MANCAREA DIN ROMANIA E MAI SCUMPA DECAT CEA DIN GERMANIA! Ambasadorul Norvegiei: FAPTUL CA IMPORTATI ALIMENTE ESTE O NEBUNIE/ Corporatiile “inghit” tot mai multe TERENURI AGRICOLE in EUROPA

18-04-2013 3 minute Sublinieri

legume-fructe-import

Mâncarea din România este mai scumpă decât cea din Germania, în special din cauza nivelului ridicat al TVA-ului, dar şi pentru că produsele din România sunt procesate din alimente importate, a precizat miercuri Alexandru Vlad, directorul general Selgros România, la emisiunea ZF LIVE.

“Este adevărat (că alimentele din România sunt mai scumpe decât cele din Germania n.r.). Situaţia are două cauze. Una se poate corecta repede, a doua ceva mai greu. Prima cauză este TVA-ul. Cred că suntem singura ţară din Uniunea Europeană unde avem un TVA flat, de 24%, extrem de mare, atât pentru pâine cât şi pentru maşini de lux, ceea ce este un lucru nefiresc”, a precizat Vlad.

În opinia sa, acest “impozit indirect pe consum” (TVA-ul n.r.) nu ar trebui să-i afecteze în egală măsură şi pe cei care îşi cumpără un iaht şi pe românii cu venituri mici care îşi cumpără pâine.

“Suntem convinşi şi aici nu vorbesc numai în numele Selgros ci şi al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, suntem convinşi că reducerea substanţială a TVA-ului la bunurile alimentare, nu numai că ar duce la o scădere imediată a preţului brut a acelor bunuri, ci nu ar crea o mare problemă bugetară pe termen mediu şi lung”, a precizat directorul Selgros.

Vlad: “Nu cred că cineva îşi imaginează că toată brânza din România e făcută cu lapte de aici”

Al doilea motiv care explică diferenţa de preţ dintre alimentele din România şi cele din Germania este faptul că lanţul alimentar nu începe în România. Cu toate că marile magazine comercializează în special produse româneşti, acestea au fost procesate cu materie primă din străinătate.

“Aici e marea noastră problemă. Mai avem câţiva producători români care asigură începerea lanţului la carne. Dacă vorbim de brânzeturi, lucrurile sunt mai complicate. Nu cred că cineva îşi imaginează că toată brânza din România e făcută cu lapte din România. Între 85 şi 90% din produsele alimentare pe care le vindem sunt produse româneşti produse cu materie primă din import. Preţul este definit în primul rând de cursul leu/euro. Nici nu vreau să mă gândeasc ce s-ar întâmpla cu preţul alimentelor de bază dacă ar sări cursul”, a adăugat Vlad.

Directorul Selgros a precizat că ponderea materiei prime în produsul finit este foarte mare, dar şi că producătorii români nu au aceeaşi putere de negociere ca marile companii din vestul Europei.

“Dacă se duce un producător de mezeluri în Danemarca să cumpere carne, el nu va primi preţul unul mare producător din vest pentru că nu are puterea financiară, puterea de negociere. Va cumpăra scump, va mai avea şi transportul şi atunci începe acest lanţ scump şi chiar dacă marjele sunt mici pe tot lanţul, produsul finit este scump pentru că începe prost”, a arătat el.

Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn, a declarat că situaţia din industria alimentară din România este un paradox, menţionând că ţara noastră are un potenţial enorm în energie şi agricultură dar cu toate acestea importăm “două treimi din alimente”.

Puteţi hrăni 80 milioane de oameni, dar im­portaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox, este o nebunie“, a spus am­ba­sa­dorul, citat de ZF.

„Vrem ca România să devină la fel de prosperă ca ţările din Vest, iar astfel să putem face mai multe afaceri împreună“, a adăugat Øystein Hovdkinn, precizând că 16 firme cu capital norvegian sunt prezente pe piaţa românească, însă majoritatea sunt companii mici, printre investitorii mai mari din România numărându-se Orkla Foods (indus­tria alimentară) sau R&M Ship Interior (construcţia navelor).

Hovdkinn a făcut această afirmaţie în cadrul unei conferinţe de presă în care norvegienii au anunţat o finanţare ne­ram­bursabilă de 306 milioane de euro  pentru România. Banii vor fi cheştuiţi pentru implementarea unor proiecte în domenii precum energia, justiţia sau cultura, cu scopul de a reduce disparităţile economice şi sociale şi de a întări relaţiile bilaterale cu statele din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb.

“Suprafeţe mari de teren din Europa sunt ‘acaparate’ de companii mari, de speculatori, cumpărători străini bogaţi şi fonduri de pensii, într-un mod similar cu situaţia întâlnită în ţările aflate în curs de dezvoltare”scrie ziarulThe Guardian, publicând rezultatele unui nou raport privind deţinerea de terenuri agricole.

Studii realizate de numeroase organizaţii, inclusiv de Transnational Institute şi de Via Campesina, sugerează că fermierii locali sunt eliminaţi de pe piaţa tranzacţiilor cu terenuri din cauza intensificării, în ultimii zece ani, a achiziţiilor de terenuri de către “corporaţii chineze, fonduri suverane bogate şi fonduri speculative din Orientul Mijlociu, de oligarhi din Rusia şi companii imobiliare specializate în tranzacţii cu terenuri agricole” atrase de subvenţiile consistente oferite latifundiarilor prin intermediul Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.

Jumătate din totalitatea terenurilor agricole din spaţiul UE se concentrează în prezent în 3% din fermele mari care au suprafeţe de peste 100 de hectare. În unele state membre ale Uniunii Europene, ponderea deţinerii de terenuri este la fel de inegală cum este în Brazilia, Colombia şi Filipine. […] Companii chineze s-au mutat masiv în Bulgaria, iar grupuri din Orientul Mijlociu au devenit foarte active în România. […] Concentrarea deţinerii de terenuri se intensifică. În Germania, cele 1,2 milioane de grupuri latifundiare din perioada 1966-1967 s-au redus la doar 299 100 de ferme în 2010. […] În Andaluzia (Spania), numărul fermelor s-a redus cu peste două treimi, ajungând sub un million în 2007. În anul 2010, 2% dintre proprietarii latifundiari deţineau jumătate din suprafeţele de terenuri.

Potrivit The Guardian, raportul sugerează că

aşa cum se întâmplă în multe ţări aflate în curs de dezvoltare, există o puternică opoziţie faţă de ‘acapararea’ terenurilor în Europa. Au existat cazuri în care membri ai unor comunităţi au ocupat terenuri. În Andaluzia, fermierii rămaşi fără pământuri ocupă terenurile în mod colectiv şi le cultivă. În Viena, tinerii ocupă terenurile fertile din mediul urban.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Criza preturilor, criza alimentara, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “MANCAREA DIN ROMANIA E MAI SCUMPA DECAT CEA DIN GERMANIA! Ambasadorul Norvegiei: FAPTUL CA IMPORTATI ALIMENTE ESTE O NEBUNIE/ Corporatiile “inghit” tot mai multe TERENURI AGRICOLE in EUROPA

  1. Ce spuneam: furtul – sport national cuplat cu tradare nationala intr-un cocktail mortal!
    Furatul proprii caciuli (sau a altuia…) fie de-amorul artei (din propria placere) fie pentru umflatul propriilor buzunare!

    Ce?! Licitatii?! Cu cine? Cu ce? Cu agricultuta romaneasca?! Noooo…e pusa pe butuci de mult! Acu’, e numai de subzistenta! Iar daca nu-i productie, TVA-ul sa traiasca, sa-nfloreasca: de la 12, la 24% (cat e acum)iar societatea romaneasca…s-o duca ca merii, ca perii in mijlocul iernii!

  2. Romănia Feudalistă și Sclavagistă. Revoluție Rinvoluție Involuție. Nooo, nu ne vindem… sau vindeți țara; că o dăm… sau o dați, ca fraierii. Vom mînca bulionbulion de import din roșii produse în România: Dar cu grîul, cum e?

  3. Pingback: RAZBOIUL IMPOTRIVA ALBINELOR SI DISTRUGEREA AGRICULTURII DE SUBZISTENTA. Mihai Gotiu: Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, da o LOVITURA GREA micilor fermieri APICULTORI/ Subventiile pentru 400 000 AGRICULTORI ROMANI ar putea DISPAREA - Razboi într
  4. Imi spunea cineva ca au aratat ieri la tv. cum taranii arunca tone de lapte pt ca nu au cum si unde sa le comercializeze! Mda. E cam…REVOLTATOR!!!

    Eu inteleg asa: multi producatori autohtoni de lapte. Multi neproducatori, consumatori de lapte de import (care, a propos: cica e plin de metale grele si alte chestii suspecte!). Oamenii astia nu trebuie DECAT SA INTRE IN LEGATURA UNII CU ALTII!!

    Nu cred ca debordez de originalitate daca vin cu ideea: nu ar fi normal sa ne …”coagulam”?? Adica sa formam niste RETELE (cam ca cele masonice :)) – de ce nu? La rubrica solidaritate cred ca ii putem copia fara remuscari), sa luam legatura unii cu altii.. sa facem network-ing cum s-ar zice. Dar pt asta este nevoie de cativa pasi:

    1. FIECARE dintre noi SA SE STRADUIASCA URGENT sa ia legatura cu astfel de producatori;

    2. cei care deja ii stiu (sau care reusesc sa ii contacteze), sa ii ANUNTE SI PE ALTII – cunoscuti sau amatori (cred ca si site-ul Dvs., de ce nu, poate servi drept platforma de comunicare, informatiile concrete putand fi distribuite prin mail-ul personal…nu?)
    2. de indata ce o facem, sa luam DECIZA FERMA DE A NU MAI CUMPARA PRODUSE LACTATE DIN MAGAZINE.

    Cam la fel si in ce priveste produsele agricole – desi aici lucrurile sunt mai complicate, pt ca am inteles ca inclusiv taranii nostri au inceput sa foloseasca substante dubioase, si e greu sa identifici persoane de incredere. Oricum, daca resusim sa ddam de ei, CU ACESTI OAMENI TREBUIE TINUTA LEGATURA CONSTANTA! Si ei insisi trebuie incurajati “sa dea sfoara-n tara” si altora ca ei, ca sa isi poata vinde produsele.

    In fine, cine mai are idei, sa le spuna. Si sa INCEPEM SA FACEM CEVA, CONCRET SI IMEDIAT. Cred ca aceasta solidarizare a “celor multi”, pe “tacutelea” (nu neaparat pe ascuns) este SINGURA SOLUTIE. Nu prea mai cred ca solutia poate fi in strada, mai ales ca nu prea ii sta in fire romanului sa fie vehement in protest…

    Sa nu mai zica unii sau altii dintre noi ca “Romania e o tara demobilizatoare”, in care nu poti intreprinde nici un demers colectiv!!

    Deci: ma declar interesata sa iau legatura cu un producator autohton de produse lactate care sa distribuie produsele in Bucuresti.

    Ma poate ajuta cineva? daca da, sa imi spuna si, daca administratorii sunt de acord, ne pot ajuta sa intram in legatura prin mail.

  5. @Admini!

    Super postarea – IN PRIM PLAN!

    Suntem nebuni (si noi, ca tacem) si ei (care ne conduc, fiindca-i votam – ma rog, cine i-a votat/voteaza in ciuda pedigree-ului lor – ACELASI!);

    Chiar suntem PARADOXALI!

    Pacat ca ramanem asa…

    De ce oare?!

    Eu cred ca stiu: acest duh inversat (gandire rasturnata), combinat cu un duh de NEMA-PUTIRINTA alaturi de LA-CE(BUN)ITA, cocktail mortal cu iz de nebunie pentru NORMALII (care, cati mai sunt/suntem) – CONSECINTA si LASAREA IN VOIA ALTORA SI LA MANA LOR datorita netrebniciei noastre, a neredicarii pe VERTICALA!

  6. @ Dorotea!

    Buna ideea!
    Ne-au luat-o inainte grecii!
    Cand i-a apucat bazdacul pe a-i lor guvernanti, au facut revolutia cartofilor – a fost chiar aici, postat!

    Ce-au facut?! N-au mai luat la mana a 2-a, a 3-a ca sa-i imbogateasca pe intermediari ci, direct de la tarani!

    Pentru chestia asta cu laptele (si nu numai…) ar trebui atat sofer, masina, benzina si O PIATA DE DESFACERE SIGURA la care sa fie abonati cati mai multi, acoperind cheltuielile pentru benzina, uzura masinii, soferul (pentru timpul lui, buna-vointa lui) si taranul (producatorul);

    Se pare ca ideea nu este veche, s-a vehiculat cand crestinismul era interzis, oponentii descoperind o retea de crestini care actionau simplu: cand unul de-al lor era bolnva (spre exemplu), altul – care stia un medic crestin, il instiinta pe acela trimitandu-l la el; iar daca amaratul/a nu era din oras, era imprumutat de alt crestin din satul de bastina cu bani de drum, de mancare, era asteptat in statie la ora fixa de alt crestin (instiintat dinainte) si…utie-asa DAR din DAR se face RAR, dar si RAI!

    Buna idee! Hai sa vedem daca mai apare cineva cu o idee, ceva! Si, daca se poate extinde pentru o gama mare de prduse, ar fi IDEAL!

    Doi – ma gandesc la asistenta medicala si la ORICE ALT fel de AJUTOR!

  7. @Magda:

    Magda, ma bucur ca esti prima voce de raspuns! Tu confirmi reflectia d-nei Thatcher: “cand vrei sa fie spus ceva, vorbeste cu un barbat; cand vrei sa treci la fapte – cu o femeie” :).

    Ideea e originala pt. Romania (desi este vehiculata si la noi, mai des decat am crede, cred ca inclusiv pe acest site); prin alte locuri ar “straluci” prin banalitate. E vorba de un cuvant “magic”: SOLIDARITATE. Cuvantul care, PRACTICAT in cele mai marunte aspecte ale vietii, ar scoate – cred – tara din marasm. Leacul miraculos pt. boala nationala. Mi se pare ca, in conditiile date, sa mai astepti ceva de la “elita” politica e o naivitate. Dezbaterile de tip Basescu vs. Ponta etc. nu mi se par nimic altceva decat PIERDERE DE VREME. Ei isi impart ciolanul si noi ne dezbinam aiurea.

    Unii dintre ei – ma refer la producatorii de produse lactate – au si puncte de desfacere. De ex., mi-a zis cineva ca in Piata Delfinului (Bucuresti) sunt niste tarani care vand astfel de produse “pe bune”! Tin minte ca si pe Mihai Bravu, langa Biserica Balaneanu (parca asa ii spune…) erau niste sibieni care vindeau cascaval, smanatana etc.. O sa ma duc chiar zilele astea sa verific ambele surse. Ideea este insa ca daca gasim o astfel de sursa, sa ne incapatanam sa luam de la ei. Imi spunea cineva, de ex, ca produsele sunt f bune, numai ca unele din ele sunt atat de autentice, incat noi, obisnuiti cu facaturile palide din comert, s-ar putea sa nu le “gustam” :))).

    Stiu ca si aici, pe site, a fost o postare (a Irinei, care are si un blogg cu retete) in care ea spunea ca “are o tanti care ii aduce laptele acasa”. Nu mai dau de postarea aia, poate ne ajuta adminii, pt ca Irina poate fi contactata pe blogg-ul personal.

    Eu mai culeg informatii de la cunoscuti si de prin “cartier” 🙂 si revin cu ele.

    Bineinteles ca nu ar tr. sa ne limitam doar la asta! O cunoscuta de-a mea a venit cu o idee intr-adevar geniala: cica in tot ce inseamna “servicii” sa ne ajutam reciproc (de ex: esti croitoreasa, sunt stomatolog. Pe cat posibil sa ne platim in servicii, nu in bani. Este o discutie mai lunga pe tema asta, te las sa reflectezi de ce – nu e locul aici sa dezvoltam argumentele, mai ales ca au facut-o altii mai competenti ca mine. Ideea insa ramane mai mult decat VALABILA.

    In esenta si formulat simplist, treaba sta asa: cei putini stau pe spinarea celor multi. Cand cei multi – care, ce-i drept, au ajuns dependenti de cei putini, pt ca acestia din urma care au pus mana pe resurse – se hotarasc sa diminueze la minim aceasta dependenta si sa se ajute intre ei, cei putini dispar. De ce? Pt ca cei putini au o existenta de tip parazitar. Doamne, sper sa nu sune prea “marxist”!!! :)))

    E banal, o stim cu totii. Originalitatea consta in hotararea de A FACE CEVA, a nu te limita la constari sterile si tanguieli melancolice…

    De ex, o cunostinta de-a mea a venit de curand din Sardinia. Cica aia pur si simplu refuza sa cumpere Coca-cola. Si isi promoveaza cu incapatanare productia proprie. Desi sunt supusi si ei presiunilor pietii interne, ncic o grija….

    Deci? Ce mai asteptam…??

  8. Mda. Deci:

    Am discutat cu cineva mai “in tema”. Cica toate bune si frumoase, numai ca sunt f multi tarani care inseala, care sustin ca ouale au fost ouate ieri si de fapt nu-i asa, ca laptele e cum trebuie dar de fapt nu e etc..

    Mi-a mai zis – este in domeniu – ca anumite fime sunt ok (nu stiu daca le pot spune aici, dar le mai stim), deci nu tr sabotate in mod necesar.

    Sfatul lui este:

    1. ideea solidarizarii e, fireste, buna, dar producatorii cu care se intra in legatura ar fi bine sa aiba o ‘stampila’ sau ceva in genul, aplicata pe produse, astfel incat sa fie identificabili daca e la o adica…

    2. este dezirabil sa se organizeze o baza de date, transparenta, in care producatorii care doresc sa isi comercializeze produsele dincolo de gadul curtii proprii sa se inregistreze si unde – la fel ca si aici – consumatorii sa isi exprime opiniile cu privire la produse. Este fireasca ac. transparenta, pt ca doar responsabilizandu-i oamenii isi pot mentine onestitatea (inclusiv cea comerciala).

    3. cumva, produsele respective tr certificate. Riscul este sa intri in angrenajul oficial, cu toate exigentele lui (europene si nu numai…) si sa nu mai iesi de acolo. Pt. a evita asta, poate ar tr organizate niste centre independente.

    Nu stiu, e complicat. Ideea e ca ar tr pornit de la un grup mic care sa serveasca drept model. Daca modelul functioneaza, cine vrea sa il preia bine, cine nu, nu. Dar ca sa creezi un model functional, e nevoie de mai multi – unii cu idei, altii cu expertiza, toti cu disponibilitate.

    Hai sa ne rugam sa ne dea DOMNUL solutii, sa ne deschida niste cai, si vorbim dupa Saptamana Luminata.

    Pana atunci, ne gandim si ne consultam.

  9. @Dorotea…

    Exista si la Big Berceni si la mine in Piata, tarani cu piata de desfacere a-tot-cuprinzatoare: pornind de la mezeluri pana la tot felul de branzeturi…

    Spre exemplu, cascavalul afumat este bun DAR a inceput sa fie f.sarat!

    Ceafa de porc, muschiul tiganesc…era bun, cu gust deosebit, ACUM este plin de apa si f.sarat…similar, celor din comert!

    D.p.d.v. al calitatii, tind si ei – ”sibieni” sau nu 🙂 – sa imite galantarii, pietarii nostri…

    Iar d.p.d.v. al pretului – este chiar mai piperat la unele produse, depasindu-i pe autohtonii cu care ne-am invatat…

    P.S. Probabil ca venirea UNEI CRIZE in adevaratul sens al cuvantului, prin lipsa/lipsirea de cele mai elementare mijloace de trai (mai bine-zis subzistenta) va face…SPER sa iasa ce-i mai bun (d)in roman, iar – nu vice-versa! Vom vedea…daca se mai poate inchega solidaritatea acea sufleteasca care era intre noi, inainte de ’89, fiindca NE LEGA, ca un fir nevazut!

    P.P.S. D.p.d.v. al profesiilor si a exercitarii lor de catre profesionisti, benevol (fara pretentii banesti sau materiale) este de discutat cu cei in cauza; este vorba de asumarea unui act uman de calitate si din partea intermediarului (a celui care face legatura intre profesionist si cel care are intr-adevar, nevoie de ajutor) cat si de profeionist – in functie de calitatile sale si timpul sau rezervat pentru aceasta; este un risc strict de asumat si reprezentand un ajutor nesperat pentru cei care au nevoie de ajutor asistat (dar n-au posiblitati) arata credinciosia pusa in practica!

  10. @Doroteea…

    Revin: am citit cu atentie inca o data mesajul tau…

    -de punctul 2 nu cred ca este nevoie – atata tehnologizare, nu-i buna, nici a ‘buna’! Vorba din gura in gura ca, cel/cea care produce (nu’s CE) este de calitate, este cel mai bun CERTIFICAT DE CALITATE, fara ISO 9000 si alte prostii!

    -iar de 1 si 3 – la fel! Daca cel/cea de la care cumperi, este CRESTIN/A – macar in sensul fricii de Dumnezeu si, de o eventuala pedeapsa – n-ai de ce sa-ti mai faci griji, fiindca va practica o auto-cenzura care o/il va face sa se opreasca de la inselatorii.

  11. off, Magda, daca oamenii ar fi asa cum spui tu… ar fi extraordinar!

    Dar tu stii bine – este imposibil sa nu te fi lovit in viata de asemenea situatii – ca nici macar crestinii practicanti nu sunt scutiti de ispite. Pt ca a fi “crestin” e un mod de viata, nu numai o simpla apartenenta religioasa… Chiar dn exemplele tale rezulta ca oamenii nu au reusit sa isi mentina calitatea produselor in timp. S-au invatat cu binele si s-au delasat…pe ‘pielea’ consumatorului.

    Principiile concurentei si transparentei pietei nu sunt, fundamental, rele – pt ca stimuleaza si creativitatea si responsabilitatea. Ele au devenit rele in momentul in care echilibrul concurential nu a mai fost pastrat – din motive atat de complexe si cu radacini atat de adanci, incat nu cred ca e locul sa le discutam aici…

    Sigur, ai dreptate, tr evitate toate cerintele coplesitoare si exagerate impuse de Bruxelles. Dar un control tr. sa existe, pt ca ei sa inteleaga ca nu sunt in afara supravegherii. Asta va stimula responsabilitatea si ii va face sa fie f atenti cu animalele si, in general, cu MENTINEREA STANDARDELOR FIRESTI DE CALITATE. Sibienii de care vorbesti nu ar fi ajuns aici daca exista o forma de supraveghere.

    Totul este ca aceste stadarde sa nu fie excesive si sa nu constituie, de fapt, paravan pt o practica de EXCLUDERE a lor de pe piata! AICI e PROVOCAREA: sa fie supravegheati, dar nu sufocati de cerinte absurde. Iar supravegherea sa fie facuta de persoane nesuspecte de interese partinice, de centre independente.

    O platforma electronica are si avantajul supravegherii exercitate de catre consumator! Asa cum e firesc. Asta se cheama, de fapt, ‘democratie PARTICIPATIVA’. Plus ca permite crearea unor retele sociale care sa le ocoleasca pe cele oficiale corupte dar, in acelasi timp, sa respecte legea si sa prezinte credibilitate. Nu e usor!

    Nu cred ca poti miza exclusiv pe buna-credinta a omului. Comunismul a incercat si s-a vazut unde s-a ajuns. Chiar si sfintii parinti ne indeamna la prudenta. Stiu ca pe mine, de ex., intotdeauna ma uimea cat de detaliate dpdv administrativ sunt anumite sfaturi date de Pr. Paisie sau Pr. Porfirie! Cred ca DUMNEZEU ne vrea lucratori prudenti. EL intervine doar dupa ce noi ne-am facut toata treaba, cu toata diligenta.

    Oricum, e greu de dat un raspuns. Eu zic sa ne rugam sa ne lumineze DOMNUL si apoi sa mai schimbam impresii. Si sa luam legatura cu oamenii dispusi sa se implice – ORICARE ar fi solutiile (pt ca, desigur, varianta de mai sus e o simpla propunere…).

  12. Pingback: RECOLTA RECORD, dar si… record istoric la IMPORT DE ALIMENTE. De ce sunt favorizate sistematic importurile fata de propria productie? - Recomandari
  13. Pingback: POLITICA AGRICOLA SAU EUTANASIEREA GOSPODARIILOR TARANESTI? - Recomandari
  14. Pingback: Ambasadorul Frantei: “România este un paradis agricol care se poate transforma intr-un infern” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare