Mai bine mai tarziu decat niciodata, o parte a media a descoperit, in fine, ca ROMANII SPUN NU GAZELOR DE SIST. Autoritatile ii duc cu zaharelul… (video) Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI

7-03-2013 4 minute Sublinieri

 
Românii spun NU exploatării gazelor de şist

În timp ce oamenii se tem că apa şi mediul înconjurător ar putea fi contaminate, autorităţile dau asigurări că nimeni nu se va atinge de gazele de şist, dacă populaţia va fi în pericol. Între timp, specialiştii recomandă să aşteptăm. Tehnologia avansează, iar problema poluării ar putea să dispară.

La sfârşitul lunii trecute, şapte mii de oameni au protestat pe străzile oraşului Bârlad, judeţul Vaslui, faţă de exploatarea gazelor de şist în zonă. Proiectul este al gigantului american Chevron, iar metoda pe care ar urma să o folosească e una controversată.

Cetăţenii se gândesc la sănătatea lor şi cer blocarea proiectului.

Autorităţile locale încearcă şi ele să găsească o soluţie. O astfel de investiţie pentru exploatarea resurselor ar aduce bani în regiune şi ar crea locuri de muncă.

Însă la Bucureşti, atât autorităţile şi specialiştii în resurse minerale, cât şi geologii spun că nu există niciun risc pentru populaţie, în cazul în care s-ar începe explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Mai ales că o posibilă exploatare ar putea începe abia peste 4 – 5 ani, după finalizarea etapei de explorare.

Autorităţile locale din comuna vasluiană Pungeşti, unde compania Chevron deţine în concesiune unul din cele trei perimetre pe care ar urma să-şi amplaseze sondele de prospecţiuni, se opun exploatării şi explorării gazelor de şist, Consiliul Local dând o hotărâre prin care se interzice acest lucru.

Consiliul Local Pungeşti, unde Chevron a luat în concesiune 73.400 de metri pătraţi de teren şi pentru care a obţinut certificatul de urbanism de la Consiliul Judeţean, a emis o hotărâre prin care se interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună şi “eliberarea de avize, certificate de urbanism şi autorizaţii de construire în vederea amplasării de construcţii, sonde de extracţie pe teritoriul comunei”.

Autorităţile din Pungeşti au luat această decizie în urma solicitărilor venite de la localnici, care se teme de posibilele efecte nocive asupra mediului.

“Iniţiativa îmi aparţine personal, ca primar al comunei, după ce, din discuţiile purtate cu localnicii, nimeni nu doreşte explorarea sau exploatarea gazelor de şist. În baza acestei hotărâri, nu vom elibera niciun act ce depinde de primărie pentru ca pe teritoriul comunei să se facă foraje”, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Pungeşti, Mircea Vlasă.

De asemenea, autorităţile din alte opt comune din judeţul Vaslui au emis hotărâri similare de interzicere a explorării sau exploatării gazelor de şist, documente ce se află la Prefectura Vaslui spre analiză în vederea emiterii vizei de legalitate.

Chevron România a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui trei solicitări de emitere a acordului de mediu pentru lucrări de amenajare şi foraj pentru sonde de explorare a gazelor de şist în localităţile Popeni (Găgeşti), Siliştea (Pungeşti) şi Păltiniş (Băceşti). Cele trei perimetre sunt aceleaşi pentru care în lunile decembrie 2012 şi ianuarie 2013 compania Chevron a obţinut de la Consiliul Judeţean Vaslui certificatele de urbanism.

“În baza solicitărilor societăţii Chevron România, APM Vaslui a emis deciziile de evaluare iniţială de impact asupra mediului pentru cele trei proiecte. În funcţie de evaluări şi documentaţia completă pe care societatea are obligaţia să o depună la dosar, se va decide dacă se va elibera autorizaţia de mediu”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al APM Vaslui, Doina Ungureanu.

Potrivit acesteia, eliberarea autorizaţiei de mediu pentru explorarea gazelor de şist în judeţul Vaslui durează între 30 şi 90 de zile, în funcţie de cât de repede este depusă la dosar documentaţia solicitată de către APM Vaslui, în baza legislaţiei în vigoare.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că susţine activitatea de explorare a gazelor de şist pentru că aceasta va aduce informaţii cu privire la resursele disponibile în România şi potenţiala exploatare, cu ajutorul noilor tehnologii.

“În cazul gazelor de şist ar trebui să avem câteva elemente să vedem dacă dezbaterea merită făcută. Am putea să facem o activitate de explorare ca să ştim în România cum stăm, astfel încât mai târziu să procedăm şi la exploatarea cu ajutorul tehnologiilor noi”, a spus Vosganian, arătând, totodată, că este nevoie de avize de mediu.

Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în lunile decembrie şi ianuarie, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist. Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.

Senatorii PNL de Bihor Valeriu Boeriu si Cristian Bodea au depus la Senat o initiativa legislativa care prevede ca prevederile Legii petrolului (238/2004) sa nu se aplice si acordurilor de explorare – dezvoltare – exploatare a gazelor si petrolului de sist. Cei doi s-au facut remarcati saptamina trecuta, cind au acuzat Guvernul Ponta ca lucreaza dictatorial.

“Guvernul Romaniei a incheiat in anul 2012 acorduri petroliere in virtutea carora titularii acestora au primit drepturi de explorare – dezvoltare – exploatare inclusiv a gazelor de sist, Legea 238/2004 nefiind explicita in acest sens. De aceea consideram absolut necesara completarea Legii petrolului, in sensul clarificarii faptului ca nu face obiectul acesteia exploatarea combustibililor fosili neconventionali, respectiv gazele de sist, gazele din formatiuni compacte, metanul din straturile de carbune, petrolul din formatiunile compacte sau petrolul de sist”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Cei doi senatori arata ca modificarea are ca motiv presupusa “respingere pe scara larga in UE” a tehnicii “fractionarii hidraulice”. Senatorii PNL fac referire la protestele din tara impotriva gazelor de sist.

Exploatarea gazelor de şist, INTERZISĂ într-o comună din Vaslui / Foto: ecomagazin.ro

***


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Mai bine mai tarziu decat niciodata, o parte a media a descoperit, in fine, ca ROMANII SPUN NU GAZELOR DE SIST. Autoritatile ii duc cu zaharelul… (video) Exploatarea sisturilor, INTERZISA intr-o comuna din VASLUI

  1. Pingback: Autoritatile locale din BARLAD boicoteaza PROTESTUL IMPOTRIVA GAZELOR DE SIST? Propaganda pro-exploatare la foc continuu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. NUUUUU GAZELOR DE SIST

    .. MAI GANDIM CE LASAM MOSTENIRE COPIILOR NOSTRI???Avem inca in fata noastra o imensa bogatie pe care nu am dobandit-o generatia de astazi,”este dobandita de generatii trecute pentru cei de azi ,DAR SI PENTRU CEA DE MAINE ….”
    CE DREPT AVEM NOI CEI DE AZI SA DISTRUGEM CE AM PRIMIT CU MARINIMIE DE LA STRAMOSI???UNDE ESTE DRAGOSTEA FATA DE LOCURILE UNDE AM CRESCUT SAU UNDE TRAIM?!!UNDE ESTE DRAGOSTEA FATA DE CEL DE APROAPE???
    AS VREA SA NE PUNEM UN SEMN DE INTREBARE DACA MAI E DE PUS IN CUMPANA UN LUCRU CE E CERT CA FACE RAU…
    CEI CE AU PUTERE DE A HOTARA ASUPRA CONDITIEI DE VIATA LA CARE VOR FI SUPUSI OAMENII DIN ZONELE PRESCRISE PENTRU EXTRAGEREA GAZELOR DE SIST SA SE GANDEASCA CA MULTI DINTRE EI AU BUNICI,PARINTI SI POATE COPIII LOR VOR AJUNGE SA LOCUIASCA ACESTE ZONE…GANDITI CE LE VE-TI LASA!!!APA PROASPATA,LEGUME SI FRUCTE DIN BELSUG ,O PAINE GUSTOASA ,SAU …E GROAZNIC SA MA GANDESC
    ———– SPUNE-TI NU GAZELOR DE SIST!!! ————–

  3. Pingback: ILIE SERBANESCU DESPRE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: "Se va distruge litoralul, se va distruge si la Barlad. GERMANIA NE PUNE SA NE CUMPARAM GAZELE NOASTRE LA PRET RUSESC!"[video]/ Lobby agresiv anti-Biserica al americanilor pentru CHEVRON, intim
  4. Pingback: DEMONTAREA MITULUI "REVOLUTIEI GAZELOR DE SIST" DIN SUA. Cine sta in spatele BULEI SPECULATIVE a gazelor de sist si cum s-a impus FRACTURAREA HIDRAULICA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. MAI DEGRABA MURIM INCERCAND AL OPRI ACEST PROIECT MARSAV , DECAT SA MURIM DIN CAUZA GAZELOR NOI SI URMASI URMASILOR NOSTRI , STOP! DISTRUGERI NATURII SI A PLANETEI , VIATA ARE PRIORITATE , NU STARNITI REVOLTA POPOARELOR CACI VOM AVEA UN RAZBOI CIVIL CONTRA INTERESELOR MILIARDARILOR , OARE NU GANDESC OAMENI ACESTEA CA CE VOR EI ARE O LIMITA SI CE VREM NOI NU ARE , CINE STA SA FIE OMORAT FARA SA LUPTE NU ARE DEMNITATE . IVAN FLORIN 28(SPARTANU)GALATI-ROMANIA.

  6. Pingback: Ziua PROTESTELOR impotriva EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. LISTA ACTIUNILOR DE PROTEST. Mitinguri neavizate si PREFECTURI impotriva comunelor care INTERZIC demararea exploatarilor CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: LIVIU DRAGNEA manipuleaza pe tema GAZELOR DE SIST si ameninta voalat: "SA NE UITAM MAI CU ATENTIE LA CEI CARE INSTIGA LA DEMONSTRATII"/ Actiunea anti-Chevron de la BARLAD [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: PROTESTE ANTI-GAZE DE SIST IN TOATA TARA pe 4 aprilie. In Barlad si alte localitati cu primari PSD nu s-au aprobat PROTESTE PUBLICE. Pr. Vasile Laiu: "NE-A MAI RAMAS STRIGATUL CATRE DUMNEZEU" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Ilie Sebranescu: demontarea DIVERSIUNILOR PREMIERULUI PONTA pe tema GAZELOR DE SIST/ "Economia fracturarii [hidraulice] este o ECONOMIE DISTRUCTIVA" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: "Adevaratul pret al gazelor de sist" - CARTE PE TEMA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: BARLAD VS CHEVRON: mii de oameni au PROTESTAT impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST in ciuda obstructiilor autoritatilor locale - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: BARLADUL IN PERICOL. Dezinformarea, cinismul si manipularea "GUVERNULUI CHEVRON" vs rezistenta localnicilor [VIDEO dezbaterea de la Realitatea TV] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Abuz: PREFECTURA VASLUI declara ILEGALE deciziile consiliilor locale ce au INTERZIS EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Polonia: premierul TUSK va fi "NEMILOS" cu ministrii care nu aproba EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST/ Chevron: cazul DEZASTRULUI din Ecua
  14. Pingback: AFP: material dedicat pr. Vasile Laiu si luptei impotriva EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, Viata e mai mult decat o punga de bani aruncata in fata/ LOBBY GUVERNAMENTAL pentru corporatiile gazelor de sist - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Parintele Vasile Lăiu: EXPLORAREA SI EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST ESTE ILEGALA [audio] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare