face, in special, pentru cazul particular
    Barlad-Dobrogea. Daca la Barlad situatia este grava, in Dobrogea se pare ca filmele SF au subestimat
    gravitatea situatiei.

    Metoda Fracturarii Hidraulice

    Asadar, metoda fracţionarii hidraulice constă în propagarea fracturilor într-un strat de rocă determinată de prezenţa unui fluid presurizat. Fracturile hidraulice se formează natural, ca în cazul filoanelor, şi este una din modalităţile prin care gazele sau petrolul din rocile-sursă poate migra către rocile-rezervor. Acest procedeu este folosit pentru a elibera petrolul, gazele naturale (inclusiv gazul de şist, gazul ermetic şi metanul de cărbune), sau alte substanţe care urmează a fi extrase, folosind o tehnică denumită fracţionarea hidraulică indusă. Acest tip de fracţionare crează fracturi dintr-un puţ de extracţie săpat în formaţiuni de roci-rezervor. Se poate face o distincţie între fracturarea hidraulică în volum mic folosită pentru a stimula rezervoarele de mare permeabilitate, care pot consuma de obicei 76.000 – 300.000 litri de fluid per puţ, şi fracturarea hidraulică de volum mare, folosită pentru puţurile de gaz ermetic şi gaz de şist.

    Deci fracturarea hidraulică de volum mare este cea care se foloseste la extragerea gazelor de sist, si consuma intre 4 si 28 milioane litri de lichid de fracturare per put fracturat. Lichidul de fracturare este o solutie chimica apoasa formata din: 95% APA ; 4,5% Nisip ; 0.5% un amestec special din 755 de substante
    chimice si petrochimice de sinteza, care este adus cu ajutorul cisternelor la locul de forare, pe care il vom
    numi in continuare “Formula Secreta”. In functie de gradul de refacere al zacamantului, un put de forare
    poate fi fracturat de pana la 18 ori, conform documentarului Gasland.ro, de fiecare data fiind necesara
    aceeasi cantitatea de apa !!!

    Toata povestea unui put de forare incepe cu etapa de sapare a “tunelului”. Acest put poate ajunge pana la maxim 5-6 km adancime si alti atatia km pe orizontala de-a lungul rocilor de sisturi bituminoase. Se pare ca in Barlad zacamantul s-ar afla pe la 3000m
    adancime si respectiv 2500 m in Dobrogea. Saparea dureaza 3-6 saptamani; iar durata de viata a unui put e
    de circa 5 ani; dupa care e epuizat.

    Cu ajutorul unei arme de perforare, se introduc mici bombe care fractureaza roca de sist. Fracturarea se realizeaza pe sectoare (asa zisele roci-rezervoare). Pentru a proteja apa dulce, conducta principala are 3 seturi de tevi concentrice betonate intre ele pentru a nu permite lichidului de fracturare sa polueze panzele freatice accidental (sincer, e oarecum inutil, dupa cum se poate observa clar in figurile de mai sus). Teava e protejata de ciment pana aproape de planul orizontal. Dispozitivul de forare este retras complet.

    Incepe etapa de Fracturare Hidraulica prin introducerea unui lichid la presiuni de peste 1000 bari,
    aprox 1050Kgf/cm2 (datele din poza sunt eronate: 1000 bari in loc de 100 bari, si 1050 Kgf/cm2 in loc de
    1050 Kgf/m2). Fluidul de fracturare sparge realmente rocile fosile si elibereaza gazul. De aici incepe
    durerea de inima.

    – Rolul apei este atat de lichid de antrenare cat si de solvent.
    – Rolul nisipului este de a mentine fisurile create deschise, pentru a emulsiona gazul eliberat.
    – Rolul “Formulei Secrete” a celor 755 de substante chimice, reprezentand 0.5% din masa lichidului de fracturare, este acela de a cataliza, emulsiona si reactiona cu partile hidrocarbonate din zacamant pentru a optimiza extragerea de gaz de sist si pentru a optimiza buna functionare a instalatiei de extractie. E la fel de secreta ca si formula “Coca Cola”; si din aceasta cauza, din pacate, nu s-a putut desfasura nici o analiza completa oficiala de IMPACT ASUPRA MEDIULUI INCONJURATOR, care sa fie prezentata publicului larg, asupra acestui LICHID DE FRACTURARE !!!

    Pentru a fi obiectivi, trebuie sa precizam ca ceea ce este tinut secret aici reprezinta identificarea fiecarui compus chimic din cele 755 (denumirile lor stiintifice si formulele chimice) precum si ponderea
    lui (procentuala, normala, molara) etc. in compozitia globala a “formulei secrete”. Partea nasoala este
    aceea ca, exact acest lichid de fracturare este “marul discordiei” in toate riscurile de poluare si explozive.
    Mai trebuie sa precizam coeficientul de recirculare a lichidului de fracturare, care este: o data de 0.29 alta
    data de 0.39, dupa cum este prezentat in acest link http://www.youtube.com/watch?v=IdoW5nk9fR4 (5) .
    Altfel spus 61% sau chiar 71% din lichidul de fracturare ramane in masa Litosferei infiltrata printre
    crapaturile zacamantului de sist bituminos. Cand domnul Patruta a citit din document, a zis: “Coeficientul
    de recirculare interna este de 0.29”; adica 29%. Deci varianta cu 71% lichid de fracturare ramas in Masa
    Litosferei este varianta valabila … NASOL !!! Alte surse afirma ca numai 60% sau 50% din lichidul de
    fracturare ramane in zacamant; probabil din incercarea disperata, fara de suces, de a ascunde intreaga
    gravitate a situatiei reale.

    Scurta analiza a fenomenologiei producerii fiecaruri risc in parte:

    Pana aici toate bune si frumoase, deoarece lumea crede ca apa asta ramasa in zacamant, ca si lichid de fracturare, ramane ca apa de zacamant care nu se infiltreaza in sol si nu se imprastie in timp mediu (5-10 ani) in toata masa pamantului si, chipurile, nu rabufneste prin sol la suprafata; exact ca la exploatarile clasice ale pungilor de petrol conventionale. Mare eroare se face aici, s-o credeti p-asta cand o zbura mistretul, deoarece, spre deosebire apa din pungile de petrol conventionale, lichidul de fracturare are urmatoarele …

    Diferente: Lichidul de fracturare ramas in marea masa a zacamanturilor de sist este aproape incalculabil mai agresiv chimic, coroziv, distructiv, otravitor,exploziv, radioactiv si permisiv decat apele petroliere folosite pentru dezlocuirea titeiului in cadrul extractiei clasice, asa cum vom explica in continuare. Aceast lichid de fracturare e saturat pana in gat cu gazele naturale emulsionate din zacamant; si, pe langa asta, este tinut sub 1000 bari presiune raportat la nivelul solului. Altfel spus, pe cale de consecinta logica, cei 71% din masa totala a lichidului de fracturare sunt in stare, de-a lungul anilor de zile, sa se infiltreze succesiv, cucerind fiecare strat de sol in parte, toti cei 3 km de Litosfera pana la suprafata, sub imboldul permanent a unei diferente de presiune deltaP de sute de bari !!! Probabil acesta este motivul pentru care toata manevra asta este tinuta la secret.

    Daca intr-adevar asa stau lucrurile, si relatarile de pe teren, prezentate in documentarele neconventionale de pe net, par sa confirme cu vehementa ca asa stau!; continuam rationamentul nostru logic, si trecem la estimarea riscurilor enumerate mai sus.

    Este foarte probabil ca in fazele incipiente straturile superioare de roca sa tina lichidul de fracturare din situl geologic de zacamant acasa la el. Totusi nu cred sa existe roca sedimentara suficient de puternica care sa tina cale de 5-10 ani o apa care cauta in permanenta, cu sute de bari forta, sa gaseasca o crapatura ca sa iasa la lumina. Pardon gresesc, aceasta nu e apa, este o “Solutie de fracturare” mult mai activa pe plan chimic, mult mai coroziva, si cu tensiune superficiala semnificativ mai mica datorita proprietatilor de emulsie, in comparatie cu apa obisnuita naturala. Altfel spus pe unde apa s-ar inpiedica, aceasta solutie ar trece ca prin nimic; la urma urmei a fost proiectata sa treaca prin zacamintele bituminoase, greu perminsive, ca prin iaurt nu?! OoO

    Lichidul de fractionare, cu toata harnicia lui, si cu tot continutul lui de gaze naturale in emulsie si cele 596 de substante chimice, parte din ele probabil filtrate de unele straturi de roca, ajunge inevitabil in straturile succesive de ape freatice de: adancime mare, adancime medie si de surafata. Partea mai nasoala e ca are acum in compozitie toate mizeriile si imputiciunile din zacamantul bituminos de asemenea.

    Asadar mizerabilul lichid de fracturare maroniu-pamantiu se infiltreaza in toate straturile subterane de apa carand dupa el: “formula secreta”, gazele naturale emulsionate si dizolvate, alte mizerii potential radioactive si bituminoase preexistente in roca de extractie. Cu toata aceasta zestre bogata, lichidul de fracturare cucereste inevitabil toata masa Litosferei de deasura sitului de exploatare. Acestea fiind spuse cred ca este deja evident Riscul inevitabil de poluare a tuturor apelor freatice din masa Litosferei, cat si riscul de Explozie si Deflagratie. Ca urmare logica, este de la sine inteles sa presupunem ca orice crapatura in sol, orice caverna sau pestera nedescoperita poate forma, de asemenea, in timp, amestecuri explozive intre gazele emanate din sol si aerul infilrat in caverne din atmosfera. De asemenea este de la sine inteles
    faptul ca nu mai sunteti in siguranta atunci cand faceti un picnic in padure, sau intr-o zona plina de
    atractii speologice, sau calcaroasa. Apa tuturor izvoarelor, fantanilor din zona de extractie devine
    nepotabila, potential inflamabila si exploziva.

    “Distractia” nu se termina aici. Odata ce apa se infiltreaza in fantani, blide, jgeaburile animalelor, in seva copacilor, orice forma de viata o sa aibe de suferit. Solul devine, la randu-i, toxic. Se produce, pe cale
    de consecinta logica, desertificarea artificiala. Oups! Nu suntem siguri daca realizam cat de grav este,
    vorbim de 8700 Km2 in perimetrele Barlad si Dobrogea, in care avem toate aceste neajunsuri.

    In ce priveste Riscul Biologic major, conform unei liste oferite de New York State, lista conţine
    58 de substanţe, dintr-un total de 260 (probabil atatea au gasit ei din uimitoarea “Formula Sectreta”), care
    au proprietăţi problematice pentru sanatatea umana, si astfel avem:
    * 6 fac parte din prima listă publicată de Comisia Europeană cu substanţe ce necesită atenţie deosebită din cauza potenţialelor efecte pe care le pot avea asupra omului şi asupra mediului (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen)
    * 1 substanta (Naftalină bis (1-metiletil) este în prezent considerată ca fiind bioacumulativă si toxică;
    * 17 sunt clasificate ca fiind toxice pentru organismele acvatice;
    * 38 sunt clasificate ca fiind acut toxice pentru sănătatea urmană;
    * 8 substanţe sunt clasificate ca fiind cancerigene, cum ar fi benzen şi amidă acril, oxid de etilenă şi diversi solvenţi pe baza de petrol;
    * 6 sunt clasificate suspecte ca fiind cancerigene, cum ar fi hidroxilamină clorhidrat;
    * 7 sunt clasificate ca mutagene (1B Muta.), cum ar fi benzen şi oxid de etilenă;
    * 5 sunt clasificate ca având efecte asupra funcţiei de reproducere;

    Este foarte important sa intelegem ca acestea sunt numai cateva substante care au batut la ochi si carora li s-au facut analize neoficial in laboratoare diferite, cu probe aduse de oameni care au avut probleme cu apele freatice si de robinet. De restul nu stim absolut nimic, pana la 755 !!! Ca si mecanologie, aceste substante chimice deosebit de active si radicalii liberi ale acestora, vor fi transportate (transportati) prin intremediul apelor poluate la orice fiinta vie, vegetala sau animala, in toata masa Litosferei; unde altereaza si strica mersul normal metabolic al entitatilor vii. Reactiile chimice metabolice de ardere, enzimatice, hormonale, hepatice vor fi date, in mod evident, peste cap; crescand ingrijorator rata aparitiei tuturor bolilor specifice dereglarilor reactiilor biochimice, care nu sunt deloc putine si care, aproape fara exceptie, sunt boli grave, de multe ori ireversibile si mortale !

    In ce priveste Riscul nuclear-radioactiv, lichidul de fracturare vine cu trasori si cu eventuale substante radioactive preexistente la acea adancime; asa cum am specificat mai sus. Orice apa curgatoare, statatoare, marina care va prelua, prin circuitul apei in natura, panzele freatice poluate, va fi poluata la randul ei; atat cu aceste elemente potential radioactive cat si cu celelalte chimcale din “formula secreta”. Produsele chimice se conecteză cu elementele radioactive (precum radiu-226 si uraniu) din sol şi apoi le aduc la suprafaţă. Se pare ca aceste minereuri de sisturi au, intradevar, prostul obicei de a avea in compozitie elemente radioactive ce emit raze gamma.

    Problema Tectonica, problema Centralei Cernavoda si problema Marii Negre, particularitati ale regiunilor Barlad si Dobrogea ! Datorita particularitatilor celor doua zone, Barlad si Dobrogea, abordam impreuna Riscul Tectonic cu Riscurile specifice acestor zone.

    La nivel general, trebuie de la inceput mentionat ca Romania este o tara relativ stabila din punct de vedere al activitatii tectonice in comparatie cu multe alte tari de pe glob; insa aceasta stare este, de fapt, una metastabila. Aceasta inseamna ca putem transforma o zona relativ inactiva dpdv. tectonic, intr-una activa tectonic, cu ajutorul unor energii minime necesare, de activare, a unor falii adormite; si acesta ar putea fii unu lucru foarte grav.

    In primul rand fracturarea hidraulica produce microcutremure in momentul fracturarii, dar acestea nu ar fi asa grave. Ceea ce e grav insa este ca toata zona de extractie prin fracturare hidraulica este sensibilizata semnificativ la nivel seismic. Deoarece rocile de adancime nu mai sunt “dintr-o bucata” amplitudinea oricarei unde seismice, care trece prin acea zona, este semnificativ crescuta, astfel incat un cutremur de 6 grade de exemplu se va simtii ca unul de 6,5 grade sau mai rau. Aceasta susceptibilitate crescuta la cutremure este aproape ireversibila, roca reasezandu-se in sute sau mii de ani. Pe langa acest lucru, aceste fracturi, aflate la circa 3 km adancime, sunt capabile sa acumuleze energie tectonica, cu fiecare cutremur produs, si sa genereze, la randul lor, noi mini-cutremure de pana la 5-6 grade pe scara Richter. Asadar, zona de exploatare devine, in totalitatea ei, un nou front de falie, capabila sa aibe propriile ei cutremure pe perioade de sute si mii de ani. Cutremurele produse sunt de suprafata, de energie mica spre medie, dar foarte energice la epicentru, putand provoca distrugeri prin miscari scurte si dure ale pamantului.

    In cazul particular Barlad-Vaslui avem si alunecarile de teren, care efectiv vor savura aceste cutremure de suprafata, ideale pentru a destabiliza dealurile din acea zona. Miscarile scurte si energice realmente lichefiaza solul, care se comporta ca o curgere de lahar. Numarul de alunecari de teren va creste, asadar, exponential. Ia sa vedem ce afirma d-l geolog Gabriel Sava:
    R: Pot apărea şi cutremure?
    G.S. În Anglia, s-au oprit exploatările de acest tip, după ce au apărut cutremure de cinci grade într-o zonă ce nu avusese niciodată activitate seismică. S-a demonstrat că tocmai exploatarea fusese cauza seismelor. În România, după cum spun seismologii, suntem oricum în perioada de maximă probabilitate a producerii unui cutremur puternic. La prima vedere, o exploatare la trei kilometri adâncime n-ar produce mari efecte. Dar să ştiţi că natura este atât de perfectă încât pare doar imperfectă la prima vedere. Energia degajată în interiorul scoarţei prin aceste presurizări de fluide, se acumulează în reţeaua cristalină a mineralelor şi a rocilor. La un moment dat, acestă reţea este încărcată atât de puternic încât starea de echilibru nu mai poate fi păstrată şi energia se disipează. Să nu uităm că suntem în apropierea Vrancei!

    R: Adică microseismele şi procedurile de extragere prin fracturare detonează practic o acumulare energetică situată în apropiere, mai precis în zona Vrancea?
    G.S. Exact! Dacă vreţi, se disipează în zona de la 90 la 160 de kilometri, unde sunt de obicei epicentrele unor cutremure mari din Vrancea. Pe de altă parte, înainte de a se asocia unui seism major, această depresiune a Bârladului are o mare problemă cu coeziunea solului. Sunt şi multe alunecări de teren.
    După o ploaie, urmată de câteva seisme mici, de la exploatare, s-ar putea produce alunecări de teren
    locale. Nu sunt convins că firma care va încerca exploatarea acestor gaze din şist le-a luat în calcul.
    Înclin să cred că s-a luat în calcul doar profitul. Este pe undeva şi normal, pentru că legislaţia noastră
    permite acest lucru. Se va ajunge probabil şi la plecări masive din zonele afectate. Cei care înţeleg
    fenomenul, cu siguranţă nu vor accepta să locuiască într-un ecosistem distrus.

    In cazul particular al Dobrogei! problema tectonica este mult mai grava. Dobrogea se afla pe microplaca Moesica a Marii Negre. Se pare ca aceasta placa intradevar prezinta, dpdv. tectonic, o stare metastabila in adevaratul sens al cuvantului. Este adormita si poate fi trezita oricand, cu efecte secundare greu de imaginat. Conform colonelului în rezervă Marian Rizea, Profesor Universitar Doctor Inginer, împreună cu alţi experţi geologi, au atras atenţia asupra riscului seismic alarmant pe care îl implică unica tehnologie de exploatare a gazelor de şist, pe care Chevron va fi nevoită să o aplice în sudul Dobrogei. Specialiştii în geologie avertizează că falia seismică Vidraru-Snagov-Shabla, mai periculoasă chiar decât cea din Vrancea, s-a reactivat.

    În zona Vrancea, cutremurele se produc la adâncimi mari, de peste 100 de kilometri. Există, însă, o mulţime de alte focare de suprafaţă, dispuse pe aproape tot cuprinsul ţării, din Banat până în Dobrogea şi din Satu Mare până la Giurgiu. În cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 până la 70 de kilometri adâncime şi au efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor români, aceste zone seismice de suprafaţă se activează o dată la 50 sau 100 de ani.

    Harta seismicităţii din România pune în evidenţă 22 de focare seismice (foto, marcate cu linii roşii subţiri), altele decât cel din Vrancea. Acestea se activează periodic, o dată la 50 sau 100 de ani. Falia Vidraru – Snagov – Shabla s-a reactivat. În acest moment, avem practic încă două focare seismice pe lângă cel din Vrancea.

    “România este o ţară activă din punct de vedere seismic şi ne putem aştepta oricând la cutremure de adâncime de 7,6 grade Richter în zona Vrancea. Din păcate, în acest moment se poate spune că s-a reactivat şi falia Vidraru – Snagov – Shabla, care se prelungeşte sub Marea Neagră, falie care produce cutremure de suprafaţă foarte periculoase”, a precizat Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti. Diferenţa dintre cutremurele de suprafaţă şi cele de adâncime este că primele se resimt pe o arie redusă, dar lasă în urmă distrugeri uriaşe, aşa cum s-a
    întâmplat în Haiti, de pildă. Cele de adâncime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime şi
    pagube atât de mari, cum a fost cazul, recent, în Chile.

    În completarea celor spuse de Vasile Mocanu, profesorul Marian Rizea a precizat că falia Vidraru – Snagov – Shabla este tangentă perimetrului Neptun din Marea Neagră, unde urmează să se aplice o tehnologie de extragere a gazelor de şist, interzisă în mai multe ţări europene, precum şi celui de securitate seismică al centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. “Oricând putem avea o Fokuşima pe teritoriul naţional! Este cazul ca toţi specialiştii români din ţară şi străinătate (cercetători, profesori universitari, ingineri geofizicieni, geologi, petrolişti şi gazişti) care au cunoştinţă despre riscurile şi ameninţările de acest
    gen, inclusiv Academia Română, să-şi spună punctul de vedere pentru a se lua o decizie corectă, în privinţa
    oportunităţii trecerii la exploatarea gazului de şist din perimetrele concesionate”, a afirmat acesta.

    Pericolul Scufundarii zonei Dobrogea este fenomenul cunoscut si sub numele de “efectul dopului de pluta”, care reprezinta o alta caracteristica geologica aparte a tinutului dobrogean. In urma unor cutremure dure repetate, Dobrogea are tendinta de a se comporta ca un fel de microplaca tectonica individuala ce are o densitate a rocilor mai mica si o integritate ceva mai mare (ca un fel de celula tectonica separata). Fenomenul este supranumit si “efectul dopului de pluta”, deoarece aceasta insulita tectonica pluteste pe magma interna intocmai ca un flotor, putand sa oscileze relativ haotic si anapoda in urma unor viitoare cutremure repetate. Aceasta face ca tinuturi intregi sa se ridice, sa coboare, sau sa se scufunde; intocmai ca un flotor care se balanseaza pe valurile magmatice (valurile fiind produse de cutremure evident).

    Aceste fenomene tectonice, specifice teritoruliului dobrogean, pot face ca structura constructiv- geometrica a proiectului Centrala Cernavoda sa fie ireversibil si foarte grav afectata !!!

    De asemenea, tot in cazul particular al Dobrogei avem si Problema Marii Negre. Pe langa faptul ca medoda hidraulica poate polua ireversibil atat Dunarea Subterana (sursa continua de apa freatica de calitate semnificativ superioara celor mai renumite ape minerale de top) cat si Marea Neagra; aceasta din urma detine un “rezervor” imens de hidrohen sulfurat dizolvat sub presiune la adancimi de peste 180m.
    Hidrogenul sulfurat (H2S) este un gaz solubil în apă, care se aprinde în contact cu oxigenul din atmosferă, la
    cea mai mica sursa de aprindere, şi care are o valoare energetică mai mare decât cea a gazului metan. În
    caz de cutremur major, sau în cazul unei intervenţii umane, acest rezervor de miliarde de metri cubi, ar
    putea ieşi la suprafaţă şi s-ar putea aprinde la prima scânteie.

    “Pe vremea războiului rece, URSS avea în vedere producerea unei explozii catastrofale, prin aprinderea hidrogenului sulfurat din Marea Neagră, în cazul unei agresiuni NATO dinspre sud, respectiv Turcia. Ar fi fost soluţia finală pentru sovietici, în caz că alte tipuri de arme ar fi dat greş”, spunea Emil Străinu, într-un articol publicat de ZIUA, în 2006. “Explozia acestei pungi de hidrogen sulfurat este echivalentă celei unei bombe atomice”, a mai precizat acesta, la vremea respectivă.

    Într-o carte tehnică aparută în România în 1967, după o traducere din limba rusă, apare, la pagina 506, o informaţie legată de Marea Neagră. Aceasta a fost preluată de I. Golea, în articolul mai sus menţionat, publicat de ZIUA: “la adâncimi mai mari de 150 de metri concentraţia de hidrogen sulfurat (H2S) este foarte mare, respectiv de peste 42 centimetri cubi la litru. Ştiindu-se că acest gaz poate fi folosit drept combustibil, ca şi gazul metan, în anii ’70 statul român a verificat informaţia, în intenţia de a folosi zăcământul în scopuri industriale. Ceauşescu a comandat unei firme japoneze o serie de teste. Rezultatele au arătat că Marea Neagră are un strat de apă sărată adânc de 200 de metri, în care se poate dezvolta viaţă subacvatică. Sub acest strat se află un altul, îmbibat cu hidrogen sulfurat şi apă grea, impropriu vieţii. Japonezii au afirmat la vremea respectivă că echilibrul dintre apele de suprafaţă şi cele de adâncime este unul fragil şi că la un cutremur major pot apărea curenţi ascendenţi care să aducă gazul inflamabil la suprafaţă. Lucru extrem de periculos pentru ţările din vecinătatea mării.” (20) Eu tare ma intreb cat de stabil e substratul de H2S de pe fundul Marii Negre in conditiile in care platforma continentala a Marii Negre, parte componenta a flotorului” Dobrogea, incepe sa se balanseze “ca un dop de pluta” sub dezlantuirea cutremurelor repetate din falia Vidraru-Snagov-Shabla activata si intretinuta de “microfisurile” create prin exploatatrea gazelor de sist de-a lungul si de-a latul acestui tinut. Sincer nu cred ca sunt curios sa aflu!

    In cazul “fericit” in care hidrogenul sulfurat este doar antrenat de un cutremur puternic, sau o serie intreaga de cutremure generate sau declansate prin activare acuta a faliei Vidraru – Snagov – Shabla, si nu explodeaza, acesta are urmatoarele efecte asupra omului:
    – Gaz foarte periculos şi extrem de otrăvitor, de cele mai multe ori fiind fatal pentru cei care intră în contact cu el.
    – Expunerea la H2S se poate face prin piele, ochi sau inhalare. H2S este mai greu decât aerul, prin urmare, copiii pot fi afectaţi mai mult decât adulţii, deoarece sunt mai scunzi şi se expun la concentraţii mai mari ale gazului toxic.
    – Toxicitatea hidrogenului sulfurat variază în funcţie de cantitatea la care un om este expus. Astfel, pentru o concentraţie de 0,07% în aer, gazul se poate dovedi fatal dacă va fi respirat pntru o lungă perioadă, în timp ce un procent de 1% provoacă moartea la scurt timp după contaminare. Efectele apărute în urma expunerii repetate la cantităţi mici, pot provoca conjunctivită, vedere înceţoşată şi alte afecţiuni ale ochilor. În schimb, expunerea la cantităţi mai ridicate cauzează rinită, bronşită acută şi edem pulmonar.

    O confirmare pentru cele spuse mai sus, vine din partea unui eminent cercetător, Dr. J. S. Haldane, profesor la Universitatea Oxford şi preşedinte al Institutlui de Inginerie Minieră din Marea Britanie, cercetător care a arătat, printre altele, că hidrogenul sulfurat este de cinci ori mai mortal decât monoxidul de carbon.

    Pe langa panzele freatice obisnuite, Dobrogea este speciala si prin faptul ca, are o sursa inepuizabila de apa freatica de foarte mare calitate, cunoscuta ca si Dunarea Subterana. Aceste ape freatice se intind de la 100m pana la 700-800m adancime formand 2 mari bazine subterane de apa fosila, asa cum se poate vedea in figura. Unul din aceste depozite acvifere este in nord, care merge pana la 100 de metri in adancime. Celalalt,
    in sud, format in Cretacic-Jurassic, vine dinspre Bulgaria, unde acopera 200 de kilometri, iar la noi mai sunt inca 80 km, avand o viteza de curgere a apei subterane de 2 m/zi. Aceste ape freatice, de o calitate cu totul speciala, se pare unica in Europa, au zadarnicit construirea unei mine de fier la Palazu Mare (datorita inundarii tunelelor, precum si finalizarea terasamentului unei lini ferate la Sitorman, astfel dovedindu-se, inca odata ca acest depozit nu este o himera. De altfel satenii de la sudul Dobrogei, au dat “de un izvor nesfarsit de apa” in puturi cu adancimi de 50-80m. Deasupra acestui minereu de fier (dar nu numai acolo), care deregleaza busolele la Palazu Mare, se afla aceasta apa freatica fosila secreta, veche de 90 milioane de ani, care ar face apele mineralele comerciale din sticlele de plastic sa para niste mizerii !!! Sunt comori mult prea pretioase pentru a fi irosite pentru profitul meschin al corporatiei Chevron.

    Zonele din ţara noastră programate pentru exploatare prin fracturare (fisurare) hidraulică a rocilor sunt, în afară de Bârlad, din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti: Voivozi (Bihor), Tria (Bihor), Băile Felix (Bihor), Tulca (Bihor), Adea (Arad), Curtici (Arad), Periam (Timiş), Biled (Timiş), Păuliş (Timiş), Para (Timiş), Buzia (Timiş), Crai (Timiş), Măcin (Tulcea), Babadag (Tulcea), Capidava (Constanţa), Eforie (Constanţa). (15)

    Durata de efect a fiecarui risc in parte (gradul de ireversibilitate) si concluzii finale

    Riscul de explozie si deflagratie este generat de lichdul de fracturare care patrunde litosfera si iese pana la urma la suprafata impreuna cu apa freatica poluata. Acesta exista pe toata durata exploatarii zonei respective si inca o perioada semnificativa de timp dupa aceea, pana ce marea parte a gazului dizolvat in apele freatice poluate este, treptat, disipat. Este greu de estimat cat timp mai dureaza pana se disipa gazul deoarece nu stim exact cum se va comporta lichidul de fracturare ramas in straturile inferioare ale scoartei terestre, si in apele freatice inferioare. Este de intuit ca factorul gazos este cel mai volatil, dar daca situl alimenteaza inca cu gaz lichidul de fracturare ramas in straturile inferioare si de exploatare, atunci acest risc ar putea persista inca mult timp (minim zeci de ani).

    Riscul de poluare practic a tuturor tipurilor de ape din zona de exploatare si riscul biologic major merg mana in mana cu riscul de explozie si deflagratie in ce priveste probabilitatea de aparitie. Reamintesc ca sansa de aparitie a tuturor acestor 3 riscuri e, practic, de 100% (adica certitudine). Efectele asupra mediului, a acestor doua riscuri, sunt, de data asta, pe o durata mai mare decat riscul de explozie si deflagratie cat si de o gravitate mai mare. Vorbim aici cel putin de sute si poate chiar spre mia de ani, in special in straturile interioare ale Litosferei. Motivul este acela ca panzele freatice inferioare si straturile de roca inferioare mustesc inca mult timp de lichid de fracturare, acesta neavand unde sa evadeze rapid ca apele freatice de suprafata si izvoarele.

    Riscul tectonic-geologic are caracter total ireversibil. Exista intradevar posibilitatea ca rocile sa se “resudeze” la loc, sa-si refaca legaturile chimice, datorita presiunilor si temperaturilor marite din zona sistului. Totusi trebuie sa fim perfect constienti, ca atata timp cat vor exista cutremure zonale, minicutremure, si acumulari de energie, noul front de falie, creat artificial, va mentine vii crapaturile din situl geologic de zacamant, mult timp dupa ce exploatarea se va fi terminat. Asadar, acest risc, care de asemenea are loc cu certitudine de 100% (deoarece natura metodei hidraulice este craparea rocilor evident), poate persista chiar 10.000 de ani. Este clar ca, un front de falie, odata aparut (creat), nu poate sa dispara decat in intervale de timp comparabile cu cele geologice. De asemenea, falia Vidraru – Snagov – Shabla va fi tinuta in priza de cutremurele locale produse de sapaturile din Dobrogea (Costinesti, Eforie, 2 Mai, Adamclisi).

    Problema Centralei Cernavoda, care ar putea deveni Fokusima 2, persista pe toata durata existentei acestei centrale. In primul rand e pe directia faliei mai sus amintite, care produce cutremure de magnitudine medie cu focare la adancimi mici si medii (5-70 km); cutremure care, asa cum am mai vazut, se caracterizeaza prin miscari scurte si violente; adica cu efect de distrugere maxim. Cum Centrala Cernavoda cu siguranta nu va persista 10000 de ani, acest risc va exista pana la desfiintarea ei.

    Problema Marii Negre va exista, fara doar si poate, pe toata durata riscului tectonic-geologic. Motivul este simplu: Punga de H2S dizolvat in Marea Neagra poate fi destabilizata in special de aceste cutremure.

    Concluzie Finala: Datorita numarului mare de riscuri si pericole, precum si a gravitatii extrem de mari a fiecaruri risc luat in parte, pe care metoda Fracturarii Hidraulice le implica, ma simt nevoit, ca eu, ca si cetatean anonim al Romaniei, sa refuz explorarea, forarea si exploatarea zagamintelor geologice de gaze de sist de pe teritoriul amintit mai sus, precum si de pe Platrforma Continentala a Marii Negre aferente acestui teritoriu !!!
    Ca urmare, nu vreau nici o companie sau corporatie care sa exploateze gazele de sist prin metoda fracturarii (fractionarii, dislocarii, craparii rocilor) hidraulice sau fracturarii mecanice de-a lungul si de-a latul teritoriului mai sus amintit!!!

    Epilog: Nu pot sa admit, ca si cetatean al Romaniei, un pericol iminent de origine antropica, de magnitudinea mai multor hazarduri naturale, pentru un profit efemer de 10-15 ani, indiferent cat de mare ar fi acesta !!!

  3. foarte bun comentariu – il recomend ca articol
    am fost, sunt si voi fi impotriva oricarei interventii industriale/nenaturale de genul explorarii si exploatarii unor resurse subterane. cel putin in Romania. pana acum nu stiam exact ce inseamna gazul de sist, acest comentariu este bine documentat si structurat. felicitari !

  4. Pingback: Dictat american catre guvern: ACORD CU FMI SI EXPLORAREA GAZELOR DE SIST/ Revolta in fata Polonia fata de CHEVRON, dupa ce EXPLORAREA dupa gazele de sist a dus la CONTAMINAREA APEI! - Recomandari
  5. Pingback: Chevron a primit AVIZ DE MEDIU pentru a incepe EXPLORARILE dupa gazele de sist de la VASLUI - Recomandari
  6. Pingback: APOCALIPSA CHEVRON. Amplu reportaj din Formula As/ Cum s-a ajuns la EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST DIN SUA: nu tehnica performanta, ci LOBBY-UL INDUSTRIEI/ Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR”
  7. Pingback: Autoritatea pentru Resurse Minerale, tranformata in biroul de PROPAGANDA AL CHEVRON. Pe bani europeni! CONTAMINARE PRIN MANIPULARE - Recomandari
  8. Pingback: A cui independenta energetica?/ LOCATIILE CHEVRON DIN CONSTANTA: Costinesti, Vama Veche, Adamclisi…/ BARLAD: EXPLORARILE INCEP LA TOAMNA - Recomandari
  9. Pingback: Chevron obtine avize pe bana rulanta in VASLUI. In Ucraina, un proiect CHEVRON a fost RESPINS de COMUNITATEA LOCALA/ Gaze de sist sau DISTRUGEREA BAILOR FELIX? SCum i-au EXPLODAT IN FATA Poloniei GAZELE DE SIST - Recomandari
  10. Pingback: Ponta, dispus sa riste CUTREMURE CATASTROFALE pentru sprijinul CORPORATIILOR AMERICANE?/ Bizar: ”societatea civila” e mai TIMIDA fata de CHEVRON decat fata de RMGC/ Gazele de sist: demontarea propagandei INDEPENDENTEI ENERGETICE/ La Galati se fac PROS
  11. Pingback: update [VIDEO] – “Revolutie” la PUNGESTI: satenii se opun angajatilor CHEVRON care vor sa instaleze PRIMA SONDA DE EXPLORARE/ Pr. Vasile Laiu: S-A INFIPT UN CUTIT IN INIMA MOLDOVENILOR! - Recomandari
  12. Pingback: CHEVRON trateaza România ca pe o TARA AFRICANA – de la contract pana la strategii de comunicare (video; comentarii la Realitatea TV) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare