Arhiepiscopul Hrisostom al CIPRULUI cere DEMISIA ministrului de finante, a guvernatorului BANCII NATIONALE si IESIREA DIN UE/ Mitropolitul Neofit critica EUROCRATIA MERKELIANA/ Propaganda germana in PRESA ROMANEASCA

1-04-2013 6 minute Sublinieri

neofit-cipru

Mitropolitul Neofit: Acum e timpul in care ierarhii vor fi judecati

Lucian Davidescu: CIPRU INTRE EXEMPLUL GRECESC SI CEL ISLANDEZ

Traim intr-o eurocratie ce poarta pecetea lui Merkel“, a spus episcopul de Morphou, Neofit, a carui eparhie se afla in nordul Ciprului. Episcopul a vorbit despre Cipru si Biserica, argumentand ca oamenii asteapta sa le fie aratate cauza si sensul vietii si mortii. El a sustinut ca “daca Biserica nu da o interpretare spirituala a crizei va deveni marginalizata”. “Pentru a dobandi Duhul Sfant e nevoie de jertfa (…). Duh Sfant cu opulenta nu se poate. De aceea avem nevoie de o viata ascetica”, a spus episcopul.

Acesta a fost nevoit, in 1974, impreuna cu familia sa, sa-si paraseasca locurile natale si sa se refugieze in Nicosia. A studiat Dreptul si Teologia. “Perioada ce a trecut din 1974 pana astazi este o sursa de inspiratie si confort pentru a infrunta situatia din prezent. Marea diferenta este ca, pe atunci, ne confruntam cu o putere majora: Turcia. Acum, avem de-a face cu multe forte secrete si puternice care pot fi desemnate printr-un singur cuvant: globalizare. Este o mare diferenta.” 

Episcopul a spus ca nu a ramas cu un gust amar de pe urma deciziei europene, “pentru ca nu am fost niciodata fascinat si niciodata nu am fost eurofil. Ca sa fii dezamagit de ceva trebuie, mai intai, sa fii vrajit/amagit. Amaraciunea vine dupa indulcire. Dar eu niciodata nu m-am indulcit de Europa.”  

Studiind istoria poporului nostru observam ca acesti oameni ne-au provocat mereu probleme, a mai adaugat episcopul, dand ca exemplu cruciada (occidentala) din 1204 asupra Constantinopolului. Sau regatele venetiene (dominatia imperialista a Venetiei asupra Bosforului si insulelor bizantine din aceeasi perioada istorica – n.n.). (…)

Globalizarea inseamna supunere in termeni economici, ceea ce deja traim, apoi, in termeni sociali si politici si, in final, in termeni spirituali, a afirmat Neofit. 

“Oamenii sunt dezamagiti de politicieni, dar de Biserica nu. De la Biserica se asteapta mult. Se asteapta o interpretare spirituala a cauzei si sensului vietii si mortii. Daca aceasta nu e data, precum si o cale de pocainta, atunci noi (oamenii Bisericii – n.n.) vom fi judecati mai aspru decat politicienii. Acum e timpul in care noi, ierarhii, vom fi judecati. Politicienii arata un profesionalism precar. Jurnalistii sunt expusi. Oamenii vor Duh Sfant, viata duhovniceasca.”

Liderul puternicei biserici ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea a cerut duminica demisia ministrului de Finante Michalis Sarris si a guvernatorului Bancii Centrale Panicos Demetriades, pe care ii considera responsabili de criza bancara. 

Acesta le reproseaza ca nu au facut nimic sa impiedice restrucutrarea sistemului bancar, ceruta de Troika, care implica pierderi enorme pentru marii deponenti, inclusiv pentru Biserica Ortodoxa.

Chrysostomos al II-lea recomanda retragerea Ciprului din Uniunea Europeana pentru ca aceasta se va destrama oricum in viitor. 

“Economiile Spaniei, Portugaliei si Italiei sunt in prezent in pericol. Iar daca economia Italiei va fi distrusa precum economia noastra, UE nu va rezista”, a spus arhiepiscopul intr-un interviu pentru postul rus de televiziune Channel One.

“Persoanele care conduc Uniunea Europeana, si in special cei care iau decizii in Troika, nu inteleg multe lucruri, iar aceasta conduce la colapsul UE. De aceea eu consider ca Ciprul ar trebui sa se retraga din aceasta uniune inainte de producerea colapsului”, a subliniat arhiepiscopul.

Potrivit presei locale, biserica Ortodoxa, cel mai important detinator de proprietati din Insula, a sesizat justitia pentru a incerca sa impiedice confiscarea averii sale de la Bank of Cyprus, principala bancă vizată de restructurare în cadrul acordului convenit cu creditorii internationali.

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea a estimat recent ca pierderile bisericii cipriote in urma restructurarii bancilor depasesc 100 de milioane de euro.

  • Riscograma/Lucian Davidescu: 

Cum a ajuns propaganda despre Cipru a “serviciilor” germane în presa românească

Nu obişnuiesc să comentez prostiile scrise de alţii, că poate le scriu şi eu pe-ale mele fără să fiu conştient. Dar asta e o piesă de propagandă şi intoxicare de o ticăloşie rară, fără legătură cu jurnalismul sau cu economia.

“Euro-exit & Cipru (Un)Limited: demontarea unui scut uman pentru afaceri netransparente” / Adalbert Klein / contributors.ro

Teza principală este clişeul clasic – că eurocraţii sunt competenţi şi responsabili iar ciprioţii nişte tăinuitori de mafioţi care îşi merită soarta. Întreg bullshit-ul se bazează pe două minciuni uriaşe şi flagrante (plus alte câteva mai mici, fără “importanţă sistemică”):

Minciuna #1:

“Problema fundamentală o constituie lipsa transparenţei sistemului bancar şi excesiva deschidere a acestuia către reciclarea în interioriul Eurozonei a unor importante capitaluri non-rezidente cu origini prea puţin testate.”

Afirmaţia se bazează pe un raport al serviciilor secrete germane despre Cipru, dar ignoră referinţele neutre şi comparative. Cipru îndeplineşte toate criteriile OECD referitor la prevenirea spălării banilor, spre deosebire de Germania – de exemplu.

În clasamentul Basel Institute of Governance, Cipru figurează cu un index mai scăzut al riscului de spălare a banilor (4,93) decât Germania (5,8) sau Olanda (5,03). Ca să fie clar, extremele sunt Iran (8,57) respeciv Norvegia (2,36). Aşa că raportul serviciilor germane ar trebui luat drept ce este de fapt: propagandă.
Sursa: Basel AML Index

Minciuna #2:

“Partea cipriotă a avansat controversatul plan referitor la prelevarea a 6,75% din depozitele sub 100.000 Euro (plus 9,9% pentru depozitele peste acest plafon), mizând cu bună ştiinţă pe provocarea unui scandal internaţional cu efect asupra Eurozonei şi pe efectul de levier pe care acesta îl poate exercita asupra contributorilor principali din Eurozonă”

Afirmaţia este penibilă în sine (Troika nu ştia consecinţele compromiterii garanţiei de 100.000 de euro?), nu se bazează pe vreo sursă (sau tot pe serviciile secrete germane?) şi este contrazisă de informaţiile publice:

“Mr. Rehn was the first to make a specific proposal. To raise funds, Cyprus should impose a special levy on deposits, taxing accounts of less than €100,000 at 3%, those up to €500,000 at 5% and those above at 7%.”
Sursa: WSJ (…)

Criza din Cipru nu s-a terminat ci abia începe

Troica incompetenţilor de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană se pregăteşte de ce-i mai rău după ce a făcut gafa istorică de-a propune confiscarea din depozitele garantate.

Inepţia a picat testul democratic, fiind respinsă de Parlament. Apoi, a venit “planul B” – tunsoarea depozitelor negarantate de la principalele două bănci, care şi-a propus să ocolească Parlamentul dar să păstreze bizara ordine de precedenţă care arde depunătorii dar protejează creditorii băncilor. Ei bine, este foarte posibil ca eurocraţia să aibă o nouă surpriză neplăcută, de data asta din partea Justiţiei. Cam toată lumea dă în judecată Ciprul, începând cu “oligarhii ruşi” şi biserica ortodoxă şi ajungând până la… oricine altcineva.

Şi au toate argumentele să o facă cu succes – în procedura normală de faliment, ordinea de precedenţă e una simplă şi clară: mai întâi se îndestulează depunătorii, dacă mai rămâne ceva se împarte între creditori (la rândul lor aflaţi într-o ierarhie de seniorităţi), iar dacă mai rămâne ceva – se împarte între acţionari. Troica a încercat cu disperare să evite această ordine, făcând prioritare bondurile senior dar şi liniile de finanţare de la BCE, chiar cu preţul tăierii din depozite. Motivul a devenit limpede în momentul anunţului că Laiki se transformă în “banca rea” iar Bank of Cyprus rămâne “banca bună”, cu schimbul aferent de active. Bank of Cyprus preia, printre altele, 9 miliarde de euro (!) datorie la BCE, în contul ajutorului de urgenţă cu lichiditate (ELA), pe lângă miliardul pe care îl are deja.

Aşadar, troica contribuie cu zece miliarde de euro la “salvarea” ciprului doar pentru ca Ciprul să aibă de unde da 10 miliarde de euro înapoi, în timp ce pierderile băncilor sunt suportate din depozitele clienţilor. Proastă afacere pentru ciprioţi.

Au riscat investind în obligaţiuni greceşti şi trebuie să îşi asume pierderea, se poate argumenta – în mod absolut corect. Dar exact acelaşi lucru a făcut şi Banca Centrală Europeană! A riscat creditând Cipru, care investise în obligaţiuni greceşti iar acum… trebuie să îşi asume pierderea. Lucru pe care, aşa cum am constatat, îl evită cu disperare.

Deci opţiunea “nucleară” a Ciprului este să lase băncile falite să cadă conform procedurii legale, despăgubindu-i integral pe depunători şi trimiţând doar calde salutări către domnul Draghi.

Sigur, o încetare de plăţi către Banca Centrală Europeană înseamnă ieşirea de facto din zona euro. Însă ciprioţii nu au nimic de pierdut – în momentul acesta euro cipriot este o monedă aparte. În primul rând, un euro din bancă este mai ieftin decât un euro cash, pentru că nu poate fi retras la discreţia proprietarului. Apoi, un euro cash din Cipru este mai ieftin decât un euro cas de oriunde altundeva, pentru că scoaterea lui din ţară este ilegală, sub sancţiunea confiscării, deci scumpă în sine. Practic, Cipru are în acest moment toate dezavantajele şi nici un avantaj al euro. Totuşi, asta nu va împiedica ţara să folosească moneda în continuare – “clandestin” – după modelul Muntenegru sau Kosovo.

Iar dacă erau indecişi, politicienii europeni şi locali au reuşit să pună paie pe foc: Pe lângă ordinea dubioasă de precedenţă, sucursalele băncilor greceşti au fost scutite de restricţii, discriminare nejustificată şi greu de acceptat după ce Cipru acceptase docil tăierea de 80% din datoriile Greciei, impusă tot de troică. Apoi a venit informaţia că deponenţii ruşi şi englezi şi-au putut retrage banii de la sucursalele din Moscova respectiv Londra. Apoi, că familia preşedintelui a scos din ţară 20 de milioane de euro cu o săptămână înainte de primul anunţ. Asta mai era de batjocorit după democraţie şi justiţie – bunul-simţ.

Cipru are ales acum dacă să o ia pe drumul Greciei sau al Islandei, iar toate argumentele atârnă într-o singură parte.

Unul dintre ginerii preşedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, a scos din ţară 21 de milioane de euro cu numai câteva zile înainte de închiderea băncilor, potrivit acuzaţiilor aduse de AKEL, cel mai mare partid de opoziţie şi al doilea după numărul de mandate în parlamentul de la Nicosia.

Cotidianul oficial al partidului comunist AKEL, Haravgi, a scris că un ginere al lui Anastasides a transferat cele peste 20 de milioane de euro din Cipru la Londra cu câteva zile înainte ca guvernul să ajungă la un prim acord de ajutor extern cu statele zonei euro, iar băncile să fie închise pentru aproape două săptămâni, potrivit portalului Greek Reporter.

Fondurile au fost transferate de Loutsios & Sons, companie deţinută de ginerele preşedintelui, afirmă Haravgi, fără a preciza dacă acesta ar fi beneficiat de informaţii din interiorul guvernului.

De asemenea, partidul de opoziţie a acuzat un ministru că a transferat 300.000 de euro chiar înaintea acordului iniţial dintre Cipru şi zona euro, care prevedea o taxă pe depozite.

Acordul de ajutor din partea zonei euro a fost ulterior revizuit, iar taxa a fost înlocuită cu pierderi de până la 80% pentru deponenţii de la cele mai mari două instituţii de credit din ţară, Laiki şi Bank of Cyprus. Laiki urmează să fie închisă, iar Bank of Cyprus restructurată puternic la cererea creditorilor externi, care vor pune la dispoziţia Ciprului un pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro.

Băncile au fost închise începând de pe 15 martie, în contextul negocierilor dificile dintre Cipru şi zona euro, iar activitatea a fost reluată pe 28 martie, însă cu măsuri dure de control al capitalului, care permit transferul în străinătate doar a unor sume mici de bani.

AKEL a cerut extinderea unei anchete privind ştergerea de datorii ale unor politicieni importanţi pentru a include şi transferuri în străinătate ale unor persoane care ar fi ştiut din timp de planurile guvernului. Partidul a fost criticat în trecut din cauza averii dobândite inexplicabil de membri ai familiei fostului preşedinte comunist Demetris Christofias, în timpul mandatului acestuia din perioada 2008-2013.


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, Cipru, Criza datoriilor suverane, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Germania, Ierarhi din Cipru, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Arhiepiscopul Hrisostom al CIPRULUI cere DEMISIA ministrului de finante, a guvernatorului BANCII NATIONALE si IESIREA DIN UE/ Mitropolitul Neofit critica EUROCRATIA MERKELIANA/ Propaganda germana in PRESA ROMANEASCA

  1. Cotidianul a publicat astazi un foarte interesant top al celor mai mari investitii cipriote in Romania – top 30, cum spun ei:

    http://www.cotidianul.ro/topul-celor-mai-mari-30-de-investitii-cipriote-in-romania-210459/

  2. Pingback: NOUA RELIGIE A EUROPENISMULUI. De ce poate deveni Uniunea Europeana NOUL TOTALITARISM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: GERMANIA are DATORII IMENSE catre Grecia/ Sinodul Bisericii Ciprului "CONDAMNA CU DEZGUST" deciziile liderilor nationali si europeni - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Radu Golban despre "OMERTA" presei romanesti pe tema DATORIEI GERMANIEI FATA DE ROMANIA/ Manolis Glezos versus "ANALFABETUL" SCHAUBLE/ Cazul Cipru sau transformarea CRIZEI in CATASTROFA/ Revolta sarbeasca fata de "AL IV-LEA REICH&
  5. Pingback: GERMANIZAREA EUROPEI SAU ERA MERKELIANA: Angela Merkel castiga zdrobitor alegerile din Germania. MODELUL AUSTERITATII PERIFERIEI IN AVANTAJUL BUNASTARII NEMTILOR A TRIUMFAT - Recomandari
  6. Pingback: CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon si Radu Golban despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  7. Pingback: Frau Merkel STRANGE LATUL. Vrea atributii sporite de CONTROL pentru COMISIA EUROPEANA - Recomandari
  8. Pingback: UNIUNEA EUROPEANA ANTI-EUROPA: “Abia acum traim cu pofta nebuna in plin comunism!”/ Sfatul unui laureat Nobel pentru Romania: IESITI DIN UE!/ “Euro-iobagii” GERMANIEI/ Propaganda austeritatii: CEA MAI MARE MISTIFICARE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare