CUVINTELE PARINTELUI IUSTIN adresate poporului roman si arhiereilor Bisericii dupa SFANTUL MASLU SLUJIT DE MITROPOLITUL TEOFAN: “Daca nu exista unitate, nu putem face nimic”

1-06-2013 1 minut Sublinieri

Sf.Maslu-in-fata-chiliei-Parintelui-Justin

Ieri,  Joi, 30 Mai a.c., starea de sănătate a Părintelui Justin Pârvu a rămas neschimbată, adică destul de fragilă, pe fondul unei mari slăbiciuni trupeşti. În chilia sa de la Mănăstirea Petru Vodă părintele a petrecut neîncetat în rugăciune, ascultînd slujbele şi odihnindu-se. Spre seară a avut cîteva momente de insuficienţă respiratorie, pe fondul umezelii din atmosferă, dar au putut fi depăşite cu bine spre miezul nopţii, după dezumidificarea aerului din chilie.

Astăzi, Joi, [Vineri] 31 Mai a.c., după terminarea Sfintei Liturghii, părintele stareţ s-a împărtăşit cu Sfintele Taine şi s-a odihnit cîteva ceasuri. Pulsul i-a fost stabil şi respiraţia bună. La orele 17 Înalt Prea Sfinţitul părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei, a venit şi a săvîrşit Taina Sfîntului Maslu în faţa chiliei Părintelui Justin.

La sfîrşit, părintele mitropolit i-a cerut părintelui stareţ cîteva cuvinte de folos, dintre care vom redăm cuvîntul adresat poporului român şi arhiereilor Bisericii:

Mitropolitul Teofan: – Pentru poporul român ce cuvînt lăsaţi, părinte?

Părintele Justin: – Poporul român… pentru poporul român e un cuvînt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpîn. Poporul e fără stăpîn, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată, în care…

Mitropolitul Teofan: – Ce să le spun fraţilor arhierei: prea-fericitului, fraţilor arhierei din Sfîntul Sinod?

Părintele Justin: – Au o răspundere cum nu a existat şi nu există în lupta aceasta a noastră duhovnicească. Nu există o potrivire pe care să o aduci, să se facă o comparaţie în periodul istoric cu ceea ce a fost şi ceea ce este în istorie şi toate celelalte care vor veni. Dar dacă noi sîntem… în starea aceasta de sărăcie, de lipsă, de mizerie, de prigoană… Ei trebuie să trăiască o vreme de prigoană care n-are soluţie, nu există … rezoluţii şi situaţii. Din noaptea aceasta şi pînă mîine noapte să rezolvăm problemele pe planul cel duhovnicesc, spiritual şi administrativ. Dacă nu va exista această unitate şi înţelegere, atunci nu putem face nimic. Nu putem face nimic. Să fim mulţumiţi, bucuroşi, să stăm drepţi, chivernisitori, cu răspunderea înaintea lui Dumnezeu de ceea ce am realizat, cîte le-am făcut în viaţă. Dumnezeu să-i ocrotească.

Către preoţii care au intrat să-i sărute mîna a zis:

Dumnezeu să vă întărească să slujiţi altarului lui Hristos, indiferent ce episcop este, indiferent de mitropolit, de arhiereu. Să fiţi uniţi în darurile acestea mari ale apărătoarei Bisericii noastre Creştin-Ortodoxe!

Mitropolitul-Teofan-in-fata-chiliei-Parintelui-Justin3

Legaturi:


Categorii

IPS Teofan, Parintele Iustin

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

32 Commentarii la “CUVINTELE PARINTELUI IUSTIN adresate poporului roman si arhiereilor Bisericii dupa SFANTUL MASLU SLUJIT DE MITROPOLITUL TEOFAN: “Daca nu exista unitate, nu putem face nimic”

  1. De ziua Numelui “IUSTIN”, ii dorim din toata inima Parintelui IUSTIN, “LA MULTI ANI !!” si insanatosire cat mai grabnica, fiindca tara noastra INTREAGA si Biserica noastra TOATA are nevoie de Parintele Iustin!

    Cat de “ASEMANATOARE” i-a fost viata cu numele Sfantului pe care il poarta!
    In Inchisorile comuniste a fost Iustin “MARTIRUL”, adica “MARTORUL” lui Hristos in fata bestiilor si calailor atei comunisti!
    Iar in Biserica noastra a fost Iustin “FILOSOFUL” cel duhovnicesc care i-a invatat mereu pe oameni si pe credinciosii Bisericii noastre, ca si cei 3 Mari Dascali ai lumii, “Filosofia Vietii Eterne” si a “ADEVARULUI INTRUPAT”, adica “INTELEPCIUNEA” cea duhovniceasca si mantuitoare de suflet, intelepciune pe care iata, nu pregeta sa o spuna si DEA lumii si Bisericii noastre Ortodoxe, chiar si pe patul de suferinta…!

    Dumnezeu SA NI-L MAI TINA…! Sa ne rugam pentru asta…!, findca noua, romanilor, ne este este DE MARE FOLOS, “ramanerea sa in trup” (cf. FILIPENI, cap.1, vers.21-25)…Caci atunci cand va pleca la Domnul va lasa in urma sa UN MARE GOL, pe care foarte greu vom reusi sa-l umplem si acoperim…

    Dumnezeu sa ni-l Blagosloveasca si insanatoseze…!

    Amin! HRISTOS A INVIAT!

  2. Este acelasi cuvant pe care l-a dat si parintele Rafail teologilor. Sa nu se apropie de slujire daca nu simt in ei dorinta de a se jertfi pentru ceilalti. Deci fratilor urmeaza o perioada in care va fi nevoie de jertfa fiecaruia dintre noi. Va fi greu si doar EL ne poate intari.

    A mai spus parintele Rafail ca vine marea inselare si fara deasa spovedanie si impartasanie, adica fara EL, prin duhovnicii de la care se cere jertfa, nu vom putea trece.

    Sa ne rugam fratilor sa ne intareasca Dumnezeu duhovnicii!!!!

    Cu mare durere si cu lacrimi spun ceea ce spun!!

    Sa ne rugam toti pentru toti!

  3. Ceea ce mi-a sarit in ochi a fost insistenta parintelui pe UNITATE, si pe ascultare de ierarhia bisericeasca. Asta mi se pare interesant si important. Restul este un fel de cadere a Constantinopolului anuntata cu putin inainte.Adica Constantinopolul trebuie sa cada.

    Partea buna a caderii Constantinopolului a fost ca desi grecii au ramas intr-o tara ocupata de islamici 400 de ani ei au stat uniti, si-au pastrat limba si mai ales religia. Sigur, au fost si multi care au trecut la islam, dar nu suficient ca sa permita o absorbire a grecilor de catre turci. Rezultatul: dupa 400 de ani, grecii au inceput sa se manifeste ca o natiune si pina la urma au reusit de si-au pus bazele actualului stat, ce-i drept mult mai modest.

    Asta-i partea buna despre Constantinopol.
    Despre Romania….??

  4. La multi ani parintelui Iustin!

    Mare dreptate are parintele, poporul roman este fara stapan, pentru ca cei care sunt acum stapani (in guvern, in parlament, in marile companii) nu se poarta ca niste stapani care sa aiba grija de proprietatea lor si de oamenii lor, ci ca niste talhari care au intrat pe ascuns pe mosia stapanului, si prada cat pot mai mult inainte sa fie prinsi, iar restul distrug ca sa nu poata fura si altii. Si in afara de asta poporul roman are Stapan, adica Domn, in ceruri, de care tinde sa uite — aceasta este marea tragedie.

  5. Am fost la manastire cand a avut loc maslul. IPS Teofan a anuntat ca dorinta parintelui Iustin este ca dupa trecerea sa la cele vesnice, locul de staret sa fie ocupat de parintele Hariton de la Durau.

  6. Mesajul Pr.Iustin este foarte clar:

    -suntem biruiti (si din vina noastra) pentru ca am fost/suntem/vom fi pizmuiti (pentru aurul nostru, pentru relieful nostru, pentru credinta noastra),

    -ca suntem fortati sa acceptam si sa facem ceea ce nu ne reprezinta si sfideaza morala si credinta, ca se UMBLA NERUSINAT si la pamantul pe care stam, dezbracandu-ne si de relief, la propriu – muntii lucrati si prelucrati intr-o tacere mafiota de te miri ce firme si ce personaje (autohtone sau nu), paduri defrisate, pamanturi vandute, Rosia Montana, gazele pe sist….

    -ca n-avem stapan peste oi ci, nu mai lupi legiferati ca stapani la stana si, nu in ultimul rand – chiar daca unii se ‘descurca’ (toata lumea e fericita, bucuroasa, are de toate…) DAR n-are cine sa-i incalzeaza inima, sa-i poata tine (pe toti) intr-o unitate (de credinta);

    Racirea sufletului, impietrirea inimii, din pricina fara-delegilor si-a lipsei de modele demne de urmat/acceptat, va face viata romanilor din ce in ce mai grea, aproape insuportabila;

    – unirea intr-un gand si-ntr-o simitire, n-o mai avem (daca am avut-o vreodata) nici macar cand pericolul bate la use iar, ca sa-l tii deoparte si departe trebuie sa se impinga de partea cealalta a usii, punand umarul, TOTI! Ca doar suntem toti dé-ai casei, nu?!

  7. Pingback: CUVANTUL TESTAMENTAR AL PARINTELUI IUSTIN IN FATA IPS TEOFAN (audio): "Parintele Hariton de la Durau este alegerea de viitor staret la Petru-Voda" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. @ p.:

    Gata, doamna doctor, sa mai terminam totusi cu diversiunea si dezinformarea. PUNCT AICI! Macar nu si la noi.

  9. Slava Domnului ca au acceptat, pana la urma, voia Parintelui.

  10. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU A TRECUT LA DOMNUL dupa o viata de mucenicie pana in ultima clipa… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I SCRIE NUMELE IN CARTEA VIETII, PRINTRE SFINTI! -
  11. Pingback: VIDEO: IPS Teofan la capataiul Parintelui Iustin/ PARINTELE IUSTIN A AJUNS, IN SFARSIT, SI LA TRINITAS TV, numai la adormirea sa intru Domnul.../ Marele duhovnic in REPORTAJUL "SFINTII INCHISORILOR" (pt "In premiera", Antena 3) - Răzb
  12. Pingback: PARINTELE IUSTIN, in primul sau interviu, din 1991, luat de Maica Nina din Alaska: “Vedeti voi, noi am tacut prea mult, ne-am facut prea mult ca nu vedem sau nu auzim. Noi inca dormim”. VIATA IN INCHISORILE COMUNISTE -
  13. Pingback: La plecarea Parintelui Iustin, duhovnicul sfintit prin patimire si jertfa tacuta. MARTURII CALDE DESPRE O FLACARA CARE A ARS PANA LA CAPAT DIN IUBIRE NEINTELES DE MARE PENTRU OAMENI - Război întru Cuvânt
  14. Pingback: PARINTELE IUSTIN DESPRE MOARTE, JERTFA, PARINTI, TINERETE: "Vreti sa aveti oameni de incredere? Intai, NOI sa ne schimbam!" "Nu moartea e groaznica, groaznic e cand din ea nu intelege nimic cel care ramane in viata" (VIDEO) - Război
  15. Pingback: PARINTELE IUSTIN NE-A PREVENIT: “Vor veni vremuri si mai grele. Va fi mai mult o prigoana psihologica si nu va veti putea ascunde… Daca nu ne vom aseza genunchii la pocainta, dragii mei, nu vom reusi nimic!“ -
  16. Tot imi vin/revin in minte, aproape obsedant cuvintele Pr.Iustin, referitor la romani:

    “Poporul român este un popor biruit, pizmuit şi forţat, împins, fără stăpîn. Poporul e fără stăpîn, asta e drama cea mare. Toată lumea aceasta e fericită, e bucuroasă, are de toate, dar nu are cine să-i încălzească inimile, să-l poată menţine într-o unitate, aşa. Nu vorbim de ascetismul călugăresc de altădată, în care…”

    Adica: suntem branza buna DAR in burduf de caine! Trebuie sa schimbam burduful! Lumea (o parte a ei) este (poate) multumita, in niciun caz ‘fericita’!

    Materia/materialul te multumeste pentru putin timp si atinge mai mult trupul, sufeltul – in schimb – are prioritatile lui, nevoile lui!

    Iar, ca sa-i intelegi SENSUL, VOIA/NEVOIA – are nevoie de povatuitori!

    Iar, in cele sufletesti daca-i gasesti UNUL, il insanatosesti, il bucuri, in nadajduiesti, in imputernicesti (sa-si foloseasca darurile) si sa dea ROD!

  17. Pingback: PARINTELE JUSTIN – ganduri in ziua despartirii pamantesti. “Omul trebuie iubit. Dar ca sa-l iubesti, trebui sa-l intelegi”. CATI IL VOR SI URMA PE ACEASTA CALE? - Recomandari
  18. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU – crampeie din memorialul patimirii sale in temnitele rosii. ARESTAREA, CONDAMNAREA, SUFERINTELE SI INVATAMINTELE DIN INCHISOARE. Ca sa atragi haita de caini, nu pui unul de-al lor sa latre? -
  19. Pingback: INMORMANTAREA PARINTELUI IUSTIN PARVU. Cuvantul IPS Teofan despre TESTAMENTUL DUHOVNICESC al marelui Batran de la Petru-Voda (VIDEO, FOTO) - Recomandari
  20. Pingback: “E o vreme de pustiire a neamului!” – VECHI CUVINTE ALE PARINTELUI IUSTIN MAI ACTUALE CA ORICAND/ Parintele Iustin – sfaturi catre maicile de la Diaconesti, in 2003 (VIDEO): “Nu trebuie sa ne temem! Cand va veni tavalugul de
  21. Pingback: PARINTELE IUSTIN evocat la “In premiera” (Antena 3): “Am socotit sa fiu aproape de omul in durere”/ FERICITI CEI PRIGONITI – fragment (VIDEO) - Recomandari
  22. Pingback: “Universul credintei” (TVR) – editie dedicata PARINTELUI IUSTIN PARVU (video): “SARUTUL DE RAMAS BUN” (realizator: Rafael Udriste) - Recomandari
  23. Pingback: PARINTELE IUSTIN – “Cuvant cu putere multa” despre PERVERTIREA ROMÂNILOR: “Omul nostru se lasa mintit, cauta senzationalul, daca un lucru nu i se prezinta ca iesit din comun, umflat, mincinos, nici nu-l ia in seama” (VIDEO)
  24. Pingback: PARINTELE IUSTIN – 40 de zile de la adormire. MARTURII CALDE DE PARINTI-UCENICI (Ieromonahii Iustin Petre, Augustin si Amfilohie): Puterea duhovniceasca zdrobitoare a tacerii rugatoare si a compasiunii jertfitoare -
  25. Pingback: RECOMANDARE VIDEO: Pr. Ioan Roncea si Ioan Enache (“Credinta ortodoxa”) – CUM A FOST PARINTELE IUSTIN SI CARE ESTE MOSTENIREA SA DUHOVNICEASCA? “Niciodata nu o sa dispara duhovnicii buni” - Recomandari
  26. Pingback: “Familia ortodoxa”: PARINTELE IUSTIN SI-A FACUT DATORIA, ACUM VA VENI RANDUL NOSTRU SA FIM INCERCATI! Semnul prigoanei noastre si chemarea la maturizare duhovniceasca - Recomandari
  27. Pingback: Parastas de 40 de zile pentru PARINTELE IUSTIN PARVU (video, foto). Predica IPS Teofan (audio) despre Parintele Iustin ca MARTURISITOR SI VINDECATOR AL NEAMULUI/ Marele duhovnic, omagiat si in Rusia: “Dragostea toate le rabda” - Recomandari
  28. Pingback: PARINTELE IUSTIN in amintirea PARINTELUI HARITON (noul staret de la Petru-Voda), a PARINTELUI TANASE si a altor parinti din zona Neamtului care l-au cunoscut (VIDEO Doxologia) - Recomandari
  29. Pingback: “Familia ortodoxa”: PARINTELE IUSTIN SI-A FACUT DATORIA, ACUM VA VENI RANDUL NOSTRU SA FIM INCERCATI! Semnul prigoanei noastre si chemarea la maturizare duhovniceasca/ VIATA SI BIRUINTA MULT-PATIMITORULUI DUHOVNIC | Cuvântul Ortodox
  30. Pingback: LA POMENIREA ADORMIRII FERICITULUI PARINTE IUSTIN PARVU (16 iunie). ”Erou al demnitatii nationale, aparator al dreptei credinte, model al iubirii evanghelice” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare