CONFERINTA PARINTELUI RAFAIL NOICA DE LA CLUJ, 30 mai 2013, “S-a dus Sa-L vada precum este” (AUDIO, VIDEO – INTEGRAL)

31-05-2013 3 minute Sublinieri

conferinta pr. rafail 3

AUDIO (descarcati de aici):

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

***

VIDEO:

Mii de credincioşi au participat joi, 30 mai 2013, la conferința suținută de Părintele Rafail Noica,  la sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Datorită numărului foarte mare de oameni veniţi din alte judeţe ale ţării, dar şi din străinătate, sala a devenit neîncăpătoare. Astfel, organizatorii au instalat în foaierul Colegiului Academic un videoproiector pe care a fost transmisă conferința cu titlul “S-a dus să-L vadă precum este” susținută de părintele Rafail Noica, în organizarea Arhiepiscopiei Clujului și Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiu,  la împlinirea a 20 de ani de la mutarea la Domnul a Arhimandritului Sofronie Saharov.

În debutul întâlnirii duhovnicești ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a mulțumit părintelui Rafail că a acceptat invitația de a veni la Cluj și de a vorbi despre virtuțile marelui părinte duhovnicesc, Sofronie Saharov. Părintele Rafail Noica, un adevărat trăitor al ortodoxiei şi un vieţuitor al unei sihăstrii din zona Lăzeşti, din Munţii Apuseni a elogiat personalitatea marelui părinte duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe Sofronie Saharov și a arătat viața plină de virtute și de sfințenie a părintelui său îndrumător, lângă care a ucenicit mai bine de 30 de ani.

În cadrul cuvântării sale, părintele Rafail Noica a făcut referire și la anumite momente petrecute alături de părintele Sofronie în cei 30 de ani de ucenicie, precum și îndemnurile și sfaturile oferite de acesta, ucenicilor săi, pentru aducerea lor la dreapta credință și descoperirea cu adevărat a lui Dumnezeu. Părintele Rafail Noica i-a îndemnat în cuvântul său duhovnicesc, pe toți cei prezenți, să înceapă să trăiască altfel, fără de păcat, iubind pe aproapele și pe Dumnezeu. La final pr. Rafail Noica a răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenți, oferindu-le sfaturi și îndemnuri duhovnicești.

Totodată, persoanele ce au participat la conferință au putut cumpăra cartea “S-a dus să-L vadă precum este” tiparită de Editura Renașterea cu binecuvântarea ÎPS Părinte Andrei si în traducerea Anielei Siladi. Volumul conține mai multe articole, studii, evocări și diferite amintiri despre părintele Sofronie Saharov, publicate de-a lungul timpului în revista “Buisson Ardent” a Asociației “Sfântul Siluan”. Cartea conține și o prefață a Părintelui Mitropolit Andrei și un cuvânt al părintelui Rafail Noica rostit în 2007 la conferința dedicată părintelui Sofronie, care a avut loc la Atena. Textul părintelui Rafil Noica se intitulează „Cuvântul Proorocesc și trăirea harului după Arhimandritul Sofronie”.  Potrivit părintelui Cătălin Pălimaru, directorul Editurii Renașterea, prin această carte s-a dorit semnalarea a ceea ce a însemnat teologia, opera și trăirea părintelui Sofronie Saharov pentru viața Bisericii Ortodoxe din secolul al XX-lea.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Inregistrari, Parintele Rafail Noica, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “CONFERINTA PARINTELUI RAFAIL NOICA DE LA CLUJ, 30 mai 2013, “S-a dus Sa-L vada precum este” (AUDIO, VIDEO – INTEGRAL)

  1. Pingback: Parintele Rafail Noica: OMUL, INTRE MINCIUNA PACATULUI si IMPLINIREA IN DRAGOSTEA CRUCII -
  2. Doamne ajuta! Se poate pune pe un blog link-ul cu conf parintelui Rafail Noica?
    multumesc pt toate postarile de pe site

  3. @a.maria:
    Ati postat exact unde este conferinta!

  4. Ce frumos! Mi-a parut foarte rau ca n-am putut merge la Cluj, desi daca as fi putut merge, nu era nicio garantie ca s-ar fi gasit o sala suficient de incapatoare pentru toti cei care si-au dorit sa asculte cuvantul parintelui Rafail.

  5. Pingback: Conferinta Ierom. Rafail Noica de la Cluj (video integral) | Alex Rădescu
  6. Dragi frati,
    Am fost la conferinta parintelui si apoi am reascultat de doua ori inregistrarile parintelui (vorba parintelui inteleg repede dar trebuie sa-mi spui de multe ori)si cred ca este foarte important raspunsul parintelui legat de cardurile de sanatate. (de la min 1.33 din inregistrarea video postata aici pe site). Urmariti si felul in care se roaga parintele cand vorbeste.

    Este foarte importanta linia trasata de parintele. Nu spune nici sa le luam nici sa nu le luam, spune SA NU NE IMPOTRIVIM. Deci sa nu ne lansam in tot felul de batalii pentru ca atunci nu suntem mucenici. Se intelege ca daca nu ne impotrivim aceasta este mucenicie. Mai spune ca asa trebuie sa fie crestinul incat sa nu starneasca teama celor din jurul sau. Si legat de aceasta, la intrebarea despre Yoga, spune ca asa trebuie sa vietuim incat si ceilalti sa ne urmeze exemplul. Apoi spune ca inselarea va fi extrem de mare si pentru momentul cand ni se va cere lepadarea sa ne pastram resursele de a riposta. Si mai spune ca pentru acel moment trebuie sa ne intarim prin spovedanie – impartasanie deasa. Cam acelasi lucru l-a spus parintele Arsenie Papacioc si cam aceeasi este si lina acestui site.

    Sa ne ajute Dumnezeu sa intelegem drept cuvantul parintelui!

  7. @ Sanziana:

    Tocmai acel raspuns, din punctul nostru de vedere, nu a fost unul dintre cele multumitoare, dar poate va fi altfel daca il revedem 🙂 Insa nici intrebarea nu a fost deloc de ajutor, cum proaste au fost multe intrebari, din pacate, si asta conteaza. Totusi e nevoie sa si intelegem complexitatea unor probleme, unor provocari contemporane si sa nu le tratam cu superficialitate, doar pentru ca unii nu stiu sa puna problema decat in alb si negru si sa le discrediteze dupa strategia Petrica si lupul (“lupul la oi”). Chiar daca unii striga aiurea, de 3 ori pe zi, ca a venit deja lupul, asta nu inseamna ca lupul nu e aproape. Nu e vorba despre niste simple forme de inscriere in registrele “cezarului”, asa cum este acum, nu e vorba DOAR de niste simple acte, ci de un intreg context general (pe care unii il reduc simplist si daunator la dimensiunea actelor electronice) care inseamna clar: 1. pierderea libertatii, caderea in robie totala; 2. poarta de intrare si pre-mergerea momentului de robie si a sufletului, de pecetluire, de lepadare. Asupra acestor lucruri nimeni nu pare sa se ingrijoreze si sa atentioneze, in afara celor care vad lucrurile intr-o extrema aproape eretica (echivaland actele cu lepadarea) sau a provocatorilor si diversionistilor pregatiti special pentru a incurca lucrurile. Or, asta este grav. E nevoie de o consecventa cu viziunile si intelegerile de alta data asupra caracterului acestor vremuri si de un discurs pe masura. Si e nevoie, mai ales, de a tine “urechea” inimii aproape de durerile omului contemporan, asa cum altadata simteam ca se intampla. Sincer, sa fim iertati pentru parere, dar parca era mult mai viu, mai conectat la problemele vremurilor si mai compatimitor atunci cand inca mai primea oameni si iesea mai des. Asa am perceput noi…

  8. @admin

    @admin
    Sa stiti ca nu parintele a selectat intrebarile. S-a aflat in totala ascultare. Si la sfarsit le-a luat pe toate ca sa raspunda prin rugaciune. Mie mi-a spus ca-mi va raspunde acasa. Si intr-adevar reascultand conferinta am regasit raspunsul (poate si pentru rugaciunile sale) in cuvintele parintelui. Daca vreti, nici mie nu mi s-a parut ca s-au selectat bine intrebarile mai ales ca la multe dintre ele, raspunsurile s-au aflat in conferintele mai vechi.

    Legat de problema pe care am lansat-o, intrebarea mea pentru parintele era:

    “Parinte ati spus de multe ori, in cuvantarile anterioare, ca traim vremurile de pe urma. Parinte dati-ne un cuvant pentru vremurile ce vor urma care sa ne fie un fel de fir rosu care sa ne ajute sa ajungem la mantuire.”

    Si intr-un fel am gasit raspunsul in ceea ce a raspuns legat de aceste carduri. La conferinta nu am fost foarte atenta din cauza ca mai auzisem raspunsul la aceasta intrebare in alte conferinte. Daca priviti insa fata parintelui cand da raspunsul se vede o concentrare maxima ceea ce ma face sa cred ca chiar necunoscând in mod direct durerile noastre le simte totusi in Duh. Priviti-l cand spune ca ne asteapta vremuri de cumplita inselare.

    In ceea ce priveste problema cardurilor, parintele nu a spus sa le luam. Aici a lasat libertate. A spus sa nu ne impotrivim. Deci sa nu incepem un razboi cu autoritatile. Pe mine, spre exemplu, duhovnicul m-a sfatuit sa nu le iau dar nu a transformat aceasta in dogma. Cam acelasi lucru l-a spus si parintele Rafail.

    Intrebarea la care ma asteptam sa-mi raspunda parintele Rafail i-am pus-o si duhovnicului meu. Raspunsul a fost acelasi spovedanie, impartasanie, rugaciune, intarire in credinta.

    Eu cred ca lucrurile sunt cat se poate de clare. Nu mai este timp pentru altceva. Daca ne irosim in lupte, pierdem esentaialul adica ceea ce trebuie sa fie scopul “vanatoarei” noastre, parafrazandu-l pe parintele.

    Luati cuvintele mele ca o parere poate sunt altii care au inteles mai bine.

  9. @ Sanziana:

    Stim ca nu parintele a selectat si am vazut cine a facut-o. Spre deosebire de Alba-Iulia, in anii din urma…

    Si noi am trimis prin cineva o intrebare aproape identica cu a ta! Si tot nu s-a citit. Deh…

    Da, nu e vorba de luat sau nu, ci de constientizat ce ne asteapta. Nu numai prin asta. Aici ni se pare noua ca se cam doarme, in general. Acum si lumea, si tara ard, tot mai la propriu, si nimanui nu pare a-i pasa, a-l durea. Tara ni se distruge sistematic si cu viteza maxima, fara mila, fara limite. Vietile ni se distrug, sanatatea, drepturile elementare, morala elementara, inocenta copiilor. Tot mai multi oameni raman fara serviciu si ajung aproape muritori de foame, in deznadejde. Tot mai multi copii si adolescenti se sinucid sau cel putin se traumatizeaza psihic, ajung rau, din cauza deznadejdii, a lipsei de iubire. Totul se spulbera in jurul nostru si nu putem sa acceptam ca nepasarea este raspunsul corect! Si daca nu te impotrivesti in actiune sociala, de acord, dar tot trebuie sa te impotrivesti puternic in constiinta ta si, de multe ori, e nevoie si in cuvant, in atitudine. Or pentru asta e nevoie de trezire a constiintei si de asumare duhovniceasca a durerilor. Sunt lucruri esentiale care nu se fac si se trateaza totul in usor, nimeni nu e pregatit, cu adevarat, pentru nimic. Fiindca nimeni nu ia cu adevarat in serios vreun pericol, toti bagatelizeaza, cu toate ca deja suferintele noastre, ale fratilor nostri, sunt din ce in ce mai mari! Si sporite de singuratate, de lipsa unui sprijin. “Un singur Adam”, “Adamul intreg” inseamna sa traiesti durerea tuturor ca pe propria durere, nu inseamna nicidecum o filosofie teologica mai rafinata! Este sudoare de sange, daca e sa fie ceva! E prea multa suferinta si prea multa nedreptate si minciuna, la care suntem indiferenti. Inclusiv fata de cea proprie nu ne comportam cum trebuie, ci bravam si o dam la fund… pana cand facem implozie sau explozie. Ar fi mult de detaliat aici… Daca am avea timp. Dar nici pentru postari noi “acasa” nu mai gasim timp…

  10. @admin
    Chiar acestea fiind conditiile…, sa stiti ca parintele Rafail a incercat totusi sa raspunda. Dar uneori a fost oprit. Incepuse sa spuna ceva, la intrebarea despre Yoga, si a fost oprit.

    Totusi cat a putut sau cat a fost lasat a spus. Vedeti, de exemplu, raspunsul pentru teologi.

    Iar la durerile si suferintele noastre, ale voastre, ale tuturor, raspunsul parintelui, pe care l-am perceput a fost: Rugaciune pentru tot ce vedem, pentru fiecare frate, pentru tot ce ne sminteste. Si cred ca altceva nici nu mai putem face. Ati vazut ce a spus si parintele Iustin, de pe azi pe maine nu mai putem face nimic, nimic…

    Cum ati mai spus si voi, poate ca aceasta este ceea ce meritam. Sa multumim lui Dumnezeu, cum a spus parintele Iustin, pentru ceea ce am primit pana acum. Si ma gandesc la cei 24 (cred ca sunt) ani in care am avut carte crestina, libertate de a comunica intre noi, martiri ai inchisorilor comuniste adica posibilitatea de a ne intari in credinta. De acum, cum am mai spus, un singur lucru: sa nu ne lepadam!

  11. Va rog, nu pot salva audio-conferinta. Imi spune ca e defecta sursa.
    Multumesc.
    Doamne, ajuta!

  12. Pingback: PARINTELE RAFAIL NOICA evocand la Cluj chipul sfant si minunile discrete ale ARHIMANDRITULUI SOFRONIE (video)/ “Cunosc un om in Hristos” – CUVINTE DUHOVNICESTI (si audio) din tezaurul viu al duhovnicului de la Essex -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare