CLINICA NERA, O SANSA LA VIATA PENTRU BOLNAVII DE CANCER. Campanie “ROMÂNIA ARE SUFLET” in sprijinul Fundației “Sfanta Irina” a dr. Pavel Chirila (VIDEO)

17-04-2013 5 minute Sublinieri

  • RTV:

ROMÂNIA ARE SUFLET. DRAMA unei bolnave de cancer: Sunt optimistă, aştept UN MIRACOL

În România statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare în ce privește incidenţa cancerului. Șansele la viaţă în lupta cu această boală cresc considerabil dacă e depistat la timp și dacă pacientul primește ajutor. În România nu există un Centru de Recuperare Oncologică a bolnavului de cancer, un loc în care omul să înveţe să trăiască cu boala, să lupte pentru viaţa lui. Câte vieţi poţi salva într-o viaţă? România TV vă cheamă să ajutaţi la construirea Clinicii “NERA”, primului Centru de Recuperare Oncologică din România.

Mariana privește spre Dumnezeu de fiecare dată când își spune ruga. Deschide Psaltirea și cu degetele aproape încleștate urmărește fiecare cuvânt cu sfială și speranţă.

Slavă Ţie, Dumnezeul Nostru, Slavă Ţie….Vistierul bunătăţii și dătătorule de viaţă….“, se aude șoptit glasul ei. De fapt, în această clipă ruga și dorinţa Marianei de a trăi sunt singurele arme în faţa neputinţei medicilor. Un cancer devastator i-a pus stăpânire pe tot corpul, iar astazi se află la Centrul de Îngrijiri Paleative “Sfânta Irina”, un loc în care oamenii se întâlnesc cu îngerii lor.

Când ajungi aici, ne spune terapeutul Tatiana Banyai, îţi dai seama că “suferinţa bolnavului nu e doar una fizică, e una sufletească. Iar cea sufletească uneori doare mai mult decât boala in sine“. De aceea, Tatiana e conștientă că în lupta cruntă cu boala “contează enorm să ai pe cineva lângă tine. Uneori contează atât de mult, încât poate să ajute mai mult decât un medicament“.

Mariana e optimistă și o adevărată luptătoare, iar forţa îi vine de la Dumnezeu și de la familie. Zi de zi, ceas de ceas, în rezerva ei se află cel care i-a fost alături o viaţă întreagă, tatăl copiilor ei, soţul și ajutorul cel mai de preţ în momentele de cumpănă. El o îndrumă, o ajută să se miște din pat înspre baie, îi masează degetele amorţite și îi alină durerile cu flori și mângâieri aducătoare de speranţă.

Sunt optimistă, nu mă dau la fund. E adevărat ca eu aștept un miracol, să mă fac mai repede bine. Trebuie să speram într-o minune de la Dumnezeu, pentru că ce e cu putinţă de la Dumnezeu, nu e cu putinţă la om“, ne spune Mariana.

Centrul de îngrijiri paliative “Sfânta Irina” a apărut în urmă cu 6 ani ca să aline durerea celor peste 40.000 de oameni care mor anual de cancer în România. Cu toţii primesc aici suport și o forţă teribilă de a-și privi boala în ochi, de a câștiga zi de zi o mică bătălie. Pentru bolnavii de cancer, ultimii ani au fost o nesfârșită sentinţă rostită zilnic de medici, puși la rândul lor să se declare învinși de un sistem care le cere să salveze bolnavi cu mâinile goale.

Bolnavul nu se luptă numai cu boala care generează angoase în jurul ei, dar se luptă și cu un întreg sistem“, susţine doctorul Pavel Chirilă cel care de mai bine de 10 ani de zile alină durerea bolnavilor de cancer. Practic, în toată această luptă, pacinetul trebuie să își găsească puterea de a se mobiliza în fata diagnosticului paralizant. “Stresul la aflarea teribilei vești, susţine medicul Pavel Chirilă, poate fi mult mai bine stăpânit în primele zile de la aflarea veștii pentru că evoluţia pacientului este mult mai lentă, iar șansele de vindecare sunt foarte mari. De aceea, susţine medicul, este foarte important ca să asiști bolnavul și psihologic, și spiritual, și afectiv în ziua în care l-a lovit ca un trăznet această veste. Dacă te ocupi o lună mai târziu, e prea târziu. În ziua aceea, în clipa aceea, în ora aceea“.

Șansele la viaţă în lupta cu cancerul cresc considerabil dacă e depistat la timp, și dacă, pe tot parcursul bolii, pacientul e îndrumat și susţinut. Pentru aceasta, medicii de la “Sfânta Irina” își doresc să pună bazele CLINICII NERA, primului Centru de Recuperare Oncologică din România. Motivaţia lor e una cât se poate de simplă și adevărată.

Clinica NERA vrea să îl preia pe bolnav de acolo de unde a aflat vestea. Rapiditatea cu care noi ne vom mișca, va face diferenta între viaţă și moarte“.

Recuperarea oncologică este un concept folosit de zeci de ani, cu succes în multe ţări din Europa și America și are în vedere abordarea personalizată, interdisciplinară și multidisciplinară a cancerului. Terapiile adaptate, centrate pe pacient, permit acestuia să-și mobilizeze și dezvolte resursele fizice și mentale pentru a stimula mecanismele de auto-vindecare.

CÂTE VIEŢI POŢI SALVA ÎNTR-O VIAŢĂ?

Ajută la construcţia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România. Salvează vieţi. Intră pe www.clinicanera.ro sau dă un SMS la 8843 în valoare de 2 euro (TVA inclus).

CLINICA NERA, O ȘANSĂ LA VIAŢĂ PENTRU BOLNAVII DE CANCER

Salveză vieţi! Sună la 0900900150 (10 euro), 0900900152 (5 euro), 0900900154 (2 euro) și ajută la construcţia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România.

Cont bancar:

RO64WBAN25110002A2064936 l

Banca Comerciala Sanpaolo Romania, Sucursala Moşilor.

ROMÂNIA ARE SUFLET. “Când afli că ai fost depistat cu cancer, ai impresia că a venit sfârşitul”

E o dorintă fără limită de a depăsi situațiile limită. Niciodată nu cred că ai să găsești pe cineva care să nu mai spere. Oricât de grav ar fi, tot undeva acolo există un sâmbure de speranță.”

De cinci ani de zile, fostul jurist Irina Telea își dorește să învingă cancerul. Nu e zi dată de la Dumnezeu în care să nu lupte pentru o mică victorie. De la mersul prin salon, la mișcarea mânilor, toate sunt pentru ea speranțe la viață. “Nu mă ridicam din pat, iar acum mă duc la baie. Acestea sunt problemele bolnavilor de cancer“, spune Irina.

În mâinile asistentei Ioana Butoi s-au stins pe rând mulți bolnavi de cancer. Cu toții au ajuns la Centrul de îngrijiri paleative “Sfânta Irina” luptând pentru viață până în ultima clipă.

Când afli că ai fost depistat cu această boală cruntă, cancerul, ai impresia că a venit sfârșitul pentru că și atunci când îl depistezi în fază incipentă, te lupti cu tine, nu știi unde să mai mergi. Ai impresia, de fapt, că te lupți cu morile de vânt“, mărturisește asistenta-șefă.

În România, statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare în ce privește incidența bolii, iar rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer scade masiv. Cel mai adesea cancerul se depisteaza în stadiu avansat, iar lupta cu boala devine un chin.

Când medicii i-au spus Irinei că are cancer, nu a fost nimeni să o țină de mână. În lupta cu boala a mers singură, iar astăzi recunoaște că ar fi ajutat-o mult mai mult un suport moral și afectiv.

Inițial, la aflarea veștii, ești ca trăznit. Pur și simplu esti lovit cu leuca. Ești disperat. Nici nu reușești să stabilești un contact normal nici cu doctorul, nici cu rudele. Ți se pare că ești neînțeles“, spune Irina.

Acestea sunt de fapt bătăliile pe care Irina le duce în fiecare zi. Dacă nu ar fi fost personalul de la Sfânta Irina care să o încurajeze, să îi administreze zi de zi doza de sperantă si curaj, Irina ar fi fost una din multele victime ale sistemului.

Optimismul este o calitate umană mai rar întâlnită la bolnavul în suferință foarte mare. De aceea, Centrul Sfânta Irina se ocupa de bolnavii de cancer, prin terapia pe care o oferim, să fie lipsiți de durere“, este de părere Tatiana Banyai, terapeutul clinciii.

De altfel, Irina e conştientă că “atunci când vezi că mai ai un pic de succes, când vezi că nu sunt lucrurile chiar atât de catastrofale, când vezi că au trecut trei, patru luni și încă ești în viață, ești un pic mai bine, atunci prinzi un pic de curaj. Te mobilizezi“.

Îngenucheat de sistem, uneori abandonat de familie și chiar de el însuși, cel mai adesea bolnavul de cancer se simte neputincios în fața sorții și renunță să mai lupte. În România cancerul se poate trata ca în orice țară europeană. Pentru aceasta avem nevoie de un Centru de Recuperare Oncologică. Clinica NERA se adresează bolnavilor la debutul bolii, iar șansele de vindecare stau în mâinile noastre.

Recuperarea oncologică este un concept folosit de zeci de ani, cu succes în multe țări din Europa și America și are în vedere abordarea personalizată, interdisciplinară și multidisciplinară a cancerului. Terapiile adaptate, centrate pe pacient, permit acestuia să-și mobilizeze și dezvolte resursele fizice și mentale pentru a stimula mecanismele de auto-vindecare.

CÂTE VIEȚI POȚI SALVA ÎNTR-O VIAȚĂ?

Ajută la construcţia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România. Salvează vieţi. Intră pe www.clinicanera.ro sau dă un SMS la 8843 în valoare de 2 euro (TVA inclus).

CLINICA NERA, O ȘANSĂ LA VIAŢĂ PENTRU BOLNAVII DE CANCER

Salveză vieţi! Sună la 0900900150 (10 euro), 0900900152 (5 euro), 0900900154 (2 euro) și ajută la construcţia Clinicii Nera, primul centru de recuperare oncologică din România.

Cont bancar:

RO64WBAN25110002A2064936 l

Banca Comerciala Sanpaolo Romania, Sucursala Moşilor.

ROMÂNIA ARE SUFLET. Ajută-ne să construim PRIMA CLINICĂ DE RECUPERARE ONCOLOGICĂ din România

România TV şi RTV.NET lansează campania ROMÂNIA ARE SUFLET. Campania are ca obiectiv sprijinirea Fundației “Sfânta Irina” din Voluntari în strângerea de fonduri pentru ridicarea Clinicii “Nera”, primul centru destinat tratării şi recuperării bolnavilor de cancer din România.

“Nera” este prima clinică de recuperare oncologică din România care va încorpora şi un centru de cercetări. Clinica se va îngriji de tratamentul bolnavilor de cancer în stadii iniţiale: aflarea veştii, debutul bolii, depistarea precoce.

Clinica Nera va fi înălţată, cu ajutorul tău şi-al celor care vor să pună la temelia ei o faptă bună, în Valea Nerei, într-o zonă nepoluată din judeţul Caraş Severin, localitatea Slatina Nera, comuna Sasca Montană.

Clinica va fi de tip rezidenţial, cu 42 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial.

Fiecare bolnav va fi găzduit cu grijă şi atenţie, într-un salon cu un singur pat, şi va beneficia de o cură de recuperare de 14 zile.

Cei care vor să ajute la construcţia clinicii “Nera” pot trimite SMS la numărul 8843 pentru a dona 2 Euro (TVA inclus). Numărul este valabil în reţelele Cosmote, Orange şi Vodafone.

De asemenea, se pot face donaţii şi prin reţeaua de telefonie fixa ROMTELECOM:

– 0900900150 (donaţie de 10 euro)

– 0900900152 (donaţie de 5 euro)

– 0900900154 (donaţie de 2 euro)

Donaţii pentru ridicarea clinicii “Nera” se pot face şi prin virament bancar. Contul deschis pentru proiectul Clinica Nera este: RO64WBAN25110002A2064936 la Banca Comerciala Sanpaolo Romania, Sucursala Moşilor.

Pentru mai multe detalii despre proiectul Fundaţiei “Sfânta Irina” găsiţi pe www.clinicanera.ro

Numeroase persoane publice din România s-au alăturat deja CAMPANIEI “ROMÂNIA ARE SUFLET” pentru înfiinţarea primului centru de recuperare oncologică din România. Este vorba despre Cătălin Striblea, Marcel Iureş, George Mihăiţă, Connect-R, Gheorghe Zamfir, Dan Puric, Dana Deac, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Mencinicopschi, Gici Căciuleanu, Ioana Macarie şi Ligia Alexandrescu.

clinica nera

Vezi si:


Categorii

Apeluri, Doctorul Pavel Chirila, Documentare/ Reportaje, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “CLINICA NERA, O SANSA LA VIATA PENTRU BOLNAVII DE CANCER. Campanie “ROMÂNIA ARE SUFLET” in sprijinul Fundației “Sfanta Irina” a dr. Pavel Chirila (VIDEO)

  1. Povestea Elenei Zamfir: “Boala nu te iartă! Te macină așa, ușor, ușor….”

    Când s-a dus la spital, acuzând dureri de spate, Elena Zamfir a crezut că e vorba doar de oboseală şi reumatism. Doctorii, însă, i-au dat un verdict pe care nimeni nu vrea să îl audă: CANCER. Nu şi-a pierdut, însă, optimismul. Ca alţi mii bolnavi de cancer, ea a luptat cu boala, sperând până în ultima clipă.

    Își spun: “Ne iubim!”, iar el o completează, mai apoi: “după 40 de ani, nu mai e nici un dubiu!”. Pe soții Zamfir, dragostea i-a ținut împreună 40 de ani și tot dragostea i-a adus azi, aici, pe un pat de spital. Nedizlipiți, cu mâinile împreunate în căuș, luptă cu o boală răvășitoare – cancerul.

    Totul a început înainte de Crăciun, când pe doamna Elena au pus-o la pat durerile de coloană. Și-a zis că e doar oboseală și un pic de reumatism însă, în urma unui control amănunțit, medicii i-au pus o parafă dezarmantă. Nu ar fi crezut nicio o clipă că tocmai ei i se poate întâmpla o astfel de tragedie, iar vestea a căzut ca un trăznet. “Când ne-au arătat rezultatele de la RMN, n-am avut ce să mai fac. Efectiv, m-a pus jos. Boala nu te iartă! Te macină așa, ușor, ușor….”

    “La ora actuală cancerul este un flagel mondial. Este endemic.”, susține medicul Pavel Chirilă, fondatorul Centrului de îngrijiri paleative Sfânta Irina. “Stresul este enorm pentru că tulbură profund viața bolnavului din momentul în care află că are de-a face cu o boală serioasă. Dacă este ajutat să lupte de către cei din jur, poate învinge această boală”.

    Ajunsă la Sfânta Irina, ducând pe picioare un cancer în stadiu avansat, doamna Elena nu și-a pierdut optimismul nici măcar o secundă. În acest loc, în care pacienții se întâlnesc cu îngerii lor, înconjurată de familie, a acceptat să-și spună durerea în numele miilor de pacineți diagnosticați cu cancer în România. Pentru ei, și pentru ea, nu își permite să plângă. Din contră. “Lacrimile nu fac bine. Am plâns și eu de câteva ori, însă e bine să fii mai tare în fața bolii. În orice caz, de Paște vreau să fiu acasă. Nici nu mă gândesc! De Paște voi fi acasă.”

    În surdină, un preot rostește o rugăciune pentru iertarea păcatelor. Odată cu el, un murmur de femeie îi acoperă crezul, în același ton. Se roagă și, fără să știe, ruga lor, în această clipă se duce înspre doamna Elena. Anul acesta, de Paște, dorința i se va împlini, dar nu aici pe pământ, ci în brațele îngerilor săi păzitori. La câteva ore după ce ne-a dat o lecție importantă de viață, a plecat, lăsându-ne un ultim îndemn la forță și nu la deznădejde.

    “Ceea ce-ți dă bolnavul nu poate să-ți dea nicio carte pe care o citești”, se aud în șoaptă cuvintele Tatianei, psihoterapeutul clinicii. Cumva, asta e lecția testament a celor mulți care pierd lupta cu viața.

    Șansele la viață în lupta cu cancerul cresc considerabil dacă e depistat la timp, și dacă, pe tot parcursul bolii, pacientul e îndrumat și susținut. Pentru aceasta, medicii de la Sfânta Irina își doresc să pună bazele CLINICII NERA, primului Centru de Recuperare Oncologică din România. Motivația lor e una cât se poate de simplă și adevărată. “Clinica NERA vrea să îl preia pe bolnav de acolo de unde a aflat vestea. Rapiditatea cu care noi ne vom mișca, va face diferenta între viață și moarte”.

    Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/cc_76258.html#ixzz2QpM8b8CP

  2. “Ceea ce-ți dă bolnavul nu poate să-ți dea nicio carte pe care o citești”
    Asta e o adevarata maxima!

  3. Pingback: Campanie de strangere de fonduri pentru CONSTRUIREA PRIMEI CLINICI DE RECUPERARE ONCOLOGICA din Romania, Clinica Nera - Anunturi
  4. Pingback: Sa ridicam un suspin catre Cer si sa intindem o mana de ajutor! ALTI FRATI MAI MICI AI LUI HRISTOS RASTIGNITI PE CRUCILE VIETII ACESTEIA, ale caror dureri le-am putea alina sau tamadui… (VIDEO) - Recomandari
  5. Pingback: SAVALIADA – proiectul parintelui Mihail Milea de la Buzau sau CURAJUL IUBIRII “NEBUNE” DE DUMNEZEU SI DE APROAPELE. Interviuri si reportaje video, audio - Recomandari
  6. Pingback: LECTIA DE VIATA a MIOAREI GRIGORE: “Dragostea poate invinge cancerul, poate invinge deznadejdea, poate amana si invinge chiar moartea. Stiti cat sunteti de fericiti ca puteti respira?“ - Recomandari
  7. Pingback: SUFLETE SUFERINDE care pot primi o mangaiere si o mana de ajutor… macar DE CRACIUN (I) (VIDEO) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare