AVEREA BISERICII. Demontarea atacurilor mediatice la adresa BISERICII in emisiunea Jocuri de Putere de Rares Bogdan, cu participarea lui Dan Dungaciu si a trei mitropoliti: IPS TEOFAN, IPS LAURENTIU si IPS ANDREI (video)

26-04-2013 3 minute Sublinieri

Patriarhia despre ziarul “Adevarul”: DEZINFORMEAZA PRECUM “SCANTEIA”!

IPS TEOFAN: “Starea fireasca a Bisericii este o stare de cruce, de rastignire. PERSECUTIA BISERICII CONTINUA SI DUPA REGIMUL COMUNIST, DAR NU NE INSPAIMANTAM!”

JOCURI DE PUTERE (I) – Realizatorul Rares Bogdan in direct cu 3 mitropoliti – despre atacurile la adresa Bisericii

 

Prima parte din emisiunea “Jocuri de putere” cu Rares Bogdan – Realitatea TV 24 aprilie 2013, despre campania de defaimare la adresa BOR si raspunsul in direct a 3 mitropoliti: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului si IPS Andrei, Mitropolitul Clujului.

Invitati in studio: Dan Dungaciu si Florian Bichir.

***

JOCURI DE PUTERE (II) – Rares Bogdan si 3 mitropoliti despre atacurile la adresa Bisericii


Jocuri de putere (II)… de medialert

A doua parte din emisiunea “Jocuri de putere” cu Rares Bogdan – Realitatea TV – 24 aprilie 2013

Nota noastra

O emisiune absolut necesara si o initiativa laudabila a jurnalistului Rares Bogdan ce si-a propus apararea Bisericii in “procesul” mediatic, demn de perioada comunista, in care aceasta este pusa la colt pentru “averea” sa prin manipularea fara rusine a cifrelor, proprietatilor si cheltuielilor (un raspuns pe tema de la Patriarhie poate fi citit mai pe larg mai jos).

De asemenea, este o premiera faptul ca la o emisiune de actualitate, la o televiziune de stiri, in “prime-time”, apar ierarhi importanti ai Bisericii, cum sunt cei trei mitropoliti, pentru a comunica, astfel, cu publicul. Poate fi un inceput bun pentru astfel de comunicari mai directe.

De remarcat este si contributia sociologului Dan Dungaciu, care a demontat cateva truisme ce tin de vulgata secularista ce sta in spatele acestor atacuri, aratand, in special, ca NU EXISTA UN MODEL EUROPEAN al relatiei stat-biserica, pentru simplul motiv ca fiecare tara are propriul sau model, si atragand atentia asupra pericolului marginalizarii ortodoxiei in spatiul public. 

Totodata, din pacate, la emisiune a participat si bietul jurnalist ex-preot stilist si mult prea harasit in tot felul de rele tabloide, anume Florian Bichir

thumbs.php

DEZINFORMARE PENTRU DEFĂIMARE – Cotidianul Adevărul practică acelaşi stil jurnalistic ca ziarul Scânteia din perioada regimului comunist –

În legătură cu materialul de presă intitulat Afacerile şi averea Bisericii Ortodoxe Române: sute de mii de hectare de teren şi pădure, hoteluri, trust de presă şi fabrici de milioane apărut în cotidianulAdevărul, Patriarhia Română precizează:

După materialele de presă similare din toamna anului 2010, cotidianul Adevărul reia aceeaşi campanie de denigrare împotriva Bisericii printr-o prezentare confuză şi exagerată a diferitelor instituţii şi activităţi bisericeşti care seamănă până la identificare cu articolele de presă din perioada anilor `50, publicate în ziarul Scânteia

Ca şi în urmă cu trei ani, jurnaliştii de la Adevărul ignoră să coreleze veniturile realizate de eparhiile ortodoxe cu cheltuielile uriaşe pentru întreţinerea lăcaşurilor de cult, plata utilităţilor, completarea salariilor personalului clerical şi neclerical, a impozitelor şi contribuţiilor sociale la salarii, cu opera social-filantropică şi educaţională, susţinerea parohiilor şi mănăstirilor sărace, precum şi a comunităţilor româneşti din străinătate etc.

Necorelarea veniturilor unităţilor bisericeşti cu cheltuielile acestora denotă caracterul tendenţios al materialului de presă cu scopul manipulării opiniei publice pentru a se crea falsa impresie că Biserica este o instituţie profitabilă din punct de vedere financiar.

Această tendinţă de exagerare se constată, de exemplu, încă din titlul materialului de presă în care se anunţă că Biserica are în proprietate «sute de mii de hectare de teren şi pădure», iar câteva rânduri mai jos în textul articolului se menţionează doar «35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil». Apoi, în enumerarea diferitelor «activităţi profitabile ale Bisericii» sunt enumerate instituţii sociale, educaţionale şi cultural-mediatice care în realitate sunt susţinute financiar, iar nu aducătoare de venit.

În plus, jurnaliştii cu o imaginaţie bogată de la Adevărul îşi permit în mod iresponsabil să exagereze de 10 ori valoarea donaţiilor de la pelerinajul anual cu ocazia sărbătorii Cuvioasei Parascheva de la Iaşi.  În schimb, în materialul de presă nu se face nicio referire la eforturile pe care fiecare eparhie a Bisericii Ortodoxe Române le face pentru întreţinerea clădirilor bisericeşti sau susţinerea celor aproape 700 instituţii social-filantropice, medicale şi educaţionale înfiinţate după anul 1990.  

După aproape cincizeci de ani de comunism ateist, perioadă în care a fost obligată să-şi diminueze activitatea, după anul 1990, Biserica Ortodoxă Română a avut posibilitatea să-şi împlinească misiunea în libertate şi să se implice în rezolvarea unora dintre problemele societăţii româneşti contemporane. În acest sens, pentru susţinerea numeroaselor proiecte şi programe pastoral-misionare, social-caritabile, cultural-educaţionale etc., pe lângă donaţiile credincioşilor şi dărnicia unor sponsori, Biserica a trebuit să identifice şi alte surse de venit pentru susţinerea şi dezvoltarea activităţilor din ce în ce mai numeroase. 

Biserica Ortodoxă Română a avut înainte de regimul comunist admirabile instituţii de chivernisire a averilor sale (Casa Bisericii, Epitropii, Eforii, Fundaţii), care îi permiteau să susţină şcoli, spitale, orfelinate, familii sărace ş.a. Prin urmare, veniturile realizate de către eparhiile Bisericii Ortodoxe Române prin valorificarea resurselor proprii şi desfăşurarea unor activităţi economice susţin o serie de activităţi pastoral-spirituale, teologice, social-filantropice, cultural-educaţionale, parohii, mănăstiri şi schituri sărace, precum şi numeroase instituţii bisericeşti, majoritatea înfiinţate după 1990. Numai în anul 2012, pentru susţinerea celor peste 760 de programe social-filantropice şi educaţionale, de care au beneficiat aproape 1 milion de români, eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit aproximativ 70.000.000 lei.

Comparaţia dintre numărul de locaşuri de cult şi cel al şcolilor şi spitalelor din România este nepotrivită deoarece bisericile se adresează tuturor categoriilor de vârstă, iar nu doar copiilor şi bolnavilor. Aşadar, comparaţia între numărul de şcoli, spitale şi biserici din România este o diversiune. Dacă în această perioadă se închid şcoli şi spitale, aceasta nu este vina Bisericii, ci se explică prin scăderea numărului copiilor şi plecării medicilor în străinătate. Pe de altă parte, lăcaşurile de cult ortodoxe construite în România intră în patrimoniul naţional al poporului român. Acestea nu vor fi niciodată vândute străinilor. 

În concluzie, dacă în trecut unii comunişti înverşunaţi demolau lăcaşurile de cult, astăzi unii ideologi secularizaţi vor să demoleze Biserica – instituţie. Biserica Ortodoxă Română este atacată şi pentru că nu are nici un  sprijin din exterior, fiind Biserică naţională care apără identitatea şi istoria bimilenară a poporului român.

ips_asaltat

LEGATURI:

*


Categorii

IPS Andrei Andreicut, IPS Laurentiu Streza, IPS Teofan, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “AVEREA BISERICII. Demontarea atacurilor mediatice la adresa BISERICII in emisiunea Jocuri de Putere de Rares Bogdan, cu participarea lui Dan Dungaciu si a trei mitropoliti: IPS TEOFAN, IPS LAURENTIU si IPS ANDREI (video)

  1. Remarcabila interventia lui Dan Dungaciu, foarte bine argumentata, punand degetul pe rana in ceea ce priveste lipsa unui model european referitor la relatia dintre stat si Biserica. Pur si simplu spulbera un argument pivot folosit de catre atacatorii Bisericii care, sub pretextul “statului laic” si “separarii Bisericii de stat” datorita intrarii in UE, doresc lipsirea ei de orice finantare din partea statului urmarind, de fapt, saracirea si distrugerea ei. Excelent!

  2. Foarte utila aceasta emisiune! BOR trebuie sa lupte pentru ca altfel va fi adusa la saracie si la lipsa puterii de decizie in fatza factorului politic si economic.

    Din pacate sunt si preoti care, desi putini la numar, murdaresc reputatia Bisericii, crezand ca din pozitia detinuta isi pot permite sa faca orice, inclusiv sa impuna taxe si tarife. Despre aceste probleme era bine daca se discuta ceva mai mult, acesta este argumentul principal adus de denigratorii Bisericii.

  3. nu stiu cum o cheama pe cucoana, de la inceput (am aflat intretimp Andreea)… obraznica mai este! prostul nu este prost destul pana nu este si fudul!
    Face un bine defapt prin contrast cu Adevarul! Doamne ajuta!

  4. Ar trebui sa va uitati pe articolele din ultima jumatate de an facute de Adevarul.

    In redactia ziarului Adevarul sunt numerosi sectari, care fac prozelism sectar la greu de acolo.

    Pe langa prozelitism, arunca de dimineata pana seara cu mizerii in BOR, in tot ce prind murdar.

    Frumos ar fi sa fie demascati acei sectari precum si interesele lor directe de denigrare a BOR.

    Insa si BOR are o mare problema: lipsa totala de transparenta, numeroase scandaluri legitime, scepticismul total al credinciosilor fata de lipsa de transparenta, cheltuirea de sume uriase (Biserica Mantuirii Neamului).

    Daca BOR nu invata sa “vorbeasca”, sa discute cu media, atunci o sa se scufunde usor usor in scandaluri de nimic.

  5. Ramona Ursu, pe când era redactor şef adjunct la Adevărul de seară, conform Victor Ciutacu:
    ”Va propun sa facem toti, acolo unde avem cazuri similare, materiale cu scandaluri in care au fost implicati preoti. Ideal este sa fie scandaluri sexuale, dar putem baga si altfel de lucrui: batai intre popi, injuraturi, talharii, etc.”

    Merita citita si cartea lui Volkov, Strutocamila, care relateaza metodele NKVD-iste de infiltrare si subminare a Bisericii din interior, vis-a-vis de unele actiuni ale alesilor nostri ce sfideaza bunul simt.

  6. Pingback: IPS Andrei Andreicut in campania pentru FAMILIA CRESTINA "Nu divortului!" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Cuvantul IPS Teofan la Inaltarea Domnului (VIDEO) in apararea familiei crestine de pacatele contra firii: CARMUITORII VREMELNICI AI TARII SA ASCULTE DE CONSTIINTA SI DE POPOR, NU DE GLASURILE DE SIRENA DIN ALTA PARTE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Asediul final al culturii Mortii asupra Bisericii, familiei si scolii. CUM ARE LOC “INDOBITOCIREA CIVILIZATA SI ASISTATA TEHNOLOGIC” SI OMORAREA IN MASA A SUFLETELOR, SUB OCHII NOSTRI ADORMITI? - Recomandari
  9. Pingback: Parinti de azi ai Bisericii spun adevarul despre RAZBOIUL SALBATIC DUS DE STAPANII OCULTI AI ACESTUI VEAC IMPOTRIVA ROMÂNIEI, BISERICII, FAMILIEI: “Nici cizma sovietica nu apasa atat de greu pe grumazul poporului român” - Recomandari
  10. Pingback: BBC ATACA BISERICA ORTODOXA ROMANA PENTRU CONSTRUCTIA DE BISERICI - Recomandari
  11. Pingback: “VREM SPITALE, NU CATEDRALE!” Oare? Ce vor si ce ii mana in lupta nedreapta pe lupii ASUR-isti? - Recomandari
  12. Pingback: Cum se intoarce inapoi cererea adresata de Patriarhul Daniel consiliilor judetene pentru finantarea Catedralei Mantuirii: REFUZURI PE BANDA RULANTA PE PLAN LOCAL, EXPLOATAREA TEMEI IN MASS-MEDIA - Recomandari
  13. Pingback: Pastorala de Inviere (2014) a IPS Teofan despre OFENSIVA CULTURII MORTII din zilele noastre prin RAZBOAIELE FRATRICIDE, PERSECUTIILE IMPOTRIVA CRESTINILOR si “REVARSAREA DE PAGANATATE ASUPRA LUMII” -
  14. Pingback: CAMPANIA ANTI-BOR SI … ANTI-PATRIARH A TRUSTULUI “MEDIAPRO” prin siteul GANDUL. Mesajele manipulatorii din imnul “NE FACEM AUZITI”, cantat de “Vunk si ai nostri” - Recomandari
  15. Pingback: HRISTOS SI PĂSTORII – Pastorala de Craciun a PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei, despre asaltul anticlericalist din zilele noastre si despre denigrarea si marginalizarea Bisericii din pricina caderilor unor slujitori -
  16. Pingback: “De ce oare talharii se aduna imprejurul Bisericii si o batjocoresc?” PENTRU CA NU NE MAI DOARE SI NU MAI APARAM BISERICA ATUNCI CAND ESTE TERFELITA, “pentru ca nu ne mai identificam cu ai nostri“ (PREDICA AUDIO) | Cuvântul Ortodo
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare