BARLAD VS CHEVRON: mii de oameni au PROTESTAT impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST in ciuda obstructiilor autoritatilor locale (update VIDEO)

27-05-2013 7 minute Sublinieri

CHEVRON FACE PRESIUNI ASUPRA PREOTILOR SI ARHIEPISCOPIEI HUSILOR PENTRU A PROMOVA EXPLOATAREA!

barlad-5

fotografii de la mittingul de la Barlad (sursa: Asociatia Vira)

Bârlădenii au ieşit pentru a şasea oară în stradă pentru a protesta împotriva Chevron şi a explorării şi exploatării gazului de şist prin fracturare hidraulică. De data aceasta, Primăria nu a dat autorizaţie pentru un marş de protest care ar fi trebuit să străbată oraşul ci doar pentru un miting în faţa Grădinii Publice. Platoul pe care a fost autorizat să se desfăşoare protestul este de dimensiuni relativ mici iar organizatorii se aşteptau ca la miting să participe cel puţin 1.000 de persoane. Circa 3.000 de oameni s-au înghesuit în spaţiul neîncăpător pentru a striga în cor celebrul mesaj “Chevron, go home!”.

“Primăria nu ne-a mai dat autorizatie pentru un miting în centrul oraşului, pe motiv că deranjăm insituţiile pubice şi traficul în oraş. De unde acest deranj dumnealor ştiu, pentru că nimeni nu a depus nicio sesizare în acest sens la mitingurile pe care le-am organizat până acum. Ne-au trimis spre ieşirea dinbarlad-6 oraş. Din estimările Jandarmeriei au participat 4.500 – 5.000 de oameni care au stat pe străzile laterale, printre blocuri pentru că nu au mai avut loc în Grădina Publică”, ne-a declarat preotul Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad. 

Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) din Bârlad, a făcut apel la „românii de pretutindeni“ să participe la miting, după ce, iniţial, anunţase că la acţiune vor participa invitaţi din Statele Unite ale Americii, din zonele direct afectate de exploatarea gazelor din şist prin metoda fracturării hidraulice. La mitingul de ieri au participat delegaţii ale asociaţiilor “România fără ei” şi “Vama Verde” ONG-uri care coordonează acţiunile de protest de pe litoralul românesc. Bârlădenilor li s-au alăturat locuitori din comunele Băceşti, Pungeşti şi Găgeşti, acolo unde urmează să se instaleze sonde de explorare/exploatare a gazelor de şist.

“Principalul scop al luptei noastre este să apărăm viaţa. Nu avem nicio conotaţie politică sau interese ascunse, cum am fost acuzaţi în dese rânduri. Ceea ce ne doare cel mai mult este că deciziile se iau în altă parte, fără ca noi să fim consultaţi. Vocea poporului trebuie ascultată”, a adăugat preotul Vasile Lăiu.

A început mitingul anti-Chevron de la Bârlad

Încã de la orele 17, de la debutul mitingului din Bârlad împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, peste 2500 de persoane au rãspuns prezent chemãrii adresate de Grupul de Initiativã a societãtii Civile Bârlad. Pe platoul de la intrarea în Grãdina Publicã Bârlad, locul manifestatiei, numãrul persoanelor care doresc sã trãiascã într-o tarã curatã continuã sã creascã. Sunt prezenti locuitori ai comunelor din jurul Bârladului, dar si din zonele vizate de Chevron din judet. La miting sunt prezente mai multe personalitãti, George Epurescu, de la Asociatia “România fãrã ei”, Paul Iurea, reprezentantul asociatiei barlad-3“Vama Verde”, Marina Stefan, Maria Olteanu, dar si cunoscuta cântãreatã Mihaela Mihai, prof dr. Vlad Condurache, de la Universitatea Babes Bolyai din Târgu Mures, Georgeta Ionescu, jurist si geolog din Bucuresti, Tudor Ciuhodaru, medic si parlamentar, iar lista poate continua. Se rostesc discursuri împotriva metodei de expoatare preconizatã de americanii de la Chevron, s-a cerut chiar demisia ministrului mediului, Rovana Plumb, care a autorizat exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Sunt prezenti reporterii postului TV Realitatea care transmit în direct evenimentele de la Bârlad, iar emisiunea care va începe la orele 21 va avea loc în foaierul teatrului “V.I.Popa”

Ziua in care judetul spune NU gazelor de sist! Ziua Z: mitingul contra gazelor de sist va fi decisiv!

APEL Organizatorii mitingului de protest contra exploatãrii gazelor de sist, Grupul de Initiativã al Societãtii Civile Bârlad (GISC), fac un apel cãtre toti bârlãdenii, vasluienii si cãtre toti românii de oriunde s-ar afla, sã vinã astãzi, la orele 17.00 la Bârlad, pentru a lua parte în numãr cât mai mare la mitingul de protest. Sunt semnale cã vor veni în jur de 1000 de persoane, Bârladul fiind recunoscut ca “polul” manifestatiilor împotriva gazelor de sist. Deja reprezentantii Chevron sunt panicati, deoarece nu prea le mai iese nimic în zonã, chiar dacã au sprijinul primului ministru Victor Ponta, al deputatului Adrian Solomon (Colegiul Bârlad) si al presedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, mai precis toatã “floarea” PSD-istã de la puterea centralã, judeteanã si localã.

GISC Bârlad precizeazã cã mitingul de la orele 17.00 va dura pânã la 19.00, locatia fiind platoul de la intrarea în Grãdina Publicã Bârlad. La miting si-au anuntat participarea GISC, Asociatia “România Fãrã Ei”, “Vama Verde”, Marina Stefan, Maria Olteanu, mai multi bârlãdeni din Bucuresti, Constanta, Cernavodã, din comunele alãturate Bârladului, 100 de persoane de la Vaslui din cadrul Asociatiei Suporterilor “FC Vaslui”. “Noi estimãm ca de fiecare datã circa 1000 de oameni, dar sperãm sã vinã în numãr cât mai mare. Mitingul este autorizat, avem aprobare de la Primãrie si avem informatii cã va participa de aceastã datã si primarul Bârladului. Dupã miting va avea loc o emisiune în direct, timp de trei ore, la Realitatea TV”, a spus protopopul Vasile Lãiu. Emisiunea de la Realitatea TV are loc la 21.00, pânã acum probabilitate mare fiind sã emitã de la Restaurantul Trattoria da Vinci si sunt invitati sã participe (confirmând participarea) Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, Titi Constantinescu, primarul de Bârlad, membrii GISC Bârlad, plus un specialist Chevron si Anastasiu, membru corespondent al Academiei Române, un invitat de la Ministerul Mediului… si lista este deschisã, pentru George Epurescu, artista Mihaela Mihai, Marina Stefan, Paul Iurea de la Vama Verde, etc. Se pare cã locatia o va stabili producãtorul emisiunii în cursul zilei de astãzi, pentru cã se vrea a fi la Primãrie, dar primarul Constantin Constantinescu nu a putut fi contactat, având telefonul închis, chiar în timpul în care la Bârlad se desfãsoarã “Zilele Culturale ale Bârladului”.

In timp ce Daciana Sârbu se intalneste astăzi cu prințul Charles sa vorbească despre agricultura bio, oamenii din Bârlad au ieşit în stradă să protesteze împotriva planurilor de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică, pentru că agricultură bio nu se poate cu tone de nisip si deşeuri, mii de cisterne cărând apă, despăduriri, miros de gaze, apă contaminată şi animale moarte.

Guvernul nu are un răspuns pentru ce fel de viitor ar rezerva exploatările de gaze de şist litoralului românesc şi altor comunități din țară: Dragnea şi Ponta oferă numai dezinformări asupra riscurilor iar ministrul mediului Rovana Plumb susține că nu este nici măcar nevoie de avize de mediu pentru începerea explorărilor.

Ministrul Varujan Vosganian are însă o poziție mai nuanțată şi în cadrul emisiunii Perspectiva de la REALITATEA TV recunoştea: “ Gazele de şist nu se pot exploata decât cu riscuri uriaşe. Vosganian ar trebui să ne spună: în urma căror rapoarte sau evaluări a ajuns la concluzia că riscurile exploatărilor sunt uriaşe? Există memorandumuri la guvern despre aceste exploatări în care sunt menționate riscurile?

Pentru că dacă îi întrebi pe premier sau vicepremier despre riscuri vor oferi o glumă şi o dezinformare. La începutul anului Vosganian îşi exprima însă îngrijorarea că exploatarea gazelor de şist ar conduce la compromiterea imaginii litoralului.

“Eu ştiu că principalele licenţe de explorare sunt în Vaslui. Şi mi se pare ca nu e nici un litoral în Vaslui… sau poate-o fi?”, răspundea Ponta pentru hotnews.ro.

Răspunsul lui Ponta era incredibil de manipulator, având în vedere că doar câteva luni mai târziu Rovana Plumb şi primarul Radu Mazăre anunțau începerea explorărilor pe litoral. Îngrijorarea lui Vosganian era justificată. În statiunea Venus se va construi deja o bază care includespatii de cazare pentru angajatii SC Prospectiuni SA, o parcare, o zonă desemnată instalarii unui atelier de intretinere a echipamentelor, o zona de stocare temporara a lubrifiantilor (pentru o cantitate maxima de stocare de 500 litri) si o zona de stocare temporara a deseurilor rezultate din activitatea de intretinere (inainte de a fi redate catre firme de colectare/valorificare/ eliminare deseuri), specifica Prospectiuni SA într-un comunicat. Numai pentru faza de explorare stațiunea Venus se va alege cu o întreagă bază de operațiuni şi o zonă de stocare a deşeurilor.

Dezbaterea despre gazele de şist în România este aproape inexistentă la nivelul autorităților. Am ajuns noi comentatorii şi cititorii de pe voxpublica să apărem drept exemple de dezbatere în România: Southeast European Times relatează despre comentariile cititorilor berenger şi şase sase la un articol pe vox despre gaze de şist (link aici)

Este timpul să avem un răspuns instituțional şi parlamentar clar asupra strategiei şi a riscurilor în privința gazelor de şist. Când ministrul Vosganian vorbeşte de riscuri uriaşe dar ele nu sunt menționate în niciun document este cazul să ne oprim şi să clarificăm. Alianța pentru o Românie Curată cere deja ministrului Rovana Plumb să explice cum este posibil să se facă explorarea gazelor de şist în perimetrele Costineşti şi Vama Veche fără avize de mediu,să faca public studiul potrivit căruia s-a ajuns la concluzia ca “nu există niciun fel de risc” şi că “nu se utilizeaza tehnica de fracturare hidraulica” (link aici).

La inceputul acestei saptamani, parintele Adrian Tapu din Pungesti a fost vizitat de Cosmin Ghita, consilierul PR al Chevron. Angajatul Chevron i-a propus sa organizeze o prezentare a proiectul de explorare al companiei… in biserica. Ghita a motivat alegerea locatiei prin dorinta “de a folosi acelasi mediu utilizat de Asociatia Vira in vara anului trecut”. 

Binenteles, parintele Tapu a refuzat, fiind de altfel unul dintre cei mai activi opozanti ai proiectului Chevron. Consilierul PR i-a spus parintelui ca va incerca obtinerea unei aprobari de la Arhiepiscopia Husilor pentru desfasurarea acestor “informari” in incinta lacasului de cult.

Mii de oameni au ieşit luni pe străzile Bârladului, pentru a se opune explorării şi exploatării gazelor de şist. Subiectul a fost dezbătut pe larg în cadrul emisiunii “Realitatea la raport”, transmisă în direct de la Bârlad. Au participat şi specialişti care au enumerat câteva dintre riscurile exploatării gazelor de şist.

Profesorul universitar Vlad Codrea, de la Facultatea de Geologie, spune că unul dintre pericolele principale este cel legat de contaminarea apei.

“Am fost întotdeauna un om care a promovat exploatarea resurselor minerale. Resursele minerale sunt importante pentru dezvoltarea României. Gazul de şist se numără printre aceste resurse. Suntem cu toţii de acord. Dar ceea ce ne îngrijorează pe noi acum sunt chestiuni legate de tehnologia extracţiei acestui gaz de şist. Respectiv, de fracturarea hidraulică şi de toate inconvenientele aferente acestei tehnologii. Pericolele care planează sunt cele referitoare la contaminarea apei, atât a apei subterane, cât şi a apei de suprafaţă. De ce? Pentru că oricât am fi de precauţi, există întotdeauna un factor de risc care este legat de posibilitatea de evadare necontrolată a gazului spre suprafaţă. Şi la gazele convenţionale se întâmplă aşa ceva. Există suprafeţe foarte mari blocate de aceste sonde de gaz de şist. Ar mai fi cantităţile enorme de apă utilizate în această tehnologie care merg de la 30.000 de metri cubi în sus. Distrugerea infrastructurii mă pune pe mine pe gânduri pentru că avem antecedente în zona Clujului cu o altă companie americană care ne-a demonstrat că poate şi a distrus infrastructura”, a spus Codrea.

Profesorul doctor Nicolae Anastasiu, de la Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti, susţine că este nevoie de o evaluare corectă care poate fi făcută de un geolog.

“Riscurile unor astfel de activităţi se reflectă asupra mediului şi, implicit, asupra oamenilor. Trebuie să înţelegem că avem nevoie de o cunoaştere a teritoriului şi de o evaluare corectă a resurselor pe care le avem. Aceste lucruri ar trebui să le facă un geolog”, a spus Anastasiu.

Mii de oameni au ieşit luni pe străzile Bârladului, pentru a se opune explorării şi exploatării gazelor de şist. Ei se tem că metoda fracturării hidraulice, folosită de compania americană Chevron pentru exploatarea gazelor de şist, va afecta pământul, pânza freatică şi implicit le va afecta viaţa.

 


Categorii

Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “BARLAD VS CHEVRON: mii de oameni au PROTESTAT impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST in ciuda obstructiilor autoritatilor locale (update VIDEO)

  1. Felicitari celor care au participat la mitingul din Barlad,bravo!!!!!

    Astfel de mitinguri trebuie sa aiba loc in toata Romania,pentru ca toata Romania este vizata de companiile straine pentru locatii de unde sa exploateze gaze de sist.

    Abia asteapta investitori straini sa mai ciupeasca ceva din Romania.
    De data asta nu doar ca ciupesc insa distrug mediul,pamantul,apa.

    Romania trezeste-te!!!!!!!!!!!!!!

  2. Dumnezeu sa le binecuvinteze efortul si sa le dea roare!

  3. sper sa-i alunge oamenii cu pietre inainte de a pune piciorul in poarta bisericii

  4. Da.. chestia asta cu prezentarea (în biserică) este o tactică veche de a te legitima prin intermediul adversarului și de a tempera reacţia de respingere. Nu e nimeni de la Chevron într-atât de naiv încât să creadă că părintele ar fi acceptat, dar ceea ce s-a dorit este să se afle că se doreşte un dialog. Dialogul în sine este un abuz din partea Chevron pentru că ei ignoră supărarea şi respingerea legitimă a populaţiei, invocând o lipsă de informare (inexistentă). Başca să intre în rândul surselor de informare folosite de populaţie. Este deci o acţiune care nu ţine de obiectivul declarat public, ci de subsidiar, de impresiile/sentimentele ce se vor a fi transmise în urma acestor iniţiative. Se pare că respingerea este încă puternică, pentru că altfel, o astfel de provocare ar fi fost urmată de o reacţie de victimizare în faţa “obtuzităţii protestatarilor care refuză dialogul“.

    Chestia asta cu refuzul dialogului o vom auzi din ce în ce mai des.
    Este foarte important ca toate acţiunile de PR ale Chevronului să fie urmărite în acest registru, al sentimentelor ce vor să fie propagate în rândul populaţiei şi efectelor produse asupra stării colective de spirit, iar nu a faptelor/iniţiativelor în sine.

    Şi în principiu, nu vorbim despre PR ci despre operaţiuni PSYOPS în adevăratul sens al cuvântului. De altfel în state este şi un scandal mare pe tema asta pentru că operaţiunile militare PSYOPS sunt interzise a fi întreprinse împotriva propriilor cetăţeni. Armata română are unii dintre cei mai buni experţi NATO în PSYOPS, poate totuşi ridică Domnul unul patriot care să explice măcar metodele şi obiectivele pentru fiecare acţiune în parte. În Principiu se va căuta contactul face to face şi crearea unor disensiuni în cadrul comunităţii… tehnica “angajaţii RMGC” pentru cine este în temă.

    Până una alta ar trebui făcute câteva postere care să le spună bîrlădenilor că sunt îndrepăţiţi să fie nervoşi, sictiriţi, agresivi, melteni, belicoşi, irascibili etc. faţă de oricine le ignoră această stare şi încearcă să “îi informeze” sau “să construiască un dialog”. Nişte unii tineri chiar ar trebui să înceapă o campanie de caterincă pe seama acestora, căci este o reacţie foarte eficientă la ceea ce înceearcă ei să facă.

    Reacţia corectă şi normală este: Întâi să fim siguri că nu se explorează/exploatează şi nici măcar vizitează zonele de interes şi după aia mai vedem. Şi ştiu că sunteţi nişte viermi şi pui de vipere, deşi zâmbiţi ca sectarii-n pragul uşii.

    Sunt multe de spus cu privire la ceea ce se întâmplă deja la Bîrlad şi ceea ce urmează, însă mai important decât orice, societatea civilă de acolo trebuie să iasă din starea reactivă şi să dicteze jocul. Deocamdată sunt prinşi în capcana Chevron şi timpul lucrează împotriva lor.

    Cred sincer că până la experţi şi dumirirea pe tema tacticilor PSYOPS folosite de comunicatorii Chevron, părintele protopop împreună cu alţi părinţi ar trebui să vină până la Iaşi la Sfânta Paraschiva să o roage să meargă la Bîrlad. Este apărătoarea Moldovei şi sunt singur că dacă Sfânta ar voi să vină la Bîrlad, orice altă piedică va fi înlăturată. Eu unul promit să vin cu plăcere la Bîrlad la praznicul ei. Cred că ar trebui să ne rugăm în această privinţă, că pe urmă se risipesc şi perdelele de fum ale vrăjmaşilor.
    Doamne, ajută!

  5. BRAVO BARLADENI! SUNTETI UN MODEL PENTRU TOTI ROMANII!

    SA DISPARA CARACATICA CORPORATIILOR care finanteaza masoneria prin frauda!

    Aparati-va casele, familia, viata! Sunteti sinfurii care le puteti face, nu impostorii aserviti masoneriei mondiale (Basescu, Ponta, Antonescu) care sunt spalati pe creier pentru un pumn de parale!

    MERGETI INAINTE! DUMNEZEU E INTOTDEAUNA DE PARTEA DREPTATII!

  6. PREOTI CU CRUCEA N MANA CA OASTEA E CRESTINA!BRAVO ADEVARATA LECTIE DE DEMOCRATIE SI DRAGOSTE DE TARA!

  7. SI NU VA DATI INAPOI CA BUTURUGA MICA RASTOARNA CARUL MARE-.

  8. http://radu-tudor.ro/ponta-de-la-che-guevara-la-chevron/

    La doar citeva saptamini dupa ce a dat aviz pentru explorarea gazelor de sist, premierul Victor Ponta se pronunta clar si pentru exploatarea lor.

    “Trebuie sa mergem mai departe pe drumul corect pe care Statele Unite merg (…)”

    Daca uriasele resurse de gaz gasite in interiorul platoului continental romanesc din Marea Neagra, ce vor fi exploatate de consortiul PETROM-Exxon, ne asigura compensarea importurilor rusesti pentru urmatorii 30 de ani, despre ce independenta (mai) vorbim in dosarul “Chevron-gaze de sist”?

  9. Cred sincer că până la experţi şi dumirirea pe tema tacticilor PSYOPS folosite de comunicatorii Chevron, părintele protopop împreună cu alţi părinţi ar trebui să vină până la Iaşi la Sfânta Paraschiva să o roage să meargă la Bîrlad. Este apărătoarea Moldovei şi sunt singur că dacă Sfânta ar voi să vină la Bîrlad, orice altă piedică va fi înlăturată. Eu unul promit să vin cu plăcere la Bîrlad la praznicul ei. Cred că ar trebui să ne rugăm în această privinţă, că pe urmă se risipesc şi perdelele de fum ale vrăjmaşilor.

    EXCELENTA IDEE!

  10. http://www.realitatea.net/ponta-ii-cere-ministrului-mediului-sa-nu-se-lase-influentat-de-campanii-impotriva-gazelor-de-sist_1192419.html

    @mirela
    Da.. chiar cred că ar trebui să circule ideea aceasta și către Bîrlad, cu atât mai mult cu cât se pare că guvernanții au depăşit perioada de mimare a dezbaterilor. Practic, protestele de informare şi de atragere a simpatizanţilor nu-şi mai au rostul acum.. trebuie trecut la organizare şi la blocarea concretă a oricărui demers făcut în direcţia exploatării gazelor de şist.

    MAi întâi trebuie ca GISC să publice obiectivele pe care le au, cât mai concrete şi eventual rezultate în urma unui consens general al societăţii civile, pentru a putea evalua activitatea fiecărui actor în funcţie de obiectivul stabilit. În caz contrar scena va fi cupată de diletanţi cu gura mare care să distragă atenţia de la ceea ce trebuie făcut cu adevărat.

    Comunităţile locale trebuie mobilizate pentru a subordona politicul local, căci fără autorizaţii de construcţie, drumuri, mediu şi chiar impozite locale binevoitoare nu se poate exploata nimic. În acest moment lucrurile merg clar împotriva populaţiei. Voi reveni cu un comentariu pe tema asta.

    Însă deocamdată haideţi să ne rugăm Sfintei să vină la Bîrlad! Doamne, ajută!

  11. SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

    Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
    (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
    (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
    (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

    Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

  12. Pingback: BARLADUL IN PERICOL. Dezinformarea, cinismul si manipularea "GUVERNULUI CHEVRON" vs rezistenta localnicilor [VIDEO dezbaterea de la Realitatea TV] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Apa pe o raza de 200km nu mai e buna de folosit.Cine spune ca e bine sa bei sau se te speli cu o apa in care a turnat cateva zeci de subtante toxice inseamna ca are o problema.Nu stiu ce dezbate atata lumea,cand lucrurile sunt foarte simple.Putem trai fara apa?Nu.Atunci va trebui sa bem o apa constienti de faptul ca ne va inbolnavi.

  14. Pingback: Proteste bulgaro-romane impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST. Corporatii cu profituri de miliarde si oameni cu benzen in sange/ Banca Mondiala crede ca ERA MATERIILOR PRIME s-ar apropia de sfarsit - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: AFP: material dedicat pr. Vasile Laiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: GAZELE DE SIST - dezvaluiri la "Punctul de intalnire" cu Radu Tudor (VIDEO)/ Ponta anunta unde se vor duce banii din redevente: LA DIVERSE PROIECTE... precum "informatizarea intregii tari"!/ REZISTENTA FERMIERILOR POLONEZI IN FATA CHEV
  17. Onor reprezentantul Chevron inainte de toate ar trebui sa explice de ce compania s-a comportat atat de barbar cu populatia si mediul ambiant din Brazilia, Ecuador etc., contaminand zonele de exploatare cu tone de substante toxice deversate cu buna stiinta in padurea ecuatoriala. Cine garanteaza ca nu se vor comporta la fel si in Romania?

  18. Pingback: SANTAJ, PRESIUNI SI MANIPULARI: cum organizeaza autoritatile “DEZBATERILE PUBLICE” legate de explirarea GAZELOR DE SIST in comunele din VASLUI [video] - Recomandari
  19. Americanii fără apă
    Conduc o mașină închiriată de-a lungul râului Ohio. Soarele scoate scântei din apă și mă orbește, dar nu-mi pun ochelari de soare, țin ochii larg deschiși, să absorb totul. Uite un panou verde, mă invită la Freedom (next right), cum pot refuza asta?

    Dealurile Pennsylvaniei sunt așa verzi și împădurite că uneori îmi fuge mintea și am impresia că sunt tot prin Vaslui, pe drumurile de noroi din Păltiniș, întrebând moșnegii dacă au auzit că vine Chevron la ei în sat.

    Dar sunt cu 8000 de kilometri mai la vale, tocmai în patria Chevronului și a gazelor de șist. Am citit despre ele până mi-a venit rău, am văzut poze și filme, dar tot mă ia cu fiori când ajung în miezul exploatării.

    Mai fiecare casă are o sondă în bătătură. Un vârf de deal e bărbierit și găzduiește o piscină de apă și chimicale. Dintre copaci se ridică un furnal care pompează gaz în aer și îi dă foc. Într-o vale sunt o stație de compresie și o mică uzină de procesare a gazului. O cireadă de vaci paște pe o pășune, în jurul unei sonde. Pe garduri e plin de plăcuțe cu Accesul interzis, pericol de explozie.

    IMG_2347

    Pământul de sub noi e sfredelit de conducte care pătrund la mii de metri adâncime, injectează chimicale într-o rocă pe care o sfărâmă și eliberează gazele prinse în ea de milioane de ani.

    Sună înfricoșător, dar oamenii din Pennsylvania sunt obișnuiți cu sondele. Aici s-a săpat prima sondă de petrol din lume, în 1859, și tot aici a pornit prima goană dupăaurul negru.

    Așa că lumea s-a bucurat acum câțiva ani, când a început o nouă goană după gaze naturale, au răsărit mii de sonde noi, economia țării a luat-o-n sus și o mulțime de localnici s-au îmbogățit.

    După ce a trecut entuziasmul de la început, mii de oameni s-au trezit într-un coșmar.

    IMG_2277
    Sunt într-o sufragerie luminată gălbui din Woodlands, un cătun din estul Pennsylvaniei, un pic mai sus de Pittsburgh.

    Deasupra televizorului e o vitrină cu bibelouri. Un câine e lungit pe covorul persan, lângă o păpușă murdară. Peste tot în jur sunt bidoane de apă.

    John McIntyre stă prăbușit pe un scaun cu mâinile-n cap, privește în gol și spune ca pentru sine: “Suntem în cea mai bogată țară de pe pământ și trăim fără apă, ca în lumea a treia.” Nevastă-sa scormonește printr-o cutie plină de hârțoage, urmele oficiale ale purgatoriului în care s-a transformat viața lor.

    BEEP. BEEP. O alarmă ascuțită ne face pe toți să tresărim. E detectorul de metan din baie. Trebuie să închidă repede conductele, altfel riscă să le explodeze casa.

    IMG_2301
    John McIntyre e un american get-beget. Locuiește într-o casă prefabricată dintr-o comunitate mică, pe undeva prin pădurile Pennsylvaniei. În curte are o camionetă și multe mașini vechi, la care meșterește în timpul liber. Și-a petrecut o parte din viață săpând sonde de petrol și puțuri de apă, reparând chestii pe care nimeni nu le putea repara, cântând la chitară într-o formație rock… “Am avut orice slujbă îți poți imagina. Le-am văzut pe toate.”

    Sau cel puțin așa credea până când s-a trezit că nevasta i s-a îmbolnăvit de leucemie, casa e-n pericol de explozie, apa de la robinet se face din când în când mov și dacă o bea vomită, iar dacă face duș pielea i se irită și îi curge sânge din nas.

    Ca să supraviețuiască are nevoie de multă apă îmbuteliată (bisericile din regiune fac o colectă în fiecare săptămână și distribuie bidoane la cele ~10 familii afectate). Nu poate să vândă și să plece, casa lui nu mai valorează aproape nimic. Nu mai are încredere că autoritățile o să facă dreptate. Nu mai are aproape nimic…

    Totul s-a întâmplat după ce comunitatea lui a fost înconjurată de șapte sondepentru gazele de șist.

    P1080901

    Când au călcat prima oară în Woodlands, acum 20 de ani, soții McIntyre s-au simțit ca în paradis. Liniște și sălbăticie, o priveliște minunată și loc destul pentru orice le-ar fi trecut prin cap. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să sape un puț de 30 de metri: “Evrika! Am dat peste apă. Mai multă apă decât îți poți imagina. Limpede ca cristalul, curată și rece ca gheața. Ne simțeam ca și cum am fi găsit aur.”

    Și-au asamblat o casă și au trăit liniștiți 20 de ani în comunitatea izolată, la 50km de Pittsburgh, unde lumea-și lasă copiii să se joace prin pădure și bărbații strâng în curte bărci ruginite și mașini de epocă.

    “În ianuarie 2011, familia mea s-a îmbolnăvit violent”, spune Janet McIntyre în sufrageria ei, cu teancuri de analize medicale în brațe. Dureri de cap, vomă, diaree, iritații ale pielii. La început credeau că-i un soi de răceală, dar apoi i-au sunat cei doi copii. Ei locuiesc în altă parte, dar veneau în fiecare duminică să-și vadă părinții și să ia apă proaspătă din fântâna lor. Acum descriau aceleași simptome. Până și câinele începuse să rămână fără blană.

    Misterul s-a risipit peste două zile: au dat drumul la robinet și a început să curgă un lichid mov, cu spumă.

    IMG_2237

    Au sunat compania de gaze, au sunat și agenția de mediu să vină să testeze apa. Știau sigur că apa lor fusese impecabilă (unul dintre copiii lor era adoptat și, în urmă cu câțiva ani, Protecția Copilului i-a pus să-și testeze puțul din curte – ieșise perfect).

    Testele companiei și ale agenției de mediu se băteau cap în cap. Rex Energy spunea că apa e bună de băut. Department of Environmental Protection din Pennsylvania a testat apa de două ori și au găsit cinci compuși organici volatili asociați cu fracturarea hidraulică. A mai ieșit la iveală că firma de gaze fusese deja amendată pentru nereguli la construcția sondelor din zonă.

    Lucrurile păreau logice pentru John McIntyre:

    Nevasta lui a fost diagnosticată cu leucemie la ceva timp după necazurile cu apa. Leucemia poate fi cauzată de expunere la benzen. În apa lor s-a găsit benzen. Benzenul e una dintre substanțele folosite la fracturarea hidraulică. Nu există altă industrie în zonă în afară de sondele de gaze.

    Concluzia lui: Sondele de gaze i-au otrăvit sursa de apă și i-a îmbolnăvit nevasta.

    Concluzia agenției de mediu: nu știm ce s-a întâmplat și nici nu vrem să aflăm.

    Deși făcuse două runde de teste pe apa celor din Woodlands și găsise substanțe periculoase, agenția de mediu le-a retras, spunând că au fost greșite. Apoi a refuzat să le refacă și a închis cazul. Șah mat.

    Lui John McIntyre nu-i venea să creadă că se poate întâmpla așa ceva. Atunci s-a apucat să caute pe Internet și a descoperit că există mii de familii care au pățit chestii similare. Cel mai celebru caz, care a apărut și în documentarul nominalizat la Oscar Gasland, e orășelul Dimock, în care explodau fântâni și apa de la robinet lua foc. În urma scandalului compania a fost amendată, pusă să plătească despăgubiri și dată afară din orășel, dar agenția de mediu a evitat să confirme public legătura între exploatarea gazelor de șist și contaminare (o confirmă, însă, un raport intern).

    Și comunitatea celor din Woodlands a fost vizitată de jurnaliști din toată lumea, de la Pittsburgh Gazette până la Al Jazeera, s-a făcut un scurt film despre ei, dar nu s-a strâns destulă presiune publică pentru a redeschide investigația. Au rămas singuri, cu apa contaminată și cu alarma de metan în baie.

    “Așa am ajuns să îmi trăiesc viața. Mă gândesc la apă 24 de ore pe zi.”

    IMG_1946

    ”Ducem o bătălie împotriva Satanei“, zice Jim Hamilton, un pastor mustăcios, la o întâlnire a cetățenilor îngrijorați de exploatarea gazelor de șist din orașul Beaver, la jumătate de oră distanță de Woodlands. Tresar, pentru un moment am senzația că sunt la Bârlad, la o slujbă anti-fracking ținută de părintele Lăiu. Bisericile din zonă au o reacție similară cu cele din Vaslui. Doar că aici faptul este împlinit, așa că se concentrează pe ajutorarea celor care nu mai au apă.

    În fiecare luni dimineața, Janet McIntyre merge la biserica presbiteriană White Oak Springs să împartă apa care s-a strâns din donații. O cameră din spatele bisericii (după un semn cu o zvastică tăiată), e plină de cutii cu bidoane. Șapte biserici contribuie la “banca de apă”. Totul e contorizat în stil american, e un tabel cu fiecare familie, rația în funcție de numărul membrilor și livrările săptămânale.

    IMG_3049

    Pe cei care nu pot veni până la biserică îi ajută tot Janet – ia apa și le-o duce acasă cu mașina. Cu ocazia asta dă o tură și până la McDonalds-ul din apropiere – costă mai puțin să meargă cu mașina și să mănânce la fast-food decât apa pe care ar folosi-o la gătit și spălat vasele.

    Înainte să se întoarcă acasă, Janet McIntyre oprește la o vecină mai bătrână. Îi aduce apă și îi cară bidoanele în casă. Cutia e grea, Janet se dezechilibrează, cade pe scări și își fracturează mâna.

    În timp ce o așteaptă pe fata ei să vină și să o ducă la spital, Janet McIntyre cedează și lacrimile încep să-i curgă pe obraji. Nu plânge cu furie americană sau cu spirit justițiar, e un bocet încet, deznădăjduit, cum de multe ori am văzut la românii care și-au pierdut speranța.

    IMG_3092
    Pentru fiecare poveste cu americani nenorociți de fracking găsești încă una cu fermieri care s-au îmbogățit și, a naibii soartă, nici n-au probleme cu apa. Iar Guvernul și companiile sunt în extaz – banii și resursele vin pachete pachete. Așa e-n goana după resurse, ai câștigători și pierzători.

    Culmea e că giganții petrolului nu-s prea fericiți. Au fost sceptici la începutul goanei, așa că au lăsat firmele mici să se bage agresiv prin fiecare cotlon de zăcământ american și să facă profituri nebunești. Când s-au prins că mania gazelor de șist chiar funcționează era cam târziu – abundența de gaze a scăzut prețul, ecologiștii s-au dezmeticit și au început să facă o rezistență acerbă, iar agențiile de mediu se mișcă greu, dar sigur, către reglementări și controale mai stricte. Vestul sălbatic s-a cam terminat.

    Așa că Chevron, ExxonMobil și ceilalți s-au apucat să caute în toată lumea locuri mai facile în care să sape. Ajutați de influența de care se bucură diplomații americani în țările respective, au încheiat contracte avantajoase și s-au pus pe treabă. România e unul dintre acele locuri.

  20. Pingback: Pr. Vasile Laiu despre INTEMEIEREA MISCARII ANTI-FRACKING. “Atunci cand viata oamenilor si creatia lui Dumnezeu sunt amenintate, slujitorii Bisericii nu pot ramane indiferenti” - Recomandari
  21. Pingback: [VIDEO] – REVOLTA la PUNGESTI (Vaslui): satenii se opun angajatilor CHEVRON care vor sa instaleze PRIMA SONDA DE EXPLORARE/ Protopopul Vasile Lăiu: DE ZIUA MOLDOVEI S-A INFIPT UN CUTIT IN INIMA MOLDOVENILOR! - Recomandari
  22. Pingback: Prospectiuni dupa GAZELE DE SIST in perimetrul MANASTIRII PUTNA, cu afectarea panzei freatice! [video] Se incearca distrugerea, bucata cu bucata, a tuturor zonelor importante, inclusiv spiritual, ale României? - Recomandari
  23. Pingback: Romania ciuruita de CHEVRON: PESTE 30 DE ZONE NOI PENTRU EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST! Basescu da de gol MINCIUNA ca ar exista EXPLORARE fara EXPLOATARE, Ponta “NU MAI ARE DUBII” cu privire la EXPLOATARE [video] - Recomandari
  24. Pingback: “Cine sunt inamicii noului sistem? Cei care nu înţeleg”. MAJORITATEA RATIONALA VS MINORITATEA RADICALA in chestiunea GAZELOR DE SIST - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare