George Friedman despre PRECEDENTUL CIPRIOT si JOCUL GERMANIEI. Orizontul CRIZEI MASIVE DE LICHIDITATI in Europa/ Premierul rus Medvedev critica JAFUL BANCAR

26-03-2013 7 minute Sublinieri

cyprus--q-a

(…) Ce face aceasta criza diferita de acordurile anterioare incheiate pentru Grecia, Irlanda sau cu altcineva se regaseste in conditiile pe care Bruxelles-ul le-a impus pentru ajutorul acordat. Din cauza circumstantelor particulare ale Ciprului, respectiv originea dubioasa a unei mari parti a depozitelor din sectorul bancar slabit si importanta scazuta a acestui sector pentru economia europeana, UE, condusa de Germania, a luat o atitudine mai dura fata de aceasta tara. Cipru are putine surse de capital cu exceptia capacitatii sale de adapost bancar, astfel ca Bruxelles-ul a cerut ca tara sa-si procure fondurile din propriul sau sistem bancar – posibil chiar prin retinerea banilor din anumite depozite bancare pentru fondul acordului. O astfel de propunere ar submina un principiu anterior sacru al bancilor din natiunile industrializate – securitatea depozitelor – punand bazele unui nou si posibil destabilizator precedent in Europa. 

Dilema Ciprului

Pentru o perioada lunga de timp, Cipru s-a promovat ca un offshore financiar prin crearea unei structuri de taxe si reguli bancare ce au facut atractiva pentru straini perspectiva depozitarii banilor in insula. Drept rezultat, sectorul financiar al Ciprului s-a dezvoltat in defavoarea celorlalte sectoare ale economiei cipriote, crescand de opt ori PIB-ul tarii si folosind o substantiala parte a fortei de munca a natiunii. Un efect secundar al acestei strategii a fost ca, daca sectorul financiar va avea probleme, restul economiei nu ar fi indeajuns de mare pentru a stabiliza bancile fara ajutor extern.

Criza economica europeana a provocat exact acest gen de probleme pentru sectorul bancar cipriot. Acest lucru nu este ingrijorator doar pentru Cipru, totusi. Chiar daca sectorul bancar al Ciprului este mic in comparatie cu restul Europei, falimentul unei banci cipriote ar putea pune in dubiu intregul sistem bancar european, si ultimul lucru de care are nevoie UE este o criza a increderii in bancile sale. Cipriotii s-ar confrunta cu haosul daca bancile ar falimenta pentru ca sistemul de asigurari este insuficient pentru a acoperi cererile depunatorilor. De partea cealalta, Uniunea Europeana nu ar putea risca o contagiune financiara. (…)

Chiar daca publicul german s-ar putea opune acordului, beneficiaza imens de pe urma a ceea ce prezerva aceste acorduri (de “salvare” – n.n.). Asa cum am aratat de multe ori, Germania este dependenta masiv de exporturile sale si Uniunea Europeana este de importanta vitala pentru aceste exporturi ca zona de comert liber. Desi Germania exporta mult si in afara UE, o bresa in zona de comert liber ar fi o catastrofa pentru economia Germaniei. Daca toate importurile ar fi taiate, laolalta cu exporturile, Germania ar fi la fel de devastata pentru ca ceea ce produce si exporta si ceea ce importa sunt lucruri foarte diferite. Germania nu si-ar putea absorbi productia si ar avea un somaj masiv. 

In prezent, somajul Germaniei este sub 6% in timp ce cel al Spaniei este peste 25%. O criza financiara exploziva ar taia consumul, lucru care ar afecta in mod particular o tara dependenta e export cum este Germania. Postura Berlinului in criza europeana a fost de a pretinde ca e pe cale sa opreasca asistenta pentru alte tari, dar, de fapt, daca ar face acest lucru ar afecta si Germania. Germania va ameninta si electoratul sau se va supara dar, in final, tara nu va avea o economie cu forta de munca solida daca criza ar scapa de sub control. Astfel ca jocul german este de a ameninta constant ca va lasa pe ceilalti sa se scufunde, in timp ce, intr-un final, va face ce trebuie pentru a preveni acest lucru.

Cipru a fost locul in care Germania si-a putut arata disponibilitatea de a deveni dura fara a-si asuma riscurile ce ar decurge dintr-o astfel de atitudine daca ar adopta aceeasi linie fata de o tara ca Spania, de pilda. Economia Ciprului e indeajuns de mica si probleme sale sunt suficient de specifice astfel incat restul Europei sa priveasca masurile luate impotriva tarii ca unele unice. (…)

Un nou precedent

O consecinta mai semnificativa este faptul ca Uniunea Europeana a oficializat, acum, in anumite circumstante, politica de incurajare a statelor membre de a confisca bunurile deponentilor pentru a plati stabilizarea institutiilor financiare. Mai simplu spus, daca ai o afacere, siguranta banilor tai din banca depinde de conditia financiara a acesteia si de conditiile politice ale Uniunii Europene. Ce a fost un “rai” – absenta riscurilor si venituri minimale din depozite – acum a devenit venituri minimale si riscuri necunoscute. Asigurarile Bruxelles-ului ca la mijloc ar fi doar banii rusilor nu sunt convingatoare. La mijloc sunt mai mult decat banii rusilor. Mai mult, ideea sistemului bancar mondial este ca banii sunt siguri oriunde ar fi depozitati. Europa are alte centre financiare, ca Luxemburg, unde sistemul financiar depaseste PIB-ul intern. Nu sunt probleme acum acolo, dar, dupa cum am aflat, Europa este un loc nesigur. Daca depozitele rusesti pot fi confiscate la Nicosia, de ce nu ar putea fi confiscate depozitele americane din Luxemburg?

(…) Bruxelles-ul s-a chinuit mult sa prezinte cazul cipriot ca fiind unic si irepetabil: Cipru este mic si sistemul sau bancar a atras infractori, asa ca principiul ca depozitele din banci sunt sigure nu sunt aplica in mod necesar aici. Un alt mod de a privi la acest fapt este ca un membru al UE, ca si alti membri, nu a mai putut garanta solventa bancilor sale si Bruxelles a fortat tara respectiva sa confiste depozitele pentru a obtine ajutor in stabilizarea sistemului. Vazuta astfel, Uniunea Europeana a stabilit o noua optiune in raport cu deponentii bancilor cu probleme, iar acum acest principiu se aplica intregii Europe, mai ales in acele tari in care institutiile financiare se confrunta cu probleme similare. 

Chestiunea este, desigur, daca deponentii straini din bancile europene vor accepta ideea ca Cipru este un caz aparte. Daca vor decide ca acest lucru nu este evident, corporatiile straine – si chiar si corporatiile europene – ar putea incepe sa-si retraga macar o parte din depozitele lor din bancile europene si sa le plaseze in alte parti. Ar putea minimiza cantitatea de cash in Europa prin transferuri catre banci non-europene. Aceste retrageri, daca vor aparea, ar putea crea o criza masiva de lichiditati in Europa. Cel mai sigur este ca orice manager financiar rezonabil va asuma de acum ca riscul din Europa a crescut si ca trebuie avuta in vedere sanatatea institutiilor in care isi au depozitele. In Europa, depozitarea banilor in banca nu mai e un lucru ce nu-ti solicita gandirea.

Trebuie sa ne intrebam, acum, de ce Germania a creat acest risc. Un raspuns este ca au fost increzatori ca ar putea convinge deponentii ca Ciprul este un caz unic ce nu se va repeta. Celalalt raspuns este ca nu au avut de ales. Prima explicatie a fost demontata pe 25 martie, cand presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a spus ca modelul folosit Cipru ar putea fi folosit in acordurile bancare viitoare. Captiv unui electorat ce nu intelege vulnerabilitatea Germaniei, guvernul german a decis sa ia o atitudine dura fata de Cipru indiferent de riscuri.

Sau, poate, Germania pregateste o noua strategie pentru gestionarea crizei financiare europene. Sistemul bancar european este prea mare pentru a fi salvat daca va interveni o criza serioasa. Orice solutie ar implica pierderea banilor deponentilor. Luarea in considerare a acestui lucru ar putea duce la o panica bancara ce ar provoca acea criza de care se teme Europa. Rezolvarea unei crize si garantarea depozitelor pot fi vazute ca avand consecinte imposibile. A crea precedentul Cipru are avantajul de a nu fi, aparent, un precedent. 

(…) Ce e sigur e ca orice tara a UE, confruntata cu o criza in sistemul financiar, va cantari de-acum daca va plati pentru criza prin confiscarea banilor deponentilor. Si, odata cu asta, Europa a rupt bariera pusa in 1930. (…)

– traducere razbointrucuvant. Nu poate fi preluata fara acordul nostru explicit –

Decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare negarantate este echivalent cu furtul, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, după ce Nicosia a acceptat cererile creditorilor externi de a restructura sectorul bancar, prin desfiinţarea unei instituţii de credit şi taxarea banilor din conturi. 

“Continuă, în opinia mea, să jefuiască prada”, a declarat Medvedev, citat de Bloomberg.

Rusia analizează implicaţiile acordului anunţat luni de Eurogroup, a spus el. Potrivit estimărilor din presa internaţională, cetăţeni şi companii din Rusia ar vea în depozite în băncile cipriote mai multe zeci de miliarde de dolari.

Ministrul de Finanţe al Ciprului, Michael Sarris, a încercat săptămâna trecută timp de mai multe zile să convingă Moscova să ajute financiar Cipru, însă statul rus a refuzat să îmbunătăţească termenii împrumutului de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului în 2011, precum şi să furnizeze un nou împrumut.

Cipru a acceptat la cererea UE, FMI şi BCE să închidă a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank şi să taxeze sumele de peste 100.000 de euro din depozitele constituite la cea mai mare instituţie de credit a ţării, Bank of Cyprus. Sarris a declarat reporterilor la Bruxelles că relaţia Ciprului cu Rusia nu s-a terminat, chiar dacă Moscova este dezamăgită de măsurile de reformare a sectorului financiar, care va cauza pierderi investitorilor ruşi.

Medvedev a declarat sâmbătă că Rusia nu a “închis uşa” în privinţa unui viitor ajutor financiar pentru Cipru. Guvernele europene, în frunte cu Germania, au insistat ca Rusia să suporte o parte a costurilor salvării Ciprului, afirmând că sistemul bancar al insulei a fost folosit de afaceri ruseşti pentru spălarea de bani.

  • Presseurope:

“Pionul lui Merkel analizează posibile devalorizări asemeni cazului cipriot”

Cotidianul spaniol are cuvinte dure la adresa președintelui Eurogrupului, care a provocat prăbușirea piețelor europene și creșterea primelor de risc, în Spania și Italia, de exemplu, în 25 martie.

Într-un interviu acordat Reuters și Financial Times, olandezul Jeroen Dijsselbloem a afirmat că exemplul Ciprului, unde deponenții care dețin depozite mai mari de 100 000 de euro vor fi supuși unei devalorizări forțate, s-ar putea aplica și altor țări europene care sunt direct privite de planurile de salvare. El a revenit ulterior asupra acestei idei.

Este vorba de “un mesaj mortal” pentru securitatea deponenților din zona euro, denunță acest cotidian, care-l acuză pe Dijsselbloem de a urma calea deschisă de cancelarul german, Angela Merkel.

“Piticul e salvat, uriașul tremură”

“Miniștrii de Finanțe ai UE acordă un ajutor de mai multe miliarde. Statul insular face o tăiere radicală în depozitele bancare superioare a 100 000 de euro”, scrie cotidianul, referindu-se la planul de salvare adoptat de Eurogrup în 25 martie.

Însă ziarul mai notează că “răgazul monezii unice va fi de scurtă durată. Pe termen lung euro suferă de o lipsă de încredere elementară”.În editorialul său, Die Tageszeitung consideră că “uniunea monetară face de acum înainte parte din istorie”. Deoarece depozitele sunt mai puțin sigure în țări aflate în mai mare dificultate decât Germania sau Olanda, “avem în mod oficial un euro, dar de fapt avem 17 euro foarte diferiți”.

  • Romania libera:

Preşedintele Bank of Cyprus DEMISIONEAZĂ

Preşedintele Bank of Cyprus, Andreas Artemis, a demisionat, marţi, de la conducerea celei mai mari instituţii de credit a ţării, în urma acordului dintre Cipru şi zona euro, care prevede restructurarea băncii pe care o conduce şi închiderea Cyprus Popular Bank (Laiki), informează Mediafax.

Artemis şi-a înaintat demisia board-ului director, potrivit agenţiei cipriote CNA, citată de AFP.

Cipru a acceptat în noaptea de duminică spre luni condiţii dure de restructurare a sectorului bancar, pentru a primi împrumuturi de 10 miliarde de euro de la statele din zona euro. Un acord precedent încheiat de oficialii ciprioţi cu zona euro a fost respins de Parlament, care a refuzat săptămâna trecută taxarea depozitelor bancare.

Noua înţelegere prevede ca Laiki, a doua mare bancă a ţării, să fie închisă, iar sumele care depăşesc 100.000 de euro din depozitele bancare să fie transferate într-o bancă de active toxice, unde sunt aşteptate pierderi mari. Depozitele sunt garantate în limita a 100.000 de euro, în conformitate cu legislaţia europeană.

Depozitele mai mici de 100.000 de euro de la Laiki vor fi transferate către Bank of Cyprus, care va trece printr-un program de restructurare. Depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi îngheţate. Noul acord nu mai include o taxă directă pe depozite, însă statul va folosi bani din conturile de peste 100.000 de euro pentru a acoperi costurile restructurării.

Autorităţile cipriote nu au stabilit încă nivelul pierderilor pentru depozitele mai mari de 100.000 de euro, dar ministrul de finanţe cipriot a afirmat, marţi, că acestea s-ar putea ridica până la 40%. Cyprus Popular Bank este prezentă în România prin intermediul Marfin Bank România, iar Bank of Cyprus operează sub nume propriu.

Criza bancară din Cipru: Toate băncile, ÎNCHISE până joi

Toate băncile Ciprului vor rămâne închise până joi, a anunţat Banca centrală într-un comunicat publicat luni seară, potrivit Mediafax.

Ministrul cipriot al Finanţelor Michael Sarris a luat această decizie după consultarea cu guvernatorul Băncii centrale, Panicos Demetriades, cu scopul “de a asigura buna funcţionare a întregului sistem bancar”, se arată în comunicat.

Banca centrală anunţase anterior că toate băncile, cu excepţia a două, se vor redeschide marţi.

CRIZĂ BANCARĂ în CIPRU. Sute de liceeni au manifestat la Nicosia împotriva planului de salvare european

Sute de liceeni ciprioţi, îngrijoraţi pentru viitorul lor, s-au reunit marţi dimineaţa în faţa Parlamentului, la Nicosia, unde au fluturat pancarte pe care scriau “Troika out of Cyprus”, după care s-au îndreptat către Palatul Prezidenţial, relatează AFP, potrivitMediafax.

“Ne este frică pentru viitorul nostru. Ceea ce se întâmplă în ţara mea mă înfurie. Nu ştiu dacă vom avea de muncă, chiar dacă facem studii”, explică Lauren, în vârstă de 17 ani, precizând că liceenii au răspuns unui îndemn lansat de sindicatul studenţilor pe Facebook.

După ce s-au reunit în faţa Parlamentului, manifestanţii s-au îndreptat către Palatul Prezidenţial, scandând în engleză că “cei care ne-au furat banii trebuie să plătească şi să meargă la închisoare” sau “trebuie să ne luptăm, deoarece ne beau sângele”.

“Nu ştim ce va fi cu viitorul nostru, suntem înfuriaţi, deoarece nu se vor opri la aceste măsuri; vor fi luate şi altele”, spune Christos, în vârstă de 16 ani. “Avem nevoie să fim împreună pentru a ne salva ţara. Nu este vorba doar despre părinţii noştri, ci şi de viitorul nostru”, care este în joc, spune un alt adolescent cu prenumele Christos.

Tinerii, trecând pe lângă Ministerul Muncii, cu rucsacuri în spate şi glugi pe cap, au fost aplaudaţi de către funcţionarii veniţi la ferestre. Ciprul a încheiat luni dimineaţa cu creditorii europeni un acord ce prevede măsuri importante pentru sectorul său bancar, care va fi afectat de închiderea băncii Laiki, a doua din ţară, în schimbul unui împrumut de zece miliarde de euro. În plus, deponenţii cu peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus, cea mai importantă bancă din ţară, vor pierde aproximativ 30% din banii depuşi.

cyprus-2518109b


Categorii

1. DIVERSE, Cipru, Criza datoriilor suverane, George Friedman/ Stratfor, Germania, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “George Friedman despre PRECEDENTUL CIPRIOT si JOCUL GERMANIEI. Orizontul CRIZEI MASIVE DE LICHIDITATI in Europa/ Premierul rus Medvedev critica JAFUL BANCAR

  1. Criza continua avand drept “fir rosu” slabiciunile nesatiosului sistem bancar.
    Poate nu stiati , cam toate bancile intocmesc zilnic , in scopul unei “bune gestiuni interne” contul de profit si pierdere … Sa vada conducerea , actionarii , a mai crescut profitul ?
    Dupa mintea mea , asta ne confirma o data in plus , ca gulerele albe si cei care detin bancile sunt bineee hipnotizati de michiduta cu patima iubirii de arginti …
    Pai , era si firesc , daca omul s-a tot departat de Dumnezeu , de lumina , implicit s-a alipit de acest pamant , de bani , de avutii , manat ca un dobitoc de patima lacomiei … Cum zice si psalmistul , de altfel : Si omul in cinste fiind , n-a priceput , alaturatu-sa dobitoacelor celor fara de minte si s-a asemanat lor . Trist .

  2. Orice firmulita isi tine o situatie. Intr-o banca nivelul de control intern, audit, planificare, gestionare, previzionare este la maxim. Tocmai de aceea o cadere subita, neasteptata a unei banci este imposibila, doar daca se doreste si se mascheaza voit acest lucru.
    Criza financiara este un instrument. La un nivel poate fi inteleasa ca metoda de ocupatie, dar la un nivel mai ridicat pot fi alte interese care duc cu gindul la apocalipsa.

  3. Aceasta concluzie a lui George Friedman ascunde mai mult decat pare la prima vedere :
    (…) Ce e sigur e ca orice tara a UE, confruntata cu o criza in sistemul financiar, va cantari de-acum daca va plati pentru criza prin confiscarea banilor deponentilor. Si, odata cu asta, Europa a rupt bariera pusa in 1930.(…)

    Cred ca “e o certitudine matematica” faptul ca sistemul bancar global se va “scufunda” (sa nu fie!) asa cum spunea constructorul Titanicului despre acesta dupa impactul cu aisbergul .
    Aisbergul in cazul sistemului financiar-bancar mondial : lacomia omului care , superficial privita , nu apare ca fiind atat de distrugatoare .
    Mecanisme de evitare ar fi fost dar , nu-i vad pe oameni (actionari , manageri) sa renunte la stapaniile , beneficiile , si castigurile lor .
    Oricum nu-i ceva nou in cele spuse , despre sfarsitul care va veni de la banci vorbesc profetii ale ultimului veac .

  4. Alianta economica, si nu naumai, BRICS dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud a ajuns in punctul in care, se pare, vor infiinta o banca proprie ca o alternativa la sistemul international financiar. O alternativa la Banca Mondiala, Fondul Monetar International si altii.
    http://www.stratfor.com/geopolitical-diary/challenging-international-economic-system

    Iar daca vedem problema la un alt nivel, asa cum o priveste fratele Dinu, vom vedea ca elitele care creaza aceasta criza financiara pentru distrugere si cucerire, cu scopul integrarii neamurilor in marea uninune mondiala care nu poate avea decat un conducator, atunci vom intelege ca planurile lor se vor lovi de Rusia si binenteles de BRICS. In acest context, elitele mondiale nu vor putea supune aceassta noua alianta si Rusia prin mijloacele prin care au supus tarile mici precum Cipru, Grecia, Romania etc, etc. Concluzia este una singura – accestea vor provoca razboiul profetit de parintii nostri ortodocsi, singura solutie pentru ei de a instaura o noua ordine mondiala.
    E clar ca Cipru a creat deja un precedent. Solutia, sunt convins, va fii repetata in multe dintre tarile Europene si nu numai, printre care cred ca se va numara si Romania.

    In acest sens, un pic pe langa subiect, dar priviitor la soarta care ne asteapta anul acesta va rog sa va uitati la un articol foarte interesant postat pe Vocea Rusiei.
    Postez partea care mi s-a parut cea mai interesanta din el:

    Chiar şi pentru cei mai optimişti filoeuropeni de la Bucureşti a devenit evident faptul că Uniunea Europeană va trece printr-o perioadă în care criza economică se va acutiza, iar multe dintre ţările europene vor trece prin falimente naţionale, exproprieri ale proprietăţii private şi „taxe de solidaritate”, menite să salveze ce mai poate fi salvat din „statul social european”. Urmează decontul freneziei speculative, a bulelor imobiliare şi a consumului pe credit. România va trece printr-o perioadă de instabilitate socială, în care nemulţumirea populaţiei va face posibilă şi probabilă repetarea scenariului bulgar. În termeni simpli, Victor Ponta are de ales între a fi ţinta mâniei populare şi direcţionarea dibace a acestei mânii în direcţia lui Traian Băsescu.
    http://romanian.ruvr.ru/2013_03_27/A-doua-suspendare-a-lui-Traian-Basescu/

  5. http://trenduri.blogspot.ro/2013/03/ce-mai-ramas.html

    Atât din punct de vedere legal, cât și logic, ceea ce se întâmplă în acest moment e halucinant. Nu poți să te joci în acest fel cu active și pasive bancare, încălcând orice limită a bunului simț. Chestiunea însă cu adevărat gravă este dată de poziția lui Jeroen Dijsselbloem, cel care a subliniat în mai multe rânduri faptul că, pe viitor, nucleul dur european ar putea cere și deponenților din alte state să participe la capitalizarea băncilor în care au banii. Nu trebuie să fii un monument de agerime pentru a înțelege fractura logică a afirmației lui Dijsselbloem. Cum poți face deponentul vinovat pentru problemele băncii în care-și ține economiile? Este o aberație care nu numai dezechilibrează relația dintre deponent și bancă, dar efectiv dinamitează încrederea în sistemul bancar european. Trebuie însă să apreciem sinceritatea și, de asemenea, să înțelegem care este dimensiunea exactă a problemelor Uniunii.

    Concluziile lecției cipriote sunt dure. În primul rând e clar că problemele Europei au ajuns la un punct critic și că Ciprul este doar un preambul. Incapacitatea autorităților europene de a găsi o soluție care să mai păstreze aparența de normalitate pentru problemele din Cipru este un semnal de alarmă dur. Ne aflăm în apropierea unui moment de cotitură, poate similar falimentului Creditanstalt din timpul Marii Crize din 1930-1940. O altă concluzie, la fel de logică, e faptul că trebuie să conștientizăm că banii din bancă sunt exact la fel ca orice altă investiție; chiar dacă par ceva mai sigur plasați, siguranța de 100% e o iluzie. Așa cum am spus de nenumărate ori, absolut nimic de pe acest pământ, din acest univers, nu este 100% sigur. Fiecare element are gradul său de risc, fie că e mai mic sau mai mare. E o lecție și, ca orice lecție, are tâlcul său care trebuie înțeles și reținut.

  6. se pare ca cine a trebuit sa-si salveze banii a stiut. S-au scos sume mari din bancile cipriote inainte de “suspendarea” platilor dar si dupa; pentru motive “umanitare” in Cipru dar si din filiale din Moscova si Londra care nu au fost inchise. Putin si-a aparat cetatenii, bravo lui; nu acelasi lucru se poate spune despre UE. Saracii vor plati si acum factura. Seamana mai degraba cu o “repetitie la cald, cu spectatori”. Din diverse motive s-a ales Cipru pentru repetitie; planul merge mai departe dupa ce se trag concluziile si se fac reglajele. Doamne ajuta sa le trecem cu bine!

  7. Pingback: Arhiepiscopul Hrisostom al CIPRULUI cere DEMISIA ministrului de finante, a guvernatorului BANCII NATIONALE si IESIREA DIN UE/ Mitropolitul Neofit critica EUROCRATIA MERKELIANA/ Propaganda germana in PRESA ROMANEASCA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: CARE E SENSUL EXPERIMENTULUI CIPRIOT? Despre nationalizari, polarizare sociala si razboi ca "SOLUTII LA CRIZA" cu Ilie Serbanescu si Bogdan Chireac [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Efectele austeritatii: CRESTEREA SINUCIDERILOR/ Cipru: CRIZA LOVESTE PE CEI MICI/ Marc Faber prezice inca o CRIZA SISTEMICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: George Friedman in Romania: EURO NU, GAZE DE SIST DA! Romania, "PRIZONIERUL INSTITUTIONALIZAT" al marilor imperii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: GEORGE FRIEDMAN, ANALISTUL CIA trimis in Romania ca "SOL DE RAZBOI". Interviu foarte important al sefului STRATFOR despre posibilitatea unei INVAZII RUSESTI pe teritoriul Romaniei si rolul tarii noastre de AVANPOST AMERICAN intre GERMANIA si RUS
  13. Pingback: CRITICA DEVASTATOARE A IPOCRIZIEI GERMANE SI A MINCIUNII AUSTERITATII. Mircea Platon si Radu Golban despre alegerile din Germania si noua aplicare a principiului ARBEIT MACHT FREI - Recomandari
  14. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 – video) - Recomandari
  15. Pingback: MERKEL vrea “DREPTATE SOCIALA” si consolidarea STATULUI ASISTENTIAL – dar doar pentru Germania. Periferiile pot sa piara in neoliberalism salbatic - Recomandari
  16. Pingback: GRECIA SUB TUTELA – o analiza economica. “Nici-o tara nu ar trebui sa intre vreodata intr-o uniune momentara ca zona euro” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare