Catalonia si-a scris oficial DECLARATIA de INDEPENDENTA

15-01-2013 1 minut Sublinieri

Formaţiunile separatiste catalane CiU (Convergenţă şi Uniune) şi ERC (Stânga Republicană Catalană) au scris declaraţia de independenţă a provinciei spaniole, pe care vor să o depună în legislativul regional în 23 ianuarie, scrie Independent Online. Conservatorii din partidul de guvernământ spaniol, însă, dau asigurări că declaraţia de independenţă nu va fi adoptată.

Controversatul text susţine că regiunea din nord-estul ţării are dreptul de a deveni un stat independent, subliniind că ea este deja o entitate “suverană” şi invitând, în acelaşi timp, la “consultări” pe marginea autodeterminării. Pe viitor, se arată în aceeaşi declaraţie, Catalonia va fi un “stat nou, parte a construcţiei europene”.

De asemenea, planul de declarare a independenţei, precum şi rolul noului stat european pe continent va fi discutat atât cu Spania, cât şi cu instituţiile europene şi internaţionale, mai spune declaraţia.

În ciuda impedimentelor deloc neglijabile de la Madrid, unde guvernul central al lui Rajoy ameninţă că va bloca orice tentantivă de independenţă în Curtea Constituţională, liderii catalani nu se arată deloc descurajaţi. Mai mult, se pregătesc să atace Spania la curţile europene. În principal, separatiştii ameninţă să dea statul spaniol în judecată în eventualitatea în care vor fi împiedicaţi să organizeze un referendum pentru independenţă, prevăzut pentru anul acesta.

Reanimarea forţelor politice care cer independenţa Cataloniei vine, pe de-o parte, pe fondul problemelor economice ale Spaniei şi, pe de altă parte, după votul favorabil acestor forţe la alegerile locale din noiembrie. Coaliţia naţionalistă CiU şi-a păstrat atunci majoritatea, cu toate că a pierdut câteva locuri în legislativul catalan. Marea supriză a reprezentat-o stânga separatistă, ERC, care a înregistrat un rezultat peste aşteptări.

Rezultatul acestor alegeri, considerat drept o legitimare a mişcării separatiste catalane, este amintit şi în declaraţia de independenţă a celor doi aliaţi politici. Votul din noiembrie, susţin autorii documentului, “iniţiază procesul pentru constituirea Cataloniei ca stat nou”.

Criza economică din Spania a intensificat curentul separatist din Catalonia, cea mai bogată regiune, care a fost obligată să doneze din veniturile sale altor regiuni mai sărace, notează sursa.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Catalonia si-a scris oficial DECLARATIA de INDEPENDENTA

  1. Scenariul este de acuma clasic. În final se va ajunge probabil la un compromis forţat, produs de Bruxelles. Un fel de Republica Federala Spaniola, cu un guvern central la Madrid, dar cu atributii foarte reduse. În fapt se va produce următorul lucru, cel puţin ciudat. În noua R.F Spaniola, Bruxelles-lul are mai multă autoritate şi control decât Madrid ul. Ciudat nu-i aşa, se pare că acesta este tiparul şi pentru restul ţarilor cu constituţii unitare ca România. În România cred că nici nu mai trebuie federalizare, astăzi datorită clasei noastre politice se pare că Bruxelles-lul are control deplin.

    Se pare că monarhia constituțională ereditară din Spania are zilele numarate.

  2. Asteptam cu sufletul la gura si declaratia de independenta a Transilvaniei dupa modelul Catalonian!

  3. @ Ce fel de “roman” esti Adriane, daca astepti o astfel de “declaratie de independenta”??

  4. Draga Gheorghe, mi-as fi dorit sa sesizezi ironia. Succesiunea evenimentelor pare de neoprit, iar pentru noi, pare ca singurul lucru pe care il mai avem de facut, este sa asistam neputinciosi la desfasurarea evenimentelor. Evenimente care, pregatite cu pasi mici dar siguri, urmeaza cursul lor implacabil, dictatorial, impotriva vointei noastre, sau cel putin, a unora dintre noi.

  5. @ Adrian!

    Iarta-ma frate, am inteles si eu pana la urma ironia spuselor tale…si sunt de accor cu tine ca este doar o chestiune de timp pana vom “asista” la desfasurarea acestor evenimente…iminente.
    Insa Dumnezeu este MARE si de NECUPRINS cu mintea si precum in trecut a facut minuni mari cu poporul nostru, poate si acum sa le dea peste cap planurile “arhitectilor” noii lumi, si sa le strice “proiectele” lor cladite ca un joc de “dominou”…

    Asadar sa CREDEM si mai mult in PUTEREA Lui si in INTERVENTIA Lui atat de misterioasa…si de neanticipat de catre oamenii care nu-L cunosc si Sa-L Rugam sa se atinga cu PUTEREA lui Tainica de “lucrul” malefic al mainilor lor…!

    Amin!

  6. Am un verișor în Spania, Freginals, un sat aproape de Ampona și l-am întrebat dacă catalonii și spaniolii vorbesc aceiași limbă. Răspunsul a fost că e o mare diferență între cele două limbi. La noi e vreo diferență între moldovenească, oltenească, moroșenească, dobrogeană, bănățeană etc? Dar în Italia, care e asemănarea și diferența dintre dialectele vorbite?

  7. Ma intrebam intr-un comentariu in urma cu doua zile, ce face regele Spaniei intr-astfel de situatie? De ce e pasiv pana la inexsistenta?
    Tonul comentariului a fost decent, dar poate ca nu v-au convenit ideile din el…cam exclusivista atitudine de cenzura, sig admin ….
    Stiu ca ai dreptul de moderare, dar pierzi la impartialitate.Trist e ca numai yes-men-ii par sa aiba loc aici…

  8. @ Corina C:
    Nu v-am cenzurat. Pur si simplu nu am primit niciun comentariu de la dvs. Am verificat si acum si nu gasim nimic. Ne pare rau. Nu va grabiti sa ne acuzati asa usor, mai ales ca nu avem nimic de “partinit” privitor la regele Spaniei…Iertati!

    Doamne, ajuta!

  9. corina ca si asa zisa monarhie romana la fel si monarhia spaniola o doare drept undeva, atit in romania cat si in spania acestia sant un fel de nar mai fi, numai ca acestia sant “oameni potriviti”la “locul potrivit” singura diferenta este ca una e monarhie constitutionala, cea spaniola, iar cealalta neconstitutionala cea romana, in concluzie si la ei si la noi sant la putere, vorba vine niste curve cu pretentii de fata mare

  10. Doamne ajuta!
    In primul rand nu va scriu ca sa si publicati neaparat cele ce dorim sa va transmitem. Legat de Catalunya(denumirea corecta in catalana) nu exista grad de comparatie cu situatia tinutului secuiesc sau interesele maghiare ce se folosesc cu nerusinare de situatia istorica si politica a statului catalan si pentru marea majoritate a lumii intregi care nu stie istoria reala a Catalunyei.
    Noi locuim in Catalunya de 10 ani,studiem limba catalana, istoria si cultura acestui popor care este un popor si al carui independenta s-a pierdut acum 300 de ani. Presa europeana preia articole defaimatoare si nereale din presa statului spaniol si nicidecum din presa catalana. In perioada franquista, catalanii nu aveau dreptul nici macar in casa sa isi vorbeasca limba. Cunoastem catalani care au acum in jur de 50 de ani si care pana in clasa a 8-a nu au studiat catalana si cand au inceput li s-a permis doar o ora la inceput si asa a durat pana in 1973, dar pana in anii 90 destul de incet a decurs procesul de intrare in reforma limbii, istoriei si culturii catalane. Sincer, romani fiind suferim, cand vedem cat neadevar este impanzit in presa internationala subiectul CATALUNYA. Si va este greu sa intelegeti. Noi traim aici si credem ca un pic am putea sa ne permitem sa avem un punct de vedere diferit de ceea ce dvs preluati din exterior si mai ales din exteriorul influentat de guvernarea de la Madrid. Spania ar fi zero sau aproape zero fara bogatia si harnicia catalanilor…Catalunya este motorul economiei si turismului spaniol. Si asa exista si problema Tarii Bascilor, care oricat ar nega cei de la Madrid, nu sunt spanioli sub nici o forma…dar asta este o alta tema…

  11. Pingback: ANALIZA STRATFOR. George Friedman despre urmatoarea statie a crizei: COSMARUL SOMAJULUI MASIV, perspectiva DESTRAMARII UNIUNII EUROPENE si resurgenta MISCARILOR POLITICE ANTISISTEM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Henry Kissinger: “BALCANIZAREA” SI DESTRAMAREA SIRIEI AR FI CEL MAI BUN REZULTAT [video]. PLANUL E GLOBAL: Fragmentarea statelor natiune si provocarea tulburarilor sociale sau PRIN HAOS LA NOUA ORDINE MONDIALA - Recomandari
  13. Pingback: BISERICILE SI MANASTIRILE STRAVECHI DIN KOSOVO – ASEDIATE, INCENDIATE SAU PROFANATE DE ALBANEZI. “Fantoma secesionismului bantuie prin Europa si poate deveni pandemica” - Recomandari
  14. Pingback: MAREA BRITANIE SE “BALCANIZEAZA”? Scotia – aproape de INDEPENDENTA/ Autonomia TINUTULUI SECUIESC incalca flagrant CONSTITUTIA ROMANIEI. Proiectul UDMR – TEXTUL INTEGRAL - Recomandari
  15. Pingback: INCIDENTE VIOLENTE IN SPANIA, CU OCAZIA REFERENDUMULUI DIN CATALONIA (Video)/ "Catalonia e puiul care se naşte, deschizătorul de drumuri şi modelul noii Europe"
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare