LEVIATHANUL SI AL TREILEA RAZBOI MONDIAL. Presiuni tot mai mari in Siria, explozii in Iran

7-05-2013 5 minute Sublinieri

leviathan

Cum se face că raidurile israeliene în Siria  – au fost două, e foarte probabil să urmeze şi altele – n-au declanşat un scandal internaţional? Sau măcar nişte vociferări pe măsură. Statele Unite au tot interesul să-şi emită declaraţiile diplomatice în şoaptă. Nu pot felicita Israelul, fiindcă asta ar însemna  implicarea explicită în conflict. Cât despre Bashar al-Assad, preferă să întoarcă privirea şi să replice, fără prea multă convingere, prin intermediul unui purtător de cuvânt. N-are cum să deschidă acum un front cu Israelul.

Regimul de la Ierusalim are dreptate să bombardeze “chirurgical”  arsenalele siriene presupuse a stoca rachete (celebrele Fatah-110, de producţie iraniană) destinate Hizballah. E una dintre acele chestiuni de securitate în care Israelul mai întâi trage şi apoi somează.

Iată cum iese, ca Leviathanul din apă (vezi Cartea lui Iov, capitolul XLI), adevăratul motiv: platforma gazeiferă care poartă numele înfricoşătorului monstru marin, situată la 80 de mile nord de portul Haifa. Adică independenţa energetică a Israelului şi mult mai mult decât atât. Cheia conflictul din zonă (şi a altora care stau să explodeze) e pe fundul Mediteranei de Est.

La sfârşitul lui martie, odată cu începerea exploatării primului zăcământ de gaze de la Tamar, Israelul a devenit un jucător important pe piaţa energetică, un nou emirat gazo-petrolifer. Cele 13 miliarde de dolari pe care le va economisi anual, asigurându-şi autonomia energetică, îi va investi în războiul pentru pace (căruia i se spune, mai de-a dreptul, înarmare).

Aşa-numitul Bazin Levant (disputat de Israel, Siria, Liban, Cipru) este estimat de americani la 3,45 trilioane metri cubi de gaz şi 1,7 miliarde barili de petrol. Din apele Bazinului scot capul, ca leviathanii, SUA, Rusia, China, Iran, Turcia.

Desfăşuraţi o hartă a regiunii şi veţi înţelege că pentru rachetele Hizballah (Fatah-110, sau varianta de producţie siriană M-600, cu o rază de acţiune de până la 300 kilometri) platforma israeliană de exploatare e o pradă uşoară. Cu atât mai mult cu cât chiar gazdele Hizballah, autorităţile libaneze, au declarat în repetate rânduri că zăcămintele le-ar aparţine, de drept, şi lor. Declaraţie greu de contrazis, fiindcă între Liban şi Israel problema graniţelor e încă nerezolvată. 

De la începutul anului, Israelul se străduieşte să-şi reia relaţiile cu Turcia (alterate grav, în urma incidentului flotilei). Premierul Netanyahu a trimis o delegaţie la Ankara, pentru a-i propune lui Erdogan un proiect economic comun: un gazoduct care să lege platforma Leviathan de Turcia şi, de acolo, gazul să ajungă în Europa. Iată o veste proastă pentru Gazpromul rusesc.

(La ora când scriu, premierul Israelului e în China. Vizita lui coincide cu a lui Mahmud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene. În câteva zile, vom afla cine mai sperie peştii în Mare Nostrum – numele antic al Mediteranei).

Al Treilea Război Mondial, războiul pentru resurse – pe care economiştii l-au anticipat demult – e în plină desfăşurare. 

Restul e retorică mai mult sau mai puţin agresivă şi un ghem de disimulări strategice (în traducere, din limbajul diplomatic: minciuni). Dar  “un neadevăr încetează să mai fie un neadevăr, atunci când toate părţile înţeleg că nu e de aşteptat ca adevărul să fie rostit”. Sau, dacă vreţi, formula mai plastică a lui Churchill: “În vreme de război, adevărul e atât de preţios, încât trebuie păzit totdeauna cu o platoşă de minciuni”.   

Ministerul rus de Externe s-a declarat, luni, “foarte preocupat” de raidurile israeliene efectuate în apropiere de Damasc, apreciind că ar putea provoca o escaladare a tensiunilor în regiune, relatează AFP.

“Noi suntem în proces de a actualiza şi analiza toate circumstanţele legate de informaţiile foarte preocupante despre raidurile efectuate de Israel, la 3 şi 5 mai, la periferia Damascului”, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

“O intensificare a confruntării armate creşte considerabil riscul apariţiei unor focare de tensiune” în ţările vecine Siriei, mai ales în Liban, se mai arată în comunicat.

Israelul a efectuat, vineri şi sâmbătă, două raiduri în Siria, susţinând că vrea să împiedice un transfer de arme către Hezbollahul libanez, aliat al Damascului şi Teheranului. Potrivit Siriei, statul evreu a bombardat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, trei poziţii militare, la nord-vest de Damasc, cu rachete lansate din avioane venite din Israel prin Liban.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a afirmat că cel puţin 42 de militari sirieni au fost ucişi în aceste raiduri, soarta altor aproximativ 100 fiind necunoscută.

Carla del Ponte: Rebelii sirieni au folosit arme chimice, potrivit mărturiilor

De asemenea, Rusia a îndemnat la încetarea politizării problemei armelor chimice din Siria, în timp ce declaraţiile privind eventualitatea utilizării acestui tip de arme în conflict s-au multiplicat.

Este “inadmisibil” să întârzii să reacţionezi la cererea Guvernului de la Damasc care solicită o anchetă din partea ONU cu privire la o presupusă folosire a armelor chimice de către opoziţia siriană în martie, în apropiere de Alep, se arată în comunicatul ministerului.

“Nu se poate permite acestui conflict intern foarte periculos şi distrugător din Siria să se internaţionalizeze”, subliniază el.

Este “indispensabil de făcut eforturi decisive”, cu scopul de a găsi o soluţie “paşnică” acestui conflict, se mai precizează în comunicat.

Declaraţia Moscovei vine în contextul în care Carla del Ponte, membră a Comisiei de anchetă a ONU privind încălcarea drepturilor omului în Siria, a afirmat că rebelii sirieni au folosit arme chimice, între care gaz sarin.

Totodată, Carla del Ponte a precizat că nu poate exclude ca Guvernul de la Damasc să fi utilizat arme chimice. Cazuri de utilizare a acestor arme de către forţele lui Bashar al-Assad au fost dezvăluite recent, potrivit unor servicii de informaţii occidentale.

ONU: Nu există probe oficiale privind utilizarea de arme chimice în Siria

Declaraţiile Carlei del Ponte sunt contrazise chiar de Comisia de anchetă internaţională independentă privind Siria, mandatată de ONU. Comisia a anunţat luni că “nu a ajuns la rezultate care să-i permită să conchidă că arme chimice au fost utilizate de părţile aflate în conflict”, relatează AFP.

“În consecinţă, în momentul de faţă, Comisia nu este în măsură să comenteze aceste acuzaţii”, se spune într-un comunicat.

Putin şi Netanyahu, discuţii despre Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre situaţia din Siria, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Ei au discutat despre situaţia din regiune, situaţia din Siria”, a declarat Peskov. El nu a oferit mai multe detalii despre convorbirea telefonică a celor doi lideri.

Iranul a avertizat marţi împotriva unor “acte provocatoare” în Golf, unde, în această săptămână, au început manevre navale la care participă 41 de ţări, sub egida Flotei a 5-a americane, stabilite în Bahrain.

“Stabilitatea şi securitatea în Golful Persic sunt foarte importante pentru noi (..) Noi supraveghem toate acţiunile şi cerem tuturor ţărilor prezente în regiune să evite acte provocatoare”, a declarat Ramin Mehmanparast, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, în timpul unei conferinţe de presă săptămânale.

Exerciţiile, care se vor desfăşura până la 30 mai, “sunt cele mai largi manevre de acest tip în regiune”, a subliniat Flota a 5-a luni, într-un comunicat.

Aceste manevre (IMCMEX) includ operaţiuni defensive vizând să “protejeze comerţul internaţional”, exerciţii antimine şi operaţiuni de securitate maritimă, potrivit comunicatului. Manevre asemănătoare au fost efectuate şi anul trecut, tot sub egida Flotei a 5-a.

“Suntem bucuroşi să vedem că peste 40 de ţări ni s-au alăturat” pentru exerciţii vizând să “amelioreze capacităţile internaţionale de a păstra libertatea căilor de navigaţie” mondiale, a declarat viceamiralul John W. Miller, comandantul Flotei a 5-a.

Ţările participante au început luni exerciţii, iar manevrele navale vor începe săptămâna următoare, cu participarea a 35 de nave, inclusiv USS Ponce, şi 18 submarine fără echipaj.

La rândul său, Teheranul a început marţi “exerciţii de deminare la est de Strâmtoarea Ormuz, în Marea Oman”, utilizând un nou sistem de deminare, a anunţat agenţia Fars.

În trecut, Iranul a ameninţat în numeroase rânduri că va bloca Strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează o treime din traficul maritim petrolier mondial, dacă va fi atacat sau dacă interese iraniene vitale s-ar afla în joc.

Trei explozii s-au auzit marţi în vestul Teheranului, o zonă unde Iranul desfăşoară cercetări în domeniul rachetelor, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de un jurnalist al serviciului în limba persană al BBC, relatează Jerusalem Post, în ediţia electronică.

Pentru moment nu este clar dacă s-au înregistrat pagube sau răniţi în urma incidentului.

În ianuarie, atât Iranul cât şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică au negat informaţiile privind producerea unei explozii la instalaţia subterană de la Fordo, în apropiere de Qom. O explozie misterioasă şi de amploare s-a produs la un depozit militar din apropiere de Teheran în noiembrie 2011, provocând moartea a 17 membri ai Gardienilor Revoluţiei şi rănirea altor 17.

Oficialii iranienei au declarat că explozia a fost cauzată de un accident în timp de soldaţii mutau muniţia la baza din Bidganeh, în apropiere de Shahriar, la 45 de kilometri vest de capitala iraniană. Baza ar conţine, de asemenea, un centru de stocare a unora dintre cele mai avansate rachete balistice iraniene, precum Shahab 3.

Israelul şi Statele Unite au fost acuzate de-a lungul anilor că încearcă să saboteze programele nuclear şi balistic ale Iranului. Informaţia privind explozia de miercuri are loc la câteva zile după ce Israelul ar fi desfăşurat două atacuri aeriene în Siria, vizând rachete furnizate de Iran şi destinate mişcării libaneze Hezbollah.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Batalia pentru resurse, China, Iran, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Rusia, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “LEVIATHANUL SI AL TREILEA RAZBOI MONDIAL. Presiuni tot mai mari in Siria, explozii in Iran

  1. Cine stie greaca?

    Sa ne traduca si noua ceea ce spune Pr.Elpidie!

    Minunat om cu darul inainte-vederii…

  2. Pingback: SIRIA SE JOACA CU FOCUL? Mai multe rachete au fost lansate din Siria spre teritoriul Israelului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Israel face repetii pentru un ATAC DE AMPLOARE/ Ministrul Apararii catre Rusia: "Israel stie ce sa faca" daca vor continua livrarile de arme catre SIRIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Israel face repetitii pentru un ATAC DE AMPLOARE/ Ministrul Apararii catre Rusia: "Israel stie ce sa faca" daca vor continua livrarile de arme catre SIRIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Fost ministru de externe francez: Israel ar fi planificat RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA inca din 2009. Primavara araba: STRATEGIA "BALCANIZARII" ADVERSARILOR STATALI AI ISRAELULUI SI MIZA "LEVIATHANULUI: hegemonia globala - Război întru Cuvân
  6. Pingback: SIRIA – EVOLUTII AMENINTATOARE: Turcia inchide coridorul de ARME NATO pentru REBELII anti-Assad, Rusia se retrage din TARTUS si vizeaza mutarea in CIPRU - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare