“Principiul puterii” – film documentar [VIDEO subtitrat si rezumat]. IMPERIUL AMERICAN SI SECOLUL FRICII

1-04-2013 5 minute Sublinieri

***

Documentarul Principiul Puterii – Partea I, Imperiul, realizat de Scott Noble, este un bun prilej sa aruncam o privire asupra “celeilalte fete a lunii”. Traumatizati de oribilul imperialism sovietic, care a macelarit, sistematic, natiunea noastra si a altora (asa cum se poate vedea, de pilda, in seria de documentare Sa nu ne razbunati), dimensiunea de imperiu sau, in termeni biblici, de fiara, a celuilalt hegemon mondial, SUA, ne-a scapat sau a fost diminuata de indepartarea geografica si geopolitica. SUA, pentru multi, a reprezentat visul eliberarii de “ciuma rosie“. Prin acest documentar vom vedea insa ca, sub propaganda superputerii care promoveaza democratie si prosperitate prin economia de piata in lume, se afla aceleasi metehne sangeroase, cinice si nemiloase specifice oricarui imperialism. Un tipar de interventie abuziva se poate identifica din cazurile prezentate: acolo unde interesele economice sau geopolitice sunt amenintate, SUA declanseaza o agresiune propagandistica prin care realitatea e falsificata (inventand pericole imaginare), infatisand conflictul ca o amenintare la adresa democratiei (sau, nu-i asa, a statului de drept) si a libertatii economice (a corporatiilor proprii, desigur). 

E de mentionat ca foarte multe lucruri interesante nu se regasesc in sinteza de mai jos, avand in vedere intinderea apreciabila a filmului. De asemenea, e de retinut faptul ca alte aspecte sunt problematice (a se vedea descrierea de pe canalul youtube). Documentarul incepe cu constatarea ca sfarsitul razboiului rece, in 1989, in ciuda asteptarilor (sfarsitul unei perioade de confruntare intre blocuri militare opuse), nu a adus modificari in cheltuielile bugetare ale SUA catre “complexul militaro-industrial”, respectiv catre marile corporatii producatoare de arme si tehnologii ale razboiului, catre armata si servicii secrete. Bugetul alocat armatei a crescut exponential odata cu atentatele din 9 septembrie 2001, SUA ajungand la o amploare impresionanta a retelei sale de baze militare raspandite pe intreg globul pamantesc. Intrebarea la care incearca sa raspunda documentarul este de ce marile puteri considera de neconceput scaderea cheltuielilor alocate complexului militaro-industrial, chiar si atunci cand traverseaza perioade de pace.

Imperiul

Adam Smith a “profetit” inca din sec. XVIII ca America va ajunge un imperiu. SUA va capata, intr-adevar, proportiile unui imperiu global dupa al doilea razboi mondial, fiind confruntata cu concurenta celuilalt mare imperiu mondial – URSS. Acte ale administratiei americane arata insa ca, cel mai probabil, politica de inarmare a SUA ar fi fost aceeasi chiar si in absenta unui concurent ca URSS. Acest lucru poate fi probat prin evocarea a cinci interventii americane in diverse zone de pe glob, in toate servindu-se pretextul propagandistic al amenintarii sovietice in conditiile in care realitatile locale erau straine de orice legatura cu Moscova:

mossadegh

Iran, 1951

O prima astfel de interventie are loc in Iran, dupa alegerea democratica a lui Mohamed Mossadegh ca premier. Acest lider nationalist punea in pericol interesele companiilor petroliere britanice, dorind sa reduca avantajele pe care acestea le aveau din exploatarea petrolului iranian. Oficialii britanici si americani stiau foarte bine ca Mossadegh fusese adus la putere de o miscare democratica; cu toate acestea, pentru a se opune planurilor de nationalizare, au folosit ca tema propagandistica ideea ca noul guvern este unul dirijat de Moscova. MI5 si CIA s-au coalizat pentru a-l indeparta de la putere pe Mossadegh prin intermediul unei lovituri de stat, inlocuindu-l cu Șahul Iranului. Acesta a instituit un regim sustinut de SAVAK, politia politica iraniana ce a fost antrenata de CIA  inclusiv la capitolul torturi aplicate detinutilor politici. Regimul opersor al Șahului a provocat revolutia islamica iraniana din 1979, intr-o tara in care, anterior acestor evenimente, SUA si Marea Britanie figurau printre puterile straine cele mai populare… Acum, Iranul este un regim teocratic condus de Ayatollahi.

original_DiegoRiveraGuatemala

Guatemala, 1954

In Guatemala a avut loc o situatie similara, tot in cazul unui guvern ales democratic. Arbenz, noul premier, dorea sa realizeze o reforma agrara ampla prin care pamanturile sa fie impartite taranilor. Planurile sale au starnit indignarea marilor corporatii americane din Guatemala, cum ar fi compania Rockeffeler United Fruits, care controla 42% din pamanturile tarii. Desi Guatemala nici macar nu avea relatii diplomatice cu URSS, prin intermediul lui Ed. Bernays, fondatorul Relatiilor Publice, guvernul american si corporatia United Fruits au inceput o ofensiva propagandistica menita decredibilizarii guvernului guatemalez pentru asa-zisa relatie cu Moscova. Strategia sa de PR a constat in preluarea modelului folosit in cazul loviturii de stat din Iran si propagarea lui in mass-media americana. Astfel a  inceput o campanie mediatica ce a constat in aparitia de articole in ziare prestigioase si de mare tiraj (New York Times, Times, The Atlantic etc.) si de emisiuni TV in care se vorbea despre pericolul comunist din Guatemala, transformand aceasta tara intr-un front de lupta cu URSS-ul – fara sa fie cazul. Guvernul instalat de CIA s-a remarcat prin brutalitati si atrocitati savarsite impotriva populatiei locale, un adevarat genocid pentru care presedintele Bill Clinton si-a cerut, dupa decenii, scuze…

In razboiul civil ce a urmat, au fost masacrate numeroase populatii indigene, pe baza ideologiei securitatii nationale a“dusmanului din interior” ce trebuie eliminat.  Aceasta ideologie a dus la ruperea unitatii comunitatilor locale si la  intoarcerea oamenilor unii impotriva altora.

lumumba

Congo, 1961 

Evenimente similare s-au petrecut in Congo, dupa ce Patrice Lumumba a devenit premierul acestei tari. In Africa, vechiul colonialism, care consta in subordonarea si dominarea politica si economica a teritoriilor ocupate, fusese inlocuit de neocolonialism, situatie in care, din punct de vedere formal-politic, colonia isi dobandise independenta, ramanand insa, economic, complet dominata economic de puterea colonialista. Lumumba dorea sa puna vastele zacaminte de minerale sub autoritatea natiunii sale, lucru ce a determinat reactia fostei “metropole” – Belgia, care, asistata de ONU, a intervenit militar pentru a “redresa” situatia. Premierul congolez incearca sa castige, initial, sprijinul SUA si, dupa ce este refuzat, apeleaza la URSS, care intervine nesemnificativ in disputa – indeajuns de mult, insa, incat sa-l determine pe presedintele SUA, Eisenhower, sa decida uciderea lui Lumumba. In paralel, aceeasi masina de propaganda americana s-a pus in miscare pentru a acuza “comunismul” premierului congolez si faptul ca ar fi “marioneta” a sovieticilor.

Grenada, 1983

In Grenada a avut loc o miscare care a cautat sa introduca mai multe masuri sociale contrare pietei libere, cum ar fi invatamant de stat, asistenta medicala, programe de ocupare a fortei de munca etc. Faptul ca noul guvern a cautat sa aibe o politica externa independenta a provocat reactia neoconservatorilor regimului Reagan, iar SUA a invadat tara, pretextand ca vrea sa opreasca o lovitura de stat de tip cubanez din insula.

pics_domino

Teoria dominoului

Atitudinea administratiei americane era justificata prin teoria “domino”-ului: daca o tara din America Centrala va deveni “socialista”, atunci vor deveni si celelalte. Misiunea SUA ar fi fost, asadar, aceea de a impiedica raspandirea regimurilor “dictatoriale” sau “comuniste” si de a raspandi sau apara “democratia”. Problema este ca, statistic, in zona aflata sub controlul sau, SUA a incurajat un numar impresionant de regimuri totalitare care s-au remarcat prin mari incalcari ale drepturilor omului. In realitate, dincolo de invelisul propagandistic, realitatea era urmatoarea: amenintarea reala nu consta in culoarea politica a guvernelor, ci in politicile duse de acestea (cum ar fi reforma agrara a lui Arbenz, de pilda), faptul ca prin aplicarea lor se puneau in pericol interesele marilor corporatii si, daca ar fi fost permise astfel de politici, ar fi putut servi drept precedent sau exemplu pozitiv de celelalte tari din regiune sau care aveau conditii similare in interiorul lor.

Noam Chomsky gaseste atitudinea SUA ca fiind similara cu cea a mafiei care ii pedepseste pe cei care refuza sa-si plateasca taxa de protectie nu atat din cauza banilor aflati la mijloc cat pentru refuzul in sine, exemplul de nesupunere care ar putea deveni contagios. 

chile

Chile, 1973

Pe 11 sept. 1973, in Chile a avut loc o lovitura de stat ce l-a inlaturat pe presedintele Allende, ales democratic, cu generalul Pinochet, sustinut de SUA, ce a instaurat un regim de dictatura si represiune dura. Desi SUA nu avea niciun interes national vital in Chile, administratia Nixon-Kissinger a considerat ca alegerea lui Allende ar putea fi un “virus” contagios si, prin urmare, trebuie eradicat. Regimul Pinochet a aplicat in Chile politicile neoliberale ale Scolii din Chicago inspirate de Milton Friedman, axate pe ideea pietei libere, dereglementare, eliminarea cheltuielilor sociale, vanzarea resurselor naturale corporatiilor internationale pe sume modice etc. Presa internationala a prezentat acest program drept “miracolul economic chilian”. Un “miracol” care reprezinta, de fapt, “doctrina socului”, conform careia numai o criza puternica poate duce la o schimbare reala, structurala, a societatii. 

De fapt, adeptii doctrinei “pietei libere” sunt, cel mai probabil, simpli cinici care se folosesc de acest mit pentru a-si consolida propriile pozitii de putere si influenta. Nu sunt, cu alte cuvinte, niste adepti ai teoriei, ci sunt speculatori, manipulatori ai acesteia. In tarile in care a fost aplicata strict, aceasta ideologie a dus la o grava saracire a populatiei locale si a conditiilor elementare de viata. Au existat astfel de “miracole economice” si in alte tari latino, cum ar fi Brazilia, Mexic si, desigur, Argentina, unde totul a culminat cu o revolta de amploare a populatiei.

Yalta_summit_1945_with_Churchill,_Roosevelt,_Stalin_tight_crop

Fascismul

Benito Mussolini: “Fascismul ar trebui numit mai degraba corporatism, pentru ca presupune fuziunea dintre puterea de stat si puterea corporatista”. 

Ordinea mondiala de dupa al doilea razboi mondial, elaborata de CFR (Council of Foreign Relations, think-tank apropiat de Departamentul de stat al SUA) sub numele de “marea strategie”,  prevedea instituirea unei pax americana si inlocuirea hegemoniei globale britanice cu cea americana. Strategia continea si ideea limitarii suveranitatii tarilor in functie de pozitionarea fata de aceasta noua ordine economica. Banca Mondiala, FMI, ONU si alte institutii internationale erau vazute ca mecanisme care vor reglementa noua ordine. Marea Strategie prevedea, de asemenea, necesitatea controlarii unor zone din Orientul Mijlociu, din Africa si Asia – in ceea ce priveste resursele si populatia. 

A existat o complicitate tacita intre cele doua centre imperialiste care si-au impartit lumea: SUA si URSS. Documentarul prezinta si “negocierea” dintre Churchill si Stalin cand, pe un servetel de hartie, s-au impartit sferele de influenta ale Vestului si Estului sovietic in tarile din Sud-Estul Europei (respectiv, Romania si Bulgaria 90% influenta sovietica, Grecia 90% influenta britanica). In urma acestei intelegeri, Marea Britanie si, ulterior, SUA, au avut mana libera sa zdrobeasca miscarea comunista locala care, spre deosebire de alte tari (ca Romania) era mult mai puternica si influenta in randul maselor. Au facut acest lucru sprijinindu-se de fosti lideri fascisti. Acelasi tipar de actiune a fost repetat si in Italia, unde puternica miscare de stanga a fost reprimata prin recursul la fosta garda fascista. Scopul SUA era de a-si asigura controlul asupra acestei zone geopolitice, esentiala pentru controlarea Orientului Mijlociu. De altfel, Churchill admirase, initial, “opera” politica a lui Mussolini, inainte ca Italia sa deranjeze interesele anglo-saxone.

Politica de sprijinire a dictatorilor din lumea aflata sub hegemonia SUA a contribuit la ceea ce un critic al politicii presedintelui american postbelic Truman numea instituirea secolului fricii.

Sinteza si comentariu de razbointrucuvant. Orice preluare se poate face doar cu acordul nostru explicit.

power_principle_film


Categorii

1. Slider, America, Corporatism, Documentare/ Reportaje, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la ““Principiul puterii” – film documentar [VIDEO subtitrat si rezumat]. IMPERIUL AMERICAN SI SECOLUL FRICII

  1. Cit despre film,impresionant!Probabil ca nu a fost difuzat pe nici un canal mass-media mainstream .Internetul ramine singurul mediu prin care se mai poate afla adevarul,si nu de catre cei multi.Si nu pentru mult timp.Oricum,imperiul american condus de evrei va fi ultimul din istoria omenirii,si cel mai rau si distrugator.Fenomenul Pitesti la scara mondiala,inchisoarea universala,care numai prin interventia personala a lui Dumnezeu va fi curmat.

    Se spune undeva in film ca americanii cheltuiesc pe inarmare cit toate celelalte tari ale planetei la un loc si au peste 800 de baze militare in 150 de tari.Scopul acestor baze militare ? Construirea inchisorii universale si oprimarea popoarelor pe teritoriul carora se afla,cu mult mai vizibil dupa caderea Rusiei si formarea guvernului mondial de catre Ana si Caiafa.

  2. Citisem intr-o carte ca Sfantul Serafim de Sarov a profetit ca antihrist va veni din America. Acolo o sa apara prima data si apoi se va muta la Ierusalim.

  3. Mulţumim pentrutraducere şi pentru…tot restul:) !

  4. Mi s-a parut un documentar pro-comunist, cel putin in a doua parte, unde vorbeste la modul utopic de regimurile comuniste din Grecia (unde chipurile tot poporul ii sprijinea pe comunisti iar englezii au intervenit cu totul nejustificat, ceea ce nu prea corespunde cu amintirile unor cuviosi ca parintele Paisie Aghioritul sau Gheorghe Karslidis) si Spania. Minimalizarea holocaustului comunist european – fiindca asa mi s-a parut ca reiese din atitudinea lui N Chomsky – e inacceptabila. Au existat si interese anglo-americane “imperialiste”, fara indoiala, dar nu-i putem invinovati ca nu au vrut la ei acasa sau in vecinatatea lor sa se intample grozaviile din URSS-ul anilor 1917-1940. Iertati!
    Multumesc pentru postare si traducere.

  5. @Clifford:

    Nu e pro-comunist, ci anarho-sindicalist (asta e orientarea politica a lui Chomsky, ce domina intelectual naratiunea documentarului). Tagma asta nu e deloc prietena cu URSS, ba chiar considera ca denumirea de socialism a fost falisifcata de regimul sovietic si asa a fost intinat idealul democratic respectiv. Si Chomsky nu desconsidera Gulagul, el pur si simplu facea remarci despre geopoliticile celor doua imperii, observand ca URSS a ramas mai degraba intr-o pozitie defensiva si SUA intr-una ofensiv-expansiva. Nu era o remarca legata de calitatea represiunii interne sovietice.

    Am precizat in prezentarea documentarului de pe youtube aceste lucruri:
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UQrbu2Cy9IA

    Daca in partea dedicata cazurilor de interventie imperialista brutala a SUA lucrurile sunt limpezi, trebuie precizat ca interpretarea cazurilor miscarilor comuniste din Grecia, Italia si Spania sufera la capitolul acuratete istorica. Desi contine elemente interesante si semnificative pentru geopolitica imperiilor, fie ele capitaliste sau sovietice, naratiunea documentarului este vadit influentata de angajamentul anarhisto-sindicalist al autorului, prezentand in culori romantice gruparile comuniste din respectivele tari.

    Mai trebuie precizat ca fascismul nu a fost sprijinit doar de diferite forte ale Occidentului, ci si de elita intelectuala [de stanga] – occidentala – a aceluiasi Occident, care a perceput in sistemul mussolinian o “revolutie” sociala demna de admirat si de urmat.

    Dincolo de aceasta tusa ideologica, e perfect justificat demersul de a pune in evidenta abuzurile SUA, care au un caracter sistematic, deloc intamplator sau minor. SUA nu si nu a fost deloc Imperiul Binelui, asa cum o buna parte a elitei noastre politice declama, revendicandu-se, in calitate de conservatori, de la Reagan. Sigur, nu e nici marele satan, cum ar zice iranienii, insa, asa cum precizam la inceput, e o “fiara”. Si e bine sa stim faptele fiarei, dincolo de propaganda mai grosiera sau mai subtila.

  6. Imperiile stapanesc acum prin manipulare si propaganda mincinoasa. Deci datoria crestinului este de a nu se inregimenta in furnicarul pamantului, sa nu se multumeasca cu statitul de paria, ci sa caute de suflet. Greu de infruntat aceasta fiara, dar nu-i de ales. Prin suflet si Duh este fiecare mai tare ca “americanii”, chiar daca mult mai slab cu trupul.

  7. https://cassiopaea.org/forum/index.php?topic=30956.0

    un documentar despre ‘revolutia’ din 89 de la noi, cu linkuri youtube si comentarii de genul:

    … Cum declansezi o revolutie? Totul parea sa se desfasoare de la sine in rascoala romaneasca impotriva dictatorului Ceausescu in 1989. Oamenilor li s-a bagat pe gat acel totalitarianism absolut, si mai erau si loviti de saracie si frica. Apoi vine vremea cand trebuie trecut la actiune! Se pare insa ca istoria nu e asa de simpla, dupa cum arata acest documentar. Filmul reprezinta o revizuire atenta si revelatoare a evenimentelor care au condus la caderea si executia lui Ceausescu. In realitate, revolutia romaneasca a fost o operatie condusa cu strictete din afara. Ungariei, Germaniei si in special Americii le-au revenit bucati importante din placinta. Strategiile utilizate au inclus tot spectrul de la propaganda anti-Ceausescu si pana la instructia organizata a civililor pe post de revolutionari inarmati. Mizele acestui joc geopolitic erau mult mai mari decat bunastarea populatiei romane. Ceausescu trebuia sa plece din cauza ca impiedica unitatea Europei si caderea definitiva a comunismului. In lucrarea sa cat se poate de convingatoare, regizorul Susanne Brandstätter clarifica elementele mai importante de pe scena politica mondiala, …

    In documentarul Susannei Brandstätter “Checkmate: Strategy of a Revolution”, transmis pe canalul TV Arte cu cativa ani in urma, oficiali ai serviciilor de informatii vestice povesteau despre trupele mortii (death-squads) folosite in destabilizarea Romaniei si montarea populatiei impotriva conducatorului statului Nicolae C.

    Filmul lui Brandstätter trebuie urmarit de toti cei interesati de modul in care agentiile de informatii vestice, gruparile umanitare si presa corporatista comploteaza in directia distrugerii tarilor a caror conducere sta in calea intereselor capitalului masiv si a imperialismului.

    Dominique Fonvielle, fost agent al serviciilor secrete franceze (DGSE) a vorbit deschis despre rolul agentilor vestici in destabilizarea populatiei romane.

    “cum organizezi o revolutie? Cred ca primul pas e identificarea fortelor de opozitie din tara respectiva. E destul sa ai informatii despre cei in care te poti increde si care au capacitatea de a destabiliza poporul impotriva regimului.”

    Aceasta admitere deschisa a sponsorizarii terorismului de catre vest a fost justificata de principiul “binelui superior” adus Romaniei de capitalism. Era necesar, dupa strategii ‘revolutiei’ romane, ca anumiti oameni sa moara.

    Astazi Romania este una din cele mai sarace tari din Europa.

    Oficialitati ale serviciilor vestice de informatii au dezvaluit si modul in care presa vestica a jucat un rol de baza in dezinformare. De exemplu, victime ale tragatorilor pregatiti de catre Vest au fost fotografiate si prezentate lumii ca dovada impotriva unui dictator nebun care-si omoara proprii oameni.

  8. Pingback: Gigantul bancar JP MORGAN cere instituirea de REGIMURI AUTORITARE in tarile din periferia Uniunii Europene. NOI SUNTEM DEJA APROAPE… - Recomandari
  9. Pingback: Putin, Eurasia si ortodoxia moscovita. CE OPTIUNI (NU) ARE ROMANIA? - Recomandari
  10. http://www.mediafax.ro/externe/cia-recunoaste-ca-a-orchestrat-inlaturarea-premierului-iranian-mohamed-mossadegh-11261217

    CIA recunoaşte că a orchestrat lovitura de stat care l-a înlăturat de la putere pe premierul iranian Mohamed Mossadegh la 18 august 1953, după ce acesta a naţionalizat petrolul ţării, potrivit unor documente declasificate recent.

    Rolul agenţiei americane de informaţii era bănuit de mai mulţi ani şi afectează în continuare relaţiile dintre Statele Unite şi Iran.

    Dar documente interne ale agenţiei datând din anii ’70, recent declasificate şi publicate luni, arată clar rolul său.

    “Lovitura de stat militară care l-a înlăturat de la putere pe Mossadegh şi cabinetul său Frontul Naţional a fost realizată sub coordonarea CIA”, afirmă agenţia într-un document.

    Premierul iranian a naţionalizat în 1951 societatea Anglo-Iranian Oil Company, din care provine BP (British Petroleum), provocând furia Londrei, pentru care petrolul iranian era considerat vital în vederea redresării economiei britanice după al Doilea Război Mondial.

    La începutul lui 1953, Dwight Eisenhower devine preşedinte al Statelor Unite şi se arată mai înţelegător faţă de doleanţele britanice în comparaţie cu predecesorul său Harry Truman.

    Documente declasificate ale CIA arată că agenţia înţelegea motivele poziţiei adoptate de Mossadegh, departe de imaginea de “nebun” senil vehiculată de presa occidentală.

    Oamenii politici şi responsabilii de întreprinderi britanici nu aveau respect pentru iranieni, apreciaţi ca “ineficienţi, corupţi şi servindu-şi propriile interese”, afirmă chiar CIA.

    Însă agenţia şi-a justificat acţiunea prin contextul Războiului Rece, temându-se ca, în cazul în care Londra ar trimite nave de război, ceea ce Marea Britanie făcuse trei ani mai târziu după naţionalizarea Canalului Suez, sovieticii să nu invadeze şi să preia puterea la Teheran.

    “Atunci, nu doar petrolul iranian ar fi fost pierdut în mod iremediabil pentru Vest, dar şi lanţul de apărare din jurul Uniunii Sovietice, o componentă a politicii externe americane, ar fi fost rupt”, justifică autorii.

    În 2000, secretarul de Stat american Madeleine Albright, pentru a încerca să amelioreze relaţiile cu Teheranul, a declarat că Statele Unite au “jucat un rol semnificativ” în înlăturarea de la putere a lui Mossadegh şi a apreciat că lovitura de stat a constituit un “revers pentru evoluţia politică a Iranului”.

    La rândul său, preşedintele Barack Obama a exprimat o poziţie similară după preluarea funcţiilor.

  11. Pingback: Erdogan acuza Israelul pentru LOVITURA DE STAT din Egipt/ CIA recunoaste ca a orchestrat INLATURAREA premierului iranian MOSSADEGH din cauza NATIONALIZARII INDUSTRIEI PETROLIERE - Recomandari
  12. Pingback: Cei patru calareti ai apocalipsei [film documentar - VIDEO]. CRIZA CAPITALISMULUI NEOLIBERAL SI O INTREBARE CAPITALA: CE URMEAZA, CE-I DE FACUT? - Recomandari
  13. Pingback: ORDINEA NEO-IMPERIALISTA. Agenda si articulatiile noului hegemon mondial. OAMENII DIN SPATELE CORTINEI - Recomandari
  14. Pingback: POLITICA PAMANTULUI PARJOLIT: strategia IMPERIULUI ATLANTIST fata de ROMANIA. Motivatii geopolitice pentru tratamentul de NEMILOASA EXPLOATARE COLONIALISTA la care este supusa tara noastra de “PARTENERII STRATEGICI” - Recomandari
  15. Pingback: 7 lovituri de stat …and counting orchestrate de CIA. Tacticile SUA in numele “DEMOCRATIEI” si “STATULUI DE DREPT”: santaje politice, razboaie psihologice si economice, asasinate, rasturnari de guverne - Recomandari
  16. Pingback: SUA si “valorile” in politica internationala: LUNGA LISTA ALFABETICA A TARILOR IN CARE AMERICANII AU SPRIJINIT DICTATORI, AU ORGANIZAT LOVITURI DE STAT SI AU ACOPERIT REPRESIUNI CRUNTE - Recomandari
  17. este foarte interesant acest documentar si da de inteles ca ca inaintea acestui imperiu dictatorial
    nu poate exista libertate,pace si independenta de nici un fel

  18. Pingback: RAZBOAIELE MURDARE: LUMEA ESTE UN CAMP DE LUPTA – film documentar. Cum se transforma SUA intr-o dictatura fascista prin excesele “razboiului impotriva terorii” - Recomandari
  19. Pingback: “MOMENTUL ADEVARULUI PENTRU RUSIA”. SUA si tarile occidentale declara Rusia VINOVATA pentru doborarea AVIONULUI din Ucraina/ Mircea Cosea: “Acest episod tragic face parte dintr-un scenariu de schimbare a raporturilor de forta in lume si
  20. Pingback: Interviu cu JOHN PERKINS, fostul asasin economic: “ORICINE INCEARCA SA CONVINGA POPORUL ROMAN CA CHEVRON E O COMPANIE BUNA SI NU UNA CRIMINALA, ESTE UN ASASIN ECONOMIC” - Recomandari
  21. Pingback: Strategia imperiului: CREAREA HAOSULUI, NU OBTINEREA VICTORIEI, SI TRANSFORMAREA OAMENILOR IN MARFA | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: IN INTERIORUL GUVERNULUI INVIZIBIL: RAZBOIUL, PROPAGANDA, CLINTON SI TRUMP: “Trump este detestat de catre cei in pozitii de putere in SUA din motive care nu au nimic de-a face cu opiniile si comportamentul sau respingator” | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: HOMO SOVIETICUS a murit, traiasca HOMO GLOBALIS! "Profetiile" unui cunoscut disident anticomunist. Alexandr Zinoviev despre TOTALITARISMUL DEMOCRATIC si guvernul mondial: "Cred ca monstruozitatea secolului 21 va depasi tot ce a vazut omenir
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare