GHILOTINA LIBERALIZARII PRETULUI LA GAZE pe esafodul “independentei energetice” (video). Traian Basescu despre “OBLIGATIA” Romaniei de a exploata GAZELE DE SIST in conditiile esecului NABUCCO

28-06-2013 11 minute Sublinieri

1/2 – GHILOTINA LIBERALIZARII SE MAI POATE AMANA CU 1 AN? (“Realitatea la Raport”)


1/2 – GHILOTINA LIBERALIZARII SE MAI POATE… de medialert

‘GUVERNATI PENTRU CETATENI SAU PENTRU COMPANII’?

*

2/2 – ESECUL NABUCCO si GHILOTINA SCUMPIRII PRETULUI GAZELOR la “Realitatea la Raport”. Se mai poate amana dezastrul?


2/2 – ESECUL NABUCCO si GHILOTINA SCUMPIRII… de medialert

Săptămână decisivă pentru liberalizarea preţurilor la gaze şi energia electrică. Dacă nu va fi amânat calendarul de liberalizare, până la sfârşitul anului, cel puţin pe zona industrială, preţul gazelor va creşte cu 160%. Joi seara, în emisiunea “Realitatea la raport”, s-au dezbătut, pe larg, implicaţiile măsurii cerute de FMI.

De luni, potrivit ANRE, pentru consumatorul casnic, preţul gazelor naturale va creşte cu 8%, pentru consumatorul industrial cu 2-3%, iar în zona energiei electrice nu vom înregistra o creştere, ci o scădere de preţ de 1,3%. Nu s-a stabilit, însă, nimic concret.

Invitat, joi seara, în emisiunea “Realitatea la raport”, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat că, în momentul de faţă, tipul de liberalizare care se face este “nemotivat, nejustificat şi sălbatic”.

“Chiar dacă ANRE se află, teoretic, în subordinea Parlamentului, eu nu mă simt în postura de avocat al Agenţiei. Avem obligaţia să-i controlăm, deşi controlul până acum a fost pur teoretic, şi va trebui să găsim mijloacele şi instrumentele de a-i controla. Nu avem nimic împotriva liberalizării. Problema este dacă este una sălbatică sau nu, dacă este pur şi simplu o creştere necontrolată de preţuri, disproporţionată faţă de preţul de producţie, nemotivată în raport cu preţul de producţie, sau avem de-a face cu o ajustare corectă a preţului. Din această perspectivă, ceea ce se întâmplă în România, părerea mea este că tipul de liberalizare care se face aici este nemotivat, nejustificat şi sălbatic. Eu am nevoie pentru cetăţean să văd preţul desfăşurat, din ce se compune preţul, care e profitul real al diverselor societăţi”, a spus Roşca Stănescu, la Realitatea TV.

La rândul său, europarlamentarul Ramona Mănescu susţine că liberalizarea trebuie să fie făcută, însă atrage atenţia că acest proces trebuia să înceapă imediat după intrarea în Uniunea Europeană.

“Liberalizarea trebuie făcută. Trebuia să liberalizăm preţurile imediat după intrarea în UE. Am avut un timp de graţie, după care ar fi trebuit să stabilim un calendar de liberalizare. Faptul că acest calendar nu s-a făcut, nu a fost neapărat pentru că statul a avut o mare grijă pentru consumator, ci pentru că au fost favorizate anumite industrii. Statul nu a perceput preţul corect la energie pentru anumite companii. Acum, această liberalizare s-ar putea să favorizeze alte companii. Au fost favorizate anumite companii, anumite industrii, prin neaducerea preţurilor la energie la nivelul UE, s-a constatat că oricum în România preţul este cel mai scăzut din Uniune. În 2011, Guvernul s-a angajat la această liberalizare. Guvernul ar trebui să găsească o soluţie prin care povara la consumatorul final să fie cât mai mică”, a spus Mănescu.

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, s-ar fi luat în discuţie posibilitatea amânării calendarului de liberalizare cu un an.

“În toate discuţiile pe care le-am purtat cu colegii de la patronat nu a fost o promisiune certă, ci un răspuns la propunerea pe care şi noi, şi patronatul a făcut-o şi nu a respins-o. Este pentru prima oară când ministrul delegat al Ministerului Economiei nu respinge o asemenea posibilitate, spunând că va trebui să se facă eforturi comune pentru a putea lămuri Comisia Europeană de justeţea distorsionării acestei pieţe. Aceste demersuri ar fi trebuit să fie făcute de acum 3-4 luni, încât lucrurile ar fi stat altfel azi, dacă se pleca de la primele întâlniri pe care patronatele le-au avut cu ministerul”, a spus Achile Duţu, Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie.

“În martie am început demersurile cu o comisie cu secretarul de stat din Ministerul Energiei, am făcut adrese inclusiv premierului cu o simulare pe acordul care este calendarul care a fost dat de către Guvern pe fiecare trimestru şi fiecare lună. (…) Suntem de acord cu Uniunea Europenă că trebuie să ne aliniem la preţuri. (…) Nu am cerut o amânare cu un an. Am zis până în 2015 în primul rând să găsim soluţii. Nu e vorba de patroni că vor închide unităţile. Ce vom face în primul rând cu angajaţii ăia? Îi iau UE şi le dă şomajul, sau rămân pe capul nostru, la români? Noi, patronii, o să ne închidem unităţile, le dăm la fier vechi… (…) Prima soluţie, amânarea, după care stăm cu picioarele în apă şi găsim soluţii să ne încadrăm în normele europene”, adaugă preşedintele CONPIROM, Vasile Turcu.

  • Mediafax:

Băsescu: Am informat Consiliul că ne vom redefini politica energetică după eşecul Nabucco. România să treacă la exploatarea gazelor de şist

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică după eşecul Nabucco şi va avea în vedere exploatarea propriilor sale resurse fără să mai aştepte aprobări externe.

“Bineînţeles, am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Fără a intra în detalii, vă pot spune că opţiunea mea acum este fără niciun fel de dubii că România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist şi să evalueze şi să treacă la exploatarea gazelor şi ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră”, a declarat Băsescu, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European.

Şeful statului a arătat că o altă sursă alternativă pentru România este reluarea exploatării cu tehnologii moderne a zăcămintelor petroliere proprii abandonate în prezent după exploatarea în trecut, dar care nu a depăşit circa o treime din resursă.

România analizează, după ce OMV a anunţat că proiectul Nabucco a eşuat, diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale şi conectarea la piaţa regională de profil, iar gazele din Marea Neagră şi cele de şist au potenţialul de a creşte independenţa energetică naţională. “În acest moment, autorităţile române au în derulare o analiză complexă a situaţiei energetice la nivel naţional şi regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze. Se au în vedere atât perspectivele resurselor interne de gaze cât şi conectarea României la piaţa regională de gaze. Opţiunile vizate de România (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din şisturi) au potenţialul de a creşte şi mai mult independenţa energetică a ţării noastre”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Departamentul Energiei din Ministerul Economiei.

Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

OMV, liderul al consorţiului Nabucco, a anunţat miercuri că grupul de companii care exploatează zăcământul de gaze Şah Deniz din Azerbaijan, nu a selectat Nabucco Vest ca rută de transport al gazelor naturale către Europa. Anunţul este echivalent cu eşecul proiectului, din moment ce consorţiul de la Şah Deniz era singurul furnizor de gaze implicat în discuţii cu partenerii Nabucco.

OMV Petrom şiu ExxonMobil au anunţat, anul trecut, că au făcut o descoperire semnificativă de gaze într-un perimetru din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Băsescu: E o copilărie ideea că acum vrem şi noi în South Stream

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este “o copilărie” ideea ca şi România să fie inclusă, după eşecul Nabucco, în proiectul gazoductului South Stream al operatorului rus Gazprom, obiectivul ţării noastre fiind să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze deja existente.

“Am văzut idei de genul că nu are nimic, acum vrem şi noi în South Stream. E o copilărie, obiectivul României este să îşi diversifice sursele de aprovizionare”, a afirmat Băsescu, la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European.

El a subliniat că “South Stream este menţinerea sursei de aprovizionare”.

De asemenea, Băsescu a afirmat că “România nu vrea să rămână dependentă de un singur furnizor”.

Totodată, preşedintele a afirmat că nu este la vârsta “pubertăţii politice” să creadă “vorbele de consolare” privind conectarea României prin prelungiri la conducta TAP, aleasă în detrimentul Nabucco pentru aprovizionarea cu gazul azer din zăcământul de la Şah Deniz.

“Sigur că România ar fi avut de câştigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertăţii să cred afirmaţia făcută că au câştigat amândoi pentru că din TAP vom face nişte prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertăţii politice. Sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să îşi ia soarta strategiei energetice în mâini”, a afirmat Băsescu.

Reprezentanţii Guvernului din Kahazstan au propus părţii române o formulă în care să asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre România a gazoductului care va fi construit în cadrul proiectului South Stream, susţine Guvernul într-un comunicat.

Subiectul a fost discutat în întâlnirea avută de premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Kazahstan, cu omologul său, Serik Ahmetov, şi preşedintele companiei de stat KazMunaiGaz.

“Atât prim-ministrul Republicii Kazahstan, cât şi preşedintele Kazmunaigaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazahă a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România”, se arată în comunicat.

Autorităţile din Kahazstan au propus României o formulă în care să asigure livrarea de gaze naturale printr-o extensie din Bulgaria spre România a gazoductului South Stream, potrivit unui comunicat al Guvernului. Subiectul a fost discutat în întâlnirea avută de premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială în Kazahstan, cu omologul său, Serik Ahmetov, şi preşedintele companiei de stat KazMunaiGaz.

“Atât prim-ministrul Republicii Kazahstan, cât şi preşedintele KazMunaiGaz au vorbit, în cadrul întrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investiţii în România. De asemenea, partea kazahă a avansat părţii române propunerea să asigure livrări de gaz din Kazahstan în România, o opţiune în acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria către România“, se afirmă în comunicat.

South Stream vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria, prin Marea Neagră, şi, mai departe către Grecia, Italia şi Austria. Proiectul Nabucco, în care era implicată şi România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din zăcământul azer Shah Deniz II, din Marea Caspică. Consorţiul a ales TAP, o conductă ce duce gazul în Grecia şi Italia. Uraniu pentru reactoarele de la Cernavodă Kazahstanul şi-a mai exprimat deschiderea şi disponibilitatea perfectării unui contract comercial în vederea livrării de uraniu, pentru consumul intern aferent unităţilor nucleare de la Cernavodă. Reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti au propus partenerilor din Kazahstan “folosirea mai intensă” a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti, se mai arată în comunicat.

Competiția de lungă durată dintre cele două proiecte energetice strategice pentru transportul gazul azer de la Câmpul Shah Deniz II, situat în Marea Caspică, către Europa a luat sfârșit.

La 28 iunie, consorțiul companiilor din domeniul energetic care operează în câmpul gazeifer de la Marea Caspică – printre acestea se numără gigantul britanic BP, grupul Total din Franța și compania de stat azeră SOCAR – vor anunța oficial Conducta Trans-Adriatică drept proiectul câștigător al competiției energetice ce va lega continentul european de regiunea Mării Caspice pe ruta cunoscută sub denumirea de Coridorul Sudic.

Ambele proiecte susțin în egală măsură eforturile Europei de diversificare a surselor de energie și a rutelor de import oferind alternative dependenței energetice de Moscova. Cu toate acestea, gazoductul TAP este un proiect mai ușor de gestionat fiind realizat la scara mai mică prin comparație cu Nabucco. Conducta Trans-Adriatică este prin definiție o rută de aprovizionare sudică proiectată din Turcia până în Italia motiv pentru care reprezintă o amenințare mult mai mică pentru Moscova.
Cu toate că proiectul TAP mărește considerabil accesul Azerbaidjanului pe piețele energetice europene, alegerea acestei conducte în defavoarea ambițiosului gazoduct Nabucco Vest dezvăluie, mai degrabă, o înțelegere între Baku și Moscova care îi permite Rusiei să își mențină o poziție energetică strategică în Europa.

Analiză

Investițiile realizate de statele occidentale în industria energetică a Azerbaidjanului în anii 1990 au permis țării să devină un important producător si exportator de petrol și gaze. În anul 2003, Coridorul Sudic al conductelor Baku-Tbilisi-Ceyhan și Baku-Tbilisi-Erzurum a devenit funcțional acordând statului azer posibilitatea de a exporta petrol și gaze naturale prin Georgia și Turcia către Europa.

Mai târziu, în timp ce producția de petrol azeră a început să scadă atingând cifra maximă de 1,01 milioane de barili de petrol pe zi în anul 2010, statul a început să sondeze opțiuni de creștere a producției de gaze naturale, în principal al Câmpului Shah Deniz II de la Marea Caspică. În prezent se estimează că Shah Deniz va asigura o cifră de producție de 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an începând cu anul 2017 sau 2018 din momentul în care acesta va deveni operational. Din acest motiv, câmpul gazeifer azer va deveni o atracție deosebită pentru statele europene dornice să-și diversifice sursele energetice cu scopul de a detrona Rusia, din calitatea sa de furnizor tradițional, care asigură aproximativ 130 de miliarde de metri cubi de gaze naturale Europei, în fiecare an.

De-a lungul timpului o serie de consorții și-au exprimat interesul pentru Câmpul Shah Deniz II, însă Conductele Trans-Adriatică și Nabucco Vest (varianta redusă a mult mai ambițiosului proiect Nabucco) au fost considerate la începutul acestui an drept favorite. Nabuco Vest vizează conectarea frontierei turco-bulgară de hub-ul austriac din Baumgarten traversând România, Bulgaria și Ungaria. Spre deosebire de acesta, conducta Trans-Adriatică a fost proiectată pentru zona cuprinsă între Turcia și Italia livrând gaze naturale prin Grecia și Albania. Statele europene și-au alocat susținerea pentru unul dintre cele două proiecte în funcție de calitatea lor ca puncte de trecere pentru unul dintre cele două gazoducte (astfel Proiectul Nabuco Vest are susținerea majoritară a statelor din Centrul și Estul Europei în timp ce Conducta Trans-Adriatică primește predominant sprijinul statelor din Balcanii de Sud-Est).

Avantajele Conductei Trans-Adriatice

Există câteva motive bine determinate pentru care Proiectul Trans-Adriatica a fost ales în detrimentul proiectului Nabucco Vest. În primul rând este vorba despre costuri: cea din urmă conductă trebuie să parcurgă 1300 de kilometri pe când conducta Trans-Adriatică ar acoperi doar 500 de kilometri, mai puțin de jumătate din lungimea primului proiect. În ce privește transportul de gaz, pentru Nabucco se preconizează un total de 23 de miliarde de metri cubi pe an comparativ cu doar 10 miliarde de metri cubi pe an pentru conducta Trans-Adriatică. În final, costurile proiectului Nabucco au fost aproximate undeva la 8 miliarde de euro, mai mari cu 6,5 miliarde de euro față de proiectul Trand-Adriaticei (TAP)

Cel de-al doilea motiv vizează interesele energetice ale Rusiei în Europa. Deși Federația Rusă s-a opus oficial ambelor proiecte energetice, conducta Nabucco Vest ar fi adus mai multe atingeri intereselor părții ruse în regiunea Europei Centrale și de Est – zonă care este, în prezent, cea mai dependentă de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia (anterior conectării punctului de distribuire din Austria). Inițial Moscova a căutat să submineze gazoductul Nabucco prin negocierea unor prețuri mult mai mici pentru statele aflate de-a lungul rutei de trecere a Nabucco făcând conducta neviabilă comercial. Totodată, Rusia a promovat propriul său proiect, South Stream care provine din Rusia și traversează Marea Neagră înainte de a se suprapune rutei alese pentru gazoductului Nabucco. Mai mult, proiectul Nabucco Vest a pierdut un acționar cheie în momentul în care compania germană de energie RWE a vândut procentul său de 17% din proiectul Nabucco cu puțin timp înainte ca decizia consorțiului Shah Deniz să fie cunoscută.

Simțind că obstacolele cu care Nabucco se confruntă sunt în creștere, Azerbaidjan își schimbă poziția radical promovând în ultimele săptămâni consolidarea poziției proiectului Trans-Adriatic. Spre exemplu, la 21 iunie, grupul azer SOCAR a achiziționat un pachet de acțiuni la firma de tranzitare a gazelor naturale DESFA din Grecia, la scurt timp după ce Rusia a făcut propria ofertă pentru această firmă.

Măsura a fost văzută ca un impuls în vederea promovării proiectului TAP mai ales că Azerbaidjan căută să dețină controlul asupra rutei de tranzit pentru ca mai apoi să poată realiza investiții sigure în acest proiect. De aceea, în lumina presiunii puse de Rusia asupra Azerbaidjanului, alegerea consorțiului Shah Deniz poate fi văzută ca un compromis între Moscova și Baku.

Conducta Trans-Adriatică se confruntă încă cu o serie de întrebări privind competitivitatea gazului azer pe piața europeană din punct de vedere al prețului sau cu problema timpului (cât va trece până când gazoductul va deveni de fapt operațional). Mai mult decât atât, decizia consorțiului vine pe fondul unor schimbări radicale în dinamica energiei din Europa, fiind vizibile atât creșteri ale livrărilor de gaze naturale lichefiate cât și încercări de partajare a eforturilor pentru a avea impact asupra jucătorilor din domeniul energetic al întregii regiuni. Prin urmare, alegerea conductei TAP în defavoarea conductei Nabucco Vest demonstrează, în actuala conjunctură, abilitatea neîntreruptă a Rusiei de a influența major dinamica sectorului energetic de pe continental european.

Traducere și adaptare de Simona Solomon

Nota noastra:

Declaratiile presedintelui Basescu nu fac altceva decat sa confirme cu varf si indesat, la cel mai inalt nivel, ce observam anterior: esecul proiectului geo-energetic Nabucco este folosit pentru justificarea gazelor de sist. 

Cu toate acestea, invocarea esecului Nabucco pentru impingerea gazelor de sist si mai sus pe agenda este perfect manipulatorie:

exploatarea gazelor de sist nu mai depindea de vreo aprobare externa europeana, asa cum sugera Basescu. A spus-o chiar el, dupa ce coabitantul sau dintai, Ponta, s-a intors de la Consiliul Europei cu mandatul satisfacut: CONSILIUL EUROPEAN APROBA GAZELE DE SIST. Ponta, Basescu, dar si Antonescu pot fi multumiti, au bifat MANDATUL CHEVRON si pot da cu flit poporului roman

– lobby-ul pe care atat presedintele cat si guvernul si mai toti politicienii, cu cateva rare exceptii, il fac exploatarii gazelor de sist a fost atat de agresiv incat e rizibil sa mai invoci inca un motiv in plus ca sa invoci o schimbare calitativa in discursul public sau in politicile energetice ale Romaniei. Cu sau fara Nabucco, presiunea pentru gazele de sist era aceeasi, pentru ca interesele din spatele acestor dorite exploatari nu sunt romanesti, nici europene (care se multumesc cu TAP – inlocuitorul Nabucco), ci americane. 

Apoi, oare cine este de vina pentru esecul Nabucco? Nimeni, niciun jucator major din randul celor cu care avem “parteneriate strategice” nu a jucat serios aceasta carte. De ce nu a luat Basescu la rost, de pilda, aliatul german, cel care l-a pastrat pe tronul prezidential in pofida vointei populatiei? Caci, asa cum se arata in analiza Stratfor de mai sus, asa cum arata si Iulian Iancu in al doilea video, contributia Germaniei la esecul Nabucco a fost considerabila. Nici americanii nu s-au spetit deloc pentru a sustine insa asa ceva. Ei stiu una si buna: gazele de sist. Austriecii (OMV), altfel, se multumesc cu ce au gasit in Marea Neagra. Ce nevoie aveau acesti giganti de Nabucco? 

Este perfect adevarat ca, asa cum a spus tot presedintele T. Basescu, Romania ar trebui sa-si ia “soarta in maini” si sa isi croiasca o politica energetica proprie. Insa agenda pe care o sustin atat presedintele cat si guvernantii este perfect opusul! Marota “independentei energetice” este agitata iarasi pentru a ascunde un lucru absolut elementar: ca Romania nu va CASTIGA nimic din bogatiile sale energetice. Problema “independentei” este pusa special pentru a oculta ideologic o chestiune la care atat intrebarile cat si raspunsurile ar trebui sa fie, pe de o parte, strict economice, pe de alta, sociale.

Astfel, intrebarea de baza ar trebui sa fie nu daca Romania devine independenta energetic sau nu, ci CAT CASTIGA din exploatarea gazelor de sist. E simplu, e elementar, e de baza. E si “de dreapta”, e “capitalist”: cat castigam din exploatarea gazelor de sist? Cat ne va ajuta propria industrie, propriei bunastari, pretului la energie?

Cealalta intrebare e strans legata de prima. Care sunt consecintele pentru oameni si pentru mediu ale exploatarii gazelor de sist? E de bun simt, e elementar, e absolut obligatoriu sa punem aceasta intrebare care se va traduce si ea, daca tot suntem capitalisti, in COSTURI. Pentru ca daca exploatarea iti contamineaza apa (si o face), iti imbolnaveste oamenii (si o face), iti distruge campurile (si o face) atunci ce pierzi e infinit mai mult decat ce ai castiga (daca exista acest castig pentru tine – si nu va exista!). 

Cea mai importanta parte a raspunsurilor exista deja – tocmai de aceea autoritatile fac tot posibilul sa falsifice dezbaterea publica, punand problema in termeni falsi.

Astfel, Romania nu castiga mai nimic din exploatarea gazelor de sist:

Vom fi teren “desert” de exploatare a PETROLULUI si GAZELOR la schimb cu o REDEVENTA INFIMA (video)

Asa cum s-a aratat pana acum si asa cum se arata si in prima parte a acestei postari, exploatarea gazelor se va face in conditiile unui pret la gaze si energie LIBERALIZAT, la ordinul Bruxelles-ului si Berlinului. Asta inseamna ca gigantii energetici care vor exploata – Chevron, OMV, etc., vor pune preturile pe care le vor vrea. Daca nu avem bani de platit, nu-i problema, vor plati altii, caci nu vor exista limite la export.

Remember: 

Guvernul PONTA elimina interdictiile la EXPORTURILE DE GAZE 

si 

Cum vom ramane fara GAZELE din Marea Neagra si de ce guvernul Boc=Guvernul MRU=guvernul Ponta

Eventual, noi o sa ne suplimentam pentru nevoile interne de la altii… Oare care vor fi aceia?

In orice caz, justificarea exploatarii gazelor de sist pentru ca… ni se vor scumpi preturile e perfect contradictorie:

[update video] PONTA ATINGE NOI CULMI ALE TUPEULUI: Trebuie neaparat sa scumpim gazul, pentru ca platim cel mai ieftin gaz din Europa! CUM MANIPULEAZA GROSOLAN PREMIERUL, IN STIL BASESCU

Dar, pana la urma, ne putem gandi sa raspundem si tezei obsesiv repetata a guvernantilor (se stie de la Goebbels incoace ca orice minciuna repetata devine un adevar): va fi Romania independenta energetic? Pai cum sa fie ea independenta, cand atat exploatarea cat si valorificarea apartin corporatiilor straine? Cum sa fie independenta, cand resursele, oricat de mari se estimeaza a fi, nu depasesc un orizont prea mare de ani? Cum poti sa fii independent, sa zicem, 10-20 ani, dupa care nu mai esti?

Totul este un gheseft pe spinarea Romaniei, invelit in “obligatii”, “directii corecte” si “independente”. Dincolo de aceste cuvinte de PR si atitudini de satrapi, se ascunde realitatea meschina: teritoriul Romaniei a fost impartit intre marile imperii care si-au taiat halcile energetice dupa cum le-au servit mai bine propriilor interese. Americanii si austriecii vor extrage gazul pe care-l vor vinde europenilor. Noi nu doar ca nu vom obtine vreun profit de aici, insa e foarte posibil sa nu avem nici macar “privilegiul” de a ne cumpara scump propriul gaz, ci vom fi siliti, in continuare, sa suplimentam de la rusi!

Si stati linistiti – Rusia are propria ei halca in Romania si va deveni tot mai vizibila, se pare, via Gazprom, chiar daca e folosita pe post de bau-bau! Asta ca sa avem tacamul minciunii tradatoare COMPLET.


Categorii

Batalia pentru resurse, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “GHILOTINA LIBERALIZARII PRETULUI LA GAZE pe esafodul “independentei energetice” (video). Traian Basescu despre “OBLIGATIA” Romaniei de a exploata GAZELE DE SIST in conditiile esecului NABUCCO

  1. E vremea ciupercilor de pădure și cred că guvernanții au mîncat d-alea….

  2. “Bineînţeles, am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui.” De cînd și pînă cînd? Mai are vreo tangență România cu resursele energetice de pe teritoriul ei? Nu! O să-și cumpere propriile resurse energetice la prețuri de import sau mai mari.

  3. Pe de altă parte, 30% din consumul naţional de gaze naturale al României este importat prin diverşi intermediari de la ruşii de la Gazprom. Mai mult, unele voci susţin că preţul gazului în România va fi dictat, din 2014, în totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizării preţurilor la gaze. Ipoteza îi aparţine lui Ionel Borş – country manager al ArcelorMittal Galaţi. “Ordonanţa de liberalizare a preţului gazelor nu a ţinut cont de un lucru esenţial: România are două surse de interconectare a gazelor: 70% avem producţie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW importăm, din 104-105 consum total în România. Ce se întâmplă după 2014 cu gazul din România? Preţul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar România importă doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mică, şi devine neinteresant pentru Gazprom să dea vreo facilitate. La asta se adaugă situaţiile politice de la noi. După 2014 vom depinde totalmente de Gazprom”, a conchis Ionel Borş.

    http://www.cotidianul.ro/discret-rusii-pun-cizma-in-piata-produselor-petroliere-216923/

  4. Manipulare ordinara.
    Scumpesc gazele pentru a-i inebuni pe romanii si asa saraciti…
    Esecuri regizate la TV, scumpiri anuntate, abureli gramada, teatru abject…numai si numai sa obtina legitimitate in fata romanilor pentru exploatarile de gaze de sist.

  5. Pingback: IPS PIMEN, la Putna, predica devastator impotriva politicii UE si a conducatorilor tarii: EXISTA UN PLAN DIABOLIC, SE FAC CRIME, TOTUL SE OTRAVESTE, MAI ALES SUFLETELE NOASTRE! (audio) - Recomandari
  6. Pingback: Academicianul Dinu C. Giurescu: Încotro ne îndreptăm, Doamne? Semnalul de alarma al decanului de varsta al Parlamentului: MERGEM CATRE DESTRAMAREA STATULUI SI A NATIUNII - Recomandari
  7. Pingback: “INDEPENDENTA ENERGETICA” NU E DECAT INROBIREA TOTALA. Cum sunt tamaiati Traian Basescu si Victor Ponta de aceleasi “THINK-TANKURI” NEOLIBERALE pentru ca au dat tara pe mana CORPORATIILOR - Recomandari
  8. Pingback: Comisia Europeana da peste mana Rusiei: TOATE ACORDURILE SOUTH STREAM INCALCA LEGISLATIA UE SI AR TREBUI RENEGOCIATE DE LA ZERO - Recomandari
  9. Pingback: Liberalizarea energiei loveste si in romanii racordati la SISTEMUL CENTRAL DE INCALZIRE. Cu cat s-ar scumpi INTRETINEREA - Recomandari
  10. Pingback: BASESCU SI ȚARA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare