PARINTELE ROMAN BRAGA grav bolnav, suferind de cancer in faza terminala. ULTIMA LUPTA A UNUI SUPRAVIETUITOR AL EXPERIMENTULUI PITESTI

3-07-2013 2 minute Sublinieri

roman-braga

Suntem intristate ca trebuie sa anuntam ca, in ultimele saptamani, Parintele Roman (Braga) a simtit o inrautatire a starii sale de sanatate si, ca urmare, a facut cateva analize. Conform rezultatelor investigatiilor, Parintele prezinta o tumora deasupra rinichiului drept si metastaze extinse la nivelul oaselor.

La momentul de fata se simte slabit si obosit, dar este supravegheat in ambulator, se poate deplasa incet si poate veni la slujbele de dimineata. Sufera de dureri de spate, dar este foarte calm si nu doreste tratamente.

In urmatoarele zile, cu ajutorul medicului nostru de familie si al doctorilor Jane si Dan Hinshaw, vom organiza ingrjirea paliativa pentru a-i oferi confort si a-i gestiona/combate durerea.

Cerem rugaciunile voastre pentru Parintele Roman si pentru noi, ca sa-i putem acorda cea mai buna ingrijire posibila. Va suntem recunoscatori pentru dragostea si grija voastra fata de Parintele Roman, dar va rugam sa nu ne telefonati, pentru ca nu putem gestiona numarul mare al apelurilor. Vom pune pe site noutati la fiecare doua zile, sau in orice moment vor aparea schimbari importante.

Domnul sa va binecuvanteze pe toti.

Maica GABRIELLA

si surorile.

Update din 29 iunie 2013

Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel

Dorim tuturor Ziua Prazniclui cu bucurie.

Joi si vineri Parintele Roman a fost obosit si nu a venit la slujbe, cu exceptia Privegherii din seara de vineri pentru Praznicul de astazi al Sf Petru si Pavel. Noaptea trecuta a dormit un pic mai bine si astazi dimineata arata mai bine la fata. A putut asista la Dumnezeiasca Liturghie, care a fost condusa de Preasfintia Sa, Arhiepiscopul Nathaniel, si s-a bucurat ca s-a putut impartasi cu Sfintele Taine. Dupa slujba si o scurta odihna, a venit la Trapeza pentru masa de pranz. Restul dupa-amiezii il va petrece odihnindu-se si rugandu-se in chilia sa.

Update din ziua de Dumnica, 30 iunie 2013

Parintele Roman a petrecut o noapte linistita sambata si a fost adus la biserica pentru Dumnezeiasca Liturghie (condusa de Preasfintia Sa, Arhiepiscopul Nathaniel). Dupa Sfanta Impartasanie, s-a odihnit in chilia sa, inainte de a fi adus pentru pranz la Trapeza. Totusi, a fost foarte obosit si nu a putut vorbi cu nimeni. A fost readus la chilie si a incercat sa se odihneasca restul dupa-amiezii, dar nu a putut din cauza durerilor crescute. Dupa inca o doza de analgezice, a fost capabil sa se ridice si sa-si termine pravila de rugaciune seara, inainte de a merge la somn. 

Update din 2 iulie

Astazi a fost o zi mai buna decat ieri, cu dureri minime si un aspect mai bun al fetei. S-a odihnit mult si a fost capabil sa vina la biserica dimineata si la Trapeza pentru masa de pranz. De asemenea, a avut suficienta energie sa citeasca putin si sa isi termine pravila de rugaciune.

Multumim tuturor pentru rugaciuni si pentru dragostea aratata lui si noua si va asiguram ca si noi ne rugam pentru voi.’

Este originar din Condriţa Lăpuşnei, născut în 1922 într-o familie de credincioşi ortodocşi. Îşi începe pregătirea teologică la seminariile de la Cernica, Bucureşti, apoi Chişinău.

În 1947 a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, pentru ca un an mai târziu să se înscrie la doctorat. Apropierea de viaţa autentică creştină o începe de la vârsta de 12 ani, când a intrat pe poarta Mănăstirii Căldăruşani. Însă vocaţia sa de luptător se va concretiza în timpul facultăţii, când căuta calea pentru a înfrunta ideologia comunistă.

Îl cercetează pe Sandu Tudor la Antim, la conferinţele cu miros duhovnicesc ţinute de monahi şi intelectuali ortodocşi. Sandu Tudor este cel care îl convinge că împotriva comunismului se poate lupta numai cu armele duhovniceşti. Totodată, tânărul Braga este implicat în grupul studenţilor de la Teologie care nu puteau accepta instalarea regimului comunist în România.

Alături de alţi colegi, precum Antonie Plămădeală, Nicolae Bordaşiu sau Paul Munteanu, redactează un manifest intitulat “Fraţi creştini” în care îi îndeamnă pe români să păstreze în post sâmbăta din Săptămâna patimilor care cădea de 1 mai.

La 9 iulie 1948 este arestat, apoi condamnat la cinci ani temniţă grea. A fost trimis la Peninsula-Valea Neagră, în “brigada preoţilor”, unde a muncit timp de 582 de zile.

La 27 iulie 1953 a fost eliberat.

(Adrian Nicolae Petcu – Ziarul Lumina)

roman-braga (1)


Categorii

1. DIVERSE, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Parintele Roman Braga, Traduceri

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “PARINTELE ROMAN BRAGA grav bolnav, suferind de cancer in faza terminala. ULTIMA LUPTA A UNUI SUPRAVIETUITOR AL EXPERIMENTULUI PITESTI

  1. Cam multe coincidente: parintele Calciu a murit de cancer stomacal, parintele Iustin Parvu la fel. Acum parintele Roman Braga.

    Sunt oameni care au tinut post, prin urmare cancerul nu avea cum sa apara prin cauza lui principala: excesul de carne.

    O fi si alimentatia de la super-market.

  2. O singura data l-am vazut si l-am auzit in viata “pe viu”, la Biserica de la Eroii revolutiei din Bucuresti, cand a participat (daca nu ma insel in anul 2003) la o Liturghie impreuna cu IPS Natahanael inatistatatorul ROEA. La acea Liturghie erau prezenti arhierei ai BOR!
    Mi-au ramas pana azi ]n minte si in “urechile memoriei” cuvintele Parintelui Braga: “Nu lasati (parintilor), ca viermele pacatului sa roada la radacina “florii” vietii si a sufletului copiilor vostri”…!
    La acea Liturghie IPS Nathanael a spus ca Parintele ROMAN BRAGA este “o mare LIUMINA duhovniceasca pentru romanii crestini ortodocsi din America!”
    Nu am putut sa inteleg ceva: “De ce Parintele Roman Braga “a preferat” (ca de altfel si “prietenul si camaradul sau bun duhovnciesc” – Parintele Gheorgeh Calciu)” ca sa activeze doar in ROEA si nu in Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a celor doua Americi, care apartine de BOR?!

    Daca o sa-l CHEME Domnul si pe Parintele Braga la EL, atunci vom RAMANE si MAI ORFANI, si parca este un “semn” rau ca NI SE IMPUTINEAZA toti mairii duhovnici si STALPI pe care i-a avut neamul romanesc…

    Dar sa nadajduim ca Domnul il va mai lasa in trup si in lumea asta…spre bucuria si mai ales FOLOSUL celor care s-au bucurat de LUMINA acestui Parinte…
    AMIN!

  3. Dar de parintele Mina Dobzeu se mai stie ceva?

  4. @MirceaB

    Si cuviosul Sofronie a murit tot de cancer, la peste 90 de ani si binenteles ca postea. Apoi parintele Paisie Aghioratul nu a avut cancer (la cererea sa)!?
    Deci nu as insinua totusi ca poate ne facem pacate. La parintele Iustin a fost ciudat faptul ca desi a umblat prin spitale in ultimi ani totusi nu s-a stiut de nici un cancer. Toate sunt cu voia Domnului.

  5. Ceva clarificari:
    – Pr nostru sfant Gheorghe Calciu (Domnul sa-l odiheasca cu sfintii) nu a murit de cancer de stomac) ci de pancreas (cauza numai Bunul Dumnezeu o stie, insa torturile fizice, psihice din temnite au un rol…)
    – Pr Gh Calciu si pr Roman Braga nu au “optat” pt o anumita episcopie, sa nu uitam ca ei au fost alungati din tara de biserica mama, (pr Gheorghe chiar caterisit) intr-o vreme cand BOR era sub papucul fiarei rosii, (sa nu mai uitam ca i-a fpst interzisa inmormantarea lui la Petru- Voda de actualul patriarh, etc, nu are rost sa deschidem rani…) cu atat mai putin ca BOR nu avea vre-o misiune la acea vreme in diaspora- singura episcopie romaneasca a diasporei la acea vreme in SUA a fost ROEA- biserica de rezistenta din exil. ROEA i-a primit cu bratele deschise pe acesti marturisitori si i-a repus in drepturile sfinte ce li se cuveneau, tot ROEA a dat un episcop sfant: Trifa inainte de IPS Nathaniel, ii pomeneste – cu zi oficiala in calendarul diasporei – pe toti cei ce au murit in lagarele comuniste pt marturisirea credintei in Hristos, s. a, ceea ce patriarhia de la Bucuresti (cu durere si fara judecata o spunem aici, nu facut-o si nici nu se prea grabeste…). ROEA a obtinut autonomie de Bucuresti in vremurile de trista amintire, asa cum s-a intamplat cu celelalte biserici din diapora: Rusa, Sarba, Bulgara, etc si au format OCA. Cam atat…
    Parintii nostrii sfinti Calciu si Braga s-au rugat intotdeauna pt unitatea celor 2 biserici de dupa revolutie, decizia nu ii apartine strict episcopului Nathaniel, sunt inca multe rani din trecut greu de vindecat, mai ales a celor care au suferit efectiv de pe urma comunismului, la asta se mai adauga si politica ecumeista si inca slugarnica mai marilor vremii a patriarhiei de la Bucuresti. Asta nu este pareare mea, ci a celor care inca sunt reticenti.
    De asemenea in SUA se vrea unitatea tuturor bisericilor ortodoxe din diapora – indiferent din ce etnie provin – sub un patriah ortodox, s-au facut ceva progrese pe aceasta linie (ceea ce personal nu o consider o idee deloc de lepadat), si pe aceasta linie se plaseaza si inaltul nostru Nathaniel. Domnul sa ne ajute si sa fim uniti in spirit macar si sa incetam a ne mai acuza unii pe altii.

  6. @ Vela Gheorghe

    Pe langa cele spuse de Ellaina, in OCA parintele Roman Braga nu a fost si nu este o lumina calauzitoare numai pentru romani, ci si pentru toti ortodocsii din America. La manastirea din Michigan http://www.dormitionmonastery.org/ vin ortodocsi americani si de toate neamurile.

  7. @ Ana Elisabeta!

    Iti multumesc pentru ce mi-ai spus!
    Of, daca L-ar mai tine Dumnezeu in viata…
    Am nutrit de mjult timp in inima mea o speranta, ca poate intr-o zi am sa am ocazia si mai ales bucuria sa il intalnesc si sa iau si eu in “festila” candelei mele si a lumanarii mintii mele, o licarire de “lumina” indrumatoare din lumina lui, si “raspuns” si o lamurire “luminata” pentru multe din nedumeririle si suspinuri tacute ale “intunecatei” mele puteri de discernere, care s-a simtit si se simte inca la anumite “rascruci” de decizie…

  8. Update din ziua de vineri, 26 iulie

    Cu bucurie va aducem la cunostinta ca parintelui Roman ii merge bine. Durerea este sub control si se simte cu mult mai bine de cand niste schimbari in tratamentul medicamentos au inceput sa isi faca efectul. Nu mai foloseste scaunul cu rotile, dar merge cu ajutorul unui mergator, astfel ca poate iarasi sa se plimbe in jurul bisericii noi atunci cand vremea e buna. Va suntem recunoscatori pentru toate rugaciunile si dragostea si va pomenim si noi in rugaciunile noastre.

    http://www.dormitionmonastery.org/?p=315

  9. Pingback: Parintele Roman Braga: “ROMANIA SE VA TREZI GROAZNIC CU INTRAREA EI IN EUROPA… Patriarhul mai bine si-ar da seama, sa nu depinda de politic” - Recomandari
  10. Update pe luna august 2013

    Cu bucurie scriem ca starea parintelui Roman este destul de stabila. Unele zile sunt mai bune decat altele. A putut participa la slujbele Praznicului Adormirii Maicii Domnului, dar a fost destul de obosit in zilele ce au urmat. Apreciem rugaciunile voastre si va rugam insistent sa continuati sa va rugati pentru el, si pentru noi de asemenea.

    http://www.dormitionmonastery.org/?p=315

    (Multumim, sora Elena!)

  11. Pingback: PARINTELE SOFIAN in memoria Arhimandritului Roman Braga: “COPILUL BATRAN”, cel plin de bucurie tacuta si de bunatate practica: “Era convins ca noi existam atata cat ajutam pe altii” -
  12. Update, 30 septembrie 2013

    In ultimele cateva zile starea Pr Roman s-a inrautatit. Va rugam sa verificati site-ul periodic, pentru ca nu vom putea contacta personal pe fiecare in cazul in care starea sa continua sa se agraveze rapid.

    http://www.dormitionmonastery.org/?p=315

  13. @Mircea B:

    eu cred ca ei preiau prin rugaciune si “sarcinile” altora (iau asupra lo pacatele altora), multi calugari fac asta. Si atunci, prin suferintele lor, mai “curata” si usureaza pe altii. Ba chiar o colectivitate…

    Maca Domnului sa il ocroteasca pe Parinte si sa il aline sub Sfantul ei Acoperamant!

  14. Update din ziua de luni, 7 octombrie 2013

    Acest sfarsit de saptamana a fost amestecat cu binecuvantari. Vineri, Pr Roman nu a putut fi prezent deloc la biserica, sambata si duminica a stat cu dificultate la Liturghie, iar duminica dupa Liturghie a participat la procesiunea imprejurul bisericii cu ocazia implinirii unui an de la sfintirea acesteia. Cu toate acestea, dupa aceea nu a mai putut veni la masa de pranz. La momentul de fata isi petrece majoritatea timpului dormind, cu intervale scurte in care este treaz, serveste un pic de mancare si apa si vorbeste cu comunitatea medicala. Suntem recunoscatori pentru faptul ca durerea lui este gestionata bine si ca nu exista vreun disconfort fizic major; doar marea slabiciune a corpului.

    Va cerem sa continuati rugaciunile pentru un sfarsit cu pace. Vom incerca sa va tinem la curent cat de des putem si vom pune toate detalii pe acest site.

    http://www.dormitionmonastery.org/?p=315

  15. Pingback: Interviu cu Radu Preda si Sorin Lavric despre DRAMATICA IGNORARE A SFINTILOR INCHISORILOR de catre Sinodul BOR - Recomandari
  16. Update din ziua de vineri, 11 octombrie 2013

    Prin harul lui Dumnezeu si prin toate rugaciunile voastre, parintele Roman a petrecut o saptamana cu pace si a fost capabil sa asiste partial la Utrenia de marti si la Dumnezeiasca Liturghie de miercuri dimineata. Restul timpului l-a petrecut odihnindu-se si rugandu-se.

    http://www.dormitionmonastery.org/?p=315

  17. Update din ziua de miercuri, 30 octombrie 2013

    Saptamana care a trecut nu a fost una dintre cele mai bune. Parintele a fost foarte obosit, a dormit mult mai mult si a fost foarte slabit. A participat, totusi, la Dumnezeiasca Liturghie, atat sambata, cat si duminica, precum si la o parte din slujba de Priveghere de sambata seara, dar nu a putut sa participe la nicio alta slujba din restul saptamanii, si nici sa vina la Trapeza pentru mese. Starea sa fizica generala se inrautateste lent. In ciuda acestui fapt, facultatile sale intelectuale sunt intacte si este complet constient de totul. Va rugam, continuati sa va rugati pentru el.

    http://www.dormitionmonastery.org/?p=315

  18. Pingback: PARINTELE ROMAN BRAGA A TRECUT LA DOMNUL. Supravietuitor al Experimentului Pitesti, membru al Rugului Aprins si un ultim avertisment | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: PARINTELE ROMAN BRAGA despre ORTODOXIE si OCCIDENT, demonizarea tinerilor si drumul necesar catre “adancul din noi”: “TREBUIE SA EXISTE O REACTIE IMPOTRIVA A TOT CEEA CE ESTE RAU IN SOCIETATE. Si mai ales la români, care sunt inclinati
  20. Pingback: ARHIM. ROMAN BRAGA – la 40 de zile de la mutarea la vesnicie. MARTURII COPLESITOARE DESPRE UN PARINTE CARE A TRAIT BUCURIA SFINTENIEI TRAIND LAUNTRIC RAIUL INCA DE AICI. Plus: ultimul sau amplu interviu testamentar | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: DANIEL HINSHAW și JANE HINSHAW - doi MEDICI AMERICANI de renume au devenit CREȘTIN-ORTODOCȘI și iubesc ROMÂNIA. Călătoria spre Ortodoxie ca o nesfârșită poveste de dragoste. SIMPLITATEA TRĂIRII PROFUNDE A CREDINȚEI. "Fiecare zi pe care o
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare