MITING SECUIESC LA TARGU MURES CU PARTICIPAREA EXTREMISTILOR DE LA GARDA MAGHIARA. Diversionistul LASZLO TOKES striga “diversionistii”!/ A luat KELEMEN HUNOR indicatii de la Viktor Orban?

10-03-2013 8 minute Sublinieri

secuiesc

Organizatorii mitingului pentru autonomie, programat duminică după-amiază la Târgu Mureş, au anunţat că aşteaptă la manifestare peste 2.500 de persoane, autorităţile din judeţul Mureş luând măsuri suplimentare de pază a unor obiective culturale, româneşti, maghiare şi evreieşti.

Manifestarea va începe la ora 17.00 la Monumentul Secuilor Martiri – ridicat pe locul execuţiei secuilor care au complotat contra Imperiului Austro-Ungar, în 10 martie 1854 – unde vor avea loc o serie de alocuţiuni susţinute de europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, de Izsak Balazs, de un preot pensionar, Santha Imre din judeţul Covasna, de preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, şi de un delegat al Cataloniei şi alţii.

După alocuţiuni şi depuneri de coroane de flori, participanţii vor porni într-un marş către centrul municipiului Târgu Mureş.

Protestatarii vor ajunge în centrul oraşului în jurul orei 19.00-19.30, iar în clădirea Prefecturii vor intra 10 persoane printre care şi europarlamentarul Laszlo Tokes, care vor înmâna ofiţerului de serviciu un document care să fie înaintat Guvernului.

După ora 19.30, în Palatul Culturii din Târgu Mureş va avea loc o festivitate pentru decernarea premiilor ‘Gabor Aron’, la care se va intra doar pe bază de invitaţie, iar restul participanţilor la miting vor pleca spre case.

Prefectul judeţului, Corneliu Grosu, a precizat că din informaţiile pe care le deţine nu vor fi ‘semnificative deplasări de personal’ şi că majoritatea participanţilor la miting vor pleca din Târgu Mureş la orele serii.

‘Vor fi prezente mai multe formaţiunii politice şi non politice din ţară şi din străinătate, din Ungaria în special, din ţară de la Covasna, Harghita şi Mureş, în special, probabil vor veni şi din alte judeţe. Semnificative deplasări de personal nu vor fi (…) Se apreciază, după spusele organizatorilor, până în 2.500 de oameni, care vor preda prefectului un înscris în care se consemnează existenţa de facto a Ţinutului Secuiesc, cu capitala la Târgu Mureş, pentru a fi transmis Guvernului. Am luat toate măsurile ca să preîntâmpinăm şi să evităm în totalitate orice evenimente care ar putea să ducă la manifestări neconforme cu ceea ce doresc organizatorii, cu liniştea pe care şi-o doresc locuitorii şi, de ce nu, în conformitate cu autorizaţia care a fost eliberată’, a arătat prefectul judeţului Mureş, citat de Agerpres.

Potrivit prefectului, nu va fi nevoie de suplimentarea numărului forţelor de ordine, întrucât ‘fiind un eveniment civic şi civil ne aşteptăm să se desfăşoare cu discernământ, garda-nationalacu calm, cu responsabilitate’. Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat că marşul şi mitingul programate duminică au scopul de a sprijini doleanţa de autonomie a secuimii şi noul proiect de lege pe care organizaţia doreşte să îl propună Parlamentului. La mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş şi-a anunţat participarea şi Noua Gardă Maghiară, finanţată de partidul de extremă dreapta din Ungaria Jobbik.

Laszlo Tokes s-a declarat îngrijorat de posibilitatea apariţiei unor conflicte în această seară, acuzând voalat statul român de diversiuni. În jur de 10.000 de persoane sunt aşteptate să participe la marşul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

Noi ne vom ocupa de partea maghiară şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a preveni orice conflicte ar putea apărea în cadrul manifestaţiei. Din păcate, nu se ştie niciodată la ce se pregătesc foştii securişti, interesele obscurei ale fostului regim comunist. Singura noastră grijă e dacă Statul Român nu are interesul special pentru crearea unei diversiuni, a declarat Tokes.

În urmă cu două săptămâni, avocatul Kincses Elod declarase că se teme de românii aduşi din altă parte, special pentru a da naştere unui scandal de proporţii.Sunt convins că dacă nu vor fi aduşi din altă parte români pregătiţi, beţi şi drogaţi, atunci nu va avea loc nici un incident în Târgu-Mureş. Dacă se organizează manifestaţia la fel ca în martie ‘90, cu venirea trupelor de intervenţie, atunci cu siguranţă o să fie jale. Dar sper să nu se întâmple acest lucru”, a declarat avocatul.

Manifestarea începe la ora 17.00, în zona Monumentului Secuilor Martiri, şi va continua cu deplasarea manifestanţilor către  Instituţia Prefectului judeţului Mureş, unde va fi înmânat un memoriu reprezentantului prefecturii, iar apoi grupul se va deplasa la Palatul Culturii, unde vor fi decernate premiile Gabor Aron.

În cadrul mitingului din această seară, organizaţiile civice şi politice maghiare îşi vor transmite mesajul comun către Guvernul României, arătându-şi sprijinul pentru iniţiativa regionalizării administrative, solicitând totodată păstrarea unităţii aşa numitului Ţinut secuiesc, prin formarea unei regiuni cu acest nume. Noi am susţinut mereu ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc, iar mitingul din 10 martie va sublinia acest lucru. Autonomia nu trebuie să fie temă de campanie electorală, mereu am susţinut asta, iar din acest motiv nu am marşat pe ideea aceasta la alegerile parlamentare, a declarat Biro Zsolt, preşedintele PCM.

Câteva sute de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Mureş se vor afla în miezul acţiunii, aceştia având grijă ca manifestarea să fie una paşnică, în ciuda tensiunilor create de diverse declaraţii de presă ale unor persoane direct implicate în organizarea marşului. ”În sfătuiesc pe toţi cei care se încălzesc poate mai mult decât alţii la asemenea manifestaţii să fie cât mai calmi. Orice astfel de tentative de tulburare a vieţii normale a târgumureşenilor va fi oprită din faşă”, a declarat Corneliu Grosu, prefectul de Mureş.

Duminică după-amiază, la Târgu-Mureş urmează să fie organizat un miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, unul dintre organizatorii manifestaţiei, Consiliul Naţional Secuiesc, subliniind că ziua de 10 martie va fi proclamată “Ziua Libertăţii Secuilor”. La manifestaţia pentru autonomie de duminică va participa şi un procuror delegat, pentru supravegherea legalităţii acesteia.

Organizatorii mitingului, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular din Transilvania (PPMT), au tot concursul autorităţilor locale, în condiţiile în care există autorizaţie pentru desfăşurarea manifestaţiei. UDMR, oficial, la nivel de formaţiune politică, a decis să nu se alăture acestei manifestaţii, apreciindu-se că ar putea fi manipulată, chiar dacă este organizată cu bună-credinţă. Paralel cu mitingul pentru autonomie din Târgu Mures, se vor organiza mai multe manifestaţii de solidaritate la reprezentanţele diplomatice ale României din Europa şi America, printre locaţiile posibile numărându-se Budapesta, Viena, Helsinki, Haga, Stockholm, Zurich, Munchen, New York, Los Angeles, Toronto sau Ottawa.

„Poliţia locală şi-a exprimat dorinţa ca această manifestare să nu aibă incidente. La aceasta va participa şi un procuror delegat – a fost anunţul şefului Poliţiei locale din Târgu Mureş – să supravegheze legalitatea manifestaţiei. Presupun că s-a dorit o asigurare a legalităţii, pentru că totuşi este un eveniment important şi cred că autorităţile locale fac un efort ca acest miting să se desfăşoare într-un cadru legal”, a declarat, la un post de televiziune, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Ce ar dori primarul

Dorin Florea, primarul oraşului, a făcut zilele trecut un apel ca miza mitingului să fie schimbată din automia Ţinutului Secuiesc în desemnarea oraşului Târgu-Mureş drept capitala Regiunii Centru. “Dragi susţinători ai Ţinutului Secuiesc, cred că astăzi, pe fondul discuţiilor privind reorganizarea administrativă a României, este mult mai important să susţinem împreună ca Târgu Mureş să devină capitala regională, indiferent de forma în care reorganizarea administrativă se va hotărî la Bucureşti. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor şi a românilor, recunoaşterea Ţinutului Secuiesc ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economică locală şi mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare şi de autonomie. Autonomia Ţinutului Secuiesc este o luptă cu morile de vânt, pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Târgu Mureş poate deveni o realitate. Dacă ne unim forţele, dacă reuşim să susţinem unitatea şi capitala regională la Tîrgu Mureş, câştigăm cu toţii. Câştigă ţara, câştigă regiunea, câştigă secuii, românii şi maghiarii care locuiesc în zona Ţinutului Secuiesc. Pierd doar acei politicieni care îşi duc existenţa datorită conflictelor interetnice generate de ei înşişi. Ţinutul Secuiesc poate deveni o mândrie a secuilor, a maghiarilor şi a românilor deopotrivă. Coasta de Azur din Franţa nu este o regiune autonomă, şi totuşi este mândria Franţei”, susţinea primarul Florea.

„Eu am văzut astăzi un interviu al organizatorului principal al acestei manifestări şi am inţeles că sunt două cereri, una dintre ele se referă la autonomie – nu s-a definit ce tip de autonomie – iar a doua va fi, de fapt, un protest faţă de planurile de regionalizare ale Guvernului, prin care se exprimă comunitatea din Harghita, Covasna, Mureş, în sensul în care acest plan ar constitui un dezavantaj din perspectiva reprezentării maghiarilor pe plan local, puterea acestora şi, până la urmă, o modificare a graniţelor administrative, care ar duce la schimbarea ponderii etnice”, a adăugat Csaba Asztalos.

Ce zice Budapesta

Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a declarat, într-o intervenţie la postul naţional de radio Kossuth Budapesta, că la Târgu Mureş va avea loc o manifestaţie pentru autonomie organizată de CNS, PCM şi PPMT, şi că paralel cu manifestaţia de aici, se vor organiza mai multe manifestaţii de solidaritate la reprezentanţele diplomatice ale României din Europa şi America. „Guvernul ungar preferă să negocieze cu partenerii săi români în loc să protesteze”, a declarat Nemeth Zsolt pentru Magyar Nemzet. În acelaşi timp însă, a subliniat acesta, „Guvernul susţine dreptul minorităţilor de a manifesta în favoarea autonomiei lor. Dacă maghiarii de peste graniţe doresc autonomie – teritorială, culturală, secui sau cei din Partium sau chiar cei din Voivodina – Guvernul Ungariei are obligaţia constituţională să sprijine aceste deziderate”.

„Ungaria nu priveşte România ca pe un duşman”

Nemeth a făcut referire la recenta vizită în România a ministrului ungar de Externe, precizând că la discuţiile de la Bucureşti s-a atins şi subiectul reorganizării regiunilor. El a afirmat că în prezent în România, din 42 de judeţe, în două şi jumătate (în Mureş, precizând el, maghiarii nu sunt majoritari, dar sunt în numar însemnat) maghiarii exercită şi importante funcţii administrative. „Această realitate trebuie păstrată şi după reorganizarea administrativă”, a subliniat Nemeth. El a arătat că vizita ministrului său de Externe a avut loc în condiţii foarte tensionate, cauzate de subiectul steagului secuiesc, dar şi de situaţia de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, de cazul colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, precum şi de problemele privind utilizarea limbii materne. Secretarul de stat a reamintit că ministrul ungar al Afacerilor Externe a afirmat hunorbancă Ungaria nu priveşte România ca pe un duşman, ci ca pe un partener, aliat, prieten, pe care îl respectă şi de la care aşteaptă să trateze Ungaria cu respect.

Cotidianul ungar Magyar Hirlap anunţă că premierul ungar Orban Viktor l-a primit, vineri, la Budapesta, pe preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, cei doi având un schimb de opinii despre chestiuni referitoare la comunitatea etnicilor maghiari din România, modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi situaţia drepturilor minorităţilor.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit vineri cu preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, anunţă purtătorul de cuvânt al şefului Guvernului ungar, citat de MTI.

Kelemen Hunor şi Viktor Orban au discutat despre situaţia comunităţii maghiarilor din România, în special despre proiectul reorganizării administrative şi despre drepturile minorităţilor. Orban şi Kelemen au stabilit că, în contextul în care UDMR este în opoziţie, consultările frecvente sunt importante.

Formaţiunea de extremă-dreapta ungară Jobbik a organizat, sâmbătă, la Budapesta, o manifestaţie de protest la adresa vizitei premierului român Victor Ponta, care se află în Ungaria la invitaţia socialiştilor din MSZP.

Manifestaţia, care a fost anunţată în urmă cu câteva zile chiar de vicepreşedintele partidului, Elod Novak, a fost justificată de acesta prin faptul că „Victor Ponta este un antimaghiar şovin”. În opinia lui Elod Novak, invitarea premierului României de către Partidul Socialist Ungar (MSZP) este o ruşine. „Prin invitarea premierului român la o manifestare a MSZP, cu o zi înainte de mitingul proautonomie de la Târgu Mureş, MSZP a trădat cauza autodeterminării secuilor”, a mai afirmat acesta.

Circa 500 de protestatari

La acestă oră, circa 500 de manifestanţi (potrivit cifrelor date publicităţii de site-ul Magyar Nemzet online, „câteva sute”, potrivit portalului de ştiri hvg.hu) purtând pancarte şi bannere protestează la Budapesta, sub sloganul „Cu toţii suntem secui!”. 

La miting şi-au făcut apariţia şi membri ai Gărzii Maghiare, îmbrăcaţi în uniforme paramilitare, dar poliţia budapestană i-a anunţat că încalcă legea şi riscă să fie amendaţi, dacă nu se retrag de la protest. În cadrul discursurilor rostite cu această ocazie, organizatorii au anunţat că ar fi dorit să fie prezenţi la miting Ponta-primit-cu-proteste-la-Budapesta-Ponta-esti-doar-invidios-ca-nu-esti-secui-şi membrii Forumului Solidarităţii Civice din Ungaria, însă premierul Viktor Orban a anulat protestul acestora, trădând astfel din nou interesele maghiarilor.

Ponta, la conferinţa naţională a socialiştilor ungari

Protestul se desfăşoară în jurul Arenei Sporturilor “Papp László” din Budapesta, locul desfăşurării conferinţei naţionale a Partidului Socialist Ungar, la care participă şi Victor Ponta.

Premierul român a fost invitatul jurnaliştilor de la postul de televiziune ungar ATV, în studiourile postului, acesta acordând un amplu interviu postului. Întrebat dacă ştie că sâmbătă va fi aşteptat sâmbătă nu doar la manifestările socialiştilor de la Budapesta, ci şi de altele, în afara clădirii „Papp Laszlo” Arena, Ponta a declarat:”Ştiu şi, până la urmă, e democratic. Am fost foarte onorat şi bucuros de invitaţia socialiştilor maghiari, Mesterhazy Attila este un prieten al meu şi un om din aceeaşi generaţie, ca şi Serghei Stanişev, liderul din Bulgaria, şi cred că împreună trebuie să dăm un mesaj nu de cofruntare, ci de dialog şi de obiective comune. Cred că e democratic să fie manifestaţii şi împotrivă, nu doar pentru, dar acesta e un semn bun pentru România, un semn că în România dorinţa de dialog este mai importantă decât extremismul. Prim-ministrul Viktor Orban a venit de multe ori în România, la Bucureşti sau la Balvanyos, şi niciodată nimeni nu a protestat faţă de prezenţa sa. Şi nimeni nu va protesta nici în viitor, când va veni în România. Asta înseamnă că forţele extremiste şi împotriva dialogului sunt mai slabe în România. Acesta este un lucru bun şi sper să se întâmple pe viitor, cândva, şi în Ungaria. Extremismul este un duşman al ambelor ţări. Niciodată, nici în trecut, nici în viitor un prim-ministru maghiar nu va fi primit cu proteste în România. Sper că următorul prim-ministru român care va merge la Budapesta va fi primit la fel. Nu eu, sâmbătă, dar viitorul”.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “MITING SECUIESC LA TARGU MURES CU PARTICIPAREA EXTREMISTILOR DE LA GARDA MAGHIARA. Diversionistul LASZLO TOKES striga “diversionistii”!/ A luat KELEMEN HUNOR indicatii de la Viktor Orban?

  1. poate ar trebui ca toate orasele din Romania sa organizeze mitinguri de protest si sa demonstram inca o data (pt a cata oara?) ca asa-zisul “tinut secuiesc” ESTE FOSTA DACIE, si a ramas noua romanilor urmasii dacilor. Si poate ar mai trebu sa le spunem secuilor, ungurilor si altor neamuri ca e o nesimtire sa pretinzi teritoriul natiunii care te-a primit. Poate ar trebui sa fie stabilita o data in care si romanii sa iasa in strada si sa spuna ca e inacceptabil un “tinut secuiesc” pe teritoriul Romaniei, iar cui nu-i place si nu vrea sa accepte legile tarii noaste nu are decat sa se mute in ungaria si sa ramana acolo vesnic. Nu cred ca a fost un lucru bun autorizarea acestei miscari. Nu mi se pare in regula sa autorizezi cererea unor aberatii si neadevaruri.

  2. Problema este ca mai si mint ! Ei spun ca vor numai autonomie locala, ramanand in granitele si sub administratia Romaniei. Insa daca am vazut eu bine pe acolo sunt si steaguri ale Ungariei ! Pai ce cauta steagul altei tari la o manifestatie care chipurile nu vizeaza despartirea Transilvaniei de patriua mama ?

    Sunt de acord cu emanuela, ar trebui sa se raspunda in zilele urmatoare cu o manifestatie de amploare a romanilor impotriva federalizarii Romaniei, care de fapt nu ar fi decat o prima etapa, dupa care, sunt din ce in ce mai convinsa, se urmareste dezmembrarea Romaniei dupa modelul Yugoslaviei.
    Nu stiu de ce presimt asa, ca deocamdata nu exista niste linii clare in acest sens, dar tare mi-e teama ca situatia Romaniei politic, economic, social, o face din ce in ce mai vulnerabila…

    Doamne, sa nu fie !

  3. Cata vreme Germania si Rusia ii incurajeaza, vor face pe nebunii…cand nu, vor fi spulberati ca si cum n-ar fi fost.

    Asadar sunt un bun barometru pentru abilitatea noastra diplomatica la rasarit.

    PS: iudeo_masoneria nu cred ca-i iubeste nici pe ei

  4. /http://www.youtube.com/watch?v=S35vTJR6UlQ&feature=share

  5. C2

    “PS: iudeo_masoneria nu cred ca-i iubeste nici pe ei”

    Pai nu, dar scopul suprem este dizolvarea tarilor ortodoxe, sufocarea lor prin lupte inter-etnice artificiale, inventate, iar dupa aceea, potopul. Cand se va inchide gura adevarului, cand ultimii si putinii crestini drept credinciosi vor fi stransi de gat, va veni intunericul peste intreaga lume, iar atunci se va arata fiul pierzarii. Atunci se va topi si turnul efel si palatul parlamentului de la Budabranza, zidul kremlinului va fi luat de vant ca praful, cetatile vestului vor fi pulbere.

    Toata mandria si stralucirea vestului, occidentului este pentru a ne umili pe noi si pentru a ne vraji, ca sa renuntam de buna voie la viata noastra crestina si smerita. Iar cand nu renuntam de buna voie, suntem siliti prin conflicte interne, prin saracie, prin propaganda si umilinta.

  6. de ce credeti voi ca raspopitu’ tokes a plecat din timisoara? pentru ca cei mai multi unguri din timisoara sunt normali, stiu ca in ziua de azi mentalitatea sovinista nu mai are rost. ei stiu ca daca inveti mai multe limbi e un avantaj. l-au dat afara pe raspopitu’ de tokes..s-a dus acolo unde ungurii nu sunt prea educati si sunt usor de manipulat.

  7. @C 2

    Ungurii sunt ANTISEMITI! Ii urasc pe evrei!
    Cand au fost aliati cu germanii, I-AU PRIGONIT pe evrei, si i-au “livrat” germanilor in lagarele de exterminare de la Auschvitz, Dachau si Majdanek…

    Chiar si israelitii din Occident si-au data seama de “ura lor sovina” pe care o au fata de alte semintii, inclusiv fata de evrei…

    A se vedea articolul de la linkul urmator:

    http://www.realitatea.net/protest-inedit-fata-de-partidul-jobbik-din-ungaria_1097628.html

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  8. Pingback: CONSTITUTIA NEOFASCISTA A UNGARIEI, ipocrizia euroatlanticilor si REALPOLITIK-ul Germaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. Radu Baltasiu. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Ar fi fost mai bine pentru România dacă Ceaușescu l-ar fi mutat pe popă la Popa Șapcă.

  11. Pingback: ELEVA DIN COVASNA AMENINTATA CU EXMATRICULAREA PENTRU "PROPAGANDA ROMANEASCA" si amenintata cu moartea pe Facebook pentru ca a purtat bentita tricolora! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Istoricul Petre Turlea: REGIONALIZAREA - INCEPUTUL DISOLUTIEI STATULUI NATIONAL UNITAR. "Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: REGIONALIZAREA: Kelemen Hunor ameninta cu PROTESTE STRADALE, Ponta primeste "EXPERTIZA GERMANA". Care-i interesul Germaniei in chestiune? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Conflict intre Arhiepiscopia Covasnei si RADICALII MAGHIARI. Impartirea drapelului national de catre IPS Ioan ii infurie pe liderii PPMT, care ameninta voalat pe romanii ce le-au primit - Recomandari
  15. Pingback: IPS Ioan Selejan: DRAPELUL ESTE ICOANA ROMANIEI [video]. Imagini si comentarii despre initiativa Arhiepiscopiei Covasnei si Harghitei de a IMPARTI TRICOLORUL romanilor din regiune - Recomandari
  16. Pingback: CONSECINTELE GRAVE ale “protectoratul” maghiar asupra Transilvaniei, cerut de LASZLO TOKES!/ Viktor ORBAN vorbeste despre “COOPERAREA PATRIOTICA” cu Traian BASESCU. Patriotica pentru maghiari, desigur! - Recomandari
  17. Pingback: Seful extremistilor maghiari participa la tabara de vara JOBBIK de la GHEORGHENI. Reprezentantii secesionismului european isi dau mana cu neofascistii revizionisti - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare