“Crearea locurilor de munca” in viziunea guvernului USL: DISPONIBILIZARI MASIVE IN COMPANIILE DE STAT. Pe lista, printre altele: Posta Romana, Hidroelectrica…

15-05-2013 6 minute Sublinieri

concedieri

Proiectul de lege potrivit căruia în perioada 2013-2018 statul va acorda măsuri de protecţie socială persoanelor disponibilizate prin concedieri colective se află în Senat pentru aprobare. Potrivit documentului, în aceşti cinci ani, aproximativ 10.500 de bugetari vor rămâne fără loc de muncă.

Redăm în continuare o parte din comunicatul remis de Comisia de Muncă din Senat:

Comisia pentru muncă a avut în atenţie, în mod deosebit, Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.36/2013  privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare care stabileşte principalele măsuri de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concediere colective. Astfel, s-a estimat că, în urma aplicării planurilor de disponibilizare din cadrul societăţilor  naţionale, regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi a regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, numărul beneficiarilor acestor măsuri de protecţie va fi în jur de 10.500 de persoane.

Documentul este anexat ordonanţei de urgenţă privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi, aprobată recent de Guvern, şi a fost discutat şi în Comisia pentru Muncă de la Senat.

Un document guvernamental obţinut de Mediafax include însă şi o prognoză în detaliu, pe ani, atât a sumei aferente care va fi plătită ca plăţi compensatorii din bugetul asigurărilor pentru şomaj, cât şi a numărului de persoane care vor “beneficia” de aceste plăţi.

Astfel, pentru acest an este calculat că din bugetul de şomaj vor fi scoase 37,4 milioane lei pentru 2.539 angajaţi, iar anul viitor vor fi achitate 82,6 milioane lei pentru 1.941 salariaţi.

În 2015 vor fi scoase din bugetul de şomaj 83,2 milioane lei pentru 2.130 salariaţi, în 2016 vor fi achitate 70,8 milioane lei pentru 1.312 angajaţi, în 2017 vor fi plătite 57 milioane lei pentru 1.221 angajaţi, iar în 2018 vor fi achitate încă 48,9 milioane lei pentru 1.156 salariaţi.

Documentul prevede inclusiv o reducere a contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, calculată pe cinci ani, urmare a acestor disponibilizări, de 10,6 milioane lei în acest an, 4,7 milioane lei în 2014, 59,2 milioane lei în 2015, 44,8 milioane lei în 2016 şi 30 milioane lei în 2017.

Ordonanţa privind concedierile, aprobată cu modificări care reduc implicarea Guvernului

Ordonanţa privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi din companiile de stat, anunţată oficial ca fiind aprobată la jumătatea lunii aprilie, a primit avizul Executivului abia în şedinţa de marţi, 30 aprilie, într-o formă care stabileşte că Guvernul aprobă doar sumele alocate plăţilor compensatorii. Ordonanţa a fost aprobată în lipsa ministrului Economiei, Varujan Vosganian, plecat din ţară, fiind semnată de către un secretar de stat.

În noua formă, ordonanţa nu mai prevede că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective, precum şi “numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi” se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, ci că Executivul aprobă doar cuantumul plăţilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.

În forma iniţială a proiectului, acest articol prevedea că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective în condiţiile ordonanţei, precum şi numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai în condiţiile în care există programe de restructurare sau reorganizare aprobate, iar concedierea colectivă nu depăşeste termenul de 31 decembrie 2018. Programele de restructurare ori de reorganizare a operatorilor economici erau aprobate “de autoritatea publică implicată”.

Poşta Română ar putea să disponibilizeze în acest an un număr de 4.000 de salariaţi, din totalul de 32.000, ca urmare a scăderii volumului de prestaţii poştale, numărul fiind estimativ şi calculat în baza normativului de activitate din 2011, a declarat marţi liderul sindical Matei Brătianu. 

“Pe baza normării activităţii poştale de la nivelul 2011, un număr de 4.000 de salariaţi din Poşta Română pot fi luaţi în calcul pentru a fi disponibilizaţi în acest an. Sindicatul a agreat propunerea care vizează diminuarea numărului de angajaţi decât reducerea programului de muncă şi, implicit, a salariilor unui număr de angajaţi cuprins între 8.000 şi 10.000″, a spus Brătianu, citat de Mediafax.

El a adăugat că, din infomaţiile prezentate de conducerea Poştei Române, societatea nu poate achita salarii compensatorii, întrucât pe baza veniturilor estimate pentru acest an compania poate plăti salariile celor 32.000 de angahjaţi până la 30 septembrie.

“Cei care vor fi disponibilizaţi vor primi ajutor de şomaj timp de 12 luni şi 15-20 salarii lunare compensatorii, la nivelul de încadrare. Pentru acordarea salariilor compensatorii trebuie însă ca Poşta Română să fie inclusă, prin hotărâre de Guvern, în anexa OUG 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective”, a spus Brătianu.

Peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul, luni şi marţi, nemulţumiţi că managementul Poştei Române vrea să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii. Potrivit datelor companiei, ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile Poştei Române a crescut în perioada 2009 – 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii poştali din Europa, situaţie care afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieţei serviciilor poştale.

Prezent la discuţiile dintre conducerea Poştei şi sindicate, ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a afirmat că actuala situaţie a operatorului naţional poştal este efectul deciziilor defectuoase ale managementului anterior, care au generat datorii de peste 100 milioane de euro. El a adăugat că distribuirea pensiilor va reluată până la finele zilei la nivel naţional.

“În luna mai 2012, când managementul Poştei a fost schimbat, pierderile Poştei depăşeau 100 milioane de euro. În plus, în ultimii cinci ani compania a angajat 6.000 de salariaţi, în condiţiile în care volumul de prestaţii poştale scădea de la an la an”, a spus Nica. El a adăugat că, în urma unui control al ANAF, Poşta va trebui să achite o amendă 90 milioane de lei până la 5 iunie, pe motiv că au fost împărţite ilegal tichete de masă premium. Ministrul a mai spus că este mulţumit “dintr-un punct de vedere” de activitatea conducerii din ultimele 12 luni, în condiţiile în care veniturile Poştei Române s-au menţinut după liberalizarea pieţei de servicii poştale de la 1 ianuarie.

Directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, a afirmat că pierderile companiei au fost reduse cu 130 milioane de lei în ultimele 12 luni: “Poşta nu a pierdut contracte majore în ultimele 12 luni, în condiţiile în care piaţa de profil s-a liberalizat de la 1 ianuarie. Veniturile lunare ale companiei se situează între 100 şi 105 milioane de lei”. Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale. Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania având 32.124 angajaţi, conform datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice. Autorităţile vor să privatizeze în acest an operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la 28 mai.

Săptămâna aceasta, vor părăsi Hidroelectrica în jur de 200 de angajaţi din rândul personalului TESA, aceştia urmând să primească între 5 şi 12 salarii compensatorii în funcţie de vechime. Potrivit administratorului judiciar, până la sfârşitul acestui an, 650 de persoane vor fi concediate de la compania de stat.

Din iulie, va începe vânzarea unor microhidrocentrale. Sindicatele se pregătesc de proteste. Sâmbătă, este programată o acţiune de stradă în Piaţa Victoriei, vizavi de sediul guvernului. În acest moment, Hidroelectrica are 13 sucursale şi 4.900 de salariaţi.

Numărul persoanelor disponibilizate din companii de stat reprezintă o estimare pentru şase ani, fiind o realitate că sunt restructurate companii şi sectoare, a declarat premierul Victor Ponta.

Vreau să lămuresc Ordonanţa de Urgenţă cu disponibilizările: este vorba despre o estimare pentru şase ani de acum încolo. Este vorba de 2.500, de 1.900 într-un an. Important este că noi avem cadrul legal care există din 2006 pentru a plăti salarii compensatorii. Este o realitate că se restructurează companii şi sectoare“, a spus Ponta în şedinţa de guvern.

Peste 10.000 de angajaţi ai companiilor şi regiilor de stat ar urma să fie disponibilizaţi până în 2018 prin aplicarea planurilor de disponibilizare, numărul estimat al persoanelor care vor beneficia astfel de plăţi compensatorii fiind indicat chiar într-un document guvernamental. Documentul este anexat ordonanţei de urgenţă privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi, aprobată recent de Guvern, şi a fost discutat şi în Comisia pentru Muncă de la Senat.

Un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX include însă şi o prognoză în detaliu, pe ani, atât a sumei aferente care va fi plătită ca plăţi compensatorii din bugetul asigurărilor pentru şomaj, cât şi a numărului de persoane care vor “beneficia” de aceste plăţi. Astfel, pentru acest an este calculat că din bugetul de şomaj vor fi scoase 37,4 milioane lei pentru 2.539 angajaţi, iar anul viitor vor fi achitate 82,6 milioane lei pentru 1.941 salariaţi.

În 2015 vor fi scoase din bugetul de şomaj 83,2 milioane lei pentru 2.130 salariaţi, în 2016 vor fi achitate 70,8 milioane lei pentru 1.312 angajaţi, în 2017 vor fi plătite 57 milioane lei pentru 1.221 angajaţi, iar în 2018 vor fi achitate încă 48,9 milioane lei pentru 1.156 salariaţi. Documentul prevede inclusiv o reducere a contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, calculată pe cinci ani, urmare a acestor disponibilizări, de 10,6 milioane lei în acest an, 4,7 milioane lei în 2014, 59,2 milioane lei în 2015, 44,8 milioane lei în 2016 şi 30 milioane lei în 2017.

Planul este justificat de Guvern prin faptul că, pentru a putea răspunde modificărilor şi exigenţelor de pe piaţă, acţiunile de adaptare ale operatorilor economici trebuie să urmarească în primul rând “flexibilitatea aparatului productiv”.

Printre companiile menţionate ca urmînd să aplice un plan de disponibilizări se află Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Electrica, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare şi unităţi miniere.

La începutul lunii martie, MEDIAFAX a anunţat că Guvernul va începe un program de disponibilizare de angajaţi din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare şi reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariaţii concediaţi urmând să beneficieze de plăţi compensatorii şi venit lunar de completare.

Premierul Victor Ponta a susţinut atunci că Guvernul doar prelungeşte protecţia angajaţilor din companii de stat adoptată în 2006 şi nu va disponibiliza personal, dar ulterior i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să retragă proiectul de ordonanţă de pe site, iar Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul.

Ulterior, însă, ordonanţa a fost aprobată de Guvern.

Nota noastra:

Dupa ce ne-au fost impuiate urechile cu “crearea locurilor de munca”, folosit ca deviere de la orice intrebare mai incomoda sau ca unic raspuns la exploatarile de la Rosia Montana sau legate de gazele de sist, guvernul vine cu deciziile efective. Singura diferenta este ca in loc sa fie vorba de locuri de munca, e vorba de concedieri si in loc sa se dea (locuri de munca) se da afara. Ca in vechile bancuri cu Erevan din perioada comunista.

Problema care se pune este urmatoarea: unde se vor duce acesti noi someri? Pentru ca, fie si strict cantitativ, locurile de munca atat de mult invocate cand vine vorba de Rosia Montana sau gazele de sist nici macar nu se vor apropia de cifra de peste zece mii de oameni dati afara – vor fi cel mult cateva mii, si asta pentru o perioada scurta de timp. Iar plecatul in bejenie, pentru capsuni in Spania sau constructii in Marea Britanie, nu mai este o solutie, ca pe vremea lui Basescu. Granitele se inchid de facto iar romanii sunt tot mai huliti in Europa…


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la ““Crearea locurilor de munca” in viziunea guvernului USL: DISPONIBILIZARI MASIVE IN COMPANIILE DE STAT. Pe lista, printre altele: Posta Romana, Hidroelectrica…

  1. Vom merge sa cultivam o bucata de pamant,sa practicam agricultura de subzistenta(ca in evul mediu)…

  2. „Nu vrem să ajungem sclavi”. Da ce, depinde de voi?

  3. “Problema care se pune este urmatoarea: unde se vor duce acesti noi someri?”
    Sa ne rugam ca nimeni dintre acestia sa nu se lase coplesit de grija zilei de maine. Bine ar fi daca acestia ar ingrosa randurile celor care merg la biserica duminicile si in sarbatori. Macar de am face din suferinta treapta spre Cer.

  4. Pingback: PRIVATIZAREA POSTEI ROMANE. Singurii din regiune care ne vindem serviciile postale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. O adevarata lupta impotriva copiilor nascuti si nenascuti a guvernantilor din Romania. Au primit preavize de concediere femeile gravide si toate cele aflate in concediu pentru ingrijirea copilului.

  6. Pingback: Proteste sindicale fata de scumpirea ucigasa a energiei: INDUSTRIA ROMANEASCA, DISTRUSA SISTEMATIC DE FMI SI UE/ MASONUL REMUS BORZA a dat afara de la Hidroelectrica pana si femeile aflate in concedii de maternitate! - Război întru Cuvânt
  7. Pingback: VAL DE CONCEDIERI IN ADMINISTRATIE SI COMPANIILE CFR ANUNTAT DE PREMIERUL PONTA [video]/ Seful FMI, Ch. Lagarde, ne cere “disciplina” si VINDEREA ultimelor COMPANII DE STAT - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare