Trei ganduri post-electorale: NEOLIBERALISMUL USL, JELANIA ”EUROPENISTILOR” SI ORIZONTUL ANTISISTEM

12-12-2012 3 minute Sublinieri

1. Dupa votul popular covarsitor dat USL, Victor Ponta, co-lider al formatiunii, a mai beneficiat de doua voci cu greutate care ii favorizeaza “securizarea” functiei de premier: declaratia lui Barroso, comisarul-sef care, in vara, nu a ezitat sa striveasca referendumul dictand in fata unui Ponta umil si obedient conditiile de invalidare ale acestuia, si conferinta de presa a premierului alaturi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Barroso a afirmat ca nu are nicio problema in a colabora cu liderul USL, lucru, de altfel, probat pana la virgula de atitudinea sumisiva a celui din urma. Si nu este vorba doar despre referendum sau justitie, caci Comisia Europeana pune conditii si preseaza pentru reforma si in domeniile sanatatii, ale resurselor energetice, ale companiilor strategice etc. Mugur Isarescu, intr-un mod aparte fata de toate aparitiile sale anterioare alegerilor, a girat, practic, guvernarea USL/Ponta si a creionat perspective economice pozitive, mentionand posibilitatea unei “cresteri importante” indiferent de cum se descurca Europa. Nu in orice conditii, fireste, ci conditionat de “reforme structurale” si celebra accesare a fondurilor europene. Ca sa nu mai spunem ca un alt semnal venit din zona bancara a Germaniei a fost foarte explicit in a sublinia necesitatea continuarii austeritatii FMI.

Crestere economica importanta in conditiile actuale si in corsetul FMI/CE, via guvernatorii locali de la BNR, e absolut imposibila. Ilie Serbanescu ne-ar explica de ce: economia reala romaneasca e absenta, lipsind capital autohton, industrie locala, agricultura valorificata. Prin urmare, cresterea poate proveni doar prin continuarea “reformelor structurale”, adica prin desavarsirea vanzarii companiilor strategice, liberalizarea preturilor la gaze/energie (care oricum era in grafic) si …demararea exploatarilor blocate pana acum de protestele opiniei publice: aurul* si, de ce nu, poate si gazele de sist. Altfel nu vedem, efectiv, de unde poate fi raportata o crestere STATISTICA (nu reala) a economiei Romaniei. Privatizarile, exploatarile si liberalizarile nu o sa creasca economia REALA romaneasca, ci o sa umfle cifrele de afaceri ale marilor companii si, de aici, o sa aduca un oarecare maruntis pentru bugetul statului, indeajuns incat sa se raporteze o crestere statistica de 1%! Fireste, pentru acest lucru ar fi nevoie de mentinerea unor cheltuieli bugetare restranse (vezi legea sanatatii aflata in pregatire). In aceste conditii, ne putem intreba ce intelege dl Ponta prin justitie sociala, invocata in discursul sau de invingator? Probabil platirea salariilor si pensiilor si simpla ne-taiere a lor asa cum a facut-o Basescu? Intr-adevar, ar fi o justitie sociala cu totul corespunzatoare “statului social” pe care cu grabire Basescu il vrea demolat.

Si uite-asa putem asista la aplicarea agendei neoliberale pe care Basescu voia sa o implementeze. Poate ca singura diferenta va fi ca sceleratul din fruntea tarii voia sa calce in picioare statul si societatea, printr-o agenda radicala a statului minimal, in care functiile sociale de baza ar fi fost efectiv privatizate**. POATE…

2. Votul de duminica a generat in randurile intelighentsiei iubitoare de tirani scelerati si dispretuitoare de vulg o jelanie, o tanguire, o furie anti-romaneasca defulata grotesc in editoriale patetice. Romanii, conform acestor mini-scelerati de birou, sunt anti-democrati, anti-occidentali, populisti, asistati social, doritori de pomeni electorale, anti-reformisti, anti-clasa de mijloc, anti-valori europene. Sunt mahalaua inepta a lui Baconschi care nu vrea sa traiasca in istorie ci ramane in aceeasi zona gri civilizationala, in ciuda, nu-i asa, eforturilor depuse de elita occidentalizata, europenizata, civilizata. Adevarul este ca prostia e redundanta, iar elita noastra intelighenta, de nimic stiutoare si de buget fonduri degrab sorbitoare, se roteste in jurul cozii asa cum au facut-o si antecesorii lor de la pasopt incoace. Nimeni, din randurile acestei elite sicofante si ipocrite nu se gandeste o clipa ca, macar daca se jeluieste, sa-si toarne si niste cenusa in cap. Sa isi vada propria vina, propria contributie la aceasta indepartare drastica de popor, prin modul absolut imoral si absolut condamnabil in care s-au aliat unor politicieni intolerabili pentru orice societate care s-ar pretinde cat de cat civica, normala, omeneasca. Sa te inhaitezi cu Basescu si sa tii morala poporului, sa faci caz de europenitate, sa bati obrazul, scarbit, mahalalei, este prea de tot! Sa fii atat de lipsit de orice urma de gandire proprie incat sa preiei de-a gata agenda si ideile a la UE, FMI, sa le confunzi cu civilizatia occidentala si cu un proiect de societate, nefiind in stare sau nevrand sa vezi ca sunt o strategie de putere dominanta, sa fii, pur si simplu, agent de propaganda si dezinformare, si sa afisezi ostentativ complexe de superioritate e rau, e tare rau… Parte din explicatia dezastrului pe care-l traim este chiar aceasta pletora de vanzatori de tara, mama si tata.

3. Prin prabusirea ARD/PDL si prin covarsitoarea dominatie parlamentara a USL, abia de-acum inainte se pot forma conditiile pentru o miscare (poate e cam mult spus miscare, formatiuni, sa zicem) antisistem care sa conteste “clasa politica” in intregul ei si, facand asta, sa nu sune artificial, in vitro, ca tentativele de laborator basiste de pana acum (Noua Republica, Impreuna 2012 etc.)Nu spunem ca nu vor fi tentative de manipulare din zona serviciilor in aceasta zona, dimpotriva, insa de abia in contextul unei dezamagiri provocate de guvernarea USL ele vor putea sa aiba ecou in opinia publica, sa capteze atentia, sa valorifice ceva voturi. E putin probabil ca PNL sa se duca prea curand in opozitie, pentru a contrabalansa raportul de forte din Parlament si pentru a capta zona nemultumitilor. Sunt mult prea hamesiti ca sa se lipseasca de accesul la resurse si putere prea curand, iar din zona opozitiei, “antisistemicul” de tomberon PP-DD va avea totusi o limita de crestere inevitabila.

Nu spunem si nu facem o predictie ca se va si intampla acest lucru – resurgenta unor miscari antisistem – , ci doar ca e posibil. Si, mai ales, nu ne dorim asa ceva, dupa cum cititorii consecventi ai site-ului stiu, respingand insasi ideea si ideologia antisistem. Cu atat mai putin suntem de acord cu logica (similara revolutionarilor masoni) de tip catastrofic de genul cu cat mai rau cu atat mai bine, prin care unii se iluzioneaza ca s-ar putea atinge binele (existenta unei miscari, sa zicem, de dreapta autentica) in urma unei prabusiri totale.

In schimb, consideram ca lucrul necesar si util societatii ar fi, pur si simplu, o prezenta crestina in cetate.

Nota:

* Nu mai departe de deunazi, la aceeasi Antena 3, jurnalistul Val Valcu milita pentru deschiderea exploatarii de la Rosia Montana tocmai in ideea de a impulsiona cresterea economica. Cam repede s-a schimbat macazul?!

** Desi nu vedem cum poate functiona relativa stabilitate sociala (salarii, pensii, limita de subzistenta cat de cat) pe termen lung daca se va aplica agenda neoliberala pana la capat. Pentru ca privatizarea unor companii de monopol natural sau a unor servicii esentiale pentru populatie, inclusiv a retelelor de distributie (apa, electricitate, gaze, posta, transport feroviar), alaturi de liberalizare, va duce la scumpirea preturilor pentru consumatori (adica populatie) si scaderea veniturilor bugetare. Deci…

Un comentariu razbointrucuvant

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Alegeri in Romania, Opinii, analize, PROTESTE ROMANIA 2012, Razboiul impotriva sanatatii, ROSIA MONTANA, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “Trei ganduri post-electorale: NEOLIBERALISMUL USL, JELANIA ”EUROPENISTILOR” SI ORIZONTUL ANTISISTEM

  1. Este o viziune foarte simplista (cu referire la pct. 3 din articol), ideea ca trebuie sa ajungem la extrema ca sa se nasca o miscare mai libera, e posibil sa ajungem la o extrema a controlului partidului stat asupra societatii, si sa nu se mai poata naste nimic care sa aiba prea multa libertate; am uitat destul de repede cat de usor putea fi inchis OTV in anii 2001-2004 si cat de putine ziare mai puteau scrie ceva critic la adresa guvernarii.

  2. Bun comentariu.

    Cateva observatii:

    1/ Ponta era oarecum agreat de asta-vara (amintiti-va ca la receptia de la Ambasada americana de 4 iulie, nu Basescu a fost cel prezent, desi inca nu fusese oficial suspendat), dar probabil mai ramasesera diverse lucruri de negociat, in special cu europenii, de unde si tot circul facut de Barosso & Co. Acum, ca probabil negocierile s-au incheiat cu bine, Ponta a primit oficial si binecuvantarea UE. Si incepe sa-si plateasca datoriile: cooptarea UDMR, numiri de noi sefi (reprezentativa este numirea unui evreu austriac, adept declarat al globalizarii si al distrugerii gospodariei taranesti, la sefia CFR), redeschiderea (prin intermediari) subiectului inceperii exploatarii de la Rosia Montana si vor urma si multe altele.

    2/ Intelighentsia dispretuitoare de vulg va pieri pre limba ei, daca pastreaza acelasi ton:
    – Un astfel de discurs nu are cum convinge decat pe cei deja convinsi,
    – Cei deja convinsi de ideile vehiculate in acele articole reprezinta, inca, o mica minoritate – dupa aprecierile dintr-unul din acele editoriale patetice, circa 10% din populatie; dar chiar si asa ma doare sa vad ca exista oameni atat de spalati pe creier (e suficient sa vezi comentariile aprobatoare la aceste articole).

    3/ Nu cred ca o astfel de miscare poate functiona la noi in absenta unui lider incontestabil, lider pe care eu unul nu l-am identificat pana acum. Deci sper, dar inca sunt sceptic la ideea cristalizarii unei miscari cu adevarat nationale.

    Iar in privinta lui Val Valcu, nimic de mirare: amintiti-va cum tuna si fulgera el, acum cativa ani, impotriva trogloditilor de ortodocsi care nu accepta vaccinurile.

  3. @czc si Constantin:

    In privinta punctului 3 precizam ca in niciun caz nu DORIM sau AGREAM nasterea unei miscari antisistem. La nivelul acesta al discutiei, noi ne dorim nu radicalisme politice antisistem, fie colorate nationalist sau ortodoxist, respingand insasi ideea de antisistem, asa cum ne-am mai exprimat si cititorii constanti ai site-ului stiu, ci ne-am dori mai degraba existenta unei “societati civile” ortodoxe, adica a unei prezente crestine active in cetate.

    Pur si simplu am facut o estimare, nici macar o predictie, spunand ca ar exista conditiile socio-politice de creare a unui teren in care tentativele, cele mai multe manipulate de servicii, anti-sistem, sa aiba mai mult ecou la populatie, nu asa cum a fost pana acum. Asta nu inseamna ca am sustine vreodata asa ceva sau ca nu am denunta, la fel ca si pana acum, aceste manipulari. O sa precizam acest lucru, mai clar, si in postare.

    @Constantin:

    Pai OTV ar fi igienic sa fie inchis oricum si oricand. Nu e un semn de democratie sau ne-democratie.

  4. Dragi admin,

    Va citesc de mult timp si gandurile mele au fost intotdeauna pline de recunostinta fata de materialele extraordinare pe care le postati. Pentru mine, ceea ce publicati d-voastra reprezinta un reper foarte important prin care incerc sa ma orientez si sa inteleg mai bine ceea ce se intampla la noi si pretutindeni.
    Insa, de ceva vreme increderea pe care ati acordat-o si o acordati USL-ului m-a dezorientat putin. Sa ma iertati, dar nu am inteles de unde vine aceasta incredere. Cum de le acordati atata credit lui Ponta si alor lui?. Macar prin declaratiile lor, v-au dovedit ei seriozitate, demnitate, iubire de Tara? Aceasta tabara a mai fost la putere si stim ce a facut. A fost mai responsabila, mai putin corupta, mai putin vanzatoare de tara? Eu cred ca ne vom afunda si mai mult in mocirla lasata mostenire de tabara Basescu. Sa dea Domnul Dumnezeu sa nu fie asa si sfintii nostri din Ceruri sa se roage pentru noi. E mare nevoie de Rugaciune si din partea noastra, a tuturor. Pamantul Tarii noastre plange, de atata scuipat la propriu si la figurat.
    Ma iertati, frati admin. Doamne ajuta!

  5. (pt. unii nepublicati si nu numai):

    Cu oamenii de vadita rea credinta, cu vulpile securiste sau cu bietii fanatici basisti chiar nu e nimic de dialogat. Pentru ei si albul e negru: atata vreme cat ai cutezat sa il denunti pe vanzatorul Basescu, nu mai ai nicio sansa de reabilitare… Dragilor, daca nu va e drag adevarul, nu mai intrati sa ne cititi, nu e de niciun folos. Sigur, in afara de cei care oricum aveti sarcina de serviciu acest lucru… Sanatate!

  6. @admin

    Mai intai as dori sa imi exprim admiratia multa si sincera fata de acest site, mult este de ajutor sufletului si sper sa dainuiasca cat mai mult cu ajutor de “sus”.

    Cu toate acestea, ca orice lucrare omeneasca, prezinta, cel putin din perspectiva mea, si aspecte care pot fi imbunatatite.

    Cu privire la OTV, sigur ca pe fondul subiectului acest post tv merita inchis, dar pentru motive corecte din punct de vedere procedural, nu la bunul plac al unora sau altora dintre cei care exercita puterea vremelnic.
    Semn de nedemocratie este atunci cand se aplica decizii pur arbitrare si se creeaza astfel precedente nesanatoase, care vor putea fi aplicate inclusiv unor posturi care pot fi considerate mai decente.
    De aceea, chiar si in cazul unui post ca OTV este de preferat sa fie respectate anumite reguli, chiar daca formale, pentru a motiva o decizie de inchidere, suspendare.

  7. @Constantin:

    De acord.

  8. Chiar vi s-a parut ca ceea ce v-am scris vine de la ,,vulpi securiste sau cu bieti fanatici basisti,,?

    Eu chiar v-am scris din suflet, cu o oarecare mahnire, poate, nejustificata. Imi cer iertare. Cred ca aveti dreptate, nu am citit cu atentie…

    Am intarziat cu raspunsul intrucat am primit un telefon cu o veste trista. Inca o data imi cer iertare si cu ingaduinta d-voastra am sa va citesc in continuare cu mare placere, dar si cu mai mare atentie.

  9. @ Alexandrina:

    Am precizat apoi, pt.clarificare, ca ne refeream la anumiti comentatori “recidivisti” nepublicati. Iertati-ne. Ne pare rau pentru vestea trista. Pentru toti, din pacate, in ultima vreme, vestile sunt aproape numai foarte proaste.

  10. Felicitări pt comentariu. Eu personal am aceste păreri nu de câteva luni, ci de vreo 2 decenii şi mai bine. Dar voi le-aţi pus f bine în text. Şi mai bine ar fi, dacă cititorii voştri ar lua aminte la analiza aceasta. I-ar scuti pe mulţi mai apoi de deziluzii f amare. Una peste alta rămâne cum am spus: clasa politică “românească”, sau mai corect- din România, este mai unită decât oricând acum în acţiunea sa, indiferent de ce spectacol va arăta pe scenă. În frunte cu tartorul ei, musiu Isărescu.
    De-acum, dacă situaţia prezentă şi viitoare a fost cristalizată aşa de limpede, mai rămâne de stabilit mănunchiul de măsuri pe care fiecare persoană din poporul român trebuie să-l adopte, începând încă de azi, pt a contracara această acţiune, generată, cred eu, nu numai de la BCE, FMI, Comisia europeană, ci un pic mai de la Vest, adicătelea de la FED şi stăpânii ei- să ne amintim cui slujeşte eternul guvernator Isărescu încă din ’90!. Apropos, camaradul său Petre Roman Neulander a ajuns şi el în Parlament! Cred că merită monitorizat.
    Să ne ajute bunul Dumnezeu, să ne deşteptăm din somnul cel de moarte cât mai curând!

  11. USL-ul a jucat o carte mare.Patriotismul de fatada cu care l-a contrat mult timp pe Basescu a fost destul de bine jucat si a convins o mare parte de electorat.Mai ales Antonescu are cateodata un discurs care te cucereste.Dar practica ne omoara si cand vin sefii de afara uitam de toate.Mai e astazi omul care sa infunde temnita ca in comunism pentru a spune sefilor ca optiunea lor e clara.Nici unul din noi nu se expune si nu-si expune familia si se leapada verbal,crezand ca acest lucru nu conteaza…

  12. Fratilor, a crede ca Romania s-ar putea dezvolta independent de orice structura politico-economica straina, cred ca va dati seama ca este o utopie…Sigur ca ar fi minunat, doar ca ar fi practic imposibil.
    Politicienii au fireste si interese proprii, numai evrei asteapta un “mesia” care sa guverneze lumea “dupa dreptate” si sa privilegieze poporul ales. 🙂
    Din astia pe care-i avem, si care la urma urmei provin din randurile noastre, ale romanilor cu mentalitatea aferenta, trebuie sa analizam si alegem pe cei care se mai gandesc cat de cat si la popor, din scaunele lor inalte.
    Nimeni nu zice ca USL sunt “ingerasi”, si totusi urgia pe care a facut-o regimul basist in Romania nu are precedent, din ’89 incoace.
    Deja un prim pas ar fi sa nu mai existe politie politica, sa nu se mai orienteze bugetul de stat si fondurile europene catre conturile celor aflati la putere & familia + cumetrii, sa fie pusi in posturi de decizie oameni competenti si, aici sunt 100% de acord cu comentariul adminilor, sa se constituie o societatea civila cu adevarat ortodoxa si cu adevarat reprezeintativa pentru popor. Ceea ce se numeste azi “societatea civila” sunt doar niste snobi, in mare majoritatea semi-docti, care au politizat-o la maxim, ca tot ce misca in Romania sub regimul basist. Ori menirea societatii civile este sa fie neutra polmitic si sa afirme dezideratele celor nealiniati politic si ale poporului a carui sinteza ar trebui sa fie, din punct de vedere social si intelectual.
    Si ceea ce este evident in istoria umanitatii, este ca marile schimbari nu se fac nici de azi pe maine, si nici macar intr-o generatie.
    Romanii nu ar trebui sa dezarmeze sub influentele UE sau SUA, vazand ca acestea nu sunt intotdeauna suprapuse cu interesele tarii, ci trebuie sa luptam, fiecare cum poate la nivelul lui, si toti impreuna.
    Daca pe parcursul istoriei oamenii ar fi dezarmat si adoptat o atitudine fatalista in fata imperiilor, astazi nicio natiune nu ar fi existat de sine statator.
    Haideti sa fim mai optimisti, mai combativi in mod real in societate, nu numai pe net, si…cu Dumnezeu inainte !

  13. felicitari pentru comentariu. analiza pertineneta. se vede ca au cam batut palma. pacat.

  14. Tot e ceva daca vor rezista si nu vor bate palmna macar pe partea de integritate statala, si semnele sunt ca da, totusi. Cel putin pana nu vine iarasi un to-do-list de la Bruxelles sau pana nu ne calca iarasi vreun emisar obamian. Si stati ca nu au inceput discutiile legate de casatoriile homosexuale, eutanasie, legalizarea drogurilor si altele la fel… Remus Cernea, de altfel, s-a ales parlamentar in fieful exhibitionistului Mazare.

  15. Este un efort benefic, chiar si de a scrie, dar mai ales in viata reala de a resuscita cumva vitalitatea si a pune in umbra incompetenta, mita, nepotismul si alte interese pamantesti. Dar fericit cel ce-l duce, oriunde se afla (mai ales in Romania).
    Din pacate, cam totul se reduce la a arata cu degetul pe celalalt pt a-i lua locul, pt a stoarce profitul. Pacat de lichelism, de gandirea din prisma functiei (probabil acaparata necinstit) in dauna implicarii reale, umane si chiar crestine. Adica nu pt functie trebuie rezolvate treburile, ci pt ca esti om. Si fericiti cei ce se trudesc; chiar si putin. Dumnezeu cunoaste pe fiecare, dar si noi intre noi in mare masura.

  16. Cel mai frustrant in tot ceeea ce se intimpla acum in tara este tocmai realizarea faptului ca “ei” sint cu mult mai uniti, mai coerenti in ceea ce vor sa faca si, evident, au mult mai multe mijloace sa-si indeplineasca scopurile decit “noi”. Cine sint “ei si cine sint “noi”….alegeti dvs

    Sintem pe buna dreptate pesimisti apropo de ce se intimpla acum in tara si de viitor, dar, problema cea mai mare, fundamentala,esentiala este marea lipsa de unitate a noastra. Nu sintem uniti in nimic, nici macar in biserici si in parohii. Compar parohiile romanesti din strainate cu cele grecesti sau sirbesti,etc. Si iarasi problema este unitatea sau mai bine -zis dezbinarea la nivel individual. Pe nicarieri nu sintem uniti: nici in tara, nici afara, nici in societate,nici in biserica, nici la bine si,foarte ingrijorator si unic i-as zice eu, nu mai sintem uniti nici la rau asa cum se intimpla cu majoritatea popoarelor.

    Si pentru ca nu exista o unitate la nivelul cel mai de jos, “grass-root”, nu prea are cum sa se propage in sus, nu exista structuri coerente, o organizare eficienta, ceva care sa ne faca mai vizibili, decit intr-o foarte mica masura.

    Ca sa se intimple cu adevarat ceva la noi trebuie cumva sa se schimbe ceva la nivelul mentalului colectiv. Un mental care este atit de darapanat, de distrus incit, din pacate, la halul in care ne comportam nu mai exista decit doua alternative: ori vomsuferi cumplit ca natie si atunci se va produce acel declic prin suferinta spre credinta, ori vom pieri pur si simplu ca entitate nationala si etnica.

  17. Vorbim de mentalul colectiv,de dezbinare,dar pierdem un amnunt esential. Reeducarea din inchisorile comuniste a distrus prezentul acelui popor,dar mai ales viitorul.Cine sa mai schiteze astazi gesturi martirice,daca s-a avut in vedere o epurare a ceea ce a avut mai sfant si mai valoros acest neam?Cozile de topor si fiii acestora nu au inima.

  18. @petra:

    suntem pesimisti pentru ca nu suntem realisti.
    Frustrarea de care vorbiti vine nu atat din perceptia ca “ceilalti” sunt mult mai uniti si coerenti ci din launtrul nostru, acolo unde suferim din cauza acestei lipse a comuniunii intre “noi”.

    Ma intreb, de exemplu, oare ce ii impiedica pe cititorii acestui site sa se apropie intre ei (sau macar fata de cei ce duc razboiul in cuvant aci, zi de zi, noapte de noapte)?
    Aici ar fi trebuit sa fie deja o comunitate lucratoare (si subliniez lucratoare – nu pasiva) de oameni care sa se puna unul in slujba altuia, in masura in care poate fiecare.

    Senzatia mea, insa, este ca fiecare se scuza pe sine si isi hraneste insingurarea, marcand singur si nesilit de nimeni linia de demarcatie intre el si ceilalti. Trezindu-se apoi, in miez de noapte, captiv in cosmarul propriei singuratati, prins in ghearele fricii aproape paralizante.
    Nu-i asta calea.

    Chiar si perceptia asta, demarcatia intre “ei” si “noi”, intre “mine” si “celalalt”, este, in esenta, tot o manifestare a unei lipse de care suferim si care ne face sa suferim nesuferindu-i pe ceilalti. Vine din modul cum privim aproapele, din cauza unei anume raciri despre care ni s-a profetit si in privinta careia nu facem nimic, nici cel mai mic gest de apropiere, pierzandu-ne in propriile scuze si indreptatiri.

    De ce oare asteptam mereu de la ceilalti, au oare nu stim ca numai daruind, cat de putin, vom dobandi??

  19. @Alin 7

    “Chiar si perceptia asta, demarcatia intre “ei” si “noi”, intre “mine” si “celalalt”, este, in esenta, tot o manifestare a unei lipse de care suferim si care ne face sa suferim nesuferindu-i pe ceilalti.”- Foarte corect si foarte bine spus si imi asum la nivel personal critica.

    Pe de alta parte: “Ma intreb, de exemplu, oare ce ii impiedica pe cititorii acestui site sa se apropie intre ei (sau macar fata de cei ce duc razboiul in cuvant aci, zi de zi, noapte de noapte)?”.

    In primul rind, si vorbesc in numele meu, eu am o mare neincredere in tot ceea ce inseamna “intilniri” in spatiul virtual, un spatiu care este foarte viciat, controlat si supravegheat- si asta nu este o paranoia dar este o realitate.

    In al doilea rind, fiecare dintre noi, sper, are propria sa viata ne-virtuala, propriul sau cerc familial, de prieteni, de cunostinte, propriile activitati “vii”, propriile relatii NEMEDIATE cu societatea. Mergem la anumite biserici, cunoastem oamenii din parohie, colegii se de serviicu,de facultate,etc,etc,etc. Deci avem posibilitati,oportunitati sa facem ceva in mod direct, fara sa recurgem la medieri electronice cu persoane pe care nu le cunoastem si care s-ar putea sa nu fie deloc ceea ce vor sa para a fi. Imi cer scuze pentru marea neincredere pe care o ampentru spatiul virtual dar nu pot sa scap de sentimentul acut al artificialitatii, al superficialitatii, al nefirescului, al lipsei de incredere si al supravgherii pe care il am cind vine vorba de astfel de “adunari”.

    Prin urmare eu iau acest site strict pentru ceea ce chiar el vrea sa fie: de informare si schimbare de opinii. Eu nu cred ca rolul razboi intru cuvint este sa se transforme intr-o platforma sociala, politica, religioasa sau mai stiu eu cum.

    In acest context explicatia pentru “vaicareala” mea apropo de cit de dezbinati sintem vine tocmai din experienta de viata nemediata electronic pe care am avut-o si inca o am, si care este reala!. Este o explicatie si nu o scuza.

  20. “Aici ar fi trebuit sa fie deja o comunitate lucratoare (si subliniez lucratoare – nu pasiva) de oameni care sa se puna unul in slujba altuia, in masura in care poate fiecare.”

    Rugaciunea nu inseamna pasivitate. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/11/15/psaltirea-postul-nasterii-domnului-sa-ne-rugam-impreuna/

  21. Si eu sunt de accord cu “cititor” si cu “Alin_7″!

    Siteul “Razboi Intru Cuvant” a avut si are un rol mai mult decat de “informare” (calificata si echilibrata) duhovniceasca sau privitoare la evenimente mondene, respectiv a avut si “functia” de formare de convingeri sanatoase, si chiar de VINDECARE de gandire…

    Chiar daca nu ne cunoastem fata catre fata…important este SA FIM UNITI IN DUH, in MENTALITATE si SA NE PURTAM in rugaciune mereu…

    Din anul 2007, corespondez cu surioara MAGDA, si nu am vazut-o fata catre fata nciodata (desi am avut mereu intentia…insa nu am reusit), si pentru mine, ea este o SORA crestina, pe care as cunoaste-o de-o vesnicie…

    Ma pomeneste pe pomelnice la Bisericile unde merge in Bucuresti sau la Manstirile unde face uneori anumite plerinaje, se roaga pentru mie, cand ii cer, si-i spun ca am probleme profesionale, discutam la telefon uneori….si II MULTUMIM lui Dumnezeu amandoi ca ne-a facut SA NE CUNOASTEM pe…Razboi Intru Cuvant…!

    Or, cred ca Razboi Intru Cuvant are un rol mult mai important decat de a informa crestinii ortodocsi si romaniii despre lucrurile care trebuiesc stiute ca sa ne MANTUIM, sau despre ce se intampla in lume si nu se spune in mass-media, si anume are rolul de a FORMA si mai ales INTRETINE o reala COMUNITATE mai mult decat virtuala…CRESTINA…

    Cu alta ocazie spuneam despre R.I.C. cam asa:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/06/10/europa-antihristica-inca-un-pas-spre-iad/

    “HAI SA FACEM O SCOALA DIN SITEUL ACESTA!

    Haideti sa NE CIZELAM UNII PE ALTII, si sa ne impartasim de toate: si idei, si materiale crestine, si…”reprosuri” si URARI de bine din inima, si INCURAJARI FRATESTI SINCERE SI nefatarnice…! ”

    “referitor la “IDEEA CU SCOALA” PE CARE O REPREZINTA INTR-UN ANUME FEL ACEST SITE, cred ca MERITA SA-I DAM ATENTIE IN CONTINUARE!, asa cum frumos ai subliniat si fratia ta in postarea de mai sus.
    Daca ne uitam in istorie, observam ca toate marile INITIATIVE culturale ale tinerilor iubitori de patrie din neamul acesta romanesc ( ex. “JUNIMEA”, “ASTRA”, etc), au gravitat in jurul unor PUBLICATII importante, in cuprinsul carora isi “publicau” (pentru folosul cititorilor romani si pentru imbarbatarea lor reciproca), “CREATIILE SCLIPITOARE” toti tinerii culti si invatati din elita intelectualitatii romanesti a acelor vremuri.
    SITEUL “RAZBOI INTRU CUVANT”, este un fel de “REVISTA DUHOVNICEASCA VIRTUALA” si “ON LINE”, O SCOALA VIRTUALA ( care in timp poate ajunge (cu riscul de a-i supara pe fratii administratori cu o asemenea …apreciere si parere personala) o “ACADEMIE DUHOVNICEASCA VIRTUALA”, fara a avea mari pretentii de Rigoare di Acrivie “pur-academica”, ci o ACADEMIE POPULARA, deschisa marilor mase de CREDINCIOSI, interesati de CUVANT DE FOLOS DUHOVNICESC).
    Acesta “scoala virtuala”, poate atrage (deja incepe sa o faca…) ca un magnet in jurul sau, UN MIC NUCLEU de tineri ORTODOCSI inimosi, si “MICI APOLOGETI ORTODOCSI” asa cum odinioara REVISTA “GANDIREA” (condusa de celebrul NICHIFOR CRAINIC) a coagulat in jurul sau MARI MINTI si SPIRITE ORTODOXE ale acestui neam.
    DEPINDE DOAR DE NOI, cei care scriem pe acest site, SA AJUNGA CU ADEVARAT acest site o astfel de…”ACADEMIE DUHOVNICEASCA ORTODOXA VIRTUALA…”.
    Prin urmare, SA TINEM LA EXIGENTA si TINUTA INGRIJITA, atunci cand postam pe acest site, dar nici sa ne facem prea mari probleme cu privire la “rigoarea si acrivia” literara cu care sa postam, ci sa SCRIEM CU FOLOS si CU MULTA RAVNA duhovniceasca, PENTRU BINELE si FOLOSUL fratilor nostri ortodocsi care au nevoie DE LUMINA, intr-o lume si tara peste care se lasa…INTUNERICUL MINCIUNILOR si EREZIILOR!
    Am urmarit intr-o seara pe canalul de televiziune “TRINITAS TV” o discutie foarte inteleapta si inteligenta intre Parintele diacon DIMA si un tanar DOCTOR in Teologie ORTODOXA (caruia spre rusinea mea nu i-am retinut numele). In cadrul acestei discutii, tanarul doctor in teologie a spus niste vorbe care mi-au ramas in minte pentru totdeauna si care se “potrivesc” cu subiectul discutiei de fata.
    Si anume spunea acest doctor in teologie ca atat el, cat si alti tineri si intelectuali de varsta lui…NU AU AVUT PARTE DE O EDUCATIE TEOLOGICA SISTEMATICA in invatamantul primar si gimnazial si liceal, ci (cu exceptia “studiilor universitare” de profil, pe care a avut privilegiul sa le urmeze (si pe care au privilegiul sa le urmeze si alti tineri romani…)), MAREA PARTE A CULTURII SI FORMATIEI ORTODOXE pe care o are la monentul acutual A FOST DOBANDITA IN MOD INDIVIDUAL si prin PROPRII PREOCUPARI.
    OR, tot “IN MOD INDIVIDUAL si PRIN PROPRII PREOCUPARI SI ZBATERI si “nevointe duhovnicesti”…”, putem fiecare dintre noi SA NE PUNEM LA PUNCT CU “CELE CARE TREBUIESC STIUTE”, cum spunea in scrierile sale SF. Episcop rus TIHON DE ZADONSK!
    In alte cuvinte spus, DEPINDE DE NOI, de fiecare roman, caruia ne pasa de BISERICA si CREDINTA neamului nostru ca SA NE FACEM O CULTURA SOLIDA ORTODOXA si o FORMATIE RELIGIOS-BISERICEASCA ORTODOXA, serioasa si autentica, PRIN PROPRII PREOCUPARI si in mod individual, NUMAI SA VREM SI SA DORIM!
    Numai ca in “TERIBILA ACEASTA AVENTURA A CUNOASTERII ADEVARURILOR ORTODOXE MANTUITOARE DE SUFLET”, avem nevoie de mici “INDICATII” si “INDRUMARI” importante ca sa nu batem prea mult si inutil “pasul pe loc”…
    Or, tocmai aici intervine rostul BLOGURILOR CRESTINE ORTODOXE formatoare de opinie si constiinta si ATITUDINE ortodoxa, cum este siteul “RAZBOI INTRU CUVANT”!
    Sa-i multumim DOMNULUI ca avem privilegiul de a ne bucura de HRANA DUHOVNICEASCA SANATOASA, pe care MEREU PROASPATA SI BOGATA ne-o pun pe “masa acestui site” acesti fratiori administratori, pentru bucuria si mangaierea si mantuirea nostra, si SA LE DAM SI NOI AJUTOR cum putem, fie cu o idee intr-un comentariu, sau fie cu rugaciune in ascuns pentru ei, PENTRU MILA, SANATATEA, AJUTORUL SI MANTUIREA LOR…!
    Si sa mai cerem de la DOMNUL ca sa-i tina SANATOSI, IN PACE, INDELUNGATI IN ZILE, DREPT INVATAND CUVANTUL ADEVARULUI…! AMIN!

    DOAMNE AJUTA-NE SI DOAMNE AUZI-NE! SLAVIT SA FIE DOMNUL!”

    “o mica continuare…

    Cu riscul de a trezi niste mici “strambari din nas”, pentru “comparatiille” mele care imi trec prin cap, si pe care le fac in legatura cu siteul acesta, nu cred ca ar fi gresit daca am realiza ca un site si blog crestin, bine “aprovizionat” si “atent ingrijit”, precum este siteul acesta, mai poate fi “asemanat” si cu un loc DE PREGATIRE “de lupta” duhovniceasca…
    Un fel de “PADUREA SHERWOOD”, in care celebrul haiduc ROBIN HOOD si oamenii lui, i-au “antrenat” si “pregatit” ca pe un VERITABIL si AUTENTIC CORP DE ARMATA, pe taranii care se refugiau in “padurea sa”, fiind ei profund nemultumiti de abuzurile sherifului de Nottingham, din acel tinut.
    Cu adevarat credem ca nu am gresi printr-o asememenea “nebunatica si fortata (poate in ochii unora dintre cititori) comparatie metaforica”. Caci, asa cum acest haiduc si oamenii lui (dornici de dreptate in viata poporului de rand), au reusit sa faca din niste natangi si nepriceputi “in ale armelor” tarani, ADEVARATI si PRICEPUTI SOLDATI, tot asa, cei care “se refugiaza in padurea virtuala a acestui site” din iuresul nebuniei si agitatiei lumii si al “…sistemului” (ca tot am inceput sa vorbim despre el), pot ajunge … de ar vrea (fiind ei pregatiti de fratii “admini”…), sa devina ADEVARATI SI INDEMANATICI “SOLDATI si LUPTATORI APOLOGETI” pentru apararea DREPTATII ORTODOXIEI din pamantul roamanesc, in fata abuzurilor “sherifilor” Pastori proecumenisti…!
    Dar ca sa ajunga in timp, cei care intra pe acest site in mod regulat, un mic corp de lupta “apologetic”, TREBUIE MULTA PREGATIRE DUHOVNICEASCA, adica trebuie sa ne apucam sa citim din SF. SCRIPTURA, apoi din FILOCALIE, apoi SA RELUAM MARELE CATEHISM (ca mai sunt altele si mai mici) AL BISERICII NOASTRE, care se cheama “INVATATURA DE CREDINTA ORTODOXA”, si de asemenea trebuie sa NE RUGAM MULT MAI MULT!
    Poate ca Domnul va face MILA si va implini si cu noi Cuvantul SCRIPTURII SALE, din 1 CORINTENI, cap.1, vers.26-28! daca … “cei mari” teologi ai Bisericii noastre nu mai vor sa lupte impotriva MOLIMELOR EREZIILOR, si cu deosebire a “PANEREZIEI ecumeniste” care se lasa ca o “pecingine” si “lepra” peste neamurile ortodoxe si peste lume.
    Tot Scriptura ne mai spune ca Dumnezeu cand vrea, poate chiar si din PIETRE sa ridice “FII AI LUI AVRAAM” (cf. EV. dupa LUCA, cp.3, vers.8).
    In alte cuvinte spus, DOMNUL CAND VREA, chiar si DIN OAMENI SIMPLI POATE SA RIDICE APOLOGETI si APARATORI AI ADEVARULUI ORTODOXIEI SALE!
    In Apocalipsa, HRISTOS il avertizeaza prin gura si penita SF. AP. IOAN TEOLOGUL pe INGERUL Bisericii din Efes, cu aceste cuvinte: “Drept aceea, adu-ti aminte de unde ai cazut, si te pocaieste si FA FAPTELE DE MAI INAINTE; iar de nu, vin la tine curand, SI VOI MISCA SFESNICUL TAU DIN LOCUL LUI, daca nu te vei pocai” (cf. Cartea APOCALIPSEI, cap.2, vers.5)!
    Si tot in Scriptura mai gasim scris ca: “Toata DAREA CEA BUNA SI TOT DARUL DESAVARSIT de Sus este, pogorandu-se de la Parintele Luminilor, la care nu este schimbare sau umbra de mutare” (cf. IACOV, cap.1, vers.17)!
    Si daca PARINTELE LUMINILOR este UN DUMNEZEU NESCHIMBABIL (sau IMUABIL asa cum stim din Dogmatica Ortodoxa), inseamna ca NESCHIMBABIL ESTE SI CUVANTUL SAU SI AL FIULUI SI AL DUHULUI SAU (cf. MATEI, cap.5, vers.18; LUCA, cap.21, vers.33; IOAN, cap.17, vers.17; 1 IOAN, cap.5, vers.6).
    HAIDETI atunci frati iubitori de Hristos, de neam si de Biserica, SA NE FACEM “SOLDATI AI ADEVARULUI” (vorba celebrului savant crestin din Antichitate – LACTANTIU), si sa luptam (nu oricum, ci CU COEZIUNE si FRATIETATE, si INTELEPCIUNE, ca o mica “unitate de lupta duhovniceasca”) PE FRONTUL “RAZBOIULUI INTRU CUVANT”, pentru APARAREA SCUMEPEI NOASTRE ORTODOXII si mantuirea semenilor nostri! AMIN!”

    ei bine, NU mi-am schimbat parerea despre “Razboi Intru Cuvant” nici acum, ci cred IN MISIUNEA acestui site, la fel de entuziasmat ca si in urma cu 4 ani…

    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…!

    Amin!

  22. Simt nevoia sa clarific niste lucruri care din raspunsul meu de mai sus s-ar putea sa para jignitoare la adresa adm. acestui site fara sa fi avut o astfel de intentie.

    Cind am spus ca am o mare neincredere in “intilnirile virtuale” nu ma refeream la adm. acesui site. Dupa atita vreme si citeva selectii bune acesta a ramas singurul site la care ma uit cu destula regularitate si tocmai calitatea acestuia mi se pare un indiciu relevant cu privire la buna credinta a adm.

    Cind spuneam ca rolul acestui site este acela de informare si de schimabre de opinii ma refeream si la impactul spiritual pe care materialele cu privire la diverse subiecte teologice si mai ales cele privitoare la sfintii romani contemporani o au asupra cititorului. Informarea este in primul rind de ordin spiritual. Cel putin in cazul meu as putea sa enumar -n momente in care anumite materiale de pe acest site m-au ajutat efectiv in lupta spirituala pe care o ducem fiecare zi de zi.

    In rest, fiecare este liber sa ia contact cu cine vrea si cum vrea. Stiu ca sint destule cazuri de oameni care s-au gasit pe internet, care au transpus prietenia virtuala in realitate, care au realizat casatorii reusite chiar pornind de la astfel de cunostinte. Eu am adus niste argumente contra ideii de asociere pornind de la afiliatii virtuale dar dincolo de ratiunea acelora trebuie sa se inteleaga ca am vorbit in nume personal si deci subiectiv. Experienta mea, backgroundul meu si chiar busola mea interna ramin in perimetrul sceptic.

  23. Pingback: Semnele rele sfarsitul de an are: GUVERNUL A SCOS LA PRIVATIZARE POSTA, SE FAC CONCESONARI ALE PERIMETRELOR CU PETROL PE BANDA RULANTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: VICTOR PONTA, premierul “provinciei” România, “ASTEPTAT CU NERABDARE” DE BRUXELLES LANGA BASESCU, “IN INTERESUL EUROPEI”. Acum in jenantul rol de “pacificator” si “reunificator”, neinteles de po
  25. Pingback: “PACTUL DE COABITARE” – Intalnirea secreta de noapte USL-BASESCU: “Pupat toți piața endependenți…”. Inca o TRADARE A LUI PONTA, inca un vot popular vandut printr-un BLAT “EURO-ATLANTIC”? - Razboi întru C
  26. Pingback: ANALIZA. Programul guvernului Ponta II: continuarea COLONIZARII ECONOMICE, EXPLOATARILOR MINIERE, GUVERNARII ELECTRONICE, STATUTULUI MINORITATILOR… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: “ACORDUL DE COLABORARE” (coabitare) PONTA-BASESCU – documentul infam care consfinteste statutul de sluga de lumea a treia al Romaniei in Europa. PANA UNDE SE POATE INJOSI SI CAT POATE TRADA UN PREMIER DISPERAT DE PUTERE? - Razboi întru
  28. Pingback: Cu Wesley Clark si FMI de-a dreapta si de-a stanga, profitand de uriasa majoritate parlamentara, PONTA NE AMENINTA CU REFORME NEPOPULARE SI DUREROASE IN 2013! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: LIMBAJUL ORWELLIAN AL NOII ORDINI MONDIALE: jefuirea se numeste “austeritate”, dominarea colonialista “reforme structurale” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: REPUBLICA PROCURORILOR si pericolul pierderii increderii in democratie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare