ABERATIE: atacarea BISERICII ORTODOXE de catre artistul Bogdan Ota pe motivul interdictiei SPECTACOLELOR din lacasurilor de cult

2-06-2013 2 minute Sublinieri

images (1)

  • Adevarul:

EXCLUSIV Artiştii întorc armele împotriva Bisericii. Bogdan Ota: „Jobul de popă este să sperie oamenii. Să ne lase pe noi, artiştii, să-i vindecăm“

Renumitul pianist a criticat în termeni foarte duri regula Bisericii Ortodoxe Române care interzice susţinerea unor spectacole artistice în incinta lăcaşurilor de cult. După ce violonistul român Alexandru Tomescu, cel care concertează în toată ţara cu un Stradivarius, a fost nevoit să cânte doar în bisericile catolice, pianistul Bogdan Ota a avut o reacţie vehementă către Biserica Ortodoxă Română.

El a precizat, pentru “Adevărul”, că în bisericile din România se “nu se propovăduieşte nimic bun”, dar şi că artiştii nu sunt ajutaţi niciodată de către Biserica Ortodoxă Română. “Biserica Ortodoxă ar trebui să sprijine măcar atât arta în România pentru că în altă direcţie ei nu investesc bani. Ei nu investesc bani în ajutarea celor săraci. Ăsta e praf de aruncat în ochi. Mai hrăneşti câţiva săraci de pe stradă, ţi-ai făcut articol în ziar şi iată ce a făcut nu ştiu care mitropolit sau patriarh. Astea sunt poveşti pentru adormit babe cu lumânarea în mână care stau la Înviere. Ar trebui ca arta să fie sprijinită de Biserică. Lasă-l, într-o după-amiază pe Alexandru Tomescu, pe oricare altcineva, să cânte în acea biserică. Pentru că el vine să exprime un dar de la Dumnezeu. Dacă eu tot propovăduiesc Biblia şi cuvântul lui Dumnezeu şi poveştile lui Iisus, atunci ar trebui eu, ca Biserică, să ajut artistul. Artistul are un dar de la Dumnezeu. Cum susţin ei că au har preoţesc aşa noi avem talent. Şi asta nu o spunem noi despre noi înşine, o spun mase de oameni. Alexandru Tomescu este un nume iar cei care nu l-au lăsat în Biserică ar trebui să se ruşineze şi să nu se mai poată privi în oglindă. Nici îmbrăcaţi în popă, nici dezbrăcaţi”, ne-a spus Bogdan Ota.

Pianistul a mai blamat şi limbajul folosit în bisericile din România, care în opinia sa seamănă teamă în rândul enoriaşilor. “În Biserica Ortodoxă Română nu se propovăduieşte nimic bun. Se propăvăduieşte teama, teroarea, temete, speriete. Eşti robul lui Dumnezeu, eşti un vierme. Eu vă spun cuvinte pe care le-am auzit de la călugări. Am un văr de-al doilea care acum este călugăt pe muntele Athos. Acesta este limbajul folosit de el. Viermi, păcătoşi, nimicnicie, nemernicie, fărădelegi. Asta-i terminologie pe care o aud în biserică. Atât auzi. Fă ceva bun, lasă oamenii să cânte pentru oameni. Când rămâne biserica aia goală, patru cinci ore, lasă un artist să încânte un om. Jobul tău de popă e să-l sperii, lasă un artist să-l vindece”, a mai spus Ota. Bogdan Ota este un pianist cunoscut la nivel mondial, care concertează în toate colţurile lumii. El a devenit celebru în urma unei participări la concursul “Norvegia are Talent” unde s-a clasat pe locul 2. În această periodă, Bogdan Ota susţine, în mai multe oraşe ale ţării, spectacolul de sunet “Day of Wrath – Revelaţia”. Următorul său concert va fi la Suceava, pe 7 iunie.

Manuel Stanescu: Artiştii şi cântatul în Biserică

Într-o ţară plină de absurd, ştirea că pianistul Bogdan Ota este extrem de supărat pentru că nu poate cânta în lăcaşurile Bisericii Ortodoxe poate câştiga lejer un loc fruntaş. Am avut întotdeauna o poziţie critică vis-a-vis de biserica ortodoxă, iar oamenii educaţi şi cu bun simţ ştiu foarte bine la ce mă refer.

Asta însă nu are legătură cu dorinţa absurdă de a cere bisericii să se abată de la conceptele şi dogmele ei. Până la urmă, orice religie are dreptul la propriul set de cutume. Dacă suntem credincioşi le acceptăm, dacă nu, nu le luăm în considerare, pentru că nu ne afectează în niciun fel viaţa. Am înţeles că respectivul artist se poate desfăşura liniştit în lăcaşurile de cult catolice. Foarte bine, repet: fiecare biserică are dreptul la stabilirea propriilor norme. S-ar putea să încerce şi într-o sinagogă, mâine-poimâine. Dacă va fi refuzat, domnul artist va face de ocară religia iudaică, aruncând în stânga şi dreapta cu insulte? Întrebare retorică, evident.

Cred că artiştii ar trebui să se uite în propria ogradă. Să vadă ce fel de oameni sunt promovaţi pe post de „cântăreţi” şi ”cântăreţe” şi ce fel de ”artă” promovează ei. Ar trebui să fie indignaţi, mai degrabă, de psedudoarta ce ne invadează zi de zi şi să lumineze oamenii în sensul ăsta, nu să se ocupe de spiritualitate. Nimeni nu-i obligă să intre într-un locaş sfânt şi să se roage, indiferent despre ce religie vorbim. Atunci, de unde pretenţia lipsită de sens de a cânta într-o biserică?

tomescu


Categorii

"Reforma" in biserica/ aggiornamento, 1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri...

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “ABERATIE: atacarea BISERICII ORTODOXE de catre artistul Bogdan Ota pe motivul interdictiei SPECTACOLELOR din lacasurilor de cult

  1. Trebuie sa ne strangem la concertele lui si sa-l boicotam. Indiferenta nu-i scuzabila. Trebuie procedat ca la Muzeul Satului !

  2. Doamne iarta-ne hulele!

  3. @ioan:

    Cel mai bun boicot pentru un artist este sala goala.

  4. Pacat ca e vorba de un tanar atist chiar talentat, dar pe care stupidele fronde adolescentine care ne incearca pe toti l-au vizitat cam tarziu, iar acum proaspata vedetizare, intr-un context oricum mustind de anticlericalism, l-a facut sa creada ca e normal sa devina si un propagandist, un lider de opinie care sa se ia de piept cu Hristos Insusi, de fapt un sarman militant neo-bolsevic, fara un minimum de cultura religioasa, ceea ce este chiar impardonabil pentru cineva care se pretinde artist.

    E o idee foarte proasta si total contraproductiva un protest gen MTR, nu o sprijinim.

  5. “artistule”, mai intai vindeca pe tine insuti!
    Stimez arta si artistii adevarati, adica cei care se ridica la misiunea de profeti, sau daca reusesc sa te pun in legatura cu Imparatia Cerurilor. Daca insa te coboara in Iad nu mai sunt artisti! Canti daca si unde esti invitat si nu te inviti tu singur unde nu este cazul. Dar poti totusi sa canti in metroul din Viena. Acolo lumea este foarte “open” la orice.

  6. Observati titlul tendentios din “Adevarul”: artistii, ca si cum ar fi o multime, nu doar unul. Acelasi “adevarul” nu i-a observar pw Tudor Gherorghe, Sorin Dumitrescu sau Cedry2k… Doar unii e…

  7. Bogdane, felicitari pt. talentul tau, dar pt. ast multumeste-i Domnului nu=L huli. Domnul a zis casa Mea e casa de rugaciuni si voi ati facut-o cuib de tilhari. Casa Domnului, Biserica e pt. rugaciuni, nu pt. specctacole.
    Dpmnul sa te ierte si sa te lumineze

  8. @ Mariana:

    Nu e cazul aici de asemanarea cu “pestera de talhari”. Muzica lui Ota e in general, frumoasa, insa ce treaba are ea cu biserica pe care oricum o respinge? Alexandru Tomescu e evident doar pretextul, cum a fost si Sergiu Nicolaescu, nu demult.

  9. Exista locuri unde muzica si placerea oferita de ea nu au ce cauta. De exemplu, un cimitir. Sau salonul unui spital de boli grave. Biserica de fapt e un fel de spital. Oamenii vin aici raniti de pacate si de greutatile vietii si cauta alinare si vindecare. Vin sa se pocaiasca, sa-si aduca aminte de moarte si de judecata sau pur si simplu sa mai uite de lume si sa-si aminteasca de Dumnezeu. De Dumnezeu nostru ortodox, cu cantarile Lui psaltice, cu sfintii Lui pictati pe pereti, cu lumina lumanarilor, mirosul de tamaie si toate celelalte care fac din biserica un spatiu DEOSEBIT de restul lumii. Bisericile noastre sunt casele LUI, nu sali de sedinte sau spectacole, ca la sectanti. Asa ne plac noua, asa Ii plac lui Dumnezei, iar cui nu-i place, sa nu intre.

  10. @Silvia
    Iti multumesc pt comentariu.

    Intr-adevar, Biserica este spital.
    Cine vine sincer la biserica, vine cu DOR dupa Domnul si intrand in Casa Domnului iese din lume si intrand in cer, toata grija lumeasca o leapada, “ca pe Imparatul tuturor, sa primim”.
    In primul rand in biserica intri ca sa te rogi, ca sa vorbesti cu Dumnezeu, sa fii cu El, pentru ca in Biserica ESTE Dumnezeu.
    Ce bine ar fi ca preotii chiar sa sperie oamenii, pentru ca de cand tot incearca ei sa ne aminteasca ceea ce se straduiesc acesti “artisti” sa uite, anume cuvantul Domnului: “Nebune, in noaptea asta voi lua sufletul tau”.
    Unii, fiind orbi duhovniceste, vad “noaptea” in Biserica, fara sa vada ca, de fapt, numai din Biserica se vede Lumina care alunga noaptea!
    Sarmanul Dl. Ota pretinde ca “artistii” ca dumnealui scot oamenii din intuneric, cu divertisment! Ce legatura are divertismentul cu noaptea pacatului, in afara de adancirea si mai mare in intuneric?
    Chiar ca e o aberatie ce a spus B. Ota, dar sunt multi care adera la aberatiile unora ca dumnealui.

  11. Cat de penibil! Se mai si lauda de unul singur spunand despre el (la pers. a 3-a): “Alexandru Tomescu este un nume iar cei care nu l-au lăsat în Biserică ar trebui să se ruşineze şi să nu se mai poată privi în oglindă”.
    Saracul… Deci asa ceva… cat de mult poate sa sminteasca mandria… Numarul 2 la concurs se ia de guler cu insasi Biserica, pt ca nu e lasat sa concerteze in bisericile ortodoxe, de parca acestea ar fi teatre lumesti. Orice om cu o minima cultura stie ca Biserica este in afara lumii si nu are treaba cu spectacolele lumesti, cu atat mai mult cu cat exista canoane bisericesti, reguli pentru cantarile in biserica, spre deosebire de catolicism si cultele eretice care permit spectacole lumesti in lacasele lor. E total pe dinafara. Oricum singur s-a auto-penibilizat cu aceste remarci ale sale. Mare e gradina…

  12. Dragii mei,

    Si eu sunt, bineinteles, impotriva cintarilor din instrumente in Biserica cea Adevarata a lui Hristos Dumnezeu ! Spre deosebire de absolut toate bisericile/cultele/ sectele inventate de om, pentru Biserica Ortodoxa creata de Insusi Dumnezeu,regulile sunt stabilite de catre Sfinti, acestea fiind insuflate de Duhul Sfint ! Cine crede ca Duhul Sfint poate veni intr-o biserica facuta de om, se inseala amarnic ! In astfel de biserica poate veni numai duh necurat ! Pentru ca aceasta este nascuta din mindrie, din duh necurat !

    Eu zic sa ne fie Mila de sufletul bietului domn pianist,dinsul traieste in afara Adevarului, in intunericul mortii ! Viata aceasta este o adinca Taina care se intimpla ! Nu O putem “vedea” decit cu ochii sufletului care sunt simtamintele izvorite dintr-o inima despatimita ! Curatia inimii este comoara pe care o cautam noi, credinciosii Ortodocsi ! De ce ne trebuie aceasta ?! Ca sa putem iubi chiar si pe vrajmasi, asa cum ne cere noua Domnul Iisus Hristos care a invins moartea !

    DOAMNE MANTUIESTE TOATE SUFLETELE ! AMIN !

    Mircea

  13. Incultura nu-i o scuza. Pana acum a trait nu degeaba, ci aratat contra lui Dumnezeu, intarindu-se in dispretul legii Lui.
    O fi si asta convins ca ce-are el e egal cu ce S-a pogorat peste un preot la hirotonire. Chiar peste. Am mai auzit erezia asta: dar=har, in plus lor li s-a dat din nastere, fara alti “intermediari” (arhierei).

    Eu n-am auzit de-o vindecare facuta de vreun tablou, interpretare la pian, joc de scena sau statuie indiferent cat de genial ar fi realizate. Asta ca zicea ca voia sa dea cu vindecari in popor prin niste posibile sali de concerte.

    Artistii stau penibil sub idolul mandriei fiindca depind de recunoasterea oamenilor.

  14. Iar daca in salile alelalte a gasit deschis e pentru ca sunt goale, libere, fara Duhul Sfant salasluind in ele. De-aia au ajuns sa cante in ele bufnitele si cucuvelele.

    Tipu’ asta o fi botezat? Daca o fi, are o scuza: a fost botezat impotriva vointei lui.

    Si mai cred ca deplange sincer pe “artistul” ala prezentat mereu in afise cu portret cu spini pe Cruce, ca n-a obtinut aplauze la “scena” rastignirii. Numai huiduieli! Pai daca era el cu pianu’, rupea sala!

  15. Gäsesc comentariul d-lui Manuel Stanescu ca fiid expresia celui mai firesc bun-simt imaginabil. NIMENI & NIMIC NU obligä Sf. Bisericä sä sprijine acte culturale sträine spiritului (bg. “duhului”) ei.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare