Efectele austeritatii: CRESTEREA SINUCIDERILOR/ Cipru: CRIZA LOVESTE PE CEI MICI/ Marc Faber prezice inca o CRIZA SISTEMICA

30-03-2013 5 minute Sublinieri

Austerity

Masurile de austeritate introduse de guvernele europene in incercarea de a rezolva problema datoriilor au dus nu doar la intrarea continentului in recesiune, ci si la aparitia unor boli rare in Europa si la cresterea numarului de sinucideri, potrivit rezultatelor unei cercetari citate de revista “Time”. Cele mai multe probleme medicale au aparut in acele tari unde s-au realizat cele mai importante reduceri ale cheltuielilor publice, respectiv Grecia, Spania si Portugalia.

Studiul, prezentat miercuri in publicatia medicala “Lancet”, a indicat faptul ca, de la inceputul crizei financiare in 2008, serviciile publice medicale si de asistenta sociala din intreaga Europa au fost confruntate cu taieri bugetare, diminuarea tratamentelor medicale si introducerea unuor masuri nepopulare (printre care taxa de utilizare a serviciilor spitalicesti).

“Masurile de austeritate nu au rezolvat problemele economice si, mai mult, ele au creat probleme mari in ceea ce priveste sanatatea”, a declarat Martin McKee, profesor de Sanatate Publica Europeana la London School of Hygiene and Tropical Medicine, cel care a condus cercetarea. McKee a afirmat ca inrautatirea starii de sanatate a fost determinata nu doar de somaj, ci si de lipsa unui sistem de asistenta sociala pentru cei in dificultate. “Oamenii au nevoie de speranta ca guvernul ii va ajuta sa treaca prin aceasta perioada dificila”, a adaugat profesorul.

Potrivit rezultatelor studiului, tarile care au realizat cele mai mari reduceri bugetare – si anume, Grecia, Spania si Portugalia – au intampinat cele mai mari probleme medicale.

McKee a afirmat ca, in special, Grecia se confrunta cu mari dificultati. Bazandu-se pe statistici guvernamentale, cercetatorii au descoperit ca rata sinuciderilor in 2011 a crescut cu 40% compartativ cu anul precedent. Anul trecut, guvernul de la Atena a raportat si o crestere exponentiala a numarului de persoane infestate cu HIV in randul consumatorilor de droguri. Acest lucru a fost determinat in parte si de faptul ca dependentii au folosit seringi contaminate, dupa ce autoritatile au renuntat la programele prin care ofereau seringi de unica folosinta persoanelor dependente.

De asemenea, in ultimii ani, Grecia s-a confruntat cu cazuri de malarie, virusul West Nile si febra tropicala. “Nu sunt boli pe care ne asteptam, in mod normal, sa le vedem in Europa“, a declarat Willem de Jonge, director general al organizatiei Medecins Sans Frontieres din Grecia. In 2011, organizatia a ajutat Grecia sa elimine un focar de malarie ce a aparut dupa ce autoritatile au abandonat programele de stropire pentru a elimina tantarii.

“Exista o dorinta puternica din partea guvernului de a raspunde (problemelor de sanatate). Problema o reprezinta lipsa de resurse”, a afirmat de Jonge.

Asistenta medicala, tot mai precara

Revista “Time” citeaza si declaratiile unor spanioli, intervievati la Hospital Clinico San Carlos in Madrid. Acestia s-au plans in legatura cu deteriorarea asistentei medicale.

“Reducerile sunt vizibile in multe locuri”, a declarat Mari Carmen Cervera, o asistenta medicala somera. Mama ei a fost initial internata in spital pentru o afectiune cardiaca serioasa, care a necesitat operatia. Cervera afirma ca mama ei a fost externata prea devreme si a trebuit sa fie internata din nou dupa ce intr-o noapte a avut probleme cu respiratia.

“Atunci cand era internata, nu a fost spalata cum trebuie de catre personal, asa ca a trebuit sa fac eu asta. Cred ca ceea ce s-a intamplat mamei mele a fost o consecinta a neglijentei si voi depune o plangere oficiala imediat ce mama va putea sa vina acasa”, a spus Cervera. Hans Kluge, de la biroul european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a sfatuit tarile sa nu implementeze reforme medicale radicale in timpul crizei economice.

“In fiecare sistem de sanatate, exista locuri de unde se poate taia”, a afirmat oficialul, recomandand guvernelor sa inceapa prin masuri simple, precum achizitionarea de medicamente generice sau eliminarea paturilor de spital inutile. “Time” precizeaza ca echipa de cercetatori condusa de McKee a descoperit ca nu toate tarile inglodate in datorii au probleme cu sanatatea. In ciuda pierderilor masive din sectorul bancar pe care le-a suferit, Islanda a respins un acord de salvare propus de Fondul Monetar International. Cercetarile au demonstrat ca nu a existat o crestere a numarului de sinucideri in tara nordica, iar populatia ar putea fi chiar mai sanatoasa decat in momentul declansarii crizei. Acesta ar putea fi rezultatul faptului ca marile lanturi de restaurante fast-food au parasit Islanda din cauza cresterii costurilor la alimente.

Studiul a mai indicat o reducere a numarului de accidente rutiere, ca urmare a faptului ca tot mai multi soferi au renuntat la masinile personale si au ales transportul public. Lucrul a dus la o scadere a donatiilor de organe si o reducere a numarului de transplanturi efectuate, in special in Spania si Irlanda.

* Seria de rapoarte “Sanatatea in Europa” a revistei “Lancet” poate fi citita 
aici.

Românii care lucrează în Cipru sunt afectați de criza din sistemul bancar, chiar dacă nici nu pot visa la depozite de peste 100.000 de euro. De fapt, ei spun că efectele prăbușirii băncilor cipriote se vor simți și în România.

Cristina Toader locuiește de 50 de ani în Cipru. A lucrat ca profesoară în școli și licee, apoi la Ministerul Culturii. Femeia a declarat pentru DeCe News că majoritatea românilor din Cipru se tem că o să-și piardă locul de muncă pentru că firmele la care lucrau nu pot scoate banii din bancă pentru a plătii salariile și, pe deasupra, li se ia și 40%. Dacă până luna trecută trimiteau bani rudelor din România, acum se gândesc să revină în țară, unde situația locurilor de muncă este, și așa, dificilă.

”Sunt de foarte mulți ani aici și cunosc mulți români. Româniii care au venit să lucreze în baza unui contract, nu pot fi direct afectați pentru că e vorba de o sumă de peste 100.000 de euro care va fi taxată.  Nu-mi imaginez că există români care au peste 100.000 de euro în bancă, dintre cei care au venit de curând”, ne-a spus femeia.

Înainte erau anunțuri de căsătorie, acum de genul ”vând mașină”

Cristina Toader este de părere că adevărata problemă a românilor este riscul de a-și pierde locul de muncă. Economia Ciprului este bazată pe întreprinderi mici, care vor fi nevoite să concedieze, pentru că nu pot scoate banii din bancă pentru a plătii salariile. Circa 30.000 de români lucrează în insulă.

”Se vor pierde multe posturi. E o economie bazată pe întreprinderi mici. Acestea vor fi strangulate, vor fi obligate să concendieze. Multi români cred că vor fi concediați. Românii noștri au probleme în ultima perioadă, se gândesc să plece. Înainte apăreau anunțuri de căsătorie, acum apar anunțuri cu ”vând mașină”. Sunt oameni care lucrează pe un salariu de 1000 de euro, dacă sunt norocoși poate mai mult”, a spus femeia.

”O altă teamă este aceea că vor scădea salariile. Se aude că se vor diminua cu 30% la stat, iar privații o să fie nevoiți și ei să scadă salariile. M-a sunat o prietenă româncă care mi-a spus că i-au zis la serviciu că i vor tăia din ore și o vor plăti mai puțin”, a mai spus femeia.

Economistul Marc Faber oferă un scenariu sumbru, conform căruia criza economică actuală nu va mai putea fi rezolvată nici măcar cu ajutorul aurului.

Faber susține că actuala criză din Cipru ne arată că banii sunt tot mai greu de protejat, adăugând că, dacă în prima parte a crizei, sistemul financiar a fost salvat pe seama contribuabililor, de acum nota de plată a crizei va veni și se va resimți și în conturile celor bogați. El însuşi a declarat, la Bloomberg tv, că se aşteaptă ca într-o zi Guvernul să îi confişte 20-30% din avuţia personală.

Bursa Americană nu mai poate crește

Marc Faber, autor al newsletter-ului “Boom, Gloom & Doom Report”, nu mai este la fel de optimist în ceea ce priveşte evoluţia pieţei de capital americane. Asta deși a fost relativ pozitiv faţă de acţiunile companiilor din SUA, începând cu martie 2009. Acum Bursa de la New York urcă într-un răstimp în care încrederea consumatorilor este în declin, iar pieţele emergente performează rău faţă de cea americană. Dolarul se întăreşte indicând o restricţionare a lichidităţii la nivel internaţional.

În aceste condiţii, investitorul elveţian rezident în Thailanda se aşteaptă ca avansul cotaţiilor să fie mic din acest moment. Ba mai mult, există chiar riscuri de scădere. Acestea pot fi alimentate de recesiunea din Europa, care afectează veniturile corporaţiilor americane listate la bursă și care desfăşoară o bună parte a activităţii pe “Bătrânul continent”.

Se merge dintr-un balon speculativ în altul

Banii tipăriţi nu se duc uniform în economie. Aceştia ajung mai întâi în industria serviciilor financiare şi la cei care au acces la aceste fonduri, în mare parte oameni foarte bogaţi. Banii nu merg către muncitori, aminteşte Faber. Din timp în timp, lichiditatea excedentară inflamează bule speculative precum a fost cea de pe acţiunile tehnologice din 2000, balonul imobiliar din 2007 sau curba speculativă pe mărfuri din 2008. Şi acum banii merg selectiv către anumite pieţe precum cele din Filipine, Indonezia, Thailanda, ale căror indici au crescut de patru ori în ultimii patru ani, dar şi către Bursa americană.

Banii, tot mai nesiguri. Nici aurul nu ne mai salvează

Se creează astfel aceste baloane speculative succesive, iar pericolul este ridicat.

“Inclusiv această succesiune de bule se va încheia la un moment dat. Îngrijorarea mea este că vom avea o criză sistemică de care va fi foarte greu să te ascunzi. Chiar şi în aur va fi dificil să te refugiezi”, a declarat Faber, citat de curierulnational.ro.

El spune că noua criză din Cipru, ca şi pierderea banilor de către clienţii brokerului de mărfuri MF Global în a doua parte a anului 2011, ne arată că banii sunt tot mai greu de protejat. Prima salvare a sistemului financiar s-a făcut pe seama plătitorilor de taxe. Acum se va face în contul deţinătorilor de active, al oamenilor bogaţi. Faber însuși se aşteaptă ca într-o zi Guvernul să îi confişte 20-30% din averea personală.


Categorii

1. DIVERSE, Cipru, Criza datoriilor suverane, Grecia, Suferinta de langa noi

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Efectele austeritatii: CRESTEREA SINUCIDERILOR/ Cipru: CRIZA LOVESTE PE CEI MICI/ Marc Faber prezice inca o CRIZA SISTEMICA

  1. Evident ca nici aurul nu ii poate salva pe bogati. Oare chiar sa se intample in curand cuvantul “Bogatii au saracit”? Nicidecum, pe baza a ce vedem, superbogatii ii distrug pe bogati si supermiliardarii ii ataca pe miliardari.

    Raderea clasei de mijloc va favoriza cresterea haosului si ingineria sociala. Asta in caz ca nu se va naste o noua revolutie populara. Totul depinde de vointa oamenilor, daca vor sa traiasca sclavi sau vor sa traiasca liberi.

  2. #15 Criza globală a fost generată artificial pentru a putea fi creat un guvern mondial
    30.03.2013 14:39
    Raspunde
    Economistul leton Dmitri Smirnov :

    Un stat totalitar îşi va face apariţia pe teritoriul Uniunii Europene în urma crizei, ce se va putea compara cu dictatura Uniunii Sovietice, în timp ce actualii membri ai UE îşi vor ceda independenţa în contul datoriilor .

    În aproape 20 de ani, potrivit acestuia, odată cu trecerea crizei, un guvern mondial va conduce întreagă lume.

    “Criza va duce la faliment statele zonei euro, iar pentru datorii li se va lua independenţa. Euro nu este în pericol. Dimpotrivă, pentru a salva euro, toţi trebuie să adere la zona euro şi să-şi piardă independenţa. Se va spune că putem supravieţui doar împreună. Avem nevoie de a crea un stat totalitar, de a-i aduna pe toţi în aceeaşi oală, pentru a-i subjuga”.

    Conform estimărilor sale, ar trebui să se producă patru valuri ale crizei înainte de apariţia unui guvern mondial. “Primul val a fost în 2008, al doilea este aşteptat în 2012-2013. Perioada dintre acestea este de 4-5 ani şi, apoi, durata totală a crizei al cărei scop este înfiinţarea unui guvern mondial va fi de 20 de ani”, prognozează Smirnov.
    El susţine că actuala criză globală a fost generată în mod artificial cu un scop concret. “Criza este o modalitate de jaf, atunci când unul dă faliment, iar celălalt câştigă din aceasta”, iar autorii principali ai turbulenţelor financiare sunt băncile legate de Rezerva Federală a SUA.
    Economistul explică faptul că politicienii, atât europeni, cât şi americani, lucrează pentru unul şi acelaşi grup de persoane, care poate fi numit convenţional “guvernul mondial”.

    #16 Criza globală a fost generată artificial pentru a putea fi creat un guvern mondial
    30.03.2013 14:42
    Raspunde
    Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a propus pentru salvarea UE introducerea obligaţiunilor europene comune. Este vorba de crearea unui spaţiu unic al datoriei. Această idee a fost sprijinită deja, cu mult entuziasm, de Franţa, Germania şi Italia – principalele ţări din zona euro. Liderii acestora au încercat deja să convingă parlamentele din ţările lor pentru a susţine introducerea unor obligaţiuni unice. Chiar şi Vaticanul s-a pronunţat pentru un stat unic european, mai aminteşte el. Obligaţiunile unice vor impune introducerea unui buget unic al UE. Astfel, bugetele naţionale vor fi practic eliminate, iar toate veniturile fiscale vor fi transferate la Bruxelles, iar acolo se va decide cine şi cât să primească din bugetul comun. Obligaţiunile unice facilitează crearea noului stat pe continentul european Statele Unite ale Europei, în care toate ţările membre îşi vor pierde independenţa şi vor coborî la nivelul unor autorităţi locale. Ţările afectate profund de criză vor ajunge direct sub controlul unui comisar UE şi în custodia Comisiei Europene, structura care va decide formarea bugetelor “naţionale” .În acest caz comisarul european va fi în măsură să intervină în guvernarea unei ţări aşa cum fac în prezent administratorii numiţi de instanţă în cazul societăţilor falimentare. “Va fi o dictatură ceva mai drastică decât în URSS”, prognozează economistul leton . Al doilea val al crizei va aduce UE în pragul colapsului, iar ţările europene vor fi puse în faţa alegerii – fie un stat unic, fie falimentul. “De fapt, nu va fi nicio alegere, vor face aşa cum li se va spune”, mai crede economistul Dmitri Smirnov , care anticipează că, la sfârşitul crizei, şi SUA vor înceta să mai existe. Întreaga planetă va fi guvernată de un guvern mondial.

  3. Nu prea imi dau seama cum a facut aceste predictii (in mod stiintific) economistul leton? Mai degraba imi pare ca se foloseste, in previziunile sale, de ceea ce razbate cu privire la conducerea masonica a lumii.

  4. Am auzit recent ca pana si durata vietii ca medie scade in unele statistici. Evident ca criza va aduce tot felul de probleme, la noi sa nu uitam ca au scazut drastic numarul de casatorii si de nasteri. Ce ne mai miram?

    Utima ipoteza de gen “teoria consipiratiei” pe care am auzit-o este ca bancile centrale vor lansa o noua moneda globala electronica bazata pe aur. Nu stiu ce profesor de economie a lansat o posibilitate de a trece la aceasta moneda in mai putin de 10 minute si ce pare interesant ca aceasta moneda va pastra puterea FED-ului, rezolvand insa si lipsurile monedei FIAT.

    Problema banilor FIAT deja este cunoscuta de multi oameni, deja exista repulsie si temeri din partea investitorilor si asocierea “aurului” in viitoarea moneda foarte posibil sa ajute la lansarea si promovarea ei.

    S-ar explica atunci de ce aurul este inca ieftin si mai ales de ce bancile centrale acumuleaza aur. Nici declaratia lui Isarescu ca “nu stie daca aurul va deveni noul standard” pe mine m-a pus pe ganduri, cunoscut fiind ca pana un lucru nu este negat de autoritati nu prea este adevarat. Ori daca Isarescu nu doar ca a amintit de aur, nu doar ca a negat ca exista sanse sa fie noul standard, dar a lasat si o portita ca s-ar putea sa fie, este un indiciu.

  5. Pingback: 'CRIZA SECERA VIETI OMENESTI' - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: AUSTERITATEA: unul din studiile folosite pentru JUSTIFICAREA MASURILOR DE AUSTERITATE contine ERORI GRAVE/ Sinuciderile si crimele au EXPLODAT in GRECIA, SPANIA si PORTUGALIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: TOT MAI MULTI ROMANI AU AJUNS MURITORI DE FOAME. Numarul saracilor care traiesc din mila publica s-a dublat in ultimul an (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Uniunea Europeana: RISC MAXIM DE TULBURARI SOCIALE. Mii de copii din SPANIA sufera de MALNUTRITIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: ASTA INSEAMNA O BISERICA VIE: Arhiepiscopul Cretei, Irineu, vrea sa doneze terenuri agricole pentru GRECII SOMERI - Recomandari
  10. Pingback: GRECIA: Biserica imparte AVEREA IMOBILIARA cu STATUL. Initiativa apartine ARHIEPISCOPULUI IERONIM - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare